Transferwise: mit kell tudni róla?

Magyarországról is kezd ismertté válni a Transferwise, ennek megfelelően egyre többen kérdeztétek, mit kell tudni róla, megéri-e, megbízható-e és a többi.

(Bővebben arról, hogyan tudsz utalni a Transferwise-sal ebben a cikkben videóval és egy másik cikk arról, hogyan tudod kihasználni az előnyeit.)

A Transferwise egy 2011-ben indult startup cég, két úrtól jövő ötlettel. Mindketten Angliában dolgoztak, csak az egyikük euróban kapta a fizetését, amit mindig át kellett váltani fontra, a másikuk pedig a fontban kapott fizetését váltotta euróra, hogy fizethesse az otthoni lakáshitel részleteit. Mindketten sokat buktak a váltáson minden hónapban.

Itt jött a nagy ötlet, hogy miért nem szerveznek egy közösségi rendszert, ahol egymásra találnának a szereplők és megúsznák a pénzváltást. Ha közel annyian akarnak fontot euróra váltani és Európába utalni, mint ahányan ugyanezt fordítva, akkor össze kell ezeket gyűjteni és minden váltás nélkül helyben lezongorázni az egészet. Ha “A” akar 500 eurónyi fontot Németországba küldeni “B”-nek, “C” pedig ugyanezt akarja, csak fordítva Németországból Angliába “D”-nek, akkor küldjük el az országon belül “A” pénzét “D”-nek, “C” pénzét pedig “B”-nek. Nincs drága külföldi utalás és nincs semmi pénzváltás, hiszen csak az adott országban szerveztük meg a pénz forgását.

Már az első évben 10 millió angol fontnak megfelelő forgalmat értek el mintegy 10 ezer felhasználóval, ami mostanra évi 400 millió fontra emelkedett.

Az elérhető országok teljes Európa és néhány egyéb nagyobb ország azon kívül , a devizák pedig EUR, GBP, USD, CHF, AUD, PLN, NOK, SEK, DKK, GEL, HUF. Ezen kívül még jóval drágábban és sok megkötéssel USD, CAD, JPY, AUD, SGD, NZD & ZAR és RON és TRY is elérhető. (Természetesen igyekeznek egyre több országot és pénznemet bekapcsolni a körforgásba.)

Mennyi a díja?

A legolcsóbb esetben 0,5% a költség, minimum 1 euró. A tengerentúlra 0,5%+SWIFT fee+10 dollár. Romániába és Törökországba 1% a díj.

A rendszer működési elve miatt a saját devizát csak a saját országba lehet küldeni és ugyanabban a devizában nem vállalnak transzfert. Vagyis forintot csak Magyarországra lehet küldeni, svájci frankot csak Svájcba és nem lehet eurót küldeni mondjuk Ausztriából Belgiumba. Angol fontot is csak angol számlaszámról indíthatsz.

Amit sajnos még Magyarország lakóinak le kell nyelni, ehhez a díjhoz hozzá kell adni a 0,3%-os tranzakciós adót is.

Olcsó-e ez?

Egyrészről a 0,5% nem egy nagy hanyatt esés, több magyar bank is kínál ennél olcsóbb devizás utalást, például SEPA országokba 0,2%-os díjért. (Plusz a tranzakciós adó itt is.)

Azonban négy dolgot nem szabad elfelejteni: nemzetközi utalásnál általában a fogadó fél is fizet, illetve a devizaváltáson is van, illetve lehet komoly veszteségünk. Ezen túl az 1 eurós minimumösszeg is kedvezőbb, mint a bankok 5-6 eurós minimumdíja. Ez kis összegű utalásnál jöhet jól.

Ezen túl ha nem is egetverő költség, de a devizaszámla díját is megspóroljuk, ha csak ritkán van szükségünk külföldi utalásokra, vagy éppen átváltás is a célunk (például hazautalnánk az eurós fizetésünk és át is váltanánk.)

Ezeket összevetve már nem annyira rossz az ajánlat, bár ha valaki sokat utal és tud nagyon olcsón váltani, esetleg jobban járhat egy szlovák számlával, ahol ingyenes az eurós utalás.

Itt lehet utalni, a szokásos IBAN és SWIFT kód kell hozzá. (Ha nem tudod az IBAN számot, itt ki tudod kalkuláltatni.)

Ha van euró, vagy angol font alapú bankkártyád, akkor fizethetsz azzal is és mivel nem magyar kártya, tranzakciós adó sem terhel. Erről bővebben itt. (Hitelkártyát nem használhatsz annak magas díja miatt.)

Megbízható-e?

A cég mögött nem áll semmilyen tőkeerős bank, ez nem jó hír. Azonban a Paypal alapítója beszállt pénzzel a dologba, ez ad egyfajta garanciát. Mivel az üzlet nagy növekedés előtt áll és a fél százalékos díj miatt szépen jövedelmez is, nem valószínű, hogy be akarnák borítani. Úgyhogy szerintem rájuk bízhatod a pénzed.

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Share

90 hozzászólás

 • DE
  Grammarnazi:
  “Úgyhogy szerintem rájuk bízhatód (!!!!!!!!!!!) a pénzed.”
 • whave
  A tegnapi bankmonitor hirlevelbol ismertem meg a TW-t, es nagyon orultem neki. Fontot kell neha hazautalnom Angliabol, a bankom dijai pedig borzasztoak – altalaban 10 forinttal rosszabb a kozeparfolyamnal, plusz £10 utalasi koltseg, 3-5 nap az atfutasi ido. Gyakorlatilag alig jobb egy Western Union bohockodasnal.

  A SEPA-nak utanaolvastam, s bar ennek az UK is resze, 1., nem lattam erre opciot az ebankomban 2., gondolom SEPA-nal a £ eloszor euro lesz, s csak utana forint, duplan atvaltva… szoval szigetorszagi penzkuldozgeteshez ez tunik a legjobb valasztasnak.

 • Kiszamolo
  Köszi.
 • tip
  Zseniális! Két óra alatt átment az utalás, középárfolyamon!
  Kösz a tippet! Rengeteget spóroltál nekem 🙂
 • tnt
  Milyen véletlenek vannak….:-))

  Külföldön dolgoznál? Így hozz haza tízezrekkel többet

  2013.10.29. 12:05

  Ahogy a hazai munkaügyi statisztikákat húzzák fel a külföldi munkavállalók, úgy nő az igény az olcsó nemzetközi pénzutalásra is a kivándorolt magyarok körében. Egy új szolgáltatással most a bankoknál sokkal kedvezőbb árfolyamon és díjakkal utalhatunk külföldi számláról idehaza vagy épp fordítva.

  A legtöbb külföldön dolgozónak szüksége lesz egy helyi folyószámlára. Az erre érkező fizetést viszont sokan haza szeretnék hozni vagy legalábbis egy részét olcsón a családnak küldeni. Angliából 1000 fontot hazaküldeni körülbelül 17 fontba kerül egy átlagos bankszámláról, amihez még hozzájön a pénzváltás költsége is.

  A Transferwise nevű szolgáltatás ezt tudja olcsóbban. 0,5 százalékért és a bankokhoz képest jobb árfolyamok mellett küldhetünk a rendszeren keresztül pénzt. 1000 fontot p

 • tnt
  Egyébként annyit pontosítanék, hogy nem AXA függő….nem az AXA tette elérhetővé max. ismertebbé…..
 • Adam
  Vegre egy jo megoldas, nem kell allandoan azon sakkozni hogy melyik banknal nyissunk szamlat amivel olcsobb az utalas vagy hogy ha jon ki valaki latogatoba, akkor szamolni, hogy mennyi a max amit haza tudunk kuldetni vele.

  Amugy akkor jol ertem hogy ezzel pl angol szamlarol fontot egy hazai fontszamlara nem lehet kuldeni csak kozvetlenul forint szamlara? Es akkor a koltsege ebben az esetben csak 0,5% min 1 euro?

 • jts
  Nem mellesleg pl. az Axa-bol semmilyen mas mod nincs kulfoldre utalni.
  A konverzios ido viszont tud meglepoen hosszu is lenni, nekunk tobb mint egy nap volt ~1.5millio forint Londonba kuldesenel csak a konverzio ideje.

  Azt hiszem PayPal accountok kozott meg olcsobban megoldhato a penzkuldes, bar a konverzio koltsege ott is lehet problemas, nem tudom ez naluk hogy alakul, es a PayPal honlapja nem tul informativ.

 • tnt
  1000 fontot például 4,98 fontért küldhetünk haza, míg a váltási árfolyam 342,19 forint lesz, ami azt jelenti, hogy 340 489 forintot tudunk átutalni az eredeti összegből. Ez akár 10-15 ezer forinttal is több lehet, mintha ezt a bankszámláról tettük volna. Az egész pofonegyszerűen működik. Hasonlóan a banki utaláshoz kiválasztjuk, hogy mennyi pénzt akarunk utalni a külföldi számlára. De ebben az esetben nem ez a pénz utazik közvetlenül és váltják át más devizára, hanem a rendszeren belül egy ellentétes pénzmozgás fedezete lehet. Nézzük a képen látható példát. Valaki Angliából akar pénzt utalni Olaszországba (felső szaggatott vonal), de közben lehetséges, hogy mások épp ellentétes tranzakciót szeretnének végrehajtani. A Transferwise az egész folyamatot leegyszerűsíti és országon belül igyekszik megoldani az igényeket. A fenti példában például a két angol között rendezi le az utalást és a
 • tnt
  A fenti példában például a két angol között rendezi le az utalást és a két olasz között, persze ők erről mit sem tudnak. A díjak így ténylegesen olcsóbbak lehetnek, mint a banki utalás esetében, sőt minél többen használják annál olcsóbb. Hiszen sok tranzakció kell ahhoz, hogy mindig legyen a másik irányú utalási igény is. Ráadásul akkor működik jól, ha a résztvevő országok közötti tranzakciók összege azonos. Ez sokszor nincs így, ezért van szükség például itt is pénzváltásra.
  Utalás előtt:
  – Mindig nézzük meg a bankunk díjtáblázatát és az alapján számoljuk ki a legjobb megoldást.
  – Sok esetben kínálnak a bankok ingyenes készpénzfelvételt külföldön, akár nagyon kedvező árfolyamon is, amivel kedvezőbb lehet a pénz utaztatása. A cikk eredeti URL-je: penzcentrum.hu/ongondoskodas/kulfoldon_dolgoznal_igy_hozz_haza_tizezrekkel_tobbet.1038119.html?utm_source=index_main&ut
 • bandi
  Németországba utaltam pénzt. 1 nap alatt átment. Az árfolyamon jópárezer forintot spóroltam egy utaláson, rááadásul nem a pénzváltókkal kellet bajlódnom. Nagyon szuper.
 • pistike csaja
  gyorsan rakerestem:
  money.co.uk/money-transfers/online-money-transfers-abroad.htm
  currencysolutions.co.uk/
  Kedves Kiszmolo, fentiekrol mi a velemenyed? nem kedvezobbek a feltetelek mint a transferwise-nal (nem bongesztem oket at alaposabban)?
  (ma 16:31-kor 1 Euros = 294.03 Hungary Forints a peldanal)
 • laci.bp
  Kedves Miklós !

  Ezt céges utalásnál is meg lehet tenni ?
  Tudom…. Szlovákia, de havi 1 utalásért nem éri meg ott céges számlát nyitnom.
  A BB banknál egy utalás kb. 4 000Ft.

 • Kiszamolo
  Szerintem miért ne? De meg kellene kérdezni az Axa ügyfélszolgálatát: 1/4656565
 • Kiszamolo
  Felkarolta, leginkább azért, mert nincs is más devizás utalási lehetőségük. Devizaszámlájuk legalábbis tudtommal még mindig nincs. (Már pár éve is éppen fejlesztés alatt volt.)
 • Kiszamolo
  Lényeg, hogy terjed. 🙂
 • tnt
  Igen meglehet meg tudod adni a magán vagy üzleti adataidat.
  Továbbá fontos, hogy milyen magyar számláról utalod a tranzakciós adó miatt meg persze az utalási díjak miatt. Én amióta használom ingyenes bankszámláról teszem így meglehetősen versenyképes és tényleg nem kell bóklászni sem Szlovákiába vagy Ukrajnába…
  Nekem ha nem ingyenes bankszámláról menne akkor közel 400-500 Ł utalása min. 3000 HUF lenne itt kb 700 HUF a TransferWise segítségével.
 • Kiszamolo
  A második teljesen más, olvasd el ezt: currencysolutions.co.uk/about-us/about-us/our-story

  Ettől még lehet jó, csak másként.

  Az első meg szerintem visszafelé nem működik, de jobban meg kellene nézni.

 • peter
  .bp: Én már próbáltam, céges számláról is minden további nélkül működik. Sőt, külföldről is tudsz így utalást fogadni – a küldőnek is jó eséllyel kevesebbe kerül, plusz egységnyi EUR-ból több forintot látsz, mintha egy bank konvertálna.
  Sőt, magyar HUF számláról magyar EUR számlára is működik – bár ez inkább nagyobb összegnél éri meg, a bankon belüli átvezetést itthon is egész jó áron megszámítják a bankok. (arra figyelj, hogy az EUR számládon lehetőleg ne számítson fel a bank sokat a fogadásért..)
 • laci.bp
  Köszönöm a válaszokat 🙂

  Mindig bosszantott a szerintem irreálisan magas nemzetközi utalások díja.

 • Kiszamolo
  Igen, ez a lényege. Mivel igazából el sem megy a pénzed Angliából, hanem odaadják annak, aki pont fordítva szeretné, mint te. A forint megfelelőjét meg neked írják jóvá az itthoni számládon, vagyis aki Angliába akart küldeni pénzt, annak is valójában itthon maradt a pénze.
 • Jenő
  Ez nekem szólt. Nagyon köszönöm a gyors, személyre szabott tájékoztatást!

  Csak egy kérdés maradt. Jelent-t ez valami garanciát, többet, mint mondjuk egy magyar PSZÁF regisztráció, vagy mintha mondjuk Cipruson lenne regisztrálva:

  “Transferwise is a registered money service business. Her Majesty’s Revenue and Customs certificate number 12591871.
  We are fully authorised by the UK Financial Conduct Authority (FCA) as a payments institution with reference 571669.”
  Transferwise oldal, lap alja.

  Grúz – a magyar külügynek georgiai – larit is vált olcsón, ha valakit ez érint.

 • Varázspálca
  Ez azt jelenti, hogy a TW egy Angliában bejegyzett pénzforgalmi szolgáltató. Náluk ugyanúgy van felügyelet, mint nálunk, és ugyanúgy elvárás az átlátható működés is. A pénzforgalmi szolgáltatóra egyébként sokkal kevésbé szigorú szabályozás vonatkozik, mint egy bankra. Cserébe viszont nem is gyűjthet betétet. Csak pénzforgalmi szolgáltatást, letétkezelést, illetve ezekhez közvetlenül kapcsolódóan pénzváltást valamint rövid időtávra hitelezést végezhet.

  Garanciák nincsenek.
  Remélem, segítettem 🙂

 • Máté László
  Szeretném megismerni a rendszer használatának pontos menetét, kérem segítsen valaki.
  A Transferwise oldalán regisztráció után tudom használni a rendszert. Megadom az átutalás adatait, eddig értem. Ami nem világos: hogyan kerül az utalandó összeg a megadott számlámról a Transferwise-hoz?
  Az utalásom követhető. Hogyan?
 • milyen feri?
  offtopic: ez a penzcentrum annyira szanalmas egy oldal, hogy ihaj. ez a cikk csak egy csepp a poharban, amugy is gusztustalan minden cikkük a hatasvadasz cimekkel. mar kialakult bennem a reflex, hogy a portfoliot olvasgatva probalom nem is eszrevenni a cikkeiket, de neha veletlenül meg atkattintok. mar leszokoban vagyok magarol a portfolio olvasasarol is emiatt, szerencsere az investor.hu kezd egesz jol feljönni.
 • tnt
  A transferWise-nak van egy számlája HUF-os a Raiffeisen Banknál oda utalod át az összeget amit kikalkulál és egy kis maradékot amit visszatérítenek ez az árfolyammozgás miatt van…
  De ha csinálsz egy előrögzítést abból semmi probléma nincs mert amíg nem utalsz a Raiffeisen-nek addig úgysem teljesül, hanem pendingbe kerül, de angolul minden frankón le van írva…
 • tip
  Mondjuk egy hagyományos bank a közvetítő bankokon keresztül kb. ugyanígy csinálja a nemzetközi utalást, csak sokkal drágábban.
 • peter
  Máté László: az utalás úgy követhető, hogy amint megtörtént az átutalás ahogy tnt is írta, kapsz egy e-mailt róla, hogy megkapták a pénzt, aztán mégy egyet, ha odaért. De ha ugyanazzal a felhasználónévvel / jelszóval amivel regisztráltál bejelentkezel a TransferWise oldalra, ott is meg tudod nézni, hol tart épp az utalás.
 • Doc
  Az USD és az AUD a sima és a drága & megkötéses listán is rajta van – pedig az “ezen kívül” kizáró vagyot jelent, nem?
 • emberes
  Milyen jól jött volna ez a cikk úgy két héttel ezelőtt. 🙁 Nem szoktam külföldre utalni, de akkor pont kellett egy számomra nagyobb összeget.
 • augustulus
  Tulajdonképpen újra feltalálták a hawalát: en.wikipedia.org/wiki/Hawala
 • Sanyi
  Ennek még annyi haszna van, hogy a NAV nem látja, milyen külföldi számlára, számláról utalsz haza.
 • Jenő
  Pontosítok: azt vágom, hogy mint pénzforgalmi szolgáltató, lazább a szabályozás, mintha bank lenne. A kérdés, hogy mint angol pénzforgalmi szolgáltató, jobban megbízhatom-e benne, mintha ugyanerre a tevékenységre mondjuk Magyarországon, vagy Cipruson lenne bejegyezve?
 • Janos
  Többször utaltam már velük (összeségében több ezer euróról beszélünk), kb egy éve használom a szolgáltatást és nagyon gyors (1-2 munkanap). Csak ajánlani tudom. Akár itthon is jó a különböző számlák közti átvezetésre, ha a bank marzsa nagyobb mint 1% (azaz ennyivel térnek el az aznapi MNB árfolyamtól).
 • Imre
  19,12-1102 € összeg esetén a TransferWise a legolcsóbb devizaátutalást nyújtó szolgáltató. 19,12 € alatt a PayPal (0,34%+0,35€), 1102 € felett a Raiffeisen Bank (0,2%, min. 5,51€) olcsóbb.
 • M zsolt
  Most próbáltam a Transferwise-t nagyon tetszik este utaltaltam másnap estére megérkezett a cimzetnek 🙂
 • Dave
  Sziasztok! Először én is elég szkeptikus voltam az oldalt illetően, ezért csak kis összeggel próbáltam ki (£5). Az átutalt összeg 2 órán belül megjelent a magyar bankszámlámon és tényleg középárfolyamon történt az átváltás. Az oldalon lehetőség van további tagok ajánlására is, amin keresztül az első utalás ingyenes. Íme a link: http://transferwise.com
 • Tisza Gergő
  Sajnos forintból nem lehet utalni, csak forintba.
 • Tisza Gergő
  (pedig lehet, csak én voltam béna…)
 • gyöngyös
  sziasztok! a húgomnak szeretnék Magyarországról forintot küldeni Angliába neki kb 1000 GBP van szüksége ez megoldható biztonságosan? még csak most olvasgatom, hogy hogyan is lehet használni ezt az egészet …
 • hungaroborg
  Ez engem is kezd érdekelni. Mondjuk Ausztriában nyitok egy megtakarítási EUR számlát, akkor ha jól értem oda is utalhatok ezen keresztül. Vagyis jól értem, igen, csak megéri-e. Még megnézem a kondíciókat, amúgy nem olcsóbb-e? OTP Simple-ben elméletileg minden utalás ingyen van, kíváncsi vagyok, ezt hogy találom meg a kondíciók közt?
 • hungaroborg
  Megnéztem. “…belföldi bankon belüli / bankon kívüli…” Bakker. Ez transferwise lesz főleg, hogy az OTP nagy spread-del is vált.
 • Kiszamolo
  Kattints a linkre, az első utalásra még a 0.5 százalékot sem kell kifizetned.
 • hungaroborg

  Gondoltam, hogy levelet írok, de hátha másokat is érdekel, vagy érdemben hozzá tudnak szólni. Átrágtam magam az összes poszton a külföldi számlanyitásról. Megnéztem a transferwise honlapját, szerb, román és osztrák bankokat. Attól az “apróságtól” tekintsünk el, hogy sok országban akkor lehet bankszámlám, ha ott tartózkodok, vagy lakok, most nem ez a kérdés. Tehát a problémáim a következőek.

