Pénzügyi újrakezdés

Nagyon sok ember idősebb korában jön rá arra, hogy rosszul kezelte eddig a pénzügyeit és szeretné, ha lehetséges lenne, újra kezdeni az egészet, hogy ne kövesse el azokat a hibákat, amit mostanáig elkövetett.

Sajnos az idő kerekét visszaforgatni nem lehet, de jobb később kapcsolni, mint túl későn.

(Gyakran szeretnék hallani az emberek, hogy soha nem túl késő változtatni, de nem mindig ez a helyzet. Tényleg sajnos, de találkozik az ember olyan helyzetekkel, amikor nem tud segíteni, csak széttárja a karját. Hitel hitelre halmozva, közben egy nem várt egészségügyi probléma, munkanélküliség, válás, vagy ezek tetszőleges kombinációja, elmaradt befizetések miatt már lakásárverés réme, végrehajtás és ott állnak tanácstalanul, mit lehet ilyenkor tenni. Van az a helyzet, amikor már semmit, néhány évvel hamarabb kellett volna megállni a lejtőn. De nem akarok senkit lehangolni, ez szerencsére a ritkább eset.

A legtöbbször még nem késő visszafordulni és irányt váltani. Erről szól a cikk és nem a reménytelen esetekről, csak fontos tudni, vannak reménytelen esetek is s ahogy az orvos sem tud mindig biztatót mondani a betegének, a pénzügyi tanácsadó is van, hogy csak rossz hírt tud közölni.)

Elég néhány rossz lépés ahhoz, hogy a negyvenes éveidben egy jó nagy anyagi katyvasz közepén találd magad. Egy rosszul sikerült befektetés vagy vállalkozás, vagy egy erődön felüli ház megvásárlása és fenntartása, esetleg túl sok kacat, amire elszórtad a pénzed és máris komoly gondba kerülsz a negyvenes éveidre.

Úgy éltél fiatalabb korodban, mintha nem lenne holnap, utazások, kütyük, drága szórakozások, áruhitelek és vakarhatod a fejed 40-50 éves korodban. S a legnagyobb gond, hogy ilyenkor már nincs túl sok időd korrigálni a dolgokat, ha anyagi biztonságban szeretnéd leélni a nyugdíjas éveidet. Ismered a mondást: fiatal tudsz lenni pénz nélkül, de idős nem.

Ha már csak 10-15 éved van a nyugdíjig, nagyon fontos, hogy többet ne hibázz.

Első lépésként az anyagi helyzetedet kell végiggondolnod: befektetésed van sok, vagy cuccod, motyód és kütyüd? A cuccokból nem fogsz megélni öregkorodban, ahogy a szép emlékeidből sem, amit az ázsiai körutakon szívtál magadba.

Gondolhatod azt, hogy most vagy 45 vagy 55 éves, mikor vegyél egy tűzpiros kabriót, fekete terepjárót vagy bármi egyebet, ha nem most. Ha egy új autónak még jobban örülsz, mint egy megfelelő méretű megtakarításnak, ami anyagi biztonságot nyújt, azt mutatja, sokat kell még változtatni a gondolkodásmódodon.

Ha a kiadásaid megközelítik vagy meg is haladják a bevételeidet, ha az éves bónuszra is szükséged van, hogy nullás legyen a családi kassza, ha nem teszel félre értelmezhető összeget nyugdíj és egyéb célra, ha az ingatlanod állapota évről-évre romlik, de nincs pénzed a felújításhoz, ha hiteleid vannak és nincs vésztartalékod, akkor bizony te komoly bajban vagy és azonnal változtatnod kell.

A legelső és a legfontosabb, amit változtatnod kell, az a hozzáállásod és az értékrended. Medence, nagy ház, nagy autó, nyaralás, vagy anyagi biztonság, stresszmentes, nyugodt élet? Mert úgy tűnik, a kettő neked együtt nem megy, ami a legbiztosabb jele, hogy a lehetőségeid felett élsz.

El kell engedned sok mindent, ami eddig alapelvárásod volt az élettől.

Sok család túl sokat akar túl kevés lehetőség mellett. Nyaraló is kell, a gyerekeket is drága egyetemre akarjuk küldeni, szép autó is kell és szép ház is, meg persze a gondtalan nyugdíjas élet és így tovább.

Sajnos minden nem fog sikerülni. Ha nem állítasz fel fontossági sorrendet és nem csak a legfontosabbakra költesz, az lesz a vége, hogy semmire nem fog elég pénz jutni.

