Pénztári változások

Zsombortól jött a hír, ez úton is köszönjük:

Megszűnik idéntől a Patika Pénztárnál a novemberi akció, amivel eddig nagyon jó költségszintet lehetett elérni, megfelelően időzített befizetésekkel. Változik (egyszerűsödik) a díjstruktúra is, az eddigi sávos rendszer helyett egységes 6%-os levonás lesz a befizetett összegből. A hír:
A társpénztásnál (Új Pillér) változnak a sávok, eddig 300e Ft-os befizetésig volt levonás, ezt felemelték 500e Ft-ra. Itt egyelőre nincs szó az akció kivezetéséről, viszont az elvárt havi befizetés magas, 10e Ft, és ebből egész évre mindenképp levonják a díjakat, csak az efölötti részre él a novemberi akció.
Share

82 hozzászólás

 • Danhadnagy
  applikációban. aztán elkezdtem olvasni a hirdetményeket, és ott láttam januát 1-től már nincs upc számlafizetésért járó 6% (és már igényelni se leht upc-set)
  gondolom aegon is meg fog szűnni
 • FifiTheReal
  és

  Ezt már a 2020. augusztusi forgalmat tartalmazó kivonaton is látható volt. 😉
  Ha megnézitek a kivonaton a termékazonosító és a kedvezményazonosító változatlan, tehát csak a név változott lassan fél éve.

  ” UPC márkanévmegszűnése miatt a korábbi UPC partnerkártyák neve 2020. szeptember 01-től Budapest Standard Hitelkártyára módosul.”

 • RegElek
  Csatlakozom az előttem szólokhoz.
  A tavalyi MKB emelés után kezdtem “áttelepülni” ÚjPillérbe (vannak még MKB számlák így idén tudom otthagyni őket teljesen).
  A fentiek alapján számolhatom át újra, hogy hova lenne érdemes tartozni.


  Ha időm engedi linkelek majd a táblázatodhoz egy sajátot. Még tavaly megcsináltam a befizetéseket havi bontásban négy pénztárra (ezt is újra kell kalibrálni)

 • Kulombos
  Senki nem említi a Prémium pénztárat, velük mi a baj?
 • ZX71
  Gondolkodtam azon, hogy a Miklós által javasolt első pénzügyi lépés (6 havi vésztartalék képzése) kivitelezésére az önsegélyező pénztárak is alkalmasak lehetnek. Munkanélküliség esetén kérhető álláskeresési támogatás önsegélyező pénztár terhére. Így tképpen az is kihasználhatja az egészségpénztár adókedvezményét, aki fiatal, gyógyszerre még nem költ és esetleg a gyerekvállalás is messzebb van.
  Emellett az egészségpénztárban fekvő pénzhez amúgy nehéz “hozzányúlni”, nem lehet impulzívan költeni belőle, ilyen értelemben is támogatja a vésztartalék jellegét.
 • Zsolt

  akkor igaz valóban amit írsz, HA van novemberi akció. Én 9 éve váltottam az Új Pillérbe az Aranykor pénztárból, ahova még anno az akkori cégem rakott és utána engedte a váltást ide. Akkor még nem volt ekkora forgalmam és mivel kafetérián keresztül ment, havi befizetés volt, vagyis 12 részre egyenlően el kellett osztanom. Ott nem játszott, hogy te figyeljetek, utaljatok már 10 hónapig minimumot, a maradékot meg novemberben 😀
  2015-től már csak én fizetek, akkor megérte volna a váltás már, mert talán az évtől vagy utána indult ez a novemberi akció HA jól emlékszem.
  Vagyis az az évenkénti 1260 Ft mínusz, amit kiszámoltál, az akkor jöhetett volna szóba, egy kajázás a kínaiban 😀
  Hát ennél több is veszett már máshol, nem dőlök a kardomba 😀

  Idéntől meg már nincs akció jelen állás szerint, így tárgytalan a váltás.

 • Zsolt

  6% a díj a Prémiumnál, ennél több jobb van
 • Kulombos

  Nekem a Prémiumnál a Csodakártya tetszett meg, ha nincs elég pénz a rendszeres befizetésből, akkor is tudsz vele fizetni, mert azonnal beterheli a bankkártyádat
 • Szegedi Dorina
  Aki Generali-nál van, hogy lehet bejuttatni a számlákát? /Le lehet adni esetleg személyesen? Az se lenne baj, ha ez Szegeden is működik, nemcsak Pesten./ Mennyire jól használható a webes felületük?
  Ami így még fura, hogy a befizetéshez a postai csekket ajánlják, azt úgy kell igényelgetni tőlük, vagy küldenek kitöltetlen összegűt /az eddigi helyemen van kártyás befizetés, az kényelmesebb/.
 • Karcsika

  2021-01-08 at 12:40

  Én úgy tudom, hogy önsegélyezőből csak arra az időszakra kapsz pénzt, amíg munkanélküli segélyt is kapsz (=3 hónapig max.).

  Szóval ne erre építs, hiába van bent egy halom pénzed, nem jutsz hozzá amikor a legnagyobb szükséged lenne rá (amikor már nem kapsz már munkanélkülit sem).

 • Karcsika
  Gray
  2021-01-06 at 22:31

  SZJA-ból kapod vissza. Ha nem fizettél be annyi SZJA-t ami fedezné, akkor nem tudsz ezzel élni.

 • Peti

  Nem véletlen írtam én is múlt időben a Patikáról. 1-2 kivételtől eltekintve, most már nincsenek nagy meglepetések. A racionális, 500e ft-os befizetésig nincsenek szignifikáns különbségek a pénztárak között. Egyedül a Generali az, akinél nagyobb összegű befizetés esetén valamivel jobban jársz, de ennyi. Aki meg gyakran vásárol EP-i számláról, de nincs kedve vesződni a befizetésekkel, vagy az egyenleg állását figyelni, annak meg ott a Prémium kényelmi szolgáltatása (csodakártya). Akinek pedig az önsegélyező szolgáltatásban történő rugalmasság a fő szempont, annak ott az Izys.
  Egyéb esetben marad az OTP, vagy az MKB. Szerintem ez az 5 pénztár az, amelyikkel érdemes foglalkozni, a többi számomra nem nyújt semmi pluszt. Én eddig Izysnél voltam, illetve a Patikánál és MKB-nál vagyok jelenleg. Az MKB-n még gondolkodom (lehet, hogy OTP-re váltok), de a Patikától már tuti, hogy búcsúzok.

 • Peti

  “Nekem a Prémiumnál a Csodakártya tetszett meg, ha nincs elég pénz a rendszeres befizetésből, akkor is tudsz vele fizetni, mert azonnal beterheli a bankkártyádat”

  Plusz, a Prémium is azon kivételek közé tartozik, amelyik E2K partner. Kártyás vásárlás esetén, ez sem egy elhanyagolható szempont.

 • Mondóka
  Üdv. Én Új Pilléres vagyok már legalább 10 éve. Többször megnéztem ez idő alatt, és mindíg a legjobb
  pénztárnak számított számomra ahhoz, hogy a max adóvisszatérítést kis költséggel igénybe tudjam venni. Most sem állnék rosszul az új szabállyal, mert már sok 2 évre lekötött pénzem van benne. Viszont 2019-ben a hozam (ami addig teljesen fedezte a befizetés utáni elvonást és a kártyadíjat) mínusz előjelű lett. Ha jól emlékszem 12.000 ft-al lett karcsúbb a számlám hozam helyett. 2020-ban + 22.000 ft volt a hozam. Szerintem ezt a tételt is nézzétek meg a pénztáraitoknál, mert nagyon változó lehet.
 • bobo (az igazi)
  Én is nézegettem a Patika árváltozása miatt a többi pénztárt, de eddig csak az Életútnál láttam korrektül feltűntetve a korábbi évek hozamait. A Patikában az utolsó három negyedévem már pozitív hozamú volt, előtte kettő még negatív. Generalin gondolkoztam a váltáshoz, de itt pl. nem lehet kártyával befizetni.
 • Kolompos
  számlákat postázni kell Szegedre, ez fenn van a weben. Netes fiók számlatörténetet ad, éves bontással, ill. adminisztrálni lehet személyes adatokat, lekötni emailben lehet, de ott is egy aláírt nyomtatványt kell csatolni. Csekk helyett lehet utalni.
  valóban, a hozam egy lényeges pont és maguktól nem közlik a pénztárak, de legtöbben a befizetést optimalizálják, hiszen az a nyilvános adatokból rögtön számolható. De millióid vannak benn nem mindegy hol vagy. Anno, a 10-es évek vege felé kértem le a generali és az új pillér hozamait 5-6 éves időszakra… minden évben volt min. 2% eltérés. A generali egyetlen évben nem produkált minuszt. Persze, a múltbéli hozamok nem garantálnak semmit… és ebből nem következik, hogy a g. a legjobb hozamot adó ep. lenne.
 • Nicolea
  Üdv, én is megnéztem az ajánlatokat az áremelés miatt. Az OTP-n újfent kiakadtam.
  A belépési nyilatkoztatot 2 tanú írja alá, akkor is ha AVDH-val hitelesítve küldi be az ember. De olyan legyen ám a tanú, aki nincs megjelölve szolgáltatás igénybevevőként. Közvetlen családtag így kilőve, másnak meg miért is lenne köze hozzá h. ep-t nyit az ember?!
  Több helyen nincs kártyás fizetési lehetőség sem/Hozam infók nem elérhetők. Így hát inkább maradok. Lekötésekkel/csökkenő befizetéssel még a fix 6%-al is jobban járok, mintha új belépési/kártyadíjat fizetek máshol illetve arról se feledkezzünk meg azért h kilépési ktsg is van….
 • szeklice
  A Generalinál lehet csekket kèrni és azt kàrtyàval befizetni. (Azt nem tudom, h. QR-kódos csekk-e, h. appban vagy csekkautomatànál használni tudd…)
 • Peti

  Ezt nem értem. Tanúk aláírására akkor van szükség, ha a pénztártag elektronikus adatszolgáltatást is igényel. Egyébként a belépéshez nem követelmény a tanúk aláírása. Az OTP belépési nyilatkozatát áttekintve, ez csak megerősít ebben:

  “Az elektronikus adatszolgáltatásra történő bejelentkezéshez az e-mail cím megadása (1. pontban), és 2 tanú aláírása (8. pont) IS szükséges.”

  AVDH hitelesítéssel viszont, az én értelmezésem szerint nincs szükség tanúkra sem:

  “A 6. pont szerinti elektronikus adatszolgáltatásra történő bejelentkezéshez két tanú (VAGY AVDH hitelesítés) szükséges..”

  A tanúk aláírása amúgy szinte csak formalitás. Amikor az MKB EP-be léptem, az ügyintéző és egy kollégája írták alá, mint tanúk.
  Tanú amúgy nem hiszem, hogy nem lehet kedvezményezett. Mi indokolná ezt? Nem lehet, hogy az ügyintéző tájékoztatott félre? Vagy van valahol ennek írásos nyoma is?

 • naa
  “Lekötésekkel/csökkenő befizetéssel még a fix 6%-al is jobban járok, mintha új belépési/kártyadíjat fizetek máshol”
  Nem beszélve az átlépéssel járó ügyintézésről.
  Aki nagyobb összegeket fizet be, ha önjáróvá teszi, akkor tökmindegy a %-os levonás és h mire költhető, a minimum díjat kell fizetned, a 150e adójóváírás kijöhet lekötésből is, így nem is nagyon kell számlákat kérni meg küldözgetni se.
  5e minimum havidíjra 12e jóváírás jár (ha 6% a költség, akkor összesen évi 3600 a ktg.), a maradék 138-hoz 1.38 milliót kell lekötni, de ehhez az előző év 150e adójóváírása is felhasználható, tehát csak 2×1.23-at kell „ott hagyni”

  Az ebben tartott kb. 2.5 millió után járó 150e jóváírás (mínusz a 4e költség) nem rossz hozam (5.8%), plusz talán a lekötött összeg is kamatozik valamennyit (?)

  A Generalinál is lehet csoportos beszedést is adni a minimum díjra, pl. hitelkártyáról beszedetni havonta.

 • Attila
  Mi a baj az Új Pillérrel? A nagy számolgatásokból kimaradt, pedig az egyik legkisebb költségű pénztár jelenleg.
 • h

  “plusz talán a lekötött összeg is kamatozik valamennyit (?)”

  Nem “kamatozik”. A pénztár ugyanúgy fekteti be, mint a lekötetlen pénzt és hozamot fizet rá. Ugyanannyit, akár lekötött, akár normál.

 • elnezest

  Ezeken gondolkodtam én is. Azaz,
  – érdemes-e váltani?
  – ha igen melyikre?
  – ha nem akkor érdemes-e a számlákat egyáltalán kifizettetni? (hiszen, az új befizetésnek nagyobb a díja, mint eddig)
  Mivel nekem már elég kevés befizetés elég az „önjáró” léthez (170-200e ft annak függvényében, hogy a számlákat kifizettetem vagy sem).
  Nem jutottam végleges döntésre, de jelenleg erre hajlok:
  – pár ezer ft-t spórolhatnék a váltással. Nem éri meg.
  – kb. mindegy, hogy kifizettetem a számlákat vagy sem. Ha kifizetik, akkor nagyobb a költség befizetéskor, ha nem akkor több pénzem van náluk (aminek alternatíva költsége van). Tehát nem feltétlenül érdemes számlázni.
  – ha nem érdemes számlázni, akkor marad egy cél, önjáróvá tenni
  folyt.
 • elnezest
  folyt.
  – de itt merül fel egy fontos kérdés: érdemes?
  Ahhoz, hogy önjáróvá váljon (befizetések nélkül; az egyszerűség kedvéért a min. tagdíj befizetéssel nem foglalkozom) el kell érj egy 3 mFt-os állományi szintet, ezért kapsz évente (1,5 – 1,5 mFt lekötése után) 150e Ft-t, ez a hozamod, azaz combos 5%. Megéri ezért?
  Ok, van némi kamat is, de az mostanában nagyon kevés.
  A sima MÁP+ tudja ezt és nincsenek ilyen szigorú felhasználási feltételek. Nem beszélve arról, hogy ez hosszú „lekötés”, így tőzsdére, ETF-be is tehetnéd.

  Arra persze jó lehet, ha tudod, hogy egy nagyobb kifizetést igénye tudsz venni rövidesen (szülés; nagyobb értékű orvosi beavatkozás, stb) akkor befizetsz.

  Lassan felnövök Miklós véleményéhez, az adó-visszatérítések rendszerint felesleges bohóckodások …

  Vélemények? Hibás valahol a gondolatmenet?

 • Mondóka
  elnézést, én is ezt számoltam ki. Az új pillérnél 1.26 m ft az éves önjárás, hisz havi 10.000 kötelező befizetés is van. Én úgy döntöttem, hogy egyenlőre nem lesz plusz befizetés. Ők meg majd eldöntik megéri e a számukra.
 • naa
  Teljesen jó, amit írsz. Valóban nem sokkal több, mint az 5 évig tartott évi 4.95% MÁP+, de azért 1-2%-kal jobb (ha a hozamot is figyelembe vesszük, amikor van, mondjuk lehet, h manapság nem sok van)
  Azért kicsit több, mint 5%, mert a visszakapott 150e-et is lekötheted, ezért (ha a min. díjtól eltekintesz), akkor 2×1.35-öt elég bent tartanod, és arra számold a hozamot – igaz, ez se sokkal több, kivéve, ha jól forgatja maga az EP is.

  Viszont ezért a kis pluszért azon kívül, hogy évente egyszer belépsz lekötni (és mondjuk a minimum díjat beszedeted hitelkártyáról), tényleg semmit nem kell tenned. Tényleg nem nagy a plusz a MÁP+-hoz képest, de 1) meddig lesz MÁP+? 2) ha amúgy is van már EP-d, akkor miért ne?

  Az “optimális” valszeg befizetni akár 6% ktg.-gel és elkölteni amit amúgy is költenél, mivel 20%-6%=14% azért még mindig jóval magasabb, mint az 5%. A többit meg lekötni.

 • Peti

  Elég rosszul számolsz. Ne a már elért, 3mFt-tól kezdj el kalkulálni, hanem az út legelejéről! Azaz, fektess be MÁP+-ba, úgy hogy:

  az első évben 500e
  a másodikban 450e
  a harmadikban 280e
  a negyedikben 250e
  az ötödikben 185e
  a hatodikban 115e
  a hetedikben 45e
  a nyolcadikban 30e forintért vásárolsz MÁP+-t.

  Számolj utána, hogy ilyen feltételek mellett, hány év alatt éred majd el MÁP+-al a 3mFt-ot. Ha megvan, akkor eldöntheted, hogy felesleges bohóckodás-e az EP-ből származó adóvisszatérítés. Arról nem beszélve, hogy ezeregy dologra tudod felhasználni az ott felgyűlt összeget, tehát nem arról van szó, hogy bentragad többmillió forintod. Fogorvos, gyógyszerek, lakáshitel támogás, beiskolázás stb-stb, ezekkel több százezer forintot tudsz kivenni, és ha kell, azt akár MÁP+-ba forgatni.

 • Nicolea

  “Alulírott felhatalmazom a Pénztárt, hogy az átadandó dokumentumokat, nyilatkozatokat, igazolásokat részemre kizárólag elektronikus iratként küldjevmeg a fent megadott e-mail címre. Tudomásul veszem, hogy a Pénztár az elektronikus iratként kézbesített nyomtatványokat és értesítéseket, valamint az elektronikusan megküldött dokumentumokat nyomtatott formában, postai úton nem küldi meg részemre.” – értelmezésemben a teljesen online ügyintézéshez kellenek a tanúk
  illetve online kezdtem a nyilatkoztatot kitölteni ott azt hiszem az info mezőben volt h nem lehet tanú aki szolgáltatásra jogosultként van megjelölve, a kitöltési útmutatóban most én sem találom, de nincs kedvem még egyszer felvinni az adatokat, de hidd el h el le volt írva…
  bár ettől függetlenül lehet rosszul értettem. Mondjuk mindegy mert eldöntöttem h nem akarok nyitni náluk, maradok ahol vagyok.
 • elnezest

  Abban igazad van, hogy amíg felépül a 3 mFt állomány, addig nagyobb a hozam, ezt nem vettem figyelembe. Köszi. De azután szerintem akkor költséghatékony, ha nem költesz többet, mint az aktuálisan beérkező adójóváírás (és a min. tagdíj miatt generálódó extra állomány), és itt akkor újra elértünk ahhoz, hogy megéri-e?

  Ne érts félre, értem, hogy mire gondolsz, de tartom véleményem: az új feltételek miatt bohóckodássá válik.

  Egy ésszerű felhasználása van (szerintem; jelenleg):
  – csak annyit fizetsz be, amit fel is használsz abban az évben (így valóban kb. 14%-al olcsóbban kapod a célszolgáltatásokat), illetve
  – ha tudod, hogy nagyobb összeget tudsz kivenni néhány év múlva, s azt építed fel befizetéssel ÉS lekötéssel (de nem érdemes önjáróvá tenni, szerintem)

  Na jó, ez már kettő 🙂

 • Nicolea

  szerintem ott nem jó a matek h kevesebb befizetéssel lesz meg a 3m a MÁP+hoz képest, ahogy is szépen levezette, másrészt pont azért nyitottam, ami a fő célja lenne a terméknek, azaz leendő egészségügyi kiadásokra szánom. A tőzsdét meghagyom A Befektetőknek 🙂
 • Körtefa

  Nekik az kell, hogy teljes bizonyító erejű magánokirat legyen a történet, erről meg a polgári perrendtartásról szóló törvény rendelkezik. Tehát vagy kéttanús papír, vagy az AVDH, itt nem kell tanú.
  2016. évi CXXX. törvény [ Pp. (új) ]
  325. § [A teljes bizonyító erejű magánokirat]
  (1) Teljes bizonyító erejű a magánokirat, ha
  [..]
  b) két tanú igazolja, hogy az okirat aláírója a részben vagy egészben nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el; igazolásként az okiratot mindkét tanú aláírja, továbbá az okiraton a tanúk nevét és – ha törvény eltérően nem rendelkezik – lakóhelyét, ennek hiányában tartózkodási helyét olvashatóan is fel kell tüntetni,
  [..]
  g) az elektronikus okiratot az aláíró a Kormány rendeletében meghatározott azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással hitelesíti, [..]
 • Attila
  Itt van a 2021-es összehasonlítás: szamveto.hu/egeszsegpenztar/