Az életbiztosításokról még egyszer

2011-09-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon sokan megkerestetek életbiztosítással kapcsolatban, ezért gondoltam, egyszerűbb, ha itt válaszolok a leggyakoribb kérdésekre.

(Ha még nem olvastad az első írásomat az életbiztosításokról, itt megteheted.)

A leggyakoribb kérdéskör, hogy belekeveredtem egy életbiztosításba, hogyan tudnék belőle a legjobban kiszállni, hogy ne bukjam el az első két (három) év befizetését.

Díjmentes leszállítás? Visszavásárlás? Mit lehetne tenni?

A válaszom igen egyszerű lesz: semmit.

Az első két (néha három) évből a biztosító által elvonni kívánt teljes összeg már a befizetés pillanatában elvész. (Ez az összeg általában az első két év befizetésének a 65-70%-a. Erről bővebben az előző cikkben.)

Ha két éven belül megszüntetjük a díjfizetést, az addigi teljes összegünknek búcsút inthetünk. A biztosító a költségeire hivatkozva zsebre teszi az egészet. (Ami egyébként hazugság, mert az ügynöktől a neki kifizetett jutalékot maradéktalanul behajtják, ha az ügyfél két évig nem fizet. Tehát mi költsége van a biztosítónak? Gyakorlatilag semmi, a kötvényesítés és az adminisztráció, maximum 15 ezer Ft.)

Ha kivárjuk a 10-15-20 évet, amikor már nem csökkenti a biztosító a kezdeti összegeket, papíron a kezdeti összeg 100%-át visszakapjuk. Hehe, ez a nagy tévedés. Mert nem az eredetileg befizetett összeget kapod vissza 100%-ban, hanem az évente folyamatosan csökkentett összeg 100%-át kapod vissza, azaz csak az eredeti összegből megmaradt 25-35%-nak a 100%-a tiéd.

(Persze ez a pénz kamatozik is, de az infláció miatt meg buksz rajta, tehát ezzel most ne bonyolítsuk a dolgot.)

Ha menet közben akarsz kiszállni, a biztosító egy összegben levonja azt a pénzt, amit még apránként akart eltüntetni. Ez a visszavásárlási tábla. Ha például a harmadik évben akarsz kiszállni, az első két évnek csak a 25%-át kapod vissza. Azaz pont ugyanott vagy, mintha végig vitted volna. 9 év után már a 90%-át visszakapod, de még egyszer: már csak a maradék összeg 90%-át, ami az eredeti összeg töredéke.

Díjmentes leszállítás: sokan itt akarnak kimenekülni a biztosításból. Van egy rossz hírem: díjmentes leszállítás esetén a költségeket ugyanúgy vonják, mindössze már új összeget nem teszel hozzá. Azaz az első két év befizetésének a nagy része ugyanúgy semmivé lesz.

Tehát a megoldás: nincs sajnos. Az első két év mintegy 65%-a mindenképpen a biztosítóé, ha már egyszer kötöttél egy biztosítást.

(Több termék van, különféle költségekkel és módokkal, amit leírtam konkrét számokat, az kb. a termékek 90%-ára igaz.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram