Régen még mindenben volt anyag

2017-10-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Régi vita, hogy vajon szándékosan olyan rossz minőségűek-e mostanában a műszaki cikkek, hogy alig élik túl a garanciális időt. Mindenki járt már úgy, vagy ismer valakit, akinek a mosógépe, nyomtatója a garancia letelte után két héttel vagy hónappal ment tönkre. Vajon tényleg szándékos ez a gyártóktól, hogy direkt mennek tönkre a termékek pár év után, hogy venned kelljen egy újat?

A HP nyomtatókat szerelő embernek mondták, hogy régen milyen jó minőségű volt a nyomtatójuk, akár 10-15 évet is kibírtak, bezzeg a maiakat legkésőbb két-három évente ki kell dobni, mert valami műanyag(!) fogaskerék tönkremegy bennük. Megkérdezte, hogy azok az egyébként faék egyszerűségű, kis tudású nyomtatók mai áron mennyibe is kerültek? 450-500 ezer forintba? Nos, annyiért ma is lehet olyan nyomtatót kapni, ami nem megy tönkre 10 évig. De a 20 ezer forintos nyomtatótól ne várjunk hasonló minőséget. Abban minden a létező legolcsóbb anyagból van, egyébként nem tudnák 20-25 ezer forintért adni. Ugyanez igaz a régi Hajdú mosógépekre. Már mindenki elfelejtette, hogy bizony 4-5 havi átlagfizetésbe kerültek, ma pedig másfél heti átlagfizetésből veszel egy akár márkásabb mosógépet is. Így nem csoda, hogy kibírnak 15-20 évet is a régi mosógépek.

István küldött egy cikket, amit ma jelentetett meg a saját blogján is. Ő azt vizsgálta, vajon megéri-e megtartani a régi mosógépet, csak azért, mert abban még volt anyag? Anélkül, hogy lelőném a poént, úgy találta, hogy olcsóbb öt évente kidobni egy mai energiahatékony mosógépet, mint a régi energia és vízzabáló mosógépet tovább üzemeltetni.

Következzen az ő írása:

Régen minden jobb volt? Bolond aki 20 éve működő műszaki cikkeit újra cseréli? A kommentelők fele a korábbi két posztnál így gondolja, akkor most számoljuk ki:

Kezdjük a legnépszerűbb érvvel a Hajdu automata mosógéppel.Következő posztokban aztán hűtő, tv, porszívó vonalon megyünk tovább. Nagyon nehéz ezekről a gépekről a maihoz hasonló fogyasztási adatokat találni. Ha valakinek van pontos adata az kérem küldje el. A Hajdu zrt és az Electrolux válaszára még várok.

Hajdu mosógépekről amit találtam összehasonlítva egy átlagos mai mosógéppel, aminek az árát és adatlapját bemásolom.

Max szárazruha töltet: 4,5 kg <--> 6 kg
Vízfogyasztás: 100l-140l/ mosás <--> ~50l
Áram fogyasztás: 2kWh <--> 0,8kWh (Nem találtam adatot, de a vízfogyasztás alapján arányosítok, tehát dupla mennyiségű víz, szállítása melegítése dupla energiát igényel egy maihoz képest. Szerintem a rosszabb a hatásfok miatt ennél még többet, de aki nem ért egyet az átírja a táblázatban.)
Súlykontrol: nincs, csak fél program előválasztó <--> kevesebb ruhához automatikusan kevesebb vizet és energiát használ
Max centrifugasebesség: 650 1/min <-->1000-1200 1/min
Hangerő: 🙂 vicces gyerekkori emlékeim vannak a fürdőben megvadult mosógépről <--> sokkal halkabb kár ragozni
Víz ömlés eseten nem zárja el a fali csapot <--> ha vizet érzékel maga alatt elzárja a fali csapot, megkímél a nagyobb vízkároktól
Időzítő: csak az újban van.
Ár: 12800ft (82ben ami akkor 6 havi áltag fizetés) <--> 80000ft ami 2 heti átlagfizetés. ( A miért tartósabb a régi azt hiszem meg is van magyarázva )

Próbáltam kedvezni a régi technikának. Én úgy vettem, hogy a tudatos felhasználó teljes töltettel használja a mosógépét. Ha ezt nem így teszi, akkor a súly kontroll miatt a régi, még rosszabb eredményeket kap. A heti ruha menyiséget kell még megadni, én ezt 3 teljes töltetnek(18kg) vettem.Mi inkább mosunk többször kevesebbet, edző cuccot hasonlót, ezzel a szokással, viszont nem hagytunk volna esélyt a régi gépnek. Aki kevesebbet mos az a lent csatolt táblázatban átírja. Átlagos 60C° fokos pamut mosást vettem alapul. Aki inkább alacsonyabb hőfokon mos az a réginek kedvez aki magasabbon pl babaholmikat 90 C° on az viszont sokkal inkább az újnak. Szándékosan nem a legolcsóbb új gépet vettem alapul, ismert márkát választottam. Kisker ára 5 évre kiterjesztett garanciával így is 80000 ft alatt marad.

A fenti feltételekkel, az új modernebb, szárazabbra centrifugáló ,halkabb, biztonságosabb gép, mai víz és villamos áram árak mellett 3 év 8 hónap alatt megtérül. Tehát aki örül a 20 éve működő Hajdujának amivel hetene 3-4x mos, az bizony a rezsibe már kifizette 4-5 új mosógép árát 5 év garanciával. Ha minden mosógép azonnal tönkre ment volna a garancia lejárta után, ami azért elég életszerűtlen, akkor is jobban jár anyagilag, mint a régi géppel.
3ev.JPG

Ha valaki csak 2x mos hetente akkor 5 és fél év a megtérülés. Igy is megéri az új gép, vagy választhat olcsóbb típust. Ennél kevesebb mosásnál, ott ahol a biztonsági és kényelmi funkciók nem érdekesek, meg lehet tartani a régit. Mondjuk a 650 1/min-es centrifuga utáni teregetés lakásban elég lehetetlen, de ízlés dolga. Csak ne kezdjünk kommentekben fröcsögni, hogy mindenki hülye aki új gépeket vesz, mert ez az egyszerű számítás is igazolja, hogy a kényelem és biztonság mellett még anyagilag is megéri.

5_ev.JPG

Ha valaki szerint rossz adatokkal vagy számolással dolgoztam, annak itt a táblázat, próbálkozhat.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram