SZÉP kártya sikerek

Megjelent egy sajtóközlemény, miszerint a cafeteria teljes beszántása nem meglepő módon az egyedüli túlélő, a SZÉP kártya malmára hajtotta a vizet.

A költések a másfélszeresére, a feltöltések a duplájára emelkedtek 2018-hoz képest, a belföldi szálláshelyek bevételeinek közel negyedét SZÉP kártyával fizették ki.

Ez meg is látszott az árakon és a zsúfoltságon. Egy ismerős család kedvéért (akik természetesen SZÉP kártyán kapják a cafeteriát) kényszerből belföldön nyaraltunk néhány napot egy belföldi hotelben, félpanzióval. Alig volt drágább, mint egy török tengerparti hotel teljes ellátással, repülőjeggyel együtt. (A négycsillagos hotelt ők választották, s mivel nekik az ár mindegy volt a kártya miatt, mi így jártunk.)

Akartunk helyet foglalni pár napot valamikor augusztusban Mórahalmon, nem találtak egész hónapban egy üres szobát sem három napra, hiába akartunk még  júliusban foglalni, annyira tele voltak.

Ez van, aki nem kap SZÉP kártyát, majd jár külföldre nyaralni sokkal olcsóbban.

A külföldiek is kevesebben jönnek, a gyenge forint ellenére is 4,5%-kal csökkent a számuk.

Mivel a feltöltés értéke a duplájára nőtt, a költés csak a másfélszeresére, ez azt vetíti előre, hogy az árak még jobban el fognak szállni jövőre, hiszen egy komoly keretet még nem használtak fel a kártyatulajdonosok. Ezt érdemes figyelembe venni a jövő évi nyaralás tervezésekor.

Share

152 hozzászólás

 • Tamás74
  “Ez van, aki nem kap SZÉP kártyát, majd jár külföldre nyaralni sokkal olcsóbban.”
  Ez a mondat így elég sánta. Oké hogy olcsóbban, csak azt neked kell fizetni, a drágábbat meg kapja. Nem?
 • Pickpepe
  Na ezért sem nyaralunk itthon. Mi évek óta nem megyünk a Balatonra sem. Szolgáltatás 0, árak az egekben, az idő meg egy nap alatt elromolhat júli közepén is, úgy hogy 16 fok van és esik. Sokkal olcsóbban sokkal jobb szolgáltatást kapunk külföldön. El 8s döntöztem a 6. Cégem egy import cég lesz, még 335-ös árfolyam mellett is nagyon sok minden jelentősen olcsóbb külföldön. Ha ez kell a népnek akkor most erre a piacra lépünk be.
 • Kiszamolo
  Tamás, egyrészt a fizetése helyett kapja, tehát nem ingyen van neki sem. Másrészt meg aki nem kap, annak mindegy, hogy aki kap, annak mennyibe kerül.
 • Copywriter
  Az 1980-as évek elején Ausztriába emigrált 60-as ismerősöm mindig rázza a fejét, és nem érti ezt a kommunista hozzáállást. SZÉP kártya, kajautalvány meg anyámkínja, miért nem adják a pénzt az embereknek, aztán majd elköltik, amire akarják?

  Pár éve a feleségem Budapesten SZÉP kártyára kapott cafeteriát, sehol nem lehetett elkölteni, így fiatal bakfisként az Astoria mellett a Puskin moziban költöttük el. Én sört ittam, az akkor még barátnőm meg koktélt. Persze élelmiszert nem tudtunk volna venni belőle, mert az másik zseb volt.

  Fyerekkoromban voltam utoljára Balatonon, semmire sem emlékeztem. Idén, 30 évvel később elvittem a gyereket a Fertő tóra meg a Balatonra. Álltam a nyakig érő húgymeleg, sárszínű vízben, néha ráléptem valami baromi síkos nem tudom mire, totál kiakadtam az árakon. Ehhez képest az élményfürdőben helyiként fél áron a 4 órás jegy a gyerekkel együtt 2000 Ft.

 • Kiszamolo
  Pick, most júliusban is pulóverben voltak nyaralás alatt a gyerekek. Nem is emlékszem még másik olyan júliusra, amikor pulóver kellett volna. Jól kifogtuk az időt, de hát itthon ez egy ilyen játék. Amikor le kell foglalnod előtte 3 hónappal csak reménykedhetsz, hogy legalább a nap fog sütni.
 • Sajtos Makaróni
  Szerintem jó a szépkártya.
  Kajára kértem az összeset a magasabb adó mellett is.
  Igazából 3 szor ennyit is el tudnék zabálni, főzni meg úgysincs idő.
 • Henriksen
  A teljes képhez hozzá tartozik, hogy a külföldi vendégek elsősorban Budapestet (esetleg a fürdővárosokat) keresik fel. Mintegy 65-70%-a a Magyarországra érkező külföldieknek Bp-en száll meg, miközben a szállodai kapacitás csak 30-35%-a található a fővárosban! Jellemzően, nem egy nyári desztináció vagyunk. Várjuk meg az őszi hónapokat! Érzésem szerint javulni fog ez a szám!
 • jami
  Én csak kajára kérem, a menzánk egész jó; ettől még jobban szeretném kp. Szállásra eszemben sincs kérni, pont a cikkben írtak miatt…
 • Henriksen
  SZÉP-kártyáról: 1. Aki esetleg nem lenne “képben”, a SZÉP-kártya kedvezményes adózással adható, így azt a munkáltató nem tudná ilyen összegben adni (vagy nem is adná) bérként.
  2. A filozófiai háttér – akár kommunista, akár nem – mindenképpen támogatandó, hadd “rekreálódjon” a magyar! Manapság ezt a pénzt nagyrészt senki sem wellnessre, kajálásra, a “jól létére”, etc. költené el, hanem pl. rezsire, kiflire, a mindennapokra.
 • NAR
  Pontosan, az ebédet házhoz szállító cég elfogadja, úgyhogy simán jól járok vele. A török tengerparti nyaralás a Neckermannal meg biztos jó élmény lehet így a Thomas Cook csőd idején…
 • Kiszamolo
  Nar, na azokkal még soha nem mentünk sehova.
 • tgwh
  Ez a bajom nekem is. Na de hát ha van, akkor muszáj lesz elnyaralni valahol…
  Az lenne érdekes, ha jobban megérné kp-ben kérni… vagy hitelkiváltásra. Nincs kedve egy unatkozó pénzügyek bloggernek kiszámolni? 😉


  Így van. De kultúrája sincs, a munkaadó részéről sem.

  Talán a második közös nyaralás óta, a zasszonnyal csakis olyan szállást foglalunk le, ahol van wellness részleg. Az elsőn gondolom kitalálható, végig esett az eső 🙂

  Nem szeretek mindig ugyan ott nyaralni.
  A tényleg szép környezetben lévő szállásért meg rohadt sok pénzt elkérnek. Gyönyörű a kilátás, de ennyiért már a tengerpartot is nézheted…

 • IDSx
  Én nem látom ennyire hátrányosan a SZÉP-kártya dolgot. Igen, sok olyan helyen nyílt wellness fürdő, ahova amúgy “saját zsebből” a kutya se menne el, mert nincs semmi, de még ennyi exkluzív/new-wave hely nyílt akár a tavainknál, akár a hegyvidéki, erdős részeken, amire így lett kereslet, viszont fenntartható az üzleti modelljük és felfedezték már azok is, akik saját zsebből is szívesen látogatják.

  Nagyon rá vagy fixálódva erre az egy hét nyaralásra, de legyünk őszinték: legalább ennyi ember NEM vágyik 40 fokba aszalódni, reggel 8kor már egy strandlepedőnyi helyet se találni, stb…és bizony pont ahogy a Balatonnál: amint elhagynád a hotelt és a lidót, beülnél bárhova, csinálnál bármit máris egy másik büdzséről beszélgetünk.

 • IDSx
  Nálam SZÉP kártyáról:
  – egész évben munkahelyi étkezés. nem menza/kifőzde menü, értelmes grillbárokba, török/görög büfékbe járok ki. büfében heti 1-2x kávé, mellé egy jégkrém/csoki. Most átálltam ételfutár cégekre, ez még kedvezőbben jön ki. (Egyedül élek, egyszerűen nem éri meg minden napra főznöm, ez nem opció))
  – budaörsi uszodában egy 30 és egy 10 alkalmas, helyi lakos bérlet. ez elég átlagosan heti 2 úszásra, kb 50%ban ráfizetek szauna kiegészítő jegyet is a SZÉP kártyáról.
  – párszor voltunk gokartozni, de sok más “szabadidős” dologra is felhasználható, hét közben munka után felfrissülni kicsit

  Mindezt nem alapbér helyett , más cégeknél nem tudnám ezt beszámíttatni még 80%-on sem a nettóba. Aki meg nem tudja mire költeni keressen havert/ismerőst, aki igen és mint a mindenféle utalványoknál: 80-90% készpénzre számítsa meg.

 • IDSx
  Záró gondolat: ahol a havi fix + kifőzdében kajálás épp csak kijön a kezdő alapbérből ott a SZÉP-kártya “nettóját” a legutolsók között költenék el éttermezésre, szabadidős dolgokra, belföldi üdülésre. Ezt szabályozói szinten kellene rögzíteni, egy adott éves munkabér alatt ne lehessen béren kívüli juttatásokat bérként beállítani. De sok más esetben meg nem rossz, ha egy alternatív “zsebből” fizetheted azt, amit amúgy is fizetnél.

  A bejegyzés mondanivalója jó, de nincs térben-időben elhelyezve. Miklós, szerinted valóban alternatíva egy all-inclusive török utazás ott, ahol a SZÉP-kártya biztosít egyáltalán bármiféle belföldi üdülést és a családnak lehetőséget, hogy az alsó-középosztálybeli életből legalább pár napra kiszakadjanak?

 • vicc my life

  “A filozófiai háttér – akár kommunista, akár nem – mindenképpen támogatandó, hadd “rekreálódjon” a magyar!”

  Igen, ez a hivatalos narratíva.
  Az igazi meg az, hogy így csatornázzák a nem NER-ben keletkező jövedelmek egy részét a NER-be. A mesterségesen fűtött kereslettel meg továbbrontják a hazai cégek nemzetközi versenyképességét.

 • Karl
  Ezért megy egyre több magyar külföldre és nemcsak nyaralni, de legalább a Balatont bekebelező gázszerelő és vejkó jól jár, mert mi másért maradt volna meg pont a Szép kártya?
  A sok agymosott meg soha nem fog felébredni, az orrukig nem látnak, gondolkozni meg végképp nem tudnak.
 • Bitera S.
  Van olyan hentes akinél kapni nyers húst vendéglátás zsebre? VAN

  A strandokon fürdőkben elfogadják a szálláshely zsebet? IGEN

  Akinek gond a szépkártya, küldje el nekem.

 • yimshagin
  Kezdődik (tenyérdörzsölés) a teológiai verseny. Hamarosan itt is le lesz tiltva a hozzászólás. 🙂 Megint kezdik sokak nem érteni, hogy a cikk miről szólt. Nem az a kérdés, hogy kajára stb. fel tudod-e használni és az miért jó, hiszen úgyse tudsz főzni, hanem hogy pl. a kaja, amire felhasználod, nem lett-e az “ingyenpénz” miatt (amit akár bérben is kaphatnál, következésképpen sokaknál bónuszalap is lenne stb, még ha nem is akkora mértékben, mint kedvezményes adózással SZÉP-kártyán) némileg drágább, mint ha nem létezne ez a jutattási forma. Ráadásul kiszámíthatatlan. Egy példa: kollegám több mint egy évig gyűjtötte rajta az összeget esküvőre (merthogy étterem elfogadja). De mit csinált volna, ha jön egy törvény, hogy az esküvője előtt fél évvel el kell költeni mindent? Mert csak… Lehet vitázni a lakáshitel törlesztés cafeteria értelmén, de őt és társait is hasonlóan beszántották.
 • yimshagin
  Illetve a szállás részhez hozzászólva még én azt látom, hogy az is következménye a SZÉP-kártya boom-nak, hogy olyanok is eljutnak (sajnos?) 4 csillagos stb. helyekre, akik hát hogy is fogalmazzam, némileg nem ismerik, nem értik egy ilyen pihenőhely lényegét, az ott elvárható viselkedési normákat (nem, nem a gyerekesekre gondolok, hanem a tírpák b*nkókra), azaz, hogy én mondjuk pl. pihenni megyek és nem azt szeretném hallgatni, ahogy ők rihegnek, röhögnek, tévéznek hajnali kettőig vagy odacigiznek a nyitott terasznál az orrom alá és még lehetne sorolni.
 • Cinikus
  A szép kártyával egy pici adókedvezményt vásárolunk kényelmetlenségért cserébe. Ha jól értem, a munkáltató meg a kibocsátó jár jól ezzel, meg persze a hely, ahol felhasználjuk. De akkor nem juttatásnak kéne hívni, hanem Kötelességünk a Belföldi Vendéglátóiparért kártyának. Nálunk kötelező, nem lehet kp-t kérni helyette. Ahhoz meg túl sok pénz gyűlik rá, hogy a kártyát simán a kukába dobjuk. Meg persze ez plusz profit lenne a csókos kibocsátóknak, akik idéntől monopol helyzetbe kerültek. Jól lenne a társadalmat felnőttként kezelni, és hagyni eldönteni, mire költi a pénzét.
 • Zabalint
  Eleve elhibázott az egész cafeteria rendszer, korábban is az volt. Rövidtávon élénkíti a belföldi vendéglátást, de hosszútávon versenyképtelenné teszi, ez a hatás más cafeteria elemnél is így lenne. Aggtelek környéke jó példa, ahol hosszúhétvégén a magyar oldalon 2-3-szor annyiba kerülnek a szállások, mint a szlovák oldalon.
 • OFFliner

  2019-09-24 at 22:04

  Szerintem ez bármelyik utazási irodával megeshet, kivétel nélkül. Az utazási iroda is csak egy cég.

  Én azt találom ilyenkor mindig érdekesnek, a pánikkeltő cikkeken kívül, hogy mekkora kényelemben meg jómódban él a ma embere. Az a legnagyobb gondja, ha pár nappal később ér haza valami nyaralásból. Érted, nem az élelemért vagy a vízért harcol.
  El nem tudom képzelni, hogy mindenkinek olyan fontos munkája van ami nem várhat (akár egy napot sem).

 • szocske
  Érdekes, mindkét apartmanunkban elfogadjuk mindhárom kibocsátó SZÉP kártyáját, de ez évente csupán 2-3 foglalást jelent nálunk. Nekem úgy tűnik SZÉP kártyából nem költséghatékony apartmanba, inkább wellness hotelbe mennek az emberek.

  Sajnos az adózás változásával engem is arra tereltek, hogy a cafetéria keretem SZÉP kártyára kérjem a korábbi egészség és nyugdíjpénztár helyett.

 • szocske
  szintén egy saját tapasztalat: nem tudom, hogy a Bp már megtelt, vagy a Bp-re látogató külföldiek lettek érdeklődőbbek, de Egerben és Miskolcon egyaránt egyre több olyan vendégünk van, aki eljön kb 1 hétre Magyarországra, aminek nagyobbik felét Bp-en tölti, de 2-3 napra eljön Kelet-Magyarországra és/vagy a Balaton/Hévíz környékére is. Volt aki néhány nap Bp után oda ment vissza még pár napra, de olyan is, aki körbeutazta az országot 4-5 helyen megszállva.

  Ennek én kifejezetten örülök, és nem csak szállásadóként, vidéki magyarként is.

 • szocske
  “júliusban is pulóverben voltak nyaralás alatt a gyerekek” tudom, hogy nem jött be a lakókocsizás, de a kempingben az a jó, hogy nem kell előre foglalni. Ha épp rossz az idő, akkor 1 héttel később megyünk, vagy máshová megyünk. Ha az ott töltött napokban jön egy előre nem jelzett lehűlés, akkor előbb indulunk haza vagy tovább.

  Hely márpedig van előre foglalás nélkül is. Évek óta járunk a Balatonra általában július első felében, mindig tudtunk előre foglalás nélkül megfelelő parcellát választani, de ha hirtelen megugrana valamiért a foglaltság és mégsem jutna parcella, akkor a nem parcellázott sátorhelyeken egész biztosan van bőven hely.

 • Mozdony
  Engem pedig az bosszant, hogy az egészségkártyára kért cafeteria adóját növelték. Szerintem a rekreáció (újraépítés) fogalmába beletartozna saját testem javíttatása is (egészségügyi éves szervíz). Ehelyett adómentes a sportrendezvényre nézőként (!!) belépés.
  Meg láthatólag felismerték ott fent a társadalom egészségre nevelésének gazdasági hasznát (chips adó, dohányzásellenes intézkedések), akkor miért veszik vissza az adózásban a támogatást? Ez nem tétel adóbevételek szempontjából, viszont tudatformáló hatású. A támogatott wellnesshotelezés meg össznépi svédasztalos falásról szól, ami kicsit sem egészséges.

  Ennek ellenére persze a teljes keretet egészségkártyára kértem, sőt emellett is utalok oda havonta. A család fogászati ellátása idén innen lett megoldva.

 • bg
  A magyar vendéglátás 5éve se volt versenyképes külföldel összevetve…. azóta pedig csak bután nézek amikor az évet tervezzük és nézzük a magyar árakat.

  fapadosok óta meg bevezettük a télből nyárba dolgot. Uannyiból kijön mint egy hotel/welness hét ami 2.után amúgy is baromi uncsi is és nagy élmény volt pl tavaly dec 10-17 környékén elmenni a hazai -5-15Cból a +28-32Cbe, loro, siam parkozni, vagy csak este trikoban ülni az oceán parton…

 • Kislány a kocsiból n
  A szép kártyán lévő összeget lehetséges valamilyen módon pénzzé tenni?
 • Tamás
  Ez így most nem korrekt. Általánosítás egy konkrét eset alapján? Itthon is lehet nagyon jó helyeket találni jó áron. Ha lesz időm, kicsit összevetem az árakat, de meg lennék lepve, ha az jönne ki, hogy a külföldi út olcsóbb, pláne repülőjeggyel. Az is akkor igazán olcsó, ha előre lefoglalod, úgyhogy itt is egy kis csúsztatást érzek. Azt is vegyük figyelembe, hogy nem mindenki tud külföldre menni.

  Balaton: évekig én is úgy voltam vele, hogy egy vacak hely, nem értettem mitől vannak úgy oda egyesek. Aztán feleségem megmutatta, hogy nagyon is jó hely. Biztos vannak drága helyek, de ahol eddig mi voltunk rendben voltak az árak (Fenyves, Ederics).

  SZÉP kártya és cafeteria: én is jobban örültem volna, ha a teljes nettójával több a fizetésem, ez tény. De szerettem a cafeteria rendszert is. Amíg volt választék…

 • Giorgo
  sajnos én nem tudok ilyen megértő lenni.

  1. A kormány azt mondta, hogy a fogyasztást fogja adoztatni és nem a kereseteket. Ebből arra gondolna az ember, hogy én választhatom meg, hogy mire költök, mit engedhetek meg magamnak, de itt meg terelget mint valami birkát.

  2. A patika kártyánál nem hozták vissza a sportolás támogatását. Pedig a 2008-ban még jártam belöle sportolni. Sajnos ez az egész nem az emberek jólétéről, egészségéről szól, hanem az érdekeltségekről.

 • kicsitkiváncsi
  Pontosan ezért nem kérem szállásra..nem lehet elkölteni..2-3 éve még kértem, azóta is van a kártyámon 15-20 ezer szálláson..most rájöttem hogy Füreden az egyik strandon lehet a belépőt szállásból fizetni, igy jövőre ott elköltöm ami marad rajta.
  Amugy meg csak kaja és szabadidő, még ha igy kicsit több is az adó.
 • szifonkutya
  Dehogy jár jól :))) Szabadon elkölthető pénz helyett kap egy meglehetősen korlátozott körben elkölthető ősszeget. Az idén nyáron egy átlagos hotelszoba ára a Balatonnál olyan 60-70.000 forint volt. Éjszakánként. Ennyiért valóban a déli tengerpartokon is bőséggel lehet válogatni. De tulajdonképpen a dolog még rendben is lenne, ha nem CSAK erre lehetne elkölteni.
 • Leninist
  Olyan szépek alakulnak ezek a számok, mint a nagy tapsok idején a beszolgáltatott sertészsír, tojás és tej mennyisége; illetve a közelmúltban a megyei autópálya-matrica eladásoké.
 • Brennholz
  A teljes cafeteria keretemet szép kártya vendéglátás zsebére kértem. Idén kifejezetten nyitottam új éttermek kipróbálására – erre volna való a szép kártya, nem? A vége az lett, hogy többször fizettem kp-val, mint a kártyával, mert egyszerűen nem fogadják el. A facebookon beharangozottak ellenére a street food fesztiválon sem fogadták el ott, ahol fizetni akartam. Jövőre magasabb adóval KP kérem a cafeteriát.
 • Gary
  A kaja zseb hasznos, nekem a 100%-a a munkahelyi menzán megy el. A 12500as korlát viszont túl alacsony, 2-3× ennyi is lazán elfogyhatna.

