A világ készpénz nélkül

2012-10-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A héten írtam egy-egy cikket a készpénz, illetve a kártyás fizetés költségeiről, a kommentekben fellángolt a vita a készpénz hasznáról, illetve káráról.

Többek szerint át kellene térni a kártyás fizetésre, mások ugyanilyen hevesen ellenzik a kártyák további terjedését, mert a végső cél mindenképp egy, a készpénzt leváltó elektronikus pénz használata, ami ugyanolyan evolúció, mint amikor az aranypénz helyett megjelent a papírpénz, majd az arany teljesen ki is kopott a világ pénzforgalmából. Most ugyanez zajlik a készpénzzel, lassan átadja a helyét az elektronikus pénznek.

Miért lenne jó egy készpénzmentes társadalom? Megszabadulnánk a készpénz előállításának, tárolásának, számolásának, szállításának költségétől. Az adócsalás gyakorlatilag a nullára csökkenne, a korrupció is csak nagyon szofisztikáltan tudna fennmaradni. Értelmét vesztené a zsarolás, az emberrablás és sok más bűncselekmény, például az orgazdaság is nehezen kivitelezhető lenne. Képzeljük el a titkos zsarolót, akinek meg kell adnia a nevét és a számlaszámát, aztán el kellene számolnia az adóhivatallal, honnan van a pénz.

Nem véletlen, hogy a fejlett országokban igyekeznek az elektronikus fizetés felé terelni az embereket. Ma már az Egyesült Államokban szinte drogdílernek nézik az embert, ha akár csak öt dollárt is készpénzben akar kifizetni, annyira mindennapossá vált a kártya használata.

Ugye mennyi haszna is van a készpénz-mentes társadalomnak? Egyenlő adóterhelés, számos bűncselekmény elkövetésének ellehetetlenítése, vagy megnehezítése, a pénz útjának könnyű felderíthetősége.

Azonban e sok hasznos hatás mellett van egy komoly mellékhatása is az új módinak.

A Biblia ír egy próféciát, amit általában még azok is ismernek, akik amúgy soha nem is olvasták a Bibliát. A jövendölés szerint az idők végén jön egy diktátor, aki azt cselekszi, hogy senki ne tudjon se vásárolni, se eladni, aki nem lesz hű szolgája az új diktatúrának. Ezt az utolsó diktátort hívja a Biblia a „Fenevadnak”, aki arra kötelezi az embereket, hogy felvegyék az ő jelét a kezükre, vagy a homlokukra, a hűségük kimutatására.

Ezzel a jövendöléssel még ezelőtt 30-40 évvel sem lehetett mit kezdeni, annyira meseszerűnek tűnt egy ilyen korlátlan hatalom, de egy készpénz-mentes társadalomban hirtelen kivitelezhetővé vált a teljes kontroll. Aki fellázad a rendszer ellen, annak egyszerűen letiltják a bankszámláját, így az egész életét ellehetetlenítik. Nem tud dolgozni sem (a számlájára kapná a munkája ellenértékét, hiszen készpénz nem létezik) és nem tud vásárolni sem, mert ahhoz kellene egy érvényes bankkártya.

Most eltekintve attól, hogy vajon pontosan igaza lesz-e a Bibliának, azért ezen érdemes elgondolkodni. A huszadik század bővelkedett a diktátorokban, akik nagyon sok pénzt adtak volna azért, hogy ilyen szorosan tudjanak uralkodni az alattvalóik és ellenségeik anyagi életén és megélhetési lehetőségein, mint egy készpénz-mentes társadalomban. Sajnos ma sem szűkölködünk diktátor-hajlamú vezetőkben és a jövőben sem fog javulni a helyzet.

Ha tovább gondoljuk a dolgot, a vonalkód miatt akár már ma is el lehet tárolni azt, hogy ki mit  és hol vásárolt pontosan az elmúlt évtizedben. Milyen újságot járat, milyen mozifilmet nézett meg, mit szokott reggelizni és mikor hová utazott, milyen eseményen vett részt és a többi. Mindezt a zsebben lévő mobiltelefon nyomkövetésével kiegészítve gyakorlatilag az egész életünket eltárolhatják egyetlen fájlban, percről-percre rögzítve a helyzetünket és az összes költésünket. Még azt is látják, mikor voltunk egyedül és mikor rendeltünk két kávét az étteremben.

És ha a Vezető szeretné kilistázni, hogy ki vásárolt az elmúlt 10 évben Magyar Nemzetet, vagy éppen Népszabadságot, ahhoz elég lenne egy gombnyomás. Ahhoz is, hogy ki támogatott anyagilag egy ellenzéki csoportot, egyházat, klubot, vagy egyéb ellenségnek kikiáltott szervezetet. Ha ezeket az embereket szeretné megtörni a Vezető, ahhoz elég lenne egy másik gombnyomás, hogy figyelmeztetésül egy hétig kikapcsolja a bankkártyájukat, így "se eladni, se vásárolni" nem tudnának egy hétig. Az ellenfelek bankszámláját meg egyszerűen törlik.

A fenn leírt technika már ma is rendelkezésre áll, sőt naponta használjuk is mindegyiket, a totális addatgyűjtéshez szükséges rendszerek is működnek. Még csak az a személy hiányzik, aki mindezt ellenünk akarja felhasználni. De sajnos lehet, hogy már nem kell sokat várni rá.

Nos, én ezért örülök annak, hogy még lehet készpénzzel is fizetni és remélem, még nagyon sokáig így is marad.

(Kedves olvasóim, a bejegyzés nem a bibliai próféciákról szól, az csak egy illusztráció a mondanivalóm alátámasztására, miszerint jobb a készpénz, mert az elektronikus pénz túl nagy hatalmat ad rosszindulatú vezetők kezébe, akikből soha nincs hiány. Bár az nagyon szomorú, hogy a nagy keresztény magyar társadalomban hány embernél leveri az ékszíjat, ha csak valahol egy bibliai idézetet olvas. Van még hová fejlődnie a magyar társadalomnak, nem csak pénzügyi téren.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram