S már a 420 forintos euróár is megvolt

Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvitte az euró árfolyama. (Egy kis ideig a 422 423 424 forint is megvolt.)

Csak összehasonlításul:

Egy éve 359 forint volt egy euró (17%-os romlás), három éve 330 forint (27%-os romlás), öt éve 311 forint, 12 éve 274 forint (53,3%-os romlás)

Válság van?

Cseh koronában egy éve 25,5 korona volt egy euró, ma már csak 24,65 korona. 12 éve 24,61 korona volt egy euró, vagyis kemény 0,04 koronával kell többet adni egy euróért, mint 12 éve.

Lengyel zloty egy év alatt 3,9%-ot romlott az euróhoz képest, 12 év alatt pedig 20,9%-ot.

Román lej semmit nem romlott egy év alatt és 15,4%-ot romlott 12 év alatt.

A bolgár leva semmit nem romlott se egy év, se 12 év alatt az euróhoz képest. A horvát kuna 0,04%-ot romlott egy év alatt és 3,3%-ot 12 év alatt.

Magyarország jobban teljesít, előre megyünk, nem hátra, kinek mit intézett a kormánya. 🙂

Share

344 hozzászólás

 • Gergő
  : Ha tudnánk már rég miliomosok lennénk. Részemről játékpénzzel kis összegben csinálom, nagy lóvéval nem merném. Én eladtam 100 dolcsit 418-on történelmi csúcson, hát egyelőre nem jött be, vagy ahogy vesszük, 400 alatt vettem. Kávét megkerestem pár nap alatt. Mindenesetre rizikós, nagyobb összegnél, bármi is lehet.
 • Karl
  Érdekes kísérlet, kormány kritikus linkek megosztása és meg lehet nézni, hogy hányan merik nyilvánosan leírni a véleményüket.
  Azok, akik függnek a Fidesztől (állami dolgozók, önkormányzati, óvodai, iskolai pedagógusok, fidesz szimpatizáns cégvezetők cége) meg se nyikkannak, csak négyszemközt merik elmondani.

  Nem tudom, hogy hol lesz az a határ, amikor tízezrek, százezrek mennek utcára a forintgyengítésen és az infláción keresztül történő kirablás miatt, de eddig úgy tűnik, sok embert nem zavar az elmúlt 1 év közel 100%-os élelmiszer áremelkedése.

 • Gary

  Újraolvasva: itt valami félreértés volt.
  A “hagytam 35000 forintot hétvégére” április első hétvégéje volt, a március végi “előre láthatóan is brutálisan jó” (saját szavaim) beszállóra utalva.

  Azóta én is csak vártam nem is tudom mire, van ismét pár millió likvid forintom, ami várja a sorsát.

 • Szabolcs
  Kitantorgott
  2022-09-29 at 16:56

  Szerintem attól, amit Te csődnek hívsz, elég messze van még az ország, és nem a Ft/xxx árfolyamtól függ.
  A ktsgvetésnek van likviditása, és az, hogy most “kifizetési stop” van, mert megnézik, mire lehet/szabad kifizetni, az csak annyiban gáz, hogy elvileg ezt eddig is kellett volna nézni (de persze nem úgy, mint most minielnöki szinten, vagy akár pénzügymin. szinten, ez így amúgy nagyon beteg). Tehát a képesség most még jócskán megvan, adott esetben a készség hiánya meg még akár indokolt is lehetne…

 • Belavoltam
  Egy erdekes cikk arrol, hogy az angol font is gyengul: The British Pound has fallen so much that instead of buying a Rolex in the US, it’s actually cheaper to fly first-class from New York to London, buy the watch, stay in a 5-star hotel and fly back luxurylaunches.com/watches/british-pound-makes-rolex-cheaper.php

  Ha a gazdag yankee tovabb repul Budapestig, akkor meg 2 varmegyet is meg tud venni a kulonbozetbol 😀

 • krilin
  ne gondolkozz, válts (_nem tanácsadás_ természetesen). Legalábbis ha “csak” az a cél hogy legyen EUR, minél több. Majd szépen kiátlagolódik idővel.

  Ha éves chartot nézünk EURHUF-nak, az elmúlt 15 évben, legyen világválság, vagy konjunktúra, migránshelyet, covid, vagy épp csendes időszak, esetleg naponta belengetett hülye nyilatkozatok, fenyegetések, szemétbrüsszelezés, vagy nyalizás, mindent IS megszavazás a pénzért…. tökmindegy, év végén szinte kivétel nélkül minden évben gyengült a forint.

  Most meg épp egy elhúzódó háború van, világszintű fék, infláció, USA dominancia miatt eleve az EU összességében is gyengül, persze nem úgy és annyira ahogy sokan szeretik bekamuzni, és az itthoni helyzet abszolút kilátástalan (maradnak Orbánék? Semmi jót nem jelent. Leváltják őket? Full bizonytalanság, talán még rosszabb ha ilyen szempontból nézzük). EURHUF ATH van? Igen. _Eddigi_ ATH.

 • gaborr
  Azon gondolkodtam, hogy mi állíthatná meg a Forint esését. Első körben arra jutottam, hogy semmi, mert halálspirálban van a jelen gazdasági környezetben. Ergó csak az állíthatja meg, ha a gazdasági környezet változik.

  Végül erre jutottam:
  1. Brutálisan felfuttatni az exportot – lehetetlen
  2. Brutálisan csökkenteni az importot, vámokkal, vagy egyéb módszerekkel (pl. korlátozni az importált áruk forgalmazását, vagy furmányos jogszabályokkal ellehetetleníteni, pl. csak beszerzési ár alatt értékesíthető).
  3. Tőke kiviteli korlátozásokkal, tehát forint átválthatóságát korlátozni – na ez erős lenne, de az oroszok is bevetették ezt a háború kezdetén, magánszemélyek nem vehetnek devizát, vagy csak korlátozottan
  4. Devizaszámlák használatának korlátozása

  Számos intézkedést EUs szabályok nehezítik, de nem tudják megakadályozni.

 • ultrakapitalista nagytőkés
  Winter is coming. Most már csak hetek kérdése és mire is megy ki a játék.
  Az Eu-ba ha jól látom már csak Magyarországon keresztül jön orosz gáz vezetéken.
  A kérdés, hogy az itthoni nagy energia spórolásnak mi a célja? Kisegíteni a német ipart és cserébe megkapni az EU pénzeket?
  Lehet viccelődni, de sajnos a német ipar nagy eséllyel le fog térdelni. És akkor Magyarország is.Ezért a magyaroknak minden áron talpon kell tartani a német ipart.
 • untermensch4
  “ez így már fáj a ner-nek…” Évekkel ezelőtt dolgoztam egy nerista cégénél (főnököm az örömapa asztalánál ült ráhelke lagzijában), mivel exportra gyártottak és euróban kapták a pénzt, ha úgy romlott a forintárfolyam akkor csak az árfolyamkülönbség jelentett plusz százmilliókat, évente néhányszor… és ez egy nem túl nagy cég. Sztem alapvetően a forintgyengülés be van építve a rendszerbe csak most megszaladt mint csernobil.
 • Copywriter
  Hogy anyáztam 2 hónapja, hogy 403 forintnál kellett átváltanom a forintomat euróra, és nem 360-nál tettem meg ezt. Most már annyira nem is tűnik rossz üzletnek.
 • Makk
  Most sajnálhatjuk igazán, hogy a Nabucco végül nem épült meg.

  “The main reasons of Nabucco’s failure were political rather than commercial. Moscow was able to safeguard its dominant market share in Central and Eastern Europe and then pressured most of these countries to support Gazprom’s South Stream pipeline, a rival to Nabucco. Nabucco pipeline lacked the necessary political and diplomatic support from both the EU and the United States to overcome pressures from Russia and Gazprom.”

  en.wikipedia.org/wiki/Nabucco_pipeline

 • Cinikus
  Annyi seggberúgást kapjon a főni és a táncos szemű (lopom), ahányszor az origón leírták, hogy “falatnyi”.
  Ha a magyaroknak ez kéne, akkor a szájberstrici nyerte volna a választást.
 • Zoliahegyrol

  Ajanlom nezdd vissza a tegnapi kormanyinfo azon reszet ahol az arfolyamrol esik szo – majd vedd elo a tegnapi eur – usd valamint eur-huf chartokat. Meglatod h netto bullshit amit egy miniszter ex katedra kijelent s 2 mondattal letudja a problemat. Ez nem hiteles, messze nem! Na ezt es a kismillio hasonlo megnyilvanulast (is) arazza a piac. De ha reszletesem erdekel javaslom a tegnapi portfolio checklistet na ott minden erdemleges pontot elmagyaraznak. Kitartas! Johetne mar a 440…
 • Sven
  Azért vhol vicces hogy a kormány saját kardjába dől, 10 éven át gyengítették a forintot, az mnb nyerészkedett vele, a hasznot kilapátolta a pallaszba és látjuk most mi lett az eredmény, eszköztelenek a gyengüléssel szemben.

  De uez történt a rezsicsökkentéssel is, jól átverték a népet, most meg mindent a lakosságra tolnak. Közben üres a kassza, kifizetések állnak, a forint meg játékpénz. Amit az élelmiszer importon duplán megfizetünk, októbertől már 450-es árfolyammal kalkulálnak a cégek, nehogy mínuszban legyenek.

 • Kiszamolo
  gaborr, írtam sok hónapja, hogy amikor ekkora a külkereskedelmi hiány, talán nem 480 forintért kellene adni a benzint és akkor még tizedáron a gázt és az áramot.

  Mert ha az emberek spórolnának, nem menne ki annyi deviza ezekre.

  https://kiszamolo.hu/mitol-erosodhetne-a-forint/

  A benzin még mindig 480 forint, pedig nem halna bele a világ, ha rendes áron tankolna mindenki.

  De a populizmus még most is fontosabb, mint az ország megmentése.

  Most is inkább milliárdokat szórunk el “konzultációra” és a propaganda minisztérium költségvetését emelik, amikor lángokban áll az egész ország gazdasága és az iskolákat sem tudják már fűteni.

  Szóval nekem sok illuzióm nincs.

 • gabbó
  Államcsőd témában egy aktuális írás? Tudom, hogy volt pár hónapja, de mintha azóta erőteljesen változtak volna a dolgok..
  Vagy tabu téma ez most?
 • HIppi
  20 éve mindenki Szlovákiát irigyelte, mert milyen szuper autógyárai vannak. Most magyarorszagon is vannak, de ez sem jó. A szlovák miniszterelnök a napokban azt mondta, hogy az országa az osszeomlas szélén áll az energiaárak miatt. Bevezették az eurót, ezért arfolyamgondjaik nincsenek, Görögországnak viszont pár éve éppen az euró bevezetése rontotta tovább a helyzetét. A covid után az óriási gazdasági károk miatt a nevében is helyreállítási alap pénzeit használják az uniós tagállamok, hogy javuljon s helyzetük. Többek közt ezt a pénzt nem kapja meg Magyarország. Több elemző mondja, hogy ha jönnek az uniós pénzek, akkor az árfolyam javulni fog, egyszerűen, a forintkereslet növekedése miatt. Akkor végül minden egyéb hiba és érv mellett egy teljesen politikai oka van a forintgyengülésnek?
 • kritizator
  “Azok, akik függnek a Fidesztől (állami dolgozók, önkormányzati, óvodai, iskolai pedagógusok, fidesz szimpatizáns cégvezetők cége) meg se nyikkannak, csak négyszemközt merik elmondani.”

  ha névvel elmondod -> kirúgnak

  én álnévvel osztom az észt a kormány ellen, persze sok fityeszes így trollnak néz, de lesz@rom

 • Nook
  Mindig racionális, logikus magyarázatot keresünk a történésekre (joggal). Tudom, hogy hülyén hangzik, de ezek a döntéshozók egyszerűen megöregedtek és nincs megfelelő, képességük és tudásuk. Meghaladta őket a körülöttük lévő “világ”. Papírra írogatás, az internet maga a veszedelem, alapvető pénzügyi/gazdasági tézisek figyelmen kívül hagyása stb…. Nincs itt semmi ami biztosan okkal történik, van népszerűséghez szükséges kommunikáció/döntés, meg nárcisztikus (majd én megmondom/ eldöntöm stb.), autokrata, bármely logikus megoldást nélkülöző, csendben sunnyogó, ellentmondani/javasolni nem merő, szervilis vezetők tömegesen. Ez itt a szocializmus 2.0 csak árubőség van és mehetsz külföldre. Az, hogy itt bárki is majd kivonul az utcára az egy álom marad, szerintem nem lesz ilyen. Az emberek nagy része a Maslow piramis alsó harmadában van eltévedve és nem is érti mi történik.
 • Zoliahegyrol

  A kormanyinfo tegnap volt – ma Vitya ad interjut a Kossuthban – idezem ” mi nem szavaztuk meg a szankciokat” haat ha a szavazas az mikor az eu parlamemtben az eu kepviselok megnyomjak a gombot ott bizony IGEN gombot nyomtak a magyar fideszes es kdnps kepviselok is. Igy ne varj arra h lefele megy a forint mert netto hazudozas mellett a piac “buntet”… remelem ezek a kis lepesek segitenek megerteni a mierteket. “Mert mi nem szavaztuk meg a szankciokat.” … “kinek mit intezett a kormanya”
 • F.Timi
  CSOK-os mentés v1: privatbankar.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/magyar-kozlony-a-csok-buntetokamata-nem-lehet-tobb-5-szazaleknal.html
 • Családfõ
  ,

  Veled értek egyet.

  Arról feledkeznek el a kormányra vakon szavazó réteget szavakkal becsmérlők – kommented óta egy csodás példa fentebb: “…A narancsosok abban csak különböznek az állatoktól, hogy…” – hogy az árkok mélyítése pont sehova nem vezet, hiszen az a réteg itt van és itt is marad. Tehát mindannyiunkat érint. A kevés kivétel az lehet, aki elköltözik véglegesen egy másik országba ahol szerinte jobb lesz, viszi az egész bővebb családját/ismerőseit, valamint elvág minden kapcsolatot az itt maradottakkal. Szerintem elenyésző.

  Egyszóval a helyzetet itt és velük kell megoldani. A megoldást nem tudom, csak abban vagyok biztos, hogy az ócsárolás és lenézés nem az. Lehet, hogy sokak személyes frusztráltságának – ami egyébként a gazdasági és társadalmi viszonyokat megélve érthető – ez egy jól eső felületi kezelés, könnyű ventillálás, csak éppen tovább rontja a helyzetet.

 • V.A.Laki
  @gary : Most visszaolvastam a tavaszi jegyzeteimet, szerintem ez nem volt ennyire egyertelmu menet. A mostani arfolyamhoz azert kellett, hogy a kormany (nem a jegybank) minden dontesi ponton a rosszabbik utat valassza. Peldaul nem lenne 420 az arfolyam, ha nem lett volna vegtelenitve a benzinarsapka, es legalabb stabil lenne a 420-as arfolyam, ha nem a nemzeti konzultacio, a brusszelezes es igy a befektetok eluldozese lenne a legfontosabb ebben a helyzetben …

  A valasztasok utan elvileg semmi akadalya nem volt, hogy egy het mulva leallitsanak minden sapkazast, hogy alakuljon egy Bajnai-szeru valsagkezelo kormany a megfelelo fideszes technokratakbol es hogy az eltelt idoben heti 1 korrupt oligarchat felhuzzanak a lampavasra, az EU magunkhoz edesgetese erdekeben. Igy lehetne volna akar 320 is az arfolyam. a 420-ban az van, hogy ok nelkul kertek lapot a 19-re.

 • BTM
  Köszönöm a válaszokat. Elhihetitek, hogy egyet is értek az itteni anti-ner vélemények többségével. Mégis azt gondolom, hogy ha az egyébként intelligens tömegek is belesüllyednek egy unintellingens kommunikációba, azzal csak a szakadék válik egyre mélyebbé.
  Úgy látszik túlságosan galamblelkű lettem. Pedig nem is vagyok bölcsész, vagy hasonló. Igaz, viszont pont egy bölcsész fia vagyok. 😉 Viszont a 85 éves bölcsész édesanyám évek óta helyettem is elég határozottan kifejti a véleményét a közösségi médiában a minket körülvevő világról. Remélem még sokáig teszi! 😉
  Az O1G kifejezéssel semmi bajom egyébként. Azt egy olyan személy használta először az ország vezetőjére, aki évtizedeken át nagyon közel állt hozzá, ismeri is elég jól, bizonyára tud sok közös belhéról, stb. A tömegek pedig csak ismételgetik.
 • bjozef
  gaborr
  “Azon gondolkodtam, hogy mi állíthatná meg a Forint esését. Első körben arra jutottam, hogy semmi, mert halálspirálban van a jelen gazdasági környezetben. Ergó csak az állíthatja meg, ha a gazdasági környezet változik.”
  Lehet ebből a romhalmazból egy rohamlétekkel történő € bevezetést csinálni, bármi áron IS? Jó lenne az nekünk?
 • bdos
  Engedtessék meg az ideológiai alapú értékítélet és döntéshozatal mindkét oldalon. Az miért van, hogy a liberális értékeket minden feltétel nélkül el kell fogadni, a konzervatív és szuverenista gondolkodás pedig káros és üldözendő? Értem én, hogy a kormány szimbolikus döntéshozatalai sokakat ingerelnek (vö. populizmus és agyhalottak), de ettől mennyivel jobb a “demokratikus Európa” politikai fősodrának szélső liberális alapokon nyugvó társadalommérnöksége és birodalmi imperializmusa (aminek hátterében természetesen amerikai érdekek állnak)?
  Aki nem látja, hogy a jelenlegi helyzetben azért ilyen kiszolgáltatott az ország, mert nem a nemzetközi nagytőke, hanem más érdekek mentén rabolják ki az országot, az sajnos vak. Természetesen lopnak keményen a mai garnitúra emberei is, de mivel a pénz jelentős része nem a megfelelő (multinacionális) zsebekbe jut, ezért jár a bünti. Cui prodest?
 • Csizkek
  “ Azóta én is csak vártam nem is tudom mire, van ismét pár millió likvid forintom, ami várja a sorsát.“
  En hasonlo, csak nem mertem meglepni amit te:)
  Mondjuk nalam a fo kereset EU. De vannak magyar beveteleink, de az nem havi rendszeres.. szal az en likvid huf-om ott van mar egy ideje. Nem beszelve a pmak-okrol..
 • Kiszamolo
  Nook, van egy sajtófotó, összeül az operatív törzs, a főnökkel az élen, megvitatni a COVID válságot.

  Mindenki előtt papír, toll, butatelefon, néhányan bőszen jegyzetelnek. Kb 15 nyugdíj előtt álló férfi.

  Sehol egy fiatal, sehol egy notebook, semmi.

  A kép 1980-ban is készülhetett volna.

 • Csizkek
  “ Sztem alapvetően a forintgyengülés be van építve a rendszerbe csak most megszaladt mint csernobil.“
  Nyilvan az alapgyengulessel szamoltam. Es arra spekulaltam hogy mar a 390 is tul van egy fajdalomkuszobon. Azt azert felejtsuk hogy a ner husostala az epitoipar. Ha mar nincs eu-s tamogatas lopas eppen akkor a nagy epitoipari lopodakat etetni kell. Ha elszall a huf, kamatok, infla akkor az itt mar faj. Es itt a huseg penzalapu.
  De nem jott be a teoriam. Viszont kiderult hogy sotet hulyek es csak sodrodnak. Igy meg eselyesebb hogy egy valsag elmossa oket. Marmint nem az ehezo fele Mo-nak, hanem sajat oligarchaik.. de az nagyon draga lesz.
 • Szabolcs
  Nook
  2022-09-30 at 07:14
  “Tudom, hogy hülyén hangzik, de ezek a döntéshozók egyszerűen megöregedtek és nincs megfelelő, képességük és tudásuk. Meghaladta őket a körülöttük lévő “világ”. ”

  Rossz hírem van, ez így szerintem nem igaz. Nem ők változtak, meg pl. 1998-2002-höz képest, hanem a lehetőségeik, hogy kiteljesítsék, amit akkor nem tudtak. Éltek vele, de a személyiség nem változott.

 • Anna
  Sziasztok!

  Eleg alaposan olvasgattam az utobbi honapokban a posztokat/hszeket is, probaltam osszecsipegetni a szamomra hasznos infokat, de az alabbi kerdesben nem jutottam elobbre. Tudom, senki sem jos, nem is igeretet varok, inkabb valamifele pro-kontra elemzest azoktol, akik nalam jobban ertenek a temahoz.

  Ha egyelore csak az a celom, hogy legyen likvid penzem EUR/USD-ben, tehat nem befektetni, vagy lekotni akarok, akkor melyik utat biztosangosabb valasztani 1-2 millios osszegnel? Revolut vagy magyar bank deviza szamla? Az ide-oda utalas/valtas koltsegeit ismerem, ilyen szempontbol nyilvan a Revolut eri meg jobban. Viszont kezenfekvobb lenne a magyar deviza szla, de itt jon a kepbe az, ami igazan foglalkoztat: mennyi esely van ra, hogy az allam rateszi a kezet/zarolja/szar arfolyamon kenyszer-visszavaltja, stb.? Ez az aktus mindenkeppen az allamcsodhoz kotodne?

  Koszi!

 • Csizkek
  “ hogy az árkok mélyítése pont sehova nem vezet, hiszen az a réteg itt van és itt is marad. “
  Csak tegyuk hozza, hogy te az arok tuloldalan vagy. Aki ugy altalaban vedi a ner elmeroggyant donteseit.
  A tortenelem viszont azt mutatja hogy az ilyen mely tarsadalmi arkok nem szoktak csak ugy eltunni. Bekes megoldassal semikepp. Foleg ha a ner oldal kezeben ott van egy orszagnyi media es ugy hasznalja mint anno a Bp TVn a muf…t lobalo taltos. Nezzel bele, 1-2-3.. Marika neni a polgarmester urra kell szavazni, mert o megvedi a falut kommunistaktol. Ugye nem akar Marika neni ujbol draga gazzal futeni? (Minozben gumicsizmaval fut, mert gazra reg nincs penze) es ez a tarsadalomban nem feloldhato szabad media, jogallamisag, demokracia nelkul.
 • Szabolcs
  bdos
  2022-09-30 at 09:09
  “Engedtessék meg az ideológiai alapú értékítélet és döntéshozatal mindkét oldalon. Az miért van, hogy a liberális értékeket minden feltétel nélkül el kell fogadni, a konzervatív és szuverenista gondolkodás pedig káros és üldözendő? ”

  Nem tudom, Te mit értesz liberális értéken. Vagy a konzervatív és szuverenista gondolkozáson. Nekem a liberális kb. annyival akár majdnem pontosan körül is írható, hogy nem eröltetem rá a magam véleményét másra (és adott esetben nem érdekel a másé, bocs), és mindenki azt csinál, amit akar, amíg nem akadályozza a másikat ugyanezen jogában. Ha ez zavarja a konzervatív gondolkodást másnál, akkor azt nem annyira tudom elfogadni, valóban. De a kettő bizonyos keretek között akár megfér egymás mellett.
  A szuverenista és a liberális összevetést pedig nem is értem, de én csak egy ideológiailag képzetlen gátőr vagyok. 🙂

 • Darkosia
  @Családfõ
  Ott hibázik a gondolatmeneted, hogy szerinted én (meg mások) még meg akarjuk oldani a gondokat, betemetni az árkokat. A sokadik holdról is látszó kétharmad után, miután évtizedek óta én vagyok a nemzetellenes féreg az országunk testén, én ezt áprilisban befejeztem. Arról nem is beszélve, hogy netalántán ez azok feladata lenne, akik hatalmon vannak (kac-kac). Ha valaki a boltban az árakra panaszkodik, kiröhögöm. Ha a tanárok nyafognak, őket is. Téged is. Eleget mentem szemben az autópályán. IT-sként én elvagyok, a többiek meg fagyjanak meg nyugodtan.
  Pl. itt van mindjárt . Fűteni már nincs pénz, tetőtlen iskolába járatja a gyerekét Gödöllőn, vagy épp fél kiflire futja Kalocsán, oszt itt retteg, hogy nékije csak a konzervatív értékeit üldözik a mocskos szélsőliberálisok. Őt is kiröhögöm. Ezt az őrületet ami itt megy máshogy már nem lehet mentálisan átvészelni.
 • Csizkek
  “ valasztasok utan elvileg semmi akadalya nem volt, hogy egy het mulva leallitsanak minden sapkazast, “
  En erre spekulaltam. De gyorsan kiderult naivitasom. Innen viszont tenyleg barmi johet. Ugyhogy en is erosen gondolkodom hogy tudom minimalizalnina meg huf „erdekeltsegeken“ a vesztesegeket.
  Az tisztan latszik hogy az orszag gazdasagi erdekei nem szamitanak mar. Csak es kizarolag a hatalomba maradasa ov-nek. Mondjuk lehet kozben elviszi a szive/oroszok/sajat „ehezo“ oligarchai.. es lesz vmi valtozas. De addig ez kimaxolt hatalombamarado gepezet
 • Zedder
  Figyeljetek rá, hogy mennyi energiát öltök a szóló válaszadásba.

  Bevett NER-es troll taktika az ál-intellektus, látszólagos érdemi vitába való belekényszerítése a társalgásnak, de igazából ez egy jól megfontolt taktika a terelésre. IT-s szakszóval denial of service támadás (DoS/DDoS)

  knowyourmeme.com/photos/1002825-bait-this-is-bait

 • Zabalint
  A politikai kultúrához:
  Az, hogy február 24 óta is folytatta a Fidesz az oroszokkal a hintapolitikát, illetve a sajtójukban továbbra is orosz propagandát nyomnak (lásd elsősorban Origo), számomra egy olyan határt lépett át, ami minden konstruktív vitát elásott végleg, mert amit csinának, azzal az ország biztonságát, függetlenségét veszélyeztetik. A Fisesz innentől a szememben egy nemzetidegen test, egy elnyomó idegen hatalom helytartói, akik ellen a magyarságnak ki kel vívnia a szabadságát. Persze a gazdasági döntésekről lehet vitatkozni, csak épp már rég nem lehet feltételezni, hogy a másik oldal is jót akar az országnak, csak máshogy, mert az orosz érdekek kiszolgálásával egyértelműen bizonyították, hogy ez soha nem is volt cél.
 • Csizkek
  “ Érdekes kísérlet, kormány kritikus linkek megosztása és meg lehet nézni, hogy hányan merik nyilvánosan leírni a véleményüket.“

  Tobbszor megcsinaltam mar kozossegi mediakban. Megfuttattam „cicas“ postokat parhuzamosan par zsebet mellyen erinto velemenyposttal. Gondolhatod.. velemenypostokra altalaban csak melyfideszes commentek jonnek. Megosztas csak kulfoldon eloktol.
  Amugy csendben van mindenki csak a 4fal kozott lazafoznak. Tiszta kadar era.. sajna csaladban van olyan is aki velemenye miatt bukta a munkajat tobbszor is. Azota van legalabb nyugdijja, ehen nem halnak. De ha csaladfentarto lett volna o is csendben maradt volna.
  Videken fogjak a jonepet a helyi foldesurak, azert vannak fizetve. Par keves kulfoldi multinal dolgozo ismerosom meg a kulfoldon elok mernek par commentet irni publikusan, max.

 • Nook
  Köszönöm Kiszámoló!
  Azt hiszem egyezik a látásmódunk… és őszinten remélem másokéval is. ” Az internet és a média halálos fenyegetés a demokráciára.” 2016.május 5. (házelnök úr sajtóban megjelent gondolatai…) Nem kell ide sous vide (szuvidálás) majd nyereg alatt puhítjuk a húst, “jóvanazúgy”, régen is jó “vót”.
 • Csizkek
  „ Az miért van, hogy a liberális értékeket minden feltétel nélkül el kell fogadni, a konzervatív és szuverenista gondolkodás pedig káros és üldözendő?“

  Na ez is egy ilyen tipikus szalmabab pufoles. Eloszor is a liberalis ertekek miatt lehetsz te konzervativ. Mert ha nem lett volna liberalizmus akkor marad az adott autokracia belathatatlan ideig. Azaz meg a kommunizmusban tengodnel. De ezek csak ideologiak, engem nem erdekel. Kb ez is lenyege a liberalizmusnak, ha te templomba jaro konzervativ akarsz lenni legyel.
  De a gazdasag! A szamok ott vannak elotted. Azzal relativizalni hogy ezek is lopnak.. 2010ben azert kaotak eselyt hogy mar senki ne lopjon:) ehelyett van egy gyoztes kompenzacios valasztasi rendszer, alszent bigott kepmutatas es egy maffia modszeres loporendszer. (Nem elmeletbol ismerem sajnos) kozben eltunt a jogallam, demokracia. Go to 0.

 • ezt név nélkül
  én csak dacból is, valamint hogy érezzék a törődést, ha feljön Facebookon egy kormánypárti közszereplő (képviselő, újságíró, akárki) posztja, odaírom a képességeim szerint legocsmányabb stílusban, hogy egy hazaáruló kutya, valamint hogy mi fog történni az életével kormányváltás esetén.

  Sok bajom nem származott belőle, néhány kitiltanak de a többséget nem érdekli.

  Ja, mindezt névvel, arccal, mert nem szégyellem, élőben is megmondanám és a munkám jellegéből adódóan pont holnap tudnék bármilyen új állásban kezdeni, nincs mitől féljek. Ezektől a csicska operettnyilasoktól pont nem.

  Még a pénzem nagyobb része is dollárban van. Igaz csak Revolut de nekem belefér.

 • Elszúrtuk
  Elnézést, de nagyon el vagy tévedve. 10 éven keresztül azért nézte el az EU (és főképp Németország) a magyar korrupciót és demokrácia leépítését a propaganda 100%-ra pörgetésével, mert teljes mértékben kiszolgálta a kormány a multikat, ahogy teszi azt most is. Annyi változott, hogy oly mértékű rombolásba és lopásba kezdett a kormány, hogy az már nekik is sok volt. Tessék végiggondolni, miért is vétózzuk a globális minimumadót (Ami a 600+ MILLIÁRDOT kereső cégeket érintené csak)? Mekkora nálunk a multik adóterhe, és mekkora egy munkavállaló adóterhe? Segítek, a multik adóterhei EBBEN A PILLANATBAN is az egész EUban a legalacsonyabb, az áfa, amit az itt élők fizetnek meg, az pedig a VILÁGON a legmagasabb. Persze a propaganda azt szajkózza, hogy a kormány a kisemberek pártján áll, a valóság az, hogy egész Európában itt támogatják leginkább a multikat a kisemberek kárára, jelenleg is.
 • Csizkek
  Folyt. Es ha mar go to 0. es megintcsak egy autokracia. Csak most nemzeti pantlikas, bigott alszent maszlagos keresztenyseg, vmi alnemzeti erdekek kore csavarva. Akkor mi a jovo? Ua mint a kommunizmusban, mas nevvel es lehet elolrol kezdeni.
  Hajra!
 • Családfõ

  Szerintem gyorsabban járt a kezed, mint hogy értelmezted volna, amit írok.

  Mit akartál egyáltalán mondani? Kicsit olyan se füle, se farka.

  Egyfelől rögtön elhelyeztél az árok egyik oldalán úgy, hogy nem is ismersz. Eleve ritkán írok, akkor is a higgadtság vezérel, nem pedig az automatikus “mindenissz*r” hozzáállás. Az, hogy nem állok be az általad is fémjelzett sodrásirányba, az nem azt jelenti, hogy szimpatizálok a kormánnyal. Próbáld ezt kérlek feldoglozni. Ahogy az időm sem áldozok arra, hogy bármilyen tv adást nézzek vagy különböző politikai skálán mozgó netes oldalakat hasonlítgassak. Értelmesebb dolgokkal töltöm. Kivéve, mikor itt reagálok ismeretlen nickeknek. 😀

  Másfelől amit írtam, annak mi köze a Marika nénis példádhoz? Ha szerinted az árkok nem tüntethetők el, akkor – leegyszerűsítve – ezt fogadjuk el vagy valameyik oldal lője halomra a másikat.

 • Csizkek
  “ Mindenki előtt papír, toll, butatelefon, néhányan bőszen jegyzetelnek“
  Azt a sajat belso paranoia miatt. Ne legyen nyoma semminek. Pegazus balhe elott nem ertettem miert jarnak foneresek alul digitalizalva.:)
  De hogy fiatal liberalis demokratakbol ven kommunistak lettek, az nem ketseges:)
 • tumpara
  bdos: a liberális érték alapértelmezetten elfogadó (mármint nem az SZDSZ-es féle), a szuverenista meg kirekesztő (“az enyéim fontosabbak”). Így is lehet élni, és mindenkinek jogában is áll, de a globális gazdaságban nem sok babér terem az ilyeneknek, mert kizárják magukat a lehetőségekből. Kellő egyensúly kéne a kettő között (a saját “törzsem” jóléte persze, hogy fontos), azzal viszont nem lehet választást nyerni, hatalmat megtartani, mindenképpen polarizálni kell.

  Az a szép, hogy az EU-t imperializmussal vádolják, hogy ott mindig föntről eldöntenek valamit, pedig ha valaki jobban megnézi a felépítését, a döntési jogkörök nagyja nemzeti hatáskörben van (pont ezért béna kacsa az EU és csak több év után tudott valamit kezdeni a magyar kormánnyal). Ellenben a Fidesz centralizált mindent, az önkormányzatokat úgy kivérezteti, ahogy akarja, de ezzel az imperializmussal semmi baj nincs. Fura

 • Csizkek
  “ Bevett NER-es troll taktika az ál-intellektus, “
  Igazad van. Es van itt jopar hasonlo elvekkel operalo mas nick is.
  Hiaba na, kiszamolo tenyezo lett:)
 • Családfõ

  Értem, amit írsz. Ezért tettem bele a kommentembe, hogy a frusztráltság tökéletesen érthető. Az erre adott választ kérdőjelezem meg. Értem azt is, hogy az ember kínjában fordul irracionális válaszokhoz. A kiröhögés vagy semlegesség egy fokkal jobb, mint a folytonos becsmérlés. Utóbbival biztosan el sem kezdhető a viszony javítása. Ha a magát intelligensebbnek gondoló fél csak így tud kommunikálni, az őszintén, mit vár a szerinte ostobábbtól? Azt is értem, hogy egyelőre nem érint a helyzet téged közvetlenül, van elegendő jövedelem, tartalék stb. Sokan vagyunk ezzel így. De fenntartom, hogy amíg itt élünk vagy van bármilyen közünk az országhoz, addig ez hatással lesz ránk is, előbb-utóbb, így vagy úgy. És amilyen irányba megy ez az egész árokásás és egymás gyalázása, egy ponton ennek tragikus következményei lehetnek azokra is, akik most relatíve kívülállónak gondolják magukat.
 • Attecte
  azért én a helyedben addig nem állnék féllábon, amíg a német ipar megfekszik.
 • HIppi

  Tudomásom szerint az Eu parlamentnek nincs ilyen hatásköre, az Európai Tanács dönt ilyen kérdésekben, melynek tagjai az Európai Unió tagállamainak elnökei vagy miniszterelnökei. Tekintve, hogy politikai testületről van szó, politikai döntések születnek, a politikai folyamatokban folyamatosan jelen van egyfajta kompromisszumra törekvék. A magyar kormányfőt nem lehet azzal vádolni, hogy nem vállal konfliktusokat, így is komoly politikai árat fizet azért mert időnként keresztbe fekszik a szándékoknak. A legtöbb szankciót megszavazta magyarország, viszont volt, ami miattunk nem ment át (egyébként van, aki azt állítja, hogy a német érdekekkel egyáltalán nem ellentétesek ezek az esetek). Egyszóval bár ez az blog alapvetően pénzügyi jellegű (és nagyon jó), mégis minden hozzászólásnál van egy politikai vélemény a háttérben. Szimplán pénzügyi szempontokat figyelni lehetetlen.