45-50 évesen nehéz lesz radikálisan átalakítani a költéseidet és az életszínvonaladat. Ennél már csak az nehezebb, ha ezt hetvenévesen kell megtenned és sokkal radikálisabb módon. Úgyhogy inkább most tedd meg, mint 20 év múlva kelljen sokkal radikálisabb dolgokat tenned, már ha addigra nem lesz túl késő változtatni.

Nőj fel és engedj el dolgokat, amikhez eddig tűzzel-vassal ragaszkodtál. Például hogy te csak autóval vagy hajlandó munkába járni vagy a heti kétszeri kimenő egy drága étterembe neked márpedig jár.

Ne vegyél semmit alapnak, mindent engedj el és egyenként kezdd el megvizsgálni, mi az, amire tényleg szükséged van. Lehet, hogy mindjárt a házadnál kell kezdeni a vizsgálódást. Ha nem bírod fenntartani és karbantartani, az legyen az első, amit egy kisebb és olcsóbbra cserélsz. Igen, tudom, az életed munkája és az álmaid betetőzése az az ingatlan. De hamarosan a rémálmaid okozója lesz, ha nem lépsz időben.

Fordíts meg mindent: számold ki, mennyit kell félretenned vagy mennyi hitelt kell előtörlesztened, hogy belátható időn belül egyenesbe kerülj. Azt tedd félre és csak a maradék elköltését tervezd meg. S minden elemet vizsgálj meg, mire költesz. Tényleg kell a magántanár a gyerekeknek? A méregdrága fizetős egyetem? Neked a személyi edző? A bioételek, ha azt okozzák, hogy nem lesz mit enned nyugdíjasként? A külföldi nyaralás? Legyél kíméletlen minden kiadással, amiről eddig úgy gondoltad, abból nem engedsz. Márpedig muszáj lesz, mert nagy gondban vagy és a gond csak nagyobb lesz, ha most nem lépsz fel ellene.

Csinálj költségvetés, kérj segítséget, ha kell, de ne maradj úgy tovább, ahogy most vagy. Ne nyugodj bele az állapotodba, az idő csak tovább ront a helyzeteden.

Itt egy régebbi cikk az alapokról, de sok hasonló írást találsz még a blogon, ami segíteni fog, ha változni és változtatni szeretnél.

Pénzügyi alapok 22 pontban

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

130 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Én büntetésnek élem meg, amit rengeteg ember önként vállal: bemenni Budapestre autóval. Budaörstől egész végig áll a dugó, ülök az irgalmatlan szmogban és lépésenként haladok, sok bunkó bepofátlankodik, parkoló sehol.

  Múltkor valakiért be kellett mennem a kórházba, mert megígértem, hogy hazahozom. Éppen esett az eső, ezért nem tudtam bekapcsolni a belső keringtetést a pára miatt.

  Majd megfulladtam a bűzben, amit az autók eregettek. Ezután mondja nekem valaki, hogy azért jár autóval, mert a villamoson büdös van. Hát persze, az autóban van csak igazán büdös. Ráadásul rákkeltő büdös.

  Már félúton bántam, hogy nem mondtam neki, hogy inkább kifizetem a taxiját. S akkor még csak befelé voltam félúton…

  Ha havi 300 ezret fizetnének nekem, akkor se járnék autóval Budapesten. Más meg még fizet azért, hogy autóval járhasson…

  Remélem idén már nem kell bemenni Budapestre csúcsidőben. Évente az a két-három sokk éppen elég.

 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2019-07-12 at 11:42

  Nekem sokat segít, hogy van céges parkoló, ahová be tudok állni, de ha parkolót kéne keresni, akkor még kisebb lenne a kedvem.
  Ha csak tehetem, metró/villamos vonalon járok.
  Ha viszont be kell menni vmiért, akkor tényleg sokat segít egy Waze. A Hungárián belülről 15 perc a pesti oldalon szinte bármi… Persze én most már ismerem az én viszonylatom kerülő útjait, de aki nem, az használja, elképesztő kisutcás megoldásokkal tud nyerni súlyos 10 perceket 🙂
  Gyakorlatilag nekem kb. uannyi most a kocsi és a tömegközlekedés időben. Ha tehetem, BKV-zok. És elsősorban nem anyagi okokból, már ha valaki megint ezt kezdené feszegetni. 🙂 De az is tény, hogy városhatáron belül vagyok még, csak messze 🙂 Neked az M1/M7 és alternatívái mind kezelhetetlen forgalmat bonyolíta(ná)nak.

