Cégalapítás Észtországban

2020-07-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ti kértétek, én utánanéztem.

Sokakat érdekelt a cégalapítás Észtországban, Európa legbürokráciamentesebb, digitálisan legfejlettebb országában. Észtország ékes példája annak, hogy egy ország tud felesleges bürokrácia nélkül, a lehető legegyszerűbben üzemelni. Az adók és az ügyintézés egyszerűek, ahogy minden más is. Céges bevétel vagy fizetés után nem fizetsz adót tíz helyre húsz címszó alatt. Egy helyre adózol egy fix kulccsal és adózás letudva.

Írtam a nagykövetségnek, hogy árulják el, mit kell tudni a cégalapításról és az adózásról Észtországban.

A cégalapítás (is) egyszerű, mint a faék, mindent online lehet intézni. Kérhetsz e-residency státuszt, vagyis e-rezidens státuszt. (Ha valakinek van jobb fordítása, szóljon.)

Mielőtt tovább mennénk, leírom még egyszer: ha te itthonról dolgozol, azzal telephelyet létesítesz az akárhol bejegyzett cégednek Magyarországon és az itthoni adózás szerint kell adóznod az itthon elvégzett munka után. Ha a munka külföldön valósul meg, de te itthon laksz, akkor az osztalék után itthon (is) kell adóznod.

S mindjárt ide is másolnám a észt weboldal idevonatkozó részét: Regardless of your e-Residency status, you must always pay personal tax in the country in which you are a tax resident. It is very important to understand the difference between e-residency and residency, one of them being a digital status, other a physical with residential benefits and obligations. E-Residency does not mean you are an Estonian tax resident. A person is only regarded an Estonian tax resident if their place of residence (the place where they permanently, or primarily, live) is in Estonia or if they have lived in Estonia for at least 183 days over a consecutive 12-month period. Never rely on general advise, however, when it comes to taxation. International taxation rules may be complex and are dependent on the specifics of your business activities and location.(Bővebben erre.)

Ez azonban nem vonatkozik a cégedre, az lehet észt rezidens. Azonban ahogy pénzt akarsz belőle felvenni, jön a fenti szabály.

S hát az adókulcs sem olyan alacsony, a haszonból 14%. Ez sokkal jobb, mint a magyar, mert ott sok címen kell fizetned ennél sokkal többet. Viszont mivel magyar vagy, főleg ha itt élsz, akkor bizony ezután a kivét után is fizeted a 15%-os adót, így pont semmit nem nyersz a dolgon.

Úgy tűnik, az észt cégalapítással nyerhető adóelőny inkább mítosz, mint valóság. Nem azért jó az észt cégalapítás, mert kevesebbet kell adóznod, hanem mert egyszerű, fejlett, bürokrácia-mentes és az adózás is olyan egyszerű, amilyen egyszerű csak lehet.

Leginkább Unión kívüliek nyernek vele sokat, egyszerűen lehet egy uniós cégük.

Ha mégis szeretnél továbbra is észt céget, kezdd itt az információgyűjtést.

Itt a nagykövetség levele, az abban található linkeken minden infót megtalálsz.

Thank you very much for your interest in the Estonian business environment. I would suggest you first look at our e-Residency program: https://e-resident.gov.ee/

Using e-Residency, a non-Estonian citizen can establish a company online in just a few hours and from almost anywhere in the world (https://e-resident.gov.ee/start-a-company/). For more detailed information about establishing a company in Estonia, I would suggest you have a look at the Invest in Estonia webpage:  https://investinestonia.com/business-in-estonia/establishing-company/process

Information about taxes can be found here: https://www.workinestonia.com/working-in-estonia/taxes/

I hope this information is helpful to you. Don’t hesitate to contact me again if you have any other questions about opening a company in Estonia.

Most már akkor ezt is tudjuk. 🙂

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram