Raptitude

Találtam egy érdekes blogot, a Raptitude.com-ot.

A blog leginkább arra próbál választ találni, hogyan tudsz kiegyensúlyozottabb életét élni.

Az egyik cikkében arról ír, hogy képzeld el, hogy ezer évvel ezelőtt élsz, a szokásos emberek vesznek körül és az akkor szokásos dolgok történnek veled. Éled a szokásos életed, csak néha hallasz híreket, mi történt a szomszéd faluban vagy valahol nagyon messze, száz kilométerre tőled. Minden rendben valónak tűnik, megy az életed a maga útján.

De aztán kapsz egy kristálygömböt, amin keresztül sokkal több hírhez hozzáférsz, mint mások. Elkezd ömleni az információ: háborúk, éhínségek, rablások, természeti katasztrófák, gazdasági válságok és így tovább a Föld minden szegletéből.

Nem bírod magadban tartani, megosztod másokkal is a sok emberi tragédiát, igazságtalanságot, nélkülözést, a világ problémáját és az emberek gonoszságát, amikről eddig fogalmad sem volt.

Három dolog történik: az addigi életed, amivel semmi bajod nem volt, hiszen úgy éltél, mint mindenki más, hirtelen unalmasnak és túl szürkének tűnik, amikor annyi minden történik a világban illetve a világ hirtelen sokkal rosszabb hely lesz. A harmadik dolog, hogy te is és mindazok, akikkel megosztod a híreket, sokkal boldogtalanabbak lesznek és tele lesznek félelemmel, hogy mikor fog ez a sok szörnyűség velük is megtörténni.

Pedig a világ semmit nem változott, a kétségbeesésed, a depressziód, a világról alkotott új sötét képed mind egy dologra vezethető vissza: a kristálygömbre, ami szállítja neked ezeket az információkat, amire semmi szükséged és csak rosszabbá teszik az életedet.

Mára az egész társadalom nem hogy hírfogyasztó hanem egyenesen hírfüggő lett, miközben a “hírek” 98-99%-ának semmi értéke és értelme, csak arra valók, hogy teletömjék fejed teljesen felesleges és ártalmas zajjal, kétségbeesésbe és depresszióba taszítsanak: két fejjel született, lezuhant, összeütközött, elsüllyedt, lelőtték, megfulladt, elvált, megtalálta élete szerelmét, idén a negyediket és így tovább.

Az emberek ennek ellenére éppúgy habzsolják a híreket, ahogy habzsolják az eléjük rakott szemét kaját is, a chipseket, csokoládét és hasonló dolgokat. A szemét ételek túlzott fogyasztása elhízásban, cukorbetegségben és korai halálban nyilvánul meg, de ne legyenek illuzióink, a hasonló minőségű hírek túlzott fogyasztása legalább ilyen káros a mentális egészségünkre.

Ez különösen igaz most, hogy az emberek lassan egy éve be vannak zárva és sokkal több időt töltenek képernyő előtt, mint valaha, pedig már régen is túl sok időt szántak az életükből a különböző képernyőknek.

(Nem, nem az a baj, ha híreket olvasol, mert a tájékozottság soha nem árt, sőt. Ahogy az sem baj, ha eszel. Sőt, határozottan hasznos, ha eszel. A baj az, ha nem tudatosan eszel, hanem zabálsz csak, olyanokat, amiről tudod, hogy ártanak az egészségednek. Az információ esetében is csak a mennyiséggel és a minőséggel szokott baj lenni, nem azzal, ha tájékozódsz a világ valóban fontos híreiről.)

A bőség zavara

Ha érdekelnek a hasonló témák és beszélsz angolul, nézd meg a blogot, hátha találsz érdekes cikkeket rajta.

Share

117 hozzászólás

 • Husz Janos Puszita
  @örök körök

  De mondok konkrétumot. 2010 környékén már lehetett látni – igen a hírekből -, hogy szakképzett munkaerőhiány lesz, mivel az EU kinyitja a hatarait. Akkoriban már többször megfordult bennem, hogy akarom-e csinálni tovább a cégem. Ez volt a végső érv, kiszálltam. Rengeteg stressztől kiemeltem meg magam, egyetlen percig nem bántam meg.

 • Pistu
  “a hírek 98-99%-ának semmi értéke és értelme” – Mert ezekből rengeteg nem hír, hanem véleményformáló írás, rejtett reklám vagy propaganda. Ennek van előnye is, amit sokat sulykolnak az átragad a társadalomra, pl. állatvédelem vagy környezetszennyezéssel, háborúkkal kapcsolatos nézetek. A másik fele viszont, hogy a politika régóta építkezik a félelemből, amit folyamatosan fenn kell tartaniuk.
 • Szabolcs
  Infomániás
  2021-03-29 at 18:10

  nősülj meg, akkor csak egy gondod lesz 🙂

 • Blend Ahmed
  30-40 éve és előtte még egyszerűbb volt a helyzet, mert volt napi egyszer, pontosan 19.30-kor a Híradó, ahol aztán fél órában elmondták a híreket. Slussz-passz. Ezzel az ember megspórolta magának a hírválogatás és hírszerkesztés időt rabló munkáját. Persze, belemehetnénk, hogy mennyire volt manipulatív a műsor. (Ahogy Hofi mondta: “a Híradóban elmondják, ami rád tartozik. Azaz semmit.”)

  Egyébként: “A hír az, amit el akarnak titkolni. Minden más csak hirdetés.”

  Egy hírgyűjtő oldal mennyire lehet hasznos? pl.: hirstart.hu/
  Pl. leszűrjük témára, és megnézzük az 5-10 legolvasottabb hírt?

 • untermensch4
  A bulvár és a gonzó oldaltól függetlenül szemét. Ha független (=clickbait, reklámpénzért) akkor is szemét.
 • untermensch4
  2008 óta nincs tévém. FB-t nem használok. Híroldalakat csak az íméles nyitóoldalon (meg talán két helyen blogon) felugrókat néztem néha de az utóbbi időben ezeket is ritkán. Amit elkezdek olvasni az ha bulvárosnak látszik vagy felismerek érzelmi manipulációs megfogalmazást, már zárom is be. Néhány blog ahol színvonalas írások és kommentek vannak elég a tájékozódáshoz, a tényleg engem is érintő hírekről értesülök emberektől is akikkel beszélgetek. Egyrészt jó a tájékozottság, másrészt nem kell túlaggódni a negatívumokat amikről tájékozottabbak leszünk.
  Hehe… az egyik bloggazda szintén olvashatja a rapitude blogot 🙂
  voyager.blog.hu/2019/06/16/veg_es_kezdet_avagy_a_politikan_tul_844
 • Daydreamer
  A blog címe hibásan jelent meg. A helyes: raptitude.com.
 • helipokter
  Engem erdekelnek a hirek, igenis van hozzaadott ertekuk. Ami a vilag tuloldalan megtortenik, az nalunk is megtortenhet. Otletekert a szomszedba jarunk. De mas fentebb mar meglebbentette az 1984 scenariot.
  Ha valaki 2019 vegen nem csak legyintett hogy kinabol jon valami ize, az idoben bezsakolt FFP3-as maszkbol, vagy eppen jutanyosan vett balatoni/hegyi/videki nyaralot. Ha egy helikopter-fan sok foldet akar venni Borsodban, gyanakodhatok hogy okkal teszi. Ha a racionalis penzugyi donteseirol ismert Kiszamolo egy olyan idoszakban akar berlemenybol nem nagyobb berlemenybe hanem sajat ingatlanba koltozni amikor a berleti dijak esnek de az ingatlanarak raketakent lonek ki, minimum elgondolkodom. Es igy tovabb. 🙂
 • Lumpenproletár
  Kedves Miklós. Jó lenne, ha a Facebook oldaladon kigyomlálnád a sok trollt, mert teljesen tele van szemetelve a sok provokátorral. A Digi cikk alatt.

  Sajnos az egy olyan játszótér.

 • Luna
  Én sajnos hajlamos vagyok a depresszióra, de 5 éve, mióta életmódot váltottam sokkal kevésbé jön elő a szorongásom, depresszióm. Amin változtattam: letöröltem magam az összes közösségi oldalról, egyáltalán nem nézek tv-t, csak konkrét filmeket, amit letöltök, internetes hírolvasás helyett (olvasok, csak sokkal kevesebbet) inkább könyveket olvasok, illetve kertészkedem, a természetben vagyok, és fogadtunk örökbe 2 kutyust és 2 cicát (ők is lekötik az időmet). Persze van még min javítani, az mindig van, és nehezebb tartanom a kapcsolatot másokkal, de megtalálom a módját, és sokkal inkább a minőségi időre, mint a facebook üzenetekre vágyom (persze most kénytelen vagyok beérni sokszor telefonos beszélgetéssel).
  Arról nem is beszélve, hogy sok emberrel kénytelen voltam megszakítani a kapcsolatot, akik nagyon lelkileg lehúzó emberek.
  Szerencsére a karantént is nagyon jól viselem emiatt.
 • Alvy Singer
  Sajnos én is ezen gondolkodom már egy ideje… Hogyan tudnám kiszűrni az olyan híreket, amik nem érdekelnek/felidegesítenek, de sajnos még nem jöttem rá. Mert ahogy mondod, már a szalagcímek elolvasása is hatással van az ember lelkére, nem kell belekattintani és elolvasni sem. Sajnos folyamatosan arra a következtetésre jutok, hogy csak teljes ignorálással lehet ezt, hogy tényleg nem olvasol hírportálokat, csak olyan blogokat/weboldalakat, ahol számodra érdekes cikkek vannak, és nem a napi hírek… Ma próbáltam meg először, hogy nem nyitom meg az indexet, iszonyat nehéz volt reggel, szó szerint ez a “nem tudok mit kezdeni magammal” érzés, mert minden napom úgy indul évek óta, hogy az indexet elolvasom reggel egyből ébredés után, és munkába menetel előtt. De ahogy telnek az órák, egyre könnyebb. És nem hiányzik, komolyan nem. Ide jöttem fel,meg megnéztem az időjárást, ennyi.
 • BPéter
  Az a baj ezzel a rengeteg hírrel, hogy borzasztóan felületesek.
  Egyrészt a mai újságírás is ilyen: minden napra kell valami szenzáció, kattintásvadász címekkel. Másrészt mi is így fogyasztjuk: e végigpörgetve egy nagy adag hír a buszozás közben.
  Sok cikknek jártam már utána, és legtöbbször a valóság köszönőviszonyban sem volt a cikkben leírtakkal.
  A rengeteg, emészthetetlen hír frusztrálttá teszi az embereket.
  Pl. most az oltás: melyiket? Kínai, orosz? Adenovírus, rns? Vérrögöt okoz? Mégsem okoz? Az ember nem akar lemaradni, de nem akar “rosszat” kapni..
  Az átlagembernek nem is kellene tudni,a hogy milyen oltások vannak. Vagy meg tudja ítélni, hogy a csimpánz-adenovírus vektor, vagy a lipidbe csomagolt tüskefehérje-mRNS a hatékonyabb? Vagy melyik LESZ a hatékonyabb pl. a mutáns vírus ellen?
 • ZSK
  szerintem te összetéveszted a balos és az ún. urbano-liberális irányokat… a szokásos médiumok, telex, 24, hvg stb még véletlenül sem balosak.
  Egy balos médiumot ismerek, az a Mérce, na, ők balosak, olvass bele, és egyértelmű lesz a különbség a mainstream liberális-urbánus portálok meg közötte.
  Ajánlanék egy kis 20. századi eszmetörténeti áttekintést, amúgy mindenkinek, lenne nagy meglepődés.
 • lvjtn
  maximálisan igazat adok ennek az írásnak. rengeteg példát látok a környezetemben (család, munkatárs, ismerős), akik azért fogyasztanak médiatartalmakat, hogy legyen min szörnyülködni

  nem mellesleg: a hírolvasás soha nem a tájékozottságot teremti meg, csak a tájékozottság _illúzióját_

  rengeteg nethuszárnak van mindenről igen határozott véleménye, csak mert olvasott 5-10 hírt a témáról. egyetlen elsődleges információjuk sincs, csak az ilyen-olyan (mindegy milyen) politikailag elfogult sajtó által előszűrt tartalmakat böfögi vissza. azon témákban, amikben valaki szakértő, láthatja, az egyes sajtó és a forumozók 90%-a egész egyszerűen lebutított, félrevezető, esetenként konkrétan téves információkat szajkóz minden valódi tudás nélkül

  erre kár időt fecsérelni, szvsz

 • N0MAD
  ” Mi lenne, ha tényleg a saját dolgukkal törődnének az emberek?” “Semmi közünk mianmarhoz”
  Ok, hol húzod meg a határt?
  Munkahelyi dolgokról lehet véleményem? Önkormányzati? Országos? Eu-s? Nemzetközi?
  Hitlert / sztálint lehetett korlátozni? Nemzetközi tömeggyilkost vagy csak a helyit lehet semlegesíteni? Ha valamely ország kimondottan atomháborút céloz lehet még idejében lépni? Vagy a kerthatáron túl ne nézzek és hagyjam az uralkodót/helyi döbrögit?
  Összement a világ, minden hatással van mindenre, világszerte. Feltehetjük a kezünket, csak akkor ne csodálkozzunk ha aki nem tette világuralmat szerez. Sokkal kevésbé fáj idejekorán megfékezni egy folyamatot, legyen az politikai vagy járványos.
 • N0MAD
  Érdekes különben, az eredeti (mindent csak mértékkel) gondolathoz képest páran a ló túloldalán vannak, “csak szakmai híreket olvasok”. Mindenkinek a saját élete persze, de nekem kicsit félelmetes az ilyen szintű munkaközpontúság, szakbarbárság.
  Elnézést mindenkitől, nyilván van az az életkor amikor az ilyen fokú fókusz a helyes, de azért mint általános elv ez nekem ijesztő…
  munkának is megvan a maga helye, a családnaknis egyéni tájékozódásnak is.
 • axt
  Mianmar nem a mi dolgunk, a mi szintünkön (értsd: személy szerint te vagy én) semmi beleszólásunk nincsen. Ezt majd elrendezik a nagyhatalmi politikusok (nem a magyarok, ahhoz mi kicsik vagyunk). Továbbá lehet pl szidni a közel-keleti viszonyokat, de az a helyzet, hogy náluk ez működik (azért hozom ezt, mert látványos példa). A nyugati ember hajlamos azt gondolni, hogy az egész világon működhet a demokrácia, és ez hatalmas tévedés. Épp ezért mondom, hogy nem kellene beleszólni, mert olyan dolgok ezek, amiket innen, sokezer km-ről, néhány cikk elolvasása után nem fogsz megérteni a nyugati agyaddal. Más kultúrák máshogy működnek és kész. A sokszínűség elvileg ajándék, miért akarod akkor uniformizálni a világot? Attól meg badarság félned, hogy ha egyik országban valami van akkor majd itt is ez lesz. Törzsi viszályokat pl ne vizionálj már Magyarországra, mert itt nincsenek is törzsek.
 • Dani85
  , hagyd, az ő szótárában a balos és a libsi szinonimák.
 • untermensch4
  Abba nincs beleszólásunk és nem is érint hogy hogyan lesz tanzánia vagy ceylon kína adósrabszolgája. Azért érdekességként jó tudni róla, hogy mik a lehetőségek a belgrádi vasútépítés kapcsán…
 • ZSK
  az elég vicces 😀
 • Firpo
  Jó a cikk. Én is pont az utóbbi időben figyeltem fel rá, hogy túl sok időt töltök baromságok olvasásával, úgyhogy egyre jobban próbálok szelektálni. Őszintén szólva már az itteni kommenteket is csak szelektálva olvasom mert itt is van zaj bőven.
 • naa
  Valahol olvastam, most nem idézem, hogy híreket ne olvass, teljesen felesleges. Ami fontos, úgyis eljut hozzád, nem maradsz le semmiről.
  Olvass könyveket helyette.
  Teljesen egyetértek. Hiába olvasol el 100 szenzációhajhász cikket valamiről, sokkal többet ér, ha ehelyett elolvasol 1-2 a témában mérvadó könyvet.

  Befektetéssel kapcsolatos hírekre fokozottan érvényes. Teljesen felesleges ezeket olvasni, hallgatni, nézni (CNBC ugye), hiszen ezzel csak a lényegtelen zaj jut el hozzád.
  A legdurvább, hogy ezekben a “zaj” kategóriájú “befektetési” hírekben sokszor nem is említik az aktuális árfolyamot, csak azt, hogy ma 1%-ot emelkedett, vagy épp esett (mindig hozzáteszik azt is, a szerintük miért…) – ha véletlen belehallgatok, röhögök, hogy meg se tudtam a “hír”-ből, épp hol áll X részvény… 🙂
  Ettől a zajtól nem fogod észrevenni a fontosabb. nagyobb trendet vagy fordulót, lépj hátra…

 • jani129

  Bevallom, tényleg.
 • Hozzászóló
  Rossz hírt olvasok, és örülök, hogy velem nem történt meg:-) Bödöcs után szabadon.

  Sajnálom, hogy ezen az oldalon is libsi-balos-jobbos témájú kommentek jelennek meg.

 • Akiaki
  Szerintem itt olvastam a Kiszámolón egy böngészőkiegészítőről, ami segít ezt elérni: chrome.google.com/webstore/detail/stayfocusd/laankejkbhbdhmipfmgcngdelahlfoji

  A StayFocusd napi maximumban limitálja az ilyen, egyénileg megadott csoportba tartozó weboldalak látogatási idejét.

 • N0MAD
  ” semmi beleszólásunk nincsen. Ezt majd elrendezik a nagyhatalmi politikusok”
  Miért, szerinted nem a véleményünk, választóké formálja a politikát? Esetünkben az EU politikát?
  Őszintén rosszul vagyok ettől a ne beszéljünk, ne is formáljunk véleményt, ne is tájékozódjunk, majd az uraink elintézik jobbágymentalitástól. Nem téged akarlak bántani vagy minősíteni de talán ez az amit “alattvaló mentalitásnak” cimkéződött ugye. Amin persze mindenki megsértődött. Lehet alávalónak akarták hallani.
  Az EU nagyhatalom (mégha nem is feltétlen viselkedik úgy, fiatal még, majd beletanul), mi vagyunk az EU. Szerinted nem kell beleszólni ha valahol a lakosságot irtják ideológi vagy faji kérdés miatt? Vagy koncentrációs táborok esetén? Európában kellett ázsiában nem? Vagy itt se kellett volna? Ázsiai népirtán mint sokszinűség? ne már.
  Ki szóljon bele az eu politikába ha nem az eu polgár?Nemesség?
 • N0MAD
  ” Abba nincs beleszólásunk és nem is érint hogy hogyan lesz tanzánia vagy ceylon kína adósrabszolgája.”
  Vitatnám. EU mint nagyhatalom ha nem akrja végignézni amint Kína leigázza a világot akkor tegyen ellene. Az EU meg mi vagyunk, szavazati és közvélemény szinten.
 • Nacionalista

  Ketté kell választani a dolgokat. Pld. én sem szeretném, hogy az okos fehér ember menjen oda mindenhova és mondja meg a helyieknek hogyan legyen jó nekik. Ezt már próbáltuk, az ott lakók szempontjából nem nevezném sikersztorinak. Pld. Kínában 3-4000(!!) éve egyeduralom van, nem tudom miért gondoljuk mi azt, hogy nekünk kell megmondani hogyan kormányozzák magukat.

  Ettől függetlenül kulcsfontosságú lenne, hogy csökkentsük pld. a Kínától való függésünket, különben le fognak nyomni mint a bélyeget.

 • untermensch4
  Igen, sztem kb ugyanaz a véleményünk. Illetve részemről ha az akármelyik politikust bizonyos erkölcsi elvek miatt (is) választják meg, ahhoz tartania kell magát. Vietnam esetében mivel történelmileg úgy alakult hogy a ’70-es évektől barátok vagyunk (ó, hogy sajnálta néhai apám hogy nem lehetett anno szegedi vietnámi házibulikra bejutni csajozni…), ez attól függetlenül is “dolgunk” hogy a kínai terjeszkedés hátráltatása az EU érdeke is, úgy általában. A már adósrabszolgává nyomorítottakon nem sokat tudunk segíteni, úgy értettem.
 • axt
  Aranyos a naivitásod. Te tényleg elhiszed, hogy a te véleményed számít a nagyhatalmi politika alakulásában? Én itt hagyom abba, nem akartam már ennyit se írni erről az egészről.
 • Edi

  Leírnád, hogy személy szerint te mennyit tudsz befolyásolni a Kínával vagy Mianmarral kapcsolatos politikán? Esetleg a kereskedelmi háborúra mennyi ráhatásod van? Mert szerintem nulla. Azt pedig akármennyivel szorozhatjuk, nulla marad.
  Ez egész egyszerűen nem az állampolgárok játszótere, és kész.
 • Nacionalista
  Az is tetszik, hogy itt mindenki tudja mi a jó Vietnamnak, és hogy jól meg kéne menteni őket a kínai adósrabszolgaság alól. No mármost ott is már 5000 éve van államalakulat, pontosan tudják, hogy milyen Kínával üzletelni, mik a kockázatok. (Az megvan, hogy 40 éve konkrétan háborúban voltak egymással?)

  Majd ha úgy döntenek, hogy inkább az EU-val szeretnék szorosabbra fogni az együttműködést, akkor persze nyissunk majd feléjük. De nekik Kína fizikailag szomszédjuk, mi meg 8000 kilométerre vagyunk. Az ő helyükben én is inkább Kínával akarnék jóban lenni. De ezt a döntést hagyjuk meg nekik.

 • tumpara
  Edi: ha nincs Rosa Parks és a buszos helyfoglalása, Martin Luther King se ért volna el annyit. Mindig kell 1 ember, akinek a tette szimbólummá válik és berobbantja a társadalomban csendesen csordogáló változásokat. Nehéz elhinni, hogy egy ember is hozhat változásokat, sokmindennek össze kell állnia hozzá (konkrétan egy a millióhoz az esélye), de előbb-utóbb összejön. Közben sokak elbuknak, ezért lesznek sokan apolitikusak, de a történelem bizonyítja, hogy egy-egy vélemény, és az abba történő beleállás változtathat a világon. Csak mivel elképesztően kicsinek látjuk az esélyét, inkább elfordítjuk a fejünket. Meg ugye így egyszerűbb élni.
 • N0MAD
  ” Leírnád, hogy személy szerint te mennyit tudsz befolyásolni a Kínával vagy Mianmarral kapcsolatos politikán?”
  Kérlek: 446millió/1 arányban az eust.
  Illetve picit jobb mert lejönnek a nem szavazók, de az elv az ez.
  Persze egyszerűbb ha leszarom a környezetvédelmet mennyi az enyém az egészhez képest. Leszarom a politikát, a szociális helyzetet, mindent csak én én én.
  Aztán olyan a világ amilyen.
 • Edi

  Az jó arány, tényleg. A lottó ötös nagyságrendjének kb a tizede.
  De amúgy is hibás a gondolkodásod, mert ha a politikusok foglalkoznának a polgárok véleményével a nemzetközi dolgokkal kapcsolatban, nagyon más világ lenne. De lesz@rják, teljesen irreleváns számukra.
 • Ronin
  igazad van. Már Nagy Sándor is megmondta, hogy bizonyos régiókban sokkal kegyetlenebbek az emberek. És nem is lehet velük együtt élni. Pedig ő sem egy anyám asszony katonája volt. Nem véletlenül hódított meg 33 éves korára akkora területet. Egyszerűen nincs értelme minden hírrel foglalkoznunk. Túl sok időt pazarlunk rá és sok stresszt okoz. Kis országként semmi ráhatásunk nincs Mianmarra. El kell engedni az egészet.
 • Attila8
  Én egyetértek a cikkel. Az embernek el kell jutnia egy önismereti szintre az egója figyelmen kívül hagyásához.
  Mert mondhatom, hogy fontos mi történik csingilingi országban, de amúgy nem, nem fontos.
  Ha nincs egy életre elég vagyonod, nemzetközi kapcsolataid és több országban ingatlanod meg újabb kapcsolataid a kijutáshoz, semmivel nem leszel jobb helyzetben amikor katonai diktatúrát vezetnek be, az alkesz Sanyinál, aki az utcán találkozik először katonával. Ugyanaz a sors jut. Az ember azt hiszi, hogy ő nem egy kis légypiszok a világ történéseiben. Pedig úgy 7,99999 milliárd ember csak széljegyzet. Én is, úgyhogy élek és nem rettegek.
  Cserébe legalább napi X időt stresszelhetsz hírolvasáskor és latolgathatod az esélyeket.
  Hiheted, hogyha figyeled a híreket és ha elolvasod a világvégét, akkor jobbak lesznek a túlélési esélyeid, de nem.
 • Szabolcs
  Nacionalista
  2021-03-31 at 16:18

  pedig hogy visszasírják régi nyugati kapcsolataikat. A franciák la. otthagyták a kenyeret, ami csak ott ehető DK-Ázsiában. Oszt annyi is, de la. megtanultak tankot szétszerelni, bicajon eltolni a dzungelben Dien Bien Phu-ig, és ott összerakni 🙂 Na jó, ez túlzás. És az amikat is hogy’ bírták. + Persze ott is sokat tett a szocializmus (létező) szelleme.
  + Kínához: nekem mindig büdös, ha pl. azok az angolok pampognak szellemi termék lopásról, akik azóta is büszkék hogy a selymet hogyan csempészték ki, meg a szerecsendiómonopóliumot hogyan vették el a hollandoktól, és az amik is fair play módon közölték talán a svájci gyógyszergyárral, hogy az anthrax elleni addig 10-100 (?) $/db ár legyen 1$/db, vagy legyártjuk mi és ló..szt se adunk.
  Minden ország nézi a saját érdekét, ha nem tudod miért van, akkor lehet a pofonfát rázni.
  Sok köze nincs a cikkhez, bocs.

 • Szabolcs
  “Ronin
  2021-03-31 at 19:08
  Kis országként semmi ráhatásunk nincs Mianmarra.”

  mindenesetre ha valaki figyeli a híreket, esetleg nem foglal szállást mostanság. Persze csak azért, mert ott derülne ki, hogy vírus van, és kell a negatív vírusteszt a határon, más gond nincs is… vagy várj csak…!
  Ja, Burmát is az angolok vitték egy ideig. Valahogy sehonnan nem tudtak szépen távozni 🙂 Hong Kong, India-Pakisztán, Palesztína, Arab-fsz. Irak. Fura véletlenek vannak.

 • Gaben
  Mi párommal 12 éve, fiunk születésekor kidobtuk a TV-t, előfizetéssel együtt. Azóta csak net van.
  Minden hírről épp eleget tudunk így is. Bújni sem kell hozzá a netet egész nap, mindenhonnan árad, semmivel nem vagyunk lemaradva. Nem tudsz kihagyni semmit, mivel ha nagyon fontos hír van, azzal úgyis mindenki fogad a munkahelyeden, meg a boltban.. grr. még ott is öntik rád.
  Meg kell próbálni magadat kicsit felülről nézni, hogy mit okoz neked, családnak a TV-s médiás hírözön. Azonnal rájössz, hogy káros, nem kell túlragozni.
  A netes reklámokat amit tudok blokkolok, így nagyon kevés “felesleges hír” támad meg, bár így is az orrom alá dugják, de azért azt gondolom, hogy ez már azért bírható, és belátom, hogy ebből élnek a holnapüzemeltetők..
  Szívből javaslom, hogy próbálja ki mindenki, legalább 2-3 hónapig a teljes TV mentességet. Nem fogsz hiányt érezni, csak ha elég punnyadt az életed..
 • axt
  “Az embernek el kell jutnia egy önismereti szintre az egója figyelmen kívül hagyásához.” Erre én csak nem régen, pár éve jöttem rá, de tök ugyanez a felismerés ütött belém. Azóta csak nézem, hogy az emberek egoja mekkora és hogy mennyi mindenről gondolják úgy, hogy tőlük függ, hogy ők számítanak, hogy fontosak, egyáltalán, hogy a véleményük számít, az én áll a központban. És ezt az internet, a szociális média csak fújja. Ezek a szemét kommentfolyamok is csak azt a hitet erősítik az emberekben, hogy fontos a véleményük, holott nagyon nem. Igen most épp én is ezt a játékot játszom, de ha megnézem, hogy pl. 10 évvel ezelőtt mennyit kommenteltem, meg most, ég és föld a különbség. Még nem vagyok tökéletes, de felismertem, hogy egyáltalán nem fontos a véleményem és egyáltalán nem fontos a vita random idegenekkel. Néha szórakoztat, de nem sokáig. Örülök, ha más is hasonlóan gondolja.
 • Ezvan.
  Mindig vicces olvasni mikor Miklós olyanba nyúl amiben az itteni olvasó közönség nem jártas. Más dolog pénzügyileg tudatosnak lenni meg úgy általában tudatosan élni. Utóbbi sokkal nehezebb, félre értés ne essék, nekem is csaj időről időre meg és biztos vagyok benne, hogy Miklós sem félisten aki mindig mindent jól csinál. De ez a foggal körömmel ragaszkodni az egyértelműen diszfunkcionális függőséghez, még szépen intellektuellesen körbe is magyarázni önmaga paródiája. Ráfüggni hiroldalakra nem jó. Én is szoktam főleg most. Attól még nem jó. Ha nem érted, nem buta vagy hanem függő. Kérj segítséget.
 • Ezvan.
  Egyébként ha olvasás után az első reakciód az volt, hogy ideges lettél miért ír ilyet Miklós azzal pont őt támasztod alá. Ugyanis ha te úgy gondolod hogy a te életminőséged nem befolyásolja a nem releváns hírek fogyasztása, akkor számodra ez a cikk nem releváns, mert ez azoknak akar segíteni akiknek ez gond. Akkor miért is lettél ideges?
 • untermensch4
  Elég sokan lottóznak is… a politikusok pedig a látszat ellenére nem a törvények felett álló fáraóink, ugyanolyan halandó emberek mint bárki más. Azaz a légypiszkok tömege ugyanúgy meg tudja lincselni mint bárki mást.
 • Tomasz
  Teljesen igazad van.
  Sajnos az ilyen “hírek” olvasása esetén jobb a kisembernek struccpolitikát folytatni, a saját érdekében. Mert kérdés, hogy én mint budapesti, családos apuka, mit tudok tenni, ha elolvasom, hogy a boko haram gyerekeket égetett el élve, vagy az al-shabab diáklányokat rabolt el? (bocsánat az erős példákért).
  1. oda megyek és igazságot osztok mint Sam Childers, aki fogta magát, elment Dél-Szudánba, kézbe vett egy kalasnyikovot és a haverjaival megmentett több mint 300 gyereket a biztos haláltól.
  2. idegesítem magam, hogy nem tudok mit csinálni, és feszült leszek, ami nem tesz jót az egészségemnek

  Az elsőt nem tudom megtenni, akármennyire is akarom, mert nekem itt van családom, és nem biztos, hogy olyan szerencsés leszek, hogy túlélem az akciómat, a másodiknak pedig mi értelme van? Jó nekem ha ideges vagyok tőle? Jó, ha tudok róla? Miért jó? Mi fog változni?

 • wtf
  Volt egy régen egy magyar portál, pozitiv hírekkel csak, csődbe is ment pár hónap alatt, biztos nem volt rá kereslet:D
 • BalageHKK
  Az önmagában nem kétségbeejtő, ha vannak, akiket nem érdekel a politika, vagy a világ más országai, csak klassz lenne, ha ezek nem is szavaznának (a magyar politikának is része a külpolitika, még mielőtt). Ha valaki úgy gondolja, hogy az ő véleménye úgyse számít, úgy korrekt, hogy ne is akarja, hogy számítson mégis.
 • naa
  “Mi párommal 12 éve, fiunk születésekor kidobtuk a TV-t, előfizetéssel együtt. Azóta csak net van.”
  Nono, a tévé hardvert azért ne dobjuk ki (hacsak nem projektort veszünk helyette). A kábeltévé előfizetés kell a fenének, de a tévén filmeket nézni jó dolog 🙂
  “önmagában nem kétségbeejtő, ha vannak, akiket nem érdekel a politika”
  A “nem érdekel a politika” egy olyan országban, ahol nagyjából rendben van a demokrácia, jogállam, stb., teljesen jogos álláspont lenne. Bárcsak dögunalom lenne a politika, szakértők vitáznának az eldöntendő dolgokról, kicsi állam, hadd menjenek a dolgok maguktól.
  Jelenleg a politikai tájékozottság, vélemény kialakítása nagyon fontos a társadalom egésze számára, annak érdekében, hogy majd egyszer ez egy unalmas téma legyen, ne kelljen különösebben foglalkozni azzal, épp ki a miniszterelnök. Már alig várom.
 • Edi

  Mikor volt rá példa mostanában, hogy az állampolgárok érdemben bele tudtak szólni az aktuális nemzetközi politikába? Lehet ezzel áltatni magad, csak nem érdemes.


  Ezzel egyetértek. Soha nem szavaztam még, és nem is tervezem, hogy fogok. Ahol csak két vagy több rossz közül lehet választani, onnan én inkább távol maradok.
  Márpedig jó politikus nincs, vagy ha mégis, a többi rövid úton kicsinálja, tehát nincs befolyása semmire. Viszont aki egyszer odakeveredik a húsosfazék közelébe, az menthetetlenül elkurvul. Csak a mérték a kérdés.
  Még ha egy politikus komolyan gondolná is a jól hangzó ígéreteit, a lobbisták és pénzemberek nagyon hamar meg fogják győzni, hogy nem jó az úgy. De Magyarországon még a komolyan gondolás sem megy a 99%-nak. Akkor pedig az én szavazatomat egyik sem kapja meg. Az én döntésem az, hogy nem szavazok bűnözőkre.

 • Jóska Pista
  Butaság.
  Ne mondjátok már nekem, hogy egész nap azon stresszeltek, vajon Navalnijnak lebénul-e a lába, aznap hány embert gyilkoltak meg Mianmarban, vagy elítélik-e Floyd gyilkosait.
  Viszont a tudás hatalom. Nekem egyszerűen jó érzés, hogy tudok a világ dolgairól, én attól stresszelnék, ha egy fogalmatlan idióta lennék.