Fontos! Megszűnik az Első Lakáshitel Pénztár

Fontos hír, hogy megszűnik az Első Lakáshitel Pénztár. Ha van ott pénzed, még a héten vidd át egy másik pénztárba, mert egyébként beragad!

Részlet a levélből:

Sajnálattal közöljük, hogy a Pénztár elmúlt évi növekedése ellenére, a Pénztár új vezetésének tervei a Pénztár bővítésére és fejlesztésére olyan akadályokba ütköztek, amelyek miatt a Pénztár működtetése egyre nehezebb feladatá vált.

Ezért a Pénztár közgyűlése 2017.10.29-én napirendi pontként tűzte ki a Pénztár végelszámolását.

Amennyiben a végelszámolást a Pénztár közgyűlése megszavazza, úgy a pénztári számlákra a végelszámolás kezdetétől több tagdíjat befizetni már nem lehet, illetve szolgáltatást/kifizetést már nem lehet teljesíteni.

A végelszámolás egy nagyon hosszú folyamat, így akár 1-2 évbe is beletelik, míg véglegesen lezárul.

Amennyiben nem szeretné, hogy egyenlege/befizetései beragadjanak, akkor célszerű másik Pénztárba átlépnie és az egyenlegét minél előbb átmenteni.

A Pénztár vezetése tárgyalásokat kezdeményezett a tagok érdekében és az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztárba javasolja az átlépést. Az IZYS Pénztárba az átlépés díjtalan.

Share

70 hozzászólás

 • Tamás74
  Óó de jó, hogy most fizettem be a második havi tagdíjat. 🙁
  Köszi az infót, ha már ők nem szóltak, weboldalon sincs fent, stb…
 • Tamás74
  Viszont 10.29 az majd csak vasárnap lesz. WTF?
 • Maki verem
  @Tamás74:

  Amennyibena végelszámolást a Pénztár közgyűlése megszavazza (majd 29-én) , úgy a pénztári számlákra a végelszámolás kezdetétől több tagdíjat befizetni már nem lehet, illetve szolgáltatást/kifizetést már nem lehet teljesíteni.”

 • Tamás74
  Vasárnap lesz közgyűlés?
  Napirendi pontot nem előtte szokás meghirdetni?
  És a kifogásolt mondat egyébként úgy van, hogy a közgyűlés 10.29-én írTA ki. Múlt időben.
  De mindenféle hivatalos tájékoztatás nélkül ez elég gáz, nem? Egy blogról kell megtudnom, hogy 2 napom van, hogy átlépjek másik pénztárba?
 • Gábor
  Én kaptam mailt tőlük erről tegnap (10.24)
  De attól ez elég gáz.
 • kívülről eléggé úgy tűnik, hogy sok a kapcsolat az izyssel, vajon ők lesznek a következők?
  szerencse, hogy épp most ürítettük ki a számlánkat, már csak januárban terveztem befizetni, de így megeshet, hogy nem fogok, inkább megszüntetem…
 • Laslow
  Miért (és mennyi időre) ragadna be a pénz, ha nem viszem át még a héten? Mellesleg a héten átvinni kb. lehetetlen, mert ha ma be is megyek egy új pénztárhoz és átkérem magam oda, akkor is legkorábban a jövő héten fogja megkapni az ELHP az új pénztártól a papírt, hogy az ügyfél elvándorolna máshova.
  Egyébként elkezdtem összehasonlítani a pénztárakat, hogy mi legyen helyette. Ki mit javasol? Ahogy látom a lehetőségek az alábbiak:

  IZYS
  Prémium
  OTP
  Patika
  Allianz
  TEMPO
  Vasutas
  Életút
  Dimenzió
  MKB

  Ezek közül az IZYS és a Prémium tűnnek a legjobbaknak (mindkettőnél van lehetőség pl. a honlapon bankkártyás befizetésre, az IZYS-be költség nélkül lehet átmenni!), de vajon melyiket érdemes választani, ha nem ezt a kettőt akarom? (Már mindkettőnek tagja vagyok.) Tud valamelyik e kettőn kívül bankkártyás befizetést? Van amelyiknél nem kötelező kártyát igényelni? Van, ami hiányzik a listáról?

 • Kolompos

  Patika, ott lehet online fizetni.
  Önsegélyezőben az izys jó.
 • FifiTheReal
  Nekem is van Izys és ELP. is.
  Az ELP-be csak annyi pénzem van, ami kellett a 180 napos egyenleghez és hónapról hónapra annyit fizettem be, ami a havi kiutalást fedezte. Így “csak” ~120eFt-om van bent, illetve a feleségemnek is.

  Szocske által vázoltak miatt viszont az itt lévő összeget inkább a Patika Pénztárba viszem át, nem az Izys-hez. Na meg, azért is kell az Izystől eltérő pénztár, mert így több helyről lehet igényelni a havi lakáshitel törlesztő támogatást.

  Patikánál a havi 2.300,-Ft minimumot tervezem fizetni, novemberben meg mindig van akció, így akkor töltöm fel.

  Tegnap már e-mailben elküldtem és fel is adtam postán elsőbbségi küldeményként mindkét pénztárnak (ELP és Patika) a be-, illetve átlépési nyilatkozatokat.

  Kíváncsi leszek, hogy mi lesz az ELP-vel, illetve az ott lévő pénzzel …

  Ez a 3 munkanappal előtte e-mailben szólunk dolog elég erősen mellbe vágott engem is.

 • Dani85

  Életútnál nincs kártya.
  Amikor én választottam az Életút és az IZYS között vacilláltam, volt két három kérdésem, elküldtem mindkettőnek, az Életúttól mindre korrekt válasz jött, IZYS-nél volt olyan kérdés, amit meg sem értett az ügyintéző. Így nem volt nehéz a döntés.
 • Alice
  , az Új Pillér is tudja a bankkártyás befizetést, a Patika csoport tagja.
 • TT
  Nem elég egyértelmű a közlemény, mert szerintem a döntés után ugyan kifizetést nem végeznek, de attól még lehet, hogy az átléptetést megcsinálják. Mindenesetre hagyhattak volna egy kicsit több időt a tagoknak, mert ha mindenki egyszerre akar átlépni, akkor biztos lesznek fennakadások és akinek most kéne lenne szüksége kifizetésre, az sokat szívhat emiatt.
  Szerintem lesz még ebből bírságolás is.
 • Tamás74
  Megkérdeztem és emailben is el lehet küldeni a nyilatkozatot, az eredetit postai úton ráérsz később is. Így azonnal megkapják és elindítják az átadást.
 • Tamás74

  én egyébként is évek óta Dimenzó tag vagyok munkáltatói cafetéria miatt, de a nyáron elindítottam a lakáshitel törlesztést is, kb 5 perc volt az ügyintézés. Mivel eleve volt 180 napos egyenlegem, így a kiutalás is jön már, az is zökkenőmentes.
 • Ákos
  Tegyünk tisztába pár dolgot:
  1. Megszűnhet és nem megszűnik, bár a kiküldött e-mail hatására sokan átlépnek máshová, ami borítékolja a megszűnést.
  2. A közgyűlés fog dönteni arról, hogy mikortól zárolja az állományt és milyen ütemezéssel engedi kifizetni a tagoknak.
  3. Ma sem késő feladni elsőbbségivel azt a levelet, amiben a tag nyilatkozik arról, hogy átlép másik pénztárba. Picsogás helyett lehetne mondjuk ezzel kezdeni a napot.
 • dptr
  OTPnél is van webes és mobilapp-os feltöltés.
 • kridli
  pontosan ugyanaz a brigád mint az izys. Régen volt az izys egészségpénztár és önsegélyezőpénztár is (két külön pénztár), az egészségpénztárt nevezték át a változások után erre a lakáshitelpénztárra. Szerintem rájöttek hogy nem éri meg fenntartani, ettől a másik pénztáruk szerintem nincs veszélyben. Viszont ezt elég inkorrekten intézték, ilyen előzmények után én sem nagyon foglalkoznék velük.
  Generali kimaradt a listádról. Bankkártyával elég kevés helyen lehet fizetni (fentebb már írták hol), de postai csekken (és azt kártyával) több helyen lehet (mkb-t és generalit biztosan).
 • szro
  Nem hangzik jól. Éppen a közeljövőben terveztem ide is belépni. Az IZYS-nek is tagja vagyok, remélem azt nem érinti a dolog. Úgy tudom, hogy egy körhöz tartozik mindkettő.
 • FifiTheReal
  @Tamás74 Én is így tettem, mind az átadó ELP-nek, mind az átvevő Patikának e-mailben is megküldtem a dolgokat és mindkettő pénztár reagált is már rájuk.

  Az ELP-nél sem volt gond eddig, szépen csoportos beszedéssel vitték el a havi díjat és a kiutalási is minden hónapban megjött. Kár érte … számokat nem láttam, hogy mi lehet náluk a gond, de mivel az Izys-szel azonos a telefonszám, ügyfélszolgálat stb. szerintem hatalmas költségeik nem lehetnek, hacsak mindkét pénztár költségét nem oda számolták el …

  Az Isys-szel sem volt eddig baj, rugalmasak, segítőkészek és a kiutalások is mindig rendben jönnek. Remélem, hogy az ELP gondjai nem ragadnak át a társpénztárukra.

 • FifiTheReal
  @Ákos

  Én telefonon hívtam őket még 24-én délután.
  Beszélgetésünk alapján ez a megszűnés már eldöntött dolognak tűnt _számomra_ a közgyűlés meg csak formalitás … _szerintem_ ezt támasztja alá a tagok számára kiküldött e-mail is, melyben nem azt taglalják, hogy hogyan lehetne megmenteni a pénztárat (elvonás vagy min. tagdíj növelése stb.), hanem hosszasan azt ecsetelik, hogy hogyan vond ki a pénzed tőlük.

 • Laslow
  További lehetséges pénztárak:

  Generali
  Medicina
  Vitamin

  Éves 250.000 Ft befizetéssel a legolcsóbbak: Vitamin, Életút.
  Az Életútnál nincs kártya, a Vitaminnál van és ingyenes (a cserekártya is).
  Belépési díj: Életút: 0Ft; Vitamin: 1500Ft.
  Befizetés: Életútnál utalás, Vitaminnál utalás vagy online kártyás fizetés.
  Az Életútnál e-mailekre 30 percen belül reagáltak ma háromszor is, a Vitaminnak még nem írtam.

  ELP helyett Vitamin, bónuszként IZYS helyett Életút elég jó alternatíváknak tűnnek, de alszom még rá egyet.

 • Tamás74

  Te végül is most mit keresel? Egészségpénztárat vagy önsegélyezőt? Vagy olyat, ahol van lakáshitel? Nem minden van mindenhol.
 • dmry
  vakondkifüstölés?

  ez életszerű, pláne jogszerű? mert annak kissé lazának tűnik, még a bolygó ezen szegletében is.

  Barnabás, ügyvéd???

 • Peti
  Na, ezért nem érdekelnek az ilyen, és ehhez hasonló “Mogyoró Matyi” pénztárak.
  És komolyan nem értem azokat az embereket, akik éves szinten 4-5 ezer Ft-tal kisebb költségért cserébe egy ilyen vicckasszát választanak. Mielőtt valaki belépne, az elolvassa az adott pénztár pénzügyi mérlegét, üzleti jelentését? A taglétszám 2016. év végén 290 fő volt, 67.226 eFt záró állománnyal, a vagyonkezelést pedig önállóan végezték (ebben nem ők az egyedüliek). Ezek után ki az, aki egy ilyen pénztárra bízza a pénzét?
  Nem azt mondom, hogy egy OTP, vagy egy MKB EP-nél nem adódhatnak a későbbiekben zűrök, de azért én jóval kisebb kockázatot látok bennük, mint egy ilyen ‘nevenincs’ pénztárban.
 • Géza
  ez a péztár az Isys-sel közös központban működött, közös ügyfélszolgálattal. Gondolom, arra volt kitalálva, hoy ha valaki duplán szeretné kihasználni a lakáshitel törlesztési kedvezményt, akkor adnak neki ide is egy belépési nyilatkozatot. De úgy tűnik, kevés embert érdekelt.
 • Laslow
  @Tamás74: Olyat keresek, aminek van lakáshitel törlesztés szolgáltatása (mindnek van, hiszen minden egészségpénztár mára egyben önsegélyező pénztár is). Havi 21.000Ft-ot befizetve kijön a lakásra kiutalható havi maximális összeg. Ez évente 250.000Ft befizetés. Három pénztárral kimaxolható a 150.000Ft-os adójóváírás.
  Esetemben 1-2 pénztár nem lenne elég, mert a fennmaradó összeget nem tudnám mire elszórni (de legalábbis problémás lenne). Így viszont a lakáshitelre el tudom költeni az évi 750.000Ft-os befizetésemet, és mellette nem kell gyógyszerekkel, szűrővizsgálatokkal szöszölnöm (számlakérés és -beküldés; egészségkártyás fizetés a hitelkártya 4% visszatérítése miatt nem játszik).
 • Peti
  @Laslow: ez lényegében adócsalás, csak épp kicsiben.
 • Géza
  , – ezen egyszer már filozofáltunk itt, hogy adócsalás-e. A törvény nem tiltja explicite. Én azt mondom, hogy ha pl. táppénz miatt kieső jövedelmet kérsz több pénztárból, az csalás (hasonlóan, mintha anyagi kárt több helyen biztosítasz, és többszörösen veszel fel kártérítést).