  A szabadidő és főleg a szállás zseb más tészta, de tudjuk, azért maradt ez az egyetlen opció, mert az elfogadóhelyek jelentős része m. lőrinc és t. istván felcsúti lakosok tulajdona.

  Az meg egy külön pofon – bár nem meglepő ebben a rendszerben – hogy a tényleg hasznos, jövőre és öngondoskodásra koncentráló opciók (pl. egészségpénztár) lettek eltörölve.

 • Kuttor Kutya
  Engem az érdekelne, hogy napi-, vagy akár tartós fogyasztási cikkeket hol lehet vásárolni Szép kártya terhére? Vannak-e olyan boltok, amelyek elfogadják a Szép kártyát? Idén nagyon megnövekedett a feltöltés, és nehéz elkölteni a felhalmozódó összeget.
 • Matteo
  2019-től ugye csak a SZÉP kártya maradt meg béren kívüli juttatásként, továbbá egyes meghatározott juttatásként sem adható már bármi, mint korábban. Ezért most minden cég csak a SZÉP kártyát adja még a nettó 100 ezer forintot kereső munkavállalójának is. Na nekik hiába utal a cég évi 225 ezer forintot a SZÉP kártya szállás zsebére, ő nem fogja elkölteni azt, vagy csak részben. Míg 2018-ban például még volt a 100 ezer forintos készpénz kedvezményes adózása, azt mindenki el tudta költeni normálisan.

  Egyébként egyet tudok érteni a cikkel. Nevetségesen felverték az árakat belföldön, csak SZÉP kártyával éri meg itthon nyaralgatni, egyébként minden szempontból (ár, szolgáltatás színvonala, élmény) jobb lehet a külföldi úticél.

 • Jozsó
  Mi amennyit csak lehet vendéglátásra kérünk. Simán lehet vele fizetni a hentesnél. Tavaly maradt még valamennyi a szabadidő kereten abból biciklit vettünk, de volt olyan kiállítás-rendezvény is (old-timer show például) ahol fel lehetett használni.
 • Jozsó
  A másik, hogy persze biztosan lehet olyan törökországi nyaralást találni aminél létezik drágább magyarországi lehetőség, de ha ott az almát, almával hasonlítjuk össze csak a magyar jön ki olcsóbbra. Mondjuk úgy lényegesen olcsóbbra.
 • ZAkkant
  Nem szeretnék politizálni, de kikívánkozik belőlem.
  Ki van ez találva!
  Az állam(bácsi) ad, sokan úgy érzik ez ajándék, és az a pénz, amiért nem dolgoztunk meg, sokkal könnyebben el is megy, így nem annyira számítanak az árak. A szállodák most már ugye egy meghatározott körbe tartoznak, tehát az állam segítségével generálnak keresletet, és szépen becsatornázzák a pénzt magukhoz.
  Nincs itt normális gazdaság, normális piac.

  Mi nem megyünk olyan helyre, amit a Gazda haverjai tulajdonolnak. Persze, ne legyünk naívak, az mind a Gazdáé.
  Lassan kiszorulunk az országból.

 • Rege
  Nem tartottam soha jónak a SZÉP kártyát, inkább bért adjunk, arra költhető amire akarja / amire kell.


  1. Igen kedvezményes adózással adható. De mi értelme, ha a belőle megvehető dolgok kb annyira vannak túlárazva mintha adózott bérből vennéd? Nyilván aki étterembe akar menni nem számít. De az átlagmagyar az étkezést nem étteremben oldja meg, hanem házilag kihozza olcsóbban. Nekik ez nem szórakozás hanem létkérdés.
  Viszont a cikkben említett nyaralás már más kérdés ugye, ha külföldön olcsóbban kijössz kp-ból, mint itt SZÉP-pel, már jobb ha kp-t kap a nép.

  2. Azért költik “rezsire, kiflire, a mindennapokra” mert talán fontosabb az életben maradáshoz mint a wellness…

 • Kiszamolo
  Jozsó, nem általánosságban mondtam, hanem konkrétan. Ha nem az ismerősökkel megyünk, mehettünk volna Törökországba ugyanakkor és olcsóbb lett volna időarányosan.
 • Morzsi
  A Balatonnál rossz idő esetén is meg lehet találni a megfelelő programot.
 • Kiszamolo
  Tamás, a hotelt nem mi választottuk, a magunk eszétől biztos nem mentünk volna ilyen drága helyre. Viszont így tényleg össze lehetett hasonlítani a török árakkal, ami teljes ellátás volt, nem csak félpanzió.

  S igen, a török ár akciós volt, de olyat mindig találsz, nem úgy mint idehaza, ahol mostanában nem hogy akció nincs, de mint le is írtam, még nem is voltak képesek adni 3 napot egyben augusztusban sem, egy hatalmas vidéki hotelnek nem volt egy üres szobája sem.

 • Kiszamolo
  Morzsi, mennyivel jobb, amikor szinte garantált a jó idő és nem lutri kérdése. Ráadásul még olcsóbb is….
 • Joy
  A SZÉP-kártya (és ált. a cafeteria) legnagyobb előnye a hazai gazdaságban jelenik meg: csak Magyarországon költheted el, a belső élénkítés fontos eleme. Hiába olcsóbb a török tengerparti nyaralás, vagy a határ mentén laksz, és odaát vásárolsz, ez a “pénz” mindenképp itthon marad.
  A korábban belengetett víziókat a kormányközeli baráti-üzleti körök szállodavásárlásai kapcsán a link nem erősíti meg. Látahatóan a költések nagy többsége nem ott történik, hanem a kis szállásoknál, 4-5 csillagos hotelbe alig 10% megy belőle. (Ma már a kis falusi vendégház is elfogadja a kártyát, mivel nem kell terminál, elég a netkapcsolat.)
  A >kényszerből< nyaralásra pedig fogadd a saját, és olvasótársaim együttérzését… 🙂
 • Nacionalista
  Szerintem meg a SZÉP kártyásdi az egyik legértelmesebb dolog amit ki tudtak találni. A pénzedet nem Juszufnak meg a légitársaságoknak adod oda, hanem a magyar gazdaságot erősíted vele. Emellett kisebb a környezeti terhelés is. Kb. ugyanaz hogy társadalmilag jobb ha a piacon helyi termelőktől vásárolsz mint ha a Tescóban a spanyol paradicsomot.

  Az egy más kérdés hogy kéne hangolni a dolgon, mert jelenleg túl sok pénzt terelnek ebbe az irányba és így csökken a verseny. De az alapötlet jó.

  (Aki szerint meg nincsenek gyönyörű helyek Mo-n, az nézzen körül jobban. Mondjuk pont a Balaton déli partot én se csipázom.)

 • Lapocska
  Érdemes olyan boltokat keresni, ahol elfogadják a SZÉP kártyát. Egy rendes bevásárlást (tészta, rizs, friss hús, felvágott, fagyasztott dolgok, fűszerek, pékárú, bio kaja…stb) is lehet állni vele, és máris nem kell azon agyalni, hogy hogyan fogjuk elkölteni. Mi rendszeresen főzünk, nem igazán nyaralunk (vagy nem belföldön), így a szabad felhasználású fizetésünket másra is elszórhatjuk.
 • Kiszamolo
  Joy, köszönöm az együttérzést, bár mostanra már kihevertem, hogy aranyáron, pulóverben idehaza nyaralhattam. Igaz, most fel lettek tépve ezek a sebek, még nem forrtak be teljesen, de szerintem már túl vagyok a nehezén. 🙂