Sok még a tennivaló

Kiterjedt ismerősi körrel rendelkezem, ahol mindenki tudja mivel foglalkozom és a blogot is ismerik. Bármikor fordulhatnak hozzám tanácsért, ők ingyen, akár telefonon is.

Ennek ellenére az egyik ismerősöm, akinek a vállalkozása egy kicsit elkezdett jobban menni, az alábbi hírekkel fogadott nagy boldogan:

Mivel az eddigi szűkösségből most már talán kitörtek (megjegyzem: volt már olyan periódus hogy jobban ment, aztán megint majdnem éheztek), ezért gyorsan lecserélték az öreg Astrát egy kilenc éves S Mercire, az asszony kapott egy 180 ezer forintos telefont, ahogy az ember is megajándékozta magát egy hasonló készülékkel.

Ez a hatalmas fellendülés azt jelenti, hogy van olyan hónap, hogy akár 200 ezer is megmarad. Aztán van sok olyan is, hogy nem jönnek ki a pénzből. A vállalkozók sorsa már csak ilyen.

A házaspár nincs bejelentve, TB-re, nyugdíjra nem jogosultak. Megtakarításuk semmi, zéró, nulla. A lakást fel kellene újítani komolyan, arra nincs pénz, 180 ezres telefonra és pénztemető luxusautóra van.

Egy másik ismerősömet, aki szobafestő, már hetedik (!!) éve nyüstölöm, hogy tegyen félre a keresetéből. Nem vagyok hajcsár, azt mondtam neki, először kezdje 10 ezer forinttal (!!!), majd azt lassan növeljük a fizetése 10%-ra, utána minimalizálja a kiadásait és tegyen el, amennyit csak tud.

A srác szokás szerint nincs bejelentve, se nyugdíj, se TB. Igazi tücsök a meséből, nyáron van munka, dőzsölés, télen szó szerint éhezik. Néha vannak nagyobb munkái (milliós munkák), amikor megkérdezem három hónap múlva, hol a pénz, nem tudja megmondani.

Hét év kevés volt ahhoz, hogy rávegyem arra, hogy egy-egy tízest félretegyen, ahogy arra sem tudom rávenni, hogy írja a kiadásait. (Naponta költ csak kis üveges üdítőkre 7-800 Ft-ot.)

A harmadik ismerősömnek olyan anyagi gondjai vannak, hogy gyakran se a rezsit, se a lakbért nem tudják hónapszámra kifizetni. De mivel van két gyerek, autót azt kell venni, mert mindenkinek van.

Hiába mondtam nekik, hogy nem fogják tudni fenntartani, valamint mi hárman voltunk testvérek és apámnak az első Skoda 105-ét 11 éves koromban utalta ki a Merkur. Mégis felnőttünk sőt minden évben jártunk nyaralni busszal és vonattal, még az NDK-ba is.

Mint mondottam, hiába mondtam nekik, úgyhogy vettek hitelre (mi másra) egy bontószökevény Fordot 200 ezer forintért. Most sápítoznak, hogy nincs miből tankolni, abba bele sem merek gondolni, mi lesz, ha majd rá kell költeni 80-100 ezer forintot, meg ha kijön az adó és a biztosítás csekkje.

A negyedik ismerősömnek hol van munkája, hol nincs, albérletben laknak, de azért négy éves autót vettek, mert az néz ki jól.

Az ötödik kétévente cseréli az autóját mindig újra, természetesen hitelből, igazi Okos úr-Buta úr élőben.

Hirtelen nem is tudok mondani senkit, akinek értelmes, átgondolt anyagi élete lenne az ismerőseim között. Abban reménykedek, hogy azért biztos van ilyen is, csak azzal nem szoktunk anyagi dolgokról beszélgetni.

(Update: egy régi barátom számon kért ezzel kapcsolatban, úgyhogy egy mégis akad. 🙂  )

Amikor ezt látom magam körül, újra és újra rájövök, hogy rengeteg munka áll még előttünk  mire ezt a rengeteg embert rávesszük, hogy legalább egy kicsit éljenek normálisabb anyagi életet és ne elverjék a pénzt, ha véletlenül egyik hónapban kicsit több áll a házhoz, ne akarjanak autót, ha nincs rá pénzük, tegyenek félre a szezonban legalább a holtszezonban való megélhetésre, ne vegyenek erejük felett való autót és ne cserélgessék hitelből az autóikat.

S ez még csak a jéghegy csúcsa.

Úgy látom, nem lesz okafogyott a blog mondanivalója a következő egy-két száz évben. 🙂

Share

86 hozzászólás

 • genf
  “Hirtelen nem is tudok mondani senkit, akinek értelmes, átgondolt anyagi élete lenne az ismerőseim között.” Tessék csak egy kicsit megerőltetni magát,húsz éve megbeszéltük hogy a vagyon 10 százalékánál többért nem veszünk autót,mai napig ehhez tartom magam!(bármikor bármilyen autót vehetnék)A pénzem igyekszem diverzifikáltan befektetni hasonlóan mint ahogy ajánlod….. Madarat tolláról? Szerintem mi jó barátok vagyunk! sončna ocala
 • Kiszamolo
  Drága kenyér, rólad csak azért feledkeztem meg, mert újabban ötévenként találkozunk. 🙂

  Na jó, helyesbítek, egy távoli ismerősöm mégis van. 🙂

 • Kiszamolo
  javítottam, így már jó lesz? 🙂
 • pdw
  Azert azt lasd be hogy amit te csinalsz azt az emberek tobbsege nem tudja es/vagy akarja ezt megcsinalni. Pl. BP-rol Ukrajnaba meg Szerbiaba autozni lisztert…
  Ukrajna az minimum ket tank benzin (ok abbol 1 olcso ukran, szal legyen masfel) + autopalyamatrica + ha rendesen leosztod a tobbi koltseget akkoris ~30-40ezer forint alsohangon. Ahhoz hogy megerje ennel tobbet kell CSAK sporolni.
  Meg nem lehet 20-30kilo cukrot meg lisztet venni szerintem (mi pl. evente hasznalunk el kb 2-3 kilot :D).
 • jurta
  Hej, ez azért sok mindentől függ ám! Melyik településen élsz; van-e, amit pénz nélkül is megkapsz (kiskert, állattartás); egészségesek-e a háztartás tagjai; a szülők gyerekkori családja tagjaival tartjátok-e a kapcsolatot, ők milyen anyagi helyzetben vannak; mennyi és milyen ismerősöd, barátod van (és azok mire ösztönöznek téged, hajajaj…). Az azonos gyerekszám, azonos nettó jöv. és tartozásmentesség még nem feltétlenül azonos helyzet.
 • jurta
  “a gyűrűit adta zaciba, hogy legyen mit ennie, nekem el se merte mondani… :)”

  Az ilyen lánynak merje az ember megkérni a kezét… 😀

 • jurta
  Erről (személyiség) nagyon jó lenne egy külön cikk a blogon!

  (Sajnos nem vagyok elég képzett/felkészült, hogy egy ilyet meg tudjak írni, pedig ez esetben szívesen felajánlanám, hogy megteszem.)

 • Zsoca
  Mondjuk ha minden hónapban becsületesen elteszed azt a 6660Ft-ot amit jelenleg fizetni kéne hogy tb jogosult legyél, akkor teljesen igazad van és tényleg jobban jársz, ugyanígy azt a nyugdíjjárulékot amit elcsalsz minden hónapban azzal hogy feketén vállalkozol becsületesen befizeted egy önkéntes-nyugdíjpénztárba vagy az államkincstárnál vezetett TBSZ számlára akkor sokkal jobban jársz mintha az állami feneketlen kútba dobnád a pénzt.
 • jurta
  Voltam a helyzetedben, és ugyanígy agyaltam rajta, ezért hátha hitelesnek tartod a tanácsot. 🙂

  Nehéz ma megmondani, te mennyiből élsz. Attól is függ, mi az íratlan megállapodás a szülőkkel arról, mit térítenek és mit nem, vagy egyáltalán következetesek vagytok-e ebben. (Én annak idején voltam oly lelkiismeretes, hogy ragaszkodtam hozzá, hogy írjuk le. 🙂 Olyan volt a megosztás, hogy ha egy szerencsétlenebb félévben nem lett volna semmi bevételem – rossz eredménnyel sikerül az előző és nincs tanulmányi ösztöndíj, kicsúszom a szociális ösztöndíjra érdemesek kategóriájából, és a magántanítványok is elkerülnek -, gondom akkor se legyen: tehát az ételt, ruhát, közlekedést térítették, plusz egy takarékos mobil-előfizetést, csak a lebeszélhetőn túli telefonhívásokat, a szórakozást, ajándékokat, utazásokat nem.) Szóval a helyedben nem erőlködnék a félévnyi tartalékon. Esetleg a szüleimet próbálnám rábeszélni, ha olyan a viszony. 🙂

  A takarékoskodást viszont nagyon is kezdd el:
  – kisebb összegekkel, sokkal kisebb kockázattal megismered az érzést, begyakorolod
  – lesz mozgástered a pályakezdő időszakra (pl. egy albérlet kaucióját mi a rák másból tudnád majd letenni?)
  – most valószínűleg több időd van foglalkozni a pénzügyi termékek megtanulásával és az apróbetűs részek végigolvasásával, mint munka, vagy pláne saját család mellett lesz
  – most valószínűleg fogékonyabb vagy szokások kialakítására/megváltoztatására, mint később.

  Használd ki jól a diákoknak kínált nagyon olcsó banki termékeket!

  Amúgy az adakozást is érdemes már ilyenkor elkezdeni megtanulni.

 • jurta
  “A játékot egyébként kb. üres zsebbel és megfelelő fellépéssel borzasztó sokáig eredményesen lehet játszani, de ész kell hozzá, ami sokszor nincs.”

  Részlet gróf Széchenyi István német anyanyelvű ükunokájának magyarul is megjelent könyvéből (még a válság előtt írta!):

  „A Berlinben naponta sorra kerülő számtalan rendezvényen (külföldi kultúrintézetek könyvbemutatói, előadások, kiállításmegnyitók) megfelelő öltözékben különösebb fáradozás nélkül lehet megjelenni és ott néhány pohár meg néhány falat erejéig fogyasztani, anélkül hogy egy fillért is kiadnánk. Ha ugyanis az ember »ugyanúgy néz ki, mint a többiek«, ezeken a rendezvényeken szinte soha nem kérik tőle a meghívót. Berlinnek megvan az a képessége, hogy az éhenkórászok – vagy ahogy azt régen kedvesebben mondták: a potyalesők – paradicsoma legyen. Követségekre is viszonylag egyszerű meghívást kapni, mert a külföldi képviseletek köszönettel fogadnak minden vendéget, aki tud viselkedni.
  Miután nem áll szándékomban útikalauzt írni berlini potyalesők részére, elárulom az éhenkórászoknak szóló ultimatív tippemet: hívassák meg magukat a szövetségi elnök bankettjére. A G8 egyik fővárosában sem olyan könnyű az államfőnél vendégeskedni, mint Németországban, az egyenlőség világközpontjában. Ennek módja a következő: az ember informálódik a következő államfői látogatásról, és egy nem túl elegáns levélpapíron udvarias levelet ír, amelyben megérteti, hogy miért szeretne éppen ez alkalommal a vendégek közé tartozni. Találjon ki egy nevet »középnagyságú cégének«, amely éppen azzal az országgal kíván élénk gazdasági kapcsolatokat kialakítani, vagy locsogjon valami kulturális célról (ami talán még jobb: valami karitatívról). Garantáltan kap meghívót, hacsak nem éppen Putyin elnök vagy az angol királynő érkezik. Üzbegisztán, Chile vagy Szlovénia (vagy Szlovákia volt?) elnöke is megteszi; a protokolláris felhajtás ugyanaz. Apropó, az államfőnél nagyon jókat lehet enni. Csak a pohárköszöntők nyúlnak néha hosszúra. Az evés után majdnem mindenkivel fesztelenül lehet beszélgetni (kivéve Fischer külügyminisztert, aki nagyon megválogatja, hogy kivel áll szóba). És ha már kezd unalmassá válni, akkor az ember finoman visszavonulhat: közvetlenül a Bellevue-kastély mellett van egy buszmegálló.”

  (Alexander von Schönburg: Pénz nélkül gazdagon, avagy A stílusos elszegényedés művészete. Holistic Kiadó, Budapest, 2007.)