  Szerbia. Nem uniós, mármint a SEPA a lényeg. Ide nem tudok transferwise-al utalni USD-EUR-GBP-AUD…-t, csak bankon keresztül, ami húzós, vagy kiviszem kp-ben. Tehát megtakarítási számlának nem jó Szerbia, mert sokba kerül az utalás, csak egy (vagy több) nagyobb összegű deviza elhelyezésének.

  Románia. Ő SEPA, tehát trwise-al tudok utalni, de csak EUR-t. Kezdetnek az is jó. Havi kisebb megtakarítást EUR-ban akár lehetne is pakolni oda, de csak EUR-t.

  Folyt köv.

 • hungaroborg
  Folyt.

  Ausztria. Ugyanaz, mint Románia, itt ugye országkockázat vs. magasabb kamat csak a kérdés. Tehát megtakarítási számlának ez is jó lenne, de csak EUR, ha a trwise-al akarom kiküldeni.

  Tehát ha más devizában akarok félretenni, akkor váltsak át nagyobb összeget egyéni árfolyamon, vagy a sarki pénzváltóban, mert szűkebb spread-del dolgozik, mint a bank és vigyem ki kistáskában, vagy utaljam simán és nyeljem le a költségeket, anik több %-ot is kitehetnek. A hozam nemcsak a kamat, hanem a forintgyengülésre való “spekuláció” teljesülése is. Mondjuk GBP-t csak Angliába tudok trwise-al küldeni, de a szerb számlára is elutalhatom, csak 1 nagyságrenddel többért.

  Ha jól értem, ezek az opciók.

  Köszi

 • Kiszamolo
  Kezdjük azzal, hogy mennyibe kerül megnyitni a számlát és jelenleg mennyi kamatot kapunk rá.

  Ha csak 20 ezret utazunk el egy-egy alkalommal a bankbajárással, ez Szerbiában 1-1,2 millió forintnyi euró kamata, Ausztriában úgy 4,5-5 millió kamata adózás után.

  Egyéb költségek (számlavezetés, ha van, stb.) mennyi?

  Ha még mindig megéri berakni a pénzt máshová, mint a párnaciha, akkor én Szlovákiára szavaznék.

  Ha a transferwise-os cikkben lévő linkre kattintasz, az első utalás ingyenes.

  Ennél nehéz olcsóbbat találni.

 • hungaroborg
  De hülye vagyok. Szlovákia is SEPA ország, azt miért nem néztem meg?

  Köszi

 • Pistike Csaja
  hungaroborg: a kiszmolo blogon talalsz 2 bejegyzest kulfoldi bankszamla nyitashoz (ceges, magan). ott van egy csomo info.
  szlovakiaban eleg magyar szemelyi/utlevel +lakcimkartya. vannak teljesen ingyenes csomagok (kartya, szamla, utalas).
  lekotott betetnel a TERMINOVANYCH-et nezd. az a magyarnak megfelelo. a Sporitelni az olyan, hogy havonta teszel be valamennyi osszeget (ennek magasabb a hirdetett kamata).
  itt van 2 banki osszehasonlito oldal kamatokra:
  financie.etrend.sk/osobne-financie/uroky-z-terminovanych-vkladov-v-eurach.html
  financnahitparada.sk/terminovane-vklady.
  szlovak bankon keresztul 2 napon belul volt transferwise-zos utalasom
 • Pistike Csaja
  es akkor olvasom ezt:
  hvg.hu/enesacegem/20141024_Barki_nyithat_bankszamlat_Esztorszagban
  amihez mar csak egy Eszt nagykovetseg kell Budapesten. mert ugye az mar nincs…
 • hungaroborg
  Pistike Csaja, köszi. Megnézem a szlovák bankokat is.

  Trükkös ez. Devizában a környező országokban nem igazán tudok havonta spórolni olcsón utalva (értsd trwise-al) számlára, csak EUR-ban, SEPA-ba. Kezdetnek az is jó mondjuk.