  A lakáshitel törlesztésnél szerintem nem lehet belekötni, ha töb a törlesztőrészleted, mint amit a 3 helyről összesen kapsz.

 • Janos
  Miért lenne ez adócsalás?
 • Laslow
  @Peti: Miért? Direkt rákérdeztem annak idején a pénztáraknál, hogy gond-e, hogy egy másik pénztárnál már igénybe veszem ugyanezt a szolgáltatást. Azt felelték, hogy a törvény csak pénztáron belül szab felső értékhatárt a lakáshitel havi törlesztőrészletének, de bármennyi pénztárnak tagja lehetek, és bármennyinél igénybe vehetem a szolgáltatást. Arra már nem tudtak mit mondani, hogy akkor mi értelme van limitálni a havi összeget. A limit arra utal, hogy a törvényalkotónak szándéka volt a globális havi limit felállítása, de akkor miért nem az szerepel a törvényben? Én emiatt nem érzem magam adócsalónak, és igazságtalanságnak érezném ha emiatt hivatalosan annak minősítene valamilyen szerv.
 • szro
  Amennyiben a havi törlesztő részlet több, mint 57375 Ft (pénztáranként 19125 Ft a havi maximum), akkor abszolút nem adócsalás. Ha kevesebb a törlesztő, akkor már egy kissé ‘szürke’ lehet a dolog.
 • Tibor_
  Sziasztok,

  Már jó ideje gondolkozok önsegélyező pénztárba belépni, hogy a lakáshitelem törlesztője generálja a be és kifizetéseket. Az lenne az érdekem, hogy minimális pénzt tartsak a pénztárban, a következőket számolgattam – nem forintra pontosan, csak kerekítve.

  Befizetek január elején durván 120 ezer Ft-t, majd minden hónapban 20 ezer Ft-t. Az első befizetésem után 180 nap elteltével lesz 120 ezer forint lakáshitelre fordítható összeg, ha minden igaz, akkor 6x20ezer kivehető visszamenőlegesen is.
  A következő hónapban pedig már csak 20 ezer forint lesz a 180 napos egyenleg, amely elég is, mert minden hónapban ‘megújul’.

  Ezt jó lenne egyszerre két pénztárnál is véghez vinni, illetve nagyszüleim gyógyszer kiadásait is innen finanszíroznám, természetesen további befizetéssel.

  Ez így kivitelezhető szerintetek?

  Üdv,
  Tibor

 • PL
  @Tibor_

  Igen, de január helyett inkább decemberben fizess be, és akkor már jár rá adójóváírás is a jövő év elején.

 • Joy
  A munkáltatói befizetés ugyanúgy felvehető önsegélyező célokra 180 nap elteltével?
 • kridli
  én úgy tudom 4 hónapot lehet utólag kérni, azt se mindegyik pénztárnál. De amúgy persze, kivitelezhető.
 • FifiTheReal
  @Peti: Nem adócsalás! Mielőtt belevágtam a több pénztártól történő lakáshitel támogatás igénybevételére konzultáltam több pénztárral is és a NAV-ot is felhívtam. Mindenki szerint legális csak arra hívták fel a figyelmem, hogy az SZJA-ból visszaigényelhető max limit 150eFt, az együttesen és nem pénztáranként értendő, illetve csak egy pénztárba lehet visszakérni azt és nem szétosztva a pénztáraim között.

  @Tibor_: Kivitelezhető, de mint PL is írta, ha van rá lehetőséged, akkor már most decemberben kezd el, mert a 2017. évi SZJA bevallásban már vissza tudod kérni az idei befizetésed 20%-át, amit már 2018. márciusában a NAV el is utal a pénzári számládra 😉

  Pénztára válogatja, van ahol visszamenőleges igénylésre nincs lehetőség és van ahol igen. Izys-nél pl. 6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni.

 • Peti
  @Laslow: Ne legyen igazam, de szerintem ezt néhány pénztár érti csak félre. A törvény így fogalmaz:
  “A lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére fordítható támogatás havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet.”

  Számomra elég egyértelmű, hogy ez nem az adott pénztár által nyújtható maximális támogatás, hanem az ADOTT SZEMÉLY jelzáloghitelére felvehető maximális támogatás összege.

  Az Allianz például, valószínűleg a félreértést elkerülendő, rögtön pontosított is. Idézem:
  “A lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatásaként igényelt havi összeg nem lehet magasabb PÉNZTÁRTAGONKÉNT (ADÓS) a jogszabályban meghatározott maximum összeghatárnál és havi törlesztő részletnél, illetve a több pénztártag (adós) által ugyanarra a hitelszerződésre igényelt támogatások együttes összege sem haladhatja meg a havi törlesztő részlet összegét.”

 • Peti
  Illetve az igénybejelentő lapjukon is kiemelik: “Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása…maximum 19.125 Ft/hó/FŐ (!), és nem haladhatja meg a törlesztő részlet összegét”

  Ennek ellenére, netán mégis tévednék, akkor viszont felmerül a kérdés:
  – ha a támogatást az aktuális minimálbér 15%-ában maximálják, de azt ugyanúgy több pénztárból is legálisan megigényelhetem, akkor mi értelme egyáltalán a korlátozásnak?
  – miért tanácsolják az egyes pénzügyi portálok, tanácsadók az adóstárs(ak) bevonását a támogatás összegének növelésére, ha ezt egyedül is megtehetném több pénztárhoz csatlakozva?

 • Tibor_

  Köszi, tetszik az ötlet!

  Az ilyen információ elérhető valahol?

  Köszi!

 • Szecsa
  Sziasztok,

  Én a Generali egészségpénztárával foglalkozom, aki esetleg ebbe az irányba gondolkodik, szívesen segítek neki.

  Lett most októbertől mobilalkalmazásunk is, s személyesen segítek ha valaki elakad menetközben is, nem csak az üzletkötés érdekel, hanem hosszútávú együttműködéseket alakítok ki ügyfeleimmel.

  Szívesen bemutatom, hogy összeségében is mennyi mindenre lehet használni az Egészség- és Önsegélyezőpénztárt, mert a tapasztalat az, hogy az ügyfelek csak egy kis részét használják ennek a terméknek.

  Üdv,
  Szekeres Csaba

 • Peti
  @FifiTheReal: ha ez a NAV szerint is működik, akkor viszont nem értem, hogy miért nincs egységes álláspont a pénztárak részéről. Korábban például a Prémiumnál érdeklődtem, ahol rövid gondolkodás után azt válaszolták, hogy működik a dolog. Ellenben mondjuk a Patikánál élből azt mondták, hogy ez jogszabályba ütköző.
 • Tibor_
  @FifiTheReal: Jól hangzik, így fogom csinálni. Megpróbálom kinyomozni, hol lehet visszamenőleg is rendezni a törlesztőrészletet.
  Első körben az OTP, Izys és Prémium a preferáltak számomra. Ebből jó lenne 2-t választani.
 • Szocske
  , meg egy előnye a decemberi befizetésnek, hogy az adó-visszatérítésnel nincs 180 nap várakozási idő, ha február elején beadod az adóbevallást március elején már felveheted az első havi részletet.
 • Ákos
  Döntöttek, megszűnik.

  Még ma is befogadják az átvezetési kérelmeket, csak mondom.

 • FifiTheReal
  @Peti: A NAV ügyfélszolgálatát hívtam még 2016.12.15. napján, mert szerintem is többféleképpen lehet értelmezni a törvényt. A hangfelvételt elmentettem saját célra, melyet ismét meghallgattam. Egyértelmű volt a kérdésem: Ha több önsegélyező pénztárnál is tag vagyok, akkor ugyanarra a lakáshitelre több pénztártól is igényelhetek-e lakáshitel támogatást. A válasz is egyértelmű igen volt.
 • FifiTheReal
  A törvény szövege:
  “50/B. § (1) Az önsegélyező pénztár kiegészítő önsegélyező szolgáltatásként a következő szolgáltatásokat nyújthatja:
  [..]
  j) lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása: amelyet a pénztár a hitelintézet által kiadott, a pénztártag által teljesített hiteltörlesztés befizetését igazoló dokumentum alapján a pénztártag részére fizethet meg, amennyiben a támogatást a pénztártag igényelte. A pénztár közvetlenül a folyósító hitelintézet részére is megfizetheti a támogatást. A lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére fordítható támogatás havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet;”

  Itt nem azt írják, hogy a pénztárak együttesen, hanem A PÉNZTÁR milyen szolgáltatást nyújthat. Tehát szerintem a törvény egy adott pénztár szolgáltatásait szabályozza, mely pénztáranként értendő.

 • RDLDR
  Valakinek már átvezették a pénzét?
 • FifiTheReal
  Az ELP weboldalán azt látom, hogy igen, de az új pénztárnál még nincs online felületem, hogy a jóváírást ellenőrizzem.
 • Ákos

  Igen.
 • RDLDR
  Gyors update akit érint. Mai nappal átkerült a teljes összeg 180 napos egyenlegként. Úgyhogy teljesen korrekt.