Régen még mindenben volt anyag

Régi vita, hogy vajon szándékosan olyan rossz minőségűek-e mostanában a műszaki cikkek, hogy alig élik túl a garanciális időt. Mindenki járt már úgy, vagy ismer valakit, akinek a mosógépe, nyomtatója a garancia letelte után két héttel vagy hónappal ment tönkre. Vajon tényleg szándékos ez a gyártóktól, hogy direkt mennek tönkre a termékek pár év után, hogy venned kelljen egy újat?

A HP nyomtatókat szerelő embernek mondták, hogy régen milyen jó minőségű volt a nyomtatójuk, akár 10-15 évet is kibírtak, bezzeg a maiakat legkésőbb két-három évente ki kell dobni, mert valami műanyag(!) fogaskerék tönkremegy bennük. Megkérdezte, hogy azok az egyébként faék egyszerűségű, kis tudású nyomtatók mai áron mennyibe is kerültek? 450-500 ezer forintba? Nos, annyiért ma is lehet olyan nyomtatót kapni, ami nem megy tönkre 10 évig. De a 20 ezer forintos nyomtatótól ne várjunk hasonló minőséget. Abban minden a létező legolcsóbb anyagból van, egyébként nem tudnák 20-25 ezer forintért adni. Ugyanez igaz a régi Hajdú mosógépekre. Már mindenki elfelejtette, hogy bizony 4-5 havi átlagfizetésbe kerültek, ma pedig másfél heti átlagfizetésből veszel egy akár márkásabb mosógépet is. Így nem csoda, hogy kibírnak 15-20 évet is a régi mosógépek.

István küldött egy cikket, amit ma jelentetett meg a saját blogján is. Ő azt vizsgálta, vajon megéri-e megtartani a régi mosógépet, csak azért, mert abban még volt anyag? Anélkül, hogy lelőném a poént, úgy találta, hogy olcsóbb öt évente kidobni egy mai energiahatékony mosógépet, mint a régi energia és vízzabáló mosógépet tovább üzemeltetni.

Következzen az ő írása:

Régen minden jobb volt? Bolond aki 20 éve működő műszaki cikkeit újra cseréli? A kommentelők fele a korábbi két posztnál így gondolja, akkor most számoljuk ki:

Kezdjük a legnépszerűbb érvvel a Hajdu automata mosógéppel.Következő posztokban aztán hűtő, tv, porszívó vonalon megyünk tovább. Nagyon nehéz ezekről a gépekről a maihoz hasonló fogyasztási adatokat találni. Ha valakinek van pontos adata az kérem küldje el. A Hajdu zrt és az Electrolux válaszára még várok.

Hajdu mosógépekről amit találtam összehasonlítva egy átlagos mai mosógéppel, aminek az árát és adatlapját bemásolom.

Max szárazruha töltet: 4,5 kg <–> 6 kg
Vízfogyasztás: 100l-140l/ mosás <–> ~50l
Áram fogyasztás: 2kWh <–> 0,8kWh (Nem találtam adatot, de a vízfogyasztás alapján arányosítok, tehát dupla mennyiségű víz, szállítása melegítése dupla energiát igényel egy maihoz képest. Szerintem a rosszabb a hatásfok miatt ennél még többet, de aki nem ért egyet az átírja a táblázatban.)
Súlykontrol: nincs, csak fél program előválasztó <–> kevesebb ruhához automatikusan kevesebb vizet és energiát használ
Max centrifugasebesség: 650 1/min <–>1000-1200 1/min
Hangerő: 🙂 vicces gyerekkori emlékeim vannak a fürdőben megvadult mosógépről <–> sokkal halkabb kár ragozni
Víz ömlés eseten nem zárja el a fali csapot <–> ha vizet érzékel maga alatt elzárja a fali csapot, megkímél a nagyobb vízkároktól
Időzítő: csak az újban van.
Ár: 12800ft (82ben ami akkor 6 havi áltag fizetés) <–> 80000ft ami 2 heti átlagfizetés. ( A miért tartósabb a régi azt hiszem meg is van magyarázva )

Próbáltam kedvezni a régi technikának. Én úgy vettem, hogy a tudatos felhasználó teljes töltettel használja a mosógépét. Ha ezt nem így teszi, akkor a súly kontroll miatt a régi, még rosszabb eredményeket kap. A heti ruha menyiséget kell még megadni, én ezt 3 teljes töltetnek(18kg) vettem.Mi inkább mosunk többször kevesebbet, edző cuccot hasonlót, ezzel a szokással, viszont nem hagytunk volna esélyt a régi gépnek. Aki kevesebbet mos az a lent csatolt táblázatban átírja. Átlagos 60C° fokos pamut mosást vettem alapul. Aki inkább alacsonyabb hőfokon mos az a réginek kedvez aki magasabbon pl babaholmikat 90 C° on az viszont sokkal inkább az újnak. Szándékosan nem a legolcsóbb új gépet vettem alapul, ismert márkát választottam. Kisker ára 5 évre kiterjesztett garanciával így is 80000 ft alatt marad.

A fenti feltételekkel, az új modernebb, szárazabbra centrifugáló ,halkabb, biztonságosabb gép, mai víz és villamos áram árak mellett 3 év 8 hónap alatt megtérül. Tehát aki örül a 20 éve működő Hajdujának amivel hetene 3-4x mos, az bizony a rezsibe már kifizette 4-5 új mosógép árát 5 év garanciával. Ha minden mosógép azonnal tönkre ment volna a garancia lejárta után, ami azért elég életszerűtlen, akkor is jobban jár anyagilag, mint a régi géppel.
3ev.JPG

Ha valaki csak 2x mos hetente akkor 5 és fél év a megtérülés. Igy is megéri az új gép, vagy választhat olcsóbb típust. Ennél kevesebb mosásnál, ott ahol a biztonsági és kényelmi funkciók nem érdekesek, meg lehet tartani a régit. Mondjuk a 650 1/min-es centrifuga utáni teregetés lakásban elég lehetetlen, de ízlés dolga. Csak ne kezdjünk kommentekben fröcsögni, hogy mindenki hülye aki új gépeket vesz, mert ez az egyszerű számítás is igazolja, hogy a kényelem és biztonság mellett még anyagilag is megéri.

5_ev.JPG

Ha valaki szerint rossz adatokkal vagy számolással dolgoztam, annak itt a táblázat, próbálkozhat.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

128 hozzászólás

 • realestate
  Jó megközelítés! Amihez már embernek kell hozzányúlni ha meghibásodik (+kiszállás) azt “olcsóbb” kidobni és venni egy másikat bosszankodás nélkül!
 • Baltazar
  Ha most is mindenki rászánna 6 havi bért, akkor tudna venni egy csúcs Miele gépet, ami tartós, javítható és takarékos.
 • almastaska
  Saját tapasztalat szerint néhány adalék:
  – az új mosógép egész egyszerűen nem mos olyan szépen mint a régi (120ezres AEG-ről beszélgetünk). Lehet hogy kevesebb energiát használ, de ha cserébe nem dolgozik olyan jól, akkor nem sokat ér
  – a teregetéssel maximálisan egyetértek, az 1200 és 800-600-as centri között óriási a különbség. Ugyanakkor pl. ingeket nem fogsz 800 felett centrizni mert nem győzöd vasalni
  – ez a “súly függvényében kevesebbet eszik” jól hangzik, de nem igaz. Illetve nem pont így. Kevesebbet eszik, de pl. fél töltet ruhához nem fél mennyiségű vizet. Valamennyivel kevesebbet, de saját tapasztalat szerint ez max. kb 5-10 liter (lehet talán adatlap is van róla a neten)
  – az hogy az új gép nem járja be a fél fürdőt, nagyon jó, ez kb. megfizethetetlen
  – ha 5 évente új gépet kell vennem és a régivel valamit kezdnem kell, annak van idővonzata is (utánajárás,házhozszállítás szab
 • Emma
  Ruhák, cipők szintén.Erről lehetne egy külön bejegyzés!
 • almastaska
  – ha 5 évente új gépet kell vennem és a régivel valamit kezdnem kell, annak van idővonzata is (utánajárás,házhozszállításhoz szabit kivenni mert ügye ők is munkaidőben szállítják ki). Ezt is számoljuk bele kinek mennyit ér az ideje

  – “ha vizet érzékel maga alatt elzárja a fali csapot, megkímél a nagyobb vízkároktól” – ilyen még a 120 ezres AEG-ben sincs, nemtom melyik gépben alap ez a funkció. De a gép jó működéséhez vízszintesbe kell hozni ami nem egyenes padlózatnál akár centiket is jelenthet, vagy mire eléri az érzékelő szintjét addigra már kb mindegy 😛

  Előre lelövöm a poént hűtő témában: aki kint akarja használni (pl.: garázs) annak eleve csak a régi hűtők jöhetnek szóba, mert az újak működésképtelenek nagy hőmérséklet különbség esetén. Csak így tudják tartani a kis fogyasztást.

 • Drinky Cola
  Én egy Hotpoint Ariston gépet vettem 5 éve 110 ezerért a Media Marktban, ami mos és szárít is. Ami jó, hogy 1800-as fordulatszáma van a centrifugának, így kb. elő is szárít a ruha. Azt viszont nem mondta el az eladó, hogy egy mosógép egy mosás alatt kb. 4-5 alkalommal szivattyúzza ki a vizet, a szárítás meg fél-1 percenként 1 alkalommal.

  Be is halt 1 év után a szivattyú a mosógépben, mert a szárítások kinyírták a szivattyút. Szerencsére vettem 15000-ért 5 év garanciát, most jár le, ha megint behal a szivattyú, akkor vagy Youtube segítséggel én cserélek szivattyút, vagy veszek egy új gépet.

  Szerintem a következő gépem 50000 Ft-os mosógép lesz, meg külön szárító. Aztán az 50000 Ft-os gépet 5 év után kikukázom, s nem kell hozzá 30000-ért szerelőt hívni. Végül is, 50000 Ft gép az 5 évre csak havi 1000 Ft, így már érthető, külföldön miért cserélnek gépet szerelő helyett.

 • Ati
  Tényleg jó megközelítés, nekem is van még egy békebeli Electrolux, megy a mai napig, egyszer kellett valami kapcsolót cserélni, ennyi baja volt ~25 év alatt, de mondjuk ritkán használom már.
  De azért én hiszek az összeesküvés elméletnek is. Fősulin volt egy tanárom, kegyetlen jó fej volt, analóg áramkörökkel kapcsolatos tárgyakat oktatott. Minden témakörhöz volt egy jó sztorija.
  Kérdezte egyszer, hogy hol tartunk épp a minőségbiztosítás tantárggyal, el kezdtünk dumálni erről. Mondta az öreg, – nyilván elnagyolva a dolgot – sok éve volt a MEO, kijött a sorról a cucc, megmérték, széle-hossza-magassága oké, megkapta a pecsétet és mindenki boldog.
  Ma van a minőségbiztosítás, ami ugye végig kíséri, monitorozza a teljes gyártási folyamatot, analizál, stb-stb. És szerinte teszi ezt azért -is-, hogy a termék élettartamát minél pontosabban be lehessen lőni.
  Én hajlamos vagyok ezt elhinni.
 • Marvin42
  A homár blogon volt nemrég, hogy az A+++ márkás mosógép már olyan kevés vizet használ, hogy lehetetlen vele normálisan kimosni egy komolyabb foltot a gyerekruhákból még nagyon jó mosószerrel is. Ezt is érdemes figyelembe venni vásárláskor.
 • Dani
  Azt még azért tegyük hozzá, hogy azt a 4-5 új mosógépet le is kell gyártani, majd ki is kell dobni (nyersanyag, levegő, víz fogyasztása, logisztika környezeti terhelése, hulladék eltakarítása). Ha tényleg tudatosan akarjuk csinálni, akkor sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a saját pénztárcánkon kívül bárki jól jár a gyakori cserével.
 • star70
  6 havi?Az nem sok?Nemetorszagban 1000€-ert mar csucsszuper Mielet veszel:-)
 • Németh Marcell
  Sajnos a Miele sem sokkal jobb. Használtan vettem 8 évesen egyet amiben ~5000 óra volt (számolja a gép). A gyártó 10.000-et ígér. Egyik napról a másikra tönkrement. 100-ert vettem, új ára 400. Javítása vidéken esélytelen. Mezei szerelő nem nyúl hozzá. Vigyem le BP-re Miele szervízbe úgy hogy azt sem tudom mennyibe kerül a javítás és lehet jobb ha kidobom a kukába. Vagy lejön szerelő jó pénzért. De minden szerelő azt mondta min 100.000 Ft. Meguntam, kicsit olvasgattam neten meg műszaki beállítottságom révén probáltam kikövetkeztetni mi baja lehet. Tippemre tachometer lehetett szar. Tünetek: Túl gyorsan pörgetett már sima mosásnál is. Majd kiment motorhibakódra. Ebayen rendeltem egy original alkatrészt 26.000-ért. Kicseréltem, azóta jó. Soha nem szereltem mosógépet előtte. Szóval nem értem miért nem vállalta be egyik szerelő sem. Anyám Bosch gépe megvan 5-6 éve. Szivattyút kellett cserélni
 • jami
  A mosógépem 7 éves, ahol kicsit rozsdásodik a külső borítás, nyáron lefestem. Heti 3-6 adagot mosok (7 kg-s a gp, tele megy). A mosogatógépünk is nyúzva van rendesen, szintén 7 éves. Az elődje gyengébb márka volt, meg is halt 3 év alatt, előtte is volt párszor javítva.

  Szerintem háztartási gépekből érdemes normálisat venni, jó szervízháttérrel. Meg szoktam kérdezni szerelőket, mi a tapasztalatuk, melyik márkával találkoznak többet, érdekes dolgokat tudnak mondani 😉

 • Zelle
  Baltazar, és abban a hat hónapban, amíg csak egy mosógépre gyűjtenek az emberek, miből fizetnék a lakbért, az ennivalót, a gyerekeik eltartását?

  A régi, energiazabáló gépeknek nyilván nincs értelme manapság, de a technika már rég eljutott arra a szintre, hogy tartósan működő gépeket hozzunk létre, normális áron, az üzleteknek viszont nyilván nem éri meg tartós cikkeket gyártani a hitelből működtetett fogyasztói társadalomban.

  Tehát: régen minden jobb volt? Nem, de ez nem azt jelenti, hogy a mostani “tervezett elavulás” aztán olyan jó lenne, basszus, lassan belefullad az emberiség a hulladékba, erre tessék, millió tonnaszámra dobjuk ki az elektornikai hulladékot a műanyag tartozékokkal együtt. Ez is pocsékolás, gusztustalan és értelmetlen.

  Ráadásul, nem csak a 20 ezres nyomtatók romlanak el hamar, hanem a minőséginek kikiáltott, drága márkák is.

 • Agoston
  A masik, ami nem kedvez a reginek, az az, hogy a javitast egyaltalan nem tamogatjak a kormanyok. Potalkatreszre, javitasi munkakra AFA-t eltorolnem ugy cakkpakk. Hirtelen feleannyi lenne a javitas, mint most, sokkal tobben valasztanak azt, az 5 evente kidob + ujat vesz helyett.

  A legjobb ebben raadasul, hogy a javitas helyi munka. 100%-ban helyben marad a penz, es helybe ad munkat is.

 • Gábor
  Pontosan.
  Régen egyféle minőség volt szinte mindenből; azóta szétnyílt az olló, főleg lefelé.
  Élelmiszereknél is megfigyelhető.
 • Németh Marcell
  Boschban is csak szivattyú ment tönkre 5-6 év alatt csak épp fele annyiba, vagy még annyiba sem került mint a Miele. Szóval még azt sem érdemes megvenni. Persze, jóval halkapp. Alig hallani ha centrifugál, nem ugrál egyáltalán. Nem gyűri úgy a ruhákat. Szóval Milébe sem igazán a anyagminőséget fizeti meg az ember, hanem amivel többet nyújt kényelemben meg prémium érzésbe. Ugyan az mint a BMW/Audi VW/Ford/Skoda. A prémium aztó sem azért drágább mert tovább bírja javítás nélkül, sőt. Inkább azon akadok ki hogy valaki megvesz valamit (pl autó) és azt hiszi hogy nem kell rá költenie. Mindenre kell, minden használódik. Olyan nincs, hogy valami “megéri”. Házat is fel kell újítnai, mosógépet szerelni, autót is, telefont eldobod 2 év után. Barátnőt / feleséget is cseréljük időközönként 😀 Ilyen világot élünk.
 • bobo
  Én a hűtőre csodálkoztam rá a minap. Az állami csereprogramra pályáztam idén, hamarosan jönnie kell az eredménynek. Ki kellett hozzá számolni az energiamegtakarítást. És hiába működik még mindig megbízhatóan a régi, 20 éves is elmúlt hűtőnk, az új harmad annyit se fogyasztana. 4 év alatt visszahozza az árát a támogatással együtt. És ez még nem is a legenergiatakarékosabb kategóriára vonatkozik.
 • kereső
  A hajdú mosógéppel tényleg nem lehet összehasonlítani, de vannak azért modernebb mosógépek, amik 10 éve működnek. Nekünk a 2 éves középkategóriás whirpool A++ havonta betegeskedett, azóta “kopogjam le” teszi a dolgát. A bajom csak az volt, hogy a szerelő nem volt hajlandó kijönni, mindig (3x) kérte a beszállítását.
  A régi mosogatógépünk leghosszabb programja 75 perc, az újé 2 óra55perc….energiatakarékos.
 • jami
  Az új nem csak az energiamegtakarítás, hanem pl. többféle program. És csak úgy, mellesleg tökjó tulajdonságok is vannak. Pl. a szárítógép azért kellett, hogy ne legyen párás a lakás, amit az asztmás gyerek nem nagyon bírt. No most annyi szöszt kigyűjt, hogy, mivel szőnyeg sincs, alig van a porszívónkban valami takarítás után.
 • Bea
  Biztos mazlista vagyok, de minden gepem bo 13 eve mukodik. Huto Bosch, no frost, 15 eves, az elektromos panel ket eve elromlott benne, 15 vagy 20 ezer volt a csereje, egyebkent jol uzemel. Mosogep Electrolux 14 eves, nem rozsdas, hibatlanul mukodott, de tavaly az allami tamogatast igenybe veve lecsereltuk egy korszerubbre, de maradtunk a markanal. Mosogatogep 13 eves, Fagor, a kosara berozsdasodott, azt egy bontott gepbol potoltuk talan 2000 forint volt, egyebkent hibatlan. Suto, elektromos fozolap, paraelszivo szinten Fagor, ezek is 13 evesek, es hibatlanul mukodnek. A huto cserejen gondolkodok, talan kevesebbet fogyasztana egy ujabb.
 • Merylla
  Gyakorló háziasszony vagyok, kisgyerekkel. Az új mosógépek 6 meg 8 kg-os súlyhatára nagyon jól hangzik, de maximális töltettel nem mosnak ki rendesen. Egyszerűen azért, mert a víztakarékosság miatt az éppen csak nedves ruhát dagonyázzák a koszos mosószeres vízben. Aki nem hiszi, nyissa ki 15-20 perccel a program kezdete után a mosógépet, normális hatékonysággal 70%-os töltésen lehet max használni. A másik amit nem értek, ez a Miele ajnározás. A munkahelyemen ilyen mosogatógépeink vannak, a takarítónők elöblitik az edényeket, mielőtt beteszik a gépbe, naponta 2x megy, agyonhasználva nincs, 6 éves gépek, mégis állandóan rossz valamelyik.
 • Hozzászóló
  A Candy mosógépem most ment tönkre 11 év után, szerelő soha nem látta. Tette a dolgát, most is csak a kapcsolótáblájában törött el egy pöcök, nem volt érdemes javíttatni.
 • Ernő
  Én még emlékszem arra, hogy annó volt hideg-meleg vizes Hajdu is. Nekünk is volt olyan, és mivel apáméknál a társasházban a meleg víz ‘kvázi ingyen van’ az általány miatt ezért ha az embernek sikerül egy olyan gépet szerezni akkor azzal teljesen másképpen néz ki a történet.
  Apám sajnálkozott is amikor ki kellett dobnia, de annyira szétrohadt, hogy kiesett a bele.
  Azóta szerintem nem is lehet olyan mosógépet venni ami melegvizet is szív, kérdés persze, hogy fateron kívül venné-e még valaki.
 • lolcopter
  Nekünk is Hajdú gépünk van az albérletünkben. Egy mosás tényleg >= 100 liter. Még megvan az eredeti papírja, ott írják, hogy melyik programhoz mennyit használ. Amikor beindul a centrifuga az egész felemelkedik a földről és lendületesen előre ugrik. Az első alkalommal egy fél centi mély vájatot ütött a falba. Szerencsére mielőtt elkezdene centrifugálni van egy egyedi hangja, szóval egy időben azt a hangot meghallva csapot-papot otthagyva rohantunk a géphez lefogni. Különösen jó volt ez szex közben… :'( Aztán egy deszkát fektettem a fal mellé rajta szivaccsal, így már annak ugrik. A hangja is szörnyű amúgy. Ja és egyszer elromlott a mágnesszelepe és elöntötte a mosószobát. Mire hazaértünk az egész dob tele volt vízzel és a padlón is 2 centi vastagon állt a víz. Azóta mindig fokozottan figyelünk rá + a fali csapot is elzárjuk.
 • raven4x
  Tudom, ez nem vetélkedő, de az imént néztem meg a Whirpool mosógép számláját, 1994-es, tehát 23 éve hajtom, még sosem volt vele gond, egy kevés rozsda van csak rajta. Erősen gondolkodtam a lecserélésén, mert 100 l-t fogyaszt és csak 5 programja van, féltöltete sincs, de valahogy mindig elriasztottak a negatív vélemények a kiválasztott termékek adatlapján. Így aztán maradt. 1989-ben hoztam Bécsből egy Philips mélyhűtőt, Anyukámnál még mindig megy, immár 28 éve, szerelő sosem látta, pedig ez egy elég lenézett márka. Lehet, hogy megérné már lecserélni őket, de valahogy így 60 felett nehezebben szánja rá magát az ember, nem is a pénz miatt.
 • Omegae
  Had legyek egy kicsit az ördög ügyvédje:
  1, Amit nem nagyon látok megemlítve, az, hogy a régi cuccokat javíthatóra tervezték. Lehetett őket javítani. A maiakat nemigen, gazdaságosan szinte egyáltalán nem. Szóval tessék az újak árát gyakorlatilag megszorozni kb. gyökkettővel.
  2, Az egyszerűbb alkatrészek miatt a gyártás ökológiai lábnyoma lényegesen kisebb – az üzemeltetésé értelemszerűen magasabb, ez nem vita tárgya (bár állítólag az energia egyre olcsóbb lesz…). Az alkatrészek java újrahasznosítható. (Ha elizmozod a Hajdút a MÉH-be kb. visszakapod a vételkori árát :P)
  3, A régi vackok nem dőltek össze egy húszforintostól. Tudom ez nem rendeltetésszerű használat, de egy eléggé kalkulálható kockázat. (Most lebuktam a pénzmosással, de már elévült… 😀 )

  Ezekkel együtt sem fog a történelem kereke visszafelé forogni.

 • gyilkosto
  @Németh Marcell

  Azért nem nyúltak hozzá, mert ha végképp elrontják Ön új gépet követelne, így pedig nem éri meg.

  Gondolom csak véletlenül felejtette ki a hozzászólásából, hogy a javítás ADÓZATLAN helyi pénz :-))) ÁFA eltörlése? A szakik már rég eltörölték maguk, a számlakönyvvel együtt..:)

 • péter
  Össze van mosva a hatékonyság a korszerűség, a vízfogyasztás. Kérdés: Lehet-e ma energiatakarékos, jól mosó és hosszú ideig meghibásodás mentes mosógépet venni? Attól, hogy drágább, garantáltan hosszabb életű is? Nem értek egyet azzal, hogy 5 évente dobjuk a kukába a mosógépet, mert így éri meg. A mosás technológiája nem változik drasztikusan. Nem úgy avul el egy mosógép, mint pl egy számítógép. A mosáshoz mozgatni és melegíteni kell a vizet. A vízmelegítés egy fűtőszállal 100%-os hatásfokú, az volt 50 éve és az ma is. Egy aszinkron motor -ami hajtja a dobot- sem különbözik semmiben sem a régiektől. Mivel tud többet az új? Ok, nem ugrál, jobban centrifugáz, ezzel egyetértek.
 • péter
  Én vettem egy felújított Hajdu mosógépet (kicserélték az összes csapágyat) 12 éve. 25ezer forintért. Azóta előfordult, hogy a zsebemben felejtett facsavarok megtalálván a dob lyukait, mintegy sündisznót csináltak a dobból. A dob beszorult, és végigment a program álló dobbal. A gépnek semmi baja. Volt olyan, hogy elzárva maradt a vízcsap. Fűtötte a fűtőszál a levegőt, forgatta szárazon a ruhát. Nem lett semmi baja, azóta is azzal mosok.
  Nálam van egy vezérelt áramos konnektor a fürdőszobában, illetve a kútvíz is be van vezetve a mosógépnek, wc-nek. Általában hétvégén mosunk, akkor szinte egész nap megy a kedvezményes áram.
 • tgwh
  Nem értek egyet.
  Őskorba nem megyek vissza, a kb. 30-40 éves Hajdú centrifugát lehet be kéne izzítani, egy kb. 20 éves mosógép pár olcsó!!! javítás után nem igazán tud centrizni.
  Ez a másik, a régit megjavítják 500!!! vagy 3-4 ezer!!! forintból (oks, ez a hobbiszerelő hibája, olcsón adja magát, de az alkatrész maga tényleg pár száz vagy pár ezer forint), a vadi új technikára meg 10-20!!! ezer forint csak a kiszállás, a javítás meg min. 40!!! ezer forint volt. Márkás, modern, tényleg elvileg jó mosógép, nem volt olcsó – nem nálunk üzemel -, a hiba kb. 5 és 8 év!!! után jött elő, mert több baja is volt…
  Szóval a 20 éves gép került kb. egy havi szolid fizetésbe, emlékszem, még az ausztrál távoli rokon jött haza, ő vette szüleimnek, mert hogy ilyen régi rossz géppel nem lehet mosni. Most ugyan abból a pénzből, cirka 90-110 ezer, NEM kapsz olyat ami 20 évig elmegy.
 • Pecás
  Na itt a cikkem emberek!!!

  Lehetne látni egy ilyen öszehasonlító cikket új elektromos autó vs. régi szivo benzin összehasonlitásban? Lehet több embert és érdekelne ilyesmi.
  Tudom a réginél bármi előjöhet de biztos vannak tapasztalatok,hogy nagyjából mire jönne ki. Van itt a kocsis exel, akik használják tudnak irni pár adatot kérem?Az új elektromos meg fix gondolom.

  Most már tudom hogy a kocsi nem éri meg senkinek csak bizniszre (Köszi Pista am. jól összeraktad!).Nade.

  Azért mégegyszer, nagyon bátortalanul felteszem a kérdést.
  Ha valakinek nem bizniszre kell és szeretné a kocsi luxusát átélni,csak úgy úri huncutságból, melyikkel jár ‘kevésbé rosszul’?
  Ha vesz régi benzinest, azt javittatja, vagy ha vesz uj elektromost?

  Másik kérdésem:
  Lesz egyáltalán a használtpiacon elektromos kocsi Önök szerint?
  Attól félek hogy olyanok lesznek mint a 20 ezres nyomtató.
  Hogy ős gagyi lesz mind.

 • almastaska

  A masik, ami nem kedvez a reginek, az az, hogy a javitast egyaltalan nem tamogatjak a kormanyok. Potalkatreszre, javitasi munkakra AFA-t eltorolnem ugy cakkpakk. Hirtelen feleannyi lenne a javitas, mint most, sokkal tobben valasztanak azt, az 5 evente kidob + ujat vesz helyett.

  A kormány hülye lenne támogatni a javítást, a kormánynak is érdeke pörgetni a gazdaságot. Plusz ha a javítást támogatnák ahhoz ügye kéne szakember képzés ami nálunk valamiért nem szokás. Az összes szakképzést tönkre tették kitartó munkával.
 • almastaska
  “Egy mosás tényleg >= 100 liter”

  Ne csak ezt vegyük figyelembe. Amíg a régi Hajdút tele tudtad rakni, addig az újabb gépet nem fogod (egyrészt kíméled, másrészt nem lesz tiszta a cucc), vagyis az arányok azért kicsit így tolódnak.

  Egyébként az új gépekben a programok is mások, energia spórolósok. Pl. öblítésnél nem centrizik, vagy centrizik de nem annyi ideig. Vagyis nem fog olyan jól öblíteni. Igazából nagy csodát nem lehet tenni. A villanymotorok régen is hatékonyak voltak, max. a fűtőszálon meg a csapágyazáson lehet valami módosítani (a csapágy is már régóta jó hatásfokú). Vagy nem használ energiát és nem mos jól, vagy használ és akkor jól mos 😛

  A mai ruhákat pedig egyre inkább úgy gyártják, hogy eleve 30-40 fok felett nem is nagyon szabad (kell?) mosni őket. Kérdés hogyha 30-40 fokon mosol, akkor mennyi a különbség.

 • Laya
  Olvastam egy cikket asszem az októberi Haszon magazinban, amiben összehasonlították, hogy 10 és 20 éve mennyit kellett dolgozni ugyanazért a dologért mint ma. Nagyjából a fele munkaóra jött ki a termékekre, és csak 1-2 dolog volt amiért ma többet kell dolgozni mint 10-20 éve. Ez a cigaretta volt talán, meg még 1-2 szolgáltatás típusú dolog, mint pl. posta. De a sajt, kenyér, hús, áram, benzin, tégla, alsógatya stb., mind relatíve olcsóbbá vált az idők folyamán. Ezeknél jellemzően nem értelmezhető a tervezett elavulás, vagyis a mosógép se pusztán emiatt lett olcsóbb. Meg aztán ha megnézzük, hogy mennyi anyag van benne, akkor az sem indokolja az árát. Az elektronika a legbonyolultabb benne, és az is éri benne a legtöbbet, de a többi az csak olcsó vas+műanyag. De a nevet és főleg a reklámot meg kell fizetni. >>>
 • Laya
  >>>
  Legtöbben ismerjük a híres bohózatot Márkus Lászlótól, ami a “Mi kerül ezen a fotelon 7200 Ft-ba?!’ címet viseli.

  ​Azonkívül a műszaki cikkekre is igaz (és sajnos szerintem szinte mindenre, nem csak az élelmiszerekre, vegyi árura, amikről nem rég volt a hiszti), hogy a nyugati országokban jobb a minőségük. Onnan érdemesebb beszerezni azokat is.​

 • Fairy
  Jó ötlet volt utánaszámolni.
  Ilyen szélsőséges esetekben megérheti a csere csak anyagi alapon is.
  Emellett vannak nem-anyagi előnyök is – egy mosó szárító gép után sokkal kevesebbet kell teregetni, a mosogatógép hetente értékes órákat spórol meg nekünk.
  Utánaszámoltam annak idején annak is, hogy megéri-e nekem kocsival járni dolgozni.
  Az jött ki, hogy BKV-val 1h alatt tuti nem érek be, kocsival 30 perc. Az naponta 1 óra az életemből, amit azzal töltök, amivel akarok, tömegnyomorgás és buszra várakozás helyett.
  Nekem az az egy óra naponta nagyon sokat megér.
 • Zabalint
  A tervezett elavulás létező jelenség, csak nem úgy, ahogy a konteósok gondolják. Sokaan említették a Miele mosógépeket, tegyük fel, kiadnék rá -ször annyit, mint egy átlagos mosógépre, cserébe 30 évig használom. A gond csak az, hogy a 15. évre jó eséllyel annyit fejlődik a technológia, ha nem a fogyasztás, minf az elmúlt 30 évben, akkor más, hogy már igencsak célszerű lenne lecserélni. Így az élettartamnak a felét sem használom ki, miközben a 30 év alatt sem térül meg 5-szörös áron, ha figyelembe vesszük, hogy az árkülönbözetet befektetném.

  A lényeg, hogy nem azért nem tervezik több évtizedre az élettartamot, mert ezzel akarják elérni, hogy újat vegyél, hanem fordítva, a rövid élettartam olcsóbb, és a fogyasztók jó része amúgy is lecserélné. Persze vannak olyanok, amikor egy alkatrész a gyenge pont, amin 1 dollárt apóroltak, nem hiszem, hogy ez szándékos, mert csak buknának rajta.

 • Addam
  Hozzáértő mondta, hogy annyira nem kell hasra esni a Miele-től, megbízható minőség, de ha innovációt keresel, akkor koreai márkákat keresd, ugyanez porszívóban, bár ott én az iparit preferálom.
  Érdekes kiszámolni azt is, hogy belépő szintű termék vagy átlag/top éri meg jobban? Ha pénztárcát nézzük az olcsó győz érzésem szerint még akkor is, ha a garanciális ügyintézés órabérét is beleszámolod. Csak az a baj, hogy egy kompromisszumnak érzed majd az életed, ha próbáltál már top terméket.
 • Kiszamolo
  Régen még az autó akkumulátorát is felújították, mert olcsó volt az ember és drága a termék.

  Nem azért nem csinálják javíthatóra a termékeket, mert vegyél újat, hanem mert a szerelő rá sem néz 20 ezerért arra a mikróra, amiből 25 ezerért újat veszel.

 • Zabalint

  Mi simán telerakjuk az újat, és jól ki is mossa, pedig nem minden ruhát kímélünk. Mostanában sokaktól olvasom, hogy a túl energiatakarékos mosógépek nem mostan rendszeresen, de tapasztalni még nem sikerült, igaz nem sokpluszos a mosógépünk, talán A+ vagy A++ csak.
 • wermiki
  Én sem értek egyet a propagandával.
  Egyrészt Omegae – 2017-10-29 at 21:54-nak is igaza van. Másrészt:
  Gyártási oldalon mennyi az árkülönbség a rossz, és a jó minőségű gép között? A LG K4, és G2 között? Samsung Pocket Neo, és az S2 között? 1GB és 2GB RAM között? 500GB, és 1000GB HDD között?
  10000? 4000? 500Ft?
  Akkor miért kell használhatatlan terméket gyártani, felelősség nélkül? Hogy legyen munkájuk a szemétlerakóknak? Hogy az afrikai gyerekek el tudják égetni ezeket? Hogy beleönthessük az óceánba teknősakadálynak, meg haleledelnek? A maradék meg ott úszkáljon, és lassan bomoljon lefele, bekerülve mindenbe? Ez miért jó?
  Persze tudom: pénzért 😡

  Szóval a pillanatnyi profit szempontjából igaz, ez az írás, de a világ szempontjából épp az ellenkezője. Ott az lenne a jó, ha a gyártó felelősséget vállalna a termékeiért.

 • Guest
  Az Új autó – 20 éves autó viszonylatban éppen úgy bukik a régi technika, mint a mosógépnél, és akkor nem beszéltünk a biztonságról (van jó pár tanulságos törésteszt a témában).

  SZVSZ az elektromos autóban az lesz a buli a gyártóknak, hogy “nem éri majd meg” cserélni benne az akksit, ezért végre ezt a “tartós fogyasztási cikket” is lehet 8-10 éves használatra tervezni. Más kérdés, hogy kis hazánkban majd megoldják az Alibabáról rendelt LiPoli akksikkal okosban, csak ne az én utcámban parkoljanak vele utána…

 • Dörnyei József
  A mosógép, ahol vásárolhatsz 5 év garanciát, úgy van tervezve, hogy ki is bírjon 5 évet. 99% eséllyel nincsen beletervezve szándékosan kikopó alkatrész. Van azonban élettartama, mert minden kopik, a mosógépben ez még sokkal durvábban igaz, mert ellenséges környezet minden technikának. Magas és változó hőmérséklet, nedvesség, magas páratartalom, nagy energia kis helyen, nagy mechanikai terhelés.

  Ezzel ellentétben az otthoni nyomtató 99%-os eséllyel úgy van tervezve, hogy valami elromoljon benne. Van, ahol ez software vezérelt és egyszerűen x kinyomtatott lap után leáll a nyomtató. A nyomtató patron is pont így működik, ott lejárati idő van és ha túl öreg, akkor nem nyomtat többet. Emiatt otthoni nyomtatót szvsz. kevéssé éri meg vásárolni. Nekem pl. nincsen. Annak éri meg, aki hetente többször használja, másnak nem.

  Összességében a tervezett minőség termékfüggő.

 • Zelei K Andor
  A tervezett elévülés népszerű konteó. Pár adalékkal szolgálnék:

  Az a bizonyos ősidők óta égő villanykörte egy tűzoltóállomás előterében azért világít még (és azért lehetett 2500 óráig működő villanykörtét csinálni) mert nagyon pazarlóan alakítja át az áramot fénnyé. Alacsonyabb hőmérsékleten az izzószál sokkal tovább tart ki és sokkal kevesebb fényt ad. A normál wolfram szálas izzók kb. 1000 órát bírnak, és kb. 2–5%-os hatásfokkal 6–20 lm/W-ot tudnak, ami egy LED-es világítótesthez képest rossz, de egy eredeti, 1900 körüli, 2500 órás villanykörtéhez képest remek. Megér(het)i rövidebb élettartamú, de jobb hatásfokú égőt venni. Ugyanez áll a régi vs. modern mosógépekre is. folyt…

 • Zelei K Andor
  …folyt. Ugyanakkor a modern technológia nem feltétlenül jobb annyival, amit a reklámok sugallnak. A 15,000 órás élettartamú kompakt fénycsövek / 50,000 órás LED-es világítótestek néha annyit sem bírnak, mint a régi izzók.

  Kb. 10 éve találkoztam olyan esettel, amikor egy neves mobilgyártó telefonja felismerte, hogy nem eredeti akkumulátort, és gyorsabban merítette. Nemrégen egy keveset használt, de garancián túli cirko kazán adta meg magát ismerősnél – teljes alaplapcsere, majdnem annyiért, mint egy új készülék.

  Javítás: megspórolható a szervizháttér és a kvalifikált munkaerő, ha nem javítható a készülék, vagy csak fődarabok komplett cseréjével javítanak. Nekem egy netbook lemerült CR2032 elemét a teljes alaplap cseréjével javították, rajta új elemmel. 🙁

  A mikrokontrolleres kütyüket nagyon egyszerű adott élettartamra programozni és minimális a lebukás veszélye.

 • Zelle
  Én nem vagyok konteo-fan, és nem állítom, hogy a tervezett elavulást gyíkemberek találták ki, de azért túlzásnak tartom tagadni, hogy az üzletek többek között a saját haszon miatt sem gyártanak tartós cikkeket.

  Miért “célszerű” lecserélni egy mosógépet 15 év után, mert csak, miközben működne 30 évig rendben, mit tudnak még rajta fejleszteni, ami ténylegesen javítja az életminőséget? A mai mosgépek energiatakarékosak, csöndesek, berakod és ha kész, kiveszed. Persze, lehet ilyen-olyan programot kitalálni, zenél is közben, meg még 5 kilt utána tölthetsz, de ezek már abszolút felesleges dolgok, nem pedig célszerűek.
  Egy mai kávégépen milyen célszerű dolgot lehet fejleszteni? Egy robotgépen? Egy porszívón?

  A mai tehcnológia már rég eljutott a tartósan működtethető gépek szintjére, és mégis egyre kevésbé javíthatóak a gépek, egyre gyorsabban romlanak el, ez tény, nem konteo.

 • andras
  Halihó Miklós
  nem a témához kapcsolódik az írásom.

  a paypal fizetési beállítás teljesen megváltozott. a korábbi nincs 🙁
  lehet érdemes lenne updatelni a korábbi cikket 🙂

  Üdv
  András

 • Móci
  A cikk azert ott teveszt hogy a 10-20 eves hasznalt mosogepet ha szerencsed van megkapod ingyen mig egy ujert belenyulhatsz a penztarcadba, es ha a regi meg tobbet is fogyaszt meg plussz par ev lenne mire eleri egy uj mosogep arat es azt a par evnyi fogyasztasat.
 • Tamas
  A problema joval osszetettebb mint azt legtobben gondolnak….

  youtube.com/watch?v=ZKLip7Q_Y0s

 • AAA
  Amiből csak lehet, ipari verziót kell venni. Azok sokkal jobban fogják bírni, mint a háztartási/barkács verziók. Sok termékből persze nem lehet, de amiből igen, abból érdemesebb azt. Rondább lesz és drágább, de jobb is.:)

  Más: a régi hajdú mosógép 125liter vizet használt egy körben úgy rémlik, ami persze rengeteg, de sokkal kevesebb mosószer maradt a ruhában. Hallottam olyat akinek a bőre érzékeny erre és csak a hajdú volt jó neki. Amúgy én mindig rányomom mosásnál az extra öblítést. Amit újabb gépeknél viszont nagyon szeretek az a vasalás könnyítő, azóta nincs vasalás.:) Meg persze hogy nem szaladgál a fürdőszobában.