Penny stock, avagy ügyeskedés részvényekkel

Az 5$ alatti részvényenkénti árral rendelkező cégek papírjait hívják “penny stock”-nak, azaz filléres részvényeknek.

A penny stock cégek részvényei a futottak még tőzsdei kategóriában szerepelnek, ezért sokkal lazább adatközlési kötelezettségük van, mint az “A” kategóriás részvények mögött álló cégeknek. Gyakran még innen is kiesnek, mert bizonyos feltételeket, mint tőkenagyság, közkézhányad és egyéb kritériumokat már nem tudnak teljesíteni. Ilyenkor vagy az OTCBB piacra kerülnek, vagy a “Pink Sheet”-nek hívott piacra. Az itt található cégeknek gyakorlatilag szinte semmi adatközlési kötelezettségük nincs, így a befektetők alig jutnak hiteles információhoz a cég működéséről, valódi anyagi helyzetéről.

A “Pink Sheet” piacon található részvények darabszáma meghökkentően magas, még a Nasdaqon található részvényeknél is több, igaz, ha az értéküket is figyelembe vesszük, már messze nem ilyen megnyerő a kép, hiszen egy-egy részvény átlagára tizede sincs a Nasdaqon szereplő részvények átlagárának.

Ezen a piacon egy-egy részvénynek alig van forgalma, a vételi és eladási ajánlatok között gyakran 100% eltérés is van (például valaki 0,1 dollárért akarja eladni a részvényt, de csak 0,05 dollárért van rá vételi ajánlat.)

Ez a piac az igazi melegágya a csalásoknak.

Mivel  illikvid és kevesek által keresett, olcsó részvényekről van szó, nagyon könnyű embereket becsapni ezekkel a részvényekkel.

Az első dolgunk, miután csendben felvásároltuk ezeket a papírokat, hogy hamis, vagy félrevezető sajtóközleményeket írjunk a cégről (XY cég megállapodást kötött egy nagy indiai/amerikai/kínai partnerrel, aki szerint a kapcsolat gyümölcsöző lesz és nagy forgalmat fog generálni. Az nemigen tűnik fel senkinek, hogy az állítólagos amerikai/indiai partnercég is egy jelentéktelen senki, legtöbbször ugyanolyan penny stock cég, mint a másik.) Ezeket a sajtóközleményeket a legtöbb híroldal gondolkodás és ellenőrzés nélkül lehozza, hiszen egy Bloombergen, vagy hasonló oldalon percenként több hasonló közlemény megjelenik, nem igen szokták ellenőrizni ezek valóságtartalmát.

Ezt és a hasonló híreket linkeljük be fórumokba, hogy sokak figyelmét felkeltsük.

Ezután öten-hatan kezdjük el egymás között venni a részvényeket, ügyelve arra, hogy egyre magasabb árat adjunk érte saját magunknak. Ilyenkor jön jól, ha a részvény ára 4-5 cent darabonként, hiszen pár ezer dollárral több tízezer részvényt meg tudunk mozgatni oda-vissza. Egy nap elég 8-10 tranzakció, lényeg, hogy látszólag legyen kereslet és forgalom és persze töretlenül emelkedő ár.

Már semmi dolgunk nincs, mint megtalálni a balekokat, akik vérszemet kapnak és meg akarnak gazdagodni.

Választhatjuk az e-mail spamet, vagy ügynököket állíthatunk be hideghívásokra, hogy telefonon győzzék meg a leendő áldozatokat.

Az is megoldás, ha például MLM-ben áruljuk az örök élet szérumát, vagy valami szolgáltatást és a lelkes tagjaink figyelmét hívjuk fel a frissen tőzsdére lépő anyacégük részvényeinek a szárnyalására, buzdítva őket, hogy ilyen formán is vegyék ki a részüket a cég robbanásszerű fejlődéséből, mert lám, mennyire felértékeli a piac a céget, hogy ennyit emelkedtek a részvények árai. Ugye milyen jó kis cég ez, mi már megmondtuk három éve is, amikor indult. Úgyhogy érdemes neked is bevásárolnod a “munkaadó” cégedből.

Ezután nincs más dolgunk, mint hagyni, hogy a mohóságtól vérszemet kapó áldozatok a csillagos égig tornásszák fel a részvények árát, majd a megfelelő időben borítsuk a piacra az összes részvényünket és elegánsan lépjünk le.

Amikor már nem tornázzuk fel a részvények árát az egymás közötti adásvétellel és több új balek sem érkezik a rendszerbe, a részvények eszeveszett zuhanásba kezdenek, hiszen semmi valódi érték nem volt mögöttük. De minket ez már nem fog érdekelni, pár hét-hónap alatt akár több ezer százalékos profitra is szert tehetünk.

(Van, aki abból lett milliomos, hogy figyelte ezeket a “pump and dump” csalásokat, amiket e-mailben kapott, vagy a fórumokon találkozott vele, majd amikor már kellően magasan járt az ilyen részvények ára, beshortolta ezeket,vagyis az esésükre fogadott. Az egyik ilyen srác 24 évesen csinált 1500 dollárból egymilliót három év alatt.)

Mi ebből a tanulság? Óvakodjunk a kis értékű részvényektől és a túl kis értékű cégek papírjaitól, különösen, ha tőzsdén kívül, vagy a tőzsde futottak még kategóriájában szerepel a cég.

Ha egy ilyen részvény eszeveszett száguldásba kezd, mindig tegyük fel a kérdést, mi van az emelkedés mögött?

Vajon miért ér ez a cég 20-30-50-szer, de akár kétszázszor annyit, mint ért két hónapja? Hozzáférünk-e a cég adataihoz, a friss árbevételi adatokhoz, eredménykimutatáshoz, az esetleges és állítólagos új piaci lehetőség tényleg indokol-e ötvenszeres áremelkedést?

Szinte biztos, hogy egyetlen cég sem tud pár hónap alatt ilyen értéknövekedést generálni, ezért érdemes elkerülni ezeket a részvényeket.

Ha e-mailben, személyesen vagy telefonon kapsz ilyen ajánlatot, a legjobban akkor jársz, ha kimaradsz ebből a tuti buliból.

Share

26 hozzászólás

 • AndrásGY
  Nem tudom mennyire könnyen futhat bele magyar ember ilyen ajánlatba, a pink sheet részvényeket megvenni sem könnyű idehaza. És egyetértek a végkövetkeztetéssel, csalás vagy nem csalás, ilyen részvényeket nem is szabad venni.
  Az utóbbi évek tömeges csalássorozata sajnos tőzsdén jegyzett (általában Nasdaq) kínai részvényekhez kötődik. Tipikus jellemzőjük, hogy nem hagyományos jegyzéssel, hanem ún. “reverse merger” eljárással léptek piacra. Már tucatnyi ilyen cégről derült ki, hogy teljesen hamis számokat közölnek a tevékenységükről. Ennek általában az a vége, hogy kivezetik őket a tőzsdéről (többek között pink sheet-re kerülnek) és a befektetőik elbukják a pénzük 90%-át. A kínaiak jól kihasználják, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet és más nyomozóhatóság semmilyen lehetőségekkel nem bír kínai tulajdonosokkal szemben.
  Még olyan híres alapkezelők is, mint Paulson befürödtek ilyen céggel.
 • András
  Voltal moziban az este kiszamolo? :))
 • hargi
  OFF
  A Wall Street farkasa c. filmben is ilyen papírok eladásával gazdagodott meg a főhős.
 • okoska
  További tanulságokért pedig nézzük meg a Wall Street farkasai c. filmet:)
  Ott is pont ilyen csalókról van szó!
 • V.A.Laki
  Igen, ez a pump and dump egy nagyon regi tortenet, de a buvesztrukkot sem a zsenialitas adja el altalaban, hanem a hibatlan kivitelezes. Es nem csak a balekok kifosztasara kell gondolni, bar a primitiv csalas a legkonnyebb kifutasa a tortenetnek. Ha hosszu honapokon, eveken at tudod (mondjuk tizedmagaddal) iranyitani egy reszveny arat, ugy, hogy az lassan kusszon felfele, az ar mozgasaban ne legyen a vilagon semmi gyanus, van eleg kapitalizacio ahhoz, hogy komolynak tunjetek, es megis, egy felugyelet sem fuleli le – nos, akkor keszen van minden spekulans, befekteto es broker remalma, a tokeletes pokolgep.
 • Lacabácsi
  Kicsit kételkedem…
  Úgy gondolom, mivel “penny”-s a részvény, olyan nagy összegeket nem tudnak mozgatni. Így a többszörösére tornázott árfolyammal sem lesz olyan óriási a haszon. Még nem próbáltam “gátlástalan csaló” lenni, de biztosan megéri a sok befektetett idő, pénz, fáradozás, hogy megfelelően sok vásárlót szerezzenek az árfolyam emeléséhez? Szerintem ennyi macerával már értelmes befektetést is lehetne találni.
  Bár, ha jobban belegondolok, régi példa a “tulipán-őrület”, és most is van sok trendi hóbort, amik hirtelen felfutnak, aztán hirtelen mindenki elfordul.
 • armogur
  a zárójelben említett 24 éves srácról tudnál esetleg linket is megadni? úgyértem a történetéről 🙂
  kíváncsi vagyok az ilyen élelmes emberekre!
 • kp
  Ez a tanács a végén rossz: dehogy maradj ki! Inkább shortold te is 🙂
 • milyen feri?
  Pink sheet szekcio nalunk is van, ugy hivjak, BET 🙂
  na jo, maradjunk csak a B-szekcional (“standard”), tele van ilyen papirokkal.
  n*tex, h*met es tarsai. ugyanezt csinaljak velük.
 • Kiszamolo
  azt nem láttam, mert nekem túl sok benne az egy percre jutó b+, de tudom, hogy ilyesmiről szól.

  De erről szól a Brókerarcok is.

 • Kiszamolo
  legalább egy-két millió dollár azért össze szokott jönni a végére
 • Imre
  Hiánypótló cikk – már olvastam erről egy könyvben, meg a Brókerarcokat is láttam, de a technika itt volt leírva először! Köszi!
 • bgabor911
  Kiszámoló:
  Nézd csak meg, nagyon érdekes és jó film, a legjobb idén.
  Nem a bazdmegekről szól. Amúgy is érdemes eredeti nyelven nézni, angol felirattal, mert mérföldekkel jobb mint bármi amit a magyar szinkronstúdiók produkálni tudnak. (Komolyan!!)
 • maveryck
  Köszi a tippet!:) Akartok sok pénzt keresni?:)
 • janos
  a kerdes inkabb az, hogy hogyan tudnank ezt mi is kihasznalni. Hogyan lehet ezt felismerni, es hogyan lehet az idealis kiszallasi pontot megtalalni.
 • Jenő
  “There is probably less cheating on the Pinks than the main exchanges these days, and at least with the Pinks its straightforward, readable, honest cheating.”
 • Wnprt
  Ezekkel melyik brókercégen keresztül érdemes kereskedni?
 • NAR
  Nincs formula az ideális kiszállási pontra – ha lenne, akkor mindenki akkor szállna ki és mindjárt nem ez lenne az ideális kiszállási pont. Nekem az furcsa, hogy egyrészt hogyhogy a felügyelet nem szúrja ki a hirtelen 5%-nál nagyobb emelkedéseket és függeszti fel a kereskedést, másrészt a kereskedés költségei nem viszik el az egész hasznot? 5$-os részvény eladásáért nem számít fel a tőzsde 1$ “kezelési költséget”?
 • Darkosia
  valahol azért vidám, hogy akik azt se tudják hogy lehet ezekkel a papírokkal kereskedni, már meg akarják verni a csalókat a saját játékukban…
  hajrá
 • Kiszamolo
  általában tranzakciónként van díj, nem darabonként. Ha veszel ezer darabot, akkor pl. 0,3% de minimum 7 dollár a díj.
 • Raffay Zsolt
  :
  money.cnn.com/2013/12/16/investing/penny-stock-trader-millionaire

  A pump-and-dump shortoló srác.

 • Tőzsdetulok

  Brókerarcok = Capital Partners; Közelmúlt nagy botránya Mo-n (K-E-ban?).
 • ST
  Wall Street Farkasa
 • vladimir964
  Két dologra mindig lehet számyíytani: az meberek ostobaságára és pénzéshségére. A kettő együtt felé egy atombombával.
 • Wnprt
  Tisztelt Kiszamolo! Melyik brókercégen keresztül érdemes ezekkel a papírokkal kereskedni?
 • Kiszamolo
  Szerintem nem érdemes velük kereskedni.