 • jurta
  Akkor még egy-két gyerek beleférne, ha még abban a korban vagytok és idegileg is bírjátok. 🙂
 • jurta
  Zelei Andor, foldip, Tibman, Bodolai Gábor:

  Azt mondják, a pénz jó szolga, de pocsék úr.

  A tisztelt törvényhozók elvehetik mindenemet és szétoszthatják a “szegények” (főleg tücskök, kisebb részben valóban szerencsétlenek) között, akárhányszor, sőt, ügyes kampánnyal még be is feketíthetnek mint köcsög gazdagot. Ez semmit nem fog változtatni azon, hogy nekem a pénzem mindig a szolgám marad, a tücsköknek meg – amíg meg nem változnak, mondjuk mert elkezdenek Kiszámolót olvasni 🙂 – a pénz fog parancsolni.

  Utóbbi szerintem rosszabb annál is, mint mikor nincs pénze az embernek. Én senkinek és semminek nem szeretnék a szolgája lenni (csak a Mindenhatónak).

 • jurta
  Na, most kiderült, hogy már felsőoktatásban tanuló, megélhetésnyi jövedelemmel nem rendelkezők is többen olvassák a blogodat. Talán ennek örülök a legjobban.
 • SzabóÁgi
  Egyetértek: 1. A pénzzel való bánás alapvetően személyiségfüggő, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy mit látunk otthon a szülőktől. 2. Az iskolában be kellene vezetni a pénzügyi oktatást, de egy fogyasztói társadalomban ez szerintem lehetetlen. Kinek érné meg, hogy az emberek tudatosan bánjanak a pénzükkel? 3. TB-fizetés: ha ki lehetne lépni, én biztos kilépnék. Mivel eddig nem voltak egészségügyi problémáim, nem nagyon találkoztam az egészségüggyel, de pár hónapja voltam két napra be kellett feküdnöm a kórházba, mert a térdem fogta magát és elromlott. A “behívón” már fel is sorolták, hogy amire szükségem lesz a vizsgálat után, azt én vigyem: kötszer, pólya, tányér, pohár, evőeszk. stb. Mindent vittem. + a laptopom, hogy dolgozzak. A kórházban az ápolónő észrevette, hogy a világháború korabeli ágyon dolgozom és felajánlotta, hogy ad wifi kódot, mert elméletileg a szobákban is lehet netezni. Nem kértem. Helyette kértem volna ingyen gyógytornát, de azt nem lehet, mert a vízi torna csak azoknak a nyugdíjasoknak jár, akik otthon unatkoznak és eljárnak a fürdőbe áztatni magukat, vagy kötszert, vagy valamit, ami az egészségügyhöz kapcsolódik. Na, jó, persze, tudom, hogy a rendszer nem így működik, de így sajnos a méregdrága pólyát nekem kellett megvennem és nem tudtam spórolni 🙂
 • Zsoca
  Fogyasztói társadalomról annyit hogy az is fogyasztói társadalom ahol mindenki csak azt veszi meg aminek értelme van és amire szüksége van. Kiszámolótól meg kérdem: mit tud arról hogy magyar tb jogosultként bármelyik eu-s (pl. osztrák) kórházban igénybe vehetem az egészségügyi szolgáltatást, és azt az adott országnak a magyar állam fizeti ki (persze csak azt ami itthon is “ingyenes” lenne nekem)? Ez tényleg így van, vagy a jövőben lesz így, vagy csak kamu az egész?
 • Kiszamolo
  igénybe veheted, részleteket az utasbiztosításról szóló cikkben írtam.
 • pdw
  Elmeletileg igy van, gyakorlatban ne utazz kulfoldre rendes biztositas nelkul.
  A “magyar allam kifizeti” szokapcsolatban meg ugye te sem biznal?
 • jurta
  “TB-fizetés: ha ki lehetne lépni, én biztos kilépnék.”

  Meg mindenki más is, aki többet fizet bele, mint amennyit igénybe vesz.

  Így aztán valamelyik másik adót kellene megemelni, hogy meg tudják gyógyítani azokat, akiktől nem szednek be annyit, amennyit elköltenek rájuk.

  Ez teljesen független attól, hogy a pénzt egyébként hatékonyan költik-e el. A szolidaritás alapú rendszer csak kötelező lehet (ha nem olyan kicsi a közösség, hogy mindenki mindenkit ismer; de most egy 9,8 milliós országról van szó).

  Az más kérdés, hogy a szolidaritás alapú rendszer jó-e.

 • genf
  Így már alakul..
 • Zelei Andor
  jurta: Az előre tervezésnek és pénzügyi tudásnak akkor van értelme, ha azáltal az esős napokra, öregkorodra, nem várt szügséghelyzetre fel tudsz készülni. Ellenben semmi értelme félretenni, ha azt előreláthatóan el fogják tőled venni – akkor a tücsköknek volt igazuk. Ezért szimpatikus a Kiszamolo diverzifikálási megközelítése, mert nem tesszük minden tojásunkat egy kosárba. 🙂

  Egészségügy: majdnem ugyanaz a “nagy kalap” megközelítés, mint a nyugdíj. Semmi korreláció nincs a befizetett járulék és a kapott szolgáltatás között. Ha kórházba kerülsz, fizetsz, mint a katonatiszt, ha nem akarsz lapostetűt kapni, és szeretnél élve kikerülni.

  Nyugdíj: Az aktuális kormány mindenképpen ki fogja fizetni a nyugdíjakat, sőt emeli is őket, és onnan veszi a pénzt, ahol találja, és ez nem fog megváltozni a közeljövőben. Sőt.

 • Krisztián
  Ami itthon megy, az nem fogyasztói társadalom, hanem konzumidióták társadalma. Külföldön nem tudom mi a helyzet, de itthon vicckategória, hogy “mindenki” erőn felül szeretné vállalni magát, aka rongyrázás.
 • Janos
  ne agodj… sok kulfoldi orszagban is ugyanez megy. Csak ott pl az allamnak nagyobb a gazdasagi ereje, es ha lecsusztal, akkor 2-3 ev kemeny munkaval konnyebben vissza lehet kapaszkodni.
 • Zsoca
  Persze, csak hallottam olyat hogy külföldi kórházban ugyanazt a szolgáltatást vehetem igénybe mint itthon, és azt a magyar tb fizeti, tehát nem kell rá külön biztosítást kötnöm, hanem mint eu-s polgár alanyi jogon vehetem igénybe és a számlát a magyar állam állja, mivel ott fizetek tb-t. Mert így pl. megcsináltatni a csípőprotézist kimennék egy osztrák kórházba ahol nincs várólista és kulturált a környezet, a kezelést meg a magyar tb fizetné. De ezek szerint ez csupán mendemonda.
 • Zabalint
  Az üzleti élettel kapcsolatban igazad van, csakhogy ott munkaeszköz az öltözet és egyéb külsőségek, tehát egyrészt feltehetőleg arányban van a munkával.

  A másik része, a szórakozóhelyek és a magánélet, az a színtiszta sznobizmushoz való alkalmazkodás. Nos, én nem megyek be olyan szórakozóhelyre, ahová egy egyszerű pólóban / pulóverben + farmerban, nyáron rövidnadrágban nem engednek be. A “legjobb dj-k” fogalmát pedig mára megértettem, ugyanolyan képmutatás, ugyanazt a produkciót egy neves dj-től jobban fogadják, mint egy ismeretlentől, de nem is érdekes, mert engem elsősorban az élőzene érdekel. Az a csaj pedig, aki azt nézi mennyibe került a berendezés, utána is elvárja minden spórolás mellőzését, és azt hogy te és ő is többnek látszódjatok. A fene akar ilyen csajt. Nem, itt nem a “pénzedért szeret” közhelyről beszélek, hanem a pénzszórásról adott anyagi szint mellett.

  És végül még egy dolog. Az tényleg oké, hogy az üzleti elvárásoknak eleget kell tenni, de akkor már az ember magánéletében had ne rázzon rongyot, ha nem muszáj, mert hosszútávon némileg sekélyes az a boldogság, hogy jobb autód van, mint a szomszédnak. Ha kell a jobb autó, élvezetet okoz vezetni, az más, de a rongyrázásnak nem ez a lényege, hanem a látszat.

 • Balogh Ádám
  Nézd, én teljesen más közegben mozgok, mint egy „átlag” üzletember, és csak sacc per kábé tudjuk, hogy milyen pénzeket mozgat meg a veled ülő ember, de az tudjuk, hogy súlyos milliókat. Nem öltönyben ülnek, sőt kifejezetten gyanús lenne, ha abban feszítene, ilyen az informatika világa.
  Én értem, hogy konvencionális üzleti életben van egy sznob faktor, amin át kell látni és kell is, de hidd el, néha torzítja a tisztán látást. Nagyon. Bocs, de a deklaráltan leggazdagabb magyar ember, D. Sándor számomra úgy néz ki mindig (!) öltönyben, mint sz@ros Pista neve napján, mint ahogy falusi dédapám mondotta volt, akkor miről beszélünk? Láttad te már begombolt felső gombbal az ingén?
  Ami a magánéletről és a csajokról mondasz, az csak sajnálni tudom, én nem olvasok csak a fodrászomnál életmód magazint (direkt korábban megyek tíz perccel…), de valahogy a számalom jellemzi ezeket. Egy konkrét példa. Az egy ismerős csaj felhívott, hogy egy sráccal van, vetít neki mindent, német rendszámú Audi RS8-cal van, és a satöbbi. Írtam neki, hogy írja meg nekem a rendszámát, jött a input, ment tovább a tuti helyre, majd jött vissza, hogy melyik német kölcsönzőből való. Szerinted hány másodpercig volt a csajszi a pasi mellett az SMS megérkezése után?
  Végül, félre ne érts, nekem is van Rado karórám , Boss öltönyöm, saját sámfámra készített cipőim, de ezeket évente max. kétszer használom a sznob körökben, mert tudod: Si fueris Romae, Romano vivite more!
 • KXaXa
  Hát bevallom én sem értem a dolgot.
  Egy webfejlesztő cégnél dolgozok, szimpla átlagos mérnöki fizetésért, a csapatomban az összes kolléga többet keres nálam, mégis, ha hónap vége van akkor én vagyok a csapat bankja, ha apróbb összegekkel is.

  Ellenben amikor felvezetem, h lehet 15Ft bruttóért telefonálni másodperc alapon. Amikor elmondom, h lehet 2Gb NET-et igényelni 2400-ért. Nos ezek a dolgok senkit, de tényleg senkit nem érdekelnek. Nálunk az átlagos az, ha egy embernek Iphone 4-5 van, vagy Samsung Galaxy II-III. Nekem egy 5 éves telefonom van, és tökéletes :). Tudok vele telefonálni! Ha venni is fogok újat az csak egy Iphone 3GS lesz. Az igényeimet kielégíti, a többi meg csak tornazsák, ahogy egy régi barátom mondaná. Szóval igen nagyon sok még a teendő.

  De nem értem amúgy a dolognak azon oldalát sem, h hiába mesélek arról is az embereknek, h ki mennyit hagy ott a saját bankjánál mindenféle költségre. Én sokáig 0Ft-os bankszámlákban voltam, jelenleg meg ott fogok tartani, h dolgozni fog helyettem a bankkártyám :). Tehát költségek helyett, normál használat mellett még a bank fog nekem fizetni. Azt, h ez meddig marad így nem tudom. De akkor is felháborító, h hülyének nézik az embert. Én most kifizettem 2800 Ft bankkártyára, és innentől ingyenes KP felvételem van korlátlan számban, ingyenes átutalásom, 7%-os kamatom, ingyenes NET-bankom, és egy 200Ft havidíjú hitelkártyám, ami, ha nem hoz vissza havi 1000Ft-ot minimum, akkor nagyot fogok csodálkozni.

  És ezzel szemben a kollégáim?
  Mindig próbálom őket meggyőzni, h nem kell 15 ezres előfizetés, h nem kell az embernek igét gatyáját is otthagyni a bankban. Mindig van valami indok, amiért ez nem jó nekik… Én ezt sajnálom leginkább.

  Kár, h nem lehet felnyitni az emberek szemét. Nagyon nagy kár.
  Persze tudom mindez eltörpül a cikkben szereplő példák mellett. De én is kesergek emiatt…

 • jurta
  “megcsináltatni a csípőprotézist kimennék egy osztrák kórházba ahol nincs várólista és kulturált a környezet, a kezelést meg a magyar tb fizetné.”

  http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/01F67C83DB37ACCDE040A8C0CB320C29

  “Egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. […] A Kártya nem használható fel […] akkor, ha a biztosított valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazott másik tagállamba!”

 • jurta
  Engem 2005-ben elláttak Portugáliában ennek a kártyának az elődjével, az E111-es nyomtatvánnyal. Vasárnap, ügyeleten.

  2008-ban már a kártyával Spanyolországban újra, és az előbbivel ellentétben ez már nem is csak egy kis üvegszilánk-kiszedés volt, amit egy háziorvos is meg tud csinálni, hanem térdsérülés, emlékeim szerint röntgenfelvétellel.

 • gab
  “Én most kifizettem 2800 Ft bankkártyára, és innentől ingyenes KP felvételem van korlátlan számban, ingyenes átutalásom, 7%-os kamatom, ingyenes NET-bankom, és egy 200Ft havidíjú hitelkártyám, ami, ha nem hoz vissza havi 1000Ft-ot minimum, akkor nagyot fogok csodálkozni.”

  Ez melyik bank? Valami flottakedvezmény? Ismerem a kínálatot, de ilyenről nem hallottam.

 • Janos
  nyilvan mindenki kilepne a TB-bol… hogy miert? Azert, mert a TB kiadasok 80% az eleted utolso par eveben keletkezik ( tobbnyire )
  A rak kezeles az ami draga… nem az, hogy 3 evente egyszer megfazol, megnez az orvos, es max 2*10 percet foglalkozik veled…

  Ha igy lenne, akkor viszont senkinek se lenne penze a 40 ev mulva esedekes rakkezelesere… ugyhogy ez a rendszer igy nem olyan rosz. Persze aki nem latott meg masmilyet, az tud panaszkodni.

  Jah, az Angol rendszert se artana megnezni. Igaz, ott a korhazak jobban neznek ki, de szerintem a tobbsegunk nem gondolja komolyan, hogy orulne egy olyan haziorvosi rendszernek, ahol 2 hetet kell varnia mire az orvosa fogadja. ( most egy egyszeru megfazasra gondolok, vagy hetkoznapi problemakra )

 • Janos
  en se felek a nyugdijkerdestol. Az elmult 100 evben megsokszorozodott a termelekenysegunk. Ez annyit jelent, hogy egyre kevesebb ember tud egyre tobbet eltartani. Es hogy miert nincs sokaknak munkaja? Valoszinuleg azert, mert igyis boven eleg termeket allitunk elo. Ha korulnezek azt latom, hogy soka parlagon hagyott terulet egesz europaban, megis senki se ehezik ( aki ehezik az se azert, mert a boltban nincs elelmiszer )

  Jelenleg globalisan is van boven eleg elelmiszerunk, csak sok orszagban evi 100kgot dob ki 1 ember, es ezert nem jut masoknak… ugyhogy az eltartas miatt nem agodok tulzottan. Persze azert keszulok, mert nyugdijjaskent majd szeretnem ,ha lenne mit szorni:D

 • pdw
  Erste szupernulla ranezesre. En is ott (is) vagyok.
  1800 volt tavaly a beteti kartya, most 2700 (v 2800).

  A hitelkartya (Joker) evi 3500 + havi 200. A 7% kamat meg valszeg az Aktiv betet, bar mar az is csak 6-6.5 korul van.

 • gab
  Köszi! Az Erste honlapja és kondíciós listái katasztrófálisan áttekinthetetlenek…
 • pepe
  Kivancsi lennek, hogyan jarta meg enahma a CIB-el? Valoszinu a Malacperselyre gondolt…
 • r2
  Ez azért nem teljesen így van…

  Én a kiszámolósok közé tartozom. Nem szeretek kaja hegyeket kidobni, és hónapokig ugyanazt enni.
  De az emberek fogyasztása is eltér. Példa. Két hónapja a barátaim sokkal többet ettek a kajából, mint az várható volt, így kevésnek bizonyult. Erre a családomat felkészülten vártam. A fele megmaradt… Most légy okos, Domokos! ;-D
  A barátoknak ízlett, a család fintorgott. Nyilván ez is közrejátszott.

  Szóval a barátaimnak zsugori vagyok, míg a családomnak költekező, nagyvonalú, sőt sznob.