Cégalapítás Észtországban

Ti kértétek, én utánanéztem.

Sokakat érdekelt a cégalapítás Észtországban, Európa legbürokráciamentesebb, digitálisan legfejlettebb országában. Észtország ékes példája annak, hogy egy ország tud felesleges bürokrácia nélkül, a lehető legegyszerűbben üzemelni. Az adók és az ügyintézés egyszerűek, ahogy minden más is. Céges bevétel vagy fizetés után nem fizetsz adót tíz helyre húsz címszó alatt. Egy helyre adózol egy fix kulccsal és adózás letudva.

Írtam a nagykövetségnek, hogy árulják el, mit kell tudni a cégalapításról és az adózásról Észtországban.

A cégalapítás (is) egyszerű, mint a faék, mindent online lehet intézni. Kérhetsz e-residency státuszt, vagyis e-rezidens státuszt. (Ha valakinek van jobb fordítása, szóljon.)

Mielőtt tovább mennénk, leírom még egyszer: ha te itthonról dolgozol, azzal telephelyet létesítesz az akárhol bejegyzett cégednek Magyarországon és az itthoni adózás szerint kell adóznod az itthon elvégzett munka után. Ha a munka külföldön valósul meg, de te itthon laksz, akkor az osztalék után itthon (is) kell adóznod.

S mindjárt ide is másolnám a észt weboldal idevonatkozó részét: Regardless of your e-Residency status, you must always pay personal tax in the country in which you are a tax resident. It is very important to understand the difference between e-residency and residency, one of them being a digital status, other a physical with residential benefits and obligations. E-Residency does not mean you are an Estonian tax resident. A person is only regarded an Estonian tax resident if their place of residence (the place where they permanently, or primarily, live) is in Estonia or if they have lived in Estonia for at least 183 days over a consecutive 12-month period. Never rely on general advise, however, when it comes to taxation. International taxation rules may be complex and are dependent on the specifics of your business activities and location.(Bővebben erre.)

Ez azonban nem vonatkozik a cégedre, az lehet észt rezidens. Azonban ahogy pénzt akarsz belőle felvenni, jön a fenti szabály.

S hát az adókulcs sem olyan alacsony, a haszonból 14%. Ez sokkal jobb, mint a magyar, mert ott sok címen kell fizetned ennél sokkal többet. Viszont mivel magyar vagy, főleg ha itt élsz, akkor bizony ezután a kivét után is fizeted a 15%-os adót, így pont semmit nem nyersz a dolgon.

Úgy tűnik, az észt cégalapítással nyerhető adóelőny inkább mítosz, mint valóság. Nem azért jó az észt cégalapítás, mert kevesebbet kell adóznod, hanem mert egyszerű, fejlett, bürokrácia-mentes és az adózás is olyan egyszerű, amilyen egyszerű csak lehet.

Leginkább Unión kívüliek nyernek vele sokat, egyszerűen lehet egy uniós cégük.

Ha mégis szeretnél továbbra is észt céget, kezdd itt az információgyűjtést.

Itt a nagykövetség levele, az abban található linkeken minden infót megtalálsz.

Thank you very much for your interest in the Estonian business environment. I would suggest you first look at our e-Residency program: https://e-resident.gov.ee/

Using e-Residency, a non-Estonian citizen can establish a company online in just a few hours and from almost anywhere in the world (https://e-resident.gov.ee/start-a-company/). For more detailed information about establishing a company in Estonia, I would suggest you have a look at the Invest in Estonia webpage:  https://investinestonia.com/business-in-estonia/establishing-company/process

Information about taxes can be found here: https://www.workinestonia.com/working-in-estonia/taxes/

I hope this information is helpful to you. Don’t hesitate to contact me again if you have any other questions about opening a company in Estonia.

Most már akkor ezt is tudjuk. 🙂

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

52 hozzászólás

 • István
  Miklós, szóval kb sehol nem éri meg nyitni ha a munkavégzés itthon történik??
  Köszi
 • Kiszamolo
  István, akkor az adócsalás.
 • Pistabá
  Észtországi cégalapítás??? Mekkora ötlet má’ vazze… ráadásul nyelvi nehézségek sincsenek, tekintve az állítólagos finn-ugor rokonságot. :-DDD

  Várjuk még a levédiai cégalapítási tippeket, esetleg az urálontúlit.
  Most esett le a tantusz, lehet hogy már anno Julianus barát, majd később Kőrösi Csoma is cégalapítás ügyben utazott közel- ‘s távolkeletre?

 • T-koma
  Egy féleg költői kérdés. Ha pl én úgy dolgozom egy külföldi ügyfélnek, hogy távolról belépek a külföldön lévő szerverre és azon végzem a dolgom, akkor ilyen esetben mi számít a munkavégzés helyének? Itthon ülök a gép előtt, de egyébként minden amit csinálok külföldön történik.
 • Szőke Kapitány
  Javaslom a Jazzy Rádió Millásreggeli műsorának hétfői adásait (lásd Spotify, millasreggeli.hu és néha YouTube), ahol az elmúlt 200 adásban gyakorlatilag végigmentek a planétán, hogy a céged hogyan adózna az egyes országokban. Ugyanakkor a magyarországi lakhellyel kapcsolatban Miklósra hallgass, te, mint magánszemély itt maradsz adórezidens (hacsak nem töltöd az év nagyobbik részét egy külföldi országban). Megérheti külföldön céget alapítani, de ez annyira egyedi eset, hogy javasolnám adószakértő igénybevételét.
 • Kiszamolo
  Pistabá, nem tudom, olyanról hallottál-e, hogy magasabban képzett emberek beszélnek más nyelvet is, például az angolt.

  Itthon is, Észtországban is.

  Aki nem, az valószínűleg nem is végez olyan munkát, amihez a külföldi cég egyáltalán szóba kerüljön.

 • Belavoltam
  Akkor ez egy hosszabb tortenet, es a kettos allampolgarsag lehet a megoldas. Bar ha az ember kikoltozik erte egy idore akarmelyik civilizaltabb orszagba (mint ez), miert akarna kesobb visszajonni barmiert is.

  Kicsit off, hogy hany olyan remtortenetet lehetett hallani azoktol, akik bedoltek a ‘gyere haza fiatal’ kampanynak, aztan szembetalaltak magukat a magyar burokraciaval.

  Ha meg valakit csak a gyulai kolbasz meg a balatoni nyaralas tartana vissza a dobbantastol, azt barmikor megkaphatja ez hazaruccanaskor.

 • Belavoltam
  @t-koma: ahol a tested fizikai valojaban van.
 • Wolfram Wellmann
  Az eu-n belül senki nem tudja ellenőrizni hogy hol tartózkodsz, szerintem a lényeg hogy hova vagy bejelentve. Ha papíron ott élsz (ott van az állandó lakcímed) akkor nem hiszem hogy nézné bárki hogy fizikailag itthon vagy. Persze ez egyrészt pénzbe kerül, meg egy csomó kényelmetlenséggel jár, mondjuk orvosi ellátás, gyereke iskolázása stb szempontból, szóval megint nem hiszem hogy megérné.
 • Henriksen
  Így a cikket olvasva, sokak számára jó lehet ez az észt cégalapítás, hisz adórezidens csak itt maradsz, hacsak nem költözöl ki néhány hónapra és persze az angol nyelv tudással sem lehet sokaknál probléma.
 • Sunhelios
  A céges 14%-on kívűl javasolják még figyelembe venni a 20% income tax és a 33% szosöl tax adókat, ezek gondolom kötelezők legalább egy főre (director). Finomodik ez a külföldi kolbászkerítés.
 • SzaboZ
  Valami bóni azért lehet benne, mert ismerek olyan itthoni, napelemes rrndszereket telepítő céget, amely Észtországi bejegyzésű.
 • bro

  Hű ez elég hiánypótló információ.
  Emlékszel esetleg konkrét adásra amiben erről szó volt?
  Vagy esetleg az utolsó időpontjára amikor ez téma volt? 🙂
  (elsőre rákerestem, de lehet hogy béna voltam de más témákat találtam…)

  “Javaslom a Jazzy Rádió Millásreggeli műsorának hétfői adásait (lásd Spotify, millasreggeli.hu és néha YouTube), ahol az elmúlt 200 adásban gyakorlatilag végigmentek a planétán, hogy a céged hogyan adózna az egyes országokban.”

 • Román vs. észt cég - TBSZ helyett is
  Köszi! Volt egy TBSZ-vonatkozása is a dolognak: “A privát megtakarításokra is érdekes lehet az egyedi adózási előnyei miatt. Nem minden évben vonják a %-ot, csak a legvégen, amikor kiveszed a pénzt, így jobban érvényesül a kamatos kamat csodája.”
 • Parapoulis a Görög
  nincs annal szornyubb, mint amikor valaki azt hiszi magarol, hogy van humora, pedig nincs. Kasza Tibi is pont ilyen…
 • Kiszamolo
  Sun, azt a “work in estonia” oldalon találtad, vagyis ha ott is dolgozol az országban. Nem tudom, kell-e fizetni, ha ott sem élsz. 33% tb egy nem rezidensnek? Nem volna logikus, persze attól még lehet.
 • V.A.Laki
  : Erre azert nem vennek merget. En havonta kapok emailt a googletol, terkeppel, hogy elozo honapban pontosan mennyi es milyen lokacios adatot rogzitett rolam. Altalaban meterre, orara es percre tudja, hogy melyik nap mikor, hol es mennyit setaltam, pusztan azert, mert ott egy okostelefon a zsebemben. (Fitness szempontbol ezek tok jo statisztikak.)

  Es jo, tudom, az atlagos kommentelonek nincs okostelefonja, vpn-ezik es titkosit mindent (mert egy ip cim is marhara leszukiti a lokaciot sokszor), nem vesz fel penzt bankkartyaval es nem fizet se bankkartyaval, nincs teslaja (mert az is automatikusan frissit), es ugy el, mint az osszeeskuves elmelet c. filmben a taxis, de ennek ellenere, ha nyomoznanak utana, valoszinuleg minimalis munkaval latna a hatosag, hogy hol lakik, mert ma mar minden rogzit adatot es elcsuszna egy aprosagon.

 • rrtz

  Androidos telefonnal is egyszerű ez, nem kell sem gmail, sem semmi, és nem lesz hozzád köthető helyadat.
 • V
  korabban felvetette valaki hogy 180 naponta atkoltozni masik orszagba hogy a 183 napot ne erjuk el. Mondjuk ingazni portugal-spanyol-olasz vonalon felevente lakhelyet valtoztatni. Egyszer utannaolvastam es homalyosan dereng hogy ugy az allampolgarsag szerinti orszagban kellene adozni. Tud erre esetleg valaki valami konkretat?
 • Körtefa

  “Az eu-n belül senki nem tudja ellenőrizni hogy hol tartózkodsz”
  No, meddig tart ellenőrizni, hogy melyik szolgáltatóhoz vagy bejelentkezve a SIM-kártyáddal?
  Tudni tudja ellenőrizni, más kérdés, hogy ennek lehet jogi, szándékbeli akadálya.
 • Kiszamolo
  V, tényleg keresel annyit, hogy ez megérje?

  Évi 100 millió alatt nem igazán éri meg ezzel szórakozni szvsz.

  Más az, ha egyébként is külföldön élsz, vagy ott élsz, ahol akarsz.

  Egyébként a 183 napos szabály csak egy a sok közül.

  Alapvetés, hogy valahol adóznod kell. Ha sehol nem vagy otthon, mert sehol nem élsz mondjuk két hónapnál többet, akkor az állampolgárságod szerint kell adóznod.

 • Miklós
  Az észt cégnek lehet értelme ha kisadózó vállalkozó vagy egy olyan országban ahol átlépnéd a magas limitet és a fölösleget az észt cégról húznád. Konkrétan, Szerbiában 6 millió dinár (kb. 50000 euró) az éves limit és annak, aki ennél többet keres, érdekes lehet ez az alternatíva. Bár ehhez gurunak kell lenni, vagy olyan szerződést iratni a rugalmas klienseddel, ami átmegy a vállalkozók függetlenségi tesztjén. De lehet, hogy van olyan ország ahol nem ilyen szigorúak a szabályok…
 • Yukonsql
  Sorry, valószínűleg lassú a felfogásom e témában. Ha itthon főállás mellett alapítok egy EUs (pl észt) céget. Nem mozdulok ki az országból, a cég nevében ITs munkát végzek pl távoli eléréssel.
  Akkor ez mit is jelenthet? :
  “cégednek Magyarországon és az itthoni adózás szerint kell adóznod az itthon elvégzett munka után.”
  Az észt cégre magyar Tao? Vagy iparűzési adó (melyik város alapján?)
  Az osztalekadót természetesen értem.
 • Wolfram Wellmann
  A mobiladataidat és pláne a google térkép adataidat nem kérhetik ki csak úgy ellenőrzésképpen, ahhoz már konkrét nyomozás kell. Ennyit nem fognak szórakozni egy katás kisvállakozóval. Amúgy meg bizonyítsák be hogy az a telefon nálam volt….
 • kritizátor
  “Most esett le a tantusz, lehet hogy már anno Julianus barát, majd később Kőrösi Csoma is cégalapítás ügyben utazott közel- ‘s távolkeletre?”

  Nem, nem.
  Ők a kipcsákokat keresték:(

 • Toto
  És Lichtenstein? remélem jól írtam. Az állítólag adóparadicsom. Abszolút nem éri meg a fentiek szerint de ha elköltözök ahhoz a határhoz amihez a legközelebb lakom? Lehet úgy olcsóbb nem? Egyszer a külföldi munka után is megadóztatnak azt nem éri meg kimenni se, vagy hazajönni.
  A magyar állam mindenre ráteszi a kezét az tönkre megy.
  Nem csodálkozom, hogy annyi kimennek dolgozni, sokan pedig ki is költöznek és jó páran európán túlra….
 • L70
  Azért az megvan ugye, hogy egy lakást kell tulajdonolni vagy bérelni min 183 napra? Ez a nulladik lépés. Akinek ez egyáltalán szóba jöhet, az nem a kata szintje. Budapestről az egyedüli hihető egy párkányi ingatlan lenne szlovák céggel ha megéri. Ha viszont akár százan is megpróbálnák már nem működne a mutatvány. Természetes az okosba ötletelés de nem látszik se ebből se a románból egy védhető és előnyös megoldás. A többség meg egy ellenőrzésen is összecsinálná magát mert alapból nem tud csalni.
 • Robi
  Sziasztok, kicsit off kicsit ide vag:
  En informatikuskent kulfoldon dolgozom de magyarorszagon elek. A jelenlegi katas rendszer kiszamithatatlansaga miatt szeretnek foallasu dolgozo lenni, de ugye fennall a dupla adozasi egyezmeny magyarorszag es anglia kozott.

  Az megoldhato hogy a munkaltatom brutto berem kifizeti es en azt itthon hivatalosan leadozom? Ha igen valaki tudna ajanlani egy ugyvedet/konyvelot aki segit ebben? ( Sokat fehivtam de senki nem ert ehhez)

 • Én is akarok kommentelni...
  Most komolyan, ha valaki ennyire adót akar optimalizálni (csalni, elkerülni hívjuk akárhogy), akkor miért mész ki az országból?
  Alapíts egy céget, keress egy négy gyereket korábban felnevelő nyugdíjas nőt, és tedd meg ügyvezetőnek, vagy takarítónak, tökmindegy.
  Adj neki akár havi 1 milliárd forintos bért, és számold ki mennyi az utána fizetendő összes adó és járulékteher: 0%. Ez alá már tényleg csak állami támogatással tudsz menni, de ne legyünk ennyire telhetetlenek.
  További kellemes keresgélést!
 • Mate
  Hogyan van definialva hogy ‘hol vagy rezidens’? Ahol a lakcimed van? Ahol papiron tartozkodsz?
  Illetve mi a definicioja a munkavegzes helyenek? Ha online vegzek munkat aminek semmi koze magyarorszaghoz, a ceg pedig masik orszagban van bejelentve akkor a munkavegzes helye magyarorszag ha ott tartozkodom?
 • gcs85

  Nem, ez nem így van. Az életvitel szerinti országban vagy adórezidens, nem ott ahol állandó lakcímed van. Főleg, hogy állandó lakcímed több országban is lehet, még EU-n belül is, mert kb minden tagország másképp értelmezi…
  Az más kérdés, hogy ez komolyabb utánnajárást igényel az adóhatóság részéről, ha ellenőrzésre kerül a sor, de azért én inkább jóhiszeműen járnék el, mert a mai világban nagyon egyszerű bizonyítani, hogy hol tartózkodsz életvitelszerűen.

  Perpetual traveler (nézd meg wiki-n): amikor valaki egyik országban sem tölti a minimális időt, értelemszerűen legalább 3 vagy több ország kell hozzá 🙂
 • poszoroller
  Jol gondolom, hogy ha en nyitok eszt ceget, azzal szamlazok ugyfelnek, majd a cegemnek itthonrol szamlazok, es itthon ugye adozok, az tovabbra sincs rendben az esztek szemszogebol?
 • poszoroller
  redditen keletkezett par hasznos hozzaszolas a temaban: reddit.com/r/kiszamolo/comments/hgrv4e/k%C3%BClf%C3%B6ldi_v%C3%A1llalkoz%C3%A1s_ad%C3%B3z%C3%A1sa/
 • deres
  “V, tényleg keresel annyit, hogy ez megérje?
  Évi 100 millió alatt nem igazán éri meg ezzel szórakozni szvsz.

  Más az, ha egyébként is külföldön élsz, vagy ott élsz, ahol akarsz.”

  20 millio eves bevetelnel KATAval valami 7.1millat hagysz allam bacsinal. Ha attelepedsz (vagy legalabb az allando lakhelyed telepited at, es figyelsz, hogy mas orszagokban ne valj adoalannya a helyi torvenyeknek megfeleloen) egy olyan orszagba, ahol 10% az ado, eves 5 milliot sporolsz legalabb. Nyilvan nem jarhato ut mindenkinek, nekem szemelyesen megeri mar csak a tudatert, hogy nem egy ilyen birka nemzetnek ajandekozok par millat a keresetembol. 🙂

 • deres
  Apropo, 30% ado mar Kanada szintje (rovid ideig kutakodtam EV adozasa .ca-ban temaban, szoval lehet, hogy felreertettem valamit), Edmonton meg Calgary varosokban peldaul havi 200-250k forintbol letudni a lakhatast, es az adodert vilagszinvonalu kozszolgaltatasokat kapsz, 3-4 ev mulva meg az allampolgarsagot is megkapod. Ez mar csaladosoknak is egy igen komoly alternativa lehet.

  (Arrol meg ne is beszeljunk, hogy E-Amerikai potencialis ugyfeleknek mennyire vonzobb egy kanadaban elo szabaduszo egy prolifoldinel!)

 • Nutoka
  Csak egy elméleti kérdés:

  Ha soha nem adok be adóbevallást egyik országban sem, akkor körözést adnak ki ellenem ?

 • Giorgo
  Ez most tényleg így van? Szóval, ha digitális nomád vagyok és járom a világot, pár hónapot töltök el itt meg ott, akkor is kéne még adót fizetnem annak az országnak, aminek az állampolgára vagyok?
 • Pmatyi
  Ez a klasszikus ha én csinálom adócsalás, ha valami tech/fintech cég, akkor meg bravúros üzleti megoldás 🙂
 • GyuricsT
  Adótanácsadóként dolgoztam magyarok észt cégével. Az észt cég számlázta a munkát, a magyar magánszemély itthon leadózta, mint külföldről kapott egyéb jövedelmet. Online végezhető munkáról beszéltünk, természetesen. Az észt cég megbízta a magyar magánszemélyt, hogy végezze el a feladatokat. Volt NAV ellenőrzés (így kerültem képbe az üggyel), de a NAV végül elfogadta az ÁFA mentességet is. Ugye az észt cég előnye abban van, hogy a fel nem osztott profitot nem kell leadózni. És mivel a magyar magánszemély megbízási jogviszonyban dolgozott, ezért ő nem számított felosztott profitnak, tehát így társasági adómentesen tudta végezni a tevékenységet.

  A fő előny az egyszerűség, a totálisan vállalkozóbarát bürokrácia és az hogy online mindent el lehet intézni. Nekem is van e-residency-m, de véget még nem csináltam, azzal a fő szívás az volt, hogy fel kellett mennem Bp-re átvenni a csomagot.

 • Husz Janos Puszita
  Ausztriaban ugy fogalmaznak, hogy ahol eletvitelszerüen elsz, ott adozol, onnan kapod az ellatasokat, stb. Ugy irjak körül, hogy egy evböl legalabb 6 honapot az adott orszagban tartozkodsz, de ez egy nagyon elnagyolt megfogalmazas, adott esetben vizsgaljak a valos eletszituaciodat, allando vagy ideiglenes lakcimet, eletszerünek kell lennie.
 • Kiszamolo
  giorgo, valahová kellene. Ha Dubaiba jelentkezel be, mint rezidens, vagy Elefántcsonpartra, akkor ott.
 • Kiszamolo
  Nutoka, amíg nem kerülsz sehol semmilyen hivatal látókörébe, el lehet evickélni életed végéig. Kérdés, megéri-e.
 • Kiszamolo
  deres, ha tudsz költözni, költözz nyugodtan, ezzel egyet is értek.

  De ha már gyerek van, iskolázni kellene a körzeti iskolába, eü ellátás, egyebek, akkor azért már egy icipicit macera.

 • deres
  ebben a felallasban az eszt ceg ugyanannak a magyarnak a neven volt, aki itthonrol beszamlazott a cegnek?
 • WTF
  Gyerekek, belizben vagy delawareben kell céget alapítani, ne bohóckodjatok a környéken.
 • OFFliner

  2020-07-29 at 08:09

  Lehet, hogy a

  kettős adóztatást elkerülő egyezmény

  -re gondolsz?

  EUn belül ált. ez van, de nem tudom, hogy a szigetlakókra most mi is vonatkozik (a Brexit miatt).

 • Sunhelios
  wtf
  belizben könnyű céget alapítani, csak az a kérdés, hová sütöd el az általa kiállított számlát (sehová, te se fogadnád be). 🙂
 • Ordas
  Kedves Kiszémoló!

  Némi önellentmondásba kerültél

  ” Egy helyre adózol egy fix kulccsal és adózás letudva.”

  Akkor miért ban nálunk az egykulcsos SZJA?

 • Max Goldman
  Azert a 183 napos tartozkodason EU-n belul ne rugozzatok nagyon. Kivesztek egy Eszt lakast 1 evre elore fizetve (igy semmit nem ker az iroda csak utlevelet), utana meg kiadjatok egy jo refernciaval rendelkezo embernek. Szamlak minden mehet sajat nevre, bankszamla nyitas, bankkartya, feltoltos mobil. A bankkartyarol megy minden direct debitkent, a mobilrol meg neha hivjon fel a berlo az itthoni szamon, amit amugy anyukam hasznal, es ot hivogatom EN Eszt orszagbol. Nem olyan bonyolult ez.

  A lakast maganszemelytol is lehet berelni nyuogodtan, van ott is eleg simlis aki orul annak, hogy kiadja neked papiron aztan meg feketen masnak is, mert te nem laksz benne.

 • V
  igen a bevetel nagysagrendileg mar ott lenne csak persze egyeni vallalkozokent ide kot a szerzodes egyelore. Nekunk inkabb azert jonne kepbe ez a konstrukcio mert ugyis terveztuk 6-12 honapra atkoltozni masik orszagokba amint lejar a projektem. En nem KATA-skent vagy eszt cegkent gondolkodom ebben, pusztan a passziv jovedelem adozasa miatt ha mar ugyis utazasban gondolkodunk. Ja es van egy pluszpont is, az EU-n beluli berleti dij levonhato a lakas kiadasbol szerzett jovedelembol, es csak a maradek adokoteles. (Ingatlan kiadasbol szarmazo jovedelem mindig az ingatlan orszagaban adokoteles, mindegy hogy a tulajdonos merre jar mit csinal) Mondjuk a kulfoldrol szarmazo passziv jovedelem pl adomentes Maltan, ha eppen megunnank az utazgatast. Az hogy fizetni kellene berleti dijat itt-ott az nem problema, sok mindent ki lehetne probalni anelkul hogy millio EUR-ert ingatlant vennenk