Rám lécci ne kenjétek a dolgot.

Nagyon sokan vagytok, akik azért nem köttök meg egy életbiztosítást, vagy nem ugortok be egy hitelbe, mert utána olvastatok és rájöttetek, hogy nektek ez nem éri meg.

Ennek nagyon örülök, de szeretnék egy dolgot kérni a legteljesebb komolysággal.

Ne rám hivatkozzatok, amikor az ügynök megkérdezi, hogy miért gondoltátok meg magatokat.

Nem tudjátok, de nekem írnak néha (finoman szólva is) negatív hangvételű leveleket csak azért, mert azt találtam írni/mondani, hogy nem biztos, hogy egy életbiztosítás olyan nagy üzlet a szerzödőnek.

Legutóbb egy fundamentás ügynök már etikai bizottsággal fenyegetözőtt, mert valakinek azt merészeltem mondani, hogy nem biztos, hogy 170 ezer forintos fizetésre bölcs dolog 130 ezer forintos havi törlesztésű hitelt bevállalni 25 évre. Mivel ezután a fundamenta sem kellett az érdeklödőnek, az ügynök elesett vagy 100 ezer forint jutaléktól. Erre egyből billentyűzetet ragadott.

Csak hogy értsétek őket: egy kisebb havidíjú életbiztosítás jutaléka is akár 200-300 ezer forint lehet. Persze, hogy idegesek lesznek, amikor már gondolatban előre elköltötték a pénzt, te meg azzal jössz, hogy olvastad a Kiszámolón, hogy mégse köss életbiztosítást.

A másik: azt végképp ne mondjátok, hogy én bármit is tanácsoltam. Nem véletllenül fogalmazok úgy, hogy “ezt is érdemes figyelembe venni”, meg “érdemes azt is meggondolni”. Soha senkinek nem mondtam, hogy ne kössön életbiztosítást, vagy lakástakarékot.

Szóval kérek mindenkit: ne küldözgessétek át az ügynököknek az oldal linkjeit, meg az esetleges leveleket, amiket tőlem kérdeztetek.

Mondjátok azt, hogy átgondoltátok és mégsem kell nektek a termék.

Köszi, hogy megértettétek.

Share

46 hozzászólás

 • Vakmacska
  Úgy tűnik, a legkülönfélébb érdekcsoportoknak van egy közös pontja, miszerint “Halál a matekra!”. Főleg, ha az üzletfél, vagy az istenadta választópolgár nekiáll számolni, még csak az kéne nekik!

  A matek a barátunk, ne higgyétek el ha mást mondanak!

 • timetowakeup
  Már vártam ezt a posztot…azt hittem hamarabb megszületik…
 • Kiszmol
  Most lett elegem…. 🙂
 • Kiszmol
  Most lett elegem…. 🙂
 • timetowakeup
  Ez nem a matek, mert szerintem visszafelé is igaz, ha nem értesz valamit ne vedd meg, azt mondják, (aki ért hozzá és még le is vezeti) hogy ezt vedd figyelembe, akkor az illető ezt se érti meg, hogy miért ne, de egyszerűbb azt mondani, hogy mert ő mondta…

  A másik meg a jó magyar mentalitás, az én egy favoritom, mikor a régi blogon még a “madaras” logo volt, és a céges listán körbeküldtem a cafetérisá változat linkjét, és visszaírtak nekem privátban, hogy a kék madaras blogfejléc, és a cikk hangulatából lejön a politikai hovatartozás, és értik miért ilyen negatív a cikk hangvétele, mert elzárták a régi pénzcsapokat, aztán mikor meg lett írva, hogy csak azért madaras a logó mert defaultban azzal olvasható a blog legjobban, és akár mehetne narancssárga naplemente a madarak mögé, akkor már nem jön válasz. Azért legalább ennyi eszük lehetne az embereknek, hogy bölcsen hallgatnak…

 • timetowakeup
  Bocs a sok stilisztikai hibáért…de érthető a mondandóm .-)
 • csizkek
  Oszinten szolva furcsa ha valaki direktbe atkuldi magyarazatkent a te posztodat:) Ilyen esetben nem verjuk mas fa….al a csalant ahogy nepiesen mondjak. Meg ez kulonben sem modszer a sales ugynokok lerazasanak. Ilyenkor ugyanis az a strategia, hogy az ellenhangot azonnal karaktergyilkossaggal probaljak meg elhajtani plusz a vermesebbek meg fenyegetoznek is. Ezeket a droidkepzoben tanuljak! Kifogaskezeles cimszoval!!
  A megoldas, az, hogy amit te leirtal az alapjan ki kell szamolni es az ugynok droid orra ala tolni, hogy baratom ne nezz hulyenek.! Az eletbiztositasokrol is leirtad, hogy mit kell megnezni, honnan kell kivadaszni a szamokat. Az egyetlen normalis lerazasa az ugynok droidoknak, hogy pl. szerzodest elkerni, alahuzni neki a “furcsa” reszeket, leirni ezeket szamokkal es az orra ala dugni. Meg egy komment, ha megegyszer hulyenek probal nezni, a fogsora veszelybe kerul.. 🙂
 • timetowakeup
  Vagy ahogy első órán tanultuk. Meg kell kérdezni, hogy kivehetem-e a vakbelét :-))))) és onnan levezetni, miért is ezzel kezdünk…
 • Kiszmol
  Mondjuk ez nem így van. Én már sok biztosítási feltételeket láttam, de még nekem is néha 20 perc összeollózni a 20-30 oldalról a költségeket egy-egy új biztosításnál. Főleg az újaknál, ahol a bónuszokkal vadítják a népeket.

  Nem véletlenül van ám az így szétdobálva, hogy senki meg ne értse. 🙂

 • Kiszmol
  Mondjuk ez nem így van. Én már sok biztosítási feltételeket láttam, de még nekem is néha 20 perc összeollózni a 20-30 oldalról a költségeket egy-egy új biztosításnál. Főleg az újaknál, ahol a bónuszokkal vadítják a népeket.

  Nem véletlenül van ám az így szétdobálva, hogy senki meg ne értse. 🙂

 • csizkek
  Az is egy komoly erv az elutasitas mellett, hogy ez egy atlathatatlan maszlag! Az a termek ami nem ertheto meg nehany olvasatra, az nem eri meg az alairast:)
 • Vakmacska
  Én dobtam vissza még a kilencvenes években komplex csomagot azzal, hogy ne hari, elvileg mindenféle közgazdászati és pénzügyi izét tanultam, mégse voltam képes felfogni ezt 2 nap alatt, lehet, bennem van a hiba, de bocsi, nem. Főleg nem ha még hosszú távú kötelezettséggel is párosulna a tök érthetetlen termék.

  A másik válóok, ha az állami támogatást adják meg előnyként, mivel az secperc tűnhet el a konstrukcióból.

 • Berajlany
  Az én férjem azzal rázza le az ügynököket, hogy a felesége bankos, és neki fogalma sincs a pénzügyekről. Érdekes, hogy még egyiknek sem jutott eszébe elkérni az én számomat, hogy akkor engem győzzön meg. Pedig én meg azt szoktam mondani, hogy a férjem a bankos, és már nagyon várom, hogy egyszer összeérjenek a szálak…
 • pakesz
  csatlakoznek…
  ott van rokon, egyenesagu meg egyebek…

  nekem egyszer volt hogy egy elegge a penzugyi szakman kivuli emberket kellett helyrerakni, hogy ne szorakozoon mar azert egy kozgaz diploma a tesomnak es 10 ev tapasztalata abban csak jobban megbizok mint amit o cakli pakli fel evet foglalkozott vele

 • jurta
  _”Persze, hogy idegesek lesznek, amikor már gondolatban előre elköltötték a pénzt”_

  Ó, erről a mentalitásról pedig újabb Kiszámoló-cikkeket lehet nekik küldeni!! :-))))

 • jurta
  _”Legutóbb egy fundamentás ügynök már etikai bizottsággal fenyegetözőtt, mert … ezután a fundamenta sem kellett az érdeklödőnek”_

  Van olyan szakmai szervezet, amiben a fundamentás ügynök és te is benne vagy?
  Mert az etikai bizottságoknak kb. erre terjed ki a hatásköre – tudtommal.

 • asztalosgabor

  Mert az etikai bizottságoknak kb. erre terjed ki a hatásköre – tudtommal.”

  vagy még arra sem.

  de ez a fundamentásoknál elterjedt szokás, az indexen is hasonlóval fenyegettek meg valakit, aki a fundás termékek egy részét javasolta (de nem azokat, amelynél az ügynök a legtöbb jutalékot kapja).

  tedd ki nyugodtan a fenyegetőző leveleket, röhögjünk jókat a lúzereken, ebben semmi jogszabálysértő nincs.

  de 5000 ft áfáért vállalom hogy a reklamáló ügynököket elküldöm a picsába

 • Kiszmol
  A hülye magyar szabályok miatt nyugodtan lehet csalásokra pénzt gyűjteni, azzal nem törődik a PSZAF, de ha pénzügyi tanácsot akarsz adni, arra már harapnak.

  Mifid, konkrét terméket nem ajánlhatsz, stb, stb.

  (Átküldtem pár ilyen átverést (havi 20% euroban) az összesre azt válaszolták, semmi közük hozzá.)

  Ezért sem szoktam én sem semmi konklúziót levonni és nem is ajánlok soha semmit.

  Mert ezen rugózni van (lehet) esze a felügyeletnek.

 • Kiszmol
  A hülye magyar szabályok miatt nyugodtan lehet csalásokra pénzt gyűjteni, azzal nem törődik a PSZAF, de ha pénzügyi tanácsot akarsz adni, arra már harapnak.

  Mifid, konkrét terméket nem ajánlhatsz, stb, stb.

  (Átküldtem pár ilyen átverést (havi 20% euroban) az összesre azt válaszolták, semmi közük hozzá.)

  Ezért sem szoktam én sem semmi konklúziót levonni és nem is ajánlok soha semmit.

  Mert ezen rugózni van (lehet) esze a felügyeletnek.

 • Sustorg
  Elég régóta követem a blogot,de úgy érzem mostanában kicsit ellaposodtak a cikkek. Minden az akadémiáról szól, illetve eléggé sarkosított cikkekről vagy inkább felszínesekről.
  Valahol az is várható volt, hogy előbb-utóbb eljut olyan kezekbe is a véleményed, akik nem feltétlen fogadják kitörő lelkesedéssel.
  Sajnos ilyenek az emberek, nagyon nehezen tudnak nemet mondani ezeknek a fantasztikus pénzügyi tanácsadóknak és ilyenkor könnyebb mással takarózni. Elég egyszerű a védekezés ellene. E-mailben nem kell feltétlenül felvilágosítást adni.
  Tényleg nagy tudás van a kezedben, az én véleményem szerint amikor már egyénre szabottan várják a tanácsokat vagy sugallatokat, azt csak személyesen érdemes végezni. Az, hogy van-e érte honorárium már csak rajtad múlik, én az időmet biztos nem adnám ingyen, pláne, ha az konkrét anyagi segítség.
  Az életbiztosításokról:
  Nekem az nagyon furcsa, hogy eléggé a befektetési hozamokkal van megvizsgálva és elég sok aspektust nélkülöznek a cikkek. Alapvető, hogy ma Magyarországon a legtöbb ember aki összegyűjt egy kis pénzt vagy legalábbis véleménye szerint nagyobbat, akkor rögtön a fenekére is ver. Legtöbbször olyan dolgokat vásárolva, amire a világon semmi szüksége, legalábbis a vásárlás után ez derül ki. Ehhez képest minden olyan rendszer megtakarítás ami valamilyen céllal félre lesz rakva, mind üdvözítő. Én a lakástakarékot és az életbiztosítást pont azért szeretem, mert nem olyan egyszerű hozzájutni ugyanakkor jó célokat szolgál.
  Az életbiztosításokat ugyanakkor lejáratták azok az ügynökök, akik nem megfelelően értékesítik azt és nem az ügyfélnek megfelelő szolgáltatást ajánlották. Azért tegyük fel, hogy van egy házaspár, ahol az apuka keres 200 ezer nettót, az anyuka pedig 100 ezer nettót. Tehát összesen 300 ezret. Bővül a család és megszületik a picurka. Játsszunk el a gondolattal, hogy megfelelő módon a fizetésük 10%-át félreteszik a közép/hosszú távú céljaikra, tehát 30.000 Ft-ot. Gyűjthetnek gyermekük továbbtanulásra, lakás célokra vagy önző módon a saját nyugdíjas éveikre. Egy módszer, hogy elviszik ugye a CIB-be Malacperselybe jelenleg 7,5%-ra, esetleg addig végig futtathatnak jó néhány FULA-t. Vagy netalántán életbiztosítást kötnek. Az első két módszer tökéletes is akkor, ha nem történik semmilyen tragédia a családban és gond nélkül félre tudják tenni ezeket az összegeket.
  20 év alatt csak az édesapa fizetése 48 millió forint, az édesanyáé 24 millió. 72 millió forintról beszélünk ennyi idő alatt.
  Mi történik, ha mondjuk a 10. évben történik valami valamelyik szülővel? Mivel tudják megoldani a kiesett jövedelem pótlását? Sajnos életbiztosítás esetén akkor fizet a biztosító, ha valami negatív dolog történik. Abba azért gondoljunk bele, hogy ilyenkor mi a rosszabb? Egy haláleset vagy mondjuk egy 100%-os rokkantság? Az utóbbi később mibe kerül? Megtörténhet-e? Az ingatlanunkat, autónkat zokszó nélkül biztosítjuk, mert azok fontosak számunkra, az emberek élete pedig ilyen alapon szinte nullát ér önmaguknak.
 • Sustorg
  Elég régóta követem a blogot,de úgy érzem mostanában kicsit ellaposodtak a cikkek. Minden az akadémiáról szól, illetve eléggé sarkosított cikkekről vagy inkább felszínesekről.
  Valahol az is várható volt, hogy előbb-utóbb eljut olyan kezekbe is a véleményed, akik nem feltétlen fogadják kitörő lelkesedéssel.
  Sajnos ilyenek az emberek, nagyon nehezen tudnak nemet mondani ezeknek a fantasztikus pénzügyi tanácsadóknak és ilyenkor könnyebb mással takarózni. Elég egyszerű a védekezés ellene. E-mailben nem kell feltétlenül felvilágosítást adni.
  Tényleg nagy tudás van a kezedben, az én véleményem szerint amikor már egyénre szabottan várják a tanácsokat vagy sugallatokat, azt csak személyesen érdemes végezni. Az, hogy van-e érte honorárium már csak rajtad múlik, én az időmet biztos nem adnám ingyen, pláne, ha az konkrét anyagi segítség.
  Az életbiztosításokról:
  Nekem az nagyon furcsa, hogy eléggé a befektetési hozamokkal van megvizsgálva és elég sok aspektust nélkülöznek a cikkek. Alapvető, hogy ma Magyarországon a legtöbb ember aki összegyűjt egy kis pénzt vagy legalábbis véleménye szerint nagyobbat, akkor rögtön a fenekére is ver. Legtöbbször olyan dolgokat vásárolva, amire a világon semmi szüksége, legalábbis a vásárlás után ez derül ki. Ehhez képest minden olyan rendszer megtakarítás ami valamilyen céllal félre lesz rakva, mind üdvözítő. Én a lakástakarékot és az életbiztosítást pont azért szeretem, mert nem olyan egyszerű hozzájutni ugyanakkor jó célokat szolgál.
