Mi is az a nyugdíj tulajdonképpen?

A napokban olvastam az egyik blogban egy bejegyzést, ahol a levélíró, valószínűleg egy friss nyugdíjas az utazási kedvezmények várható megnyirbálása miatt emelte fel a hangját. Ha a nyugdíjasoknak fizetni kell, sőt esetleg teljes árú jegyet kell fizetni az utazásaik után, akkor beszorulnak a négy fal közé, pedig – idézem -“Nem arról szólnak a nyugdíjas évek, hogy az ember fia, lánya, élvezze a jól megérdemelt pihenést, használja ki az élet nyújtotta lehetőségeket a maga módján?”

A magyar néplélekben a mai napig úgy él a nyugdíj és a nyugdíjas kor, hogy az ember lehúz 30-40 évet munkában, aztán hátradől és jó esetben további 15-20 évig a valamikori fizetésének a 75-84%-át kézhezkapva élvezi az életet. Ehhez az állam minden további támogatást is adjon meg, mint például a kedvezményes, vagy ingyenes utazás.

Ahhoz, hogy a helyére kerüljön a nyugdíj és a nyugdíjas kor, érdemes felidézni a közelmúltat, miért is vezették be az állami nyugdíj intézményét a nyugati világban.

A nyugdíj rendszere, ami bár a világ legnagyobb részén ismeretlen fogalom,a mai nyugati világ állampolgárának viszont természetes juttatásnak és szinte már elidegeníthetetlen jognak tűnik, nem több, mint 84 éves intézmény Magyarországon és még ennél is kevesebb például az USÁ-ban.

Amikor bevezették a nyugdíjat az Egyesült Államokban, a cél a időskori éhezés(!!!) megelőzése volt és a jogosultság életkorát két évvel a várható élettartam felett állapították meg! Szó sem volt ellátásról, édes pihenéssel töltött évtizedekről, a cél mindössze azoknak a megsegítése volt, akik túl sokáig éltek ahhoz, hogy a saját tartalékaikból tudják finanszírozni a megélhetésüket az életük végén.

Ahogy a nagyobb jólétnek és az orvostudománynak is köszönhetően radikálisan megnött az életkor, úgy vált lassan a nyugdíj valamiféle államilag finanszírozott, kiérdemelt több évtizedes pihenéssé. A kezdeti szociális segély méretű összeg pedig az aktív fizetés több mint háromnegyedére duzzadt néhány országban, például nálunk is.

Ez bár nagyon vonzó juttatás az érintetteknek, a nyugati államok költségvetését soha nem látott mértékben megterhelte és az egyik legnagyobb kiváltó oka volt a jelenlegi európai államadósság-válságnak.

A magyar felosztó-kirovó rendszer fenntarthatatlanságáról sok adattal és grafikonnal itt írtam, jelenleg kicsivel több, mint három és félmillió embernek kell eltartania mintegy hárommillió nyugdíjast és a helyzet évről-évre tovább romlik.

Amíg Magyarországon az emberek 32%-a tölti csak be a 62 éves kort nyugdíjba vonuláskor, ez a szomszédos Szlovákiában 65% és amíg a magyar átlagnyugdíj a fizetés közel 80%-a is lehet, ez az arány például a németeknél 46%.

Ingyenes utazást Európában talán csak Írországban kapnak a nyugdíjasok, kedvezményes utazási lehetőséget is csak sok megszorítással biztosítanak, például nem utazhatnak a nyugdíjasok kedvezményesen csúcsidőben.

Ha bárki említené merné, hogy a túlzott támogatások miatt csőd közelbe kerülhet az ország, egy emberként támadnak rá az érintettek. Visszatérő érv, hogy a 93 ezer forintos átlagos öregségi nyugdíjból hogyan lehetne például bérletet venni, mintha minimálbérből könnyebb lenne két teljesárú bérletet és esetleg két diákbérletet kigazdálkodni.

A kisnyugdíjas is örök szereplője ezeknek a vitáknak, mint végső érv. Csak azt felejti el mindenki, hogy akinek kevés a nyugdíja, annak a fizetése is kevés volt, vagyis egész életében szegényen élt, akkor miért pont a nyugdíjban kellene neki nagyobb ellátást élveznie?

Ilyenkor az összes blogban az érintettek megkérdezik az embertől, hogy van-e neki nyugdíjas szülője és ha igen, van-e szíve, hogy meg akarja őket rövidíteni?

Ameddig a nyugdíjasok 3 millió szavazót jelentenek minden választáson, a politikusok sem mernek nyírbálni a kedvezményeiken. A jelenlegi kormány is inkább összeveszett az egész világgal, felélte a nyugdíjakasszát és a kisebb keresetűek milliót adóztatta meg jobban, mintsem fel merte volna vállalni például az Európában szinte példátlan 65 éves kor feletti ingyenes utazás visszavonását, a nyugdíjak reálértékének a csökkentéséről már beszélni is felesleges.

Mivel a rendszer nem fenntartható már középtávon sem, ezért hamarosan radikális lépésekre lesz szükség, minél később lépünk, annál fájdalmasabbak lesznek ezek a lépések. A politikusok úgy tűnik, tologatják a kérdést, hátha nem nekik kell majd meghozni ezeket a döntéseket.

Ha azt gondoljuk, hogy még hosszú távon fenn tudjuk tartani ezt a bőkezű rendszert, vessünk egy pillantást Görögországra, ami minden tekintetben fájdalmasan hasonlít Magyarországra. Ott is hasonlóan nagyvonalú a nyugdíj és az egyéb jóléti juttatások, aminek a vége az államcsőd lett. Egyetlen szerencséjük, hogy euroval fizetnek, csakis ez miatt az euroövezet országai százmilliárd eurós nagyságrendű mentőövekkel járultak ahhoz hozzá, hogy egyáltalán legyen még miből nyugdíjat fizetni az országban.

Ez a bejegyzés nem a nyugdíjasok ellen íródott, mindössze arra szeretnék rávilágítani, hogy a jelenlegi rendszer teljes mértékben fenntarthatatlan és jó lenne, ha lenne egy politikus, aki meg merné lépni azokat a gazdasági lépéseket, amire az országnak szüksége van.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon: www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

67 hozzászólás

 • zsizsik
  Azért nem csak a szavatok miatt aggódhatnak a politikus, ha a nyugdíjról van szó. Nehéz bölcsnek lenne a kérdésben. Ugyanis generációk nőttek fel úgy, hogy azt sulykolták beléjük, hogy fizessék csak a nyugdíjjárulékot, meg hogy azért veszik el tőlük a magánnyugdíjpénztárban lévő megtakarításukat, mert az állam majd eltartja őket. És a legtöbb ember így is rendezkedett be. És nem csak anyagilag. Mert ugye kevés nyugdíjas van akinek van megtakarítása. Olyanról is hallottam, hogy valaki spórolt, aztán évekig magas volt az infláció és elértéktelenedett a pénze. Sokan nem keresnek annyit, hogy lakásra, esetleg nyugdíjra félre tudjanak tenni, és még többnek fogalmuk sincs, hogy mennyit és milyen formában kéne félretenni. De nem csak a pénzről van szó. A mai átlag család modell sem kedvez a nyugdíj rendszer megváltoztatásának. Mert ugye egy átlag mai gyerek melyik szülőnek segítsen, a biológiainak, a mostohának? Ráadásul az embereknek egyre később születik gyereke, ha egyáltalán vállalnak. Az emberek hozzáállása is sokat változott, gondolom sokaknak van olyan ismerőse, aki úgy véli, hogy most már ő eleget dolgozott, ideje, hogy az állam eltartsa, korai nyugdíjkedvezménnyel, segélyekkel, és ha azután nincs elég pénze az az állam hibája. És ugye a munkahelyek sem a régiek. Mert a dédnagymamám ugye amíg élt addig igyekezett valamicskét a kertben megtermelni meg állatokat tenyészteni. De pl ha én 70 év fölött bemennék egy irodába és azt mondanám, hogy kevés a bevételem, ugyan nem bírok annyit dolgozni, mint egy fiatal, de a munkámmal arányosan kevesebb bért is kérek, akkor kiröhögnének és kidobnának.
  Most nem a nyugdíjrendszer mellett akartam érvelni, csak azt akartam mondani, hogy sokkal nagyobb a baj annál, mint amit egy nyugdíj csökkentés megoldana.
 • Vakmacska
  A Kádár-kor nyugdíjasainak bére úgy volt kikalkulálva, hogy sem az otthonteremtés, sem az időskori megélhetés költsége nem volt benne. Nem volt magyarul a többségnek miből félretenni – sokan megoldották kalákában építkezéssel, másod-és harmadállásokkal, kőkemény önkizsákmányolással és olyan spórolással, amit a mai harmincas nemzedék képtelenségnek tart. Én ismerek ilyen öregeket – 55 ezres nyugdíjból megélnek, támogatják a gyerekeiket, és ha nagyon akarják, vesznek új bútort a konyhába, lekövezik a teraszt ha felfagyott. Nekem sincs lövésem sem, hogy csinálják – illetve igen, látom, hogy átalakította Bözsi néni az én húsz éves kabátomat, és hordja, messzebb nem megy, mint amennyire gyalogosan eljut, nyaralni a büdös életben nem volt sehol, és hetvenöt évesen még elhívhatták lagziba sütni vagy a cukrászdába, ha véletlenül pluszmeló akadt. De a lényeg: az ő bérük épp csak a szűk megélhetésre volt elég, és az az ő csodájuk, hogy most megvannak békében (NEM, nem ők azok, akik adósságba keverednek…..ők azok, akik megveszik előre a sírhelyet és a sifonérban megleled a temetés árát is….) én ezektől a ma 80 körüli, életüket végigdolgozott emberektől nem sajnálok egy forintot sem, jellemzően nekik alacsony a nyugdíjuk is, a fiatalabbjának kevésbé.
 • Spike
  A blog író több posztját olvastam, valóban megpróbál reális képet festeni, ám sajnos nem jut el a lényegig. Mármint hogy az elmúlt több mint 20 évben a politikai elitnek kellett volna az ország érdekeit szem előtt tartó politikát folytatni, és akkor ma nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése.Persze akkor kevesebbet lehetett volna lopni a közösből…Félreértés ne legyen, nekem is szúrja a szemem, amikor 40 éves életerős emberek nyugdíjba mennek, mert már úgy megfáradtak, de azért aki 40 évet ledolgozott az akkori körülmények között, amikor nem volt a seggünk alatt autó, és nem volt mindenki diplomás, azonnal íróasztal, céges mobil, céges autó, hanem voltak megbecsült asztalosok, kőművesek, és autószerelők….
  Persze ezek az emberek, mint előttem is írták, ma is be tudják osztani a kevés kis pénzüket, és az életük során sem mindent azonnal akartak, hanem addig nyújtózkodtak, amíg a takaró ért……
  Mindjárt kiderül, hogy nem is a nyugdíjasokkal van a baj, hanem a mai életszemlélettel…..
 • tzsdemaci
  Az emberek hajlamosak elhinni, hogy nekik minden amiről hallanak vagy amit a környezetükben látnak alapból jár. Az új LCD tv, kocsi, lakás és külföldi nyaralás minden évben. A péktől a taxysofőrig mindenki így van ezzel. A probléma ott van, hogy az emberek nagy része mindezt csak hitelből tudja elérni, így amíg a hitelt fizeti nyilván nem fog tudni félretenni. Talán abba kéne belegondolni, hogy esetleg ezeket a dolgokat – amiket pár (15-20) évvel ezelőtt (nem csak magyarországon) – még luxus cikkeknek hívtak kik engedhették meg maguknak. A válasz a luxus szó jelentéséből nagyjából kiderül. Szomorú, hogy az a normális, hogy olyan életszínvonalon élünk és olyan pénzt költünk el ami nem a miénk (és talán soha nem is lesz). Ez az amiben különbözik a mai generáció az elődöktől. Változás akkor lesz, ha az emberek először megdolgoznak a pénzért és utána költik el.
 • tzsdemaci
  Az emberek hajlamosak elhinni, hogy nekik minden amiről hallanak vagy amit a környezetükben látnak alapból jár. Az új LCD tv, kocsi, lakás és külföldi nyaralás minden évben. A péktől a taxysofőrig mindenki így van ezzel. A probléma ott van, hogy az emberek nagy része mindezt csak hitelből tudja elérni, így amíg a hitelt fizeti nyilván nem fog tudni félretenni. Talán abba kéne belegondolni, hogy esetleg ezeket a dolgokat – amiket pár (15-20) évvel ezelőtt (nem csak magyarországon) – még luxus cikkeknek hívtak kik engedhették meg maguknak. A válasz a luxus szó jelentéséből nagyjából kiderül. Szomorú, hogy az a normális, hogy olyan életszínvonalon élünk és olyan pénzt költünk el ami nem a miénk (és talán soha nem is lesz). Ez az amiben különbözik a mai generáció az elődöktől. Változás akkor lesz, ha az emberek először megdolgoznak a pénzért és utána költik el.
 • tzsdemaci
  Az emberek hajlamosak elhinni, hogy nekik minden amiről hallanak vagy amit a környezetükben látnak alapból jár. Az új LCD tv, kocsi, lakás és külföldi nyaralás minden évben. A péktől a taxysofőrig mindenki így van ezzel. A probléma ott van, hogy az emberek nagy része mindezt csak hitelből tudja elérni, így amíg a hitelt fizeti nyilván nem fog tudni félretenni. Talán abba kéne belegondolni, hogy esetleg ezeket a dolgokat – amiket pár (15-20) évvel ezelőtt (nem csak magyarországon) – még luxus cikkeknek hívtak kik engedhették meg maguknak. A válasz a luxus szó jelentéséből nagyjából kiderül. Szomorú, hogy az a normális, hogy olyan életszínvonalon élünk és olyan pénzt költünk el ami nem a miénk (és talán soha nem is lesz). Ez az amiben különbözik a mai generáció az elődöktől. Változás akkor lesz, ha az emberek először megdolgoznak a pénzért és utána költik el.
 • tzsdemaci
  Az emberek hajlamosak elhinni, hogy nekik minden amiről hallanak vagy amit a környezetükben látnak alapból jár. Az új LCD tv, kocsi, lakás és külföldi nyaralás minden évben. A péktől a taxysofőrig mindenki így van ezzel. A probléma ott van, hogy az emberek nagy része mindezt csak hitelből tudja elérni, így amíg a hitelt fizeti nyilván nem fog tudni félretenni. Talán abba kéne belegondolni, hogy esetleg ezeket a dolgokat – amiket pár (15-20) évvel ezelőtt (nem csak magyarországon) – még luxus cikkeknek hívtak kik engedhették meg maguknak. A válasz a luxus szó jelentéséből nagyjából kiderül. Szomorú, hogy az a normális, hogy olyan életszínvonalon élünk és olyan pénzt költünk el ami nem a miénk (és talán soha nem is lesz). Ez az amiben különbözik a mai generáció az elődöktől. Változás akkor lesz, ha az emberek először megdolgoznak a pénzért és utána költik el.
 • tzsdemaci
  Az emberek hajlamosak elhinni, hogy nekik minden amiről hallanak vagy amit a környezetükben látnak alapból jár. Az új LCD tv, kocsi, lakás és külföldi nyaralás minden évben. A péktől a taxysofőrig mindenki így van ezzel. A probléma ott van, hogy az emberek nagy része mindezt csak hitelből tudja elérni, így amíg a hitelt fizeti nyilván nem fog tudni félretenni. Talán abba kéne belegondolni, hogy esetleg ezeket a dolgokat – amiket pár (15-20) évvel ezelőtt (nem csak magyarországon) – még luxus cikkeknek hívtak kik engedhették meg maguknak. A válasz a luxus szó jelentéséből nagyjából kiderül. Szomorú, hogy az a normális, hogy olyan életszínvonalon élünk és olyan pénzt költünk el ami nem a miénk (és talán soha nem is lesz). Ez az amiben különbözik a mai generáció az elődöktől. Változás akkor lesz, ha az emberek először megdolgoznak a pénzért és utána költik el.
 • tzsdemaci
  Az emberek hajlamosak elhinni, hogy nekik minden amiről hallanak vagy amit a környezetükben látnak alapból jár. Az új LCD tv, kocsi, lakás és külföldi nyaralás minden évben. A péktől a taxysofőrig mindenki így van ezzel. A probléma ott van, hogy az emberek nagy része mindezt csak hitelből tudja elérni, így amíg a hitelt fizeti nyilván nem fog tudni félretenni. Talán abba kéne belegondolni, hogy esetleg ezeket a dolgokat – amiket pár (15-20) évvel ezelőtt (nem csak magyarországon) – még luxus cikkeknek hívtak kik engedhették meg maguknak. A válasz a luxus szó jelentéséből nagyjából kiderül. Szomorú, hogy az a normális, hogy olyan életszínvonalon élünk és olyan pénzt költünk el ami nem a miénk (és talán soha nem is lesz). Ez az amiben különbözik a mai generáció az elődöktől. Változás akkor lesz, ha az emberek először megdolgoznak a pénzért és utána költik el.
 • tzsdemaci
  Az emberek hajlamosak elhinni, hogy nekik minden amiről hallanak vagy amit a környezetükben látnak alapból jár. Az új LCD tv, kocsi, lakás és külföldi nyaralás minden évben. A péktől a taxysofőrig mindenki így van ezzel. A probléma ott van, hogy az emberek nagy része mindezt csak hitelből tudja elérni, így amíg a hitelt fizeti nyilván nem fog tudni félretenni. Talán abba kéne belegondolni, hogy esetleg ezeket a dolgokat – amiket pár (15-20) évvel ezelőtt (nem csak magyarországon) – még luxus cikkeknek hívtak kik engedhették meg maguknak. A válasz a luxus szó jelentéséből nagyjából kiderül. Szomorú, hogy az a normális, hogy olyan életszínvonalon élünk és olyan pénzt költünk el ami nem a miénk (és talán soha nem is lesz). Ez az amiben különbözik a mai generáció az elődöktől. Változás akkor lesz, ha az emberek először megdolgoznak a pénzért és utána költik el.
 • tzsdemaci
  Az emberek hajlamosak elhinni, hogy nekik minden amiről hallanak vagy amit a környezetükben látnak alapból jár. Az új LCD tv, kocsi, lakás és külföldi nyaralás minden évben. A péktől a taxysofőrig mindenki így van ezzel. A probléma ott van, hogy az emberek nagy része mindezt csak hitelből tudja elérni, így amíg a hitelt fizeti nyilván nem fog tudni félretenni. Talán abba kéne belegondolni, hogy esetleg ezeket a dolgokat – amiket pár (15-20) évvel ezelőtt (nem csak magyarországon) – még luxus cikkeknek hívtak kik engedhették meg maguknak. A válasz a luxus szó jelentéséből nagyjából kiderül. Szomorú, hogy az a normális, hogy olyan életszínvonalon élünk és olyan pénzt költünk el ami nem a miénk (és talán soha nem is lesz). Ez az amiben különbözik a mai generáció az elődöktől. Változás akkor lesz, ha az emberek először megdolgoznak a pénzért és utána költik el.
 • mutyilufi
  Szerintem nagy hiba volt a manyup felszámolása, mivel most már semennyi sem megy saját számlára, csak a közös feneketlen kútba, ismét egy érvvel kevesebb a bejelentett bér mellett. Egyébként annó volt szó arról hogy egyéni nyilvántartott egyenleg, aztán milyen szépen elsunnyogták ezt is……
 • obsitos
  Mint érintett, szeretném ha egyszer azt is kimutatná valaki, hogya 40-42 év munkakeresetből mennyit vontak le ny.járadékra. Ha ezt az összeget bankba tehettem volna, talán jobban járok. Egyébként meg a legjobb ötletnek azt tartom, hogy a nyugdíjas korúak eltartását, azok gyerekeinek jövedelméből egészítsék ki (több gyerek, több támogatás) és akkor nem lesz szükség a 80%-os mértékre.
 • Benke
  “Mármint hogy az elmúlt több mint 20 évben a politikai elitnek kellett volna az ország érdekeit szem előtt tartó politikát folytatni, és akkor ma nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése.”
  Ez pont hogy nem így van. Erről is szól az egész. A mai szinten tartott nyugdíjak nem tarthatóak fenn… A Magyar gazdaság nem bírja el, sőt az újságok azzal vannak tele hogy nyugaton is kezd egyre nagyobb probléma lenni…
 • Benke
  “Mármint hogy az elmúlt több mint 20 évben a politikai elitnek kellett volna az ország érdekeit szem előtt tartó politikát folytatni, és akkor ma nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése.”
  Ez pont hogy nem így van. Erről is szól az egész. A mai szinten tartott nyugdíjak nem tarthatóak fenn… A Magyar gazdaság nem bírja el, sőt az újságok azzal vannak tele hogy nyugaton is kezd egyre nagyobb probléma lenni…
 • Benke
  “Mármint hogy az elmúlt több mint 20 évben a politikai elitnek kellett volna az ország érdekeit szem előtt tartó politikát folytatni, és akkor ma nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése.”
  Ez pont hogy nem így van. Erről is szól az egész. A mai szinten tartott nyugdíjak nem tarthatóak fenn… A Magyar gazdaság nem bírja el, sőt az újságok azzal vannak tele hogy nyugaton is kezd egyre nagyobb probléma lenni…
 • Benke
  “Mármint hogy az elmúlt több mint 20 évben a politikai elitnek kellett volna az ország érdekeit szem előtt tartó politikát folytatni, és akkor ma nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése.”
  Ez pont hogy nem így van. Erről is szól az egész. A mai szinten tartott nyugdíjak nem tarthatóak fenn… A Magyar gazdaság nem bírja el, sőt az újságok azzal vannak tele hogy nyugaton is kezd egyre nagyobb probléma lenni…
 • Benke
  “Mármint hogy az elmúlt több mint 20 évben a politikai elitnek kellett volna az ország érdekeit szem előtt tartó politikát folytatni, és akkor ma nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése.”
  Ez pont hogy nem így van. Erről is szól az egész. A mai szinten tartott nyugdíjak nem tarthatóak fenn… A Magyar gazdaság nem bírja el, sőt az újságok azzal vannak tele hogy nyugaton is kezd egyre nagyobb probléma lenni…
 • Benke
  “Mármint hogy az elmúlt több mint 20 évben a politikai elitnek kellett volna az ország érdekeit szem előtt tartó politikát folytatni, és akkor ma nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése.”
  Ez pont hogy nem így van. Erről is szól az egész. A mai szinten tartott nyugdíjak nem tarthatóak fenn… A Magyar gazdaság nem bírja el, sőt az újságok azzal vannak tele hogy nyugaton is kezd egyre nagyobb probléma lenni…
 • Benke
  “Mármint hogy az elmúlt több mint 20 évben a politikai elitnek kellett volna az ország érdekeit szem előtt tartó politikát folytatni, és akkor ma nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése.”
  Ez pont hogy nem így van. Erről is szól az egész. A mai szinten tartott nyugdíjak nem tarthatóak fenn… A Magyar gazdaság nem bírja el, sőt az újságok azzal vannak tele hogy nyugaton is kezd egyre nagyobb probléma lenni…
 • Benke
  “Mármint hogy az elmúlt több mint 20 évben a politikai elitnek kellett volna az ország érdekeit szem előtt tartó politikát folytatni, és akkor ma nem lenne gond a nyugdíjak kifizetése.”
  Ez pont hogy nem így van. Erről is szól az egész. A mai szinten tartott nyugdíjak nem tarthatóak fenn… A Magyar gazdaság nem bírja el, sőt az újságok azzal vannak tele hogy nyugaton is kezd egyre nagyobb probléma lenni…
 • piazzetta
  Igen, az egyik ok, amiért gond lesz a nyugdíjjal, az az, hogy nincs megtakarítás – nem lesz mire támaszkodni.
  De ki forszírozta a hitelezést? Nem más, mint az állam.
  Ki mondta, hogy évente több százezer lakás épül majd meg újul fel?
  – Az állam (nevet nem mondok, mert nem érdekes). Ki adott eleinte támogatást a lakásépítéshez, vásárláshoz, s vonta vissza később, mert kiderült, nem telik, és valójában soha nem is tellett rá? – Az állam. Ki fogott össze aztán (hallgatólagosan) a bankszektorral, hogy olcsó devizás hitelekkel segítsen lakást és mindenfélét vásárolni? – Az állam. Ki mondta az embereknek, hogy szép nyugdíjt érdemelnek? – Az állam. Ki mondta az “embereknek”, hogy ne takarékoskodjanak, minek az, hiszen van is pénzük (hitel), és lesz is (nyugdíj)? Mi volt ebben a sok hazugságban a jó? Az, hogy a politikust újraválasztották, vagy csak remélte. A szahara meg itt maradt.
 • oneofus
  Benőke,mindíg a nyugat?Annyit keresünk,mint ők?Annyi a vásárlóértéke a forintnak,mint ott?A Görög a 600 euros minimálbér miatt gyujtogat az utcan!!!Nyisd ki a szemed!Semmi köze ennek a nyugathoz!Itt élünk és “atyáink” ITT tüntetik el a pénzt az országból!Nem müködik a tömegközlekedés,nincs légitársaságunk,nincs fűtés az ovikban,sulikban!Már a nyugdíjjas is lassan “ellenség” lessz,mert a MEGÉRDEMELT pénzét szeretné megkapni!!!!Biztos,hogy te sem vagy még nyugdíjjas,azért esik rosszul,hogy a te mostani nyugdijjárulekodból fizetik a nyugd….biztos,hogy ezt is tudod!Miért nem fizetsz 3-4 magánnyugdíjpénztárat?Ja!!Mert a mostanit is “eltüntették”és amugy sem tudsz 3-4 helyre fizetni ebből a fizetésből.Akkor menj nyugatra!!!Magyarország most ugyis egy jogutód nélküli felszámolás alatt álló BT.Ahol megint a góré viszi a lóvét és a nép a szenvedő károsult.Csak az a baj,hogy a Magyar mindent elhisz és nem tud a sorok között olvasni!A baj már rég megtörtént ,csak még nem hozták nyilvánosságra!
 • oneofus
  Benőke,mindíg a nyugat?Annyit keresünk,mint ők?Annyi a vásárlóértéke a forintnak,mint ott?A Görög a 600 euros minimálbér miatt gyujtogat az utcan!!!Nyisd ki a szemed!Semmi köze ennek a nyugathoz!Itt élünk és “atyáink” ITT tüntetik el a pénzt az országból!Nem müködik a tömegközlekedés,nincs légitársaságunk,nincs fűtés az ovikban,sulikban!Már a nyugdíjjas is lassan “ellenség” lessz,mert a MEGÉRDEMELT pénzét szeretné megkapni!!!!Biztos,hogy te sem vagy még nyugdíjjas,azért esik rosszul,hogy a te mostani nyugdijjárulekodból fizetik a nyugd….biztos,hogy ezt is tudod!Miért nem fizetsz 3-4 magánnyugdíjpénztárat?Ja!!Mert a mostanit is “eltüntették”és amugy sem tudsz 3-4 helyre fizetni ebből a fizetésből.Akkor menj nyugatra!!!Magyarország most ugyis egy jogutód nélküli felszámolás alatt álló BT.Ahol megint a góré viszi a lóvét és a nép a szenvedő károsult.Csak az a baj,hogy a Magyar mindent elhisz és nem tud a sorok között olvasni!A baj már rég megtörtént ,csak még nem hozták nyilvánosságra!
 • oneofus
  Benőke,mindíg a nyugat?Annyit keresünk,mint ők?Annyi a vásárlóértéke a forintnak,mint ott?A Görög a 600 euros minimálbér miatt gyujtogat az utcan!!!Nyisd ki a szemed!Semmi köze ennek a nyugathoz!Itt élünk és “atyáink” ITT tüntetik el a pénzt az országból!Nem müködik a tömegközlekedés,nincs légitársaságunk,nincs fűtés az ovikban,sulikban!Már a nyugdíjjas is lassan “ellenség” lessz,mert a MEGÉRDEMELT pénzét szeretné megkapni!!!!Biztos,hogy te sem vagy még nyugdíjjas,azért esik rosszul,hogy a te mostani nyugdijjárulekodból fizetik a nyugd….biztos,hogy ezt is tudod!Miért nem fizetsz 3-4 magánnyugdíjpénztárat?Ja!!Mert a mostanit is “eltüntették”és amugy sem tudsz 3-4 helyre fizetni ebből a fizetésből.Akkor menj nyugatra!!!Magyarország most ugyis egy jogutód nélküli felszámolás alatt álló BT.Ahol megint a góré viszi a lóvét és a nép a szenvedő károsult.Csak az a baj,hogy a Magyar mindent elhisz és nem tud a sorok között olvasni!A baj már rég megtörtént ,csak még nem hozták nyilvánosságra!
 • oneofus
  Benőke,mindíg a nyugat?Annyit keresünk,mint ők?Annyi a vásárlóértéke a forintnak,mint ott?A Görög a 600 euros minimálbér miatt gyujtogat az utcan!!!Nyisd ki a szemed!Semmi köze ennek a nyugathoz!Itt élünk és “atyáink” ITT tüntetik el a pénzt az országból!Nem müködik a tömegközlekedés,nincs légitársaságunk,nincs fűtés az ovikban,sulikban!Már a nyugdíjjas is lassan “ellenség” lessz,mert a MEGÉRDEMELT pénzét szeretné megkapni!!!!Biztos,hogy te sem vagy még nyugdíjjas,azért esik rosszul,hogy a te mostani nyugdijjárulekodból fizetik a nyugd….biztos,hogy ezt is tudod!Miért nem fizetsz 3-4 magánnyugdíjpénztárat?Ja!!Mert a mostanit is “eltüntették”és amugy sem tudsz 3-4 helyre fizetni ebből a fizetésből.Akkor menj nyugatra!!!Magyarország most ugyis egy jogutód nélküli felszámolás alatt álló BT.Ahol megint a góré viszi a lóvét és a nép a szenvedő károsult.Csak az a baj,hogy a Magyar mindent elhisz és nem tud a sorok között olvasni!A baj már rég megtörtént ,csak még nem hozták nyilvánosságra!
 • oneofus
  Benőke,mindíg a nyugat?Annyit keresünk,mint ők?Annyi a vásárlóértéke a forintnak,mint ott?A Görög a 600 euros minimálbér miatt gyujtogat az utcan!!!Nyisd ki a szemed!Semmi köze ennek a nyugathoz!Itt élünk és “atyáink” ITT tüntetik el a pénzt az országból!Nem müködik a tömegközlekedés,nincs légitársaságunk,nincs fűtés az ovikban,sulikban!Már a nyugdíjjas is lassan “ellenség” lessz,mert a MEGÉRDEMELT pénzét szeretné megkapni!!!!Biztos,hogy te sem vagy még nyugdíjjas,azért esik rosszul,hogy a te mostani nyugdijjárulekodból fizetik a nyugd….biztos,hogy ezt is tudod!Miért nem fizetsz 3-4 magánnyugdíjpénztárat?Ja!!Mert a mostanit is “eltüntették”és amugy sem tudsz 3-4 helyre fizetni ebből a fizetésből.Akkor menj nyugatra!!!Magyarország most ugyis egy jogutód nélküli felszámolás alatt álló BT.Ahol megint a góré viszi a lóvét és a nép a szenvedő károsult.Csak az a baj,hogy a Magyar mindent elhisz és nem tud a sorok között olvasni!A baj már rég megtörtént ,csak még nem hozták nyilvánosságra!
 • oneofus
  Benőke,mindíg a nyugat?Annyit keresünk,mint ők?Annyi a vásárlóértéke a forintnak,mint ott?A Görög a 600 euros minimálbér miatt gyujtogat az utcan!!!Nyisd ki a szemed!Semmi köze ennek a nyugathoz!Itt élünk és “atyáink” ITT tüntetik el a pénzt az országból!Nem müködik a tömegközlekedés,nincs légitársaságunk,nincs fűtés az ovikban,sulikban!Már a nyugdíjjas is lassan “ellenség” lessz,mert a MEGÉRDEMELT pénzét szeretné megkapni!!!!Biztos,hogy te sem vagy még nyugdíjjas,azért esik rosszul,hogy a te mostani nyugdijjárulekodból fizetik a nyugd….biztos,hogy ezt is tudod!Miért nem fizetsz 3-4 magánnyugdíjpénztárat?Ja!!Mert a mostanit is “eltüntették”és amugy sem tudsz 3-4 helyre fizetni ebből a fizetésből.Akkor menj nyugatra!!!Magyarország most ugyis egy jogutód nélküli felszámolás alatt álló BT.Ahol megint a góré viszi a lóvét és a nép a szenvedő károsult.Csak az a baj,hogy a Magyar mindent elhisz és nem tud a sorok között olvasni!A baj már rég megtörtént ,csak még nem hozták nyilvánosságra!
 • oneofus
  Benőke,mindíg a nyugat?Annyit keresünk,mint ők?Annyi a vásárlóértéke a forintnak,mint ott?A Görög a 600 euros minimálbér miatt gyujtogat az utcan!!!Nyisd ki a szemed!Semmi köze ennek a nyugathoz!Itt élünk és “atyáink” ITT tüntetik el a pénzt az országból!Nem müködik a tömegközlekedés,nincs légitársaságunk,nincs fűtés az ovikban,sulikban!Már a nyugdíjjas is lassan “ellenség” lessz,mert a MEGÉRDEMELT pénzét szeretné megkapni!!!!Biztos,hogy te sem vagy még nyugdíjjas,azért esik rosszul,hogy a te mostani nyugdijjárulekodból fizetik a nyugd….biztos,hogy ezt is tudod!Miért nem fizetsz 3-4 magánnyugdíjpénztárat?Ja!!Mert a mostanit is “eltüntették”és amugy sem tudsz 3-4 helyre fizetni ebből a fizetésből.Akkor menj nyugatra!!!Magyarország most ugyis egy jogutód nélküli felszámolás alatt álló BT.Ahol megint a góré viszi a lóvét és a nép a szenvedő károsult.Csak az a baj,hogy a Magyar mindent elhisz és nem tud a sorok között olvasni!A baj már rég megtörtént ,csak még nem hozták nyilvánosságra!
 • oneofus
  Benőke,mindíg a nyugat?Annyit keresünk,mint ők?Annyi a vásárlóértéke a forintnak,mint ott?A Görög a 600 euros minimálbér miatt gyujtogat az utcan!!!Nyisd ki a szemed!Semmi köze ennek a nyugathoz!Itt élünk és “atyáink” ITT tüntetik el a pénzt az országból!Nem müködik a tömegközlekedés,nincs légitársaságunk,nincs fűtés az ovikban,sulikban!Már a nyugdíjjas is lassan “ellenség” lessz,mert a MEGÉRDEMELT pénzét szeretné megkapni!!!!Biztos,hogy te sem vagy még nyugdíjjas,azért esik rosszul,hogy a te mostani nyugdijjárulekodból fizetik a nyugd….biztos,hogy ezt is tudod!Miért nem fizetsz 3-4 magánnyugdíjpénztárat?Ja!!Mert a mostanit is “eltüntették”és amugy sem tudsz 3-4 helyre fizetni ebből a fizetésből.Akkor menj nyugatra!!!Magyarország most ugyis egy jogutód nélküli felszámolás alatt álló BT.Ahol megint a góré viszi a lóvét és a nép a szenvedő károsult.Csak az a baj,hogy a Magyar mindent elhisz és nem tud a sorok között olvasni!A baj már rég megtörtént ,csak még nem hozták nyilvánosságra!
 • Spike
  “A magyar gazdaság nem bírja el” – ez igaz. De ok és okozat…vajh miért is tart itt a magyar gazdaság? Mert Önös egyéni érdekből lenyúlták, privatizálták, bezárták….amellett igaz az elöregedés, mert tovább élünk….persze az egyéni gondoskodást meghiúsítják az nyugdíjpénzek államosítása, meg a megtakarított pénz infláció általi elértéktelenedése…
 • dominicus
  Teljesen igaza van Kiszamolónak, hiaba ugatnak egyesek, hogy MEGÉRDEMELT a nyugdij, ha egyszerüen 10-20 év múlva egyszerűen nem lesz miből fizetni. Végre reálisan kellene látni a dolgokat: én 35 vagyok és TUDOM, hogy az államtól nagy valószínűséggel nem fogok egy büdös vasat sem kapni. Az, hogy MEGÉRDEMLEM VAGY NEM ÉRDEMLEM MEG az a kutyát nem érdekli. Akik jelenleg 5-6 évesek kb. 30-50%-uk cigány. Nem a bőrszínükkel van a baj, hanem azzal, hogy 20 év múlva az árokásásnál komplexebb munkát nem tudnak elvégezni. Hiába érdemlem meg a nyugdíjat, hiába fizetek most nyugdíjjárulékot, az senkit nem érdekel. Az mey MOST a nyugdíjasoknak. Énnekem már senki nem fogja fizetni, mert 10% helyett 40% lesz a munkanélküliség.
 • Benke
  Magyarország pici ország. Tudomásul kell venni. Ezen felül Németországban is kezd komoly gond lenni a nyugdíj. Márpedig ők tűzzel vassal védik a gazdaságukat amit az elszegényedő eladósodó országok tettek ilyenné. A múlton kár rágódni. Meg lehet csócsálni még 1000x , de változtatni nem lehet rajta. Végre előre kéne tekinteni. Persze tőlem vonják felelősségre a felelősöket, de ne ez legyen a következő 4 év célja.
  Az elöregedés? Igen. Csakhogy van itt egy komoly dolgozni nem akaró réteg. Akiknek alanyi jogon jár az állami és önkormányzati támogatások nagy része és ingyenes orvosi ellátás, cserébe a szavazatokért. Aki pedig ezt bolygatni meri az rasszista.
  Lehetne sokkal jobb helyzetben az ország, de nincs… Sőt nem is lesz. Sajnos itt mindig is a széthúzás volt a jellemző politikailag. Összefogni egy közös célért ha az nem a saját zsebüknek a tömése nem fognak. Mindegy ki lesz kormányon, bízni lehet csak nem nagyon érdemes, mert nagy lesz a pofára esés…
 • Benke
  Magyarország pici ország. Tudomásul kell venni. Ezen felül Németországban is kezd komoly gond lenni a nyugdíj. Márpedig ők tűzzel vassal védik a gazdaságukat amit az elszegényedő eladósodó országok tettek ilyenné. A múlton kár rágódni. Meg lehet csócsálni még 1000x , de változtatni nem lehet rajta. Végre előre kéne tekinteni. Persze tőlem vonják felelősségre a felelősöket, de ne ez legyen a következő 4 év célja.
  Az elöregedés? Igen. Csakhogy van itt egy komoly dolgozni nem akaró réteg. Akiknek alanyi jogon jár az állami és önkormányzati támogatások nagy része és ingyenes orvosi ellátás, cserébe a szavazatokért. Aki pedig ezt bolygatni meri az rasszista.
  Lehetne sokkal jobb helyzetben az ország, de nincs… Sőt nem is lesz. Sajnos itt mindig is a széthúzás volt a jellemző politikailag. Összefogni egy közös célért ha az nem a saját zsebüknek a tömése nem fognak. Mindegy ki lesz kormányon, bízni lehet csak nem nagyon érdemes, mert nagy lesz a pofára esés…
 • Benke
  Magyarország pici ország. Tudomásul kell venni. Ezen felül Németországban is kezd komoly gond lenni a nyugdíj. Márpedig ők tűzzel vassal védik a gazdaságukat amit az elszegényedő eladósodó országok tettek ilyenné. A múlton kár rágódni. Meg lehet csócsálni még 1000x , de változtatni nem lehet rajta. Végre előre kéne tekinteni. Persze tőlem vonják felelősségre a felelősöket, de ne ez legyen a következő 4 év célja.
  Az elöregedés? Igen. Csakhogy van itt egy komoly dolgozni nem akaró réteg. Akiknek alanyi jogon jár az állami és önkormányzati támogatások nagy része és ingyenes orvosi ellátás, cserébe a szavazatokért. Aki pedig ezt bolygatni meri az rasszista.
  Lehetne sokkal jobb helyzetben az ország, de nincs… Sőt nem is lesz. Sajnos itt mindig is a széthúzás volt a jellemző politikailag. Összefogni egy közös célért ha az nem a saját zsebüknek a tömése nem fognak. Mindegy ki lesz kormányon, bízni lehet csak nem nagyon érdemes, mert nagy lesz a pofára esés…
 • Benke
  Magyarország pici ország. Tudomásul kell venni. Ezen felül Németországban is kezd komoly gond lenni a nyugdíj. Márpedig ők tűzzel vassal védik a gazdaságukat amit az elszegényedő eladósodó országok tettek ilyenné. A múlton kár rágódni. Meg lehet csócsálni még 1000x , de változtatni nem lehet rajta. Végre előre kéne tekinteni. Persze tőlem vonják felelősségre a felelősöket, de ne ez legyen a következő 4 év célja.
  Az elöregedés? Igen. Csakhogy van itt egy komoly dolgozni nem akaró réteg. Akiknek alanyi jogon jár az állami és önkormányzati támogatások nagy része és ingyenes orvosi ellátás, cserébe a szavazatokért. Aki pedig ezt bolygatni meri az rasszista.
  Lehetne sokkal jobb helyzetben az ország, de nincs… Sőt nem is lesz. Sajnos itt mindig is a széthúzás volt a jellemző politikailag. Összefogni egy közös célért ha az nem a saját zsebüknek a tömése nem fognak. Mindegy ki lesz kormányon, bízni lehet csak nem nagyon érdemes, mert nagy lesz a pofára esés…
 • Benke
  Magyarország pici ország. Tudomásul kell venni. Ezen felül Németországban is kezd komoly gond lenni a nyugdíj. Márpedig ők tűzzel vassal védik a gazdaságukat amit az elszegényedő eladósodó országok tettek ilyenné. A múlton kár rágódni. Meg lehet csócsálni még 1000x , de változtatni nem lehet rajta. Végre előre kéne tekinteni. Persze tőlem vonják felelősségre a felelősöket, de ne ez legyen a következő 4 év célja.
  Az elöregedés? Igen. Csakhogy van itt egy komoly dolgozni nem akaró réteg. Akiknek alanyi jogon jár az állami és önkormányzati támogatások nagy része és ingyenes orvosi ellátás, cserébe a szavazatokért. Aki pedig ezt bolygatni meri az rasszista.
  Lehetne sokkal jobb helyzetben az ország, de nincs… Sőt nem is lesz. Sajnos itt mindig is a széthúzás volt a jellemző politikailag. Összefogni egy közös célért ha az nem a saját zsebüknek a tömése nem fognak. Mindegy ki lesz kormányon, bízni lehet csak nem nagyon érdemes, mert nagy lesz a pofára esés…
 • Benke
  Magyarország pici ország. Tudomásul kell venni. Ezen felül Németországban is kezd komoly gond lenni a nyugdíj. Márpedig ők tűzzel vassal védik a gazdaságukat amit az elszegényedő eladósodó országok tettek ilyenné. A múlton kár rágódni. Meg lehet csócsálni még 1000x , de változtatni nem lehet rajta. Végre előre kéne tekinteni. Persze tőlem vonják felelősségre a felelősöket, de ne ez legyen a következő 4 év célja.
  Az elöregedés? Igen. Csakhogy van itt egy komoly dolgozni nem akaró réteg. Akiknek alanyi jogon jár az állami és önkormányzati támogatások nagy része és ingyenes orvosi ellátás, cserébe a szavazatokért. Aki pedig ezt bolygatni meri az rasszista.
  Lehetne sokkal jobb helyzetben az ország, de nincs… Sőt nem is lesz. Sajnos itt mindig is a széthúzás volt a jellemző politikailag. Összefogni egy közös célért ha az nem a saját zsebüknek a tömése nem fognak. Mindegy ki lesz kormányon, bízni lehet csak nem nagyon érdemes, mert nagy lesz a pofára esés…
 • Benke
  Magyarország pici ország. Tudomásul kell venni. Ezen felül Németországban is kezd komoly gond lenni a nyugdíj. Márpedig ők tűzzel vassal védik a gazdaságukat amit az elszegényedő eladósodó országok tettek ilyenné. A múlton kár rágódni. Meg lehet csócsálni még 1000x , de változtatni nem lehet rajta. Végre előre kéne tekinteni. Persze tőlem vonják felelősségre a felelősöket, de ne ez legyen a következő 4 év célja.
  Az elöregedés? Igen. Csakhogy van itt egy komoly dolgozni nem akaró réteg. Akiknek alanyi jogon jár az állami és önkormányzati támogatások nagy része és ingyenes orvosi ellátás, cserébe a szavazatokért. Aki pedig ezt bolygatni meri az rasszista.
  Lehetne sokkal jobb helyzetben az ország, de nincs… Sőt nem is lesz. Sajnos itt mindig is a széthúzás volt a jellemző politikailag. Összefogni egy közös célért ha az nem a saját zsebüknek a tömése nem fognak. Mindegy ki lesz kormányon, bízni lehet csak nem nagyon érdemes, mert nagy lesz a pofára esés…
 • Benke
  Magyarország pici ország. Tudomásul kell venni. Ezen felül Németországban is kezd komoly gond lenni a nyugdíj. Márpedig ők tűzzel vassal védik a gazdaságukat amit az elszegényedő eladósodó országok tettek ilyenné. A múlton kár rágódni. Meg lehet csócsálni még 1000x , de változtatni nem lehet rajta. Végre előre kéne tekinteni. Persze tőlem vonják felelősségre a felelősöket, de ne ez legyen a következő 4 év célja.
  Az elöregedés? Igen. Csakhogy van itt egy komoly dolgozni nem akaró réteg. Akiknek alanyi jogon jár az állami és önkormányzati támogatások nagy része és ingyenes orvosi ellátás, cserébe a szavazatokért. Aki pedig ezt bolygatni meri az rasszista.
  Lehetne sokkal jobb helyzetben az ország, de nincs… Sőt nem is lesz. Sajnos itt mindig is a széthúzás volt a jellemző politikailag. Összefogni egy közös célért ha az nem a saját zsebüknek a tömése nem fognak. Mindegy ki lesz kormányon, bízni lehet csak nem nagyon érdemes, mert nagy lesz a pofára esés…
 • Benke
  Na igen. A most dolgozó réteg fizeti a jelenleg nyugdíjas réteg megélhetését, egyéb adókat, és a maradék nettó fizetéséből nem csak megélnie kell hanem a jövőjére is gondolni, kvázi el kell tartania másokat, majd magát… A 10% -os munkanélküliség szerintem már egy eleve kozmetikázott adat, van az 15% is. Csak a nagy részük otthon éldegél az állami segélyekből, ami alanyi jogon jár neki.
 • Benke
  Na igen. A most dolgozó réteg fizeti a jelenleg nyugdíjas réteg megélhetését, egyéb adókat, és a maradék nettó fizetéséből nem csak megélnie kell hanem a jövőjére is gondolni, kvázi el kell tartania másokat, majd magát… A 10% -os munkanélküliség szerintem már egy eleve kozmetikázott adat, van az 15% is. Csak a nagy részük otthon éldegél az állami segélyekből, ami alanyi jogon jár neki.
 • Benke
  Na igen. A most dolgozó réteg fizeti a jelenleg nyugdíjas réteg megélhetését, egyéb adókat, és a maradék nettó fizetéséből nem csak megélnie kell hanem a jövőjére is gondolni, kvázi el kell tartania másokat, majd magát… A 10% -os munkanélküliség szerintem már egy eleve kozmetikázott adat, van az 15% is. Csak a nagy részük otthon éldegél az állami segélyekből, ami alanyi jogon jár neki.
 • Benke
  Na igen. A most dolgozó réteg fizeti a jelenleg nyugdíjas réteg megélhetését, egyéb adókat, és a maradék nettó fizetéséből nem csak megélnie kell hanem a jövőjére is gondolni, kvázi el kell tartania másokat, majd magát… A 10% -os munkanélküliség szerintem már egy eleve kozmetikázott adat, van az 15% is. Csak a nagy részük otthon éldegél az állami segélyekből, ami alanyi jogon jár neki.
 • Benke
  Na igen. A most dolgozó réteg fizeti a jelenleg nyugdíjas réteg megélhetését, egyéb adókat, és a maradék nettó fizetéséből nem csak megélnie kell hanem a jövőjére is gondolni, kvázi el kell tartania másokat, majd magát… A 10% -os munkanélküliség szerintem már egy eleve kozmetikázott adat, van az 15% is. Csak a nagy részük otthon éldegél az állami segélyekből, ami alanyi jogon jár neki.
 • Benke
  Na igen. A most dolgozó réteg fizeti a jelenleg nyugdíjas réteg megélhetését, egyéb adókat, és a maradék nettó fizetéséből nem csak megélnie kell hanem a jövőjére is gondolni, kvázi el kell tartania másokat, majd magát… A 10% -os munkanélküliség szerintem már egy eleve kozmetikázott adat, van az 15% is. Csak a nagy részük otthon éldegél az állami segélyekből, ami alanyi jogon jár neki.
 • Benke
  Na igen. A most dolgozó réteg fizeti a jelenleg nyugdíjas réteg megélhetését, egyéb adókat, és a maradék nettó fizetéséből nem csak megélnie kell hanem a jövőjére is gondolni, kvázi el kell tartania másokat, majd magát… A 10% -os munkanélküliség szerintem már egy eleve kozmetikázott adat, van az 15% is. Csak a nagy részük otthon éldegél az állami segélyekből, ami alanyi jogon jár neki.
 • Benke
  Na igen. A most dolgozó réteg fizeti a jelenleg nyugdíjas réteg megélhetését, egyéb adókat, és a maradék nettó fizetéséből nem csak megélnie kell hanem a jövőjére is gondolni, kvázi el kell tartania másokat, majd magát… A 10% -os munkanélküliség szerintem már egy eleve kozmetikázott adat, van az 15% is. Csak a nagy részük otthon éldegél az állami segélyekből, ami alanyi jogon jár neki.
 • pantlikaskiralylany
  Az mind igaz, amit leírsz, csakhogy:
  bevezették a magánnyugdíj pénztárat, hogy majd az fokozatosan átveszi az állami szerepét, ezzel megteremtve az öngondoskodást a jelenlegi generációnak.
  Aztán 10 év alatt sem sikerült áttolni arra az oldalra a többletet, majd egy tollvonással megszüntették.
  A fizetés elég nagy részét a nyugdíjjárulékba fizetünk, amiért ugye nem várhatunk semmit!
  Tehát mindaz jogos lenne amit leírsz, amennyiben a fizetésnek azt a részét nem vonná el az állam adó (és nem járulék!) formájában, akkor azt a részt az ember fordíthatná az öngodoskodásra, persze azért ehhez is kellene egy pár éves felkészítés az embereknek, hogy márpedig muszáj megtakarítani a nyugdíjas évekre.

  Jelenleg egy úgy néz ki, hogy fizetem a jelenlegi nyugdíjasoknak a nyugdíját, a fizetésem kevesebb lett, egyre magasabbak a napi kiadások, és emellett még próbáljak meg arra is félretenni, mindezt olyan körülmények között, amikor az emberek inkább kiveszik a pénzüket, mint be a bankba…

 • adagolo
  nyugdíjas szemmel…
  …nagyrészt egyetértek. Kivéve a görög hasonlatot; karácsonyi/húsvéti és egyéb pénzekről mi már rég nem álmodunk. Az utazási szokásokat már felmérték. A szegényebbeknek csak ez marad, teljes áron utazni álom.
  Akinek futja autóra, az meg nem száll vonatra.
  A kedvezményes belépőjegyek ára (múzeum, strand, akármi) szépen konvergál a teljes ár felé. Tessék csak figyelni ! Ilyenkor inkább a fiatalokat sajnálom…állatkert, stb.
  Valóban, gazdagabb országokban alig van kedvezménye a nyugdíjasnak, sőt még adót is fizet. De ez ott nem okoz nagy megrázkódtatást…