Pénzváltás belföldön olcsón

Régi probléma, hogyan tudsz olcsón pénzt váltani. A tranzakciós adó bevezetése óta egy pénzfelvétel legalább 0,6%-ba kerül, az utcai pénzváltás a másik 0,3% plusz a váltó haszna. (Bár a váltásnál legalább van maximalizálva a tranzakciós adó.)

Ennél rosszabbul csak akkor jársz alapesetben, ha a bankod nem túl kedvező árfolyamán váltod el a pénzt, majd újabb komoly költségért utalod el vagy veszed fel immár a devizát.

Vagyis egy egyszerű pénzváltást aligha úszol meg 2-2,5% alatt.

Ha külföldre megy a pénz, a Transferwise eddig is megoldás volt, hiszen 0,5%-ból megúsztad az utalást és még középárfolyamon át is váltották a pénzed, tehát nem buktál a váltáson. (Erről bővebben cikk itt és itt Ha még nem tudod, hogy működik a Transferwise, érdemes elolvasni a cikkeket. Így fogod megérteni, miről is van szó.)

De mit csinálj akkor, ha itthon szeretnéd beváltani a pénzed a forint számládról a dolláros vagy eurós számládra? Esetleg forintod van, de dollárt akarsz beutalni az értékpapírszámládra, hogy ne a brókercég váltogassa neked a pénzt a szívenütős árfolyamán?

Hallottam egy pletykát, hogy mostanában már nem elvárása Transferwisenál, hogy a két számla két különböző országban legyen, országon belül is szó nélkül átváltják a pénzt két belföldi számla között a szokásos 0,5%-ért cserébe. (Ami jóval kedvezőbb, mint amennyiért általában te tudnád váltani)

Mivel ez egy fontos kérdés, gondoltam megkérdezem a Transferwise-ot, tényleg lehetséges-e ez.

A másik gond volt, hogy a közleményeket tudja-e kezelni a Transferwise? Ez azért fontos, mert mondjuk a brókercégednek akarsz eurót beutalni, ahol kell a közlemény, vagy az államkincstárhoz utalnál eurót a számládra úgy, hogy forint számládról induljon.

Ezt is megkérdeztem. Sőt azt is, ha már írok, van-e valami újdonság (mondjuk már Egyiptomba is lehet utalni, vagy hasonló).

Az alábbi választ küldték:

1. Yes, as long as there is a currency conversion involved and we support the currencies and the direction, we can process the transfer, even if the sender’s and recipient’s bank account is in the same country. As we process EUR and HUF in both directions each we can process a payment from a EUR-denominated bank account in Hungry to another HUF-denominated bank account also in Hungary.

2. As regards sending messages with a transfer, it all depends on the maximum allowed number of characters for the currency. For both EUR and HUF the limit is 35 numerical figures/ English letters.

Vagyis igen, lehetséges, hogy országon belül akár saját magadnak utalsz a dolláros számládról a forintosra, vagy fordítva, esetleg a brókercégednek, hogy ne 3%-os költséggel váltsák át a pénzed euróra, vagy egy céges számlát így rendezel az országon belül.

Sőt, még a közleményt is továbbítják állítólag 35 karakterig, ez fontos lehet mondjuk az államkincstárnál, ahol egy központi gyűjtőszámlára megy a pénz és a közleményből derül ki, ki küldte.

Örvendezzünk, ezzel a trükkel rengeteget spórolsz a pénzváltásnál, hiszen a díja fix 0,5%, kisebb és nagyobb összegnél is. (Ez alól kivétel, ha kiemelt ügyfél vagy, akkor egyébként is válthatnak neked ilyen áron, ha sok milliót váltasz egyszerre. De ez a kisebbség.) És még csak fel sem kell venned készpénzben vagy utalni drágán a devizát. Természetesen céges számlákkal is működik.

Úgyhogy viszlát 1,5 meg 3%-os váltási költségek, egy kis trükkel számlák között is olcsón váltasz és utalhatsz idehaza is.

(Amint az már itt írtam, nagyobb összegnél a Currencyfair olcsóbb tud lenni. Holnap őket is megkérdezem, náluk lehet-e ilyet csinálni.)

Arra nem válaszoltak, van-e valami újdonság náluk, ami fontos lehet, ha majd megírják és tényleg fontos, közzé teszem azt is.

Share

54 hozzászólás

 • Varga Dávid
  Forintról euróra viszont működik, 1.330.000.-ig extra díjat nem számolnak fel az első utalás esetén.
  Országon belül, bank-brókercég között, 930 Ft-al próbáltam és tényleg 3 euró érkezett meg, ahogy vártam, most küldöm a fenti összeget.
 • Varga Dávid
  4 268 EUR-t kaptam a Transferwise-hoz elutalt 1 325 015 Ft-ért, Magyarországon belül saját magamnak utaltam bank-brókercég között.
  A brókercég csak 4225 eurót adottvolna.

  43 EUR oda-vissza az 86EUR. (mert ugye egyszer visszaváltom Ft-ra, hacsak nem leszünk eurózona tagok jó 10 év múlva:)
  Ennyit spóroltam. Köszi Miklós.

 • hokifli
  Hazai lakáseladásból származó pénzt szeretnék Nagy-Britanniába eljuttatni. (KHB-ból kéne eljuttatnom a pénzt RBS-be.) Egyelőre még csak tájékozódás szintjén áll a dolog, de ha valaki tud tanácsot adni megköszönném. Úgy tűnik Currencyfair kicsit talán jobb a végösszeg szempontjából, és arra gondoltam, hogy ha első utalás ingyenes, valószínűleg érdemes egyben váltani az egészet. 12 millióról van szó. Láttok valami buktatót a dologban? Vagy van valakinek jobb ötlete? Tudja valaki, hogy mire van szükség, hogy igazoljam magam, angol vagy magyar iratokba?
 • Béla
  PLN > HUF átváltásnál melyiket (TransferWise vagy CurrencyFair) érdemes választani? Lengyelország => Magyarország.
  Aki tudja, kérem írja meg, hogy ezen devizák esetében is minimális költséggel (0,5%) és viszonylag hamar átmegy-e a pénz az egyik országból a másikba?