Pénzügyes szeretnék lenni

Sok kérdés kapok férfiaktól és nőktől egyaránt, hogyan tudnának ők is elhelyezkedni a pénzügyi szektorban. Mit tanuljanak, milyen lehetőségeik vannak és így tovább.

Erről szeretnék írni röviden, leginkább arról, hogy nem annyira nagy szám a pénzügyi szektor, mint azt sokan kívülről gondolják. Sokaknak túl rózsaszín képe van a lehetőségekről, egy bankban vagy alapkezelőnél dolgozni nem annyira érdekes, izgalmas vagy jól fizető lehetőség, mint az kívülről látszik.

Az első kérdés, hogy mit tanuljál, ha szeretnél pénzügyi területen elhelyezkedni. A pénzügyi képzésekről itt is írtam már. (Jó régen volt, az árak azóta biztos változtak már.) István kérdezte, hogy diploma nélkül szerintem pénzügyi szakképzésre menjen másfél évesre másfél millióért, vagy közgazdasági alapképzésre kétmillióért három és fél évesre.

Én mindenképp az utóbbit választanám. Az egyrészt egy rendes diploma, ezért olyan munkaköröket is el fogsz tudni látni, amihez kell diploma. Másrészt ha rájössz öt év múlva, hogy a befektetési terület mégsem a te világod, a közgazdasági diplomának akkor is lesz értéke, egy befektetéselemzői felsőfokú képzéssel semmivel nem leszel előrébb a munkaerő-piacon.

Kifejezetten pénzügyi képzéseket akkor végeznék el, ha már van legalább egy állami diplomám, még ha az esetleg nem is szakirányú.

A másik, amit említettem is a cikk elején, nagyon sokan túl romantikus érzésekkel vannak a szakma iránt, valamiért nagyon vonzónak tűnik a brókeri, banki vagy alapkezelői munka.

Az igazság az, hogy nem az összes, de a legtöbb pénzügyi munka ugyanolyan unalmas irodai munka, mint akármelyik másik, exceltáblákat gyártasz, vagy kimutatásokat készítesz naphosszat, esetleg backoffice-ban végzed a mindennapi unalmas teendőket. Egyáltalán nem rosszabb, mint a többi irodai munka, de legtöbbször nem is érdekesebb. Kevés helyen kevés ember foglalkozik igazán érdekes pénzügyi döntésekkel, beruházások megtérülésének számolásával és hasonló dolgokkal. (Persze azért ilyen is van, de arányaiban kevés.)

Ha pedig nem ilyen területen vagy, akkor értékesítened kell a pénzügyi termékeket. Kapsz a nyakadba egy combos tervszámot, amit hoznod kell, egy bankban mondjuk lakáshitelből, unit linked biztosításból, hitelkártyából, befektetési alapból és az egyéb kiemelt termékekből.

A bank ugyanolyan profitorientált cég, mint bármelyik másik, azokat a termékeket kell eladnod az ügyfeleknek, amin a bank sokat keres. Amin a bank sokat keres, azon az ügyfél sokat bukik. (Ugyanis rajta tud sokat keresni a bank.)

Ha te úgy gondolod, hogy te majd az ügyfelek érdekeit nézed és csak azt adsz el neki, ami az ügyfélnek jó, akkor nagyon el fogsz maradni a tervszámoktól és gyorsan munkanélküli lehetsz.

Egy banki pultos ügyintéző nettó 200-250 ezer forintot keres, egy kisebb fiók vezetője ennek a dupláját. Ehhez még némi prémium jön. (Bár a fizetések bankokként eltérnek. Ha te megosztod a saját banki fizetésedet, megköszönjük. De biztos, hogy nem egy eget verő fizetést kapsz a fiókhálózatban.)

Egy bróker akkor kap fizetést, ha az ügyfél sokat kereskedik és jó sok jutalékot fizet. Ha te olyan bróker szeretnél lenni aki azt mondja az ügyfeleknek, hogy tartsák sokáig a részvényeiket, sőt ne is vegyenek részvényt, ha nem bírják a kockázatot, akkor nem sok fizetésed lesz és valószínűleg nem is sokáig.

Ha alapkezelőhöz szeretnél bekerülni és az álmaidban az él, hogy te leszel az, aki meghozza a nagy pénzügyi döntéseket és a legsikeresebb alapokat fogod kezelni az országban, akkor szeretném neked elárulni, hogy a legnagyobb alapkezelők is egymaroknyi embert alkalmaznak összesen. A példa kedvéért a legnagyobbak egyike, az OTP Alapkezelő alkalmazottainak száma 35 fő, ezeknek a zöme háttérben a papírmunkákat végzi.

Ha pedig fizetős pénzügyi tanácsadó szeretnél lenni, akkor az ügyfelek megszerzése lehet komoly akadály. Az emberek nem szeretnének fizetni pénzügyi tanácsadásért, ezért is vágják át őket olyanok, akik tanácsadónak mondják magukat, miközben rengeteg méregdrága terméket sóznak rájuk, amiken milliókat buknak.

Nyolc év blogolás után vagyok ott, hogy megélnék csak pénzügyi tanácsadásból is. Mielőtt elkezdtem volna írni a Kiszámolót, előtte is tartottam tanácsadásokat, a harmadik volt a régi weboldalam a Google találatai között pénzügyi tanácsadás, tanácsadó keresésre. Jobb hónapokban volt három ügyfelem.

Nem véletlen, hogy alig van idehaza valódi, fizetős pénzügyi tanácsadó. Magamon kívül kettőt ismerek még és egy-kettőről hallottam ügyfelektől. Szóval egyáltalán nem lehetetlen, de nem is könnyű karrier. Ha munka mellett bele tudsz vágni, mert van miből megélned az első években, akkor kezdj bele, nehogy csalódás legyen a vége. Ha van időd megvárni, amíg kiépül az ügyfélköröd, utána már tényleg szép szakma és jól is lehet vele keresni.

Ennyi bátorítás után azért szeretném hangsúlyozni, hogy a pénzügy tényleg szép szakma és ha ezt szeretnéd csinálni, jó dolgot akarsz.

Senkit nem szeretnék eltántorítani attól, hogy pénzügyi területen dolgozzon vagy azt tanulja.

Csak nem szeretném, ha illúzióid lennének a munka jellegéről vagy a kereseti illetve karrier lehetőségekről. Mielőtt döntesz, beszélj olyan emberekkel, akik a szakmában dolgoznak, mit csinálnak, mennyit keresnek és mi alapján fizetik őket.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

147 hozzászólás

 • Laikus
  Azért bízom benne, hogy nem ennyire elkeserítő a helyzet mint, ahogy felvázoltad…
  (Idén végzek: Corvinus, Pénzügy Msc, Befektetés-elemző szakirány)
  Vagy mégis?!
 • Kiszamolo
  Laikus, sokan keresnek sok pénzt a pénzügyi területen (is). Úgyhogy ne add fel.

  Ezt csak azoknak írtam, akik valamiért túl rózsaszínben látják a szakmát és sokkal izgalmasabbnak gondolják, mint amilyen valójában.

 • P. G.

  2019-01-22 at 19:09

  “Egyébként tipikus jelenség az, hogy a fejlesztők csak a fejlesztéshez értenek, de az adott iparághoz nem konyítanak.”

  Nem pénzügy, csak színes érdekesség az én példám: a másik irányból “támadok”, már meglévő doméntudással próbálom átképezni magamat IT jellegű területre. (Az eredeti, természettudományos szakmám és a data science, big data határterületére. )

  A pénzügy annyiban azért idetartozik, hogy évekig szerettem volna – már felnőtt fejjel -megcsinálni egy gazdaságinformatikus BSc-t. De erre egész egyszerűen szerintem már nem lesz kapacitásom. (Szerintem a hagyományos képzések közül ez alapozná meg leginkább a data science felé vezető utamat.)

 • Bence
  Egyébként a KSH szerint a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban a legmagasabbak az átlagkeresetek Magyarországon (havi bruttó 599 800 forint), csak úgy eszembe jutott.

  Itt a legfrissebb jelentés: ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker1811.html

  “2018. január–november:

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 327 200 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 338 900 forint volt.

  A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (599 800 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (210 800 forint).”

 • Családfő
  , AI developer 😉
 • Kiszamolo
  Bence, a bankban a régióvezető a pletykák szerint több tizmilliót keresett havonta. Nem tudom, igaz volt-e, de azért néhány ember hasonló fizetése elég eltéríti a statisztikákat…
 • Justin Time
  Ahmed:
  pont így van, ahogy írod, az irodisták 80%-a betanított szellemi munkás, az általánosan velejáró mo-i irodai miliőről meg asszem nem is kell szalonképtelen megjegyzésekbe bocsátkoznom. Meg persze az országszerte mai napig teljesen általános nepotizmust sem kell elemeznem: lehetsz te fiatalként akármilyen ambiciózus, iskolázott meg urambocsá’ innovatív, mert kihalásos alapon lehet csak bekerülni az állásokba és a sok vén … különben is minden újításra úgy tekint, mint ördög a szenteltvízre és élete egyetlen célja az, amit polkorrektül úgy hívnak: mikromenedzsment (i.e. a dolgokat csak és kizárólag úgy szabad csinálni, ahogy ők már vagy 20 éve). Különben mi lesz akkor az ő nyugdíjas, sőt nyugdíj után is bebetonozott állásukkal, mert ugye a legtöbb ilyen lénynek élete egyetlen értelme, hogy oda a sírig vagy talán még azon túl is visszajárjon közösségi életet élni.
 • Justin Time
  @Mókavonat:
  most erre írnék nagyon vicceset, csak itt szalonképesen kell fogalmazni, úgyhogy nem.

  Na jó, mégis: AI-álló dolgok? gondolj olyan szakmákra, amikhez nem kell intelligencia, mert ott nyilvánvalóan nincs mit mesterségesen pótolni. (Pl. politikus — mégis mindig megélnek.)

  Viccen kívül: itt nyugatabbra nyakra-főre épülnek a luxuskórházak és luxusotthonok az idős korosztálynak. Az eü. és a vendéglátás-élelmezés az, amit sosem fognak tudni automatizálni és még egy világégés után is szükség lesz rájuk. Pénzügyesre nem. (Politikusra sem, de lesznek.) Cserébe persze már ma is ezek a legalulfizetettebb és leglélekölőbb szakmák.

 • Bence
  az igaz, a medián kereset ennél valószínűleg alacsonyabb akkor. De a többi ágazathoz viszonyítva a KSH szerint mégiscsak ez az ágazat vezet átlag fizetésben, szóval olyan rossz terület azért nem lehet.
  Mondjuk ebben ugye a biztosítás is benne van, tehát a biztosítóknál dolgozók.
 • Carapace
  persze van, de ez egy elég szűk kör, és hát továbbra sem nyugat 🙂 Nézd, én anno Magyarországon elég jónevű cégeknek dolgoztam jó kis projekteken. Mégis, amikor ki akartam menni Svájcba, nem állt velem senki szóba. Közbe kellett iktatnom egy másik nyugati országot, ahol egy kisebb pénzügyi multinál lehúztam egy évet, érdekes módon utána már simán sikerült kijutni. Szóval Svájc az ilyen, K-Europa gyanus 🙂
 • Tanácsadó
  Üdv mindenkinek! Én banki általános és befektetési tanácsadó vagyok az egyik nagy hazai banknál, avagy pultos. Tényleg nincs semmi romantikus a munkámban! 🙂 Miklósnak igaza van, tervszámok alatt “nyögünk”, elsődleges feladatunk az értékesítés, ezért kap átlagos esetben a kedves bejövő ügyfél egy rakás kérdést a nyakába. Azt kell értékesíteni, nyomatni, amit felülről mondanak, minden termékre vannak elvárt tervszámok, dolgozónkénti lebontásban. Tehát egyszerre vagyunk értékesítők és ügyfélszolgálatosok is. Ha épp nincs betérő ügyfél, akkor pedig telefonálni kell, ügyfeleket behívni előre egyeztetett időpontra, erre is van tervszám. A csesztetés folytonos és garantált, ha valamiből elmaradsz. A fizetésem jelenleg nettó ~215000 Ft úgy, hogy beépítették a megszűnő Erzsébet utalványt. Több bankban dolgoztam már, van, ahol ennél alacsonyabb az alapbér, és az értékesítések utáni jutalékból
 • Kriszta
  Az irodai betanított munkához: fárasztó ám mindig ötletelni, statégiát alkotni, új folyamatokat kialakítani stb. Ehhez képest a nyugalom szigete, egy jól begyakorolt “betanított” munkát elvégezni. Az utóbbinak az is az előnye, hogy amikor megnyomod az entert, készen van. Az előbbi viszont nyúlik mint a rétestészta, nemcsak rajtad múlik, egy csomó mindennek klappolni kell. Az a jó, ha a kettő egyensúlyban van, kinek-kinek az egyéni küszöbéhez képest. Szóval be tudok tanítani valakit a munkám bizonyos hányadára viszonylag könnyedén, de ha elakad, vagy van egy bonyolultabb ügy úgyis hozzám fordul, vagy egy másik tapasztaltabb, pénzügyes kollégához. Valami ilyesmit írt egyszer ügyvéd is, hogy a hétköznapokban ügyvédnek lenni nem akkora buli, de időnként beesik egy olyan ügy, amiért megéri, vagy úgymond amire büszke.
 • Tanácsadó
  lehet feltornázni az említett akár 250000-es szintre, van, ahol magasabb az alapbér, de nincs jutalék, vagy közepes alapbér, de kis jutalékok. A rendszerek minden bankban mások, így az ott elvégzett belső tanfolyamok nem sokat érnek, ha munkahelyet váltasz, kezdhetsz 2-3 hónapig tanulni. Tanácsadói szinten nem kell a közgazdász diploma, elég az MNB-s pénzügyi közvetítői, illetve befektetési tanácsadóknak a tőkepiaci közvetítői vizsga. Ha van közgazdász diplomád, akkor ezeket nem kell megcsinálni.
  Ami szerintem jó: a sok tárgyalással, ügyintézéssel elrepül az idő, nincs esélyed unatkozni, én néha csak 4-kor veszem észre, hogy már vége van a napnak! 🙂 Kiszámítható, a hétvége szent, mindig szabad (kivéve a plázás fiókokban). Nem viszed haza a munkát (nem is szabad).
  Ami rossz: a folytonos csesztetés a tervszámok miatt, az iszonyú sok, felesleges adminisztráció, és a hülyék elviselése.
 • Tanácsadó
  Ha van bárkinek kérdése, írjatok nyugodtan, igyekszem válaszolni! 🙂
 • bankos
  A hazai bankokba nagyon kevés szakmaiság kell. Front office terület színtiszta sales munka. Pár szakember van kb minden back office területen aki helyre tudja tenni a többi droidot ha sok a hülyeség. Középvezetőnek, támogatónak csak szociális skillek kellenek. IT, kontrolling, jog, kockázatkezelés, számvitel területre kell pár igásló aki elviszi a boltot. A többi betanítható. Leginkább kapcsolatrendszeren múlik. Felsővezetői pozíció színtiszta politika, kéz kezet mos alapon, egy nagy kör tagja az összes bankvezér és csatlósai, illetve a politikusok és strómanjaik. A nagy cégek eltartják a bankokat, akik minimális hozzáadott értékkel összefűzik a modern kor nyújtotta lehetőségeket és magas haszonnal továbbértékesítik. A banki szoftver, infrastruktúra, ellátórendszer, stb mind külsős szerződött partnerektől van. Kicsit jobb pénzügyi kultúrával a mai bankoknak nem lenne létjogosultsága.
 • PanelProli
  “Közgazdász diplomával, mérleglépessel, tb ügyintézővel most tanulok programozni…”
  Különben meg attól kapok agybajt, hogy már elég rég óta alapdolog, hogy egy asztalosnak, esztergályosnak kell tudni pl. G-kódokkal programot írni papíron gép nélkül…
  A nagy szellemi foglalkozásoknál meg fel sem merül, hogy legalább a saját szakterületükön használható rendszerekhez scriptet írjanak, vagy pl. egy statisztikai elemző rendszert tudjanak használni.

  Rengeteg hibától meg menthetné a társadalmat is, ha a döntéshozók is használnák a megfelelő technológiákat, maik ma már egyáltalán nem elérhetetlenek.

 • Xyz
  Szakértő, big fournál a kezdő manageri fizetés nincs hétjegyű nettóban. A stressz és emiatt a fluktuáció meglehetősen nagy. Sokan ugródeszkának használják, hogy lelépjenek, amint lehet.
 • Xyz
  Szakértő, még egy utolso gondolat a big 4 managersegrol, amikor ugye szerinted felig-meddig bekoszont a kanaan. Ez a gyakorlatban ugy nez ki, hogy a manager alatti szintre (akiket iranyit a manager) eleg nehez megfelelo embert talalni. Kulonosen igy van ez a big fouron belul a konyvvizsgalaton. A mai fiatalok gyorsan szeretnenek “donteshozoi” pozicioba kerulni, megmondani a tutit, a babramunka nem annyira vonzo nekik. Na, amikor ilyen mentalitasu, raadasul tapasztalat nelkuli embereket kap maga ala a manager, akkor csak nez ki a fejebol. A munka meg nem csinalja meg magat.
 • Annmira
  Karrier lehetőségek “kiegészítéseként”, most gondolkodok én is, hogy valamilyen könyvelői vagy pénzügy-számviteles dolgot kellene tanulni. Az lenne a kérdésem, hogy melyiket éri meg jobban megcsinálni a pénzügy-számvitel diplomát, vagy a mérleg képes könyvelői tanfolyamot ( és utána állandó továbbképzéseket )? Nem alapkezelőnél, és bankban akarok dolgozni, nem is értékesíteni akarok. Az egészségügy területén dolgozok, és szerintem itt is kéne már jól érteni a pénzügyekhez.
 • Attila

  Ha van BSc-d ès a datascience irány èrdekel akkor BME gazdinfó MSc-t ajánlom. Ott is az Analytical Business Intelligence szakirány az ami tènyleg nagyrèszt erről szól. A szakirány angolul megy.
 • Stanlee
  Nalunk a cegnel az egyik legnagyobb eroforraszabalo a konyveles. Egy 40 fos cegnel 4 ember foglalkozik a szamlakkal (kb. 200-300 db/ho be, kicsivel tobb ki), berpapirokkal, utikoltseg elszamolassal. Egy gyakornokot tartunk, hogy a papir formatumban erkezo szamlakat beszkennelje, SAP business One-ba egy OCR modullal “digitalizalja”, majd a kepernyon a beszkennelt es az OCR modul altal ugy ahogy felismert szamlakat felvigye a konyvelesnek, akik ezt kovetoen meg leellenorzik a munkat, mert minden gond nelkul atmegy a gyakornok egy 4 milliardos szamlan, nem tunik fel neki, hogy kicsit sok az. Az OCR jobb esetben a szallitot mar felismeri.

  Ezeket a folyamatokat szerintem jobban is lehetne digitalizalni, pl. a szamlakiallito adatait egy QRkodba bevinni, hogy az OCR modul legalabb azt jol felismerje, mert szamlaadat kiolvasasra nem is merek mar gondolni.

 • Herr Riporter

  Mivel boldog-boldogtalan Excel táblákat készít, az átlagos minőség gyenge, így az Excel egy béna dolognak tűnik.
  Azonban ha jól használják, sok feladat megoldásában összességében verhetetlen az ismertsége, elérhetősége, kifinomultsága és személyre szabhatósága miatt.

 • Zabalint

  Amíg a sima beosztott és a menedzseri szint között nagy a bér gap, és az egész társadalom arra van ráállva, hogy karrier = vezetői ranglétrán előrejutás, addig nem csoda, hogy mindenki menedzser akar lenni.

  (Én nem akarok sem specialista, sem vezető lenni, hanem a specialistánal jóva nagyobb területet akarok átlátni, kevésbé mélyen, de nem vezetőként, na ilyen irányt nem találok.)

 • PöLö

  > specialistánal jóval nagyobb területet akarok átlátni, kevésbé mélyen, de nem vezetőként

  A közoktatásban az infotanár és/vagy rendszergazda munka pont erről szól. Ha lelkes vagy megnyerhetsz BÁRMIT a szerverüzemeltetéstől kezdve, a honlap karbantartásán át, a rendezvényhangosításig. Az 1 bites pedaszauruszok terelgetése közben csiszolhatod a social skilljeidet, de ha javíthatatlanul optimista vagy tarthatsz nekik felnőttképzést is. Specializálódásra esély sincs, info vezetőt még a tankerületnél sem találsz. Ha lehet nyomtatni és elérhető a FB, csesztetni sem fognak. Karrier lehetőség, meg nagy lóvé az pont nincs, de hát ne akarj mindent egyszerre. 🙂

 • Andrew
  Miklós és mi a véleményed a pénzügyi oktatásról angol nyelvterületen? Gondolok online kurzusokra alapfokú és haladó témában angol nyelvterületen (anyagi függetlenség elérése téma).
  Mert szerintem lenne rá kereslet Amerikában, Angliában. Például 500$/fős képzési díj /fő esetén 300 embernél durván 30 milliót lehetne keresni, ami nekem bőven elég lenne
  hogy otthagyjam a multicégek világát és olyan dologgal foglalkozzak amivel szeretek.
  Érdekes téma ez de kevés anyagot lehet találni hogy például kitől lehet megkérdezni olyanokat hogy pl. milyen engedély kell, milyen jogi nyilatkozatot kell kitenni a honlapra stb….
  Úgy gondolom hogy nekem is vannak saját gondolataim a témában ,és nem csak pl. Robert Kyosaki vagy Brian Tracy írhat könyvet, tarthat kurzusokat a témáról.
  Akinek vannak forrásai az megoszthatná hogy hol lehet ilyenekről olvasni.
 • cabala
  Az Excel már csak azért is jó, mert minden platformon, böngészőből is megy, mindenki ismeri és elvárt a használata – szóval ipari szabvány. Ha a következő szintre akarsz lépni, tehát célszoftver, adatbáziskezelő stb. legyen nagyon sok hibalehetőséget rejt magában:
  – Van Net mindenhol? Kellően biztonságos? Van hozzá szakemberünk illetve támogatásunk?
  – Akarunk hozzá távoli elérést?
  – Mi legyen az alap szerver? Linux? WIN? Egyik ingyenes, de pont ezért necces, másik meg aranyáron van. (Nem szeretnék hitvitát, ezért egyik jobb, mint a másik. 🙂
  – Mi legyen az adatbáziskezelő motor? MSSQL? NOSQL? Vagy valami új?
  – A célprogramot folyamatosan fejleszteni kell, illetve tudjuk követni a törvényi változásokat anélkül, hogy ne kelljen az EGÉSZET nulláról újra írni?
  – Ki fogja betanítani a program használatára mancikát?
  …és még millió kérdés felmerül.

  Ehhez képest egy excel tábla svájcibicska.

 • Danhadnagy
  Mint minden Microsoft termék úgy az Excel is csak alapfeladatok elvégézésre alkalmas. Egyszerű megtanulni, nagyon szép színes ikonok vannak, de 20 MB fölött már használhatatlan.

  Könyvelői, könyvvizsgálói munkának milyen szépségei vannak? ismerőseim bevallották, hogy gyűlölik a munkát, de jól fizet. azért 40 éven keresztül napi 10 órában inkább olyasmival foglalkoznék, ami valamilyen szinten érdekel.

  Amiben nagy pénz van, ha elmész coachnak, és megmondod a menedzsereknek 150 ezres óradíjért a frankót. De minden más tanácsadásban rengeteg pénz van.

 • Szabolcs
  Zabalint
  2019-01-24 at 11:50

  már mondtam: államigazgatás. na jó, a bér az nem multiszintű, mármint a nem politikai/felsővezetői szint alatt.

 • Kopter Géza
  – #széles_látókör hálózati rendszergazda teamekben gyakran van ilyen ember, akinek aztán próbálnak mindenféle pozíciót adni, pl. Technical Lead, de lényegében az a dolga, hogy mindenhez IS értsen. Az egyik ilyen alfageeket Freakipedia-nak becéztük. 🙂

  #vezetői_pozíció – amikor felajánlották, hogy legyek team leader, egyértelműen elutasítottam. 0 szakmai fejlődés, ámde unalmas callokon egész nap reszelni a fingot, meetingeken vigyázni, hogy az ember fülén ki ne folyjon az agya, managerekkel parolázni. Se az ismerőseim, se a barátnőm nem értették miért nem akarok vezető lenni.

  – dejó, hogy írtál, pont cinizmussal nincs tele a padlás. 😉

  Az iskolai, meg a többi helyet visítva ott kell hagyni, ahol a rendszergazda = karbantartó. Révkomáromban az egyik gimiben ezt olyan komolyan vették, hogy tényleg a rendszergazda söprögette a levelet is.

 • Zabalint

  “Mint minden Microsoft termék úgy az Excel is csak alapfeladatok elvégézésre alkalmas. ”

  Ezért az aranyköpésért érdemes volt végigolvasni a kommenteket 🙂


  Kb. semmi sem taszít jobban, mint az állami szféra általában…

 • kihaennem
  Pénzügy egy elég tág fogalom. Én anno fősuli után külföldre kerülve számviteli vonalon kezdtem dolgozni, mármint annak is mosogató részét (a.payable) és ott szereztem helyi alapképesítést, hazajöttem, számvitel msc párhuzamosan mérlegképessel. Közben ACCA-t kezdtem,amit másnak is ajánlanék: nem olcsó, de a végén big4-nél is elismert (sokaknak ezt ki is fizetik a big4nál) illetve honosítható könyvvizsgáló lehetsz vagy ha úgy döntesz, akkor Oxford Brooks Bsc a vége. 10 év van a vizsgák letételére, ha egyszer elkezded. Egyik legelismertebb számviteli képzés, ami kicsit több is mint egy CFO felkészítő: sokan az MBA egy objektívebb formájának tartják, merthogy a követelmények és a vizsgáztatás globálisan egységes.
  Hozzáteszem még én is keresem a helyem az egész pü területen: 34 évesen család mellett már nem tudok elmenni könyv irodába gyakornoknak család mellett (ffi vagyok, fő kereső). folyt
 • kihaennem
  folyt. Pénzügyi terület térkép: számviteli (klasszik’ könyvelés,bérszámfejtés, tárgyi eszköz könyvelő, adótanácsadás, könyvvizsgálat – könyvelőirodában vagy adott cégnél, saját cég, vezetői számvitel- költség kontrolling, sales cont. beruházás ktr., gyártmány-termék kalkulátor, projekt kontrolling, ssc-k mosogató szakmailag mosogató szintű melói payable-rec.-gl accountant) l bank (lakossági, vállalati, front-backoffice, eszköz-vagy forrás oldali tevékenységek stb.) biztosítás, befektetés, vállalti pü…Még csak nem is mentem bele egy strukturált mély felsorolásba. Szóval sokrétű. Ha valakinek van kedve folytatni, ne tartsa vissza magát.
  A banki melók alulfizetettségéről: nekem anno 230eFt br. kezdőt ajánlottak egy súlyponti bankfiókban front melóra + a kihelyezett hitelek utáni pontok utáni jattal együtt akár 300 nettó is összejöhet, ha jól csinálom.
 • kihaennem
  Szerintem, ha valaki most Power BI desktopot és Tableu-t megtanulja (először csak úgy pőrén, helyi adatbetöltésekkel aztán hadoop stb.) az nagyon jó eszközt kap a kezébe az IT/data analyst/finance/business irányba. Előbb utóbb, ha komoly a szint: R és Phyton-t jó tanulni, adatbáziskezelést tudni kell ha be kell kötni a cloudot, akármilyen messzi db-t a BI szoftverbe. Szerintem az excel után ez egy univerzális és jó eszköz a jövőre nézve sok szempontból. Nem mellesleg jó az ingyenes oktatása is mindkettőnek,a mit a szoftvergyártók adnak ki
 • araxis

  Az Excel túllépve az fkeres és sumha függvényeken egy nagyon jól használhatò riport rendszer alapját képezheti a Power Query és Power Pivot használatával. Nem adattárolásra találták ki, arra ott van a kezdetektől az Access. A két programot kombinálva a legtöbb kkv igényét le lehet fedni.

 • Carmen
  Sziasztok! Olvasgatom a kommenteket, a személyiségteszt ajánlgatásokat… Szerintem, azért egy pályaválasztási döntést nem érdemes egy saját magam által kiertékelt egyetlen tesztre alapozva meghozni. Ez is egy szakma (én pedagógiai szakpszichológus vagyok), tanácsadáskor többféle személyiség-, érdeklődés és gondolkozás kérdőív/teszt, és személyes beszélgetés(ek) alapján találjuk meg közösen az írányvonalat. Azért otthon magamnak nem ülnék össze összebarkácsolni, sőt még rokont sem vállalok, mert a függetlenség, külső szem nagyon sokat tud adni.
 • Lomnici Tamara

  Azért azt tegyük hozzá, hogy a könyvvizsgáló a közgazdász társadalom egyik leghitványabb műfaja. Corvinus? Én is ott végezetem, de mikor nekem a Lukács János, aki egyben a számvitel tanszék vezetője, sőt nyolc évig a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke is volt, azt nyilatkozta a tévében a Quaestor botrányt kapcsán, azaz hogy miért nem vették észre a háttér dolgokat a könyvvizsgálók, ő úgy replikázott: ja, hát mi is csak hozott számokból dolgozunk… (Vagy ez olyan mint régen az autóknál a „zöldkátya”, egy idő után tényleg belátták mindenki, hogy hülyeség.)
  Emlékszem, tíz évvel ezelőtt, mikor még egy magyar multinál dolgoztam, évente megjelent a bejegyzett könyvvizsgáló úr, fél napig kávézgatott a könyvelésen, majd aláírta, hogy „az adott mintából” ő arra következett, hogy minden rendben talált a cégnél. Amúgy meg baromira nem volt rendben semmi, azt a hülye is látta.
 • Somi
  “Ha tudtok olyan szakmát ami AI álló vagy most fut fel írjátok meg pls. köszi”

  AI szakerto.

 • Somi
  “Amiben nagy pénz van, ha elmész coachnak, és megmondod a menedzsereknek 150 ezres óradíjért a frankót. De minden más tanácsadásban rengeteg pénz van.”

  A coaching oraber valoban lehet 150e, de az csucskateegoria. Az atlagos, de mar jonak szamito az inkabb 40-50e vallalati ugyfeleknek. Persze az sem rossz.

  Mas tanacsadasra is ervenyes, hogy ez egy ugyanolyan romantikus elkepzeles, mint amitol Kiszamolo eppen ovni szeretne az embereket. Van benne oriasi penz is, de ujfent a csucskategoriaban inkabb.
  Plussz mindketttohoz erteni is kell, hogy mukodjon.

 • Somi
  Carmen
  +1
 • dmry
  ez megint egy remek írás lett.

  a back office-ban is szépen fel lehet őrlődni, de a front az igazi merénylet a szakma, lelkiismeret és emberközpontúság ellen 🙂

  közhelyként még annyit: aki kiemelkedőt tud/képes/akar nyújtani az ott is, mint bárhol máshol megállja a helyét.

 • Justin Time

  nem fog beleférni a karakterlimitbe, amit írni akarok. A jogi nyilatkozat nagyjából egy pajzs sablonszöveg lesz. Csak a csórójancsi ellen ér valamit, mert ha olyan szintre jutsz később az online karrierben, hogy egy hasonló guru be akar perelni valami sértődés, pl. vélt plágium stb. miatt, az attól még be fog az erősebb kutya elve alapján.

  NEM kioktatás az alábbi! A marketing a lényeg, nem a szaktudás – sajnos így működik a világ. Angolul egyrészt könnyebb a dolgod a nagyobb rejtett potenciál, másrészt nehezebb az ismert tanfolyamos site-ok miatt. A cél, hogy a csórójancsikat kiszűrd, ehhez viszont a túl népszerű „anyagi függetlenség” témán belül kell a megfelelő niche-t, rést megtalálni.

  És ne szöveges anyagban gondolkozz, hanem audiovizuálisban! Nem tudom, mennyire jó a beszélt angolod. A tekintély kiépítése időt vesz igénybe, de aztán elég lesz a prezentáció alámondással.

 • Én is akarok kommentelni...
  Pénzügyes területbe tartoznak a könyvelők is, van elég sok az ismerősi körben országos szinten (egy kis csalás van a dologban, mert akikről nyilatkozok azok bért is számfejtenek). Itt keleten alkalmazottként a 200k nettó a többségnek évek múlva se lesz meg, lényegtelen, hogy könyvelő iroda, vagy más cégnél könyvelő. Itt most a heti 40 órás munkaidőről van szó, ha valaki 60-70 órát dolgozik ilyen helyen, már most simán elérheti ezt az “álom” fizetést.
  Nem alkalmazottként azért teljesen más: te döntöd el mennyit dolgozol, és mennyit akarsz keresni. Egyik ismerősöm egy cégcsoport 3 cégét könyveli csak, nettó 1,2M-ről állít ki számlát havonta, igaz ez Pest.
  A páron heti 5 nap dolgozik (néha belecsúszik az 6. nap is), de 6-700k a nettója.
  De ehhez nagyfokú monotonitás tűrés kell, és ciklusfüggő lesz az életed (nem csak úgy): bér-járulék-áfa. Így áfa és bér között járunk nyaralni is.
 • Spongyabob
  Pontosan mit jelent a big 4-nál, hogy valaki partner?
 • sbecike
  Általában nagyon élvezem az oldalt és a tartalmát, de kivételesen ezzel a cikkel nagyon nem értek egyet. Úgy ábrázloja a közgazdászok elhelyezkedési lehetőségeit, mintha csak a banki vagy ügynöki munka létezne.
  Magyarországon rengeteg multi cég alkalmaz könyvelőket, elemzőket, azok csoportvezetőit, gazdasági vezetőket, pénzügyi igazgatókat.
  Jómagam 15 éve végeztem közgazdászként (PSZF), eleinte pénzügyi elemzőként dolgoztam (valóban excel táblákat gyártva), ám néhány év elteltével csoportvezető lettem majd Controlling menedzser, ami már egészen más, mint excel varázslat. Ezután egy nagy multicég pénzügyi-igazgató helyettese, majd pénzügyi igazgatója lettem és voltam 5 évig. Nem volt 2 egyforma napom, minden nap egy új kihívás, óriási felelősség, hiszen ezrek megélhetéséért felelünk.
  2 éve cégen belül az USA-ba kerültem, itt már senior pénzügyi igazgató vagyok egy multinál.
 • sbecike
  A szakmám nemcsak nekem, a családomnak is lehetőséget jelent, akik velem együtt az USA-ban élnek 2 éve.
  Úgy érzem az USA-ban is sikeres vagyok. Nincs egy unalmas napom sem, nap mint nap bizonyítani akarok és látom is a munkám eredményét, ami fantasztikus dolog. A munkatársaim bíznak bennem, számítanak rám.
  Természetesen a fizetésem is olyan, amilyet nem kaphatnék meg otthon.
  Soha semmilyen protekcióm nem volt, a végzettségemmel és a tudásommal jutottam ide és ez a lehetőség bárkinek adott.
  Nagyon szeretem a szakmám és újra ezt a szakmát választanám.
 • Andrea
  1. Én nem vagyok pénzügyes, infós multiban vagyok 10 éve, nyelvszakos bölcsészként. Csak gondoltam, megosztok pár tapasztalatot. Szerintem az informatika a jövő, bármi, amit ezen a területen tanultok, hasznos, egy része elengedhetetlen lesz később. Az SSC nem olyan gáz, bár általában az aljáról kell kezdeni, pl ügyfélszolgálaton, viszont utána már könnyebb cégen belül vagy más, jobb körülményeket kínáló SSC-hez átugrálni, sokan csinálják. Egyre több a home office, amellett könnyebb fejleszteni magad. Én is elvégeztem már ezer képzést, ami adódott vagy érdekelt (idegenvezető, projektmenedzser, divattervező, lakberendező félig stb.). Sose tudtam, mi lesz az értelme 🙂 Így 32 évesen kezd már körvonalazódni: a hagyományos képzések le vannak maradva, autodidaktán tanultam sokmindent, pl angolt. Minden képzésből lett legalább 1 hasznos készségem. Most vállalkozni tanulok online, munka mellett.
 • Andrea
  2. Bárki lehetsz, csak idő és elszántság kérdése. A mai világban a legfontosabb a rugalmasság, ha pénzügyes akarsz lenni, nézd meg, miért fizetnek az emberek szívesen, vagy tanítsd előbb kicsit a piacot. Én arra jutottam, hogy vállalkozó leszek, honlapkészítés témakörben. Látom a nagy cégek hibáit, tudok önállóan döntéseket hozni, ami kell még készség, azt megtanulom. Legtöbb dolgot önállóan tanultam. Szóval szerintem bármelyik szakmában érdemes olvasni a legsikeresebbektől, és ami releváns, azt elsajátítani. A hagyományos oktatás szerintem a 21. sz-ban már édeskevés, ami jó, az drága, viszont egyre több az ingyenesen elérhető tudás és millió lehetőség, csak kitartónak és leleményesnek kell lenni hozzá. Előre megírt karrierkép csak mézesmadzag, akkor lesz valami, ha teszel érte. Még a legjobbnak sem feltétlen kell lenni, csak élni a lehetőségekkel, mindig tanulni és rugalmasnak lenni.