Térdig gázolunk a készpénzben

2009-ben a magyar készpénzállomány a GDP 8%-át tette ki, ami mostanra szakadatlan növekedési ütemben majdnem a duplájára, 15%-ra nőtt 2018-ra, sőt azóta is szakadatlanul nő az arány, jelenleg 6445 milliárd forint a hazai készpénzállomány, ebből bő ötezer milliárd forint van a lakosságnál, vagyis átlagosan minden háztartás 1,2 millió forintot dugdos otthon készpénzben.

Ennek csak az egyik oka az alacsony kamatkörnyezet, hiszen az uniós országokban, ahol még a magyarnál is sokkal alacsonyabb a kamatkörnyezet, nem nőtt ennyire a készpénz mennyisége, bár a növekedés ott is látványos.

A másik, magyar specifikus probléma a tranzakciós adó, amiről már a bevezetésekor mindenki megmondta, hogy a készpénzforgalom irányába löki a piaci szereplőket és lőn, tényleg így lett. Hiába vezették be, hogy a vállalkozások egymással havi másfél millió forint felett csak utalással fizethetnek egymásnak. Aki csak teheti, elkerüli a méregdrágává vált banki utalásokat.

S persze a feketegazdaság mérete is indokolja a nagy készpénzállományt. Próbáltál-e valaha mondjuk építőipari munkáért átutalással fizetni?

A Bankszövetség nemrégiben kiadott egy tanulmányt, hogyan lehetne csökkenteni a készpénz-állományát.

Az egyik javaslatuk nem meglepő módon a tranzakciós adó kivezetése, illetve az lakosság számára ingyenes készpénz-felvétel megszüntetése, ami évente 20 milliárd forintnyi adójába kerül a bankoknak.

A másik az 500 ezer forint feletti adásvételek online csatornába terelése, vagyis vége lenne a 150 milliós házak készpénzért megvásárlásának, de sokmilliós autót sem lehetne készpénzért vásárolni.

Szerepel még a listán egy egyszeri adóamnesztia, 10% anonim adózás mellett tisztára lehetne mosni az otthon dugdosott készpénzt.

A sárga csekk valódi költségeinek a felhasználókra való hárításának a lehetősége is szerepel a javaslataik szerint.

Természetesen haza (is) beszélnek, de tény, hogy a készpénzkezelés költsége évente 200-400 milliárd forintba kerül a gazdaság szereplőinek, a szürkegazdaság miatti adókiesés pedig sokkal nagyobb ennél.

Akit érdekel, olvassa el a fentebb belinkelt tanulmányt.

Persze addig jó, amíg van készpénz, ahogy erről már többször írtam is:

A készpénz még sokáig velünk marad

A világ készpénz nélkül

Share

164 hozzászólás

 • Hy
  Arról nem beszélve, hogy Marika néni-nél a piacon a még mindig nem lehet bankkártyával fizetni csak kp-ben.
 • Tibor52
  Miklós! Téged kérdezlek: képes-e egy kereskedelmi bank pénz előállítására? Elektronikus pénzre gondolok, ami nem más, mint egyesek és nullák halmaza. Képes-e egy bank 1 millió nála elhelyezett betétből 8-9 milliós hitelkihelyezésre?
  Ha igen, akkor Makinak igaza van.
 • ZX71
  Gránit Bajnok plusz számlacsomag + platinum kártya kombónál nem ismerek jobbat ma Magyarországon. Tud ennél valaki jobbat? Kíváncsi vagyok.
  (Röviden ez havi 990 Ft-ért korlátlan belföldi utalás, tranzakciós díj nélkül; ha appba kéred az értesítéseket, sms díj sincs. A kártya éves díja ugyan magas, ~13k, de cserébe havi 4x ingyenes kp felvét, akár 4x1m HUF-t ingyen felvehetsz. Emellett éves utasbiztosítás 50m Ft értékben, ingyenes Priority pass kártya meg még pár apróság.)
  Nem reklámozni akarom, de ez a mai banki portfólióhoz képest másik dimenzió, még csak hasonlót se ismerek.
  Egyetlen hátránya a kp befizetés hiánya; mivel csak 1 bankfiókja van, az is Bp-en, ahol kp-t lehet befizetni.
 • speki
  Dörnyei József: “A feketegazdaság a töredéke a 2010 előttinek.”
  Szerintem te nagyon rossz helyen tartózkodsz…. még csak most működik igazán a feketegazdaság!
  Szolgáltatásokért a legtöbb helyen kp.-ban számla nélkül fizetsz.
  A 27%-os áfára cégek épültek….
  A mezőgazdaságban, autókereskedőknél soha nem látott méretűre nőtt a feketegazdaság.
  A szállítmányozásban brutális méreteket ölt….
  2010-utáni időkben szépen kiépült egy korrupcióra, eltitkolt bevételekkel működő gazdaság!
 • Geri
  Lacika, szoval nem tudsz telefonrol, tabletrol vagy direkt neten keresztul utalni csak keszpenz, ne rohogtess! Az, hogy 5Mal a zsebedben maszkalsz egy folosleges extra kockazat, nem ertelek…de tuti neked van igazad
 • GabenHUN
  Nos én már régen vettem fel “nagyobb” összeget a banból, de amikr pár évvel ezelőtt a 1 millió forintOMAT kb. 15.000 Ft-ért adták ide, akkor rögtön megértrttrm a párnacihát.

  Az állam a KP forgalmat simán tudná csökkenteni az azt körülvevő költségek csökkentésével.

 • Okos titánka
  @törzsmókus

  Pedig Makinak igaza van.
  A hivatalos fizetőeszköz a készpénz és a jegybanki pénz, amiben a kereskedelmi bankok számolnak el egymás között. A számlapénz nem törvényes fizetőeszköz, hanem úgynevezett pénzhelyettesítő.
  Miből látszik, hogy nem törvényes fizetőeszköz a számlapénz? Abból, hogy nem kötelező mindenhol elfogadni, nem törvényellenes, hogy nincs bankkártyás fizetés minden üzletben.

  Tehát Makinak igaza van, de ez technikai kérdés igazából. Konkrét jelentősége nem igazán van a számlapénz jogi státuszának.

 • Treil
  Csökkenteni kell a kp állományt mert a digitális ellenőrizhető, sőt még különféle statisztikákat is lehet vezetni a kiadásainkról, fogyasztási szokásainkról. A számok nem hazudnak, minden bevétel-kiadás nyomon követhető, a legkisebb hiányosság miatt elő lehet venni az embert ha nem stimmel az egyenlet. Majd a nagyitól kapott kétszázezret már írjuk is be szépen az adóbevallásba a végén elkönyvelünk belőle 100-at.
  Adathalászattal szépen ki lehet nyerni a vásárlási statisztikákat, kapjuk az arcunkba a még több termékreklámot, még több banki, biztosítós termék ajánlatot az összes elektronikus kommunikációs csatornán keresztül.
  Szerintem még a TB, egészségügyi rendszer az igazi finom falat. Csodálkozom hogy még mindig nem privatizálták az egészet magánbiztosítóknak. Teljes digitális adatbázis az egészségügyi állapotunkról. Természetesen titkosítva, kivéve biztosítók, gyógyszergyárak…
 • Sanyika
  Csoda történt, megtaláltam azt az autószerelőt, aki korrekt, elmondja mi volt a baj, megmutatja a kiszerelt szar alkatrészt ÉS elfogad kártyát. És van váróterme. Bőr kanapéval. Csinos recis csajjal. Tiszta, csöcsposzter mentes falakkal. És pár napon belül kapok időpontot.
  A hagyományosról váltottam, akinél csak kp-nincs váró, inkább nézett ki az egész műhely egy bontónak. Kb-ra mérte a munkadíjat, talán picit olcsóbb is volt. Viszont nem volt képes megcsinálni alapvető dolgokat egy 12 éves autón. És 2 hónapos volt az előjegyzése. Könyörögni kellett, hogy csinálja már meg. Zaklatni telefonon, személyesen. Kifogásmeister.
  Szóval van remény a kp mentesség felé. Kaptam számlát is!
  Amúgy Kp-t csak akkor használok, ha muszáj, mert rákényszerítenek. Mert valami adóelkerülés van a dologban.
  Azért van legit használat: Magánszemélyek közti adásvétel. Használt cuccok.
 • Okos titánka

  “Ez egy közkeletű félreértés. Nincs olyan, hogy számlapénz.”

  Már hogyne lenne…
  Keress rá arra, hogy pénz multiplikátor.

  “A bankban betétek vannak, ezeket kihelyezik hitelbe. ”

  Ez egy közkeletű tévedés… Laci besétál a bankba, és hitelt kér. Előfordult-e valaha, hogy a bankban azt mondták neki, hogy nem tudunk adni, mert minden betétünket kihiteleztük? Nem, mert a bank elsősorban nem a betétekből hitelez.

  “nincs olyan, hogy na most akkor gyártunk egy kis számlapénzt.”

  Való igaz, ilyen nincs, hogy jókedvükben számlapénzt gyártanak. Ha valaki hitelért jön be, akkor jöhet létre a számlapénz a megfelelő mértékű, de nem 100%-os fedezet mellett, ha senki nem jön be, akkor maguktól nem hozhatnak létre.

  Ezt érdemes elolvasni:
  joob.org/Penzrendszer/Cikk1/cikk1.html

 • Sanyika
  Viszint ez az adóamnesztia vérlázító. A kisembert nem érinti, nem lázong ellene.
  A múltkor (2010-12 körül?) is volt valami, hogy ha beteszed valami a számlára, 5 évig ott hagyod, akkor minden meg van bocsájtva. És még kamatozott is valamit.
  De persze, az a igazi baj az egésszel, mint a korrupcióval: Engem kihagynak belőle.
 • LSV
  Azt gondolom nem állja meg a helyét az hogy mikor a munkaerőpiacra kerültünk, köteleztek bankszámla nyitásra (csak utalás létezik munkabérre, nincs kp kifizetés ennél -és sok más cégnél sem).
  Igazságot ne keressünk a rendszerben, mert nincs. Állásinterjún a “bruttó” bérben állapodtok meg, ami senkinek semmit nem mond. Te a nettót kapod, a munkáltató a szuperbruttót fizeti, így lényegesen nagyobb a rés a munkáltató terhei és a tényleges kereset között.
  Ezek után a leadózott nettó béredet csak bankszámlára hajlandók kifizetni, aminek nem kicsi fenntartási költsége van (számlavezetés, bankkártya díj), majd adózzál mégegyszer ha a megkeresett pénzedet netán fel szeretnéd venni, hogy elkölthesd mert itt vidéken, pl. nagyon sok üzletben, a wc-s néninél, a buszokon és a piaci kofánál sincs kártyaterminál.
  Én ahol lehet kártyát használok, nem érdekel milyen statisztikát csinálnak a költéseimből
 • Maki
  a teljesség igénye nélkül, egy elég jó cikk:

  portfolio.hu/prof/20191114/igy-csinalnak-penzt-a-penzedbol-406967

  “Vagyis a modern bankrendszerben nem a betétekből hiteleznek a bankok, hanem csak simán jóváírnak nekünk adott hitelösszeget a számlánkon”

 • kritizátor
  “Daisy, na ebben tévedsz, volt sok tök ingyenes számla.”

  Na olyan tök sok nem lehetett:

  nekem volt a K&H-nál egy majdnem ingyen, de ott is volt éves kártyadíj, SMS-díj (nem kértem), stb, majd jött a tranzakciós adó

  de ez sem volt ingyen

 • tomi
  “Érdemes megnézni az Auchan automata pénztárakat. Csak bankkártyás fizetest enged. A hagyományos pénztáraknál kigyozó sor, autokassza üres. A techbu*i fiatalok is a sorban várnak. Nekem ez felér egy beismerő vallomással.”

  Hát ez tényleg döbbenet, ha így van! Ugyanis a sparba és a tescoba rendszeresen járok, Auchanba soha, és ott viszont áll a sor a fizető automatáknál és igen kpval is lehet fizetni. Én pl itt szoktam bedobálni a felgyülemlett apróimat.

 • Kiszamolo
  kritizátor, én meg a bankban árultam a számlacsomagokat….
 • Zelei K Andor
  A bankszámlán lévő pénzedet nem mindig éred el (áramszünet, informatikai hiba, átállás, lemágnesezi a kártyádat a villamos, stb.) másrészt meg lehet hackelni és az egészet bukod, de akár tehetnek rá inkasszót is (tévesen is).
 • Tibor52
  A készpénz mindent visz.
  Előfordult már Veled, hogy a terminál nem működött? Akkor mit teszel, ha a kosaradban van 20.000.-Ft értékű áru? Neked meg kártyád meg az okostelefonod. Ez vesztes helyzet.
  Én a jövedelmem egyharmadát tartom készpénzben, a többit meg e-bank, mobilbank, mert a kényelem az jó. A telefonomon ott van minden közműcég, távközlési cég applikációja. De ha mégis kapok egy sárgát, ott az iCsekk.
  A készpénz miatt pedig véleményem szerint azért sikoltoznak, mert nagyjából anonim maradhatsz. Ezt senki nem szereti.
 • Hrücleri
  Az elmúlt 10 évben hányszor jártál pórul az általad leírt események miatt? Mert én egyszer sem.
 • Laci
  Sokszor tema a keszpenzallomany csokkentese. Elso lepes talan az lehetne, hogy minden szolgaltatonak kotelezo lenne a terminal hasznalata. Addig amig az autoszerelonel, fodrasznal, peksegben, piacokon, viragosnal, kiskocsmakban, fagyizokban es meg sok sok helyen nem lehet elektronikusan fizetni, addig gyakorlatilag a lakossagnak mindig kell KP, mert nem tud letezni nelkule.
 • Lacika

  Mond meg kérlek vasárnap délután, hogy a f@**ba utalsz te el valakinek pénzt, hogy azonnal meg is kapja ? Tudod nem csak hétköznap szoktunk terméket vásárolni privát személyektől, sőt, hétvégén méginkább.. de tudod mit ? Utalj el egy bécsi magánszemélynek a számládról a tabletedről eurot.. ki is röhögnek. Vagy lerakod KP vagy mehetsz a …. A probléma az, hogy 0-24 bármelyik nap vásárolunk terméket + Ausztria, Magyarország, Szlovákia területekről szedem össze.. tehát nehéz lenne azonnali átutalást csinálni. Amíg nem lesz egy olyan fizetőeszköz amit mindig magamnál tudok hordani (pl. telefon NFC, bankkártya) és 1 csippantással át tudom adni a velem szemben álló (EU-s) személynek az összeget (instant, 0-24, bármelyik nap a 365 napból) addig ez az egész nem ér semmit számomra.
  Ja elég szar minden nap 20 ezer EUR KP-val mászkálni, de majd akkor szóljatok ha tudtok jobbat.

 • nyman

  “Nincs és nem is volt Magyarországon olyan bankszámla, ahol minden nulla lett volna.”

  Az Excitis Top-nál a követelmény a havi 150 000 forint egyösszegű jóváirás és a leggyakoribb dolgok belföldön ingyenesek. Nézd meg az Erste kondicióinál.

  Mondjuk a múlt héten húzott el az Erste egy Premium ügyfeles mézesmadzagot és ha nem figyel az ember, könnyen felugrik az 500 ezerre. Le is mondtam gyorsan.

 • Alfa
  : ” a kormányzati szereplők szerint ez az adónem amúgy is semmi a bankszektor nyereségéhez képest”
  A 2019-re tervezett költsévetési bevétel tranzakciós adóból 228 milliárd.
  A bankrendszer éves profitja az origo szerint 660 milliárd. (2.2Mrd USD)
  Alig 35%-a a profitnak. Igazán elenyésző.

  Máskor azért nézz utána mielőtt idemásolod a kormányzat kamujait…

 • nyman

  “mindekit megpróbál átterelni az Erste prémium irányban (fókuszpont: volt Citi ügyfelek), mert így tudnának friss kondíciókat szabni nekik. Figyeljetek erre, mert simán lehet kérni, hogy ne válj prémium ügyfelükké.”

  Ezt írtam én is az előzőbe, bocs nem olvastam a hozzászolásod. A múlt héten már írtam erről Miklósnak. Jó lenne egy figyelemfelhívó cikk, mert sokan a nagy rohanásban nem értelmezik a levelet. Én is másnap már lemondtam.

 • nyman
  OFF

  “Érdemes megnézni az Auchan automata pénztárakat. Csak bankkártyás fizetest enged. A hagyományos pénztáraknál kigyozó sor, autokassza üres. A techbu*i fiatalok is a sorban várnak. Nekem ez felér egy beismerő vallomással.”

  Ha 8-10 terméknél többet vásárolok nekem sorbanállással is kényelmesebb pénztáros. Egyszer beszoptam egy nagybevásárlással, mert valamit félremért és kezdhettem előről. Biztos én voltam a béna, de nekem nem hiányzik.

 • Ildikó70
  Ha az állam csak számlára utal, akkor legyen ez ingyenes. Ugyanis, ha nem az, márpedig nem az akkor a banki díjjal csökken a jövedelmem. Emellett biztosítsa, hogy az idős, beteg emberek is hozzá tudnak jutni a nyugdíjukhoz, segélyükhöz. Nagyon sok faluban nem hogy bank vagy automata nincs, még posta sincs. A közalkalmazottaknak, akiknek kötelező a fizetés számlára utalása már legalább 10 éve egyetlen fillért sem fizettek banszámla korrekcióra. És bizony sokunknak a fizetése nem éri el a majdnem ingyenes bankszámlák utalási minimumát, több névre pedig már nem lehet számlát nyitni.
  Nekem van számlám, nem szeretek kp-val fizetni, minden csekket levonnak, de van 1 szolgáltató, amit erre évek óta nem tudok rávenni. őt ecsekkel fizetem, ha megkapom a sárga csekkjét. De pl. édesanyámét nem lehet, ő elteszi a csekket, hogy tudja, befizette a számlát.
 • matetoth

  akkor meséld el, hogy hányszor, mekkora időre volt bárkivel ilyen? (pláne, hogy kiüti a kártyád a villamos… – villám nem csapott beléd véletlenül?)

  Fél kisujjamat ráteszem, hogy a rablás/tolvajás sokkal gyakoribb. Pláne mi lenne, ha mindenki tudná a másikról, hogy otthon van a kp-je…

 • Joy
  @lacika: elárulod, hogy a készpénzes használt óravásárlásaid, majd eladásaid hány százaléka számlás?
  Ugyanis erősen megkérdőjelezted az adózatlan 98%-ot, de a magas labdát, hogy te mennyivel fehérebben kereskedsz ehhez képest, véletlenül elfelejtetted lecsapni.
 • Ildikó70
  A teljes digitális adatbázis az egészségügyi állapotunkról már működik. Úgy hívják EESZT. Jövőre már a magánszolgáltatóknak is kötelező lesz minden adatot feltölteni.
 • Átvernek a reklámmal
  > Próbáltál-e valaha mondjuk építőipari munkáért átutalással fizetni?

  Jó 10 évet húztam le az építőiparban szinte végig magánszemélyeknek dolgozva. Az átlagos munkaérték 100-200k között mozgott. Az ügyfelek 80%-a megkérdezte, hogy nemelehetnee számla nélkül. Vagy meg se kérdezte, csak természetesnek vette. És persze olyan is volt, aki ezt kártyával szerette volna fizetni. A maradék 20 meg elszámolta cégre.

  Csak miheztartás végett.

 • Ildikó70
  @Hrücleri Most a takarékok összevonása miatt hónap elején jó sokan szívtak. Miután állítólag készen voltak se működött a rendszer. nem lehetett kp-t felvenni, utalni, kártyával fizetni, nem tudtak a szolgáltatók vagy a hitelintézetek levonni. Közben meg sokaknak megjött a fizetése és egy hétig nem lehetett használni a pénzt.
  Mi jártunk úgy, hogy nem tudtunk fizetni a kasszánál, mert a visa kártyákat letiltották és nem volt nálunk elegendő kp, így a kosárból ki kellett tenni egy csomó mindent. Hát elég égő volt és akkor nem is tudtuk még mi a gond, csak este otthon derült ki az oka.
  Melyik Erte számla ingenes? Mert már a privilégium számlák sem azok teljesen, sőt kártyadíj ott is csak az első évben volt ingyen. Nem is értem, miért kell évente kártyadíjat fizetni, mikor cserélni csak kétévente cserélnek.
 • Tibor52
  Kezdem nem érteni ezt a készpénz-mizériát. Kinek fáj a készpénz és miért?
  Hogy mennyibe kerül készpénzzel ellátni a lakosságot? Kit érdekel?
  Ha máról holnapra minden munkavállaló (4 millió?) arról nyilatkozna, hogy készpénzben kéri a javadalmazását, kikre jönne rá a csuklás? Joga van hozzá. Nem kötelező beiktatni pénzintézetet ahhoz, hogy kifizessék a munkabéremet.
 • kormánytisztviselő
  Egyes kérdésekben meg kell mutatni a Zembereknek a Zirányt. Ha én felelős kormányzatként azt szeretném, hogy csökkenjen a készpénzforgalom, mert ez a társadalmi érdek, miért ne szoríthatnám korlátok közé a készpénz felhasználásának lehetőségét? Ráadásul a költségvetési mozgástér növekedését idézné elő a drága készpénzelőállítás-kezelés költségeinek csökkenésén keresztül.

  Szándék kérdése az egész. Nyilván itt mindenki tisztában van vele, hogy a kormányzat már lépett volna e kérdésben ha az érdekét szolgálná. A rezsiutalvány sem véletlenül papíralapú.

 • Szabolcs
  ZX71
  2019-11-20 at 11:44
  Gránit Bajnok plusz számlacsomag + platinum kártya kombónál nem ismerek jobbat ma Magyarországon. Tud ennél valaki jobbat? Kíváncsi vagyok.
  (Röviden ez havi 990 Ft-ért korlátlan belföldi utalás, tranzakciós díj nélkül; ha appba kéred az értesítéseket, sms díj sincs. A kártya éves díja ugyan magas, ~13k, de cserébe havi 4x ingyenes kp felvét, akár 4x1m HUF-t ingyen felvehetsz.”

  Rafi gold. A gold2 még kapható, kicsit rosszabb, mert kevesebb a kp felvét, nem mintha érdekelne, szinte sosem veszek fel. csak elvi alapon:
  Szóval 0 ft/hó, 0ft/tranzakció, ha elektronikus csatornán nyomod, egyedi, rendszeres és csoportos is. kártya nem tom, de <13k. A gold esetén a saját automatából korlátlan számban vehetsz fel kp-t. Tény, azt hiszem van havi összegkorlát is (napi van).
  Szerintem ez jobb. És más "jobbról" is hallottam, de nekem elég egy 🙂
  Biztosítás nem kell.

 • Szabolcs
  “Ápolt Péter
  2019-11-20 at 06:48
  Zseniálisnak tartom az olyan ötleteket, mint az adóamnesztia, Tiborcz-adó és az összes hasonló megoldás, amivel a letöltendő börtönbüntetés lehetőségét legálisan kiválthatnák a bűnözők az illegálisan szerzett vagyonuk egy kis részének befizetésével.”

  Akikről beszélsz, azok simán befizetik az adót normálisan is, úgyis azt is tőled nyúlták le a túlszámlázással, teljesen legálisan. Más megoldás kéne az igazi vérlázító lenyúlásokra, mert a legalitásra vigyáznak 🙁

 • Endre bá
  “Az egyik javaslatuk nem meglepő módon a tranzakciós adó kivezetése, illetve az lakosság számára ingyenes készpénz-felvétel megszüntetése, ami évente 20 milliárd forintnyi adójába kerül a bankoknak.”

  Hetente 20eFt készpénzt költök a Lehel Piacon, ahol jellemzően nincsenek kártyaterminálok, a plázákban sokszor csak kp-val lehet parkolni, a fagyis jellemzően kp-s, a pénzváltóknál csak kp-t fogadnak el. Soroljam tovább?

 • L70
  Sárga csekkel kapcsolatban a kedvenc idézetem egy ismert szerzőtől.

  mrmoneymustache.com/2019/04/11/the-real-benefit-of-being-rich/

  “So I can be reassured that whenever the due date comes up, the right amount of money will be sucked out of my credit card account to pay for the electricity and gas and water and trash service. And then whenever that credit card bill is due, another automatic payment will suck the right amount of money out of my checking account, and I’ll remain debt free.”

  Itthon annyi a különbség, hogy beszedik közvetlen “debit” számláról is. Fogalmam sincs, mikor fizettem sárga csekket utoljára, és nem is tervezem, hogy fogok, még icsekkel meg egyéb alkalmazással sem. Időpocsékolás.

 • kormanytisztviselo
  Díjmentes számla témához: Citibanknál is volt, talán Top díjcsomag. 4 eFt/hó, ám ha teljesítette az ügyfél a jóváírási feltételt, akkor nem alkalmazta a bank és minden díjmentes.
 • István
  Fura ennyi készpénzpárti kommentet olvasni ezen a blogon 🙂
  Mintha a készpénz bármire is biztosíték lenne, nem tudna elértéktelenedni. Pedig leginkább a kp van kitéve az ellopás, elhagyás, rongálódás kockázatának.
  1Ft készpénz pontosan 1Ft számlán tartott pénzzel egyenértékű, csak a kp-val sok a macera és költséges.
  Boldog karácsonyt is lehet kívánni képes lapon, meg emailben is, látszik is mekkora a különbség összegben és macerában is, hasonló a kp vs utalás/kártyás fizetés is.
  Nyilván van egy réteg, akinek nem opció a bankszámla/kártya mert szellemileg nincsenek azon a szinten, h tudják használni, és/vagy nincs eszközük(okosteló pl) amivel rálátnának az egyenlegükre. De ez a réteg GDP arányosan, gondolom minimál százalék.
  Amúgy én is boldog nosztalgiával gondolok vissza a 0Ft-os csomagokra, de nyilván a dilettáns vezetésnek szét kellett barmolnia a tranzakciós adóval….
 • Bubus
  A kedvenc dumáim a “bank használja a pénzemet” kezdetű mantrák, amikor azt várják a művelt népek, hogy a bank f*ssa össze magát örömében mert 3 napig rajta van a 150ezres fizetése a bankszámlán. Óriási biznisz valóban, még a bank fizessen az ügyfélnek… Biztos karitatív szervezet.
 • Kritizator
  kritizátor, én meg a bankban árultam a számlacsomagokat….

  Nekem biztosan nem, és más sem mert akkor raakadtam volna.:(

 • Adamo
  “Szerepel még a listán egy egyszeri adóamnesztia, 10% anonim adózás mellett tisztára lehetne mosni az otthon dugdosott készpénzt.” – Na ilyenkor azért kinyílik a bicska a zsebemben.
 • Teo
  A Raiffeisen éppen ma mondta fel a Prémium Gold számlacsomagomat (gondolom nem vagyok egyedül). A csomag lényege az volt, hogy majdnem korlátlanul lehetett ingyenesen felvenni készpénzt. Köszönöm a Raiffeisennek, hogy megvéd a saját pénzemtől… Felmerült, hogy az ember miért tart otthon készpénzt. Erre szoktam mondani, hogy én álltam sorban a Postabank előtt, hogy visszakapjam, amit rábíztam a bankrendszerre, pár évvel azután, hogy az apósom napokig verte az ajtót az Ybl Bank miskolci fiókján, hogy ugyan adják már ki a lóvét, amit ő betett… Jobb ha az embernek papírpénze van, minthogy papíron van pénze, majd meglátjátok.
 • cabala
  Ex-feleségem dolgozott banknál a Hatósági Adatszolgáltatási osztályon… ne tudd meg, mennyi zárolást adtak ki cégekre, magányszemélyekre… nem egy cég konkrétan bezárhatja a boltot, ha 1-2 hónapig nem tud fizetni pl. az embereinek, még ha a zárolás nem is volt jogos – utólag már mindegy. Magányszemély szintén…

  A teljesen készpénzmentes létnél jön el az 1984, amikor gombnyomásra kicsinálhat a kormány, ha nem úgy gondolkodsz, ahogy ők szeretnék. A nyugdíjasok tudják még milyen kiszolgáltatottnak lenni, ha elveszik mindenüket.

 • Balázs
  Feszít a forint, mint köpőlégy a trágyás talicskán, aztán amikor angol / német kollégáknak mutatom és mondom, hogy a 20 000 forintos kb 51 fontot vagy kb. 59 eurót ér, akkor mindig gondosan kinevetjük, hogy mennyi is az értéke.
 • Lacika

  Az összes eladásom számlás mivel 90%-a az eladásoknak internetes portálon (Chrono24) történik (utalással kapom meg a folyamat végén az összeget és a Chrono24 utalja nekem), a maradék 10% pedig külföldön (ott van cégem, pénztárgéppel stb.) ahol az első vevő felnyomna ha nem adnánk számlát, tehát 100%-a számlás eladás. Mondjuk ezt nálam nem nehéz megállapítani, elég csak ránázni az éves bevalott forgalomra, amit gondolom az illetékes hatóság meg is tesz.. Szóval most ez kapufa lett kedves Joy.

  Majd ha lesz olyan megoldás, hogy 0-24ig tudok fizetni bármilyen EU-s magánszemélynek (pl. elektronikus személyi igazolványhoz kapcsolva lenne a bankszámla kötelezően minden személyivel rendelkezőnek), az év 365 napján, maximum 1 perc alatt akkor majd áttérek a vásárlások esetén a KP mentes történetre… majd 20 év múlva…

 • Moltiszanti

  CIB Eco bankmonitoron keresztül nyitva.
  Full ingyenes 2 évig.
  Nekem olyan van.

 • törzsmókus

  „Szolgáltatásokért a legtöbb helyen kp.-ban számla nélkül fizetsz.” – a saját nevedben beszélj kérlek. Én tudom, hogy amiről nem kapok nyugtát vagy számlát, azt nem kell kifizetnem. Érdekes fejeket szoktak néha vágni, amikor először is megkérdezem, hogy ugye kártyával tudok fizetni, majd kezemben a pénzzel megmondom, hogy bizony megvárom a nyugtát
 • A bolti dolgozó családja
  A nyugdíjasok sokalják a bankszámla költségeit,köztük anyám is aki nem birok rábeszélni a Cib Eco-ra,pedig netbank nélkül, mivel így nem lenne utalás sem, ingyenes. Viszont a postásnak adott borravaló a nyugdíjérkezésnél az nem számít…..
  Nooooormális, Maaaargit?
 • Zelei K Andor
  “nem egy cég konkrétan bezárhatja a boltot, ha 1-2 hónapig nem tud fizetni pl. az embereinek”

  Úgy tudom, a fizetés ki nem adása időben (tárgyhót követő hónap 10. napja legkésőbb) bűncselekmény. Ha nincs pénze a munkáltatónak pl. téves inkasszó / zárolás miatt, akkor is.