  Az életbiztosításokat ugyanakkor lejáratták azok az ügynökök, akik nem megfelelően értékesítik azt és nem az ügyfélnek megfelelő szolgáltatást ajánlották. Azért tegyük fel, hogy van egy házaspár, ahol az apuka keres 200 ezer nettót, az anyuka pedig 100 ezer nettót. Tehát összesen 300 ezret. Bővül a család és megszületik a picurka. Játsszunk el a gondolattal, hogy megfelelő módon a fizetésük 10%-át félreteszik a közép/hosszú távú céljaikra, tehát 30.000 Ft-ot. Gyűjthetnek gyermekük továbbtanulásra, lakás célokra vagy önző módon a saját nyugdíjas éveikre. Egy módszer, hogy elviszik ugye a CIB-be Malacperselybe jelenleg 7,5%-ra, esetleg addig végig futtathatnak jó néhány FULA-t. Vagy netalántán életbiztosítást kötnek. Az első két módszer tökéletes is akkor, ha nem történik semmilyen tragédia a családban és gond nélkül félre tudják tenni ezeket az összegeket.
  20 év alatt csak az édesapa fizetése 48 millió forint, az édesanyáé 24 millió. 72 millió forintról beszélünk ennyi idő alatt.
  Mi történik, ha mondjuk a 10. évben történik valami valamelyik szülővel? Mivel tudják megoldani a kiesett jövedelem pótlását? Sajnos életbiztosítás esetén akkor fizet a biztosító, ha valami negatív dolog történik. Abba azért gondoljunk bele, hogy ilyenkor mi a rosszabb? Egy haláleset vagy mondjuk egy 100%-os rokkantság? Az utóbbi később mibe kerül? Megtörténhet-e? Az ingatlanunkat, autónkat zokszó nélkül biztosítjuk, mert azok fontosak számunkra, az emberek élete pedig ilyen alapon szinte nullát ér önmaguknak.
 • Sustorg
  folyt köv…
  Miért? Ezt csak azért írtam le, mert a cikkekből eléggé az jön le, hogy életbiztosítást kötni szinte értelmetlen. Erről mondjuk most megkérdezném a szomszédunkat, akiknél egy baleset miatt az anyuka maradt csak két gyermekével kicsit más lenne a véleménye.
  Tuti biznisz sosem lesz, mert ilyen világot élünk. Bármit veszünk azzal valakinek egész biztos gyarapítjuk a pénztárcáját. A biztosítási piacon is vannak jó és kevésbé jó termékek, de vannak olyan helyzetek, amire nagyon más megoldás nincs.
  Lakástakarék: Kevés olyan termék létezik ma Magyarországon, amire azt mondom, hogy bolond aki nem él vele. Egy ilyen a lakáselőtakarékosság. Hogy milyen futamidő tényleg csak attól függ, hogy mi a célunk, de kihagyni botorság
  És jelen pillanatunkban rendszeres megtakarításra tényleg szuper a Malacpersely, illetve nem rossz még az UniCredit betétes rendszeres megtakarítási programja, ami pedig a jegybanki kamathoz van kötve. Rendes piaci körülmények között hosszú távon mindkettő jó alternatíva.
  Ezek úgy kikívánkoztak belőlem. További sok sikert a bloghoz és óvatosabban az írásos tanácsokkal! 🙂
 • Sustorg
  folyt köv…
  Miért? Ezt csak azért írtam le, mert a cikkekből eléggé az jön le, hogy életbiztosítást kötni szinte értelmetlen. Erről mondjuk most megkérdezném a szomszédunkat, akiknél egy baleset miatt az anyuka maradt csak két gyermekével kicsit más lenne a véleménye.
  Tuti biznisz sosem lesz, mert ilyen világot élünk. Bármit veszünk azzal valakinek egész biztos gyarapítjuk a pénztárcáját. A biztosítási piacon is vannak jó és kevésbé jó termékek, de vannak olyan helyzetek, amire nagyon más megoldás nincs.
  Lakástakarék: Kevés olyan termék létezik ma Magyarországon, amire azt mondom, hogy bolond aki nem él vele. Egy ilyen a lakáselőtakarékosság. Hogy milyen futamidő tényleg csak attól függ, hogy mi a célunk, de kihagyni botorság
  És jelen pillanatunkban rendszeres megtakarításra tényleg szuper a Malacpersely, illetve nem rossz még az UniCredit betétes rendszeres megtakarítási programja, ami pedig a jegybanki kamathoz van kötve. Rendes piaci körülmények között hosszú távon mindkettő jó alternatíva.
  Ezek úgy kikívánkoztak belőlem. További sok sikert a bloghoz és óvatosabban az írásos tanácsokkal! 🙂
 • atiista
  Sustorgó: pont erről szólt a csoportos élet- és baleset biztosítás cikk. Azóta nekem is van mindkét (CIB és Erste) életbiztosításom. Másban tartom a megtakarításaimat, és mással biztosítom a családom jövőjét baj esetén. Ez sokkal likvidebb forma, ha nem tudnám valamelyiket fizetni, akkor is az egyiket tovább tudom vinni, a megtakarításokat pedig felfüggesztem. Ez már nehezen menne megtakarításos biztosítással.
  LPT esetén is sikerült “alkudnom”, a beugró összegnek csak a felét kellett fizetnem, az ügynöknek annyira kellett az aktuális hónapra a pontszám, hogy a saját jutalékát is elengedte, csak kössem már meg. 🙂
 • Kiszmol
  A unit linked biztosításokban SEMMI kockázati rész nincs, csak pont annyi, hogy az APEH-nek el lehessen adni, mint biztosítást. “A biztosító vállalja, hogy az ügyfél halála esetén az első két év díja és az addig összegyűjtött díj közül a nagyobbat kifizeti.” Ez rossz vicc, nem biztosítás.

  A te általad emlegetett szomszédon ez mit sem segített volna.

  Ezzel szemben többször leírtam, hogy mindenki, akinek gyereke és/vagy hitele van, kössön valódi kockázati biztosítást. Nekem is van.

  //kiszamolo.hu/a-legolcsobb-kockazati-eletbiztositas/

  Lakástakarék: HA ki tudod használni és HA négy év múlva biztos szükséged lesz rá, szerintem is jó dolog. De csak ha mind a két HA biztos. Egyébként az évi 4,99% kamat mellett még lakásra is kell fordítanod, na annak nem sok értelmét látom.

 • Kiszmol
  A unit linked biztosításokban SEMMI kockázati rész nincs, csak pont annyi, hogy az APEH-nek el lehessen adni, mint biztosítást. “A biztosító vállalja, hogy az ügyfél halála esetén az első két év díja és az addig összegyűjtött díj közül a nagyobbat kifizeti.” Ez rossz vicc, nem biztosítás.

  A te általad emlegetett szomszédon ez mit sem segített volna.

  Ezzel szemben többször leírtam, hogy mindenki, akinek gyereke és/vagy hitele van, kössön valódi kockázati biztosítást. Nekem is van.

  //kiszamolo.hu/a-legolcsobb-kockazati-eletbiztositas/

  Lakástakarék: HA ki tudod használni és HA négy év múlva biztos szükséged lesz rá, szerintem is jó dolog. De csak ha mind a két HA biztos. Egyébként az évi 4,99% kamat mellett még lakásra is kell fordítanod, na annak nem sok értelmét látom.

 • Sustorg
  Nekem van egy alkuszom. Minden évben átnézzük a biztosításokat és elemzem őket. Igen, olvastam a cikket. Nekem anno egy Grawe biztosítás volt szimpi. Benne volt a 9 rettegett betegségre is egy rész. Tehát akkor is fizet, ha mondjuk rákot diagnosztizálnak. Ez egy olyan dolog, ami valakinek fontos, valakinek nem. Nálam szerepet játszik, mert a felmenők közül sajnos sokaknál előfordult. És nem mindegy, hogy nyújt-e segítséget. Mindenre van megoldás, van ahol én állítom össze, hogy melyik részre mennyi menjen.
  Van egy Allianzos megoldás is, ahol ha az ember normálisan fizet, akkor minimálisa TKM.
  Én ennyit mondtam, hogy ezt a piacot is jól körbe lehet járni…
  LTP-nél, ha jól tudom most a teljes szerződéskötési díjat elengedik…
 • Sustorg
  Nekem van egy alkuszom. Minden évben átnézzük a biztosításokat és elemzem őket. Igen, olvastam a cikket. Nekem anno egy Grawe biztosítás volt szimpi. Benne volt a 9 rettegett betegségre is egy rész. Tehát akkor is fizet, ha mondjuk rákot diagnosztizálnak. Ez egy olyan dolog, ami valakinek fontos, valakinek nem. Nálam szerepet játszik, mert a felmenők közül sajnos sokaknál előfordult. És nem mindegy, hogy nyújt-e segítséget. Mindenre van megoldás, van ahol én állítom össze, hogy melyik részre mennyi menjen.
  Van egy Allianzos megoldás is, ahol ha az ember normálisan fizet, akkor minimálisa TKM.
  Én ennyit mondtam, hogy ezt a piacot is jól körbe lehet járni…
  LTP-nél, ha jól tudom most a teljes szerződéskötési díjat elengedik…
 • Sustorg
  Hmmm…hál’ istennek én azért találkozom normális alkuszokkal és látok jó termékeket. Amit Te írsz, annak tényleg nincs értelme. Csak annyit próbáltam fentebb is vázolni, hogy azért ennyire nem fekete-fehér az élet még biztosítás terén sem.
  Ahogy írtam én más dolgoktól tartok és erre keresek megoldást. A szimpla kovkázati is jelent megoldást természetesen és arra az egyik jó megoldás az általad is írt. Ugyanakkor, ha az ügyfél igényeit is figyelembe vesszük akkor szélesebb a spektrum.
  Lakástakarék, hát nyilván más véleményen vagyunk…Szerintem ha valaki eljut odáig, hogy van ingatlana és indít ilyet, szinte 100%, hogy fel tudja használni. Amikor én elkezdtem még fogalmam sem volt, hogy mire fogom elkölteni, de az élet megoldotta és nagyon jól jött. És fut az újabb is, közben pedig jött egy trónörökös…az élet csupa változás…:-)
 • Sustorg
  Hmmm…hál’ istennek én azért találkozom normális alkuszokkal és látok jó termékeket. Amit Te írsz, annak tényleg nincs értelme. Csak annyit próbáltam fentebb is vázolni, hogy azért ennyire nem fekete-fehér az élet még biztosítás terén sem.
  Ahogy írtam én más dolgoktól tartok és erre keresek megoldást. A szimpla kovkázati is jelent megoldást természetesen és arra az egyik jó megoldás az általad is írt. Ugyanakkor, ha az ügyfél igényeit is figyelembe vesszük akkor szélesebb a spektrum.
  Lakástakarék, hát nyilván más véleményen vagyunk…Szerintem ha valaki eljut odáig, hogy van ingatlana és indít ilyet, szinte 100%, hogy fel tudja használni. Amikor én elkezdtem még fogalmam sem volt, hogy mire fogom elkölteni, de az élet megoldotta és nagyon jól jött. És fut az újabb is, közben pedig jött egy trónörökös…az élet csupa változás…:-)
 • Kiszmol
  Kockázati: keresd ki a szerződésedben, hogy milyen tarifa mellett milyen összegű biztosítást kapsz és rá fogsz jönni, mennyivel olcsóbb ugyanaz a kockázati rész külön megkötve.

  LTP: soha nem mondtam, hogy az LTP rossz alapból. Szó szerint ezt írom róla:

  Akkor hülyeség az egész lakástakarék-pénztár?

  Nem. Csak tudni kell okosan kötni. Nem kötünk, csak 4 éves lakástakarék-pénztárt és csak 3%-ost. Ekkor a valódi kamatunk majdnem 15%, kamatadó és kockázatmentesen, ami egyedülálló ajánlat. 10 éves 1%-os lakástakaréknál 5% valódi kamatot sem kapunk, le van kötve a pénzünk és még lakáscélra is kell felhasználnunk.

  Lakáscél: sokan nem tudják, ezt mennyire szélesen értelmezik. Mindenre fel lehet használni, ami a lakásban beépítésre kerül, például konyhabútor (hálószobabútor nem), szalagfüggöny (rendes függöny nem), légkondi, mosogatógép, kerti medence, stb. Ezen kívül lakásfelújítás minden formája. Persze ha a mesterembertől számlát kérünk, egyből sokkal drágább lesz a munka, mint amit nyerünk a lakástakarék-pénztáron (Magyarország, te csodás), viszont elég az alapanyagról számlát kérni a Baumaxban, azaz a csempéről, festékről, tapétáról, a munkadíjat nem kell igazolni.

  //kiszamolo.hu/lakastakarek-penztar-az-evszazad-uzlete/

 • Kiszmol
  Kockázati: keresd ki a szerződésedben, hogy milyen tarifa mellett milyen összegű biztosítást kapsz és rá fogsz jönni, mennyivel olcsóbb ugyanaz a kockázati rész külön megkötve.

  LTP: soha nem mondtam, hogy az LTP rossz alapból. Szó szerint ezt írom róla:

  Akkor hülyeség az egész lakástakarék-pénztár?

  Nem. Csak tudni kell okosan kötni. Nem kötünk, csak 4 éves lakástakarék-pénztárt és csak 3%-ost. Ekkor a valódi kamatunk majdnem 15%, kamatadó és kockázatmentesen, ami egyedülálló ajánlat. 10 éves 1%-os lakástakaréknál 5% valódi kamatot sem kapunk, le van kötve a pénzünk és még lakáscélra is kell felhasználnunk.

  Lakáscél: sokan nem tudják, ezt mennyire szélesen értelmezik. Mindenre fel lehet használni, ami a lakásban beépítésre kerül, például konyhabútor (hálószobabútor nem), szalagfüggöny (rendes függöny nem), légkondi, mosogatógép, kerti medence, stb. Ezen kívül lakásfelújítás minden formája. Persze ha a mesterembertől számlát kérünk, egyből sokkal drágább lesz a munka, mint amit nyerünk a lakástakarék-pénztáron (Magyarország, te csodás), viszont elég az alapanyagról számlát kérni a Baumaxban, azaz a csempéről, festékről, tapétáról, a munkadíjat nem kell igazolni.

  //kiszamolo.hu/lakastakarek-penztar-az-evszazad-uzlete/

 • KopaszMercis
  Teszem a hülyét, de boncolgassunk egy pofon egyszerű kérdést.
  Hajdanán, úgy tíz évvel ezelőtt volt az Aegonnak egy olyan konstrukciója, hogy Money Maxx. Ezt nyíltan úgy hirdette a biztosító, hogy ne fizesse ki az ügynöki jutalékot, ezért csak az interneten lehetett megkötni, az online ügylet után kiküldték a lapot, aláírtad, és kész volt a bolt. (Ez kábé úgy működött anno, mint manapság, mikor novemberben átnézted kötelező felelősség biztosításodat, és decemberben kapod a szerződést és januártól szól a verkli.) Mivel azonban nagyon kevesen kötöttek ilyen konstrukciót az Aegonnál, pár hónapig ment és végbeszakadt. Amúgy megjegyzem, aki kötött ilyet, az nagyon is elégedett volt vele, talán az első fecske volt akkor az ilyen konstrukció.
  Csak halkan felteszem a kérdést: miért nem próbál egyetlen egy honi biztosító sem manapság az internet adta lehetőséggel komolyan élni? (Van ilyen, de az nagyon gagyi.) Miért éri meg jobban szép dumájú óvónőket és levitézlett magyartanárokat betanítani, és pár nap múlva kidobni a mélyvízbe, úsztatni őket, mint pénzügyi szakértő? Annyi mindent lehet már kapni az interneten, pont életbiztosítást nem? Vagy tényleg nem látom az aljnövényzettől az erdőt? Vagy tényleg ennyire semmilyen a magyar ember pénzügyi kultúrája?
  Kérem, homályosítson fel valaki, aki okosabb ebben nálam.
 • Kiszmol
  A válasz egyszerű: a kutya sem köt életbiztosítást, ha nem beszélik rá őket.
  Az én oldalam volt régen az eletbiztositasokrol.hu, az első a gugliban, aki rákeresett erre a szóra, az biztos elolvasta.

  Egy-egy kockázati biztosítás jött belőle havonta jó esetben, de általában még annyi sem.

  Nincs olyan ember, aki azt mondja otthon, hogy nekem már csak egy életbiztosítás hiányzik, keressünk egyet a neten.

 • KopaszMercis
  Akkor tovább teszem a hülyét.
  Az miért van, hogy van a magyar pénzügyi világban egy olyan cég, amely milliárdokat seper be, kicsi/nagy állami hátszéllel, és ezt nagy nyugalommal teszi, teheti, röhög a markában, és köszöni jól van. Konkrétan a Brókernetre, és a Járai-féle CIG Pannóniára gondolok. Miért van az, hogy míg egy autógyártó is elismeri, hogy környezetszennyező, míg egy sörgyártó is felhívja a figyelmet a kulturált alkoholfogyasztásra, addig egy pénzügyi szektorban működő vállalat össze-vissza hazudhat, PR-rizsával teletöltött féligazságokat pufogtat a „szakmai” oldalain, és soha, sehol nem publikálja, hogy példának az okáért a megkötött és lejárt biztosításai „eredményeit”. Hogyan is köthet(bocsánat ő csak közvetít…) egy cég 20 éves szerződéseket, mely még talán 15 éve sincs jelen a magyar piacon? Miért marad a kussban a PSZÁF, és sehol nem ad arról adatot, hogy hány Unit Linked élte meg a lejáratot, és akkor a reál hozamról nem is merek beszélni. Miért irtózik a magyar biztosítók hada a MIFID elvektől, mint ördög a tömjén füsttől.
  Sajnos ezekre nincs jó válasz…
 • kozakzs
  Sustorgó!

  Én most vagyok épp egy unit-linked megszűntetés közben, sima kockázatira cserélem. Hasonlítsuk össze a két konstrukciót gyorsan!

  unit-linked:
  – minden halálra fizet: 3 millió
  – baleseti halálra fizet: 8 millió
  – havi díja: 14 ezer HUF

  kockázati:
  – minden halálra fizet (balesetire is): 7 millió
  – havi díja: 4700 HUF

  Megmondom őszintén, a rákot külön nem néztem meg, de sztem a “minden halálban” a betegség, azaz a rák is benne van. Miért fizessek 14 ezret havonta, ha harmad annyiért kétszer annyit kapok???

  Ha 2 év múlva váltani akarok, a unit-linkedből semmit nem kapok vissza. Ha 5 év múlva szeretnék váltani, a unit-linkedből visszakapok valamennyit, de messze nem annyit, mint ha a közel 10 ezer Ft-nyi különbséget 5 évig Malacperselyben gyűjtöttem volna.

  Ha 15-25 éves távlatban gondolkozunk, lehet, hogy nem ráfizetés a unit-linked, de ma Mo-on ilyen távlatban gondolkozni….

  Ez persze egy vélemény, mindenki olyan biztosítást köt, amilyet szeretne. 😉

 • kozakzs
  Fenébe, a sortörések nem sikerültek mindenhol, de azért talán a kondíciók összehasonlítása látszik így is.
 • KopaszMercis
  “Ha 15-25 éves távlatban gondolkozunk, lehet, hogy nem ráfizetés a unit-linked, de ma Mo-on ilyen távlatban gondolkozni….”

  Bocs, te vennél olyan péktől kalácsot, aki eddig csak a kenyér sütéssel, próbálkozott? Vennél te olyan kínai autót, ahol a gyártó egy híres bicikligyártó? Vagy beülnél egy olyan taxiba és elmennél vele Debrecenbe egy olyan sofőrrel, aki még soha nem hagyta el a fővárost.
  Kábé ilyen féllábas termék a Unit Linked, van valami köze a megtakarításhoz, de csak jellegében az. 1997-ben jöttek be, a tízévesek lejártak, lassan a tízenötévesek is, de én még nem hallottam, hogy a megelégedett ügyfelek megalakították volna a Mindekinek Unit Linked Egyesületet.
  Persze, én sem beszélek senkit le a Unit Linkedről, csak nem tudom sajnálni, mikor belebukik.

 • Zabalint
  Nem életbiztosítást kötni értelmetlen, leginkább a unit linkeddel van baj, a kockázati életbiztosítás alapvetően egy jó dolog, ha értelmes konstrukciót ajánl az ember. Nem mondok neveket, de láttam nem egy biztosítónál nevetséges konstrukciók vannak, a portfolió kezelés kimerül egy pénzpiaci, egy kötvény és egy nemzetközi részvényalap különböző, választható kombinációjából, miközben ezek alulteljesítik piacon kapható hasonló alapokat, de még extra költségek is vannak rajtuk. Szvsz kivételes esetektől eltekintve a CIB malacpersely lekötések kockázati életbiztosítás jobban jön ki, és válság biztos is. Csak mert nem csak a szomszédaidat kérdezem meg, nagypapám is kötött anno unit linked életbiztosítást, kb. 5 év alatt úgy kapott anyám mint örökös annyi pénzt nominálisan, amennyi be lett fizetve, hogy nagypapám meghalt. Nyilván válság volt, persze csak ugyanez betéttel/malacpersellyel egészen máshogy nézne ki. Tehát aki nem ért hozzá, annak biztosan nem jó a unit linked, kivéve ha épp mákja van, aki ért hozzá, az meg sok ezer befektetési alap, részvények, kötvények, stb., stb. közül válogathat, miért vállalna inkább ilyen költségeket, azon kívül kockázati életbiztosítást bárki köthet.

  Arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen gáz már hogy kockázati életbiztosításnak kell nevezni az életbiztosítást, mert egyesek belekevertek olyasmit, aminek köze nincs hozzá.

 • Vinnie
  Egyébként egy előnye van az UL-nek, csak okosan kell kötni. A TBSZ-re vett befektetési alapokhoz képest jóval olcsóbban lehet az alapok között váltani. Ha alapból is hosszabb távú megtakarítást akar valaki, akkor egy minimáldíjra kötött életbiztivel jobban is járhat, ha tud esetibe is pénzt tenni.

  Szerintem a probléma egyébként részben abból fakad, hogy kicsi összegekről van szó, viszont a tranzakciós költségek azonosak a többi befektetési/megtakarítási lehetőséggel. Ha 100m forinttal sétálsz be a privátbankárodhoz, meg ha 250e forintot akarsz megtakarítani, akkor is közel azonosak a szolgáltatók költségei.

 • Zabalint
  “Vagy beülnél egy olyan taxiba és elmennél vele Debrecenbe egy olyan sofőrrel, aki még soha nem hagyta el a fővárost. ”

  Ez a hasonlat kicsit kakukktojás, mert aki a fővárosban tud vezetni, az bárhol máshol is az országban.

 • KopaszMercis
  Mint minden hasonlat, ez is sántít valahol, ezt elismerem.
  Csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy ha lehetne választani, akkor olyan emberrel mennék le Debrecenbe, aki már minimum volt ott, sőt abban bíznék meg a legjobban, aki naponta jár oda, szerintem így érthetőbb.
  Amúgy meg az egész hasonlat arra próbált utalni, hogy nem szerencsén olyan termékben, illetve szolgáltatásban bízni, ami soha, sehol nem bizonyított, és kimondva a UL-re gondoltam. Semmiféle múltbeli adat nem támasztja alá azt, hogy ez jó befektetés lett volna, így elég merészség és felelőtlenség csakis a „pénzügyi tanácsadó” szép szemeiért kötni egy ilyet.
 • Kiszmol
  Egy gagyi MLM rendszerbe szervezik be az embereket, annyi a nagy találmány benne, hogy interneten keresztül.

  Sokan belépnek, aztán rájönnek, hogy itt is sok drága vackot kellene eladniuk túl nagy haszonkulccsal, mint az összes másik MLM-ben.

  De ettől eltekintve semmiben nem különbözik az összes másik cégtől. Akinek van gyomra eladni egy 60 ezres porszívót 600 ezerért, vagy egy flakon aloe verát a bolti ár háromszorosáért, hát tegye.

 • jurta
  Hófehér június 6-án hozta létre a felhasználót, ezután több száz postr-bejegyzés (többek között a tieid) alatt helyezte el szó szerint ugyanezt a hozzászólását. Ezt inkább az üzemeltetőnek kéne jelenteni.
 • Vakmacska
  A BA részéről úgy tudom ez megtörtént, adott az istenbarma némi dolgot a moderátornak, míg kigyomlálta a vackait egy rakás poszt alól. Aki vacsoraidőben és hétvégén ilyet tesz, annak gyomorrontással kombinált gyorshajtási bírságot kívánok, vagy fizessen a moderátornak mérnöki óradíjat legalábbis. Hétvégi pótlékkal, naná.
 • jurta
  *dinnyés* néven máris újra garázdálkodik.

  Csak 2 megoldást tartok hatékonynak:

  1. Új felhasználó _t_ ideig nem szólhat hozzá a postr-en. Megnézem azt a spammert, aki egy hetet vár a regisztráció után, amikor nyilván nagyon sürgős a reklámozás neki. (A jelszót is rég elfelejti akkorra…) Nyilván lesz ilyen is, de tizede-százada az összesnek.

  2. Illegális visszacsapás a megadott weblapja ellen.