 • Unemployed

  Nyilván ha olyan szakmát választottam volna, ahol nem ölnek meg mindenhol a stresszel és örömmel termelhetnék temérdek pénzt, amivel nem tudok mit kezdeni, akkor képbe kerülne az utazás is.
  Azért voltunk Rómában, Prágában, Krakkóban, Szlovákiában is, ha tényleg érdekel, bár a gyerekek születése óta szinte sehol.

  Nálam a választás a szabad, stresszmentes élet és a lélek és testgyilkos, ultra stresszes munka között van és ebben a kontextusban jól döntöttem.
  Azért írok ezekről, mert gyanítom hogy az emberek 70-80%-a hasonlót kénytelen elviselni. Nem muszáj pedig.

 • Péter
  Ha meg van gyerek is, akkor azért tessék utazgatni. Hidd el, hogy nagyon sokat számít az a gyerek szellemi fejlődésében, ha más országokat, eltérő kultúrákat, szokásokat ismer meg kiskorában. Akit nem visznek a szülei, abból nem lesz kreatív, talpraesett felnőtt.

  Persze továbbra is hangsúlyozom, hogy nem erőn felül kell utazni, de évente egy külföldi utazás szerintem mindenkinek bele kell férjen. Főleg úgy, hogy sok külföldi ország olcsóbb, mint a belföld. Nem csúcsszezonban Svédországba, Svájcba, Németországba, Belgiumba, Észak-Macedóniába, Bulgáriába, Olaszországba és még egy jó néhány országba 7-8 ezer Ft a retúr(!) repülőjegy, kevesebb, mint feleannyi, mint egy Miskolc-Keszthely vonatjegy. Sok helyen a szállás is jóval olcsóbb, mint nálunk, pl. Törökországban. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a külföldi utazás a legkevésbé sem úri huncutság.

 • Zabalint

  Ha lenne annyi pénzem, hogy passzív jövedelemből megéljek, meg tudnám találni a módját az utazgatásnak úgy, hogy csak alig kerüljön pénzbe. Ugyanis ha a hétköznap szabad főszezonon kívül is, akkor sokkal olcsóbban lehet repülni, vonatozni, buszozni, olcsó szállást találni, persze utóbbi sok helyen megoldható 1-1 nap vadkempinggel is. Vagy ugyanazt, amit most hétvégéken röptében megcsinálunk autóval, ha sok nap jutna, meg lehet csinálni eleve gyalog vagy kerékpárral az egészet. Egy teljes kéktúra simán megcsinálható lenne annyi pénzből, mint ha otthon lennénk, csak ugye ahhoz egyben kellene az idő. De hasonló más országokban is. Tudom, gyerekekkel más a helyzet, mert akkor az év nagy része így is, úgy is helyhez kötött.
 • Hajnal
  Kedves L70, lenne hozzád egy kérdésem. Azt írod: “Mi mustachianok vagyunk..” Tudnál esetleg néhány dolgot írni, hogy ez nálatok miben, hogyan testesül meg? Alapvetően nem szeretnék irányzatokat követni, igyekszem mindenhonnan megragadni, ami jónak és használhatónak tűnik, és biztos van, amiben én is mustachian vagyok, bár eddig nem így definiáltam.:)
  Tényleg érdekelne, hogy ez nálatok hogyan jelenik meg a mindennapokban, elvekben stb. Tudom, ez komplex kérdés, de hátha van egy egyszerűsített sablon válaszod, mert biztos nem én vagyok az első, aki ezt kérdezi.:) Minden hozzászólást el szoktam olvasni az ilyen jellegű cikkeknél, és tudom, hogy tőled is sok mindent olvastam, de sajnos így nem rémlik. Köszönöm előre is, ha van időd és kedved válaszolni.:)
 • anyukamSzerintMenoVagyok
  En is nagyon megbantam, hogy nem voltam tudatosabb anyagilag. 100 millio folotti megtakaritassal a hatam mogott, neha most is ugy erzem, hogy elkapatom magam, amikor esetleg este a vacsora kiflire csapok egy kis kefirt is. Szerencsere barmikor tudok vigasztalodni azzal, hogy ide feljovok, es onigazolo kommenteket irogatok, termeszetesen internetezni is a konytarvba jarok, nem fogom otthoni internetre szorni a penzemet. Mostanaban sajna erre is egyre ritkabban erek ra, mert tekernem kell sokat a szobabiciklit, hogy a magnes indukaljon aramot, kulonben megall a Lehel hutom amit lomtalanitaskor szereztem, es megromlik a kefir.
 • Péter
  Tudom, hogy ez irónia, de tény, hogy valakinél valóság, még ha kicsit burkoltabb formában is 😀 A túlzott kuporgatás teljesen felesleges, hiszen a halálod után már nem tudod elkölteni a pénzedet.
 • Unemployed

  Rég nem nevettem olyan jót, mint rajtad. Tényleg kreatív komment volt.

  De amit írsz, azok extrém dolgok, amikről pedig mi írunk, azok normális dolgok.

  Aki a 100 milliós megtakarítással rendelkező villamosozására azt írta, hogy “meg is érdemled”, annak, illetve a hozzá hasonlóan gondolkodóknak egy is betekintés, hogy a 9 számjegyű megtakarítás mögött gyakran milyen döntések, gondolkodás és életforma áll.

  Nincsenek csodák, ahogy a fogyókúrában sincsenek. Input-output, az egyenleg a megtakarítás, illetve a hízás-fogyás.

 • Moltiszanti
  Mit jelent az, hogy mustachio?
  Tegnap még úgy gondoltam, hogy ha már a barátom nem adott rá talalatot, akkor nem kell tudnom. De most meg már úgy, hogy mégis.
  Lehet, hogy én is musztacso vagyok?
  A múltkor a 16 éves fiestammal hasitva leengedtem az ablakot és mondtam az uramnak Tibi, neee kabrió!
  Mielőtt felhívom a tudakozó pluszt segíthetnének rajtam.
 • Zedder
  Egyébként ezek nem fekete-fehér dolgok, és mivel “mindset” (van erre jó magyar szó?) kérdéséről van szó, nehéz megmagyarázni olyannak, aki nem él pénzügyileg tudatosan…

  Most hogy itt a hozzászólásokban repkednek a milliók, hirtelen én is összeadtam fejben, a 100M (HUF) vagyon kb. megvan, de egyáltalán nem derogál tömegközlekedni, ha éppen úgy célszerűbb, gyorsabb, praktikusabb. Minden másra ott van a cirka 10 millás autó.

  Ugyanakkor továbbra sem fogok túlárazott fogyasztási cikkeket vásárolni benzinkúton, moziban, fesztiválon, egyéb erre szakosodott lehúzó helyeken, és erre nevelem a gyerekeimet is.

 • L70

  Először is a párom és én egyformán állunk a pénzhez. A fő cél a tartalmas élet. Példák.
  Télen egy hét síelés minden évben, ez nálunk iskolai sítábor családostul, ahova mi is a busszal megyünk. Nekem kényelmesebb, mint 2 teljes napot vezetni.
  Nyáron 2 hét nyaralás belföldön, ennek max fele 4 csillag, a többi apartman, bérelt lakókocsi vagy panzió. Idén már vizitúrázunk is, mert a gyerek végre tud úszni. Tuti, hogy élvezni fogjuk.
  Tavaly egy szombati nap kirándultunk Bécsbe, railjettel, jó előre megvett olcsó vonatjeggyel.
  Gyalog távolságra is tudunk szabadidő programokat, mert szerencsés helyen lakunk.
  Ha van ingyenes és jó gyerekprogram, odamegyünk (pl BKV buszgarázs nyílt nap – fiúgyerek van).
  Korcsolyát, görkorit, bringát a gyereknek használtan vesszük és adjuk is el. Roces korik és BTW bringák, jó állapotban jelenleg.
  Folyt

 • L70

  Elvek: 10 ezer forintnál drágább bármi megvételét megbeszéljük. Ha kell, megvesszük, ha nem, nem.
  Nem cserélünk le működő dolgot (teló, autó, tévé, stb). Ha tönkremegy, egyszer megpróbáljuk javíttatni.
  Városon belül autó csak akkor, ha jóval gyorsabb, mint a BKV, vagy cipelni kell vele valamit. Parkoló övezetbe nem járunk autóval.
  Nem járunk étterembe, párom imád sütni-főzni. Minőségi kaja lehetőleg.
  Gyerek nem kap kütyüket, tabletje nincs, az én régi laptopomat nyúzhatja felügyelet mellett.
  Gyerek rollerrel jár suliba.
  Amit nem fogyasztunk, azért nem fizetünk. Gyerek nem ette meg a tízórait a suliban, azóta ezt nem fizetjük ki. Napi 200 Ft (vicc, de pocsékba ment).
  Télen a kerületi ingyenes koripálya. De síelni az elején 1:1 oktatást kapott. Most angol különóra 1:1 módon, és heti 2x sport. Ha hatékony, azt kifizetjük.

 • Kopter Géza
  Azért nem kell túltolni ezt az utazás sznobizmust. Attól még senki nem lett jobb ember, hogy 7000km-el odébb héderezett két hetet.
  Nekem pl. kész felüdülés magyarok közt lenni. Multikulti melóhely, ahol magyarul csak nagy ritkán beszélek, a barátaim fele szlovák és most egy echte ír pubból írok Pozsonyban – Uisce Beatha – ejtsd Iske Bacha.
  Laktam együtt angollal, olasszal, indiaival, benini feka sráccal, megismertem a kultúrájukat, és biza olyan kényes dolgokról is beszéltek, h 7szentség ki nem kotyognák még egy hátizsákos túristának se. 🙂
 • QTT
  “nagyon sokat számít az a gyerek szellemi fejlődésében, ha más országokat, eltérő kultúrákat, szokásokat ismer meg kiskorában. Akit nem visznek a szülei, abból nem lesz kreatív, talpraesett felnőtt.”

  Való igaz, hogy minél több dolgot ismer meg valaki, annál szélesebb lesz a látóköre (ha nyitott rá). A külföldi nyaralás azonban nagyon sok gyerekes családnál arról szól, hogy kiülök a tengerpartra, ami ha 50 méternél messzebb van a szállástól, akkor eret vágok. Sok munkatársam kb azon versenyzett egymással, hogy én vagyok a menőbb, mert én olyan szállást foglaltam, ami 30 méterre van a parttól.

  Én akkor éreztem, hogy látókör tágító a külföldi nyaralás, mikor nem szülőkkel, hanem a párommal mentem. Nem a parton ülés van egész nap, hanem a szállás 300-400 km-es körzetének megismerése. Ezt gyerekkel nem is lehet.

 • Blend Ahmed
  “Akit nem visznek a szülei (külföldre – szerk. megj.), abból nem lesz kreatív, talpraesett felnőtt.”

  Ezt a mondatot azért gondoljuk át még egyszer. Meg még egyszer. Meg még egyszer.
  Házi feladat: olvass utána, hogy mi is volt a kék meg a piros útlevél.

 • Kiszamolo
  Egyébként egy gyerek mit fog fel a külföldből? Hogy más nyelvet beszélnek, amit nem ért? Vagy más a bőrszínűk? Másfajta ételek (is) vannak, mint otthon? Más a forgalom és másfajta autók vannak?

  12-14 éves kor felett von már le ennél nagyobb következtetéseket, de akkor már lassan magától is mehet külföldre.

 • jami
  A gyerekek kevés dologra emlékezne konkrétan, érzések maradnak meg és hogy a családdal voltak – szóval a közös nyaralás. HA már beszéli az adott helyen használt nyelvet, az maradandóbb élmény; ill. ha tudnak hely/más nemzetiségű gyerekekkel játszani abban a 2 hétben, az hagy mély nyomot – mivel úgy tényleg látja a “más kultúrát”.
  Ha több pénzem lenne, akkor én a nyaralóra szavaznék, ahová egész nyárra el tudnánk költözni, éveken át. Egy gyereknek az is egészen izgalmas, hogy x anyukája máshogy süt/főz, mások a családi szabályok.

  Életrevaló nem ettől lesz/nem lesz, hanem a neveléstől. Pl. mennyire vannak saját rendszeres feladatai otthon, mi a felelőssége (pl. tolltartó, időben szólni ha kell vacak a suliba); mennyire várják el tőle az önállóságot. Csak attól, hogy évente 2 hetet síel, 2 hetet héderel a tengerparton – életrevalóbb nem lesz. Pihent igen 😀

 • Garbo

  Gondolkodásmód, felfogás, életfelfogás …
 • Zsolti2
  Totál igazad van amúgy! Újabb leckét tanultam 🙂
 • Unemployed
  Határozott meggyőződésem, hogy az utazásmániás szülők önigazolásként hivatkoznak a gyerekükre, hogy alátámasszák az utazgatásaik indokoltságát.
  Egyszerűbb azt mondani, hogy megadom a gyerekemnek ezt az élményt is, mint hogy azt, hogy függetlenül attól, hogy gyereke(i)m van(nak), nem akarok lemondani az évi 1-2-3000 nyaralásról.
  Én bevállalom, hogy lusta is vagyok utazni és sajnálom is rá a pénzt és megpróbálom a gyerekeimnek az utazás nélkül megadni a teljes életet. Azt, hogy nem szeretek utazni, onnan tudom, hogy a karrierem utolsó éveiben a legváltozatosabb indokokkal bújtam ki az utazások terhe alól, bár az ingyen lett volna ellátással Párizsba, Genfbe, Varsóba, stb. Bár 2015-ig intenzíven dolgoztam, az utolsó üzleti repülőutam még 2010-ben volt, utána vagy 15-öt mondtam le 🙂
  Nem mondom, hogy semmit nem ad a gyereknek egy utazás, de nem több, mint egy kirándulás vonattal a közelbe.
 • Hajnal
  Köszönöm hogy megosztottad a konkrét példákat. Mivel mi is nagyon hasonló életszemlélettel élünk, akkor elmondhatom, hogy mi is tiszteletbeli mustachianok vagyunk. 🙂
 • Zabalint
  Először is egyetértek Unemployed-al, szerintem is, aki “utazás mániás”, az maga miatt utazik elsősorban. Ugyanakkor azt gondolom, hogy sokkal többet kap az a gyerek valójában, akinek a szülei maguk miatt tesznek dolgokat, mint ha középpontba állítják a gyereket, és magukat mindenben alárendelik. Persze ehhez őszinteség nem ártana, és nem kellene azt hazudni, hogy a gyerek miatt teszik, és nem maguk miatt.

  Másrészt viszont ami az utazás és a gyerekek kérdését illeti, azt gondolom, leginkább a szülei utazási kultúrája az, amit megtanul belőle a gyerek, akár pozitív, akár negatív értelemben, nyilván ehhez képest ő is alakíthat később rajta, de ez egy alap. Ismerek olyan embert, aki semmilyen utazási kultúrát nem kapott, felnőtt korára viszont elkezdte érdekelni. Ami érdekes, hogy neki mindig ürügy kell ahhoz, hogy valahová elutazzon, magáért az élményért nem teszi, holott nyilván élvezi.

 • Blend Ahmed
  A külföldi utazást össze lehetne kötni egy kis Taigetosz-teszttel. Hagyd ott a gyereket külföldön pénz és mobiltelefon nélkül. Ha így is haza tud jönni, akkor talpraesett és kreatív. Ha nem…, hát akkor nem kár érte.
 • L70

  Igen, valószínűleg ti is. És a legfontosabbat hagytam ki: a nagy költések előtt feltenni a kérdést, hogy megér-e ennyit, és/vagy veszélyezteti-e a pénzügyi függetlenséget?

  Van is Miklósnak egy cikke erről, hogy mennyit adsz az életedből bizonyos dolgokért, és megéri-e.

 • Unemployed
  Hogy nem kell sok pénz a jó programokhoz, arra példa a mai délelőttünk.
  Elmentünk a BKV menetrend szerinti hajójáratával hajókázni. Hétköznap jó rá a bérlet (így nekem kvázi ingyenes) és a 6 év alatti gyereknek szintén. Csak a fiúnak kellett rá egy 550 Ft-os jegy. A lakásunktól az egyik állomás 2 perc buszra plusz 4-5 perc sétára található.
  A cukrászda utána persze nem volt már ilyen olcsó…
  A Hableány katasztrófa óta alig van utas a járatokon, tegnap kimentem megnézni, teljesen üres volt, ma volt rajta mondjuk 15-20 utas.
 • vim
  @Dörnyei József
  Mitol lenne 20% koltseg az ingatlan csere? Nyilvan van koltsege, de 20%?
 • troc
  Peti:

  Könyvek nagy tételben el:
  antikvarium.hu/segitseg/konyvfelvasarlas#konyvfelvasarlas-anchor

 • naa
  “Taigetosz-teszttel. Hagyd ott a gyereket külföldön pénz és mobiltelefon nélkül”

  🙂 Azért kíváncsi vagyok, hogy amikor majd a Te gyereked teljesen magától megy majd fiatalon és tapasztalatlanul külföldre, kevés pénzzel, stb., akkor hogyan állsz majd a dologhoz… Szerintem szénné aggódod majd magad 🙂

  Nem teljesen jó a hasonlat amúgy, ez nem az, hogy megvizsgálják, mennyire életképes, és ha nem nagyon, akkor stop loss. A te teszted inkább olyan, hogy nem vizsgálunk, mindenkit ledobunk, aztán a szakadék alján összeszedjük a maradékokat. Batman, Superman és Pókember gének meg majd kifejlődnek a természetes szelekcióval, már ha nem túl mély a szakadék..