Roaming és elektromos autó


Két mai hír, ami többeknek érdekes lehet.

Az egyik, hogy miután visszavonták a az Unión belüli ingyenes mobilroamingról szóló rendelkezést, beadtak egy másikat az EU Bizottsághoz.

Mint ismert, a korábbi rendelkezés 90 napban maximalizálta az éves külföldi roamingot ingyenesen, ezt módosították most. Nem lesz időkorlát, azonban sajnos továbbra is maradtak benne aknák, nehogy véletlenül egy olcsó külföldi kártyát használj idehaza.

Ilyen aknák a meg nem határozott otthoni-külföldi használat aránya, hosszú inaktivítás után szinte csak roaming használat és több kártya használata roamingban ugyanazon ügyfél által (??).

Ilyenkor a mobilszolgáltató figyelmezteti az ügyfelet és 0,04 euró (13 forint) plusz díjat számolhat fel percenként.

Mindez 2017 júniusától fog élni, részletek itt.

A másik, hogy a magyar állam támogatni kívánja az elektromos és hibrid autókat, amik a jelenlegi szabályozás szerint zöld rendszámra jogosultak, de maximum az áfa (21%) vagy 1,5 millió erejéig.

Jó pont a tervezetben, hogy a 15 millió forint feletti autókat kizárják a támogatás köréből, így végre nem 30 milliós luxusautók kapnak kiemelt támogatást.

Komplikáció a dologban, hogy pályázni kell a pénzre, nem automatikusan jár és csak új autókra lehet igényelni.

Amiben csak reménykedhetünk, hogy nem az történik, mint a CSOK-nál, hogy ennyivel lesznek drágábbak a támogatásra jogosult elektromos autók.

Ha a tervezett töltőállomás telepítő program is sikeres lesz, akkor lehet, hogy jobban elterjednek az elektromos autók. (Hogy ennek ellenére megéri-e majd venni egyet, az még mindig kérdés.)

Share

62 hozzászólás

 • Bakteriológus
  Panelprolinak is jo lesz ez, mert a gazdagok kevesbe fogjak szennyezni a varosi levegot!
 • Alfa
  @AAA: “Mobil: ha a digi behozná azokat az árakat ami romániában van, nem kéne roaminggal foglalkozni (6 euro alatt korlátlan csomag). A tornyokat már építik, de a frekvenciájuk kevés lesz sajnos valószínűleg.

  Ha a Digi behozná azokat az árakat, akkor itt Románia lenne. MINDEN szempontból.
  Nem tudom miért gondolja bárki, hogy az árak “csak úgy” vannak ok és összefüggés nélkül.
  Ennyi erővel reklamálhatnék hogy Londonban a Waterlón miért nem annyi a kávé mint a keleti büféjében…

 • Szorgos Hangya
  Pár adalék az elektromos autókhoz:
  -Li-ion technológiából több is van: batteryuniversity.com/learn/article/types_of_lithium_ion
  A Nissan Leaf például LiFePO4 akkut használ ami egy jó kompromisszum az élettartam és energiasűrűség között.

  -Aliexpress-en kb. 8$ a 10Ah-s LiFePO4 cella: ~30Wh x 2000 ciklus = 60kWh energia az élettartam alatt. 1kWh legyen 50Ft, azaz 3000Ft-nyi energiát tudsz majd kivenni a 8$-os akkuból. +töltési veszteség, +nem számoltam a kapacitás csökkenéssel, ami 70% körül lesz a 2000. ciklusban. Magyarul az akku jó ha visszahozza az árát, de csakis akkor ha ingyen töltheted. Nem fogod, mert ha elterjed az elektromos autó megszűnnek a kedvezmények.

  Ahogy fent többen is leírták sajnos egyelőre nem térül meg a villanyautó. Ettől függetlenül én szívesen vennék ha lenne rá anyagi lehetőségem..

 • Szorgos Hangya
  Ha majd az utakon futó autók 10-20-30%-a elektromos lesz, akkor majd kíváncsi leszek hogy oldják meg a jövedéki adó kérdését:
  -Töltőállomás egyszerű: felszerelnek mérőórát
  -Otthoni töltés: Havi x kWh feletti részre durva jövedéki adó lesz?
  -Otthoni töltés, napelemes rendszer: Napelem adó? 🙂

  Egy 10%-os rezsicsökkentés majd mekkora lyukat üt a költségvetésbe? 🙂

  A fent említett kb. 600Ft/100km mennyi lenne ha rászámolnánk a benzinre rakódó adókat is (ami nem tudom mennyi, de tippre legalább egy 2-es szorzó lesz)?

 • Én is akarok kommentelni
  Hangya
  “napelemes rendszer: Napelem adó? :)”
  Elsüthetem azt a poent ezzel kapcsolatban, hogy ne adj nekik tippeket, mert bevezetik?
  A francba! Lekéstél, már van a napelemekre spéci adó 🙂
 • Kopter Geza
  hangya
  A Li-vasfoszfat anniyra 2010-es evek. Most a grafenes Lipo akku a meno. 😀 Jo, tudom, mire elkezdik 18650-es hengerekbe cuppantani, jopar hektoliter lefolyik meg az egyszeri borfogyaszto torkan, de kimondottan kellemes meglepetes. En par napja csak egy occo kinait probaltam a versenykopteremben, de azt hittem, leteszem a hajam. Sokkal kisebb belso ellenallas – nagyobb kisutesi ill. toltesi aram es kisebb hoveszteseg. A cellaknak megnovekedett az elettartama a grafennek hala, jobban birjak a mostoha korulmenyeket. Egyelore mi modellezok vagyunk a kiserleti patkanyok, de usse ko, ilyen fain akkuval meg nem volt dolgom. 🙂
 • antenna
  alfa, kapaszkodj meg: itt K-Európában többet fizetünk silányabb termékekért ugyanazon márkanév alatt, mint szegény nyugati emberek. Mert mi megtehetjük, annyi pénzünk van. A mosópor pl. kiváló példa, hogy nekünk a hulladék maradéka jut, míg a nyomorgó Ny-európaiak csak a legjobbat kapják, olcsóbban. Ha nem hiszed, szerezz be a leszakadt Ausztriából egy csomaggal, persze olcsóbb is ,mint a miénk. Próbáld ki, aztán nagyon ne lepődj meg.
  Kopter: most nem a 2010-es éveket írjuk? Lemaradtam valamiről?
 • Kopter Geza
  – akartam mondani, 2010-es evek eleje, no. 🙂 Akkor volt mindenki megorulve a “vasas” akkukert. Taviranyitoba tenyleg jo, meg negykereku gepjarmube azoknak, akik nem akarnak attol felni h mikor gyullad ki a cuccos. Szerencsere fejlodott annyit a gyartastechnologia, hogy a LiPo tuzek meglehetosen ritkak. Azert biztos ami ziher alapon en is penzkazettaban tarolom az akkukat es uvegszalas LiPo tasakban szallitom.
 • Fairy
  : Kérhetnék egy linket? Én ezt találtam:
  telenor.hu/internet/hipernet-praktikum
  Itt 4000 forintért kapnék alig fél gigabyte-ot, amit meg lehet dobni 6000 forintért 5 gigával, vagyis 10000-ért kaphatok 5,5G-t.
  A “rendes”, nem kifejezetten internetes csomagok még rosszabbak.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @Fairy: telenor.hu/mobil/adat

  Itt a havidíjas adatcsomagok szekció. Ezeket bármely prepaid előfizetésre lehet aktiválni.

  Akcióban a Klikk 1GB az első 3 hónapra 1500 Ft. Így évi 4 kártyarendeléssel (ingyen küldik), kártyánként 1500 feltöltéssel havi 500 Ft-ra jön ki az 1GB. Kétkártyás telefon ajánlott ehhez.

 • Fairy
  Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Kérhetek egy linket azokhoz a csomagokhoz?
  A Telenornál csak olyat találtam, amivel 10 ezerért kaphatok 5,5 gigabyte-ot (4000 forint alapár, 6000 forint plusz 5G-ért:
  telenor.hu/internet/hipernet-praktikum
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @Fairy: Megkaptad tegnap, ott van eggyel feljebb.