Lakás árát Transferwisera?

Többször felmerült mostanában tanácsadáson, hogy valaki eladja a lakását és utalhatja-e Transferwise-ra a vételárat a vevő, hogy olcsó legyen a továbbutalás is (96 forint, ugye), illetve az átváltás euróra, dollárra, vagy akármilyen másik devizára, ha éppen azt szeretné.

(Aki kimaradt az infóból, a Transferwise néhány hónapja ad magyar számlaszámot is mindenkinek, így teljesen normális magyar számlának is tudod használni, akár magánemberként, akár cégként, nulla forint havi díj és 96 forint/utalás költség mellett, cikk erre.)

Nos, a válasz kettős: egyrészt semmi akadálya, másrészt viszont ha egy frissen nyitott számlára ennyi pénz érkezik, az mindenhol kiveri a biztosítékot, így a Transferwise-nál is.

Felhívtam őket, mit lehet vagy kell tenni ilyenkor. Azt mondták, ami várható volt: a pénzt meg fogják kapni, de azzal a lendülettel zárolni is fogják és megkérik, hogy töltsd fel az ügyvéd által aláírt, teljesen hivatalos adásvételi szerződést, utána két-három napon belül minden rendben lesz. Van magyar telefonos ügyfélszolgálat, ahol fel is veszik a telefont, nem úgy mint sok hasonló cégnél, a feltöltés sem egy agysebészet, szkennelés, fájl csatolása és kész.

Amit érdemes tudnod: sok magyar banknál is (bár tudtommal nem mindnél) van úgynevezett egyedi devizaváltási árfolyam. Kellően nagy összegnél már normál bankban sem azt a lehúzós mértékű devizaátváltást használják, hanem középárfolyamhoz képest 0,5-1 forinttal többet. Ez akár olcsóbb is lehet, mint a Transferwise váltási költsége. Van olyan bank is, ahol az összeg nagyságának megfelelően sávosan adnak kedvezményt a devizaváltásból. Így amíg kisebb összegnél egyértelműen nyerő a Transferwise árfolyama, ennyi pénznél ez már nem olyan biztos, hogy így van. Ja és ugye a Transferwise elkezdett negatív kamatot felszámítani a nagyösszegű eurós számlaegyenlegekre, ahogy azt szintén írtam néhány hónapja.

A másik, hogy az utalást idehaza a tranzakciós adó drágítja meg, annak viszont van felső határa, alkalmanként hatezer forint. Tehát ha egyébként az utalás esetleg ingyenes a számlacsomagoddal, vagyis a bank nem kér pénzt, csak az adót számítja fel neked, akkor hatezer forintnál megáll a számláló, ami azért 30-40 milliós eladásnál nem biztos, hogy kibírhatatlan összeg.

Mindegy, ettől még előfordulhat, hogy a Transferwise lesz a nyerő, mert például utalnád külföldre a pénzt és abban nem igazán van olcsóbb nála a magyar bankok között.

Tehát a lehetőség adott, működik, de ne lepődjél meg, ha fennakadsz a rostán, ha ennyi pénzt egy idegen beutal a számládra. Nem csak a Transferwise-nál, de sok másik banknál is.

Share

72 hozzászólás

 • vahokif
  Ilyenkor érdemes előre regisztrálni és szólni a supportnak, hogy mire készülsz. Én ezt csináltam ennyi pénznél és minden simán ment.
 • Kiszamolo
  vahokif, én is kérdeztem, azt mondták, hogy attól még bekérhetik a dokumentumokat, ha csak mondjuk egy előszerződést, vagy nem aláírt szerződést töltöttél fel előre.
 • Giorgio
  Mennyi idő vagy tranzakció után lesz nem friss egy számla? Mi van, ha megnyerem a lottót és 10 bakszámlára kiutalják a pénzt? Megnézik, hogy ki küldte vagy be kell szkennelnem a nyertes szelvényt? 🙂
 • Kiszamolo
  Giorgio, mindig tudják a pénzmosással foglalkozó hatóságok, ki nyert a lottón, mert a bankok lejelentik nekik, mint gyanúsat. Ezt ők mondták.
 • MZ/X
  Nálunk is megkérdezték honnan van a pénz, amikor bejött egy 9 jegyű összeg. Megírtam, hogy ház eladásból, 5 perc után el is fogadták. Nem hiszem, hogy ez különösebben problémás lett volna.
 • -nb-
  OFF

  Teljesen OFF, ha nem engeded ki, nincs harag 🙂 ,
  de hátha valakit érint
  Az alábbi linken vannak nagyon részletes és jól magyarázoztt nyugdíjkiszámítási példák. Pl nekem innen lett világos,
  hogy a degressziót a teljes élet-átlag kiszámítása után alkalmazzák.

  nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9s/%C3%BCgyint%C3%A9z%C3%A9si-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3k/108-%C3%B6regs%C3%A9gi-nyugd%C3%ADj/1873-az-%C3%B6regs%C3%A9gi-nyugd%C3%ADj-%C3%B6sszeg%C3%A9nek-kisz%C3%A1m%C3%ADt%C3%A1sa-p%C3%A9ld%C3%A1kkal.html

  A link azért ilyen kacifántos, mert tele van ékezetes betűkkel 🙁

  Mert amikor én írtam ugyanerről, az már nem is volt jó, igaz?

  https://kiszamolo.hu/hogyan-szamoljak-ki-a-nyugdijadat/

 • Kepe
  Én konkrétan így veszek most lakást, rokontól aki amerikában él 3 részletes fizetéssel. A transferwise volt a legjobb választás.
  Konkrétan eddig 2 részletet fizettem a szerződésem szerint, annyi volt hogy az ez évi januári részlet utalásánál elkérte hogy újra igazoljam magam, befotóztam a személyit , ennyi. 1 nap múlva megkapta. Mondjuk 50 ezer dollár alatti részletekről van . szó. Nem kérdezték miért küldtem neki.
 • vahokif
  Igen, elkérhetik a dokumentumokat, de ezt el lehet intézni még az utalás előtt, utána növelik a limitet a számlán.
 • BodóBács
  Az hagyján, én saját magamnak utaltam nagyobb összeget külföldre (ugyanazon a néven, ugyanazokkal a születési és egyéb adatokkal nyitottam számlát Magyarországon és külföldön is) és kérte a külföldi bank, hogy igazoljam a pénz eredetét…
 • Alfa
  Tetszőleges magyar bank, forint számla és egy bankkártya és nincs utalási költség.
  Pár milliós darabokban top-up mondjuk Revolutra és onnan kvázi ingyen lehet utalni.
  De egyben bankkártyás vásárlással be lehet tolni akárhány milliót AKK-hoz is.
  Nem értem ezeket a problémákat.
 • Yoda
  Giorgio, nem kell beszkennelni a szelvényt, elég csak bediktálni a számokat!

  Egyébként van olyan közületek, aki ilyen esetben Metal Revolut csomaggal át meri váltani a lakás árát? Kicsit neccesnek érzem, főleg az ügyfélszolgálat miatt. Csak sajnos túl jó az árfolyam ott 🙂

 • Cartman
  Ha itt csinálok céges számlát, attól még kell lennie más banknál is számlámnak?
  Nagyobb összzeg beérkezése esetén gondolom a kiállított számlát kell bemutatni nekik?
 • Kiszamolo
  Cartman, igen, a NAV ragaszkodik hozzá, hogy legyen egy magyar bankban. (A transefwise bár magyar számlaszámot ad, de nem magyar bank.)

  Arra viszont nem kötelez, hogy azon keresztül menjenek a tranzakciók. Jelentsd le a TW számlát is és kész, használd azt, a magyar drága számlát pedig tartsd meg dísznek. (Olyat válassz, ahol nincs havi díj.)

 • István
  Itt ha jól értem más nevére megy. Ha saját számláról utalok saját számlára az is fennakad? Olyankor mi van, mivel lehet igazolni? 20-30 éve kötött szerződés másolattal régi lakcímmel és személyivel vagy q már nem létező papír kivonat másolattal? Vagy egy elektronikussal amin talán rajta van jó esetben a név? Sosem láttam még azért kérdezem.
  Köszi
 • Borka
  Miklós, Használt lakást veszek CSOK-kal, hitel nélkül. 2 gyerek már megvan. Azt tanácsolja a csok és egyben hitelugyintéző, h vegyem fel a CSOK hitelt, évi 200 e Ft a hasznom, ha bedobom a 4.95 kamatozású állampapírba. Nincs kockázat, bármikor visszafizethető. Egyszer mintha már írtál volna erről,h ez nem teljesen így van. De most nem találom… Köszi!

  Igen, írtam róla, de én sem találom.

  Ez idevág, de nem az: https://kiszamolo.hu/hitelt-es-megtakaritast/

  A lényeg: a (közel) 200 ezer haszon csak az első hónapban igaz, mivel minden hónapban van tőketörlesztés is, így egyre kevesebb tőkére van a hasznod. Amit a visszafizetésre használsz tőketörlesztést, azt magadnak is elrakhatnád állampapír pluszba, amire kamatot kapnál a futamidő alatt. Ettől is elesel a tőketörlesztés miatt.

  Ha valaki tudja, melyik cikk volt az, belinkelhetné.

 • Lala
  Ezért jobb aranytömbben vagy bitcoinban kérni 🙂
 • gaborr
  Magyar banknál fennakad nagy összeg? na ne.
  9 számjegyű utalásokat sem ellenőriznek a magyar bankok se céges se magán számlán, nem véletlen, hogy a pénzmosók új kedvenc helyszíne lett magyarország… Szerintem kb semmit nem vizsgálnak nálunk, se technológia, se pénz nincs rá, ember meg végképp. Az ír bankomnak előbb feltűnik, ha nagy összegű euró érkezik, hívnak is egyből telefonon.

  Mondjuk nekem TW-nál és Revolutnál sem volt gondom nagy összegekkel, tehát én habozás nélkül beutalnám TW számlára a vételárat.

 • terpesz
  en utaltam magamnak sajat nevemen levo amerikai szamlarol $10k feletti osszeget ugy 2 eve, kertek egy fenykepes okmanyt, kuldtem egy utlevelet, ennyi volt. Azota nem akadnak fenn semmilyen penzmozgason
 • -nb-

  upsz, ezt benéztem 🙁
  hát jó, majd jobban figyelek 🙂
 • antiingatlanos
  ” fennakadsz a rostán, ha ennyi pénzt egy idegen beutal a számládra. Nem csak a Transferwise-nál, de sok másik banknál is.”

  Hagyományos magyar banknál is? Mert ilyenről még nem halottam.
  (Kp befizetésnél értelemszerűen elkérik.)

  OFF
  másnak is gugliznia kell, hogy melyik állat a sivatag hajója, vagy csak én vagyok műveletlen? 🙂

  Miért, mikre tippelgettél? 🙂 Úgy magam előtt látlak: sivatagi róka… affene, ez sem jó. sivatagi medve. Olyan nincs is. Egyiptomi ugróegér? Ezt sem fogadta el…. 🙂

 • usespanner
  Sőt, a teve púpjában mégcsak nem is víz, hanem (surprise-surprise..!) zsír van!

  Nekem TW a bankkártyám és Transferwise a bankom is, arra érkezik a német-magyar fizu. Egyedül csak lakáshitelt nem ad, bár az most nem esedékes.

 • Pallos Levente
  Én vettem lakást 50 millióért, TWn keresztül fizetve. Kicsit nézegették, de simán átment. Csak 2 nap volt azt hiszem.
 • Sajtos Makaróni
  Transferwise-val ha mondjuk forintot váltasz dollárra, akkor kiírja, hogyha USA-n kívülre küldöd, akkor ismeretlen díjakat von le merthogy több bankon megy keresztül…
  1 millió Forintnál 23 dollárral kevesebb ért el a célszámlára, mint amit TW mondott. Szerintem ez nagyon gáz.
  Szóval annyira nem jött be.
 • maveryck
  Nem ismerem eléggé a Transferwise-t, de a honi bankokra van OBA.
  “Az OBA a betétek tőkéje és kamata után főszabály szerint legfeljebb 100 000 (azaz százezer) eurónak megfelelő forintösszegig fizet kártalanítást. A törvényben meghatározott speciális esetekben ezt az értékhatárt meghaladóan, további legfeljebb 50 000 euró összeghatárig is fizethető kártalanítás.

  Ilyen, a kártalanítás általános értékhatárát meghaladó kifizetésre jogosultak azok a természetes személyek, akiknek betétje:

  lakáseladás vételárából,
  lakásbérleti jog vagy lakáshasználati jog eladásából származó vételárból,
  munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból,
  biztosítási összegből vagy
  bűncselekmény áldozatainak vagy tévesen elítélteknek járó kártérítésből áll” oba.hu/betetvedelem/a-biztositas-ertekhatara

 • Éva
  Újra megkerdem, mert az előző hszt elsodorta a rengeteg komment: londoni cég felvenne freelancernek évi 30.000 fontért. Ebből reálisan mennyi nyereségem lehet (nincs se cégem se katam)? Tudja itt valaki okos, hogy megeri e ennyiért katazni?
  Nekem nagyon úgy jön ki a matek, hogy nem..
  Havi kata 55e
  Könyvelők áfás könyveles miatt min havi 20e
  Bank kb havi 10e
  +40% örömado a 3mil feletti részre
  12x(55e+20e+10e) + ((12m-3m) – 40%)
  1.020.000+3.600.000
  Bevétel: 12m
  Kiadás: 4.62m
  Nyereség max: 7.38
  Havi “bér”: 615.000 Ft
  Vagyis a rengeteg adminisztrációs szórakozás és kiadas mellett, úgy, hogy a nyugdíjra kb semmi sem megy jobban megérné egy bejelentett fél milliós munkahely.
 • Kiszamolo
  Éva, nem mínusz 40%, hanem mínusz 28,5% kb. külföldről származó jövedelemre.
 • D

  Mar korabban is elojott az egyedi devizavaltasi arfolyam.
  A sajat bankomnal majd nyilvan rakerdezek, de sajat ismereteid alapjan nagysagrendileg mekkora osszegtol kezdve allnak szoba velem a bankok ilyen teren?
 • Borka
  Azt hiszem megtaláltam, amit olvastam arról, hogy megéri-e felvenni a 10 milliós hitelt befektetési célból. Babaváró hitel befektetése, “alcím”: Ön felvenne 10 milliós hitelt havi 10 ezer forint nyereségért? Őszintén szólva nem teljesen értem a levezetést, hogy miért, hogyan csökken ez az elérhető évi 200 e Ft haszon. Elhiszem.
  A hitel ügyintéző oly színben tüntette fel, hogy nem vagyok elég okos, ha ezt nem használom fel. Igazából még évi 200 e nyereség is határeset, főként érzelmileg. Sosem volt még hitelem, nem kell nekem a stressz.
  kiszamolo.hu/babavaro-befektetese/
 • Karcsika
  “egyedi devizaváltási árfolyam”

  Nem tudom mi számít komolyabb összegnek, de kb. 5 éve 20-30 millió körüli összegnél szinte kiröhögtek, amikor erre az egyedi devizaváltási árfolyamra rákérdeztem a banknál.

 • gaborr
  mármint mi nem jött be, a TW vagy hogy megismerted milyen drága a nemzetközi USD átutalás? valszeg másik banknál 2x ennyibe került volna.

  ha ingyenes USD utalást akarsz akkor csakis ACH és USA-n belül. (akár TW-al) Wire transfer mindenhol ilyen drága lesz.

  Érdemes tájékozódni utalás előtt a költségekről, ahogy a TW is felhívta a figyelmed, valszeg a fogadó fél is el tudta volna mondani mennyibe fog ez kerülni. (általában 20-40 usd közt van)

 • Kiszamolo
  Karcsika, melyik bank?
 • Kiszamolo
  D, jellemzően 25 millió a határ, ahol nagyon jó árfolyamot kapsz, de alatta is engednek. Régebben az Unicredit és a Rafi is jó volt ebben, nem tudom, ez változott-e az elmúlt egy-két évben.

  Az se biztos, hogy a fióki kezitcsókolom tud a lehetőségről, privátbankárt érdemes ezzel zaklatni esetleg a treasury-t.

 • Karcsika
  Kiszamolo
  2021-02-12 at 21:18
  Az Erste volt az.
 • Racoon
  Éva
  2021-02-12 at 19:47

  Látod-látod… Nem telt bele 2 hét és már kacsingatsz a cégalapítás felé:))
  Mi lesz 45 évesen?

 • Hapci
  A magyar bankhoz érkeztetésnél ne felejtsük el a jóváírási költséget is a befolyt devizára – mondjuk most elbizonytalanodtam, hogy az céges számlán van -e csak…

  Én is meg tudom erősíteni, a magyar zöld banknál (egyébként ilyenre az a bank nem rossz) pár éve nálam is jöttek-mentek nagy összegek ingatlan vásárlás okán és nem foglalkozott velem senki.
  Ellenben amikor egy osztrák bankszámlára küldtem nagyobb összeget először külföldi befektetésből kivonva, hogy az ottani egyenleggel együtt továbbutaljam – pont mert nem akartam átváltani még és ez volt kényelmes – az osztrákok kértek papírt a pénz forrásáról, sőt letiltották a kiutalást arról a számláról az átutalás teljesítése után. Mondjuk kicsit jogos, mert az is befektetési számla volt, de én kicsit folyószámlaként használtam euró utalásokra mert ingyen ment minden onnan, kicsit mellre szívták ezt meg a nagy ugrást az összegben… 🙂

 • Éva
  a kata az cégnek számít? Mellesleg ez az egyik oka, amiért nem érdekel ez a munka. A másik, hogy csomó cég megkeresett, de mind közül csak a ő terméküket nincs kedvem árulni… Főleg, hogy a csóró közép- és alt. sulik a celkozonsegeik.

  Kiszamolo,köszi a javítást! Nem tudtam, hogy külföldre kevesebb

 • -nb-
  Még mindig OFF

  közben rájöttem, hogy olvastam a 2017-es irásodat (kommenteltem is), akkor a részletek még nem érdekeltek annyira,
  viszont mostmeg igen 🙂
  A linken nagyon részletes példák vannak, tételesen, mondjuk arra továbbra sincs gaarancia, hogy akár 3 év múlva ugyanez lesz 🙁

  /OFF

 • Kulombos
  K&H-nál már 6000 Eur felett kérhetsz egyedi árfolyamot és elég kicsi marzzsal dolgoznak.
 • Grand
  -nb-,
  nem állítom, hogy minden számítást ellenőriztem, de ha elhisszük a példákat, az valahogy az egész rendszer alkalmatlanságát mutatja: a 3. példában több a nyugdíj, mint a 2-ban, holott a 3-ban 1987-ből nem volt kereseti adat, ezért a minimálbér pótlásának szabályát vették figyelembe (ráadásul a hivatkozott 7. mellékletben nincs is meghatározva minimálbér 1987-re).
  Jó nagy katyvasz az egész, szerencsére(?) 10-20 év múlva nem kell már azon gondolkodni, hogyan számolják ki a nyugdíjat…
 • Racoon
  Éva
  2021-02-12 at 22:04
  “a kata az cégnek számít?” -persze, vállalkozást kell indítanod, hogy utána a KATA-t válaszd mint adózási formát.
  “Mellesleg ez az egyik oka, amiért nem érdekel ez a munka. A másik, hogy csomó cég megkeresett, de mind közül csak a ő terméküket nincs kedvem árulni…” – ez természetes folyamat, egy értékesítő először mindent el tud adni kvázi önigazolásként, majd szelektál, aztán kiég… Ezt tudják a megbízók is, ezért nagy az ázsiója a fiatal, motiválható sales-esnek…
  A kiégés után, -szerencsés esetben- a sales-es főnixként feltámad hamvaiból és más területen kezdi újra, vagy vállalkozásba kezd…
  Mellesleg, ha az angolok próbaidőre is adnak alapfizut és nem zárják ki a szerződésben, hogy mással is foglalkozz (amit nem tehetnek meg csak alkalmazotti jogviszony esetén)m, akkor miért nem próbálod ki ezt is párhuzamosan a fő csapás mellett? Mit veszthetsz? Ha 3 havi alapbért kifizetnek…
 • Attila
  Makaróni

  A Transferwise és az Unicredit(HU) közötti USD utalás engem is megszívatott, mert szó nem volt róla, hogy az utalásban közbenjáró (intermediary banks) leemel egy tetszőleges összeget az utalásból. Se a bank hirdetményében, se a pénzügyi szolgáltató által feladott költség számításban nem volt szó arról, hogy létezik ilyen költség. A lényeg, hogy a 100 USD próba utalásból, 79.66 USD érkezett meg a számlára. Ebből -8.16 USD a bank elutalási költsége volt, a Transferwise -5.34 USD-t írt az utalás kalkulációjánál, hogy fogadják(!) az utalást (Wire Transfer), a többi (-6.84 USD) elfogyott útközben. A Transferwise azt írta, hogy a küldő bankot kell megkérdezni, az Unicredit pedig a kérdésre válaszolva, leírta, ők mit vontak le és mit küldtek tovább. Egyik cég sem tudta megmondani, melyik bank volt a közbenjáró bank az utalásnál és ennek miért ennyi volt a költsége.

  hát igen, ezért beszéltem erről a Kiszámoló Akadémián, mert sokan túl későn jönnek erre rá. 🙂

 • Mikuláska
  OFF: Miklós a nyugdíj számítással kapcsolatos egyik bejegyzésében említi, hogy egy aránylag jól kereső embernek a nyugdíj korhatár előtt nem biztos, hogy érdemes még alacsonyabb bérért munkát vállalnia. Ha valaki tud olyan megbízható partnert, aki képes nyugdíj szcenario számításban segíteni (és nem nyugdíjbiztosítást rám sózni), akkor azt megírhatnátok. A hivatalos netes kalkulátor ilyenre használhatatlan, egy excel alapúval már lehetne mit kezdeni. 3 nyugdíj kifizetési szcenarióra lennék kíváncsi, jelen törvényi szabályzás mellett: a nyugdíj előtti 9 évben munkanélküli, minimálbér, bruttó 250 eFt-os jövőbeli fizetés. (Az ezt megelőző adatok nagyrészt rendelkezésre állnak).
  Ha nincs ilyen szolgáltatás, akkor jelzem, hogy ez egy piaci rés, a nyugdíj előtt 5-10-15 évvel állók már vágják a centit, de fogalmuk sincs róla, hogy mit kellene tenniük ha jelentősen megváltozik a munkaviszonyuk.
 • N.N.
  A cikk egyébként nagyon fontos és nekem épp jókor jött. A lakásvásárlás előtt pont ezen gondolkodtam, hogy sokat lehetne spórolni, ha német számláról transferwise-zal küldeném direktben a magyar számlával rendelkező eladónak az összeget. Ez az Unikredit (HU)-s komment viszont elbizonytalanított. Viszont az is macerás lehet, hogyha az eladó megbeszéli a bankjával, hogy majd jól váltsák az eurót. Az eladónak ez nem érdeke.
  Így az a biztosabb, de megoldás, ha OTP-s számlámnál megbeszélem, hogy jön a német számlámról nagy összegű utalás és váltsák úgy ahogy Kiszámoló leírta, itt leveszik a sápot beérkezéskor és amikor továbbutalom akkor is 🙂
 • BlaZember
  ezt nem csak a TW csinálja, de a rendes bankok is. Ha részt vesz egy harmadik bank az utalásban, az nem ingyen dolgozik. Nem csak USD, de egyéb deviza esetén sem. Nekem EUR érkezik minden hónapban a céges K&H EUR számlára az USA-ból, ott is megvan ez a költség. Az egyedi árfolyam valóban 6000 EUR felett elérhető. Tegnap 357.43-ért váltottak forintra 6k EUR-t.

  Gondolkodtam TW-ben, de nem feltétlen olcsóbb, viszont legalább nincs rá betétbiztosítás. Nyaralás stb esetén viszont azt használom.

 • pont
  és a fiókos ügyintéző röhögött ki (akinek általában fogalma sincs) vagy felhívtátok a treasury-t?
 • P. G.

  Érdemes utánanézned az észt elektronikus cégnek, itt is volt téma. A közhiedelemmel ellentétben nem “adóparadicsomi” megoldás, de éppen az egyszerű adminisztráció miatt megérheti. Nemzetközi viszonylatban dolgozók életét megkönnyíti.

  Korábban felszínesen utánanéztem, nekem ez jött át (nagy téma, és tévedhetek is):

  A magyar KATÁ-hoz hasonló nagyságrendű az összes havi kiadás + a kivett jövedelem után magyar szjá-t fizetsz (15%).

  Abban van mozgástér, ha nem veszed ki minden bevételedet, sőt visszaforgatod, akkor az nem adózik. Így a meg nem fizetett adó a kamatos kamat elve alapján gyarapítja a tőkédet (ha visszaforgatod), ez nagyon tetszik benne.

  Én úgy csinálnám, ha az észt szabályok megengedik, ami kiadásomat csak lehet, cégként fizetném ki, az így közvetetten kivett bevétel után sem kell adózni (csak ÁFÁ-t).

  Érdemes persze ennél pontosabban utánanézni, ha érdekel.

 • Kiszamolo
  P.G., az észtek a magyar ügyfélkaput és a magyar KIVA adózást adják el nagyon ügyesen. (Mármint annak megfelelő, amit kínálnak.)

  Nincs benne semmi izgi dolog.

  Hiába kamatoztatod cégen belül, egyszer ki kell majd venned és akkor szintén kamatos kamattal fogsz adózni a magasabb összeg után. Hogy 100 után fizetsz 85-öt és utána adómentesen kamatoztatod TBSZ számlán magadnak, vagy 100-ról cégen belül hizlalod 200-ra és még a nyereség után is adózol cégként, majd 200 után fizetsz ki 30-at adóba, nem egy nagy nyereség.

 • P. G.

  OK, akkor csak egyfajta “ingyen hitelnek” felel meg. Amíg nem fizeted ki adóba, akár évekig is görgetheted, használhatod azt a pénzt. Növelheti a mozgásteret. Vagy valamit félreértek. 🙂

  Aki ‘A’ országban él, és ‘B’, ‘C’, stb országokba dolgozik, számláz, annak az észt e-cég leegyszerűsíti az életét. Ugyanúgy adózik, adminisztrál minden esetben.

 • BlaZember
  Ha Németországból utalnál EUR-t, akkor nem lesz ilyen extra költség, mert a SEPA utalásoknál nincs szükség közvetítő bankra. Akár TW, akár nem. Ilyen költség SWIFT utalásoknál keletkezik, ha a küldő és a fogadó bank nem áll közvetlen kapcsolatban egymással. Ha magyar (UniCredit) és USA bankok (TW USA számlavezető bankja) között kell utalni, akkor ott szinte biztos lesz ilyen költség. TW viszont elvileg tud ellenkező irányú tranzakciókat párosítani, és így helyi tranzakciókká egyszerűsíteni. Attila esetében a gond az volt – ha jól értem amit írt -, hogy magyar USD számláról küldött USD-t a TW-s USD számlájára, ami egy SWIFT tranzakció. Az meg drága muri, és az aktuális közvetítő bankon múlik a díja.

  Esetedben meg kell nézned mennyi a német bankodból EUR-t utalni a TW (most épp azt hiszem belga) számlájára, majd hogy a TW mennyiért utalja ki a forintot.

 • Ty
  “Mindegy, ettől még előfordulhat, hogy a Transferwise lesz a nyerő, mert például utalnád külföldre a pénzt és abban nem igazán van olcsóbb nála a magyar bankok között.”

  Mióta az EU-n belüli utalások ugyanazon az áron kell, hogy menjenek, mint a hazaiak, azóta az sem feltétlen igaz.