Rossz hozzáállások a pénzhez

A pénz egy remek eszköz az anyagi szükségeink betöltésére, sőt az egyetlen erre megfelelő eszköz. A pénz hozzásegít, hogy anyagilag sikeresen és kényelmesen éld az életed, ezért fontos, hogy mindig legyen belőle elég.

Azonban nagyon sokan a pénzt nem egy eszközként kezelik, hanem célként és olyan dolgokat akarnak pénzzel megoldani, amire az alkalmatlan. Pedig a pénz nem az életünk célja, nem a boldogságunk és elégedettségünk forrása, nem a pénz ad értelmet a mindennapjainknak és nem a pénz segít át bennünket a lelki problémákon vagy megpróbáltatásokon.

Amikor az ember többet vár el a pénztől, mint kizárólag a fizikai szükségeinek a betöltését, gyakran tévútra kerül az élete a pénzzel kapcsolatban.

Milyen jelei lehetnek ennek?

1, Mindig vásárolsz, ha szomorú/feldobott/magányos vagy.

Vannak, akik azonnal vásárlásba menekülnek, ha magányosnak érzik magukat, vagy veszekedtek a partnerükkel, depressziósak vagy éppen sikerült egy jó üzletet megkötni. Egy idő után kialakulhat egy olyan állapot, amit angolul shopaholic-nak hívnak az alkoholizmus és a vásárlás szóból megalkotva. Ilyenkor a vásárlás már szenvedélybetegséggé válik, sokan a vásárlásba menekülnek a problémáik elöl, ahelyett hogy a valódi megoldást keresnék meg a gondjaikra.

2, Az ember annyit ér, amennyi pénze van.

Mások, akik önértékelési problémával küzdenek, a pénzt bizonyítási kényszerből hajszolják. A pénzt és a vagyont tekintik sikernek, azt remélik, hogy a vagyonuk miatt az emberek többre fogják értékelni őket, mint másokat. Egészen pontosan azt remélik, hogy a vagyonuk miatt az emberek őket is fogják értékelni. (Legtöbbször önelvetés és kisebbrendűségi érzés van az ilyen nagyzolás mögött.)

Van egy jó hírem: semmi köze a vagyonodnak ahhoz, hogy mennyit érsz, mint ember. Lehetsz szerető apa, értékes anya, a társadalom hasznos tagja szegényen is és egy haszontalan eleme ugyanennek a társadalomnak gazdagon is. Az önértékelési gondjaidat sem a pénz fogja megoldani, ellenben egy jó pszichológus sokat tud segíteni, hogy elfogadd magad és értékes emberként tekints magadra. Mert az is vagy.

3, Ha sok pénzem lesz, boldog ember leszek.

Amíg az embernek nincs meg valamije, ráfoghatja, hogy azért nem boldog az élete, mert az a valami még hiányzik. Ha gazdag leszek, akkor majd elégedett leszek és boldog, vallják sokan.

Aztán amikor eléred azt a szintet anyagilag, amit kitűztél célként, rádöbbensz, hogy még mindig ugyanolyan boldogtalan vagy, mint voltál előtte. Mert olyat vártál el a pénztől, amit nem tud megadni: boldogságot és az életednek értelmet. S ezt se az első százmillió, se a második százmillió, de még a harmadik milliárd sem tudja megadni neked. Ahogy az úszómedence, a nagy autó és a hatalmas ház sem.

4, Félsz, hogy kimaradsz

Volt egy dal régen: “Ha elmúlik a fiatalságom, mi marad nekem?”. Nagyon jól kifejezi ez az egy sor sok ember hozzáállását az élethez. Élj a mának, hiszen csak egy életed van, minden percét ki kell élvezni, vallják sokan.

Ezért kell minden pénzt elkölteni élmények vásárlására az életed minden pillanatában. Távol-keleti nyaralások, partik, kirándulások, nagy étkezések drága éttermekben és egyáltalán minden élmény és impulzus begyűjtése mindennap, amit csak pénzen meg lehet venni.

Az ilyen ember minden pénzét élményekre költi, mert retteg attól, hogy valamiből kimarad, ha kihagy bármit is az életéből. A pénzért itt is tulajdonképpen értelmet akar venni az élete számára, de rá kell jönnöd, hogy az pénzen vett élmények sem adnak értelmet az életednek.

5, A pénz beszennyez

A másik véglet, amikor az ember felismeri, hogy a pénz nem tudja megoldani az élete problémáit, ezért a pénzt kezdi el hibáztatni a problémákért.

Ezért aszketizmusba menekül, elutasít mindent, ami az anyagi javakkal összefüggésben van. A pénz beszennyez, rossz emberré, önzővé tesz, ez elől csak úgy lehet megmenekülni, ha teljesen megtagadjuk az anyagi javakat.

Ez ugyanakkora hiba, mint a pénzre, mint életcélra tekinteni. Ahogy a pénz birtoklása nem tesz boldoggá, a pénz elutasításától sem leszel egy másodpercig sem jobb ember. Maximum egy fanatikus, becsavarodott és besavanyodott aszkéta leszel, semmi több.

Mert a pénz továbbra is csak egy eszköz a fizikai szükségeid betöltésére. Se nem több, se nem kevesebb. Ha akként tekintesz rá és arra használod, amire való, teljesebbé és könnyebbé teszi az életed. De amint már mást vársz el tőle, súlyos tévútra terelheted az egész életed.

Update: A további felesleges hozzászólások elkerülése végett a cikk nem arról szól, hogy a pénz rossz dolog, vagy hogy nem lenne könnyebb elég pénzzel élni, mint nélküle, vagy ne lenne jobb gazdagnak lenni, mint szegénynek, hogy baj lenne az élményekkel vagy egy szép autóval. Ha te is ezt akartad leírni, olvasd el a cikket újra, miről szól. Ha ezen kívül van véleményed, azt oszd meg velünk is. Ja és teljesen mást jelent az, hogy a pénz nem tesz boldoggá és az, hogy nem boldogít. Nem véletlenül írtam az előbbit.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

79 hozzászólás

 • dmry

  majd ha az intimitást is sikerül megismernie a labdakergetőnek, akkor talán magának keres/választ és nem a külvilágnak, illetve azáltal jó nőnek tartott “szereplőre” lesz szüksége:)
 • jami

  ahh, nem érted. A csávó átlag fizuval albérletbe, közel tragaccsal (minek fokozni, nincs elég baja már) IS tudott jócsajozni.
  Naná, a nők mindenre elszántak 🙂

  Tudom fokozni: a pasim koliba, focicsapat, kocsi és fizetés nélkül is talált jó nőt 😀 Sőt, azóta sem focizik, a kocsi is az én nevem van (na jó, a lakás és a ház fele az övé) és még mindig jó csaja van :DD

 • dmry
  a pénz valóban csupán eszköz az egyén, közösség,társadalom számára.
  ugyanakkor, olyan szinten materializálódott a világ, hogy érzelmet, élményt, tapasztalatot, és bármit is:S…sajátos számítás alapján ki-, és megfizetve, ám instant akar birtokolni, magáévá tenni, vagy éppen kiváltani bárki is. ez viszont pont a lényeggel megy szemben, ami hosszútávon (minden szándék, vagyon, eszme ellenére) megkerülhetetlen.
  ekkor már a pénz (illetve,annak forrása) használja eszközként az egyént, közösséget, társadalmat…
  mély víz ez a javából.
 • vedini
  Nekem a penz elsosorban biztonsagot ad, nelkulozesben telt gyerekkorom es vegig egyetemista eveim…
  Erdekes modon a penzt akkor elveztem a legjobban amikor negyedevente felevente kaptam beremelest, a sporolas mellett nem tudott elinflalodni a penzem az igenyeimhez kepest, miota beallt a fizum olyan megszokotta valt

  Valaki irta, hogy nem tolt el mar nagy orommel valami targynak a megszerzese, ez nalam is fenall, emlekszem hany tesztet kommentet elolvastam regen, hogy mindig a legjobbat vegyem egy ertekhataron belul, esetleg kulfoldrol vegyen meg etc. az ilyen jellegu elmeny total kimarad, bemegyek bolta, megvesz, hazahozom semmi elmeny
  A penzzel kapcsolatos legnagyobb aggalyom, a fiamnak hogyan adom at a szemleletemet, takarekossag, befektetes, fegyelmezettseg koltesben, boldog leszek ha sikerul jo iranyt mutatni

 • naa
  , P. Gyula, ba: +++

  Cikkhez:
  A 3. pontban szereplő anyagi célok elérése a legtöbb _normális_ embert sokkal közelebb viszi a boldogsághoz (boldogít?) segít megszüntetni a stresszt és időd lehet olyan dolgokra, amik szintén boldogítanak. (Hobbi, pihenés, családdal, barátokkal foglalkozás, vagy éppen olyan kreatív munka, amit tényleg élvezetből csinálsz és egy percig se foglalkozol azzal, ami nem érdekel.)
  A célok eléréséig meg az okoz örömet, hogy látod, hogy egyre közelebb a cél, ez segít abban, hogy szintén ne stresszelj és legyints dolgokra.

 • Miklós
  Wow, a pénz nem boldogít mondat még mindig nagyon erős érzelmi töltetű mondat. Egyetértek a cikkel és egy oldalon kiegészíteném a saját eddigi tapasztalataim alapján. A pénz mindig akkor jött jobban amikor a viselkedesem a munkahelyen is kívánatosan volt a min volt a munkaadomnak, így mivel kevesebb lett a konfliktus a munkám miatt plusz ezt elismertek több módon is ( fizetés emelés, vezetők dicsérete, kollégák elismerése) egyre kifizetődőbb volt ez a viselkedés, illetve ennek fenntartása es fejlesztése. A kulcs szerintem az engyensúly fenntartása a pénz “harácsolása” az élmények gyűjtése ( a család is egy élmény ha törődünk vele nem csak a …. menő hely, stb) és a magánélet egyéb részei között. Szóval mértékletesen kell a szinteket ugrani szerintem, hogy valahol ne boruljon meg az életunk.

  Bocsánat az ékezetekért.

 • Kismukk
  Életem nagy tragédiája volt, amikor rájöttem, hogy a pénz nem boldogít. Bár azért inkább akkor már legyek pénzesen boldogtalan, mint pénztelenül. Valamennyit azért segít, azt még ma is tartom, hogy FIRE-ként jóval gondtalanabb lenne az életem, az meg már majdnem olyan, mint a boldogság. Újabban már csak hónapról hónapra élek, a fizetésnapot várom minden hónapban, hogy lássam mennyivel nőtt a megtakarításom. Havi 300-400k-t tudok félretenni, de sajnos a FIRE-höz még ez sem elég gyors.
 • jami
  Nemrég jutottam oda, hogy ugyan imádtam a másodállásom, de kiszálltam belőle és így marad időm. Sajnálom, nem volt könnyű döntés. És nem is keresek másikat, inkább átszerveztem némileg a kiadásokat (ami vicces: ezzel így több pénz marad, mint korábban).
 • Petike
  @fjskfsdjkskXXL: jól mondod, én is többre tartok egy Kék Túrát, vagy bármit itthon felfedezni, megismerni, mint egy akármilyen egzotikus pénzlehúzós utazást. Magyarországot is alig ismerjük, minek menjünk Kínába, Vietnámba?
 • Családfő
  “A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.”

  Ha ennek szellemében próbálunk élni, akkor mindenképpen élvezni fogjuk a földi létet, pénzmennyiségtől függetlenül. Mint lényegében minden, ez is fejben dől el.

 • David89
  msgwyn és Anna megírták. Te lehet azt gondolod, h ha jön a gyerek kell egy plusz szoba, meg ilyen olyan élmények. Én 1szobás lakásba nőttem fel, nem volt külön ágyam, de nem voltam boldogtalan. Gyereknek nem biztos, h az a fontos ami szerinted. ahogy msgwyn megírta a balatonon a gyerek ugyan olyan élményeket szerzhet mint külföldön.
  Sztem a boldogság hajszolásában 3 hibát követnek el:
  1. arra koncentrálnak ami hiányzik (horvát nyaralás, +1 Szoba) és nem arra ami van/amire telik (balaton/gyerek,egészség). Ha megtanuljuk értékelni amink van, azzal hogy arra koncentrálunk, sokkal boldogabbak leszünk. Ez igaz az elvárásainkra is, amit a média és társadalam táplál.
  2. azt hiszik a boldogság külsö tárgyakban keresendő. Tárgyakból szerzett öröm drága, viszont csak rövid ideig boldogít. Csomó igazán értékes dolog viszont ingyenes/olcsó. Szerelem, barátság, szabadidő, sport, tanulás.
 • Andru
  Az ismerőseim szerint jellemzően nem vagyok nagy igényű, nincsenek különleges vágyaim, amiket ne tudnék megtenni a rendelkezésemre álló pénzből. Persze, lehet hogy az igényeimet egyből a büdzséhez szabom 😀 De akkor ez automata, nem tehetek róla 🙂

  Ami az élményeket illeti: nem hiszem, hogy számítana, hogy hol vagy, inkább az, hogy mivel vagy kivel töltöd az idődet.
  Természetesen nem vagyunk egyformák, de azt gondolom, hogy önmagukban a körülmények nem jelentik az automatikus jó emléket vagy akár boldogságot.

  Volt egy idő, amikor a férjem borzalmasan sokat dolgozott és épp azért hívott, mert még a szabadnapján is be kellene menni. Finoman szólva kiakadtam, veszekedtem. Kérdezték a kollégái, hogy mi a baj, nem elég a pénz? Mondta, hogy beérném kevesebbel is, azonban a férjemet már szeretném visszakapni. Hiába volt sok a pénz, hiába költöttem belőle, a férjem nem jött haza korábban 🙁

 • Tibor
  Ugy mondanam hogy a penz nem tesz boldogga, de a hianya tehet boldogtalanna.
  Nem attol lesz az ember boldogtalan hogy nem tud minden honapban Tahitin nyaralni. De attol mar lesz ha honaprol honapra stresszben es idegeskedesben el mert penzugyi gondjai vannak, gorcsbe randul a gyomra mert jonnek a szamlak, mert be kell iskolazni a gyereket, mert fizetni kell ezt, azt, amazt.
 • Feri78
  Mindenki, aki ezt a cikket olvassa, halott lesz maximum 50-60 éven belül. És azon a napon, amikor majd meghalsz, ugyanúgy nem lesz egyetlen forintod sem, ahogy aznap sem volt, amikor megszülettél. A pénz nem cél, hanem eszköz, hogy nélkülözések nélkül élj a számodra fontos emberekkel, nélküle boldogtalan lehetsz, de nem általa leszel boldog. Sajnos ezt tényleg sok embernek el kell magyarázni.
 • Garbo
  A témával, valamint a blog profiljával kapcsolatosan ajánlom mindenkinek Lionel Shriver: Mandible család című könyvét.
 • FoX
  Valahol hallottam egyszer, hogy a boldogság az, amikor a vágyaid és a lehetőségeid találkoznak. Szerintem nagyon találó, mert minden ember ez alapján találhatja meg a saját boldogságát. Ha valakit a pénz tesz boldoggá, és eléri, hogy sok pénze legyen, akkor megérkezett. Ha másnak a család a boldogság, akkor ő egy jó feleséggel és gyerekekkel éri azt el.
  Így tehát a pénz is boldogíthat, meg más is. Nem is érdemes általánosítani, hogy A PÉNZ boldogít.
 • Latabár

  Mi az a FIRE?
 • Kismukk
  @Latabár: FIRE = Financial independence, retiring early, azaz amikor már annyi a megtakarításod, hogy annak a hozamaiból tudod fedezni a életedet, nem szükséges dolgoznod.
 • naa
  , ez a The Mandibles c. könyv első blikkre elég amerikai központúnak tűnik, mi lesz a családdal, amikor a pénzügyi összeomlás lenullázza őket (ugye itt azért van egy kis necc, ez hogy lehet, ingatlanjuk pl. nincs??), nem tudom, mennyire kötne le… Innen Mo.-ról nézve is érdekes?
  Ráadásul ugye ez egy fikció, ha jól értem (amazonon belenéztem), de a szereplők gazdaságtörténelemről meg piacokról stb. beszélgetnek. A gazdasági vonatkozások akkor lehetnek érdekesek, ha az író otthon van a témában. Ha csak olyan érdeklődő amatőr, mint mi, de rittyentett egy történetet az elképzelései vagy egy-két jól hangzó (szélsőséges) jóslat köré, akkor nem biztos, hogy rászánnám az időt. Ha ért is hozzá és nagyon komoly kutatómunkát tett bele, szintetizálta a “megmondóemberek” vízióit és kidolgozta az egyik valószínű gazdasági jövőképet, akkor jó lehet.
 • jurta
  @Miklós [hozzászóló]

  “amikor a viselkedesem a munkahelyen is kívánatosan volt a min volt a munkaadomnak”

  Ezt kifejtenéd?

 • dmry

  válaszoltam, de a gazda nem engedte át.
  szóval, az egészből maradt az elismerésem a karakánságodért:)
 • Attila9
  “A pénz nem boldogít, de szabaddá tesz!”
 • emberes
  Nekem is tetszik a kenőanyagos metaforád, elég találó. 🙂
 • Attila9
  “A Federal Reserve 2017-es, 6600 ember megkérdezésével készített felmérése hasonló eredményre jutott, e szerint az Egyesült Államok polgárainak 44 százaléka nem lenne képes megengedni magának egy rendkívüli 400 dolláros (valamivel több mint 100 ezer forint) kiadást. 2016-ban még 46 százalékon állt a mutató, vagyis enyhe javulás mutatkozik.”
 • Hakapeszi
  A cikkhez szerintem nincs mit hozzáfűzni, így kerek.

  A ki mit ér kapcsán van szerintem egy súlyos probléma, Mo-on még nem annyira, de nyugatabbra kórosan: sok embernek nagyon is szüksége volna rá, hogy szembesüljön vele, hogy egy nagy nulla. Nem értékes pusztán a tény miatt, hogy ő is ember. Kinek a hibája ez a helyzet, nem tudom, de szerintem főként az, hogy oktatás van, nevelés nincs. Az egészséges önértékeléshez hozzátartozna a pofon az élettől. Az embert nem megóvni kell, hanem megtanítani, hogyan segítsen magán. Pl. ha otromba módon túlsúlyos, ne viselkedjen úgy ő maga és mindenki polkorrekten körülötte, hogy semmi baj, mert azon tudna segíteni. Vagy ha valaki nem ért valamihez (sőt semmihez sem), akkor azon is lehet segíteni, de önképzés helyett ne akarjon minden témában született szakértőnek tűnni.
  Ez ugyanaz az embertípus, amelyik a megtakarítást is összekeveri a garasossággal.

 • Vajda
  Szerintem kell egy bizonyos mennyisegu penz ahhoz,hogy ne erezz folytonos feszultseget a mindennapi megelhetes miatt. Az jo erzes,ha nem kell aggodni a szamlak miatt, am vannak dolgok amikert tiz eve a fel eletemet odaadtam volna,most megvannak,de nem jelentenek semmit.
 • Miklós

  Úgy értem amit írtam, hogy a munkám mellett többet tegyek le az asztalra. Legyek az első sorban es dolgozzak keményen. Ez jo nekem es a cégnek is. Ezt mindig jobban díjazzák mint mást de a kollegakra is oda kell figyelni.

 • Penge
  1. A pénztől igenis jobban fognak értékelni az emberek. Nem, nem az aranyásók és akik akarnak valamit. Szimplán teljes életet tudsz élni, bármibe benne tudsz lenni. Ha nincs, akkor a hangyák szürke hétköznapi életét éled.

  2. Ha pedig sok pénzed van és boldogtalan vagy (évek óta mondogatom, hogy csak EGYETLEN ilyen embert mutass, de még ezen az oldalon sincs egyetlen boldogtalan gazdag sem) az csak azért van, mert a meglévő mentális betegségeidre fény derül. Hiszen a pénz minden problémát megold. Amit nem tud, még ott is jobb ha van pénz. Simán csak azért mert nincs benned a “mi lenne ha/mi lett volna ha” érzés, hiszen ami emberileg lehetséges azt pénzzel el tudod intézni.

 • Penge
  “már akkor boldog voltam, amikor szegény voltam.”

  Azért írtad egy múltkori postodnál, hogy mennyivel előrébb tartanál, ha anno a marék rizses korszakodban nem utazgatsz annyit.