A készpénz még sokáig velünk marad

2018-08-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bár a fejlett világban egyre jobban előretörnek a pénzhelyettesítő eszközök, világszinten a vásárlások 85%-a készpénzben történik. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen a világ lakosságának legnagyobb részének még bankszámlája sincs, a fejlődő országokban Dél-Amerikától Ázsiáig ez az arány 49-86%. Ennyi embernek esélye sincs nem készpénzt használni banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés teljes hiánya miatt.

Ami kicsit meglepőbb, hogy még Németországban is a vásárlások 80%-a készpénzben történik, ez hasonló a magyar adatokhoz, de az európai uniós átlag is tranzakciószám alapján elgondolkodtató 79% az Európai Központi Bank jelentése szerint. Az Egyesült Államokban már csak 32% a készpénz aránya a vásárlási tranzakciókban.

Sok kormány lelkes igyekezete ellenére a készpénzre még hosszú ideig szükség lesz, még a fejlett világban is. Érdemes elolvasni a fentebb belinkelt cikket, mekkora zendülés lett abból Németországban, amikor be akarták vezetni 2016-ban a maximum háromezer eurós felső határt a készpénzes vásárlásokra.

A teljesen készpénzmentes társadalomhoz legközelebb a svédek állnak. Ennek ellenére egy felmérés szerint 68%-uk egyáltalán nem szeretné ezt. A felmérést egy ATM üzemeltető cég rendelte meg, ennek ellenére könnyen elképzelhető, hogy nem az emberek szeretnének megszabadulni a készpénzüktől.

Az emberek még mindig szeretik a készpénzt és nem azért, mert adócsalók vagy terroristák lennének. A 2008-as bankválságban sokan mentették ki készpénzbe a vagyonukat a bankokból és örültek, hogy megtehették. Ha nem lett volna készpénz, nem tudták volna kivenni a pénzüket a bankokból, mert az elektronikus jelet nem tudták volna hazavinni egy táskában.

De a nemrég történt Visa és Mastercard rendszer-összeomlás, illetve hackertámadás, a puerto-ricoi hurrikán, amikor áram hiányában minden banki szolgáltatás és pénzfelvételi lehetőség hosszú ideig megszűnt, a görög összeomlás, amikor nem engedték az embereknek, hogy pénzt vegyenek fel a bankszámláikról mind rámutatott arra, hogy a világ még nincs kész a készpénzmentes életre.

A készpénz forgalma ütemesen nő évről-évre. Mondjuk ebben semmi meglepő nincs, nő a gazdaság, ami több pénzt igényel, nő a népesség is, különösen ott, ahol szinte csak a készpénz az egyetlen vásárlóeszköz. De az ATM automaták száma is dinamikusan emelkedik világszerte, a következő 3 évben 20%-os növekedést várnak a darabszámukban. Márpedig egy ATM másra nem jó, csak készpénz-felvételre. (S némelyik még készpénz-befizetésre.)

Jelenleg 500-700 milliárd darab bankjegy van forgalomban a világon és minden technikai fejlődés ellenére még mindig a készpénzes fizetés a leggyorsabb, csak 22 másodpercig tart egy átlagos készpénzes tranzakció, szemben a bankkártya 29-31 másodpercével. A készpénzes fizetés járulékos költségei átlagosan 0,3 euró, míg a betéti bankkártya 0,49 euróba, a hitelkártya átlagosan 3,59 euróba kerül.

Kevesen tudják, hogy a világ bankjegyeinek harmada egyetlen cégtől származik, a londoni székhelyű De La Rue-tól. Nem csak az angol fontot tervezte a több mint kétszáz éves cég, de a Fidzsi szigeteki dollártól az iraki és a kuvaiti dináron át a Seychelle szigeteki rúpiáig rengeteg bankjegy születik meg itt, évente 7 milliárd darab.

A bankjegyekkel szemben rengeteg követelményt támasztanak.

Egyrészt meg kell felelnie az ország kultúrájának, a nemzet büszkeségeit megfelelő méltósággal kell ábrázolnia. (Aztán pedig gyorsan kell tudni cserélni a bankjegyeket, ha a méltóságok már nem annyira közkedveltek. Például rekord gyorsaság alatt kellett megtervezni és legyártani az új iraki dinárokat Szaddam Husszein bukása után.)

Ugyanennyire fontos a tartósság is. Rengeteg szegényebb országban az emberek készpénzben tartják a teljes vagyonukat, amit összehajtogatva a cipőjükben vagy az alsóneműjükben hordanak akár éveken át, ezt mind ki kell bírniuk a bankjegyeknek. A legújabb technológia a polimerből készült bankjegyek, amik sokkal tartósabbak a hagyományos bankjegyeknél. (Igaz, komoly lázadást is okozott az ország vegánjai között, hogy az új angol bankjegyek marhafaggyút is tartalmaznak.)

Nem utolsó sorban pedig a bankjegynek hamisíthatatlannak kell lennie. Ha érdekel egy kis ízelítő a legújabb technikákról, itt találsz néhányat.

Egyszóval, nem mostanában fog megvalósulni a készpénzmentes társadalom és ez nem is olyan nagy baj. Hogy miért? A fentebb leírt dolgokon túl ezért is:

A világ készpénz nélkül

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram