Pénzügyes szeretnék lenni

Sok kérdés kapok férfiaktól és nőktől egyaránt, hogyan tudnának ők is elhelyezkedni a pénzügyi szektorban. Mit tanuljanak, milyen lehetőségeik vannak és így tovább.

Erről szeretnék írni röviden, leginkább arról, hogy nem annyira nagy szám a pénzügyi szektor, mint azt sokan kívülről gondolják. Sokaknak túl rózsaszín képe van a lehetőségekről, egy bankban vagy alapkezelőnél dolgozni nem annyira érdekes, izgalmas vagy jól fizető lehetőség, mint az kívülről látszik.

Az első kérdés, hogy mit tanuljál, ha szeretnél pénzügyi területen elhelyezkedni. A pénzügyi képzésekről itt is írtam már. (Jó régen volt, az árak azóta biztos változtak már.) István kérdezte, hogy diploma nélkül szerintem pénzügyi szakképzésre menjen másfél évesre másfél millióért, vagy közgazdasági alapképzésre kétmillióért három és fél évesre.

Én mindenképp az utóbbit választanám. Az egyrészt egy rendes diploma, ezért olyan munkaköröket is el fogsz tudni látni, amihez kell diploma. Másrészt ha rájössz öt év múlva, hogy a befektetési terület mégsem a te világod, a közgazdasági diplomának akkor is lesz értéke, egy befektetéselemzői felsőfokú képzéssel semmivel nem leszel előrébb a munkaerő-piacon.

Kifejezetten pénzügyi képzéseket akkor végeznék el, ha már van legalább egy állami diplomám, még ha az esetleg nem is szakirányú.

A másik, amit említettem is a cikk elején, nagyon sokan túl romantikus érzésekkel vannak a szakma iránt, valamiért nagyon vonzónak tűnik a brókeri, banki vagy alapkezelői munka.

Az igazság az, hogy nem az összes, de a legtöbb pénzügyi munka ugyanolyan unalmas irodai munka, mint akármelyik másik, exceltáblákat gyártasz, vagy kimutatásokat készítesz naphosszat, esetleg backoffice-ban végzed a mindennapi unalmas teendőket. Egyáltalán nem rosszabb, mint a többi irodai munka, de legtöbbször nem is érdekesebb. Kevés helyen kevés ember foglalkozik igazán érdekes pénzügyi döntésekkel, beruházások megtérülésének számolásával és hasonló dolgokkal. (Persze azért ilyen is van, de arányaiban kevés.)

Ha pedig nem ilyen területen vagy, akkor értékesítened kell a pénzügyi termékeket. Kapsz a nyakadba egy combos tervszámot, amit hoznod kell, egy bankban mondjuk lakáshitelből, unit linked biztosításból, hitelkártyából, befektetési alapból és az egyéb kiemelt termékekből.

A bank ugyanolyan profitorientált cég, mint bármelyik másik, azokat a termékeket kell eladnod az ügyfeleknek, amin a bank sokat keres. Amin a bank sokat keres, azon az ügyfél sokat bukik. (Ugyanis rajta tud sokat keresni a bank.)

Ha te úgy gondolod, hogy te majd az ügyfelek érdekeit nézed és csak azt adsz el neki, ami az ügyfélnek jó, akkor nagyon el fogsz maradni a tervszámoktól és gyorsan munkanélküli lehetsz.

Egy banki pultos ügyintéző nettó 200-250 ezer forintot keres, egy kisebb fiók vezetője ennek a dupláját. Ehhez még némi prémium jön. (Bár a fizetések bankokként eltérnek. Ha te megosztod a saját banki fizetésedet, megköszönjük. De biztos, hogy nem egy eget verő fizetést kapsz a fiókhálózatban.)

Egy bróker akkor kap fizetést, ha az ügyfél sokat kereskedik és jó sok jutalékot fizet. Ha te olyan bróker szeretnél lenni aki azt mondja az ügyfeleknek, hogy tartsák sokáig a részvényeiket, sőt ne is vegyenek részvényt, ha nem bírják a kockázatot, akkor nem sok fizetésed lesz és valószínűleg nem is sokáig.

Ha alapkezelőhöz szeretnél bekerülni és az álmaidban az él, hogy te leszel az, aki meghozza a nagy pénzügyi döntéseket és a legsikeresebb alapokat fogod kezelni az országban, akkor szeretném neked elárulni, hogy a legnagyobb alapkezelők is egymaroknyi embert alkalmaznak összesen. A példa kedvéért a legnagyobbak egyike, az OTP Alapkezelő alkalmazottainak száma 35 fő, ezeknek a zöme háttérben a papírmunkákat végzi.

Ha pedig fizetős pénzügyi tanácsadó szeretnél lenni, akkor az ügyfelek megszerzése lehet komoly akadály. Az emberek nem szeretnének fizetni pénzügyi tanácsadásért, ezért is vágják át őket olyanok, akik tanácsadónak mondják magukat, miközben rengeteg méregdrága terméket sóznak rájuk, amiken milliókat buknak.

Nyolc év blogolás után vagyok ott, hogy megélnék csak pénzügyi tanácsadásból is. Mielőtt elkezdtem volna írni a Kiszámolót, előtte is tartottam tanácsadásokat, a harmadik volt a régi weboldalam a Google találatai között pénzügyi tanácsadás, tanácsadó keresésre. Jobb hónapokban volt három ügyfelem.

Nem véletlen, hogy alig van idehaza valódi, fizetős pénzügyi tanácsadó. Magamon kívül kettőt ismerek még és egy-kettőről hallottam ügyfelektől. Szóval egyáltalán nem lehetetlen, de nem is könnyű karrier. Ha munka mellett bele tudsz vágni, mert van miből megélned az első években, akkor kezdj bele, nehogy csalódás legyen a vége. Ha van időd megvárni, amíg kiépül az ügyfélköröd, utána már tényleg szép szakma és jól is lehet vele keresni.

Ennyi bátorítás után azért szeretném hangsúlyozni, hogy a pénzügy tényleg szép szakma és ha ezt szeretnéd csinálni, jó dolgot akarsz.

Senkit nem szeretnék eltántorítani attól, hogy pénzügyi területen dolgozzon vagy azt tanulja.

Csak nem szeretném, ha illúzióid lennének a munka jellegéről vagy a kereseti illetve karrier lehetőségekről. Mielőtt döntesz, beszélj olyan emberekkel, akik a szakmában dolgoznak, mit csinálnak, mennyit keresnek és mi alapján fizetik őket.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

147 hozzászólás

 • Somi
  “Szab-ger:Pályaválasztás / változtatás előtt gondolkozóknak javasolnám a DISC módszert / személyiségtesztet, mely szerint az emberek többsége besorolható 4 nagy személyiségtípusba.”

  Azert ha palyavalasztasi donteshez akarsz egy kis szemelyiseganalizist, ami sok evre meghatarozza a szemelyes sorsodat, meg onismeretet fejleszt, akkor en ennel szofisztikaltabb rendszert javasolnek, ami nem pusztan a magatartast meri, raadasul 4 szinnel, ami enyhen szolva is dobozolas es eros leegyszerusites. Raadasul a DISC tesztnek is ket fajtaja van es csak az egyik ad valid eredmenyeket, ahogy en tudom. Egynek persze jo, s ha nincs mas, akkor termeszetesen jobb, mint a semmi. Csak azt mondom, hogy van jobb
  De a Briggs-Myers-t sem ajanlom.

  Erdemes pl. Innermetrixet vagy mas melyebb szemelyiseganalizist is megcsinalni, esetleg egy coach segitsegevel, egy ilyen szo szerint sorsdonto lehet.
  Nekem az volt.

 • daisy

  Rengeteg a fintech startup és kis-középvállalat, sokan meglovagolják az AI, illetve Big Data vonalakat, és rendszerint hamar találnak befektetőt, én ilyen irányban is körülnéznék, ha mindkettőt akarod hasznosítani. Csak ámulok egyes cikkeken, hogy milyen gyorsan helyet találnak a hazai és nemzetközi piacon ezek a cégek.

  Egyébként tipikus jelenség az, hogy a fejlesztők csak a fejlesztéshez értenek, de az adott iparághoz nem konyítanak. Például több nagy IT multinak is van healthcare részlege, de a fejlesztő nem tudja, hogy egy orvosnak mi esne kézre a program használata közben, mert nincsenek ilyen irányú ismereti, és ilyenkor kell tanácsadót bérelni. (hoppá, még egy lehetőség 😉 )

 • BLC79
  Ha már személyiségteszt: nekem a legnagyobb segítséget eddig a Clifton StrengthsFinder adta.
  gallupstrengthscenter.com/product/hu-hu/10385/strengthsfinder-2-0-hardcover?category=featured-products
 • Index offset transpose {}
  Írta valaki az SSC-t. Monoton, de folyamatos átszervezések, szűk négy év alatt 5 főnök, aki nem sokat konyít az excelhez, de párkapcsolatot létesíteni vezetővel annál jobban, ez esetben leginkább ezért tudott előrelépni, kitűnni a tömegből. Nagy a verseny az előrejutásra, bíztatnak is, de nekem kellett 2-3 év, mire rájöttem a “belső körre”. Az előrejutást azért hangoztatják, hogy motiváltan vállalj magadra egyre több munkát. És ez a baj, hogy végül túl sok lesz, az éppen új főnöködnek megpróbálhatod magyarázhatni, de nem fogja érdekelni. Volt munkatársnak mondta a nővére – mindketten ugyanott dolgoztak, egyre figyelj: ne ragadj le egy cégnél. Amúgy is érdemes 3-4 évente céget váltani. Az önéletrajz is érdekesebb, és nem fásulsz annyira be. Amúgy a külföldi kontaktok csicskása leszel. Persze ez főnök függő is, de alapvetően minden főnök a felettesével ért egyet, ha a beosztottjával beszél
 • Bea
  Munkahely: Blackrock, alapkezelő.
  Fizetések nettó 400-tól 750-ig akiket ismerek. Én nekem 550ezer.
  Az amerikai alapkezelő, a BREXIT miatt nyitotta a Bp.-i irodát. Londonban és Edinburghben a fizetések 3500£-tól indulnak ottani átlag 5600£, ott most a cégnek folyamatos a leépítése, az elmúlt fél évben 600 embert bocsátottak el a Blackrocknál a UK-ben. Pontos adatot nem tudok, de nagyon sokat spórol a cég a béreken és az irodaházi költségeken Angilához képest.
 • Carapace
  Zabalint, dehogyis ne felejtsd el, a bankinformatikában hatalmas lehetőségek vannak, csak nem Magyarországon 🙂 Csinálj meg egy CFA-t, azzal meg MSes háttereddel egyből jöhetsz Svájcba seniornak. Itt se fenékig tejfel, de a legutóbbi projektem a Credit Suisse-nél például fantasztikus volt. Remek emberek, érdekes téma, szóval klassz, na.
 • Carapace
  Expat, alapvetően nem kell, de jó ha van. Svájcba kijönni alapvetően azért nehéz, mert az itteni cégek a magyar munkahelyeket nem igazán fogadják el értékelhető referenciának, és mivel itt a referencia borzasztóan fontos, ezért már a CV fázisban elhasalsz. Ami a legjárhatóbb út az az, hogy van pár IT outsource cég, akik nagy számban visznek ki embert UBS meg Credit Suisse projektekre, ha oda be tudsz kerülni, azzal már el lehet indulni.
 • Blend Ahmed
  Személyiségteszt: azért egy MMPI-2 sem rossz 🙂
 • Economist
  Igyekszem leírni pár gondolatot, ami talán segíthet kicsit rendet vágni a sok info között: alapvetően a nyugati nagy egyetemeken, üzleti iskolákban 5 fele karrier áll a végzősök előtt: 1) elmegy az iparágba dolgozni kereskedelmi bankba, cégekhez pénzügyesnek stb, 2) management consulting 3) investment banking 4) private equity 5) hedge fund
  Ezekből az első alap itthon is, a maradék, na azok az alomallasok, amik miatt a pénzügyes szakma köre épülő mítoszok kialakultak: elképesztő mennyiségű pénz, globális dolgokba való beleszólás és mindez (persze csapatok tagjakent) de relatíve fiatalon. Ezekbe a szektorokban bejutni, azonban NAGYON nehéz. A legtöbb csak nyugati elitegyetemekrol toboroz, és onnan is csak a legjobbakat. Az egyik cég hr politikája szerint csak a legjobb 1%ot hívja be interjúra, akiknek aztán csak az 1%at veszik fel. Nekik pedig a munkaidő napi 12-24(!) óra között változik
 • Inevitable

  “Tizenéve magamnak forgatom a pénzem, nekem bevált”
  Azért ezzel vigyázz, az elmúlt 11 évben elért hozam nem feltétlen jó példa a jó pénzügyi stratégia kialakítására 🙂
  Volt egy cikk ami ezzel foglalkozott nem is olyan rég, hogy azok a fiatalok, vagy “belépők” akik az elmúlt tíz évben merészkedtek a tőzsdére, erősen torz képpel rendelkeznek annak előnyeit és veszélyeit illetően.
  Az angol úgy mondja szépen, hogy “cognitive bias”, durván “megerősítési torzítás”-nak fordítják ezt a jelenséget. Érdemes ezzel is számolni, amikor a saját sikerünket értékeljük.
 • Átlagmagyar
  40-es MNB könyvvizsgáló 527e nettó + kafetéria..
  Szerintetek átlagos, v. tűrhető?

  Szerintem iszonyat kevés, mert 18 évesen, érettségivel Zara ruházati eladók a Westendbe: 302e netto keresnek igaz túlórával..

 • Hulala
  Pityu, ez csak azért lehet, mert az ETF-ekkel kezdenek elfogyni a tájékozatlanok, és a generációváltással a mai 30-35 évesek bárhova bemennek, az első kérdés a költség, és tételes kondíciós lista. Köszönhető ez az elmúlt 10-15 év helyzetének, szóval én nem sajnálom a szakmát.

  Még huszonévesen 1 évet lehúztam az egyik biztosítónál, a magyar alapkezelő eladta a külföldi alapot alapok alapjában, a külföldi alap költsége 1% körül volt, amire a magyar alapkezelő még rávert 0.7%-1%-t. Ez csak az alapkezelési díj volt, erre jött a többi.. Bármelyik brókernél az isinnel megvehetted és ma is megveheted az egyébként fos túlárazott alapjait a biztosítónak…

  Rohadt férgek ezek, semmi több. Ott is hagytam, miután rájöttem, hogy nincs gyomrom hozzá.

  Ami még nem volt bedobva, de csak a legjobbaknak, a nagy tanácsadó cégek, Mckinsey pl. Ott azért van bér 🙂

 • lap
  Azért ennek így, hogy ‘pénzügyes’, általánosan nem túl sok megfogható tartalma van.
  Nem mindegy, hogy az ügyfélnek adsz el vackot front-officban, vagy a backofficben vagy: számviteles, kontrollerer, aktuárius, kockázatkezelő stb. és ott sem mindegy milyen cégnél, milyen senioritásban (1-2 feladatot csinálsz, vagy komplex, előremutató, stratégiai dolgokban kell újat létrehozni, felügyelni több témát, koordinálni több területet neadj isten országot.).

  De abban egyetértek, hogy a pénzügyes sem varázsszó, mint ahogy semelyik szakma sem az. Tanulni, fejlődni, önképzeni, felelősséget vállalni, eredményt felmutatni, bizony, helyenként (masszívan) túlórázni kell és akkor minden területen eljut a nem biorobot feladatokig az ember. Itt is igaz az, mint ami a legtöbb dologra az életben: annyit tudsz kivenni, amennyit beleteszel.

 • Szakértő
  A kezdő könyvvizsgáló élete egy big four-nál valóban nem “habostorta”. Nem családbarát. Sokat kell dolgozni. Időben is és teljesítményben is. Az is igaz, hogy nem mindenki bírja a gyűrődést. Évente 50-70 újoncot vesz fel a cég. Közülük csak 1-2 jut el a végén a manager szintig. A többiek közben lemorzsolódnak. De ez a morzsolódás is jól fizető munkahelyeket jelent ám! Jellemzően egy kisebb cég főkönyvelői székébe ülnek át, ami kevésbé stresszes meló, de sokkal jobban fizet, mint a gályázás egy bankfiókban!
  11 év rálátásom van a témára. Konklúzió: Akinek a karrier a legfontosabb, annak ez jó út lehet. Aki a család és a barátok felé húz, annak nem való. Az élet során változhatnak a preferemciák is. Egy munkahelyet is le lehet cserélni.
  Beszéltem egy managerrel, aki magától állt fel. Hogy hagyhat ott egy ilyen álomállást? Akkor még nem értettem, hogy mi motiválta, pedig elmondta. . . .
 • Szakértő
  Olyan senior managerrel is találkoztam, aki lehúzott kb 20-22 évet a könyvizsgálói szakmában és nyugdíjazta magát a negyvenes évei végén. Anyagilag rendben van. Az élete nyugodt és stabil. Nincs gyermeke, mert arra nem volt idő a munka mellett. Neki ez akkor nem volt fontos. Ma sem kesereg emiatt. Elfogadta.
 • Kommentelő
  Én egy nagybank egyik jól fizető, központi területén dolgozom. A munkához komoly pénzügyes tudás kell, és persze megfelelő egyéb skillek. Alig találtunk olyan pályakezdőt, aki megfelelt volna, pedig big4hoz hasonló bért és jobb körülményeket kínálatunk.(nincs túlóra, ügyfélhez kihelyezés, stb)

  Szerintem ha valaki eléggé elszánt, és tényleg ügyes és okos, akkor szerintem minden esélye megvan arra, hogy az általad írt alapkezelőhöz is bekerüljön jó pozícióba, és ott a munka már nem csak a kilátástalan excel gyártásáról szól.

 • Kapi
  Nagyon reális az a fizu amit írtál a banki alkalmazottakra. Én ITban dolgozom elég újonc vagyok még, de 430 nettót keresek, amikor bankszámlát nyitottam a prémium tanácsadó akinek 24 éve volt a bankba azt mondta hogy ő nem keres annyit mint én. Kérdeztem mennyit keres ha szabad tudnom. Azt mondta 360 nettó környékén. DE EZ 24 év és PREMIUM tanácsadó. Hihhetetlen hogy milyen rosszúl keresnek a banki alkalmazottak.
 • Emese
  A nagy banki informatikai rendszerekről annyit, hogy a egyik bank közelmúltban történt informatikai átállása, bár állítólag sikeres volt, de mint ügyfélnek rengeteg problémát okozott. ( Volt olyan nap, hogy nulla összeget mutatott a bankszámla, pedig mivel vállalati, volt rajta bőven, csak a drága banki szoftver nem látta) A banki ügyintéző hölgy, aki vállalati tanácsadó címet visel, az előre egyeztetett időpontban megbeszélt találkozóra nem jelent meg, nem mondta le, csak nem jelent meg. A kihúzott ügyfélsorszámot, aznap nem hívta be egyik ügyfélszolgálat sem. Mennyi fizetést érdemelnek mégis ilyen munkamorál mellett? Lehet, hogy unják a munkájukat, de azért mégiscsak el kellene azt látni!Nem beszélve arról, hogy telefonos ügyintézői kód kérésekor a fene informatikai rendszer működésképtelennek bizonyult, nem lehetett kideríteni sem, miért nem működik, sőt inkább behalt, lehervadt.
 • Zsolt_a_beka
  Szoros értelemben véve a valód közgazdász-pénzügyes munka az nagyon ritka. Pénzügy MSc után a versenyszférában maradnak a bankok elemzőként vagy irány az MNB. A szakdolgozat témavezetőn keresztül lett is volna lehetőség bekerülni, de akkoriban került az új elnök az élére, ami elvette a kedvem, hogy oda menjek.

  A bankszektor maga pedig alapból se volt már annyira vonzó. Így lett belőle az, hogy pénzügy-kontrollinggal termelő multi és/vagy nagyvállalatokhoz szegődtem. Fontos, hogy nem valami multi SSC-je, hanem egy olyan telephely, ahol vagy gyártás van vagy maga az üzletági szellemi központ. Itt jól el lehet szórakozni a beruházásokkal, önköltségekkel, finanszírozási kérdésekkel, de még akár számviteli-adózásos témákkal is. A fizu eléggé tud szórni, de 5-6 év tapasztalattal már nem esnek hanyatt, ha br.600-800at kérsz és látják az értelmet a szemekben.

 • Emese
  Az excel táblák bújása kapcsán, hetente kapom a fölényes hangnemű e-mailokat, hogy lehet talán még mindig excel táblákat használok, elmaradottságom, digitális lemaradásom okán. ( nyilván eladni akarnak valamilyen szoftvert) Valaki árulja el, hogy a bankoknál vagy más nálam elitebb helyeken dolgozóknál, excel táblákat használnak még mindig?
 • Blend Ahmed
  A munkatapasztalatokkal kapcsolatban két dolog jutott eszembe:

  Néha a munkahelyváltás csak amolyan cseberből vederbe:
  “Ugyanaz a sz…r van ott is, mint itt, de azért valahogy egy kicsit más.” (Ponyvaregény)

  Másrészt az irodai munkák 80%-ához elegendő lenne egy általános iskola + ECDL. Nemhogy a diploma, de még az érettségi is felesleges. A továbbtanulás maximum csak a kapcsolatépítés miatt éri meg 🙂

 • A Lajos
  @Szakértő

  igenn ez valóban így van. Több olyan helyen voltam/vagyok, ahol “big four”-tól “kiesett” emberke lett a főkönyvelő hétszámjegyű fizuért. Valóban az első néhány év szívás egy ilyen helyen, de aki kibírja azt utánna semmi nem gátolja meg h komoly karriert fusson be vmi másik cégnél.
  Én egyébként az egyik vezető biztosítónál dolgozom, de az átlag könyvelők/ügyintézők itt sincsenek túl fizetve, hiába a jövedelmezőség illetve lila köd a szakma körül..

 • Zabalint

  Volt olyan munkatársam, akinek egészségügyi mérnök végzettsége volt az infó BSC után, ő dolgozott korábban egészségügyi informatikai projekten, de ő sem volt elégedett, sem szükségét, sem hasznosságát nem látta a megszerzett domain tudásának.
 • szabger
  @index-offset-transpose: én is tapasztalatam hasonlókat külföldi tulajdonú banknál 🙂

  Személyiségteszt: biztosan nem az a legjobb amit írtam, csak példaként hoztam be & köszi hogy többen reflektáltatok erre további példákkal. A lényeg hogy ne csak a fizu v. a társadalmi megítélés alapján vállalj el egy munkát, hanem csinálj vmi olyasmit amivel önazonossá tudsz válni.

  @emese: megynugtatnálak, hogy a bankoknál még mindig az excel megy 🙂 Nyilván az adatok adattárházban vannak, de számolásnál, elemzésnél, prezentálásnál és kisebb riporting feladatoknál megkerülhetetlen az excel.

 • Emese
  Ismerősöm, aki adótanácsadó, mégis nehezen birkózott meg a cégkapuval és az azon keresztüli több cégnek végzett adatküldéssel. Nem az ő hibája volt, a rendszer fura egy kicsit. (nagyon) Mit kezdene a nyolc általánost végzett ezzel? Az ECDL nem ér szinte semmit, valóban általános iskolás gyerekek is leteszik. Azt meg még egyszer szeretném megkérdezni, hogy ki használ kizárólag excelt a munkájához, ha ennyire erre volt kihegyezve a hozzászólások egy része.
 • Emese
  Nem azt állítottam, hogy egyáltalán nem használja senki semmire az excelt, de azt, hogy bizonyos emberek munkája kizárólag excel táblázatok gyártásából áll, azt nehezen hiszem el. Lehet, hogy így van, de akkor is nehezen hiszem el.
 • Zabalint

  Az Excel olyan, mint egy svájcibicska. Sokmimdenre jó, de minden területen eljön a határ, amikor már érdemesebb célszoftvert használni helyette. Ezért nem mindegy, milyen kontextusban hangzik el, hogy még mindig Excelt használsz. Pl. bizonyos szintig használható adatok nyilvántartására, de hamar elér olyan bonyolultságot az adatkupac, hogy adatbáziskezelőt érdemes használni, sajnos gyakori, hogy méretes céges nyilvántartások vannak egy csomó Excel táblázatban, már alig látják át, na ilyenkor jogos a felvetés, hogy még mindig Excelt használnak. Vagy lehet az Excelt bizonyos dolgok automatizálására használni VB script segítségével, de ott is eljuthat a bonyolultság olyan szintre, hogy inkább egy alkalmazást kellene fejleszteni / venni / rendelni a célra. Meg statisztikára is nagyon jó az Excel, de ott is van az a szint, mikor inkább célszoftvert érdemes használni.
 • BaloghBarnabás
  Sziasztok! 28 évesen 7 év könyvelő irodai tapasztalattal főállásban nettó 300 ezer, másodállásban (egyéni vállalkozóként) kb. nettó 150 ezer a havi jövedelmem megyeszékhelyen. Az áprilisban induló könyvvizsgáló képzésre jelentkeztem.
  1, Érdemes egyáltalán elvégezni? Sokan mondják, hogy a felelősséggel nincs arányban az elérhető fizetés.
  2, Lenne lehetőségem Big4-hoz, illetve KKV-hoz is menni könyvvizsgáló gyakornokként (kötelező). Itt is igaz, hogy KKV-nál jobban megtanulom a szakmát?
  3, Az is megfordult a fejemben, hogy hagyom az egészet, és saját vállalkozás keretein belül elkönyvelgetek (bár itt félő, hogy a jövőben mennyire lehet automatizálni), ahogy nézem az ismerettségi körömben elég szép összegeket lehet keresni… Azonban valahol bennem van, hogy még nem dolgoztam soha multinál, ki kellene próbálni.
  Aki esetleg végigjárt hasonló utat kérem ossza meg tapasztalatait.
 • Zabalint
  Egyébként fejlesztői szemszögből nézve is nagyon hasznos az Excel. Egy csomó olyan use-case van, amikor sokkal jobban jár az ügyfél, ha inkáb generálunk neki egy Excel sheetet, és ott rugalmasan olyan számítást végez az adatokkal, amilyet csak akar, mint ha minden egyes lehetséges művelet bele lenne kódolva a programba.
 • Zabalint

  Az irodai munkák olyanok, hogy a munka 90%-át báki elvégezhetné megfelelő szamítógépes alapismeretekkel, de a maradék 10%-on bukna minden. Van ahol kevesebb, mint 1%-on.
 • Zabalint

  Hát konkrétan mikor multinál mellettünk pénzügyesek voltak, nekik mindig egy-egy Excel tablázat volt megnyitva. De az általunk fejlesztett szoftverek is rengeteg Excel riportot generáltak naponta, és egyes indiai munkatársaknak a fő feladatuk volt az ilyen riportok átnézése. Szerintem elég sokan vannak, akik nagyrészt Excelben dolgoznak, de akik nem, azok is használják.

  (Megjegyzen, a LibreOffice tablázatkezelője simán van ugyanolyan jó, csak nem integrálható olyan jól a vállalati rendszerekbe. Otthon én nem is használok MS Office-t, mert a pénzt sajnálom rá, crackelt szoftvert meg nem használok, ami kell, azt megveszem).

 • Emese
  Köszönöm a választ. Az Excel jó dolog,én is használom sokat,nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen, ez igaz. Az unalmasabb rész, pedig gondolom automatizálva van, és nem kizárólag excelt használ mindenki, hanem azt is! Talán nagyon kicsi vállalkozásoknál lehet az a helyzet, hogy minden excelben van nyilvántartva.
 • Blend Ahmed
  “Mit kezdene a nyolc általánost végzett ezzel?”

  Nem azt mondtam, hogy mindig és mindenki 🙂 Egyébként, azt a fogalmat, hogy “szellemi betanított munkás”, nem én találtam ki.

 • Kiszamolo
  Amikor technikusként az volt a feladatom, hogy egész nap egy monitor előtt üljek és telefonáljak, ha bármelyik mutató belemegy a pirosba, azért elgondolkodtam, hogy ezért megérte-e öt évet tanulni egy szakmát. Ezt egy idomított kutya is képes megtenni, de csak technikus ülhetett a monitor előtt, mert úgymond ez már egy felelősséggel járó szakmunka.
 • Emese
  Pontosan ezt gondolom én is. Tudom mennyire jó, sokat használom én is talán túl sokat is, de valóban van határ. Nem csak ezt használom, mert már megőrültem volna. A kontextus az volt, hogy vegyek vállalatirányítási rendszert, ne excelt használjak,mert az olyan elmaradott dolog. ( Tudom, hogy nem így van, de már volt vállalatirányítási szoftverem, mikor ezt a e-mailt kaptam. Igaz, nem a legnagyobb és legdrágább.) Csak feltételeztem, hogy aki komoly szintű munkahelyen dolgozik, nem csak excelt használ, hanem másféle célszoftvert is, pont az adatok bonyolultsága és hatalmas tömege okán. Biztosan használ excelt is, ami valóban svájci bicska, de feltételezem, vannak célszoftverek is. Van olyan statisztika, amit a célszoftver készít el könnyebben, van ami excelben jobb készíteni. Azokra a hozzászólásokra reagáltam, akik a excelt táblák egész napos gyártását emlegették.
 • Emese
  Otthon én is openoffice használok, hasonló nyílt forráskódú rendszer, mint a libreoffice. Teljesen jó!
  Ahmed Igen, van ilyen,de talán a pénzügyi -számviteli végzettség, remélem nem minősül szellemi betanított munkának, vagy ki tudja? A sok törvényi változás nyomon követése, mindenféle állami online rendszerek használata, amelyek valahol nem is működnek követhetően, azért elég sok energiát elvesznek. Művészet néha kinyomozni egy-egy rendszer valódi működését. Nagyon izgalmas, hogy valóban úgy működik-e, ahogyan feltételeztem, vagy ahogyan kellene, ahogyan logikus lenne. Ha nem úgy működik, rajtam verik el a port.
 • Andru
  Én most tanulok ezen a vonalon (pénzügy-számvitel), igaz, hogy egyenlőre még az alapokat. Számviteli vonalon megyek tovább. Egyértelműen az otthon dolgozás miatt. Van könyvelő ismerősöm, aki pedig főkönyvelő már egy irodában, de bevallási és egyéb időszakban se éjjele, se nappala. A 6 éves lánya fújja már, hogy “ja, persze, huszadika van”. A fizetése ezt nem kompenzálja. Azt mondta, hogy ha nem akarok kevésért sokat dolgozni, irodában natúr könyvelőnek ne menjek. Max. gyakornoknak egy időre.
  Lehet, hogy problémás lesz az ügyfélkör kialakítása, de legalább nem fog senki a nyakamba tolni egy x+1-dik céget, amivel már akkor sem lenne időm rendesen foglalkozni, ha egy nap 48 óra lenne, plusz az éjszaka.
 • Emese
  Néha irigylem ezt a munkát, mikor “nem életszerű” törvények értelmezése és betartása, használhatatlan állami rendszerek használata a feladat. Valójában ehhez elég egy szoftver is, ami küld egy megfelelő helyre akármit ( e-mait, SMS, telefonthívást, stb.) ha a mutató pirosba kerül. ( a bármelyik mutató pontos megnevezésével).
 • A
  Szia Barnabás!

  Nagyon hasonló az utad, mint amilyen nekem volt 28 évesen. Könyvelő-Könyvvizsgáló cégnél voltam, megvolt a nettó 300. Elkezdtem a KVizsg. iskolát is, végül kifutottam az időből úgy h 2 vizsga maradt csak hátra.

  Nem bántam meg hogy nem lettem, bár rengeteg pénzt és időt elvitt. Közben megcsináltam az Adótanácsadó képzést is. Jelenleg EV vagyok pár ügyféllel. Munka van bőven de meg is fizetik tisztességesen. Újat már nem is tudok vállalni. Pedig 2-3 hetente megkeresnek idegenek.
  Alkalmazottam nincs.

  Jó könyvelőből mindig hiány van, ne add olcsón magad. 5-10 éven belül simán elérhetsz havi 1M feletti nettót is.

  Üdv

 • BaloghBarnabás

  Köszi a választ! Igazából már a mérlegképes regisztráció és az adótanácsadó is megvan, nem okoz gondot az önálló munkavégzés (beszámoló készítés), a mostani helyemen is önállóan foglalkozom a rám osztott cégekkel, szóval már simán léphetnék. Egyedül ezen a könyvvizsgálaton variálok. Ha elkezdem, akkor kötelező ott is x évet könyvvizsgálóként munkaviszonyban dolgozni, ahol nem lenne sok időm a magán dolgokra.
 • Jóska bácsi
  “Hihhetetlen hogy milyen rosszúl keresnek a banki alkalmazottak.”

  Szegények, most elsírtam magam a kilakoltatott tömegek nevében is….

 • Mókavonat
  Mielőtt valaki nagyon lelkesen belevágna a pénzügyi tanulmányokba ajánlom a következő weboldalt: willrobotstakemyjob.com/ Tapasztalatból tudom mert pü. területen dolgozom (könyvelés, controlling) , hogy bizony erre jövőt építeni csak nagyon nagy körültekintéssel lehet speciális területeken. Például ugyanazon forgalom mellett a cég ahol dolgozom amire 10 éve 16 főt foglalkoztatott most 9-et, jövőre 6 a terv. Közgazdász diplomával, mérleglépessel, tb ügyintézővel most tanulok programozni… Nagyot fog változni a világ a következő években és a nyugdíjkorhatár már most horror, szal csak okosan. Pl. lányom aki 2 éves szerintem már nem fog nyelveket tanulni mert AI fog fordítani amire munkába áll… Ha tudtok olyan szakmát ami AI álló vagy most fut fel írjátok meg pls. köszi
 • Deres

  ” Svájcba kijönni alapvetően azért nehéz, mert az itteni cégek a magyar munkahelyeket nem igazán fogadják el értékelhető referenciának”

  Naa, azert van nalunk is Morgan Stanley, MSCI, BlackRock, Interactive Brokers es meg egy par, akiknel meg lehet szerezni a szukseges referenciat es tapasztalatot.

 • Szakértő
  A könyvvizsgáló képzés elvégzése nem haszontalan. Mindenképpen javasolt végigvinned. Hogy hová mész gyakornoknak az nagyon fontos döntés a későbbi életedre nézve! Ha szeretnél bekerülni a big4-hoz, akkor mindenképp oda menj gyakorlatra is. 28 évesen sokkal nehezebb bekerülni, mint friss diplomásként a Corvinus-ról. A gyakornokoskodás segíthet.
  A kis cégnél is meg lehet tanulni a szakmát, de a big4 nál beletöltik a fejedbe a tudást. Kapsz egy kész eszköztárat. Olyat, ami segít a munkában. Főleg abban, hogy ne hagyj ki fontos lépéseket, ne felejts el fontos dolgokat. Így azért sokkal könnyebb! Hátrány is van azért bőven: Nagy a tempó, nagy a hajtás. Az uralkodó mentalitás: felfelé nyalás, lefelé taposás. Alig találni olyat, aki kilógna a sorból.
 • Szakértő
  “big4hoz hasonló bért és jobb körülményeket kínálunk.(nincs túlóra, ügyfélhez kihelyezés, stb)”
  Egy kulcs faktort figyelmen kívül hagytál! Milyen előrevezetést kínál a cégetek? Miben reménykedhet a pályakzdő? Mit fog csinálni és mennyi bérért 5 és 10 év múlva? Évent kap majd 3% fizuemelést?
  Ebben nem tud versenyezni a legtöbb cég a Big4-ral. Aki oda megy, annak pedig ez a tényező nagyon fontos! Ott előre ki tudja számítani a dolgokat. Látja, hogy a munkájának van értelme, még ha nehéz is és belegebed, de 5-6 év múlva vége lesz a robotmunkának jön a kánoán. Jól fel van építve az egész, mert mindig van motiváció. Ha manager az ember, vagy már majdnem az akkor szembesül azzal, hogy a manager élete se olyan könnyű, mint azt gondolta volna. Akkor döbben rá, hogy a partner szint az ami az igazi boldogság, mikor már csak irányítani kell a managereket és bezsebelni a nagy fizetést.
 • Szakértő
  De nem lesz minden managerből partner. Csak a legjobb managerből lehet az ! Évente, kétévente csak egy új partnert neveznek ki. Vagy ha valaki visszavonul, annak a helyébe léphet előre egy másik. Vagy ha egyet kifúrnak. . .
 • tomi
  Sok kommentelű tűnt fel aki banki területen dolgozik talán valamelyikőtök tudja annak a módját, hogyan képette magát az ember kockázat kezelés területén?
  Jelenleg is banki back office területen dolgozok (Hitel és biztosítás ellenőrzése), de jó volna váltani mert ennél egyszerűen több, jobb vagyok. Tapasztalatom viszont kizárólag ez van, semmi egyéb releváns.
  Köszönök minden tippet!
 • Szabolcs
  Excel: nálunk baromi nagy és összetett célszoftver működik, több ezer felhasználóval, milliós (10-100?) tételszámú bizonylatokkal, bankkal, e-doksikkal, e-aláírással, stb. De (szinte) az összes kimutatást excelbe gyártatjuk le, mert azt utána úgy csoportosítjuk, ahogy akarjuk. Tehát kell excel is, csak nem nyilvántartási céllal.
  Ahol vagyok ott semmi szükség nincs a diplomára, sokkal inkább affinitás és hozzáállás kérdése a meló. Bármit meg lehet tanulni irodai szinten. Bárkinek.
  A “jó része” a melónak, pont akkor van, ha probléma van. Meg kell oldani, lehet gondolkozni, és egyeztetni másokkal, IT-val, egyéb folyamatokat megismerni. Na, ehhez kell idő, de ez a része lehet érdekes szerintem máshol is.
  A pénz meg mindenhol annyi, amennyi. Azt eldöntöd, mennyit akarsz kapni. Ha utálod a számokat és állatokkal akarsz foglalkozni, akkor nem tud megfizetni senki és semmi eléggé, szerintem
 • Matteo

  Szerintem az a lényeg,hogy mi az amit szeretsz is csinálni. Mindegyik opcióból meg lehet élni normálisan, de melyik szereted? Továbbá a könyvelés nagy részét valószínűleg automatizálni fogják a jövőben, de ettől még a szakma nem fog megszűnni, csak át fog alakulni. Én a jövő könyvelőjét sokkal inkább egy tanácsadóként képzelem el, az ilyenre pedig mindig lesz szükség a jövőben is. Sőt, ilyenre most is szükségük lenne a cégeknek, csak a rengeteg adminisztráció mellett nincs erre idejük a mai könyvelőknek.A számlák/bankkivonatok bepüfölését valószínűleg a gépek veszik majd át, de ez nem is egy nagy hozzáadott értékű munka, szerintem egyik könyvelő sem bánná, ha ettől a munkától meg tudnának szabadulni örökre.Cserébe magasabb hozzáadott értékű munkával tudnak majd foglalkozni,amivel nagyobb értéket tudnak előállítani.Szerintem szép jövő előtt áll a szakma.Annak aki érti is.
 • Szabolcs
  Mókavonat
  2019-01-23 at 14:08

  pl. szobafestő-mázoló, gázszerelő, ápolónő, szecsuáni almavirágbeporzó.