Ragaszkodunk a bankunkhoz

Amikor még bankban dolgoztam, láttam, hogy az emberek mennyire ragaszkodnak a megszokott bankjukhoz. Nyitottak 25 éve egy számlát a nagy magyar bankban, azóta is ott vannak. Nem egyszer még abban a díjcsomagban is voltak, amit akkor választottak, annak ellenére, hogy még a bankon belül is találtak volna sokkal olcsóbbat. (Az első időben ki volt adva, hogy ne is említsük nekik, hogy vannak olcsóbb csomagok is, később ez változott, ha szóba került, ajánlhattunk neki sokkal olcsóbbat is.)

Hiába vezették be az egyszerűsített bankváltást, amikor a két bank egymás között átadja az ügyfelet, átvezeti az új számlára a meglévő csoportos beszedéseket és állandó átutalásokat, nem sokat javult a helyzet. A legtöbb ember semmi erőfeszítést nem tesz, hogy találjon egy olcsóbb csomagot. A legtöbben legyintenek arra a havi 1.500 forintra, amit spórolnának egy olcsóbb csomaggal, noha éves szinten közel 20 ezer forintot dobnak ki az ablakon felesleges bankköltségekre.

A legtöbbször az emberek nem is tudják, mennyi a bankköltségük, egész egyszerűen nem veszik a fáradságot, hogy egyszer összeszámolják, mennyit fizetnek havonta ilyen-olyan díjakra.

Egy friss amerikai felmérés szerint a tengerentúlon se jobb a helyzet. Átlagosan 16 évente váltanak számlát az emberek, minél idősebb valaki, annál ritkábban. 65 év felettiek 26 évig használják ugyanazt a számlát.

Ha a hűség oka az alacsony költségek lennének, még rendben is lenne a dolog, de az átlag ügyfél 14 dollárt fizet havonta a költségekre. Csak a megkérdezettek 12%-a mondta, hogy az alacsony költségek miatt választotta vagy tartja meg a mostani csomagját.

Kor alapján legtöbbet a huszonévesek fizetnek bankköltséget, náluk csak az alacsony keresetűek fizetnek többet, havonta 31 dollárt. Számlakeret-túllépésből, idegen ATM használatából gyorsan össze lehet szedni a havi 31 dollárnyi költséget.

A megkérdezettek 14%-a szerint túl nagy kihívás lenne egy bankváltás.

Pedig ez sokkal egyszerűbb, mint sokan gondolják.

Egy online kalkulátorral keresd meg a számodra legolcsóbb díjcsomagot. Használd a részletes adatbevitel lehetőségét, hogy ne csak nagyjából, hanem a te pontos számaiddal számoljon a kalkulátor.

Váltásnál fontos, hogy hányszor szoktál bankba mászkálni ügyet intézni. Ha te már az online világ embere vagy, nem érdekel, ha nincs a banknak fiókja a környékeden. Alig van olyan dolog, amit nem tudsz online elintézni.

Ma már be se kell menned a bankfiókba számlát nyitnod, egyre több bank kínál távoli, videós számlanyitást is. Érdeklődj a kiválasztott banknál, van-e ilyen funkciójuk.

Az új bankban kérd az “egyszerűsített bankváltás” lehetőségét, hogy a már beállított átutalásokat átemelje az új bank. (Ez nem mindig működik flottul, egy-két hónapig még érdemes megtartani a régi számlát.)

Ha leadtad a bankkártyádat a régi banknál, vagy nem is volt kártyád, elvileg nélküled is be tudják zárni a számlát, ha kéred. Ha viszont nem, menj be a régi bankba, mert tovább fognak ketyegni a díjak.

Nem csak egy számlád lehet. Ha elő is írja a bankod, hogy a lakáshiteledet miatt kell számlát vezetned az adott bankban, attól még nem kell onnan utalnod a rezsit drága pénzért.

Arra azért figyelj oda, hogy nem kaptál-e kamatkedvezményt a lakáshiteledre amiatt, mert mondjuk havonta több mint 400 ezer forint érkezik a számládra.

A legtöbb munkahelyen kérheted, hogy a fizetésed egyik felét az egyik számlára küldjék, a másikat a másikra. Ezzel is tudsz játszani, hogy több banknál megfelelj a kedvezményes számlavezetés feltételeinek.

A tanulság? Két évente érdemes felülvizsgálnod a bankszámládat is, nem kapnád-e meg ugyanazt a szolgáltatást máshol olcsóbban.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

131 hozzászólás

 • attila
  @Jóska Pista nem kell hogy a jóváírás fizetésből legyen ! A legtöbb bank nem várja el ! Ha azt írják h jóváírás akkor nem várják el ! Ha azt írják nhogy rendszeres jövedelem akkor utalsz rá annyit egy másik számládról és beírod a közleménybe hogy “munkabér” már kész is a renszeres jöveldelem 😉
  Sőt nekem erre a “rendszeres jövedelemre” a kh még hitelkártyát is adott 😉
 • attila
  nekem a prémium gold 2.0 van, annyi hogy nekem dombornyomott mc van és ingyen van, cserébe viszont valóban vásárolni kell évi 500e-ért. most hogy visszaadom a onecardot marad egyedül az mc dombornyomott bankkártya, de azzal is tudok vásárolni évi 500e-ért csak nincs visszatérítés. Ezt amúgy az erste wizz air betétivel vásárolnám amire van 2% tehát évi 10e-be kerül az hogy hahonta kivehetek 3x400e- kp-t a raiffeisen automatából. amúgy 0,6% x 3x400e x 12hó = 86400 huf lenne rá a tranzakciós jutalék 🙂
 • Zabalint
  Nekünk volt egy olyan ügyünk, ahol pontosan ugyanazt kellett intézni az OTP-nél és az Ersténél is, a fiók mérete és a napszak is ugyanaz volt, ég és föld volt a kettő, ugyanaz, ami 3 perc várakozás volt az OTP-nél és ott helyben 1 perc alatt megcsinálták azonnal, fél óra várakozás volt az Ersténél, majd 20 perc ügyintézée után elküldték a kérést a központnak, és ténylegesen fél nap alatt a központban elintézték. Csak azért mondom, mert én úgy látom az OTP rengeteget fejlődött az elmúlt 10-15 évben, ma már nem az van, hogy az OTP rossz, elavult, tipikus szocializmus maradvány, a többi bank pedig 21. század, hanem nagyjából az OTP valahol a középmezőnyben van.
 • headset

  “Rafi: Ha elhagyod bármelyik kártyádat, horror magas összeggel levesznek. 12500 Ft/ kártya !!! ”

  Csak dombornyomott kártya, OneCard bank és -hitelkártya esetén. (letiltás díja 12 254 Ft) A hitelkártyaletiltás mindenütt drága.

  A nem dombornyomott kártya letiltási díja 1 219 Ft, a pótkártya is csak 1 219 Ft.

  De!!!
  Limitmódosítás (összegre, illetve tranzakció darabszámra vonatkozóan) limittípusonként 300 Ft.
  Ez viszont rablás fényes nappal. Ez alól a Premium Gold 2.0 sem kivétel.
  A limit alapbeállítása napi 100-150 ezer Ft.

 • VAG
  Budapest Bank: évekig jó volt, de aztán megvette a tudjukki, olyan banknál azért már mégsem.
  AXA: háát, nem hiányzik, a központi fiókban tavalyelőttig nem volt egy ügyfélhívó sem, maradt a “ki jött utoljára” rendszer, mint a körzeti orvosnál.
  OTP (kényszerOTPs lettem az AXA megvétele miatt): jó sok fiók vanb, cask nem tudnak semmit megindokolni/elintézni. Folyamatsona változik a hitel törlesztőrészlege a BUBOR miatt, de nem küldenek értesítőt (mert náluk az nem policy). A törlesztőrészleg összegéről vagy jön SMS, vagy számold ki magadnak (WTF? Kató néni is számolgatja?), hivatalos papírod az éppen érvényes kamatról nincs.
  Magnet: kevés fiók/automata (Bp azért le van fedve), ezen kívül kifogástalan. bankártyás költéseid és a bank rád eső éves nyereségének adott százalékát felajánlják jótékony célra (te döntheted el, kinek/minek), egyéb segítő akciók is vannak /// folyt köv.
 • VAG
  Magnet Bank folytatás: szóval pl. télen elvihetsz ingyen a fiókokból melegítő fóliákat, amit hajléktalanoknak oda lehet adni etc. Számlavezetés havi díját magadnak állíthatod be (akár 0 is lehet), attól függ, mennyivel “támogatnád” őket.1-2 éve használható app-juk is van. Már maguk a fiókok sem banknak néznek ki (lsd. Belvárosi Közösségi Pont). Nekem teljesen megfelel.
  Unicredit: az ellenségeimnek sem ajánlanám. Hitelkiváltást próbáltam (hosszabb kamatperiódus miatt), 2 hónap alatt sem sikerül. 3x bökték el a papírokat; közben másik lejárt, abból hozzak újat; “ja, az ügyintéző kolléga közben kilépett”, pénteken: “ja, ez a fiók hétfőtől megszűnik, de még nem tudjuk ki és melyik fiókban viszi tovább az ügyet”. Amatőrök.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Nem mindenütt drága a hitelkártya letiltása. Citinél igyen volt, így most az átvett szerződéseknél az Ersténél is az. Szerencsére, mert a nyáron hitelkártyát kellett cserélnem, mivel valahol külföldön ellopták az adatait.
 • Teddy
  Két és fél éve vagyok a Sberbanknál. Hitelkiváltás miatt választottam. Nagyon korrekt a tájékoztatás – hitelem aktuális állapotáról havonta küldenek tájékoztatót: kamat mértéke, még fennáló összes tartozás, adott hónapban fizetendő tartozás -ezen belül tőke és kamat felosztása.
  Számlavezetés ingyenes, Talon megtakarítási számla szintén – ebből több is nyitható. Csoportos beszedés is ingyenes. Az én számlacsomagomban 3×400 ezer Ft kp felvétel ingyenes.
 • Teddy
  OTP.
  Régen volt ott lakáshitelünk. Olyan körülményesek voltak, hogy alig vártuk, hogy megszabaduljunk tőlük.
  Azóta nem volt kapcsolatom velük. Nemrég egy rokonnal bementem városunk legnagyobb OTP fiókjába az új bankkártyájáért. Babával volt, ráadásul vidékről jött be, így háromnegyedórás várakozás után megkérdezte, hogy kb mennyit kell még várnia. Azt mondták, hogy legalább fél órát, de lehet időpontot foglalni előre. Közben megfigyeltem, hogy milyen sokan türelmesen ūldögélnek és várják, hogy sorra kerüljenek, mintha csak ez az egy bank lenne az országban.
 • nyman
  Regen sem ertettem, hogy miert nem figyelnek oda az emberek. 20 evvel ezelott a bankkartya.hu-n is osszehasonlithatoak voltak a kondiciok, igaz mechnanikusan.

  A legregebbi szamlam az tobb, mint 15 eve. CIB Online csomag. Bankkartya nelkul. De nem azert mert nem figyelek oda. 🙂 Itt ugyan van szamlavezetesi dij, de lelektani hatar alatt, az utalasok ingyenesek, illetve van sok fiokja es mukodik az ATM-es kezpenzbefizetes is mar regota, ami nalam fontos.

  Van meg Erste, ami a csaladi kozos kassza szerepet tolti be, ott is minden ingyenes. Az Erstenek 2x lettem ugyfele ugy, hogy szamlat nem nyitottam naluk. Eloszor a Postabank vonalon, utana Citibank vonalon. Egyelore amig nincs dija megtartom.

  A harmadik a Granit. Ott meg egy mar nem ertekesitett csomag.

  Van meg egy OTP-s is, az nem ingyenes, ugyanakkor mivel idonkent van Euroban bevetelem, jo arfolyam valt, ha rautalom.

  (Folyt)

 • nyman
  (Folyt)

  Tobb bank eseteben tenyleg csak 2x jartam fiokban. Amikor nyitottam a szamlam es amikor megszuntettem. Kozel ket evtizede, amikor meg eleg volt tanuzva bekuldeni a szemelyi masolatat, meg ezt is meg lehetett uszni. Ez meg az Axa Bank elodje, az ELLA bank volt.

  Ami egyebkent nincs meg mindig Mo-n, a „Credit transfer”. Tehat az, hogy atvihetem masik bankhoz a hitelkeretemet. Itthon minden hitelkartya kerelemnel vegig kell csinalni egy idiota procedurat. Uj igenylesnel meg ok, de ha felmondom az egyiknel es mennek a masikba, szerintem a bankoknak is egyszerubb lenne. Tizeneve, mikor kulfoldon meloztam folyamatosan zaporoztak az ajanlatok, jellemzoen kisebb THM illetve tobb havi kamatmentes periodusokkal probaltak csabitgatni az embereket.

  Ami szinten nincs, illetve gyerekcipoben, az a Credit Score. Aminel az is kiderul, hogy idoben fizetem-e a szamlaimat.

 • Addam
  Én a becsületkassza miatt váltottam közösségi bankra, így akár 0 Ft a havidíj, viszont messzebb is van a fiók, ami kisebb mint a fürdőszobám, de legalább kedvesek. “Alig van olyan dolog, amit nem tudsz online elintézni.” – Ez azért bankfüggő és vannak érthetetlen limitek, pl. nem lehet se vásárlást se pénzfelvételt 0-ra állítani. Valójában nem érzem azt a profizmust, mint egy nagy banknál, inkább családias, ha sok tranzakcióm lenne vagy céges számla, sok kompromisszummal járna ez a bank.
 • kritizator
  van-e olyan bank/bakszámla ahol nincs tranzakciós adó???
 • mage
  Ma a hír tv egyik műsorában ugyan erről beszélt a Bankmonitor egyik munkatársa. Én meg közben 1 hete várom(eddig 3x kértem hívást), hogy hívjanak, mert a gránit banknál szeretnék rajtuk keresztül számlát nyitni(24 órán belüli garantált hívást ígérnek). A cetelemnél 2 hét és kb 8 híváskérés után sikerült beindítani, hogy felhívják édesanyámat. A portfolio kbc topikban mindenki arra panaszkodik, hogy nem lehet felhívni az ügyfélszolgálatot. Így nem tudnak értékpapírokat transzferálni. Bele se merek gondolni mennyire lenne bonyolult, ha egy teljes számlát amin csoportos beszedések, állandó utalások, értékpapírok vannak át akarnék vinni egy másik bankhoz. Persze szép mese, hogy megvan a törvényi szabályozás rá…
 • Kislaci
  Kiszámoló:

  Az ERSTE Privilégium számlakivonat (október) alján ez szerepel :

  “A Bank a 2016. január 1. napjától nyílt és átminősített bankszámlák esetében a kondíciókat 2019. március 1. napjáig biztosítja. 2019. március 2.
  napjától a bankszámlára az ügyfélszegmensre vonatkozó mindenkor hatályos főhirdetmény szerinti Erste Standard bankszámla és ahhoz
  kapcsolódó szolgáltatások kondíciói érvényesek.”

  Ez azt jelentené, hogy márciusban megszűnik ?

 • Benford
  Sziasztok!

  Euro számlát hol érdemes nyitni? Néha utalnék, néha fölvennék kp-ban. Most a Cib-nél 1,3% a felvét, ami gáz…

 • Ildikó70
  Igen, 2019.márciusától megszűnik a Privilégium – sajnos.
  Én viszont sehol nem találom, a Standard bankszámla kondíciókat.
  Ha nekem ez valamiért nem jó akkor bármilyen más számlára módosíthatok majd?
 • headset

  “van-e olyan bank/bankszámla ahol nincs tranzakciós adó???”

  CIB Eco, de ha nem hosszabbítják meg, akkor csak év végéig.
  CIB Online 345Ft havidíjjal.
  Raiffeisen Prémium gold 2.0, de 400 ezer ft-ot havonta rá kell utalni.

  Ennyiről tudok.

 • headset

  “A Bank a 2016. január 1. napjától nyílt és átminősített bankszámlák esetében a kondíciókat 2019. március 1. napjáig biztosítja…..

  Ez azt jelentené, hogy márciusban megszűnik ?”

  Bár Kiszámolót kérdezted, de hadd fitogtassam elmélyült naptárismeretemet.

  A fentiek azt jelentik, hogy kb. 1 év és 4 hónap múlva szűnik meg, nem a következő márciusban. 🙂

 • L70

  Örülök, hogy neked jó az OTP, én továbbra is csak erős idegzetűeknek és mazochistáknak ajánlom.

  Harmadik nekifutásra sikerült egy egyszerű betétkönyv megszüntetést megugraniuk, két hét alatt. Nem győztek meg arról, hogy bármilyen saját céllal odamenjek. Meghagyom a magyarok többségének ezt a szenvedést.

  Még belegondolni sem merek, hogy milyen kínzással sújtanának, ha pl lakáshitelt szeretnék ott intézni.

 • Géza
  , euro számlát csak külföldön érdemes nyitni.
 • Zabalint

  Minden csak viszonyítás kérdése, ma az OTP inkább átlagos, a régi szoci modell meg inkább az Erstére jellemző.
 • headset
  Benford
  “Euro számlát hol érdemes nyitni? Néha utalnék, néha fölvennék kp-ban. Most a Cib-nél 1,3% a felvét, ami gáz…”

  Ha nem akarsz külföldi számlát nyitni, de rendszeresen megfordulsz az 5. ker. Szép utca környékén, akkor a Random Capitalnál. 🙂

  Valuta pénztári kifizetése készpénzben: 0,3% minimum: 500 Ft.
  EUR, USD, HUF számlavezetés ingyenes.

  És még értékpapírokat is lehet venni. 🙂

 • headset
  Van most egy akció a Random Capitalnál:

  “Hozza át TBSZ számláját a Random Capitalhoz…”
  A transzfer és átutalás költségeinek mértékéig ingyen lehet kereskedni a BÉT-en.
  De 2018. december 31-ig fel kell használni a kedvezményt.

  Akkor jó, ha valaki meg akar szabadulni a drága banki értékpapírkezelőjétől és elég sok jutalékot fizet a magyar tőzsdén.

 • Kislaci
  headset : Ott a pont 😀 😀 A fene se figyelte, hogy 2019 :). Igy akkor mér ráérünk agyalni.
 • L70

  Mikor harmadszor mentünk időpontra, nos akkor pontosan 2 és fél órát töltöttünk el, kényelmesen ücsörögve, mire egy kb 10 perces ügyet el tudtak intézni önmaguk között. Nincs az a viszonyítás, aminél ez jól mutat.

 • Rosti
  Nemrég találtam ide a blogra, olvasgatok szorgalmasan és igyekszem tanulni a rengeteg hasznos információból.
  Véleményeznétek az alábbiakat?
  Korábban mikor még jól kamatozott szorgalmasan rakosgattam a Cib Malacpersely számlára havi 20-30e Ft-ot, melyből összejött közel 3m Ft. Sajnos mostanában nem foglalkoztam túl sokat a pénzügyeimmel, folyamatosan halogattam az utánajárást és döntést hol lenne érdemes kamatoztatni a pénzem, így aztán maradt ahol van.
  Eljött az idő hogy ezen változtassak. Első nekifutásra a Gránit bank szimpatikus -esetleg ott nyitnám a folyószámlát- illetve a Cetelem takarék.
  A bankváltás egész pontosan a pénzem átutalása nem olcsó mulatság. Szerintetek az kivitelezhető lenne, hogy a Malacperselyen lévő összeget (ingyen) átvezetem CIB Eco számlára (ingyenes a számlavezetés,0 Ft-os az átutalási díj évvégéig) majd az Eco-ról átutalnám 1 vagy több összegben a pénzemet?
 • Rosti
  Folyt.
  Nem találom mekkora összegig ingyenes az átutalás, gondolom van max. felső határa.
  Így átkerülne a Gránit Bankhoz ahol lekötném, a hozzátartozó folyószámláról pedig mehetne a Cetelemhez amit itt többen is ajánlottatok.

  2.verzió: Malacperselyről pénz átvezetése Cib Eco számlára (Gránitot kihagyom) és Eco maradna a fix folyószámlám ahonnan áttolnám a mostani illetve a későbbiekben félretenni kívánt összeget a Cetelemhez.

  Értékpapír és egyéb befektetésekben nem gondolkodom, csak banki betét ill. lekötés jöhetne szóba.
  Előre is köszönöm a véleményeket.

 • headset

  “A bankváltás egész pontosan a pénzem átutalása nem olcsó mulatság. Szerintetek az kivitelezhető lenne, hogy a Malacperselyen lévő összeget (ingyen) átvezetem CIB Eco számlára (ingyenes a számlavezetés,0 Ft-os az átutalási díj évvégéig) majd az Eco-ról átutalnám 1 vagy több összegben a pénzemet?”

  A malacpersely feltételeit nem ismerem, de ha onnan CIB számlára ingyenes az utalás, akkor megy a dolog.
  Viszont az ECO-n 3500Ft az éven belüli felmondási díj. Ha nem akarod megtartani a számlát, akkor olcsóbb a CIB Online, mert az ingyen felmondható. A havidíj – feltétel teljesítése nélkül – 815 Ft.

 • Rosti
  headset
  A kondíciós listát átolvasva úgy értelmezem az átvezetés ingyenes. Gyakorlatban remélhetőleg úgy működik, hogy előbb nyitok egy CIB Eco (vagy Online) számlát, majd Malacperselyről 0 költséggel átvezetem a pénzem.

  Az nem tiszta nekem, hogy ha Eco-ról egyből átutalom a pénzemet pl. a Gránit bankba, kivitelezhető-e hogy -élvén az Eco ingyenes utalási díj-kedvezményével- gyakorlatilag banki költségek nélkül ‘átmenekítem’ a pénzem egyik bankból a másikba?

  Ha az 1éven belüli felmondási díjat nézem valóban megfontolandó a CIB Online számla.

 • headset

  “Az nem tiszta nekem, hogy ha Eco-ról egyből átutalom a pénzemet pl. a Gránit bankba, kivitelezhető-e hogy -élvén az Eco ingyenes utalási díj-kedvezményével- gyakorlatilag banki költségek nélkül ‘átmenekítem’ a pénzem egyik bankból a másikba?”

  Igen. Bármilyen belföldi Ft számlaszámra net-es megbízással utalva teljesen ingyenes. Többször utaltam ECO-ról, a díj 0 Ft.
  CIB Online-om nincs, de a kondíciók ott is egyértelműek. Az utalás ingyenes. Többeknek van itt Online-juk, megírták volna, ha lenne “apróbetűs” csapda.