Tanulni a történelemből

Mivel izgalmas időket élünk gazdaságilag, gondoltam folytatom a témát, ami segíthet megérteni, mi történik most a piacokon. Ennek egyik lehetősége, ha a jelent összevetjük a múlt hasonló piaci összeomlásaival.

A világpiacon mindig történnek összeomlások. Hol túltermelési válság miatt, hol túlzott hitelezés miatt, hol egyéb okokból esnek össze az árfolyamok.

Bár valahol minden eset más és más, valahol viszont mind ugyanaz. Ezért is érdemes megnézni, mi történt az elmúlt 100 év nagy összeomlásaiban. Négy ilyet tartunk számon a sok kisebb válság mellett: az 1929-es, az 1987-es, a 2000-es évek elején történt és a 2007-2009-es összeomlást. Illetve most már itt az ötödik, a 2020-as piaci helyzet.

Most az amerikai S&P 500-as index a 2009-es legalacsonyabb pontról 400,5%-ot nőtt az elmúlt 11 évben, ebből adott vissza most egy szűk 30%-ot. (Fontos, hogy felfelé 100% és lefelé 50% után ugyanott vagyunk, ahol voltunk, vagyis 400% emelkedésből egy erős 100% olvadt most el.)

Ha nem omlik össze a gazdaság és alapul vehetjük a 2018-as adatokat 2021-re (vagyis hiszünk abban, hogy minden helyreáll néhány hónapon belül és ott tudjuk folytatni, ahol félbehagytuk), akkor most 14,9-es P/E értéken lehet megvenni a tőzsdeindexet. 2009 tavaszán, a nagy zuhanásban 11-es P/E értéken lehetett megvenni az indexet. A jelenlegi értéknél még 2010-2013-ban is olcsóbb volt a tőzsde a P/E érték alapján. Még egyszer: ha hiszünk abban, hogy gyorsan kisüt a nap és ott folytatjuk a termelést és a fogyasztást, ahol abbahagytuk.

Kína április közepére szeretne visszatérni a közel normális életvitelhez (még kérdés, sikeres lesz-e, vagy újra fellángol a fertőzés, ha az emberek újra érintkeznek egymással.). Ezt kivetítve az USÁ-ra, leghamarabb május végén várható, hogy újra beindulhat a termelés ott. Persze csak akkor, ha ugyanolyan diktatórikusan betartatják a karantént mindenhol, ahogy az történt Kínában.

Eddig kb. 28% zuhanáson vagyunk túl az elmúlt bő egy hónapban (ugye percről-percre változik az értéke). Ehhez legközelebb az 1987-es fekete hétfő áll, ott összesen 31% esés után volt meg a alja négy hónap alatt, 2000-ben 34% két év kilenc hónap alatt, 2008-ban 49% egy év öt hónap alatt és 1929-1932-ben 89%-ra volt a gödör alja.

1929-ben az előtte való évben 158%-os emelkedést produkált a tőzsdeindex, 2008-ban 33%-ot, a mostani összeomlásban 14%-ot. 1929-ben még 27%-ot esett a GDP, ezt nem hagyták 2008-ban, ezért akkor csak 5%-ot zsugorodott a gazdaság, bár ennek éppen most isszuk meg a levét.

Fontos még hozzátenni a fentiekhez, hogy a régebbi események már mind lezárt dolgok, a mostani pedig éppen most zajlik a szemünk láttára. A mostaniból még bármi lehet, de soha nem baj, ha ismerjük a többi hasonló eseményt és azok végkimenetelét. Ami nehezíti a dolgunkat, hogy a mostani eset kiváltó oka sokkal inkább természeti katasztrófa, mint mondjuk dotkom lufi vagy túltermelési válság. De az eredménye ugyanaz, ha a végeredményét még nem is látjuk és valószínűleg még csak megtippelni sem tudjuk biztosan.

Share

75 hozzászólás

 • Unbalanced
  Sziasztok!

  Sajnos ez másra is igaz. Most mindenki próbál tartalékolni (ennek ellenére mi vettünk 4 kanna Catane – lemosószert – 10 hektárra), de a növényvédőszeren, a talajmunkán és a műtrágyán fognak spórolni azok, akiknek voltak beruházásai (saját erős, nálunk nem annyira elterjedt a finanszírozás úgy érzem/tapasztalom) és így nincs tartalék.

  Emiatt sajnos az amúgy is enyhe tél miatt áttelelt kártevők lemosó permetezés nélkül lehet, hogy aranykorukat fogják élni. Arról ne is beszéljünk, hogy a Catane amit megvettem az Agrokerben 93 ezerért, egy hét múlva az EUR árfolyam miatt már 103 ezer ft bruttó volt.. 🙁 Még éppen sikerült feltankolni minden input anyagból, ami kelleni fog.. talán… De majd kiderül.. Lehet érdemes lenne a mezőgazdaság számára szükséges 1-1,5 éves igényt akár állami szinten is beraktározni..

  Folyt köv..

 • Unbalanced
  — folyt.

  Barackban a korai meleg és a kései fagy/hóesés miatt már országszerte 100%-os a fagykár. Se füstöléssel, se semmivel nem lehetett védekezni ellene mert nagy széllel jött… Mi almával foglalkozunk nagyobb területen, szántó csak annyi amennyi a jószágnak’ kell.

  Bízunk benne, hogy az április elejére jósolt fagyok nem fognak ilyen jól “aratni”, pirosbimbós, virágos állapotban már 2-3 fok minusz is taccsra tud vágni mindent.

  Szántóknál ugyan ez a helyzet.. az áttelelt kártevők fognak komoly problémát okozni. Reméljük minden gazda fog védekezni, hiszen ha valaki tőkehiány miatt nem teszi az tud tovább fertőzni jelentős (szomszédos, közeli) területeket..

 • Unbalanced
  Elnézést akkor! Én kaptam túl kicsit a dolgon. 🙂 Köszönjük az elismerő szavakat minden gazda nevében!

  Gyümölcsössel foglalkozunk nagy területen, meg ugye a “lisztre” addig van rálátásunk, míg be nem kerül a felvásárlóhoz. Így ebben sajnos nem tudok segíteni. De hátha van itt még olyan gazda aki próbál tudatos lenni a pénzügyeiben és akár saját szárítóval, tartalékkal rendelkezik még. Közvetve sajnos ez az állattartást is fogja érinteni.. Csak bízni tudunk benne, hogy minél előbb a segítségünkre lesznek állami szinten.

  A legnagyobb gond a munkaerőhiány.. De nem mernek hozzányúlni a közmunkához…….

  Ami a valóság: bejelentené a gazda napi bejelentéssel a munkást, szezonban (napi 1000ft/fő NABUMM), DE ami a realitás: Mindenki közmunkás, reggel felmegy aláírja a jelenlétit, eljön dolgozni, ha telefonálnak, hogy ellenőrzés lesz ismét megjelenik a közmunkán, majd jön vissza

 • Lajos
  Miklós,
  “A legfontosabb oka annak, hogy az influenza elleni oltást évente újra kell kapni, az infuenzavírusok változékonysága. A kanyaró vagy a szamárköhögés kórokozójával ellentétben sokkal rövidebb idő alatt változnak. Ezért aztán minden influenzaszezonra új hatóanyagot kell kidolgozni és előállítani.”

  Részletek: webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/24503/influenza-elleni-vedooltas-hatekony

 • Unbalanced
  Eközben a MasterGood és hasonló cégek nyögnek a munkaerőhiánytól és lassan ember sem lesz aki dolgozzon a mezőgazdaságban. Idénre eljutottunk oda is, hogy 3 brigádot zavartam el, mire le lett szedve az alma, mert 60 ezer forint / 7-8 fő ami képes megszedni mondjuk 8 órától 13 óráig 80 mázsa ipari almát, az már nem elég… (1700 forint körüli órabér).. Persze, hogy nem hiszen ott az “alap” közmunkapénz, amiből megél és van pofája olyan árat rámondani, meg olyan pofátlanul lopni az időt, mert van egy “biztonsági háló”, amire azt mondja, hogy max túlél a közmunkából..

  Na majd most kíváncsi leszek, hogy az amerikai munkanélküliségi adatokhoz hasonló itthoni adatok mellett lesz e idén ilyen “alkudozás”, vagy végre a régi mederbe terelődik a munkaerőpiac. Na.. Jól kidühöngtem magam.. 🙂

  Kíváncsi leszek a hazatért és elbocsátott emberek mit fognak csinálni az agrár munkaerő piaccal…

 • jami
  Nagyon régóta mindenféle őrölt (liszt, búzadara) cuccot fagyasztok 2 napig, mielőtt a kamrába kerülne.
 • mitel hentes

  “Van esetleg a spanyolnátha lecsengését követő gazdasági felfutásokról vmilyen jó tanulmány/könyv? Milyen iparágak lőttek ki a járvány után, mely ágazatok változtak meg a hatására, voltak-e hétköznapi életet érintő következményei és ebből adódó gazdasági változások…stb?”

  Gondolom jelentősen kilőtt a gyógyszeripar, és visszaszorultak azok az iparágak, ahol a fizikai közelség miatt el lehetett kapni a fertőzéseket… Á, dehogy.

  Teljesen más világ világ volt akkoriban, kézzel arattak a mezőn (legalábbis itthon), és gőzmozdony szaladgált a városok között. Légi közlekedés, konténeres szállítás, globális pénzügyi és gazdasági rendszer nem volt. Szerintem nem lehet következtetéseket levonni a 100 évvel ezelőtt történtekből, mert alig van, ami ugyanaz lenne.

  Ha csak érdekességként kérdezted, akkor az más. Történelmi olvasmánynak érdekes lehet.

 • Nagy Vonalakban

  “… A koronavírus az influenzához hasonlóan RNS-vírus, így könnyen mutálódik. Mivel azt is látjuk, hogy gyorsan terjed, szerintem felesleges abban reménykedni, hogy nem fog az influenzához hasonlón gyorsan mutálódni…”

  Az Ebola is RNS-vírus
  és mégsem mutálódik,
  öt éve van ellene védőoltás
  100%-os hatékonysággal.

  Az pedig, hogy gyorsan terjed,
  az az esetleges mutáció szempontjából semmit sem jelent,
  sőt, mivel a vírus sikeres,
  nincs rákényszerítve a változtatásra.

  Úgyhogy reménykedjünk.
  (egyébként pedig az esetleges mutációnak nem biztos, hogy van jelentősége….
  ez a vakcina molekuláris célpontjától függ).

 • Pampalini
  “Március 15 és 22 között az új munkanélküli segélyért folyamodók száma megközelítette a 3,3 milliót, ami bődületesen magas. Historikusan, az elmúlt 30 éveben az adat 250 és 450 ezer fő között alakult hetente.”

  Egyes prognózisok szerint a 20%-os munkanélküliség sem kizárt az USA-ban. A járványügyesek szerint minden bizonnyal lesz második kör Kínában (is), bár ezt szokás szerint először megpróbálják eltussolni.

  Elmagyarázná valaki, hogy ennek tudatában miért emelkednek 25%-ot az indexek az elmúlt 3 napban??

 • Arbeitsloser
  Nacionalista,

  De, volt fosztogatás a világháború alatt Budapesten, a nyilasok az összes zsidó boltot kirabolták. Közművek az ostrom alatt nem működtek, víz és áram sem volt. Bár szerencsére nem éltem át személyesen, de szüleim elbeszélésől tudom, édesanyám még ma is él. Nem, nem vagyok oroszbarát. A nagy válság alatt az USA-ban hasonlók történtek, kérlek olvasgass történelmet. Ami Kelet-Mo.-t illeti, volt szerencsém egy évet ott élni, hát nem egy életbiztosítás, barátom 6 évig ott élt, egy Nagyfüged nevű községben, még a tűzhelyét is kilopták a házból, természetesen nem lehet megnevezni, hogy kik. Ennyit a Mad Max-ről, egyébként javaslom Hetesi Zsolt és
  Antalffy Tibor írásait olvasni azzal kapcsolatban, hogy mi vár ránk. Köszönet Miklósnak, a népnevelő munkájáért, pontosan az általa leírt elvek szerint élve mehettem korai nyugdíjba, amelett, hogy élményekben gazdag életet élhettem.

 • Nagy Vonalakban

  “… Elmagyarázná valaki, hogy ennek tudatában miért emelkednek 25%-ot az indexek az elmúlt 3 napban??..”

  Hogy minél magasabbról zuhanjon.

  Ez most nem a 2008-as válság,
  akkor elárasztották olcsó pénzzel a világot,
  ami kikötött a részvény (és ingatlan) piacon,
  de most az embereknél fog kikötni,
  hogy ne haljanak éhen…

  5000-ért fogok OTP-t venni májusban.

 • Kepe
  Szerintem amiatt, mert sokan most arra spekulálnak, hogy a jegybankok és a kormányok mindenkit megmentenek. Illetve sok normál ember betette a kis megtakarítását, hogy majd most sokat nyer. Lásd elmúlt heti lázas brókerszámla nyitások. (Ez ami az eddigi statisztikák szerint nem szokott bejönni) Bár én nem látok 25% emelkedést pl s&p 500-nál jelenleg ez kb 15%. 2212 pont -> 2586 pont
  Én csak tippelek, de szerintem ennek nincsen vége, majd ha kijönnek az újabb gazdasági növekedés és fogyasztás csökkenés adatok, újra szerintem bepánikolnak.
  Én minden esetre azt csinálom ebben az évben, mint eddig az elmúlt 12-ben. Évente egyszer átnézem a befektetéseimet és a hosszú távú terveim szerint módosítom a befektetésem,
  Az a legrosszabb szerintem amit sokan csinálnak, hogy vérszemet kapnak és elkezdenek spekulálni,. sok sikert kívánok azért nekik
 • Kmiki

  Mindenki tudta mar korabban, hogy boduletesen sok lesz a munkanelkuli, igy az mar beepult az arakba.

 • Gábor
  Nem tudom mi várható, de az biztos, hogy az internet tele van megmondó emberekkel, akik osztják az észt. (néhányan most erre rá is játszanak)
  A pénzt átváltani, kivenni, átrakni dolgot sem igazán értem, hogy egyesek miért gondolják úgy, hogy hozzá kellene nyúlniuk a megtakarításukhoz és azt valami másba kellene váltani, rakni..stb. Itt is sokan kérnek ilyen tanácsot.
  Már sok okos embertől elhangzott, hogy a pár milliós megtakarítást nem piszkáljuk, mindenféle hír hatására, legyen az válság, vagy világvége, vagy most kell aranyat venni…bla bla. Az összevissza pénz mozgatás soha nem jó, fölég ha pár milliós vagy az alatti megtakarítás van befektetve.
  Azért az spec most jó, hogy vírus ill az Orosz, Szaúdi “olajháború” miatt alacsony az üzemanyagok ára.
  Most is lesznek akik nyernek és lesznek akik veszítenek ezen az időszakon.
 • kormánytisztviselő
  Az összefüggések egyszerűek:
  – romlik a gazdasági helyzet -> romlik a fizetési morál -> veszteségek az árakba beépülnek.
  – nő a munkanélküliség -> széles tömegek maradnak bevétel nélkül -> rövid időn belül megnő a bűncselekmények (mint gyűjtőfogalom) száma.
  Ez közgazdasági evidencia.

  Nem kell a távoli múltban keresgélni. Egy élelmiszerkereskedelmi multi pénzügyén az előző válság idején volt szerencsém megélni, amikor a bérlők elkezdtek nem fizetni. Szépen felmondtuk a szerződéseket. Most pontosan ezt nem teheted. Helyette gyűlik az adósság, amit egy év múlva az esetek nagy részében még annyira sem lesz lehetőséged behajtani. Veszteség programozva, a helyett, hogy legalább kiadnád más fizetőképes vevőnek.

  Szintén e multinál más munkakörben még 2014-ben is azon dolgoztam, hogy bizonyos bolti lopásokra szakosodott bűnözői köröket távol tartsunk.

  FOLYT

 • kormánytisztviselő
  FOLYT
  És Miklós, elnézést, hogy 2 poszt lett.

  Az erőfesztések, biztonságtechnikai beruházások és a javuló gazdasági környezet együttesen hozta meg a kedvező változást.

  Nyilván nem fosztogatás, de romló üzleti környezet, abban mindenki egyetérthet.

  Hangyaként azt mondom, a tücsköt egy bizonyos mértékig – ha RÁSZORUL és CSAK azt a tücsköt – segíteni kell, mert a számlát végül mindenki fizeti. Más kérdés, hogy a kormányzat vastagon felelős azért, hogy egyes rétegek ha szalad a szekér akkor úgy rázzák a rongyot mintha nem lenne holnap. Meg sulykolta, hogy adósodj el és fogyassz, dübörög a gazdaság.
  Ha kommunikálta volna az elmúlt 5 évben, hogy tartalékolj a rossz napokra, és ne centizd ki a hiteled, akkor lehetne hagyni megfagyni a tücsköket.

  Amíg nem felnőttként kezeli a politika a társadalmat és a populizmus a jelszó, addig a tücsök-jelenség visszatérő probléma lesz.

 • lvjtn
  : egymillió új munkanélkülit vártak

  ez csak a szokásos “első ijedtség” utáni fölpattanás, ha már történelemből tanulás, rá lehet nézni minden korábbi válság indexeinek alakulására

  holnap már usa lesz az első a fertőzöttek számában, 5-10 nap múlva az egy nap meghaltak számában is, számítani lehet arra, hogy visszatér a pánik, és Trump álmaival ellentétben nem fognak kinyitni húsvét után (ha van egy csöpp eszük), reális forgatókönyv, hogy még feleződnek az árfolyamok

  +1: németország, olaszország adatai ma újra romlottak, úgy néz ki, ez a tetőzés kicsit lassabb, mint képzelték, benne van a pakliban egy 2-3 hónapos leállás vagy elszabaduló járvány (pl. lakosság nem bír ki 90 napot otthon bezárva)

 • lvjtn
  @lvjtn: kiegészítés: úgy néz ki, a havi 3,3 millió újonnan regisztrált munkanélküli adat is alulbecslés, sokan nem tudtak regisztrálni, annyira letereltek voltak az ügyfélszolálatok, pl. kaliforniában 1 millióan próbáltak segélyt igényelni, de csak 187 ezer lett regisztrálna:

  politico.com/news/2020/03/26/record-breaking-unemployment-claims-may-be-vast-undercount-150417

  ha ez igaz, az nagyon durva munkaerőpiaci megzuhanást sejtet

 • nyman
  “Megkérdezhetem ez milyen területem volt/van?”

  Építőiparban dolgozom. Épületgépészet. Projekt management, ingatlanfejlesztés. Az az iparág, ami az első között esik vissza egy válságban, viszont mikor fut a szekér akkor azért lehet belőle akasztani. Ahhoz tudom hasonlítani mint a pénzpiacokon a kockázatosabb befektetést. Több hozamot termel, de lehet nagy is a bukta 🙂

  A 2000-res évek elején a HVG-nek időszakonként volt ingatlanos melléklete. Mindig benne voltam a TOP10-es valamelyik projektbe, de volt, hogy kettőbe. Most is tudnék dicsekedni, mert olyanokon dolgozom, amiről azért rendszeresen írnak.

  Mostanában is lehetne 2x ennyit vagy többet keresni, de a családommal töltött idő értékesebb. Ezt a viccet mondanám példának https://www.viccesviccek.hu/A_halasz

 • T
  , neztem a masik cikkben a DCA kalkulatort, azert pont egy valsag kornyeken nyeresegesnek tunik, pl. 2008 januarjat vizsgalva, egy osszegben 6,160 a vege, mig DCA-val 7,440.
  Szoval azert egy nagyobb eses kornyeken bevasarolni egy evre nekem kicsit kockazatosnak tunik (meg ha hosszu tavon is tartanad meg). Persze most kicsit specialis a helyzet, de en a mostanira gondolok, nem csak ugy altalaban.
  moneychimp.com/features/dollar_cost.htm
 • Dörnyei József
  Az olyan vírus, ami megbetegedést okoz, rezisztenciát alakít ki a gyógyulás során a szervezetben vagy megöli a szervezetet.
  A korona vírus ellen mindenképpen kialakul rezisztencia a túlélőkben.
  Aki átesett a fertőzésen egy ideig rezisztens lesz és nyugodtan mozoghat a zónában.
  Ha mutálódik a vírus, akkor a második megbetegedés enyhébb lesz, mint az első.

  A pontos számokat nem ismerjük, mert ez egy új vírus, de minden betegséget okozó vírus így viselkedik, amivel eddig találkoztunk, a többi korona vírus is.

  A korona vírus nem ninja, nem UFO, hanem egy új, ismeretlen vírus. Nem influenza, hanem egy korona vírus. A korona vírusok ellen erős rezisztenciát alakít ki a szervezet v. kevésbé mutálódik maga a vírus.

 • Mammut2
  Off. Unicreditnél érdeklődött már valaki, hogy mit kell tenni annak aki fizetné a hitelt? Köszi.
 • Kiszamolo
  Dörnyei József,

  Ez meg a Newscientist véleménye tegnapról:

  newscientist.com/article/mg24532754-600-can-you-catch-the-coronavirus-twice-we-dont-know-yet/

  El sem kell olvasnod, a címében benne van a válasz.

  De azért érdemes elolvasni is.

  Egy idézet a cikkből:

  “For ordinary coronavirus infections, you do not get lasting immunity,” says Longini. “You can be infected over and over, and we really don’t know for this novel coronavirus if that’s also true.”

  Más mikrobiológus sokkal optimistább:

  Successfully fighting COVID-19 creates immunity, at least for a while. For a while.

  Egy időre védett leszel.

  Ez a nagyon optimista is így folytatja:

  At this stage, there simply isn’t enough data to say how long any immunity might last post-infection. But with other seasonal coronaviruses, like the common cold, immunity seems to last about a year, and people can be reinfected over and over.

  The immune response to COVID-19 is not yet understood.

  Viruses including SARS-CoV-2 can mutate, causing small changes in their genome that may make it difficult for antibodies to recognize them down the line.

  inverse.com/mind-body/can-you-catch-coronavirus-twice

  Szóval maradjunk annyiban, hogy még senki nem tudja, mi van. Csak reméljük, hogy nem kapjuk el újra, vagy nem kapjuk el legalább egy évig újra.

 • Péter
  Vonalakban

  “Az Ebola is RNS-vírus és mégsem mutálódik, öt éve van ellene védőoltás 100%-os hatékonysággal.”

  Az ebola is gyorsan mutálódik, az más kérdés, hogy rosszul tolerálja, és nem nagyon keletkezik “életképes” mutáció, ezért a fertőzőképes vírusainak kicsi a genetikai diverzitása. Ez valószínűleg inkább a kivétel az RNS-vírusok között.

  “Az pedig, hogy gyorsan terjed, az az esetleges mutáció szempontjából semmit sem jelent, sőt, mivel a vírus sikeres, nincs rákényszerítve a változtatásra.”

  Azt gondolom, hogy mivel a mutáció valószínűsége adott a szaporodás során, ezért minél gyorsabban teszi ezt, és minél több hordozó van, annál nagyobb a valószínűsége, hogy kialakul olyan változat, ami ellen egy létező oltás már nem lesz hatékony.
  Az eredeti változat pedig hátrányba kerül az oltással vagy fertőzéssel kialakuló immunitás miatt. Nem jól gondolom?

 • Dörnyei József
  Kb. 1 évig immun vagy és utána is enyhébb tüneteid lesznek, ha másodszor elkapod. Kimehetsz a zónába. A túlélők túlnyomó többségére a vírus nem lesz veszélyes. A gazdaság helyreáll akkor is, ha a vírus velünk marad. A túlélők folytathatják az életüket úgy, ahogy eddig.

  A kormány még nem foglalkozott a témával, mert még nem aktuális – kevés a túlélő fertőzött. De ha nagy számban lesznek, akkor érdemes lesz nekik egy igazolást adni, hogy ők már túlestek rajta, mondjuk dátummal.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.