Befelé az erdőbe könnyebb az út

2016-05-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Beszéltem egy fiatal párral a napokban, akik pár milliónyi hitelt görgetnek maguk előtt.

Ezek nagyobbik része diákhitel, de van folyószámla-hitelkeret is, amit hosszú hónapok alatt sikerült felhalmozni.

Mindig csak egy kicsivel költöttek többet, mint a bevételük lehetővé tette volna, ami egyébként mintegy duplája a magyar átlagfizetésnek.

A sok kicsi túlköltekezés azonban évek alatt komoly hiteltartozássá dagadt, ami most már nyomasztó méretűvé vált.

Olyan ez, mint amikor valaki naponta csak 100 kilokalóriával fogyaszt többet a szükségesnél. Mi az a 100 kilokalória? Egy pohárka tej, semmi több. Azonban garantált, hogy évek alatt súlyosan elhízik az, aki naponta csak egy kis pohár tejjel fogyaszt többet a szükségesnél. Nem kell ahhoz egy falánk nagyétkű embernek lenni, hogy menthetetlenül elhízz. Elég napi egy kis pohár tej. Jusson eszedbe ez, amikor mindig csak egy kicsivel költesz többet, mint kellene.

Amikor megnéztük, mit lehet tenni, azt találtuk, hogy ha visszafogják magukat, havi 40-50 ezer forintot tudnának megtakarítani.

Már ez sem örömteli hír, hogy vissza kell fogni magukat, egy erőltetett pénzügyi fogyókúrát kell bevezetniük, de ami igazán elvette a kedvüket, az az, hogy 5 millió forintnyi tartozást ezzel a tempóval 8-9 év alatt tudnak legyűrni.

Pedig ötmillió forint az még csak nem is nagy tartozás és ennek nagyobb része úgynevezett "jó hitel", vagyis diákhitel, ami szerintem egy butaság, mert jó tartozás nincs, csak jó megtakarítás. (Ha tényleg nincs más megoldás, inkább tanulj hitelből, mint hogy ne képezd magad, de attól az még hitel lesz és minél hamarabb szabadulj meg tőle.)

Láttam rajtuk, hogy nem örülnek a hírnek, mert ki szeret fogyókúrázni 8-9 éven át. Mondtam nekik, hogy kétféleképpen foghatják ezt fel: sok év szenvedésnek, ha arra néznek, hogy mi mindenről kell lemondaniuk, vagy egy hatalmas szabadulásnak, ha a végeredményre néznek.

Ha szenvedésnek tekintik, akkor biztos, hogy bele fognak bukni pár hónapon belül. Ha szabadulásnak, akkor hónapról-hónapra jobban fog menni, ahogy látják olvadni a hitelhegyet minden egyes sikeres hónapban. A fogyókúrában is örülsz, hogy már be tudod kötni a cipőfűződet és nem lihegsz két emelet megmászása után. Sőt, egy idő után már az édesség sem hiányzik.

Amit mondani akarok, hogy sokkal könnyebb elhízni, mint aztán vérrel és verejtékkel lefogyni. Hamarabb magadra szedsz öt-tíz kiló súlyfelesleget, mint ahogy azt le bírod adni. Nincs ez másként a pénzügyekben sem. Hamarabb szaladsz bele a hitelbe, mint aztán meg tudnál szabadulni tőle.

Azért is, mert aztán havonta 20-30-40 ezer forintot fizetsz csak kamatokra, annyival kevesebb pénzed marad megélhetésre, így valószínűleg annyival több hitelt is fogsz felvenni, ha nem csökkented a költéseidet. Ugyanannyi költés mellett fel fog gyorsulni az eladósodásod a kamatok és a törlesztések miatt.

Különösen veszélyesek a hitelkártyák és a folyószámla-hitelek. Ott van, kéznél van, semmit nem kell tenned, ha valamelyik hónapban a bevételeid felett akarsz költeni. Egyszerűen csak elég egyszer elcsábulni, utána már egyenes az út lefelé a lejtőn. A hitelkártyádat nem mondhatod fel és a folyószámla-keretedet sem zárhatod be, ha van rajta tartozás. A kísértés így megmarad, a megoldás pedig egyre messzebb kerül az egyre nagyobb adósság miatt.

Ezért soha ne indulj el ezen az úton, mert az erdőbe bejutni százszor könnyebb, mint megtalálni a kifelé vezető utat. Soha ne költs többet, mint amennyid van és soha ne a vágyaidhoz szabd a költéseidet, hanem a lehetőségeidhez a vágyaidat.

Ha nem akarsz te is pár év gondtalanság után 9-10 évig böjtölni, inkább kerüld el ezt a csapdát. Nincs olyan, hogy jó hitel, meg ezt még megengedhetem magamnak. Ha hitelekkel élsz és nincs megtakarításod, akkor te pengeélen táncolsz és magad alatt vágod a fát minden egyes hónapban.

A srác is megjegyezte, hogy tudja, hogy ők csinálnak valamit rosszul, mert az édesanyja fele ennyi keresetből három gyereket felnevelt és iskolázott, úgyhogy náluk lehet a hiba. De nem tudják elképzelni, hogy min lehetne spórolni. Hiába írják a költéseiket, nem találják a megoldást. Ez azért van, mert nem a lehetőségekhez szabják a költéseket, hanem a vágyaikhoz. Ha kell angol tanár és kondi bérlet, akkor azon úgy gondolják nem lehet spórolni. Pedig lehet, hogy nem keres annyit, hogy ezeket megengedhesse magának. Akkor marad a netes tanulás és az utcai kerékpározás vagy kocogás, ami ingyen van.

Remélem, még időben szóltam, hogy állj meg a lejtőn és nagyon gondolkodjál el, hogy vajon normális dolog-e, hogy hitelekkel terhelten élsz. (Nem az.)

A folyószámla-hitelről már itt írtam, az átmeneti segítségről pedig itt.

(Egyébként mondtam nekik is, hogy az igazán jó megoldás, ha a bevételeiket növelik, mert a legtöbb ember könnyebben tud havi százezerrel többet keresni, mint harmincezerrel kevesebbet költeni, csak valamiért a legtöbb ember erre nem is gondol, vagy nem meri meglépni a dolgot, mert fél és kishitű. De erről már volt szó máskor is.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram