Sitetalk részvényről még egyszer

2014-06-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Írtam egy elemzést a Sitetalk részvényeiről (Sitetalk részvénykibocsátás), hogy a részvények valódi értékét tükrözi a kibocsátáskori 1 eurócentes ár.

Természetesen ez az érdekelteknek nem tetszett, számon is kértek, hogy miért írok ilyet, amikor micsoda növekedés előtt áll a cég és hány ember reményét és meggazdagodási lehetőségét veszem el az ilyen írásaimmal.

Akkor éppen már 40 eurócenten kereskedtek a részvénnyel, mutatták is, milyen gigászi árrobbanás közben van a részvény és mennyire tévedtem, amikor azt írtam, hogy még a kiváltási díjat sem éri meg pluszban rákölteni a részvényre.

Különben is, megjelentek sajtóközlemények, hogy betörnek az amerikai piacra is. (A legtöbben nem tudják, hogy a sajtóközlemény az a cég saját hirdetése, amit cikk formátumban írnak meg. Amikor egy PR cégnél dolgoztam, az volt a cég dolga, hogy ilyen cikkeket írjon a megrendelőknek és azt minél több médiában megjelentesse. Mivel a sajtó, legyen az nyomtatott vagy internetes, anyag- és emberhiányban szenved, örömmel leközli ezeket a cikkeknek álcázott reklámokat. Egy átlagos gazdasági lap cikkeinek 25%-a ilyen sajtóközlemény és további 20-25%-a sajtóközlemény alapján írt cikk. Ezért aztán nem kell nagyon hanyatt esni, ha egy-egy médium lehoz egy ilyen hírt. Ez nem a médium véleménye, hanem a sajtóközleményt megrendelő cég saját magáról alkotott véleménye.)

Megígértették velem, hogy írok egy bűnbánó írást, amikor átlépi az egy eurós árat a részvény.

Azt válaszoltam nekik, hogy azért írtam, amit írtam, mert az a véleményem és akkor sem változott, ha néhányan feltornázták a részvény árát a negyvenszeresére, mert elolvastam a cég legutolsó tőzsdei jelentését és még az ár duplázódását sem láttam reálisnak. (Az árrobbanásba az is belejátszott, hogy az egyik magyar brókercégnél is elkezdtek kereskedni a részvénnyel.)

Ez a beszélgetés után írtam a penny stockokról szóló írást (Ügyeskedés a részvényekkel), hogy minél kevesebben szálljanak be a vásárlásba.

A Sitetalk részvény árán nagyon jól látszik, hogy tényleg nem volt indokolt az ötvenszeres áremelkedés:

sitetalk

Jelenleg hat centen áll a részvény ára és napról-napra tovább csökken. (Itt tudod megnézni.) Érdemes megnézni a forgalom alakulását is (középső grafikon). Márciusban, a csúcs közelében a 75 ezer eurót is elérte a forgalom (az akkori árfolyamon), jelenleg 4 ezer euró körüli a napi forgalom, vagyis 1,2 millió forint. (Az összehasonlítás kedvéért a világpiacon inkább kicsinek számító OTP napi forgalma csak a magyar tőzsdén napi hétmilliárd forint.)

Update: 2015 februárjában már hosszú ideje 0,01 centen és alatta forognak a részvények, napi igen combos 198 euró forgalom mellett.

Nem azért írok erről, hogy én de megmondtam, hanem mert ez az eset az iskolapéldája annak, hogyan lehet felfújni pár hét alatt egy penny stock árát viszonylag kevés pénzből, aztán hogyan zuhan az árfolyam, mint a kő. (Persze semmi nem gátol meg senkit abban, hogy pár hét, vagy hónap után ugyanezt újra eljátssza, ezzel, vagy egy másik részvénnyel. A részvény csúcsán sem volt nagyobb a forgalom, mint napi 23 millió forint, ennyi mozgás eléréséhez ennek ötöde is bőven elég. )

Ezért kell vigyázni az ilyen kis forgalmú és kis értékű részvényekkel. Jó alátámasztja ez az eset, amit a penny stockokról szól írásomban leírtam.

Ez a cikk sem arról szól, hogy ne lenne fényes jövő a Sitetalk előtt és egyszer ne lenne reális a fél, vagy akár egy eurós részvényenkénti ár. Most is. mint először is, csak a részvények árfolyam-mozgásáról írtam, a Sitetalk részvényeit csak a példa kedvéért említettem.

Previous Post
Az az infláció

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram