Digi mobil roaming

Nemrég teljesen átmentem a Digi mobil szolgáltatásához, számhordozással. Nekem tökéletesen bevált, de azért vannak vele gondok. Míg Budaörsön mindenhol jó a vétel, a szomszédos Törökbálint-Tükörhegyen még az utcán sincs térerő. Nem hogy az Alléen belül nincs térerő, de még az épület tövében is meg-megszakad a hívás, kint az utcán.

Máskor meg a világ végén van térerő, ahol nem is gondolnád.

Ezért van egy dominos kártya is a telefonban, ha olyan vad helyekre megyek, mint Törökbálint-Tükörhegy, át tudom irányítani a hívást a telekomos kártyára, ha nem vagyok elérhető hálózat hiánya miatt. Ennyi kompromisszummal tudok együtt élni, bár inkább kísérleti jelleggel mentem át teljesen a Digihez, hiszen eddig is ezt használtam, csak a számomat nem vittem át.

(Eddig is volt egy digis kártyám a telefonomban, arról ment a net és arról is telefonáltam. Ezer forintért 200 percet és 15 GB netet kapsz. A net különb, mint a vezetékes exUPC-s voda kábeles szolgáltatás otthon, ami gyakran skype hívás közben is megszakad. Még egyszer: kábeles szolgáltatás a vodáé.)

De nem erről akartam írni, csak megemlítettem a tapasztalataimat, ha te is hasonlóban gondolkodsz, hogy a digit teszed meg főkártyának. Vadregényes dolog tud lenni, de ha nem sokat mozogsz olyan helyeken, ahol nincs térerő, akkor teljesen vállalható. Ha te nem szereted a vad és kiszámíthatatlan dolgokat, nem biztos, hogy meg kell lépned a teljes átállást.

Amiért írok, az a roaming díjak. Az csak egy dolog, hogy az Unión kívül alig valahol van roamingra lehetőség (ami fontos lehet, ha elérhető akarsz maradni nyaralás közben is), a másik, hogy mennyiért adják azt.

Svájc és Szerbia a négyes díjzónához tartozik, így minden fogadott perc 220 Ft és minden indított hívás 530 forint percenként, 1 MB(!!!) net pedig 36 forint.

Nem a Digi az egyetlen, amelyik ennyire rondán lehúzza a unión kívül roamingolókat, a többiek se szerényebbek ennél az árazásban (Telekomnál is 527 forint egy perc indított hívás Svájcban és 393 Ft Szerbiában Domino kártyával és 33 Ft egy MB adat), de ezt jó, ha tudod, még mielőtt Svájcba vagy Szerbiába mész és nem kapcsolod ki a telefonodat a határon vagy használni akarnád mondjuk a Google Maps-et navigálásra. Látszik, hogy ezt még nem szabályozza az Unió, így szabadrablás van az Unió határain kívül.

Share

34 hozzászólás

 • V. Tamas
  Nagyon sokan panaszkodnak az exUPC-re, de nem igazán értem hogy miért, nálam atomstabil. Talán az lehet, hogy a többséggel ellentétben nem alapértelmezett router módban használom, hanem csak modemként és saját router-t kötöttem rá. Úgy tűnik a net, mint szolgáltatás jó, csak az eszköz amit adnak hozzá, az a vacak.
  Az állam pedig csak behúzott egy mobil szolgáltatót. Vajon miért szivatták szénné a Digit az utóbbi időben mindenhol?

  Tamás, ugyanaz a modem, mint tavaly, sőt négy éve és eddig semmi baj nem volt vele. Abban a pillanatban, hogy a voda átvette, kritikán aluli lett minden. Oké, hogy ez pont egybeesett az általános home office-szal tavaly márciusban, így az is vastagon benne lehetett, de könyörgöm, már egy év eltelt és még mindig hulladék. Néha éjszaka 11 órakor is képes lehalni, pedig akkor biztos nincs nagy terhelés alatt.

  Ha a modem jó volt éveken át, miért a vodánál romlott el minden?

  Mondjuk van itthon modem, akár le is porolhatom, hogy az segít-e a dolgon.

 • nyman
  Roaming ügyben a vodafone tűnt eddig a legkorrektebbnek.

  Gondolom majd mások is leírják, hogy adatra be lehet szerezni lokális sim kártyát, illetve van több olyan ami direkt “utazós” kártya.

 • Silhouette
  Miklós, ez honnan jött, hogy egy NER-es céget támogatsz? 🙂

  Akkor még nem volt az.

 • Vojtech
  Nálunk a TV lett rosszabb, mióta a Vodafone lecserélte a Horizon boxot a sajátjára. Sok csatorna nem jön be csak újraindítás után. A net modem nem változott, néha eldobja a vonalat, de kibírható.
 • Bal
  exUPC nálam is atomstabil, voda előtt is az volt, utána is az. Évente 1-2 alkalommal hal csak meg, de akkor is gyorsan javítják. Azon is múlhat, milyen messzi vagy a helyi elosztódtól.

  Én is modem módban használom, saját routerekkel. A boxjukat közvetlen hálózati eszközként használni amúgy is közvetlen életveszély. Pár éve hatalmas biztonsági lyukakat találtak benne, amiket nem követtem, hogy befoltoztak-e, de valószínűleg nem, a szolgáltatókat az ilyesmi nem érdekli. A password-öt még mindig cleantext-ben kéri …

  A digire a környéken mindenki fúj, a karanténban hetekig nem működött rendesen a mellettünk levő komplett lakótelepen. Az optikai kábelük doboza itt lóg a házunk előtt már vagy három éve. Sokat kerestem már őket, hogy mikor akarják az utolsó pár métert kihúzni (második backup szolgáltatónak jó lenne), de valamiért nem akarják befejezni, érthetetlen.

 • chess
  Én Montenegróban és Szerbiában VOIP-t használok. 2-5Ft/perc a több száz helyett.Free wifi meg mindenhol akad.
 • nem emlékszem a nickemre
  V. Tamas: Akkor szerencséd van. A relative lassú modem/router csak a kisebbik gond, de a hálózat is instabil. Nem az egész “központilag”, hanem utcáról-utcára eltérő a stabilitás. Egy évig voltam előfizető, minden nap tapasztaltam pillanatnyi megszakadást, ami videó hívások közben a legkellemesebb. Ezen kívül többször összejött nekik félnapos kiesés is. Haver két utcával odébb ugyan ezt tapasztalta. Ő már régebb óta volt UPC-s, a felvásárlás után lett rosszabb szerinte is. Most átment a magentához.
 • Kasszandra
  EU-n kívül CitySIM.
 • Soros
  Telekom vezetékes nettel sosem volt gond, jó mondjuk optikai kábel van.
 • Árpi
  Nem arról volt, szó, hogy az EU-ban nincs roaming díj? Akkor, hogy van ez?

  Az Unión belül nincs. Szerbia, Ukrajna, Svájc nem uniós ország.

 • Kicsa
  Ha már szóbakerült: Vodafone-nál Svájc is EU-nak számít.
 • Tamás
  Az EU aktuális szabályozásánál megkérdezték Svájcot (is), hogy benne akar-e lenni a szerződésben (EUIVreq, roam@home)
  és Svájc azt válaszolta, hogy nem.
  Ezért nem adják alapból a mobilok eu-snak a svájci roamingot, a voda valszeg egyedi döntés alapján meg beletette az országot abba a csoportba. Érdekesség, hogy Norvégia belement az alkuba, tehát ott is uazt fizeted mint otthon.
  Árakban van ugye a nagyker, és kisker. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy mekkora biznisz az eu-n kívüli roaming, de uakkor tegyük hozzá, hogy a jelenlegi szabályozással nagyon sok üf visszaél.
  Megveszed a korlátlan díjcsomagot, kimégy az eu-ba, és fullba tolod a datát.
  Ez keményen mínuszos a honos cégednek (tőled csak a fix kisker árat kéri, de a túloldanak fizeti folyamatosan a nagyker költséget). Elvileg az ilyen típusú üf-ket a fairusedpolicy alapján lehetne korlátozni is, de szvsz ez még sehol sincs.
 • Meister
  , ez egyébként miért baj, hogy egy magyar cég felezi le a hasznot, és nem egy külföldi? Szerintem minden szempontból jó, ha van magyar tulajdonú távközlési cég. Ez nemzetbiztonsági okokból és költséghatékonysági okokból is jó.

  Az nem lenne baj, ha lenne magyar szolgáltatás. Az viszont komoly probléma, hogy törvényellenesen vagy elüldözik illetve ellehetetlenítik a meglévő szolgáltatót (Dig) vagy megakadályozzák az eladást, hogy egy megfelelő ember kaparinthassa meg diszkontáron a céget(Aegon). Esetleg törvényt hoznak mondjuk a villanyoszlopokon lévő reklámok ellen, majd amikor a megfelelő személy megvette az így már semmit nem érő céget (ESMA), akkor csodák-csodája, egy hónappal később már mégis lehet reklámozni a villanyoszlopokon.

  Ezek után ki akar itthon befektetni? Nincs az a bolond, aki ide pénzt hozna, vagy ha hoz is, viszi is ki azonnal, mert ki tudja, hátha holnap pont az ő üzletét nézi ki valamelyik mohó kisgömböc. Vagy eleve korrupt és tudja, hogy itt csak úgy lehet üzletelni.

  S ennek mind mi isszuk meg a levét és fizetjük meg az árát. Mert nem az ország hatalmát erősíti a gazdaság elrablása, hanem egyetlen emberét. Persze sokan elhiszik, hogy ez az ország érdeke és nem a hatalommegtartás és a megfelelő emberek meggazdagodásának egyedüli érdeke.

  Persze nem is olyan régen is elhitték az emberek, hogy a zsidóktól majd kicsit később mindenki mástól is el kell venni a vagyont, mert ez a közjó érdeke. Láttuk, mi lett, amikor az emberek elhiszik ezeket a hazugságokat, csak mert sokat mondják nekik.

 • Dani
  Én is azt tudom megerősíteni, hogy alapvetően nincs baj a netes és TVs szolgáltatással az exUPC-nél.
  A TV mindig megy, net is stabil. Az utóbbi 3-4 napban éreztem esténként, hogy a latency nagyon megnőtt, de egyelőre kivárok, hogy ez temporális hiba e vagy valami kezdődő nagyobb probléma.
  Én a cégtől kapott routert használnom, de rejtett SID-del és erős jelszóval, ettől függetlenül elgondolkodtató egy másik router használata.
 • Grand
  Árpi,
  szerintem olvasd el még egyszer a cikket.
 • Grand
  Kicsa,
  és UK is. Dicséretes.
 • V
  nem ertem a panaszkodokat, bezzeg az en 56kbps modemem atomstabil, csak sokat kell varni mig betarcsaz, de legalabb addig is “zenel” /s
 • Grand
  Valóban nagy pacsi a Vodafone-nak, megnéztem, a négy szolgáltató közül csak náluk van benne Svájc az EU roamingban (UK mindenkinél – egyelőre).
 • Szabolcs

  az nem fontos nemzethybiztonaságyh okokból, hogy legyen magyar tulajdonú böngészőgyártó, kereső, telefon- és chipgyártó, és nemzethy légitársaság, stb? Ez utóbbi mintha becsődőlt volna, mindegy milyen okból, de egész jól elkavarunk nélküle. De nem, vegyünk meg mindent! Biztos bele kell nyúlnia a politikának mindenbe? Miért nem lehet meghatározni, hogy mi az ami, közmű, mi az, ami szabadverseny. És a szabadrablás meg tilos…
  Amúgy a netszolgáltatás pont lehetne elvi síkon akár közmű is, de most már marad az, hogy szabadrablás 🙁
  És ha csak ez lett volna 🙁
  Magyar tulajdonú cégek is kaptak visszautasíthatatlan ajánlatot, szóval hulla mindegy a most regnálóknak ez, csak szólamok ezek, mert a pártvallás híveinek kell valami mantra.
 • Henrik
  Én Ausztriában a Spusu-t használom. 7.99-ért 700 perc korlátlan EU beszélgetés, 100 sms, 3+7 Giga net verhetetlen. Magyarországon ugyanolyan jól használható, igaz a netet külföldi-nek számolja, így otthon csak 1,5 Gigát enged, de ennyiért szerintem nincs is jobb.
 • Xaby
  Én 2018 óta használom a UPC-t, azóta csak bajom van a routerrel. állandóan ledob, hol az egyik, hol a másik eszközt, hetente 1x,2x újra kellett indítani. Panaszkodtam, kijöttek, mondták rossz a bekötés, most már jó lesz.Nem lett. Panaszkodtam, mondták jó. Mondtam nem. Panaszkodtam, mondták 0 mbit a garantált,és most már csönd legyen. Digi volt előtte máshol, nem volt gondom, de itt nincs. Rákötöttem egy másik routert azóta elfogadható. Jobb lenne, ha csak a modemet hoznák be, nem kell a WI-FI szórójuk, de azt nem lehet. Állítólag akinek még régi készüléke van, annál minden ok.
 • SingleDad
  Mészáros mobilszolgáltatóhoz elvből nem megyek…
  Reméljük nem lesz lassan minden IS az “övé”.
  Üdv
 • V. Tamás

  Én azért használok saját routert, mert nagyon sok wifis kütyü van itthon (okosotthon projekt: hőmérők, klíma-, szellőző-, és akváriumvilágítás vezérlése, kamerák, stb). Amíg router módban használtam a kapott eszközt, addig minden egyes esti/éjszakai frissítés miatt az egész itthoni hálózat lehalt fél órára. És volt, amikor naponta piszkálták. (napközben sosem volt gondom, stabil volt). Ezért lett saját router, a LAN-t az biztosítja itthon, így a szolgáltatói restartok nem húzzák ki egy tucat eszköz alól a talajt.


  nem tudok a kérdésedre válaszolni, csak leírtam a tapasztalatom és hogy miben térek el a többségtől. De látom más is modem módban használja, saját routerrel neki is stabil. Ez még mindig nem korreláció, de ennél többet nem tehetek 🙂

 • Norbi vagyok a hegyről
  A Digi mobilnet nálunk is bevált. A feleségemnek volt egy Telekom-os előfizetése, kb 7.500 Ft/hó volt a díj. Olyan csomagja volt, amiben sok mobilnet volt, kis lebeszélhezőség mellett. Pécsen lakunk, ő otthon van jelenleg a picivel, ha megy valahova, akkor is legtöbbször csak városon belül. Mikor olvastam, hogy nem Digi-sként 1.500 Ft-ért egy rakás mobilnet jár plusz lebeszélhető percek, meggyőztem, hogy próbálja ki. Először csak második kártya volt, de Pécsen belül hibátlanul működik. Párszor, mikor mondjuk kirándulni és “vidékre” mentünk, akkor nem volt nete, de akkor az enyémet tudta használni. Így végül a Telekomos előfizetést lemondtuk, a számát áthordozta, és havi 6.000 Ft-tal kevesebbért szinte ugyanazt kapjuk. Én csak ajánlani tudom, ha nem a világ végén laksz, szerintem próbáld ki! Szóval ez évente 72.000 Ft zsebben marad. Megérte a váltás, én lehajolok ennyiért…
 • utazó
  Az is nagy gond, hogy a DIGInél 2-3 országot kivéve nincs is EUn kívüli roaming. Drágán sem!
  Ez pedig nagyon sok kellemetlenséget tud okozni például ha nem jönnek meg különböző szolgáltatások, netbank notifikációs SMS-ek
  Erre nagyon kell figyelni annak aki főkártyának akarja a DIGIt és gyakran jár nem EU-s országokba.
 • ef
  “Ezek után ki akar itthon befektetni? Nincs az a bolond, aki ide pénzt hozna, vagy ha hoz is, viszi is ki azonnal,”

  “Reméljük nem lesz lassan minden IS az “övé”.”

  Ugyan már. A NER csak kispályás játékos. Maximum megpróbálja itt tartani, ami még megmaradt Magyarországból, vagy visszaszerezni töredékét annak, amit már kitalicskáztak az országból.
  A legjobb példája erre Perez elszólása: “felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot.”

 • alajos
  Ez a roaming átirányítás hogy működik? Ha mondjuk Ukrajnába megyek, ahol nincs Digi roaming szolgáltatás, mit kell beállítanom, ha pl. egy dominó számra át szeretném irányítani a hívásokat? Mennyibe kerül ez? Köszi!

  Van egy olyan lehetőség, hogy “átirányítás, ha nem elérhető”. (Hasonló még, hogy “átirányítás, ha nem válaszol”, vagyis kicsöng a telefon, de nem veszed fel.)

  Régen ezt a buta telefonok tudták a menüből, most a szolgáltató tud segíteni, hogy tudod bekapcsolni, mert a nagyon okos telefonokon vagy nem is lehet ezeket a hívás funkciókat kezelni vagy nagyon el vannak dugva.

  (Esetleg keresd itt, hátha nálad is itt van: Beállítások>Hálózat és Internet>Hívásbeállítások>további beállítások>Hívásátírányítás. A másik telefonnál nem találok ilyen funkciót, pedig az is Android, ugyanaz a verzió. Még a helye sincs meg a menüben ilyen funkciónak.)

  Ekkor ha kikapcsolod a digit (vagy nem elérhető más miatt), akkor automatikusan a másik szám fog kicsöngeni, te a belföldi hívásaátirányítás percdíjat fizeted (ha még itthon kikapcsoltad), viszont a másiknál a roaming díjat, ha ezt külföldön használod. (Telekomnál valami nagyon hasbaakasztó összeget írt hívásátirányításra, nem tudom, az igaz-e. (Más mobilra 67 forint, miközben a legdrágább domino percdíj 25 forint.)

 • Petike
  @meister: egyáltalán nem baj, sőt sokan ezt nem képesek felfogni, hogy vagy magyar strómanok kezében fut össze a lóvé, vagy külföldiek esetében. Most az előbbi van, ha 2022-ben visszahozzák Gyurcsányt (egyre kevesebben, de még mindig van pár álnaív, aki azt hiszi hogy nem Feri irányítja majd az “összefogást”), akkor majd egy külföldi kezébe összpontosul, mint 2010 előtt. Az EU szerint hirtelen minden rendben lesz a jogállamisággal, hisz az ottani Mészárosok viszik ki a lóvét, lesz majd Sodexho, építhet a Strabag völgyhidakat.
 • Chuck Dee
  a hekkelés nagyobb valószínűséggel nem a szomszéd irányából várható wifi-n, hanem kintről, ezért – bár amit írsz, az az abszolút kötelező minimum – magának az eszköznek kellene biztonságosnak lennie, ami viszont erősen problémás, ld: search-lab.hu/advisories/secadv-20160720 (a UPC maga vizsgáltatta felül a saját ügyféloldali eszközeit ezzel a biztonsági céggel, a riportok publikusak az oldalon)
 • Grand
  Petike,
  biztos, hogy csak ennek a két választási lehetőségnek kellene lennie? Külföldi vagy magyar Mészáros? Nem lehetne esetleg egy normális országban élni? Mondjuk ahol nincs sok egyszereplős közbeszerzés, ahol pedig többen indulnak, ott nem azért ad be a másik kettő fals pályázatot, hogy meglegyen a minimum három induló, vagy ahol az árban legjobb nyertes a projekt végén nem a legdrágábbra jön ki, amit már előre így terveztek? Vagy ahol a nyertes egyből továbbadja az alvállalkozónak, mert ő maga meg sem tudná csinálni? Az normális, hogy attól függően fizetünk ki valamit vagy akasztjuk meg az egész projektet, hogy még jóban vagyunk-e?
  Pl. a Digi esetében mi volt a baj? Olcsóbb volt a többinél?
 • György János István
  Nekem is van digi kártyám,és többségében müködik is,bár Gazdagréten is vannak vak foltok.Én két dolog miatt sem javasol él senkinek sem gyors átállásra főkártyaként digire.Jelenleg a mobil ügyintézés brutálisan fapados,a lefedettség elég szegényes,és ha nem lesz változás frekvencia ügyben,akkor ez már nem is nagyon fog javulni.Szóval összességében a színvonal az még elég alacsony. Ahol viszont működik ott stabilnak találtam.
 • Bence
  EU-n belül nem a hazai percdíjakat kellene felszamitsak hívás indításért, a fogadás pedig ingyenes??
 • Alfa
  : sötétnarancs hívő, ennek magyarázhatsz.
  Azt már nem látja át, hogy a balkáni helyeken a tőke kockázati felárát mindig a lakosság fizeti, ezért szopás ilyen országban élni.
  Neki annyi elég hogy nemzethy dísztányérból eheti a sz**t…
 • Serrin
  Van mér ügyfélkapu app iOS-re:
  digi.hu/hirek/bovult-digi-ugyfelkapu-mobilalkalmazas-elerhetosege