Befektetés svájci frankban

2016-09-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Vannak ügyfelek, akik svájci frankban tartják a pénzt, mert az "biztos menedék", olyan mint az arany és egyéb menekülő devizák.

Azonban gyorsan belefutnak abba a problémába, hogy nem tudják befektetni a pénzt, az így csak áll a számlán évek óta, rengeteg veszteséget okozva ezzel. (Euróban és dollárban még egy alacsony-mérsékelt kockázat mellett is hozna évi 2-3%-ot a pénzük. Van az az összeg, ahol ez már érzékeny veszteség éveken át.)

Nekik szeretnék segíteni ezzel a cikkel.

Elöljáróban érdemes átgondolni, miért is van svájci frankban a pénz. Valószínűleg egy szó a válasz: félelem. Félelem a piaci változásoktól, az eurótól, a dollártól.

Ilyenkor kimondatlanul azt gondoljuk, hogy a svájci frank árfolyama gránitszilárdságú, ezért nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

Azonban rengeteg hozzánk hasonló befektető választotta ugyanezen ok miatt a svájci frankot, ezzel is felhajtva a frank árfolyamát. Ők ugyanazzal a problémával szembesülnek, mint mi: nem hoz semmit a pénzük.

Ha alábbhagy a rettegés és a pánikhangulat, sokan fogják végiggondolni, hogy nem lenne-e érdemes inkább euróra vagy dollárra váltani a pénzt, ahol valami hozamot is el lehet érni. Ekkor a svájci frank árfolyama akár komoly esést is elszenvedhet, ráadásul ez ugyanolyan öngerjesztő folyamat lesz, ahogy az emelkedésé is az volt. (A svájci frank biztos menedék, ezért mindenki veszi, tehát drágul. Mivel drágul, tehát megéri nekem is befektetni a svájci frankba. Azonban ha elkezd majd esni az ára, sokan szeretnének minél gyorsabban megszabadulni tőle.)

Ezért érdemes óvatosan bánni a svájci frankkal is, nem ajánlatos csak abban tartani a teljes megtakarítást. (Főleg, hogy a svájci jegybank továbbra is bármi áron gyengíteni szeretné a svájci frankot.)

Milyen befektetési lehetőségeink vannak?

Ha a svájci frankodért veszel a példa kedvéért amerikai tőzsdeindexet, azonnal átváltottad a pénzed amerikai dollárra, mert lényegtelen, hogy forintért, euróért, svájci frankért vagy dollárért vettél amerikai tőzsdeindexet, a pénzed amerikai dollárban nyilvántartott amerikai részvényekben lesz. (Ezt sokan elfelejtik, ezért is volt menő egy időben az eurós unit linked életbiztosítás, mintha nem volna teljesen mindegy, hogy eurót fektetsz orosz részvényekbe vagy forintot.)

550x104-cikkekbe

Tehát ha nem akarjuk átváltani a pénzünket más devizába, kénytelenek vagyunk a pici svájci piacon befektetést keresni magunknak, mint oly sokan mások.

A svájci frankos bankbetét nem fizet semmit, ezért ezt kizárhatjuk.

A svájci állampapír is mínuszos hozammal bír, ezért ezt sem az évszázad üzlete. Ha mégis szeretnél venni állampapírt, legegyszerűbben ETF-ben tudod megvenni. Itt találod a 3 év alatti futamidővel rendelkező svájci állampapírokat.

Amint látod, az éves hozam mínusz(!) 0,1-0,7% között váltakozik, vagyis te fizetsz azért, hogy vehess svájci állampapírt. 2009 óta a nettó hozamod combos 0,03% volt évente, azonban a számlavezetési díj és a vételi-eladási költségek előtt.

Ennél még a készpénz tartása is fényévekkel jobb üzlet.

Ha 7-15 év futamidővel rendelkező svájci állampapírokból összerakott alapra vágysz, azt itt találod. Elsőre vonzónak tűnik az évi 3,5%-os éves hozam, azonban egy dolgot ne felejts el: ennek az alapnak a duration-e majdnem 10 év. Ez azt jelenti, hogy ha bármikor egy százalékponttal nő a jelenlegi nulla kamat svájci frankban, akkor a meglévő befektetésed értéke 10%-kal csökken. Ha 3 százalékponttal nő az állampapírok kamata, akkor közel 30%-kal fog kevesebbet érni a meglévő kötvényeid értéke. (Mi a százalékpont? Cikk itt)

Minek látod nagyobb esélyét? Az amerikai tőzsde esik 30%-ot , úgy hogy nem korrigál vissza, vagy hogy a svájci kamatkörnyezet tér vissza valamikor a közeljövőben a normálisabbnak mondható 3-4%-os szintre?

Vigyázni kell a kötvényekkel, mert jelenleg azok majdnem annyira veszélyesek, mint a részvények, csak ebben az esetben a kamatkörnyezet változása jelenti a legnagyobb kockázatot.

Márpedig nagy bátorság kellene ahhoz, hogy kijelentsd, hogy a következő években nem lesz kamatemelkedés és/vagy növekvő infláció.

Következő lehetőséged a vállalati kötvények, például ez az ETF.

Ha eddig figyeltél, egyből rájöttél, hogy az átlagos futamideje a kötvényeknek 5 év, ami bár sokkal jobb, mint a 10 év az előző példában, de azért ez sem kevés, főleg, hogy az éves hozam csak 2,07%.

Amit még szintén észrevehetsz, hogy mindössze a cégek 44%-a svájci, a többi külföldi cég.

Választhatod még a svájci tőzsdét is, mint svájci frankos befektetés természetes helyszínét. Ebben az esetben a tőzsdei  befektetések kockázatát futod azzal megfejelve, hogy egy világviszonylatban kicsinek számító tőzsdén fektetsz be. Ha megnézed a megfelelő ETF adatlapját, észre fogod venni, hogy 10 cég teszi ki az alap 93%-át.

Vagyis nagyjából mindössze 10 cégbe fektetsz pénzt és ráadásul mind svájci cég.

A hozamoktól sem kapsz szívdobogást, mostanában az évi 1,5-3,5% sem az a haszon, amiért részvényben szeretnéd tudni a pénzed.

Amit még megtehetsz, hogy olyan alapokba fektetsz pénzt, amelyek amerikai tőzsdére, japán tőzsdére viszik a pénzed, vagy úgynevezett nemzetközi high yield bondokat vesznek, de a pénzt lefedezik svájci frankra.

Ezeket hívjuk "hedged" alapoknak. Ilyenkor bár az amerikai tőzsdére fektettél be, annak minden kockázatával és esetleges hasznával, de ha elmozdul az amerikai dollár és a svájci frank árfolyama, neked fixen marad a keresztárfolyam.

Persze üröm az örömben, hogy akkor is fixen marad az árfolyam, ha te járnál jól vele, vagyis ha a dollár gyengülne a frankhoz képest, azon sem nyersz semmit.

Az ilyen hedged, vagy lefedezett alapok nyújthatnak segítséget, ha fel mered vállalni az amerikai részvények kockázatát, de ragaszkodnál ahhoz, hogy mindenképpen svájci frankban maradjon a pénzed.

Néhány példa ilyen fedezett alapra: amerikai S&P 500 itt, MSCI World itt, High Yield Bond itt.

Amit itt figyelmes befektető észrevehet, hogy míg például az S&P 500 amerikai tőzsdeindexbe dollárban évi 0,05-0,1%-ért lehet befektetni, addig ugyanez lefedezett alapban évi 0,45%-ba kerül.

Nagyjából ilyen lehetőségek közül választhatsz, vagy esetleg azt választod, hogy a pénzedet diverzifikálva átváltod más devizákba, például euróba, dollárba, ausztrál dollárba és azokon a piacokon fektetsz be.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Next Post
Gránit Pay

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram