TBSZ számla hosszabbítás

A lejáró TBSZ-eket ha szeretnéd, decemberben lehet meghosszabbítani. Ebből a szempontból szerencsére, az Államkincstár a járvány miatt már nem ragaszkodik foggal-körömmel, hogy több tízezer ember személyesen jelenjen meg a Hivatal színe előtt, egyes esetekben írásban is lehet kérni a hosszabbítást.

Persze csak szigorúan átmeneti jelleggel él a könnyítés és csak a járvány miatt, mert mivé lenne a világ, ha az emberek egy ilyen összetett és roppant fontos dolgot, mint TBSZ számla hosszabbítás, elkezdenének azon az internet nevű izén intézni két kattintással?!

Köszönjük Zsombornak a találatot.

Az Államkincstár közleménye alant:

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a Magyar Államkincstár a jelenleg fennálló veszélyhelyzetre tekintettel, átmeneti jelleggel a Tartós Befektetési Számlák (a továbbiakban: „TBSZ”) meghosszabbítására, újrakötésére 2021. december 30. napjáig személyes megjelenés nélkül, írásban benyújtott egyedi kérelem alapján is lehetőséget biztosít.

A kérelemnek tartalmaznia kell a személyes megjelenés nélküli TBSZ hosszabbítás (5 éves TBSZ hosszabbítás esetén nyitás) indokolását, az azonosításához szükséges adatokat, a TBSZ számlaszámát, az ügyfél aláírását, valamint ki kell térnie a számlára vonatkozó rendelkezésre is (3 éves TBSZ hosszabbítás, illetve 5 éves új TBSZ nyitás a teljes állomány áthelyezése érdekében).

A TBSZ-ek személyes megjelenés nélküli meghosszabbítására kizárólag az azon található teljes állomány TBSZ-en tartása esetén van lehetőség, részkivétre vonatkozó rendelkezés továbbra is kizárólag személyesen adható.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kérelmek elbírálása minden esetben egyedileg történik, annak benyújtása nem jelenti automatikusan a kérelem elfogadását.

A részletekért kérjük, tájékozódjon az Állampénztári Irodákban, vagy kérdéseivel keresse meg a Kincstár Központi Ügyfélszolgálati Irodáját.

Share

46 hozzászólás

 • Abaffy
  Miért is akarna bárki mostanában TBSZ-t az Államkincstárnál? “Mentesül a kamatadó megfizetése alól a magánszemély valamennyi Kincstár által forgalmazott lakossági állampapír esetében, amelyet 2019. június 1. napja után bocsátottak ki (kivéve az idő előtt megszüntetett TBSZ esetében).”
  allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4973/

  Ebből következik, hogy lehet olyan lejáró TBSZ számlád, amire menet közben vásároltál új értékpapírt még 2019 nyara előtt.

 • pumpedjano
  Tisztára mint a régi Bubi bérlet, ahol minden évben személyesen kellett bemenni aláírni a hosszabbítaást. De az éves díjat azért be lehetett fizetni előre online, best of BKK logika szerint.
 • Abaffy
  Természetesen van értelme “hosszabítani” a TBSZ számlát, hiszen így 1 évet nyerhetünk vele.
  Pl. brókercégnél vezetett TBSZ 2016 esetén érdemes azt “beolvasztani” részlegesen, vagy egészben egy TBSZ 2022-be, hiszen így nincs “gyűjtőév”, 5 év múlva már az azon keletkezett esetleges nyereség is adómentes (egyébként 1 gyűjtőév, majd 5 év a lejáratig a teljes adómentességhez). A részleges beolvasztás itt azt jelenti, hogy megtehető az is, hogy eladok bizonyos részvényeket, az azon keletkezett nyereséget adómentesen kiutaltathatom, más részvényeket pedig továbbviszek a TBSZ 2022-re…
 • Tamás
  “Ebből következik, hogy lehet olyan lejáró TBSZ számlád, amire menet közben vásároltál új értékpapírt még 2019 nyara előtt.”

  Hát akkor bevállalom inkább, hogy a TBSZ-n kívüli időre inkább adót fizetek, minthogy még eccer 5 évre elkötelezzem magam.

 • promontor
  Az én lejáró TBSZ-emen van olyan értékpapír, ami még kamatadóköteles és ugyan nem sok, de mivel úgyis hosszabb távra akarom azt a pénzt benn tartani, nem baj, ha TBSZ-en marad. Pontosabban jó,ha azon marad, mert így nem kell megfizetnem utána a kamatadót. Az újabb értékpapírokat persze már nem TBSZ-en tartom.
 • T-étova

  Bugyuta kérdés lehet, de az újabb értékpapírokat miért nem TBSZ-re teszed?
  Rövidebb távon gondolkodsz, mint 3 vagy 5 év?
 • roland
  Tavaly OTP-nél a lejárt TBSZ-hez nem tudtam online hozzáférni, mondta az ügyintézö semmi gond fáradjak be és megoldják nekem. Mondom oké külföldön vagyok és covid miatt egy darabig biztos nem fogok tudni utazni, mi legyen akkor? A javasolt megoldás hogy irjak egy meghatalmazást egy helyi közjegyzö elött, fordíttassam le hivatalosan és aztán hitelesíttessem felül a külüggyel, azt el fogják fogadni. Inkább hagytam a fenébe aztán továbbra is vonogatták a számlavezetési díjat 🙂
 • Karcsika
  Azért nem biztos hogy el akarom küldeni egy titkosítatlan mailben az azonosító adataimat, aláírással mindennel.
 • Bandi
  Most van az ideje annak is aki esetleg ki szeretné egészíteni a nyugdíjpénztári megtakarításait, hogy nagyobb összeg után kapjon adóvisszatérítést.
  Maximum 150 ezer forintig, csak a befizetett adó erejéig, ha a munkáltató már fizetett az is ehhez az alaphoz járul hozzá, ha több pénztárban is tag vagy akkor összesen jár a max 150e ft.

  De mit is ér az egyszeri +20% ?
  Ha te a befektetéseiddel 1, 2 vagy x százalékkal meg tudod verni a nyugdíjpénztári hozamot akkor azt a 20%-ot, kb 20, 10 illetve 20/x év alatt tudod behozni. Vagyis ennyi év múlva lesz egyenlő a vagyonod a két esetben. Ha tovább tartod akkor pedig az nyer ahol több az éves hozam, még ha picivel is.

  Ez egy hozzávetőleges számítás, de nagyságrendileg pontos képet ad. Ez alapján ha van egy tipped, hogy mennyivel tudod a hozamot megverni és tudod mennyi van hátra nyugdíjig akkor ki tudod számolni, hogy melyikkel jársz jobban.

 • Szegény hülye, hülye szegény

  “Hát akkor bevállalom inkább, hogy a TBSZ-n kívüli időre inkább adót fizetek, minthogy még eccer 5 évre elkötelezzem magam.”

  Zseniális, befizeted az adót, nehogy be kelljen fizetni az adót.

 • Lee732
  Sziasztok! De mi van az olyan allampapirral,ami mar uj fajta(kamatadomentes),de meg tbsz-en vettem? Az is kamatados lesz?
 • Bakteriológus
  Én meg póruljártam a KBC-nél, mert tavaly elfelejtettem nyilatkozni a tavaly dec31-én lejáró TBSZ-em meghosszabbításáról. Értékpapírt meg nem lehet transzferálni egy idén nyitott TBSZ-be.
  “Adja el az értékpapírokat majd a pénzt transzferálja be a TBSZ-be és vegye meg újra az értékpapírokat”-mondta az ügyintéző. Kösz, de nem.
 • Rege
  Kicsit OFF: Hol érdemes most számlát/TBSZ számlát nyitni? KBC nél van normál számlám, de szeretnék TBSZ-t. Legyen a KBC vagy nyissak a Random Capital-nál? Megbízható a RC?
 • hogyan vonják az adót?
  Adókötelezettségemet automatikusan megállapítja az államkincstár és bevalláskor fel kell tüntetni vagy levonja a kamatokból vagy hogyan működik?

  Ha nem töröd fel a TBSZ-t vagy nem TBSZ, akkor automatikusan levonják.

  Ha TBSZ-t törsz fel, akkor neked kell bevallani külön.

 • Doubter
  Sziasztok!
  Ha államkincstárnál lejár a TBSZ-em, de nem csinálok semmit (nincs rajta adóköteles állampapír), akkor automatikusan megszűnik a TBSZ, és áttranszferálódik a “sima” értékpapírszámlámra?
  Köszi
 • mgpx

  Pár szempontot még hozzátennék.
  Míg egy brókercég értékpapírszámlájára a befizetett összeg 100%-a kerül, az ÖNYP számlára csak a működési költséggel csökkentett összeg, kb 95-96%. Az egyszeri adóvisszatérítést is figyelembe véve az effektív végösszeg 115-116% lesz, nem 120%.

  Az ÖNYP-k befektetési jegyekben tartják a megtakarítást, évi 1-2% költséggel. Ugyanezt egyénileg ETF-ben megvásárolva, a költségszint ennek tizede.

  Az ÖNYP-k piaci kamatozású forintos állampapírokat tartanak, ezek hozama az utóbbi években lényegesen elmaradt a lakossági állampapírokétól.

  Az ÖNYP-k választható portfólió struktúrája merev, és erősen eltolódott a közép-európai piacok felé. Ezen piacok történelmileg alacsonyabb hozamszintet produkáltak, mint a befektetők fő célpontjának számító észak-amerikai piacok.

  Érdemes ezeket is figyelembe venni a számításnál.

 • Abaffy

  A KBC és a Random Capital között alapvető különbség, hogy az utóbbi a BEVA alá tartozik ( 100 ezer Euro összegig nyújt védelmet akkor is, ha értékpapírokban van a pénzed, meg akkor is, ha készpénzben van a számládon),
  bet.hu/Befektetok/Szabalyozas/Befektetovedelem
  az előbbit pedig a belga befektetővédelmi alap biztosítja ( “Ügyfeleink megtakarításait a belga befektetővédelmi alap biztosítja értékpapírok esetén 20 000 EUR, míg pénzeszközök esetén 100 000 EUR összeghatárig”).
  kbcequitas.hu/tarsasagunk/egyedulallo-banki-biztonsag
  Egyébként a Random Capital jóval olcsóbb a KBC-nél, ez akkor lehet fontos szempont, ha aktívan kereskedsz.
 • Karcsika

  2021-12-09 at 11:57


  2021-12-09 at 09:29

  Nekem jelenleg a KBC-nél van TBSZ-em, de elkezdtem vizsgálni annak lehetőségét, hogy átmegyek az RC-hez, mert meguntam, hogy a KBC havi 5k-t vesz le rólam számlavezetés címén.

  Át lehet vinni meglévő TBSZ-t is, akár úgy is, hogy most nyitnak neked RC-nél egy TBSZ2016-ot, csak előre egyeztetni kell velük.

  Papíronként 12k HUF a portfólió átköltöztetése. Pl. egy 60-40 SXR8/CSBGU0 költöztetése 24k HUF lenne.

  De nincs náluk CSBGU0 (felhalmozó), csak ennek az osztalékfizető verziója, az IBTM (ez ugye kevésbé célszerű, mert az osztalékon mindig venni kell papírt, ami már pénzbe kerül). Kérésemre azt a választ kaptam, hogy nem is tudják felvenni sem (több más ETF-et sem tudnak felvenni, VUSA-t sem pl., meg még van pár papírom, amit nem lehet megkapni náluk.)

  folyt….

 • Karcsika
  folyt….

  Ha sok papírod van (mondjuk egy csomó osztalékfizető részvény), akkor megérheti előbb eladni őket, majd az új helyen újravenni (feltéve, hogy ott is megkapod amit szeretnél), mint kifizetni a papírok x 12k HUF-t. Ezt ki kell számolni.

  Szóval nekilendültem, de szolgáltatás nem igazán győzött meg (több olyan papírt is szeretnék, amit nem is tudnak felvenni). Nem tudom, hogy végül megyek, vagy maradok. Sajnos csak ez a két opció jöhet szóba (tudomásom szerint) ahol lehet értékpapírszámlát nyitni TBSZ-el.

 • Tamás
  “Hát akkor bevállalom inkább, hogy a TBSZ-n kívüli időre inkább adót fizetek, minthogy még eccer 5 évre elkötelezzem magam.”

  Zseniális, befizeted az adót, nehogy be kelljen fizetni az adót.

  Persze, hogy az.
  Jövőre lejár a TBSZ-m, legnagyobb tétel a 2022J. Van 1-2 papír pár 100e Ft értékben 2023-2024-re.
  Na most ezek kedvéért nem fogok 5 újabb évre elköteleződni.
  Vagy eladom decemberben -1% bukóval.
  Vagy megnézem az árfolyamot dec 31-n és a lejáratkori különbözet után befizetem a 15% adót a kamatra.
  De mindenki azt csinál, amit akar.

 • Drive by
  Nem közvetlen e-mailben, hanem itt kell nekik írni: allamkincstar.gov.hu/hu/elerhetosegek/e-mail/

  figyelj arra, hogy ha új, adómentes állampapírjaid vannak, TBSZ-en, akkor azok a TBSZ idő előtti megszüntetése esetén ugyanúgy adóznak, mintha nem lettek volna adómentesek!

 • KZ
  Igen, nem kell csinálni semmit.

  A most 3 éves TBSZ gyűjtőéve 2018. volt, tehát az akkor vett értékpapírok még kamatadó kötelesek. Ha nem hosszabbítod meg, akkor 10%-os adó lesz rajta, mert ugye eltelt a 3 év.

 • PredatorZoli
  Apropó TBSZ.
  Az Interactive brokerses TBSZ számláról van valami hír? Ugye eddig úgy volt, hogy most év vége fele indul ott is. Lesz abból valami?
 • Kristóf
  Nem kell elkötelezned magad. A TBSZ-t fel lehet törni akármikor, maximum utólag rendesen leadózol. Ha pedig mégis úgy jön ki hogy tartod legalább 3 évig, akkor csak 10%, az ötödik év után pedig 0% az adó. A TBSZ egy pareto-hatékony állapot.
 • BB
  Ha nem aktivan kereskedsz sokkal inkabb a RC, hiszen ott ingyenes a szamlavezetes, ellenben a KBCvel, ahol nehany eve gusztustalan dragitas tortent az allomanyi dijakban. A RCt viszont megvette az Erste, igy mar ott is csak bizonytalan ideig marad az olcsosag.
 • Bandi

  Én RCnél (is) vagyok, nem volt vele gond. Felmerült korábban a transzfer KBCból. Én is onnan transzferáltam magam, kiszámítottam mit éri meg részvényben utalni és mit jobb inkább eladni és újravenni.
  Maradt valami KBCnél is, nem kell feltétlen mindent átvnni.

  Korábbi éves TBSZt is át lehet vinni.

 • ZolKa
  Sziasztok!

  Örököltem egy TBSZ számlát, a papírt ami a számlán van tartani szeretném hosszú távon.

  Van arra lehetőség, hogy az én TBSZ -emre (van is olyan évjáratú TBSZ -emre) kerüljön a papír?

  Illetve ha nem, van rá valamilyen mód, hogy egy újonan nyitott TBSZ -re kerüljön a papír?

  A segítséget előre is köszönöm!

 • Bandi

  köszi a további szempontokat. Ezekre nem is gondoltam. (De úgyse fértek volna bele az előző hozzászólásba 🙂 )

  Amúgy láttam, hogy ahhoz képest, hogy mi volt itt az elmúlt 1-2 évben milyen gyatrán teljesítenek a merész portfóliók is. De nem ástam bele magam az okokba. Egyre inkább úgy tűnik, aki nyugdíjra gyűjt sokkal jobban jár a TBSZszel még a +20% támogatással is. (Kivéve a nyugdíj előtti utolsó éveket)

 • Bandi
  “Nem kell elkötelezned magad. A TBSZ-t fel lehet törni akármikor, maximum utólag rendesen leadózol. ”

  Sok agyalás után találtam olyan esetet amikor bukni is lehet a TBSZszel: normál számlán szembe tudod állítani a nyereséget a veszteséggel és csak a különbség után adózól. TBSZnél ilyen nincs, tehát a TBSZen elért veszteséggel nem tudod csökkenteni a máshol elért nyereséget, azt hiszem akkor se ha feltöröd.

  De ez inkább csak elvi probléma, nem látom nagy valós kockázatát.

 • IB TBSZ
  A Mexem nevű IB introducing brokernél van TBSZ, külön TBSZ szerződéssel.
 • Ági
  Nem értem a posztot, mármint azt, hogy Miklós miért nem érti hogy miért csak személyesen lehet intézni azt, hogy új TBSZ-t nyissunk és megadjuk, hogy az adóköteles papírokat vezessék át december 31-én oda, míg a többi (adómentes kötvény) maradjon és kerüljön át automatikusan az értékpapírszámlára január 1-én.
  Azt sem értem, hogy miért nem írta meg eddig senki Miklósnak a megfejtést: átmeneti informatikai fejlesztést az államigazgatásban nem csinálnak meg. Mire sikerülne lefejleszteni, már nem lesz rá szükség. Tavaly még sok papír volt a 2015-ben nyitott TBSZ-en, ami adóköteles volt. Idén már sokkal kevesebb a 2016-ban nyitott TBSZ-en, jövőre talán a 2023/I lesz még olyan. Sőt ha az állomány 25.000 forint alatti, akkor nem is tudod áttenni egy új TBSZ-re. 2022-ben alig valaki, 2023-ban szinte senki nem fog már ezzel foglalkozni, így ez a fejlesztés fölöslegessé válna.

  Tehát nem érted 2021-ben, hogy miért baj, ha bármit csak személyesen, papír alapon lehet intézni? Hogy miért kell egy világjárvány ahhoz, hogy az állami bürokrácia rájöjjön, hogy végül is nem is kell, hogy 20-30 ezer ember betóduljon decemberben a fiókokba és feltartsa a sokba kerülő ügyintézőket? Hogy ugyanezek az emberek elektronikusan is nyilatkozhatnának ugyanerről?

  Szintén egy világjárvány kellett ahhoz, hogy elhozhassam a feleségem gyógyszereit, amit a felhőbe írtak fel. Egy idióta kitalálta, hogy azokat csak személyesen lehet átvenni. Gyógyszereket. Beteg embereknek. Aztán szerencsére volt ott egy értelmesebb is, akinek több esze volt, mint egy marék molylepkének. De csak a világjárványban engedték szóhoz jutni.

  Egyébként még 2019-ben is nyitottak TBSZ számlákat az emberek az államkincstárban, tehát 2025-ben fog kifutni az utolsó.

  Egy olyan brutális fejlesztés kell, hogy a webkincstárban berakunk egy kipipálható négyzetet, hogy assszonggya: szeretné meghosszabítani? Ez akár felemészti egyetlen informatikus teljes ebédidejét is.

  Ha kipipálta, akkor vagy lefejlesztjük mögé a rendszert vagy Marika kézzel beállítja, hogy hosszabbítva. Ezért mi a fenéért kell bárkinek bárhová bemenni??????? Ha én léptem be a webkincstárba, akkor nyilván én akarom meghosszabbítani.

  Ezt a bürökráciát és gondolkodásmódot kellene már gyökerestül kiirtani a magyar államapparátusból. Hogy ne a hülyék hozzák a nyakatekert, életidegen, drága és komplikált szabályokat és ne fogják fel, hogy lehet ezerszer egyszerűbben is csinálni ugyanazt.

 • Handyman
  @KZ: “A most 3 éves TBSZ gyűjtőéve 2018. volt, tehát az akkor vett értékpapírok még kamatadó kötelesek. Ha nem hosszabbítod meg, akkor 10%-os adó lesz rajta, mert ugye eltelt a 3 év.”

  Ezt nem teljesen értem. Tehát 2018-as gyűjtőévű TBSZ nem automatikusan 5 évig él, és nem kell hosszabbítgatni, bármit csinálni?
  Nem csak lejáró TBSZ-nél kell intézkedni?

  Kezdésnél megkérdezték, hogy 3 vagy 5 évre kéred. Csak akkor kell nyilatkozni, ha ezt változtatnád vagy hosszabbítanád.

 • snasim
  Légy szíves írj részleteket, mert most a google nem a barátom. Nem találom. hogy mire gondolsz. 🙁
 • mgpx

  “Egyre inkább úgy tűnik, aki nyugdíjra gyűjt sokkal jobban jár a TBSZszel még a +20% támogatással is. (Kivéve a nyugdíj előtti utolsó éveket)”
  A számok sajnos eléggé ezt igazolják.
  Esetleg, aki teljesen analfabéta a pénzügyekhez, és szeretné a portfóliókezelést másra bízni, ott jöhet szóba. De amíg az ÖNYP hozamok nem mutatnak szignifikáns többletet a lakossági állampapír kamatokhoz képest középtávon, addig sajnos ez is erősen kérdéses.
 • V
  adofizeto allampolgarkent engem igencsak bosszantana hogy az adoforintjaim arra mennek el hogy tizezer mancika egy honapig kezzel iktatja a tbsz hosszabbitast. Ahogy Miklos is irta ez egy pitianer funkcio amit kb fel nap alatt implementalni lehetne tesztelessel egyutt. Ha csak a fele online intezne mar akkor is boven megerne megcsinalni
 • Jim
  “Szintén egy világjárvány kellett ahhoz, hogy elhozhassam a feleségem gyógyszereit, amit a felhőbe írtak fel. Egy idióta kitalálta, hogy azokat csak személyesen lehet átvenni. Gyógyszereket. Beteg embereknek. Aztán szerencsére volt ott egy értelmesebb is, akinek több esze volt, mint egy marék molylepkének. De csak a világjárványban engedték szóhoz jutni.”

  eddig is lehetett, csak kellett hozzá meghatalmazás, ezt egyszerűsítették azzal, hogy nevet és személy igazolványszámot kell megadni

  az a baj, ha bemondassz egy taj számot, és esetleg tudod mi van ott a felhőjén a betegnek, sőt még az sem kell, elhozhatod teljesen ismeretlenek gyógyszereit is…

  Azért a személyit egyrészt oda kell adni, tehát tudják, hogy ki vitte el, másrészt kiváltom egy ismeretlennek a két doboz gyógyszerét, amit mondjuk asztmára vagy körömgombára kapott, azzal mire megyek? Eladom a neten olcsóbban, mint másnak felírják és amennyit én fizettem érte a gyógyszertárban?

  Ezért kellenének az államigazgatásba olyan emberek, akik gondolkodni is tudnak. Hogyan lehetne mindent minél egyszerűbben? Hogyan lehetne olyan hivatalos levelet írni, amit meg is lehet érteni és nem egy katyvasz, amit három olvasás után sem tudsz eldönteni két diplomával, hogy akkor most tulajdonképpen mit is kell csinálnom vagy egyáltalán csinálnom kell ezzel valamit?

  Miért kell magammal hordani az autó forgalmiját, ha az én nevemen van az autó és a rendőr amúgy is mindent lát a rendszám alapján? Ha valamiért kell a forgalmi (nem kell), akkor miért nem adnak belőle két példányt, egy másolatot is, hogy a feleségemnél és nálam is lehessen egy, ne kelljen mindig adogatni egymásnak és ne kelljen az autóban sem tárolni, hogy azzal együtt tudják ellopni. Mobilra letölthető igazolványt és forgalmit már meg sem merem említeni, hiába írunk 2021-et.

  De a sor végtelen, hogyan lehetne élhetőbb az ország az ostoba és felesleges bürokrácia leépítésével.

 • átlagarc
  Ha most akarok az OTP érték papír számlámból OTP-nél TBSZ-t csinálni, akkor melyik a jobb út?

  A) Áttenni az összes MÁP-ot is TBSZ-re
  vagy
  B) Csak az adóköteles értékpírokat átteni TBSZ-re és a MÁP-ot sima értékpapr számlán hagyni

  (az értékpapír számla éves díja a rajta lévő összeg 0,22%-ka! a TBSZ 128ft/hó az OTP-nél)

 • tumpara
  átlagarc: MÁP-ot átteszed Webkincstárba (ingyenes számlavezetés), az OTP-s TBSZ-szel meg azt csinálsz, amit akarsz.
 • RegElek
  Nem volt időm mindent visszaolvasni, ha már volt, akkor bocs.

  IB TBSZ kapcsán ezt találtam (3 napos bejegyzés):
  reddit.com/r/kiszamolo/comments/rc18h2/interactive_brokers_tbsz_update/

 • átlagarc
  tumpara: Nagyon köszi a választ!

  Abban tud valaki okosat, hogy hol érdemes TBSZ-t nyitni?

  Az OTP-nél félre tájékoztattak és a TBSZ díja évi 0,22% a rajt lévő összegnek, ami irgalmatlan sok .
  Alapvetően OTP-nél van mindenem, ezért bankon belül akartam maradni, de nem ilyen áron.

  Olyat nem találtam egyelőre a neten, hogy TBSZ költség összehasonlító…

  nagyon köszi!

 • Háteznemvoltsehol

  Lehet elfelejtette mondani, nekem mondta az ügyintéző.
  Illetve az is akihez a normál ügyeket járok intézni, hogy van költsége a számlának.
 • KL
  Annyi infó, hogy ma intéztem személyesen ezt, mert az írok egy e-mailt, aztán vagy megcsináljuk, vagy nem az mérsékelten vonzó ajánlat nekem és gyakorlatilag senki sem volt az ügyfélszolgálaton (Fiumei út), mármint ügyfél. Foglaltam időpontot, de egy teljesen üres hatalmas terembe mentem be, ahol 5 ablaknál várták az érkező tömegeket az ügyintézők, de hiába. Ott voltam 30 percet és még két másik ügyfél érkezett szumma.
  Mondjuk rögzítés közben lerohadt a szoftver, de ez egy másik történet.
 • KL
  A harmadik történet meg az, hogy személyit cseréltem egy-két éve, ha jól emlékszem, a magyar állammal intéztem és most bementem ide, ahol a magyar államnak adok kölcsön és meglepődve vette észre a magyar állam alkalmazottja, hogy nem jelentettem le – őszintén elnézést kértem. Volt egy kis kockázat, mert ha az aláírásom nem hasonlít az öt évvel ezelőttihez, akkor esetleg nem fogadják el, mert a Vezetőnek jóvá kell hagynia ezeket a bonyolult műveleteket – esküszöm nagy V-vel mondta a hölgy, majd megjegyezte, hogy az egyik aláírás jó lett, a másik az kevésbé, ajjaj. Szerencsére átcsúszott.
  Egyébként egyrészről tényleg felesleges 2 évre fejleszteni, másrészről a “mindent átvezetek” az kb. egy checkbox lenne az elektronikus felületen, a részátvezetés meg egy új oldal minden tétel mellett egy checkbox-szal, nem kimondottan atomrakéta.

  Na attól én is kivagyok. Egy macskakaparás az aláírásom, de hogy hányszor visszahozták már az Államkincstárnál, hogy nem, ez nem így néz ki.

  Anyám, ott ülök előtte, a kezében van a személyim, látja, hogy én vagyok én, nem marha mindegy, hogy ezelőtt tíz évvel másként kanyarítottam a C betű felső részét? Nem kivenni akarok ötvenmilliót, csak a kamatokat újrakötni. Tényleg ezen kell problémázni? (Szerencsére a mobilapp már kettőt sem kérdez, csinálja, de elképesztő, hogy még itt tartanak.)

 • jami
  A minap helyi átvétellel mentem emagos és edigital megrendelésért, a srác elkérte 2x a személyim. Ugyanaz a muksó, 2 perc különbséggel, mert hát két külön rendszer. Pont az volt az érzésem, h jéé, mintha vmelyik hivatalban lennék, ott szokott ilyen értelmetlen hurok lenni ügyintézésnél.

  Azt is bírom, h a postán évekig alá kellett írni, aztán most már elég, ha csak aláfirkantja az ügyintéző. Hogy mi a fenéért hagyták ezt így meg, mikor amúgy is tudják, melyik postás adja ki… D

  Azt sem értem, hogy miért nem tudok én időpontot foglalni szakrendelésre. Hívjam fel a mancikák számot, felveszi egy robot, végig hallgatom (a saját pénzemen) amit épp nyomnak; ha nem jutok el élő nőig, akkor aznap még 5x.
  Ha eljutok, akkor, még mindig az én pénzemen, sorolja az időpontokat, nézzem össze a naptárammal és végül megörülünk egy jónak. Ahelyett, h ügyfélkapu, táblázat, rábökök, tényleg jó, csá.

 • Peti
  Tudom, gyenge kérdés lesz de: MÁK-nál a 2017-es TBSZ ugye a gyűjtőévet jelöli, nem pedig a lekötési időszakot?
  Ez alapján akkor a lekötési időszak 2022 év végéit tart?

  Van például a 2017-es TBSZ-en 2023/I Prémium Magyar Állampapírom 1mFt értékben, ami 2023. március 22-én jár le. Semmi gond, nyitok egy újabb 5 éves TBSZ-t neki, hogy elkerüljem a 10%-os adózást. Na, de: ha 2023. márciusában lejár ez az értékpapír, és a felszabadult összegből én újabb 5 éves állampapírt veszek, ami már elvileg nem adóköteles, akkor a gyakorlatban is adóköteles marad, mert TBSZ számláról vásároltam? Magyarul: nem tudok kilépni ebből a körforgásból?

 • Balázs
  Sziasztok!

  Régen tudom, hogy szüntettem meg nyesz-r számlát nyugdíj előtt, pár év működés után és talán tbsz-re lett alakítva, majd azonnal megszüntetve, így simán felvehető volt az összeg. Ez jelenleg is működik még?

  Ugye ennyi volt a megkötés: hogy az SZJA törvény alapján a NYESZ megszüntetésének,
  vagyis az átalakítás évében és az azt megelőző évben a nyugdíj-előtakarékossági számlára
  átutalt adójóváírásoknak megfelelő összeget 20%-kal növelten kell az adóbevallásban
  bevallani és megfizetni.

  De ott arra figyeltünk, hogy már nem volt igénybevett adójóváírás a végén.