A mai nap 03.26

Az elmúlt héten 3,28 millió ember jelentkezett munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban, ez új rekord, ötszörös értéke az eddigi rekordnak. (Vannak, akik szerint nem ennyien akartak jelentkezni, csak a leterhelt rendszerek ennyit tudtak feldolgozni, a valós adat akár ötmillió főnél is több lehet.)

A képet azt teszi kicsit elviselhetővé, hogy egy hónapja még rekord alacsony volt a munkanélküliség az országban, 3,5%-on állt a mutató, vagyis ez 158 millió alkalmazottat jelentett. Tehát 2,5-3,5%-kal (százalékponttal) nőtt a munkanélküliség egy hét alatt, vagyis a duplájára ugrott már az első héten.

Áprilisra további akár 5 millió új regisztrált munkanélkülit várnak, az előző válság legmagasabb havi értéke 800 ezer volt 2009 márciusában.

Az amerikai kormányzat bizakodó, hogy az új mentőcsomag miatt nem tesznek majd annyi embert lapátra, ezzel szemben a FED elnöke 30%-os (átmeneti) munkanélküliséget is el tud képzelni az év második negyedében. A gazdaság zsugorodását 5 és 50% között tippelik a különböző elemzők, ami nem meglepő, ha jóformán senki nem termel és nem is nagyon fogyaszt.

Az újraválasztásért induló Trump elnök most komoly bajban van, mert eddig azzal kampányolt, hogy abból is látszik, milyen nagyszerű elnök ő, hogy mennyit emelkedtek a tőzsdék az ő megválasztása óta és milyen alacsony a munkanélküliség. Nos, a tőzsdék nagyjából ott állnak, mint amikor őt megválasztották közel négy éve és úgy tűnik, a munkanélküliség bőven kétszámjegyű lesz hamarosan.

Ezért forszírozza, hogy már húsvét után induljon újra az ország, mert inkább haljon meg (néhány) százezer öreg, mintsem tönkremenjen az ország a leállásba. (Kicsit másként fogalmazott, de a lényeg ez volt a legvégén.) Az orvosok nagyon rossz ötletnek tartják a korai újrakezdést, az egészségügy teljes összeomlásától tartanak, ami lehet hogy az újraindulás nélkül is hamarosan meglesz több államban. Eleve csak az ország egy részén kérték meg egyelőre az embereket az otthonmaradásra, ez most olyan 200 millió főt érint, főleg a nagyvárosokban.

(Csak így zárójelben: amit valamiért sokan nem akarnak felfogni, az összeomlott egészségügy nem csak a koronavírusosoknak lesz halálos, hanem mindenki másnak is, akit nem tudnak ellátni, hiszen most is tele vannak a kórházak egyéb ápolásra szorult betegekkel is. Ne most akarjon valaki szívinfarktust kapni vagy ne most legyen szüksége CT-re, mert nem sok figyelmet tudnak rá fordítani. S ez a helyzet hamarosan még sokkal rosszabb lesz. A karanténnal nem megállítani akarják a vírust, mert nem is lehet, hanem elnyújtani a fertőzési hullámot, hogy ne egyszerre szakadjon annyi beteg az egészségügy amúgy is túlterhelt rendszerére.  A karanténnal csak időt nyernek, de az most égetően fontos. Fontosabb, mint egy elnök újraválasztása vagy a tőzsde szárnyalása. Ja és mai hír, hogy Franciaországban az intenzíven kezelt fertőzöttek bő egyharmada 60 év alatti. Elérhető kezelés nélkül ezek az emberek is járulékos veszteségek lesznek, nem csak a hetven év felettiek.)

A FED korlátlan pénznyomtatási ígérete, a belengetett és várhatóan pénteken megszavazott hatalmas, kétezer-milliárdos (az amerikai GDP tizedét kitevő) amerikai mentőcsomag, a G20-ak által beígért ötezer-milliárdos mentőcsomag némi optimizmust adott a tőzsdéknek, az elmúlt napokban az utolsó két hét veszteségét ledolgozta a legtöbb tőzsde.

Mondjuk ez a beígért mentőcsomagok brutális méretéhez képest kifejezetten pesszimista hozzáállást jelent a befektetők részéről és kérdés, meddig tart ki az erősödés.

Közben a járvány tovább terjed, mindenhol egyre több a halott és az új fertőzött is. A járvány tetőzését Európában június-júliusra várják. Kínában már az októberi második hullámra készülnek, addig is átmenetileg lezárták a határaikat, senki nem mehet be az országba, még érvényes vízummal sem.

Nagyjából ennyi történt mostanában. Számomra még mindig nem látszik, mi lesz ebből.

Share

157 hozzászólás

 • szukits
  A tudósok pedig már arról elmélkednek, hogy a vírus második fertőző köre mikor fog megindulni és tetőzni, ha a wuhani korlátozásokat feloldják. Dr. John Campbell egyik videójában pedig említett egy vakcinakutatóval folytatott beszélgetést, amelyben a széles körű oltóanyag elérhetőséget 2021 augusztusára tette. Addig a korona velünk marad. Winnie the Flu és a CCP ezt elintézte.
  Ezért értek én is egyet azzal, hogy most mindenki nyugodjon le, ne most akarjon nagyot kaszálni (vagy egyáltalán kaszálni, hitelt felvenni, kockázatosba fektetni), mert csúnya vége lehet. Egy maratoninak álltunk neki és körülbelül a 7-ik 8-ik kilométernél tartunk.
 • János
  Nekem sem látszik. Szerintem ebben az èvben erre nem sikerül pontot teni, ès azok is bajba lesznek akiknek van 6 havi tartalèka, mert szerintem ide az is kevès lesz. Èn elkönyveltem hogy most 6-12 hónapig munkanèlküli leszek…
 • Syntax error
  Jól mutatja, mennyire tanácstalan mindenki, mikor még a hivatásos, ebből elő elemzők is ilyen szórással tudnak tippelni.
  A júniusi becslés is egy olyan mathematikai modellre támasztódik, amelyiknél nincs bekalkulálva a mostani önkéntes karantén ill nem számol egy estleges kijárási tilalommal.
  Legalábbis nem nagyon volt forrás a júniusi becslés mögött, így amit ezügyben tálalni lehet és sejthető, hogy erre támaszkodott, abban ez a tényező nincs benne ( ami laposítja a görbét de el is húzza).
  Ide kristálygömb kellene.
 • Okosvagyok
  Lehet hülyeség, de én a nem sokára megjelenő otthon elvégezhető tesztekben bízom.
  Ha lesz olyan teszt, ami azt is kimutatja, hogy már átestél a fertőzésen, akkor jó esetben pár hónap alatt kiderülhet, hogy valójában iszonyat sokan már túl vannak rajta.
  Ebben az esetben egy hivatalos újrateszteléssel és annak igazolásával, már mehetne is vissza egy csomó ember dolgozni.

  Vagy ez hülyeség?

 • Kiszamolo
  Syntax, én nem is értem a hivatalos hurráoptimizmust.

  “Magyarország gazdasága 2%-kal fog csak nőni idén.”

  Mi van? A turizmus erre az évre kuka, az adja a GDP 10,7%-át.

  S áll az összes autógyár és az összes beszállítója az autógyáraknak.

  Ha újra is indulnak két hónap múlva, a kereslet tuti esni fog az új autókra egész Európában.

  Az autógyárak adják a GDP 9%-át, mondjuk reméljük nem fognak sokáig állni.

  S ott van még a rengeteg szolgáltatás, ami szintén áll, a kereslet tuti csökkenni fog a termékekre is.

  Akkor még nem is volt komolyabb recesszió és munkanélküliség, csak egy kis lassítás.

  S most az ország fele otthon van és semmit nem is termel és nem is fogyaszt.

  Ha megússzuk ezt az évet -10%-kal, szerintem az lesz a csoda.

 • Gábor
  Talán most érdemes opciót venni, aminél fogadsz arra, hogy valamelyik irányba megy a tőzsde, és legfeljebb a fogadás költségét veszítheted, ha meg bejön, akkor tiéd a nyereség.

  Tudja valaki, hogy a Randomnál vagy a KBC-nél lehet-e opciókat venni? Nem BÉT-es certifikátokat, hanem valódi opciókat külföldi piacokon.

 • Attila
  Hogy egy kis pozitív üzenetet küldjek.

  Zsoltárok 37,35-36
  Láttam elhatalmasodni a gonoszt, és szétterjeszkedett az mint, egy gazdag lombozatú vadfa;
  De elmúlt, és íme, nincsen; kerestem, de nem található.

 • Kiszamolo
  Gábor, az opcióárazásban az egyik legfontosabb tényező a volatilitás. Jelen helyzetben ha találsz is kiírót, nagyon drága lesz az ára.
 • Kiszamolo
  Attila és ki a gonosz ebben a történetben? Trump? A járvány? Az amerikai munkaügyi adat? 🙂
 • Attila
  Nyilvan a jarvany van a gonosztol, de amint jott el is fog tunni.
 • Ferke
  A Föld szemszögéből nézve nem olyan nagy baj az, ha lassítunk kicsit. Ez a “mindig többet és többet” felfogás úgysem kivitelezhető a végtelenségig.
  Nem mondom, hogy örülök a helyzet, főleg mivel augusztusra van repjegyem az USA-ba és ki tudja mi lesz majd akkor. De remélem sikerül egy kicsit visszább venni a pazarlást a járvány vége után is.
 • Art Vandelay
  Technikailag semmi furcsa nincsen az eheti 38%-os korrekcióban, az előző 3 hét eséséhez képest, a bűvös fibonnaci 38.2%-ot még el sem értük, bár majdnem. Szerintem hamarosan jön a további esés. Trumpék nagyon menteni akarják a piacot (gondolom), de szerintem ezt nem lehet sokáig játszani a jelenlegi szituációban. Meglátjuk.
  Én speciel pár bluechip részvényt szeretnék vásárolni régóta, türelmesen várom a megfelelő pillanatot a beszálláshoz, ami szerintem május környékén lesz, de lehet hogy nagyot tévedek.
  Köszönjük egyébként a cikkeket! 🙂 Régóta követlek. Üdv
 • Ozymandias
  Amúgy az a durva, hogy mindenki az 1987-es, 2002-es, meg a 2008-as válságból próbál extrapolálni a 2020-as évekre.
  Mivel 1986-as évjárat vagyok, az 1987-es meg a 2002-es válságról csak olvastam, 2008-at megértem a tőzsdén, de egyik cikkben sem olvastam karanténról, ahol szinte minden megáll.

  2020-ban ez benne van a pakliban. Holnap valaki bejelenti és kész. Igazából az az érzésem, hogy a korona lemez még egy darabig menni fog, majd valaki rájön csak itt Európában, hogy az elköltött x billió euró mennyivel nyomta meg a magállamok államadósságát, akkor lehet, hogy olyan világ jön, ahol a görög parát visszasírjuk.

  Plusz játszunk el a gondolattal, hogy mindenki beindítja a mentőcsomagokat. Tényleg megoldódnak a gondok, vagy egy következő válság magvai vetjük el? Szkeptikus vagyok, mert sem a politika, sem a gazdasági szereplők nem jeleskednek az egyenes beszédben…

 • Incognito
  A munkanélküliség már ideát is megvan. Engem, meg egy nagyszülőt leszámítva, aki nyugdíjas, az egész család munkanélküli segélyen van. Ez három hónapig még belefér, aztán elkezd érdekes lenni a helyzet. És ez még csak a kezdet, ahol most vagyunk. Nekem még van munkám, és nagyon hálás is vagyok érte. Azt hiszem, érdekes hónapoknak nézünk most elébe.
 • Bálint
  SZerintem itt még mindig nem fogtuk fel, hogy mi történik és mekkora baj van.
  Én autóiparban dolgozom, és a helyzet több, mint aggasztó. Két hétre álltak le hivatalosan az autógyártók. Ez azért elég vicces, mert a karantén wuhanban még mindig tart, most indultak újra ott a gyárak. Na most EU-ban rosszabb a helyzet, ergo simán lehet számolni két hónappal szerintem. De ha véletlenül újraindul a termelés, akkor meddig? Hiszen nem lesz kinek eladni, mivel az emberek karanténban. Ez gyakorlatilag mindenre igaz, ami nem élelmiszer, és nem gyógyszer. Egész egyszerűen nem látok kiutat, amíg nincs gyógymód.
  Amíg nincs gyógymód, addig mitől lehetne ismét az embereket kiengedni?
  Egy olyan társadalmat kéne kiépíteni, amiben van egy vírus, ami kirtja az emberiség mondjuk min 1%-át, ha korlátlanul elterjed. De biztonsággal hogy tudjuk megakadályozni, ha visszaállunk dolgozni? Elkeserítő 🙁
 • Bálint
  Csak nehogy oda eljussunk, hogy valóban az lesz a megoldás, hogy fel kell áldozni egy réteget és az egész egészségügyi rendszert és gyorsan átfuttatni a vírust, mert 1-1,5 év 30-50%-os munkanélküliség ki tudja mihez vezet. #világvége hangulat off 🙂
 • András György
  Trumpon jókat lehet szórakozni, meg a húsvéti határidő is inkább blöff, mint valóság, de ezzel együtt szerintem egyedül ő viselkedik államférfiként. A legtöbb országot felkészületlenül érte a vírus, de ezen már nem segít a mostani álszent “nem lehet dollárjelet rakni” egy ember életére. De lehet. Napi 3000 gyerek hal meg maláriában, a homlokukon dollárjellel.
  Mindenki azt gondolja, hogy mostantól az orvosoknak kell kormányozni a világot, de erre a célra a politikusokat tartjuk. És Trump jól mondja, hogy a gyógymód nem okozhat nagyobb kárt, mint maga a betegség. Az orvosoknak meg kell adni minden lehetséges erőforrást, de nem nekik kell eldönteni, mikor induljon újra a gazdaság és ez legalább olyan fontos prioritás, mint a halottak száma. Nem lehet zárva tartani a boltot, meg kell tanulni együttélni a vírussal. Ázsiában már értik.
 • Usespanner
  Csak semmi képmutatás, nézzük a tényeket:

  A vírus halálozási aránya majd 4%, ha a népesség harmada kapná el, az 1,3% halálozás.

  Ha a nyugdíjas korosztály hónapokra önkéntes karanténba kerül, akkor mondjuk 0,65%, főleg krónikus betegek.

  Mennyi ember halna meg, ha:

  – csak 15%-al csökkenne a világ mezőgazdasági termelése (vendégmunkások hazamennek, kereskedelem csökken, akadozna a bányászat vagy vegyipar (se műtrágya, se kemikáliák)
  – nem fizetnénk béreket a közszférában 6 hónapig vagy feleznénk a nyugdíjakat

  Ne legyünk képmutatóak.
  Trump nagyon is realista, ha nem sikerül karanténnal megállítani a járványt, akkor azt el kell törölni. Nem azért, hogy röplabdázhassunk a Balcsin, hanem hogy életeket mentsünk.

 • PöLö
  Beszállókról, tücskökről, sőt hitelfelvételről megy az okoskodás már a sokadik bejegyzés alatt.
  Mi van?!
  Komplett iparágakban esett szinte nullára a kereslet és ezért a kínálat is.
  Bálint pontosan fogalmazott, nem nagyon látszik, hogy kaján, gyógyszeren és védőfelszerelésen kívül mit akarna bárki is venni a közeljövőben.

  Én azokkal értek egyet, akik szerint nem látni, hogy mi lesz itt.
  Már olyan értelemben, hogy milyen mély a szakadék, amibe zuhanunk éppen.
  És nem csak időben, pénzben számolva hanem emberileg is.

  A nagyszüleim generációjának frontkatonaság, kényszermunka, stb. jutott. Most meg mindössze 2 távoktatásos hét után, magukra gyerekszeretőként tekintő tömegek akarják elásni a kert végében a saját gyerekeiket – nem szó szerint értve természetesen. Most döbbennek rá, hogy amíg rohantak a lóvé után, gyerek-nem-nevelés címen mit műveltek… És a leépítések java csak most jön!

 • Kiszamolo
  Ugyan már, csak az újraválasztásáért aggódik.

  S meg lehet állítani karanténnel a járványt.

  Nem megállítani akarják, hanem elnyújtani. Hogy ne essen atomjaira az egészségügy.

  Mert sokan nem fogják fel, hogy most nem csak azok szívnak, akik a lélegeztetőgépen vannak, hanem mindenki más is.

  MERT FÖLDBE ÁLLT AZ EGÉSZSÉGÜGY. Ne most akarj rákos lenni, vesebeteg, vakbélgyulladásos vagy bármi, mert esélyed nincs orvosra meg rendes ellátásra. CT, MR meg a többi marhaság? Ugyanmár, felejtsd el. Ja, hogy négy-öt hónap múlva már késő lesz felfedezni a daganatot, megcsinálni a műtétet és a többi?

  A 110%-on zakatoló egészségügyre most még ráengedtek másik 60-70%-ot. A kórházak folyosóin is betegek vannak. A kórházak eddig is tele voltak, ha valakinek nem tűnt volna fel.

  Ezért kell elnyújtani a lefolyást és ezért kell karantén.

  Nem, nem csak a vén szatyrok miatt, hanem az összes többi ember miatt is.

  Csak ez még néhány államférfinak is meghaladja az értelmi képességét, főleg a választás évében.

 • L
  Ketezer milliard dollar = Magyarorszag kb. 14 evnyi GDP-je a tavalyi adat alapjan.

  A masik erdekes adat, amit a Portfolion olvastam, nem tudom, eliras-e: a munkanelkuli segely HETI osszeget 800 dollarra emeltek. Tehat egymillio forint feletti osszeg havonta.

  A hanyatlo Nyugat.

 • Mindigugyanazalemez
  A Portfolio egyik mai cikkében csodálkozott, hogy a több, mint 3 millió új amerikai munkanélküli segélyt kérő rossz hírére ralizik Amerika. Talán elfelejtették, hogy mióta az elmúlt 10 évben a jegybankok drogján élnek a részvények és indexek – és a drogozás a napokban újra indult – azóta a rossz hír is jó hír, mert úgyis segítenek a jegybankok? Deja vu-m van.
 • Bence
  Voltak már ennél nagyobb válságok is, és lehetnek a jövőben is hasonló válságok. A II. világháborúban 85 millióan haltak meg, és lerombolták fél Európát (többek között). I. világháborúban 16 millióan haltak meg. 1918-as spanyolnátha járványban 17-100 millióan haltak meg. Eddig a koronavírusban 23000-ren haltak meg. Persze 1 emberélet is sok.

  Viszont ami fontos, hogy a befektetések terén semmit nem kell máshogy csinálni, mint eddig. Mármint azoknak, akik a passzív indexkövető stratégiát követik.
  -legyen egy írott terved
  -fektess be korán és gyakran
  -sose vállalj túl nagy vagy túl alacsony kockázatot
  -diverzifikálj
  -sose időzítsd a piacot
  -használj indexkövető alapokat
  -minimalizáld a költségeidet
  -minimalizáld a fizetendő adókat
  -törekedj az egyszerűségre
  -a fentieket minden körülmények között csináld, bármi történjen
  ( forrás: bogleheads.org )

  Miért kéne most máshogy csinálni?

 • gaborr
  Kérdés, hogy a politikusnak mi a célja? Mert lehet akár az is, hogy kivérezteti a lakosságot, határozatlan időre leállít mindent, a vírusra fogja, majd megmentőként fényezi magát.
  Inkább úgy mondanám, hogy Trump volt az egyetlen, aki gazdaságilag állt a kérdéshez, miután le fakenewsozta, az ellenzék trükkjének nevezte, stb. a vírust.
 • L-M-Ző
  amilyen tempóban berobbant a vírus usa-ban szerintem váltsatok át az usd-t valami nyugisabbra, pl. yen
 • Unemployed
  Én egyre borúsabbnak látom a jövőt és kevéssé értem, hogy a tőzsdék mire emelkednek.
  Mert hiába lesz vége mondjuk 2-3 hónap múlva, még legalább ugyaneddig marad a határzár, utána óvatos nyitogatás, de ha valahol megint megjelenik akkor megint jön a bezárkózás. A turizmusnak, légiközlekedésnek, repülőgyártásnak, AirBNB-nek annyi (utóbbinak örülök, lakjanak a lakásokban magyar családok).

  Az oltásig nem lesz ugyanolyan világ, mint azelőtt és azután sem, rengetegen fognak sérülni és rájön minden pincér, tanár, óvónő, taxis, állatkert, színház, játszóház, fogorvos, gyógyfürdő, hogy a léte/munkája esetleges és nem fog fogyasztani, csak tartalékolni, a szolgáltatások piaca össze fog omlani és főleg a turizmus. Még a 29-33-asnál is durvább válság.

  Ez a természeti katasztrófa Magyaro-on külön gond, hogy ott üti a társadalmat, ahol a legjobban kivéreztették: az egészségügyi rendszeren keresztül

 • Nagy Vonalakban
  “… A járvány tetőzését Európában június-júliusra várják…”

  Nem Európában, hanem Magyarországon:

  444.hu/2020/03/26/gulyas-junius-juliusra-varhato-a-jarvany-tetozese-de-ez-nem-egy-szamonkerheto-igeret

  De szerintem hamarabb meglesz a csúcs (május), én úgy gondolom júliusra már lecseng a járvány
  (Káslerék maguk közt tíz héttel számolnak).

  A kormányzati kommunikáció persze kitolja az időpontokat, biztos ami biztos,
  utólag ne lehessen rajtuk számon kérni semmit.

 • Nagypetercar
  Miklós, én arra lennék kíváncsi, hogy ha BUX és S&P követő indexben van a pénzem, akkor jó döntés-e (eddig ezt csináltam), ha semmit nem csinálok, vagy még most érdemes kivenni és mindent átrakni állampapírba?
  Várhatóan 2-5 éven belül lehet szükségem arra a pénzre.
 • Dani2
  Ma volt hír a Frankfurter Allgemeine Zeitungban, hogy a Bosch közreműködésével kihoztak egy gyorstesztet, amivel 2,5 óra alatt, helyben, nyál vagy torok valadekbol meg lehet állapítani, h a páciens korona fertőzött-e. Áprilisban lesz elérhető Németországban. Gyors, egyszerű, állítólag…

  Egy ilyen világot el tudok képzelni: a gazdaság működik, a gyárak legalább mennek, de mindenkit mindenhol gyorstesztelnek és ha kell, elkulonitenek.

  Viszont azt hiszem, hogy az sem biztos, hogy az ember védetté válik, ha felgyogyult… (Influenza ellen sem válunk örökre védetté). És mi van, ha nem lesz ellene jó védőoltás?… Influenza ellen sincs 100%-os, ha már mindig ahhoz hasonlítják ezt… Javítson ki egy nálam hozzaertobb ha hülyeségeket írok

 • szintetikus
  Én azt látom a közeli környezetemben, hogy egyes emberek nem igazán értik, mi is várható a gazdaságban. Jó pár cég 0,5-1 hónapra van attól, hogy fel keljen függeszteni a működését, vagy már annyi se. Amúgy is, hiába gyártanak termékeket, ha nem lesz rá kereslet, akkor kinek készül majd az a rengeteg termék?
  “Ez velünk nem történhet meg” effektus vagy fogalmam sincs mi lehet a háttérben, az emberi butaságon kívül.
 • Addam
  Majd rájön az emberiség pár hónap múlva, hogy mégiscsak jobb lett volna megfertőződni, mint mindenkinek otthon maradni. Azt valaki kiszámolta, hogy ez a teljes leállás mennyi emberéletet követel? (jóllehet lélegeztetőgép nem kell hozzá).
  Egyébként meg nem elég többhavi tartalékkal rendelkezni, az immunrendszert is rendben kéne tartani, akkor talán nagyobb esélyünk lenne.
 • BB
  worldometers szerint teljes esetszámban USA az élre ugrott, aktív esetek száma majdnem 20.000-rel meghaladja a 2. Olaszországét. És a tengerentúlon – én úgy látom – még csak most kezd felfutni a dolog… Európában is nagyon nem akar jönni még az enyhülés. Bízzunk a legjobbakban!
 • nobody

  Szerintem mindenki felfogta mit akarsz mondani. Nem kell ezt hetekig ragozni. Te ezt csinálod más meg daytradel.

  Ne hidd azt, hogy amit te csinálsz az a szent grál. Bár való igaz, hogy a daytrade nem való a lakosságnak, de ez nem jelenti azt, hogy a világon mindenki bukik vele.

 • jani129
  Ez a járvány első hulláma. A kínaiak számait gyanúsnak találom, de az igaz lehet, hogy lecsengőben van ott. A betegség sokáig jelen lesz a világon, aztán lesz egy második hullám, annak is sok áldozata lesz, mint ennek az elsőnek. Aztán egész hirtelen eltűnik és nem jön vissza többé. (Hogy honnan veszem; így írta le a spanyolnáthát a nagyanyám, aki ahhoz nem elég öreg, hogy átélte volna, de orvos és a családomban el tudja mondani, kit hogyan viselt meg, hányan kapták meg és haltak bele, stb.)

  Túlélni kell fizikailag. Ez a legfontosabb. Kövessétek az ajánlásokat. Aki teheti, imádkozzon. Éhenhalás talán nem lesz, de a járvány a gazdasági válságon kívül más bajokat is a felszínre hozhat. Ne azon aggódjunk, hogy elveszítjük a munkánkat, a megtakarításunkat, satöbbi. Az életünket nem veszítjük el, ha ki is rúgnak, vagy elszegényedünk. Vigyázzatok saját magatokra és egymásra, családotokra!

 • lvjtn
  “És Trump jól mondja, hogy a gyógymód nem okozhat nagyobb kárt, mint maga a betegség.”

  fogalmunk sincs, mekkora károkat okozhat a szabadjára eresztett vírus. állítólag a népesség 70%-a elkapná, aminek 15%-a 3-4 hetes kórházi kezelésre szorulna, és a népesség akár 1,0%-a is meghalna. ez látszólag nem sok, DE ez kb. két-három hónap alatt történne meg, ami alatt az egészségügy teljesen összeomlana, szinte minden egyéb betegség mortalitása nőne az elégtelen ellátás miatt, ki tudja milyen durván. és még egy Trump kaliberű idióta is tudja, hogy ha hetekig kell kamionokkal szállítani a hullákat a krematóriumokba, nem hogy nem fogják újraválasztani, de bármikor törhetnek ki komolyabb (pl. faji) zendülések. biztos nem érezné meg a gazdaság, ugye?

 • manus
  Most komolyan értelmes, tájékozott emberek Trumpot tekintik jó vezetőnek?
  Kiáll, elmondja, hogy ő mindenkinél szebb, jobb, okosabb. Képes fapofával lenyilatkozni, hogy az MIT-n a kutatók el voltak ájulva tőle, hogy jobban ért a kutatás tárgyához, mint azok a tudósok akik ezzel foglalkoznak.
  Egy sima igen-nem kérdésre 6 mondatos kitérő választ ad, miszerint nagyon ért a témához és volt egy nagyon jó megbeszélése a szakértőkkel, persze választ nem ad.
  Lenyilatkozza, hogy a vírus egy kamu, az ellenzék legújabb médiafegyvere. Később, hogy nem komoly a vírus.
  Aztán mikor már világjárvány van kiáll és rezzenéstelen arccal azt mondja, hogy ő sokkal hamarabb tudta, hogy világjárvány lesz, mint bárki más.
  Ha engem nézne ennyire hülyének (nyugi arra is van ember…), kinyílna a bicska a zsebemben.
  Még, hogy jó vezető….
  És bekajálják az emberek. Hihetetlen.
 • dmry
  az usa ma „megnyerte” a legfertőzöttebb (kontrollált) „versenyt”, ami 1 földrésznyi országnál nem is bántó, de félő, hogy a halálozási száma is dobogós lesz.

  mondjuk, amikor az állam a hitel hitelét is hitelből finanszírozva, a piacot igényei(k) szerint torzítva, ám, a gyártó, bank, kereskedő, szállító, egyén, fogyasztó végtelen láncát is a hitelezés szintjén tartja életben. . .akkor azt végtelen hitellel kiegészítve versenyképessé tenni, kissé fura lenne/ha volna, ám

  a 3 milliós kérelemre adott 5%-nyi rally? mégis ezen sajátos értelmezés igényére vall.

  ennek hogyan lesz jó, reális, pláne konfliktusmentes vége azt nemtom, de mégis tartom, hogy komolyan, akár gyökeresen változik meg a világ

 • megszívtam
  Az egészségügy összeomlását már a saját bőrömön is érzem. Nyilván pont most kellett a mellemben megjelennie egy fájdalmas csomónak. A komolyabb, nyilvánvaló okokat (elvileg) kizárták vérkép alapján, de azért idegesít. A háziorvosom pár hete még azt mondta, hogy egy mezei ultrahangra 2-3 hónap múlvára kapnék időpontot, úgyhogy nézzek szét a magánrendelők között. No, most már gyakorlatilag magánrendelések sem léteznek, nem tudnak időpontot adni… Ha hónapok múlva kiderül, hogy ez valami súlyos volt mégis, akkor én is a koronavírus áldozata lehetek, pedig a statisztikák alapján semmi félnivalóm nem lenne a vírustól 🙂
 • Lala
  Azt magyarázza el nekem valaki, hogy kegyensúlyozott portfólió önkéntes nyp-ban kb 15%-ot esett hónap alatt. Kiegyensúlyozott portfólió, hangsúlyozom. Úgy hogy 2-3 éve szintén mínuszokat csináltak kiegyensúlyozott portfolióban is.
  Tényleg, hogy komolyan mondom, hogyan lehetnek ekkora veszteségek egy erősen konzervatív, kiegyensúlyozott portfólióban?
  20% részvény és 2,5% egyéb kockázatos bef van ebben a portfólióban. A nem kockázatos rész felételezem minimálisat bukhat csak vagy ezt rosszul tudom?
  Ekkorát nem esett a tőzsde, hogy a kockázatos rész megfeleződjön. Mi lesz ezekkel, lefelezik a megtakarításomat, ha tovább esik a tőzsde egy olyan portfólióban, ahol 22,5% az összes kockázatos rész.
  Hihetetlen, komolyan mondom.
 • Petiayeti
  Erre is érdemes egy pillantást vetni. Ha hiszünk a gondolatban, hogy itt nem egyszerűen egy vírus jelent meg a világ életében, hanem valóban megint egy buborékkipukkanásnak vagyunk el és megszenvedői akkor azt is tudomásul kell vennünk hogy a recesszió nem 2-3 hónapig tart mint az előző válságoknál sem. A P/E rátás eszmefuttatás is érdekes.

  elemzeskozpont.hu/30-ot-esett-tozsde-ideje-reszvenyt-vasarolni

 • dmry

  veszteségminimalizálás/áldozatmaximálásnak tekinthető események mellett, békeidőben?

  vszeg, igazad van, de ezt hogyan nyeleted le az érintettekkel? a globalizált világban meddig árt és mikortól használ ez a megoldás?

  ha megmarad a munkahelyem/bevételem/jövedelmem, ám elviszi a vírus bármely szerettemet, jól jártam-e?
  és az e világi szabályok szerint megfordítva?
  és ki meri, és mikor kimondani az „ítéletet”?

 • Karl
  Én azt nem értem, hogy a magyar kormány mire vár kijárási tilalom kapcsán.
  Más országok ennyi eset után meglépték, leállították a tömegközlekedést, bezárták a nem létfontosságú üzleteket, ehhez képest mintha tétlenül várnának, hogy a szent GDP ne sérüljön akkorát.
  Megvolt a lecke, lehetne tanulni más országok példájából, mégsem teszik.
  Akinek nincs megtakarítása, azokra cudar világ vár. Oltás megjelenéséig sok jóra nem számítok.
 • tsktsk
  Kisregényt lehetne róla írni, de most nagyjából az van hogy a jegybankok/kormányok semmilyen más eshetőséget nem engednek a piacnak beárazni mint a gyors V alakú lefolyást. Ezért nem aggódnak semmilyen rossz makroadat miatt, mivel az csak V lefelé tartó szára. Ha tényleg V alakú lesz a lefutás (amilyen gyorsan jött olyan gyorsan eltűnik a vírus) akkor nagyjából jók lesznek. Ha nem akkor előbb-utóbb szerintem totális káosz és összeomlás lesz, de szívesen meghallgatom az olyan véleményéket is akik szerint egy L alakú lefolyás esetén is minden rendben lesz.
  Ha már itt vagyok szeretnék gratulálni azoknak a “befektetőknek” akik ilyen körülmények között is közhelyek alapján kereskednek, pl.: akkor vegyél mikor mikor vér folyik az utcán, váltsd át a forintod euróra, hosszútávra veszek kiülöm a bukót, én már elkezdetem óvatosan, ésszel!!! belevenni az esésbe, soha ne időzíts, stb.
 • jami

  És ezt nem értik nagyon sokan. Nem az kérdés, mennyi 70 felettinek jut lélegeztetőgép (amúgy az fiataloknak is kell, csak ők jobb arányban felgyógyulnak); hanem, hogy jelenleg kvázi megszűnt a járóbeteg ellátás.
  A terhesgondozás még megy, az onkológia – de nincsenek kontrollok, az összes időpont ment a levesbe – pedig ez utóbbit már eddig is sokára adták. Műtétek is halasztva.
  Ehhez jön a megemelkedett stressz-szint; nem lesz jó 1 év múlva sem az egészségügy.

  Kórházba már régóta veszélyes kerülni, itthon a kórházi ellátás azt jelentette, hogy (jó esetben) van szakorvos, nővér, ágy, a húzósabb gyógyszerek. De kaját, állandó gyógyszert, sokszor még hőmérőt is a kedves beteg családja vitt. És most ez TILOS lesz. De eközben semmilyen jótündér nem varázsolja oda a hiányzó dolgokat.

  Mellesleg arra sincs még adat, hogy akik felgyógyulnak, azoknak marad-e valami tartósabb emlékük

 • Xtone
  Sokatoktól olvastam a válság kezdetén, hogy bár látjátok, hogy zuhannak a tőzsdék, de erősek vagytok és nem adtok el, mert eleve a hosszú táv volt eddig is a cél. Érteni vélem ennek a buy and hold stratégiának a lényegét, azaz itt tényleg 20-30+ éves távlatokban gondolkodik az ember és ha nem érdekelnek a pénzügyek, mármint napi szinten nem követed amúgy is a híreket akkor oké. De ha meg érdekelnek és napi szinten követed az eseményeket, akkor ilyenkor, mikor egyértelműen látszik, hogy ebből minimum egy combosabb korrekció lesz, nem éri meg asap felszámolni a tőzsdei pozikat a portfóliódban? Majd utána visszavásárolni lentebb? Akár adagokban, de akár egy összegben (tehát nem ki-be ugrálásokról beszélek). Sok-sok évet lehet így nyerni, még akkor is ha nem a tetején szállsz ki és az alján be, nem? Új vagyok itt és rookie, előre is köszi a válaszokat és Mikinek meg ezt a szuper oldalt!
 • hitel
  Ma (03.26) lett kihírdetve hogy fizetéscsökkentés lesz idénre, nem emelés a mi (multi) cégünknél.
  Ezzel x álláshelyet igyekeznek megvédeni. Arra nem tért ki a hirdetmény, hogy mennyi állás megy a levesbe mindezek ellenére, világszinten. A cég egy részvényének értéke harmadolódott az elmúlt egy hónapban. Visszakorrigált kicsit az elmúlt pár napban, de belátható hogy ez csak “vakítás”
  Izgalmas idők jönnek. AHogy fentebb írta vki, nem biztos h 6-7 havi vésztartalék elég lesz…
  AZ is csak akkor lenne igaz, ha nem történik vmi durva infláció vagy bármi komolyabb amit le sem írok.
  Ja és a Trumpos dolog elgondolkodtatott. Van abban valami amit usespanner és ANdrás György írtak
 • Aleksandr
  A természet teszi a dolgát és figyelmeztet minket, hogy srácok, kicsit elég lesz.

  Másrészt ha a cél, hogy minél több életet mentsünk, akkor a közgazdaságtant és a kapitalizmust ideje lesz újra átgondolni. Nem tudom elképzelni, hogy globális tömeges munkanélküliség esetén ne kelljen újragondolni az alapokat. Máskülönben tényleg kezdjen el mindenki krav magázni otthon. Egy óriási kísérlet is ez egyben, hisz minden nemzet másképp kezeli. Ki nevet majd a végén…
  Szerintem ha ekkora munkanélküliségi hullám lesz a fejlett világban, akkor az alapjövedelem ötlete aktuálisabb lesz mint valaha. Ezt eddig sehol egyik bejegyzésben vagy kommentben sem láttam. A mentőövvel az egyszeri ember nem sokra fog menni ha nem lesz munkája és bevétele.

 • gertitorpee
  Szerintem már közeledünk a csúcshoz vagy már túl is vagyunk rajta. A hisztéria csúcshoz.

  A kórházak, legalábbis a soproni 2 napja kongott az ürességtől. Beteg sehol. Ne feledkezzetek meg arról a sok emberről aki a vírus miatti félelemből nem mernek még csak a közelébe se menni.

  A vírus halálozási aránya majd 4% -> hát persze.
  Számoljunk együtt az egyetlen zárt és kontrollált rendszerrel ahol aztán tényleg mindenkit leteszteltek. Ez a Diamond Princess:
  3,711 utas
  712-an fertőződtek meg (~20%)
  7 halott (1%-a megfertőződötteknek)
  30-en kerültek súlyos állapotba (~4%-a a megfertőződötteknek)
  Az átlagéletkor 58 év, és 33 % volt 70+

  nature.com/articles/d41586-020-00885-w
  foxnews.com/us/cruise-ship-data-helps-reveal-coronavirus-death-rate-researchers

  USA átlagéletkor: 38.2 év
  Magyar: 41.7 év

  Komoly a járvány? Nagyon is. Megrokkantja a civilizációt? Szerintem nem.

 • Otto
  A mostani helyzet is emberéleteket követel és most nem elsősorban azokra gondolok, akik öngyilkosok lesznek a munkanélküliség miatt. De ezzel a bizonytalansággal/munkanélküliséggel járó stressz sokak életét megrövidíti. Itt csak rossz és még rosszabb döntés van, de nem hiszem, hogy ez a végtelen karantén a jobb verzió.
  Valahol kell egy határt szabni, hogy eddig lesznek a korlátozások és nem tovább. Ebben igaza van Trumpnak. Azon lehet vitatkozni, hogy ez Húsvét legyen vagy mondjuk április vége, de kell határidő.
 • Guest
  Nagypetercar: nagyon nem mindegy hogy 2 vagy 5 év! Én eladnám most, aztán lesz még idő vásárolni. Ha bírod a kockázatot visszaveheted ugyanezeket lejjebb. Ha nem, mehet a MÁP. Amikor azt írjak az Indexen hogy itt a beszálló, az a legbiztosabb jele hogy eladni kell…