Erste utalás bankon belül hétvégén is

Az Erste bejelentette, hogy mostantól a bankon belüli utalásokat (vagy átvezetéseket, ahogy tetszik) hétvégén is teljesíti. Így hétvégén sem kell várnod a pénzed megérkezésére, ha a másik fél is Erste bankos. (Közlemény)

Mondjuk nem értem, máshol ez miért nem így megy, olyan nagy technikai wasistdas-t nem igényel a dolog, de ez most mindegy. Örüljünk annak, hogy az Ersténél már ez is lehetséges.

(Köszönjük Péternek az infót.)

Share

45 hozzászólás

 • gipsz jakab
  Melyik bank tudja meg ezt a featuret? A CIB-et tudom, a tobbi bank?
 • Gabor
  A Cib-nél így van évek óta.
 • Lasszo
  Remélem a többi bank is követi, ennek alapnak kéne lennie.
 • dddd
  Én az OTP-t tudtam.
  De találtam egy tavaly augusztusi cikket:
  bankmonitor.hu/cikk/erre-szamits-ha-hetvegen-nincs-penz-a-bankszamladon.htm
 • János
  OTP tud instant átvezetni pénzért ha van az alszámlához kártya rendelve. Tipikusan webkártya feltöltésre jó ha hétvégén akarom használni és nincs a webkártya alszámláján elég pénz.
 • fabris
  Kulfoldon ez alap is csak itthon szivatjak az embert azzal hogy munkaidon utan nem utalnak vagy csak huzos sarccal lasd OTP. Hollandiaban az ABN-nel barmikor utalast inditottam akar hetvegen az egybol megtortent. 4 EUR/ho volt egy olyan csomag amivel barmelyik automatabol ingyen vehettem ki penzt barmennyiszer es nem vontak le lovet se csoportos beszedesnel se atutalaskor… Ja meg ha be kellett mennem a bankba akkor ugyan idopontot kellett kernem de akkor kulon irodaban hellyel es kaveval/teaval kinaltak es nem sorszamot huzva malmoztam fel orat. Pedig kint csak egy atlagos fizetesu atlagembernek szamitottam.
 • L70
  Egyszer volt olyan bajom, hogy nem tervezetten pont szombaton kellett volna hirtelen nagyobb kp, és a betétemet nem tudtam feltörni csak hétfőn. Remélem, ezt is megoldja az Erste és a többi bank.
 • Laslow
  A Magnet is bármikor instant átvezet bankon belül.
 • brooaaf
  Cib es a Granit biztosan tudja, tapasztalat.
 • Paprijancsi

  A hires “külföldet” hagyjuk szerintem. Ausztriaban olyan szinten el vannak maradva ilyen teren,hogy nevetseges. Utalasokra 2-3 napokat (!) kell varni,es hetvegen hozza se szagolnak.
 • Attila
  Ersténél kipróbáltam délelőtt ezt a funkciót, 10 perc után sem volt a másik számlán a pénz… Feldolgozás alatt, azt írta. Erről ennyit…
 • Attila
  Tapasztalat hogy a magyar rendszer semmivel sem lassabb mint a német….
 • Garbo
  Tehát most, hogy átveszi a Citi lakossági üzletágát az Erste, nekünk, citiseknek lassulni fog a rendszer.
  Ugyanis a Citi jóváír hétvégén is, bárhonnan, ill. el is küldi a zsét. Nem értem, ezt más bank miért nem vezeti végre be. Hol élünk, komolyan …
 • rafi minusz
  raiffeisennel pedig most emelik havi 396 ft-al a hitelkartya koltseget, a kovetkezo uzenttel:

  “Tájékoztatjuk, hogy a Onecard hitelkártya mobilbanking szolgáltatás díjára vonatkozó promóció 2016 februárjában véget ér. A promóció lezárását követően a szolgáltatás havidíja, a korábban meghirdetett feltételek szerint 396 Ft.”

  nice. hat en nem talaltam meg a kondiciok kozott h ez mi alapjan volt eddig promocios (ingyen)

 • Kiszamolo
  Régi trükk, hogy beleírják a díjat a kondiciós listába, kis csillaggal, hogy visszavonásig nulla forint.

  Aztán ha árat akarnak emelni, valamelyik kiscsillagos, eddig akciós árat felemelik az eredeti összegre.

  Van olyan akciós ár, ami már öt éve akciós, de bármikor mondhatják, hogy holnaptól havi 500 forint.

 • Nandor
  Szerencsétlen pénzszállítókat sajnálom igazán. Hétvégén is túlórázniuk kell a hétköznapi hajnali/éjszakai meló után, mert a jóember nem képes 3 napot várni mire megérkezik a pénz.
 • Körtefa
  Én is kipróbáltam, nálam egyből rajta volt. Nem adtál meg terhelési dátumot esetleg?
 • kridli
  ugyan mit ír jóvá a citi bankon kívülről hétvégén, ha hétvégén nincs Giro?
 • Bereczki Gábor
  Az MKB-nál is már régóta megtörténik az utalás azonnal, de a kivonaton csak következő munkanapi dátummal látszik.
 • Adócsaló vállalkozó
  Engem mondjuk érdekelne, hogy mi zajlik egy utalás hátterében. Nincs kedved erről írni, egészen véletlenül? 😀

  Kíváncsi vagyok, hogy miért olyan nagy dolog, hogy már 4 órán belül át van utalva hétköznap. Nekem laikusként nem tűnik olyan nagy dolognak, hogy valós időben történjen az utalás.
  Feltételezem, úgy megy, hogy amikor elindítok egy utalást, megszólal a pénzszállítóknál egy sziréna, ők rohannak az indító bankba, ott odaadják nekik az összeget, amit elvisznek a fogadó bankba. Amikor a beérkezett pénzt megszámolják, akkor írják jóvá. Gondolom, amikor külföldre utalok, azért kell 3-4 nap, hogy autóval, a pihenőidőket betartva kivigyék az utalni kívánt összeget, expressz utalás esetén pedig nem autóval, hanem repülővel viszik…

 • Györgyi
  Van előnye is, hátránya is. Sokszor jó lett volna, ha tudok a takarékszámlámról a folyószámlámra hétvégén átvezetni pénzt, mert így például erősen akciós repülőjegyről maradtam le. Ugyanakkor nem kevés pénzt is megspóroltam már azzal, hogy a hirtelen jött lelkesedésemet egy termék iránt kialudtam, mire a megvásárlása két nap múlva lehetségessé vált.
 • TT
  OTP-nél bankkártyáról bankkártyára (nem csak sajátra) lehet azonnal “utalni”.
 • Garbo

  Képes vagyok 3 napot várni. De nem akarok annyit várni a saját pénzemre.
  A pénzszállító pedig pénzt kap a munkája után. A túlóra után is. Ilyen a kiszolgálószemélyzet élete.

  Halkan jegyezném meg, hogy a hétvége luxusát igen kevesen engedhetik meg maguknak. A komplett egészségügy, fegyveresek, tűzoltók, az összes művész és az őket kiszolgáló műszak, a szórakoztató- és vendéglátóipar, a magánzók igen jelentős része, kereskedelem, fordítók, és még folytathatnánk a sort végestelen végig.

  Pardon, off voltam, de talán nem jobban, mint a kolléga.

 • xezs
  A Citinél ez már legalább 10 éve így van. “Gratulálok” az Erstének hogy ennyi idő után eljutott idáig (gondolom az átvételkor jutott eszükbe, máskülönben a Citisek otthagynák őket a francba) de azoknak a bankoknak méginkább gratulálok, ahol még el sem gondolkodtak ennek bevezetésén.
 • xezs
  Azért ne túlozzunk, nem ír mindenhonnan jóvá hétvégén és nem küldi el bárhová. Csakis bankon belül történhet hétvégén pénzmozgás.
 • xezs
  Te milyen pénzszállítóról beszélsz? Itt elektronikus utalásról van szó, nem rohangálnak készpénzes táskákkal csak mert te utaltál egyet 🙂
 • S.E.
  1,5-2 éve vagyok a Gránitnál, azóta biztosan működik ez náluk.
  Emlékeim szerint az OTP-nél is megy már régóta, de erre csak kisebb összegben fogadnék.
 • gab
  Wow, 2016-ban sikerült rávenni a számítógépeket, hogy hétvégén is dolgozzanak? Tényleg kíváncsi lennék a technikai háttérre, 0-ák és 1-esek utaznak elektronikusan, kit érdekel, hogy milyen nap meg napszak van? Az ATM-ek is működnek hétvégén.
 • Garbo

  Azokat az utalásokat, amiket pénteken úgy küldenek el, hogy már aznap este nem tudják jóváírni. Tipikus, hogy szombat délelőtt csekkolnak be összegek.
 • Garbo

  Több banktól, és az Államkincstártól is érkeznek összegek szombatonként. Az nem ugyanaz a bank.
 • Grza
  Ha te azt hiszed, hogy minden utalást a pénzszállítók visznek át, már az is elég érdekes dolog. (Max heti/havi egyenleget szállítanak el elszámoláskor)
  De azt hinni hogy BANKON BELÜLI utaláskor szállítani kellene pénzt, az minimum felületes olvasásra vall 🙂
 • Körtefa
  Annak (szerintem) már pénteken meg kellett volna érkeznie, amit szombaton írnak jóvá. Ez inkább hiányosság mint előny. 🙂
 • bobo
  Ha jól emlékszem, az AXA-nál is így működik.
 • Attila
  A kérdésedben benne volt a válasz is 🙂
 • B.Csaba
  Technikai szégyen, hogy ez 2016-ban még így van. És külföldön is, nem csak itt.
  Biztos van ennek technikai oka, IT-sként sem lehet nagy az arcom, hogy szerintem nem lenne nagy dolog.

  De hogy az OTP-ben a tervezett utalás (előre rögzített időpont) is egy olyan tranzakció, amelyet nem tudok hétvégén megváltoztatni (látom, hogy nem lesz rajta annyi, ezért törölném), sőt dátumot nem tudok rajta változtatni az egy “nem felhasználóbarát működés”. Ha azt mondják, hogy ez “csak e-pénz”, akkor én mondhassam, hogy ez csak egy “gondoltam, utalok, de aztán mégse” dolog.

  Olyan érzést keltenek, mintha az őskorban lennénk, amikor a papírra írt utalási megbízást valaki “bevitte” az írógéppel 🙂 Vagy a GIRO nem megy 7végén? És miért nem megy? Home office??? 🙂

 • B.Csaba
  És a hétvégi tranzakciót csak hétfőn “írják jóvá” és a lemondott bankkártyával kapcsolatban még 30 napot kell várni, hátha befut valahonnan egy terhelés… ez vicc. A bitcoin azonnali 🙂
 • Adócsaló vállalkozó

  Reméltem, hogy az írásom megfelelően ironikusra sikeredett, de mégsem 😀 Egyszerűen azt kívántam kifejezni, hogy halvány fogalmam sincs arról, hogy egy utalásnál mi történik a háttérben, miért is kell órákat/napokat várni a pénz megérkezésére, holott ugyebár a 21. században élünk 😀

 • xezs
  Elnézést igazad lesz, azok az IG1-esek. De az IG1-et lassan meg fogják szüntetni, a tranzakciók túlnyomó hányada már IG2-es. Az pedig nem megy hétvégén. Bocs.
  Nem informatikai okai vannak annak, hogy nincs hétvégi bankközi utalás. Technikailag megoldható lenne. Ennek sokkal több köze van a bankközi elszámolástechnikához és a klíring működéséhez. Ajánlom neked is a lenti linket.

  Ajánlom ezt a linket, illetve az alatta található üzletszabályzatot. giro.hu/szolgaltatasok/bankkozi-kliring-rendszer

  Nem fogom tudni neked részletesen elmagyarázni, de az egész belföldi bankközi utalási rendszer úgy néz ki, hogy a résztvevő felek (bankok) szerződnek a GIRO Zrt.-vel és számlát vezetnek az MNB-nél (ez kötelező). A bankok mindegyik ciklusban fel kell töltsék az MNB-nél található számlájukat, különben nem megy át. Nagyjából ez az elszámolástechnikája

 • Tibor
  Citinel régen volt nagy szám, mikor még a GIRO napon belül nem ment, hogy ha pénteken utaltak a fizut bankon kívülről, akkor a citisek megkaptak szombat reggel, az összes többi meg csak hétfőn.
 • Garbo

  Nem, nem az. Az államkincstáros utalások, valamint azok, melyek a küldő féltől már eljöttek, de közben lezárt a rendszer, azokat mindenki hétfőn kapja meg. Kivéve a Citisek. Ez nyilvánvalóan előny, melyet számtalanszor élveztem az elmúlt években.

  Ami ugyanúgy meg fog szűnni most az Ersténél, mint a valódi nullás számlacsomag, és a kiváló ügyfélkiszolgálás. Az Erstétől sok éve pont ez utóbbi hiánya miatt jöttem el. Így lépek is tőlük, amint megszüntetik a csomagomat. Tippen szerint átvétel plusz 3 hónap.

 • Körtefa
  Így más, akkor valóban előny. Na igen, ez is olyan dolog, amin lehet zsörtölődni, hogy más banknál miért nincs így már évek óta.
 • B.Csaba
  “Ennek sokkal több köze van a bankközi elszámolástechnikához és a klíring működéséhez.”
  A dolgot természetesen megértem, de akkor nem kell csodálkozni ha a pénzügyi UBER-ek megjelennek: facebook pénzküldés, paypal pénzcsere. Mert ezek szerintem mennek hétvégén is, mint az Aliexpress vásárlás 🙂
 • pk
  @xesz: szep dolgo hogy azt feltetelezed mindenki tudja mi a franc az az IG1 meg IG2. Egyebkent roviden, laikuskent en is ugy gondolom bankon belui utalas csak a sajat rendszeruket erinti, nincs semmifele elszamolohazas GIRO-s, MNB-s jatek a kepben. Ha van GIRO is, akkor nem hiszem hogy hetvegen leallna az o rendszeruk, felteszem valami hulye torvenyek es rendeletek allnak a hatterben megint, ami miatt nem lehet hetvegen is megoldani hogy egyik adatbazisbol atirodjanak a bitek egy masikba. Kell errol is nepszavazast kiirni 🙂
 • L70

  Ha érdekel, írd be a gugliba, hogy “giro rendszer”, kattints az első találatra (eddig 10 mp), és olvasd el, hogyan működik (3-5 perc kényelmesen).

  Itt van szó az “MNB elszámolásforgalmi naptár”-ról, erre guglizva (5 mp) feljön egy Excel, melyben látszik, hogy a hétvégék és ünnepnapok szünnapok.

  Egy perc alatt megvan, és és “mindeki tudja, mi a franc…”

 • Imre
  Én még annyit nem értek ezzel kapcsolatban, ha minden működik elektronikusan, akkor mi a fenének kell szünnapot tartani?