Apróbetűs sorozat: devizaváltás

2017-08-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bandi olyan helyen járt a bankja honlapján, ahol senki nem szokott, pedig mindenkinek érdemes lenne: megnézte, hogy a bankja mennyit számít fel azért, ha nem forintban használja a kártyáját, hanem külföldön, vagy az interneten vásárol vele. Ilyenkor devizaváltás történik, aminek ára van, a bank egy általa meghatározott áron váltja át például az eurós vásárlásunkat forintra.

Ezzel sokan nem szoktak törődni, pedig gyakran igen komoly tételről van szó. A néhai Citi-sek tudnak erről sokat mesélni. 🙂

Bandi azt vette észre, hogy a bankja nemcsak rossz árfolyamon váltja a devizát, de gyakorlatilag alig kér kevesebbet egy automatizált pénzváltásért, mint ha valutát, azaz készpénzt váltottunk volna a bankfiókban.

Ha te még nem jártál utána, hogy a te bankod a te bankkártyáddal milyen árfolyamon vált, érdemes egy telefont megeresztened az ügyfélszolgálatnak. Ha sokszor vásárolsz interneten vagy külföldön, könnyen lehet, hogy az ingyenes csomagod nagyon drága lesz a végén és érdemesebb lenne bankot váltanod, vagy legalább egy másik bank bankkártyáját használni külföldi vásárlásokra.

Bandi két képernyőmentést is mellékelt a leveléhez, a felső a devizaváltás, az alsó a valutaváltás.

Hát igen, kilenc forint váltási díj eurónként már szemmel látható összeg tud lenni egy külföldi nyaralás, vagy rendszeres netes vásárlás esetén.

Az összehasonlítás kedvéért itt egy másik bank hasonló árfolyamai. Itt sem a két szép szemünkért váltják a pénzt, de azért sokkal barátságosabb az árfolyam:

A házi feladat adott, érdeklődd meg a bankodnál, neked milyen költséget számolnak fel ugyanezért.

Kapcsolódó cikkek:

Mondj nemet a váltásra

Paypal: ha nem akarsz sokat fizetni a pénzváltásért

Az Amazon is vált neked, ha nem figyelsz

Külföldre utazás előtt: pénzváltás vagy kártyahasználat?

 

 

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram