Penny stock, avagy ügyeskedés részvényekkel

2014-03-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az 5$ alatti részvényenkénti árral rendelkező cégek papírjait hívják "penny stock"-nak, azaz filléres részvényeknek.

A penny stock cégek részvényei a futottak még tőzsdei kategóriában szerepelnek, ezért sokkal lazább adatközlési kötelezettségük van, mint az "A" kategóriás részvények mögött álló cégeknek. Gyakran még innen is kiesnek, mert bizonyos feltételeket, mint tőkenagyság, közkézhányad és egyéb kritériumokat már nem tudnak teljesíteni. Ilyenkor vagy az OTCBB piacra kerülnek, vagy a "Pink Sheet"-nek hívott piacra. Az itt található cégeknek gyakorlatilag szinte semmi adatközlési kötelezettségük nincs, így a befektetők alig jutnak hiteles információhoz a cég működéséről, valódi anyagi helyzetéről.

A "Pink Sheet" piacon található részvények darabszáma meghökkentően magas, még a Nasdaqon található részvényeknél is több, igaz, ha az értéküket is figyelembe vesszük, már messze nem ilyen megnyerő a kép, hiszen egy-egy részvény átlagára tizede sincs a Nasdaqon szereplő részvények átlagárának.

Ezen a piacon egy-egy részvénynek alig van forgalma, a vételi és eladási ajánlatok között gyakran 100% eltérés is van (például valaki 0,1 dollárért akarja eladni a részvényt, de csak 0,05 dollárért van rá vételi ajánlat.)

Ez a piac az igazi melegágya a csalásoknak.

Mivel  illikvid és kevesek által keresett, olcsó részvényekről van szó, nagyon könnyű embereket becsapni ezekkel a részvényekkel.

Az első dolgunk, miután csendben felvásároltuk ezeket a papírokat, hogy hamis, vagy félrevezető sajtóközleményeket írjunk a cégről (XY cég megállapodást kötött egy nagy indiai/amerikai/kínai partnerrel, aki szerint a kapcsolat gyümölcsöző lesz és nagy forgalmat fog generálni. Az nemigen tűnik fel senkinek, hogy az állítólagos amerikai/indiai partnercég is egy jelentéktelen senki, legtöbbször ugyanolyan penny stock cég, mint a másik.) Ezeket a sajtóközleményeket a legtöbb híroldal gondolkodás és ellenőrzés nélkül lehozza, hiszen egy Bloombergen, vagy hasonló oldalon percenként több hasonló közlemény megjelenik, nem igen szokták ellenőrizni ezek valóságtartalmát.

Ezt és a hasonló híreket linkeljük be fórumokba, hogy sokak figyelmét felkeltsük.

Ezután öten-hatan kezdjük el egymás között venni a részvényeket, ügyelve arra, hogy egyre magasabb árat adjunk érte saját magunknak. Ilyenkor jön jól, ha a részvény ára 4-5 cent darabonként, hiszen pár ezer dollárral több tízezer részvényt meg tudunk mozgatni oda-vissza. Egy nap elég 8-10 tranzakció, lényeg, hogy látszólag legyen kereslet és forgalom és persze töretlenül emelkedő ár.

Már semmi dolgunk nincs, mint megtalálni a balekokat, akik vérszemet kapnak és meg akarnak gazdagodni.

Választhatjuk az e-mail spamet, vagy ügynököket állíthatunk be hideghívásokra, hogy telefonon győzzék meg a leendő áldozatokat.

Az is megoldás, ha például MLM-ben áruljuk az örök élet szérumát, vagy valami szolgáltatást és a lelkes tagjaink figyelmét hívjuk fel a frissen tőzsdére lépő anyacégük részvényeinek a szárnyalására, buzdítva őket, hogy ilyen formán is vegyék ki a részüket a cég robbanásszerű fejlődéséből, mert lám, mennyire felértékeli a piac a céget, hogy ennyit emelkedtek a részvények árai. Ugye milyen jó kis cég ez, mi már megmondtuk három éve is, amikor indult. Úgyhogy érdemes neked is bevásárolnod a "munkaadó" cégedből.

Ezután nincs más dolgunk, mint hagyni, hogy a mohóságtól vérszemet kapó áldozatok a csillagos égig tornásszák fel a részvények árát, majd a megfelelő időben borítsuk a piacra az összes részvényünket és elegánsan lépjünk le.

Amikor már nem tornázzuk fel a részvények árát az egymás közötti adásvétellel és több új balek sem érkezik a rendszerbe, a részvények eszeveszett zuhanásba kezdenek, hiszen semmi valódi érték nem volt mögöttük. De minket ez már nem fog érdekelni, pár hét-hónap alatt akár több ezer százalékos profitra is szert tehetünk.

(Van, aki abból lett milliomos, hogy figyelte ezeket a "pump and dump" csalásokat, amiket e-mailben kapott, vagy a fórumokon találkozott vele, majd amikor már kellően magasan járt az ilyen részvények ára, beshortolta ezeket,vagyis az esésükre fogadott. Az egyik ilyen srác 24 évesen csinált 1500 dollárból egymilliót három év alatt.)

Mi ebből a tanulság? Óvakodjunk a kis értékű részvényektől és a túl kis értékű cégek papírjaitól, különösen, ha tőzsdén kívül, vagy a tőzsde futottak még kategóriájában szerepel a cég.

Ha egy ilyen részvény eszeveszett száguldásba kezd, mindig tegyük fel a kérdést, mi van az emelkedés mögött?

Vajon miért ér ez a cég 20-30-50-szer, de akár kétszázszor annyit, mint ért két hónapja? Hozzáférünk-e a cég adataihoz, a friss árbevételi adatokhoz, eredménykimutatáshoz, az esetleges és állítólagos új piaci lehetőség tényleg indokol-e ötvenszeres áremelkedést?

Szinte biztos, hogy egyetlen cég sem tud pár hónap alatt ilyen értéknövekedést generálni, ezért érdemes elkerülni ezeket a részvényeket.

Ha e-mailben, személyesen vagy telefonon kapsz ilyen ajánlatot, a legjobban akkor jársz, ha kimaradsz ebből a tuti buliból.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram