A világ készpénz nélkül

A héten írtam egy-egy cikket a készpénz, illetve a kártyás fizetés költségeiről, a kommentekben fellángolt a vita a készpénz hasznáról, illetve káráról.

Többek szerint át kellene térni a kártyás fizetésre, mások ugyanilyen hevesen ellenzik a kártyák további terjedését, mert a végső cél mindenképp egy, a készpénzt leváltó elektronikus pénz használata, ami ugyanolyan evolúció, mint amikor az aranypénz helyett megjelent a papírpénz, majd az arany teljesen ki is kopott a világ pénzforgalmából. Most ugyanez zajlik a készpénzzel, lassan átadja a helyét az elektronikus pénznek.

Miért lenne jó egy készpénzmentes társadalom? Megszabadulnánk a készpénz előállításának, tárolásának, számolásának, szállításának költségétől. Az adócsalás gyakorlatilag a nullára csökkenne, a korrupció is csak nagyon szofisztikáltan tudna fennmaradni. Értelmét vesztené a zsarolás, az emberrablás és sok más bűncselekmény, például az orgazdaság is nehezen kivitelezhető lenne. Képzeljük el a titkos zsarolót, akinek meg kell adnia a nevét és a számlaszámát, aztán el kellene számolnia az adóhivatallal, honnan van a pénz.

Nem véletlen, hogy a fejlett országokban igyekeznek az elektronikus fizetés felé terelni az embereket. Ma már az Egyesült Államokban szinte drogdílernek nézik az embert, ha akár csak öt dollárt is készpénzben akar kifizetni, annyira mindennapossá vált a kártya használata.

Ugye mennyi haszna is van a készpénz-mentes társadalomnak? Egyenlő adóterhelés, számos bűncselekmény elkövetésének ellehetetlenítése, vagy megnehezítése, a pénz útjának könnyű felderíthetősége.

Azonban e sok hasznos hatás mellett van egy komoly mellékhatása is az új módinak.

A Biblia ír egy próféciát, amit általában még azok is ismernek, akik amúgy soha nem is olvasták a Bibliát. A jövendölés szerint az idők végén jön egy diktátor, aki azt cselekszi, hogy senki ne tudjon se vásárolni, se eladni, aki nem lesz hű szolgája az új diktatúrának. Ezt az utolsó diktátort hívja a Biblia a „Fenevadnak”, aki arra kötelezi az embereket, hogy felvegyék az ő jelét a kezükre, vagy a homlokukra, a hűségük kimutatására.

Ezzel a jövendöléssel még ezelőtt 30-40 évvel sem lehetett mit kezdeni, annyira meseszerűnek tűnt egy ilyen korlátlan hatalom, de egy készpénz-mentes társadalomban hirtelen kivitelezhetővé vált a teljes kontroll. Aki fellázad a rendszer ellen, annak egyszerűen letiltják a bankszámláját, így az egész életét ellehetetlenítik. Nem tud dolgozni sem (a számlájára kapná a munkája ellenértékét, hiszen készpénz nem létezik) és nem tud vásárolni sem, mert ahhoz kellene egy érvényes bankkártya.

Most eltekintve attól, hogy vajon pontosan igaza lesz-e a Bibliának, azért ezen érdemes elgondolkodni. A huszadik század bővelkedett a diktátorokban, akik nagyon sok pénzt adtak volna azért, hogy ilyen szorosan tudjanak uralkodni az alattvalóik és ellenségeik anyagi életén és megélhetési lehetőségein, mint egy készpénz-mentes társadalomban. Sajnos ma sem szűkölködünk diktátor-hajlamú vezetőkben és a jövőben sem fog javulni a helyzet.

Ha tovább gondoljuk a dolgot, a vonalkód miatt akár már ma is el lehet tárolni azt, hogy ki mit  és hol vásárolt pontosan az elmúlt évtizedben. Milyen újságot járat, milyen mozifilmet nézett meg, mit szokott reggelizni és mikor hová utazott, milyen eseményen vett részt és a többi. Mindezt a zsebben lévő mobiltelefon nyomkövetésével kiegészítve gyakorlatilag az egész életünket eltárolhatják egyetlen fájlban, percről-percre rögzítve a helyzetünket és az összes költésünket. Még azt is látják, mikor voltunk egyedül és mikor rendeltünk két kávét az étteremben.

És ha a Vezető szeretné kilistázni, hogy ki vásárolt az elmúlt 10 évben Magyar Nemzetet, vagy éppen Népszabadságot, ahhoz elég lenne egy gombnyomás. Ahhoz is, hogy ki támogatott anyagilag egy ellenzéki csoportot, egyházat, klubot, vagy egyéb ellenségnek kikiáltott szervezetet. Ha ezeket az embereket szeretné megtörni a Vezető, ahhoz elég lenne egy másik gombnyomás, hogy figyelmeztetésül egy hétig kikapcsolja a bankkártyájukat, így “se eladni, se vásárolni” nem tudnának egy hétig. Az ellenfelek bankszámláját meg egyszerűen törlik.

A fenn leírt technika már ma is rendelkezésre áll, sőt naponta használjuk is mindegyiket, a totális addatgyűjtéshez szükséges rendszerek is működnek. Még csak az a személy hiányzik, aki mindezt ellenünk akarja felhasználni. De sajnos lehet, hogy már nem kell sokat várni rá.

Nos, én ezért örülök annak, hogy még lehet készpénzzel is fizetni és remélem, még nagyon sokáig így is marad.

(Kedves olvasóim, a bejegyzés nem a bibliai próféciákról szól, az csak egy illusztráció a mondanivalóm alátámasztására, miszerint jobb a készpénz, mert az elektronikus pénz túl nagy hatalmat ad rosszindulatú vezetők kezébe, akikből soha nincs hiány. Bár az nagyon szomorú, hogy a nagy keresztény magyar társadalomban hány embernél leveri az ékszíjat, ha csak valahol egy bibliai idézetet olvas. Van még hová fejlődnie a magyar társadalomnak, nem csak pénzügyi téren.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

Share

31 hozzászólás

 • raverq
  A szabadságnak ára van 🙂
  Igaz már csak a szabadság illúzióját kapjuk, de a bűvész is elkéri a belépőt ugyebár….
 • glezmen
  na EZ hol van a Bibliaban? mert en nem talalkoztam vele…
  most gyorsan keresgeltem parat a Jelenesekben, de semmi (a megjeloles, stb az ok, arra emlekszem)

  egyebkent en KP-t annyit szoktam magammal hordani amennyit amugy kartyaval koltok, hogy ha barmi gebasz van, akkor ne alljak ott hulye fejjel 🙂

 • “Nos, én ezért örülök annak, hogy még lehet készpénzzel is fizetni és remélem, még nagyon sokáig így is marad.”

  Ennek a cikknek a végére nem ezt a megjegyzést vártam tőlled de bevallom, hogy megnyugtató volt egy pénzügyi szakembertől ilyen kijelentést olvasni. 😀

 • Con_Sole
  “bővölködött”: bővelkedett… (szerintem)
  A témával kapcsolatban pedig annyit, hogy bár a technika a teljes nyomkövetéshez most is rendelkezésre áll, addig amíg ezek a technikák nem egyének hanem vállalatok kezében vannak, addig talán nem kell félni attól, hogy valaki az egész életedről tudomással bír egyszerre már csak a piaci verseny miatt sem. A másik dolog pedig, hogy mint minden másban is a tömeg elrejt. Ha nem viselkedsz kirívóan, hanem minden dolgoddal a gauss görbék csúcsának közelében foglalsz helyet akkor nem kell különösebben félned, mert nincs az az algoritmus ami kiválogatna. Persze akkor szépen elfeledkezhetsz arról a vágyálomról, hogy te is egy hópihe vagy és egy igazi egyéniség!
 • Kiszamolo
  Nálunk Szegeden így mondták és kész. 🙂

  Egen, minden diktatúra lényege, hogy nehogy kitűnj a tömegből, mert egyébként megbüntetnek.

 • glezmen
  koszi!
  kerestem mindenfele modon, csak feltetelesben nem 😀
 • Zeno
  Szerintem a piti bunozoket lehetne csak kiszoritani az utalasos rendszerben a tevekenysegbol. A nagy halak most is utaljak a fekete penzeiket, max egy jo helyen levo kulfoldi bankszamlara.
  Tetszik nekem is ez a cikk, addig lesz elheto vilag, mig fennall a viszonylagos szabadsagot ado kess. En is ezt az utolso idoket vizionalom mar es ennek beteljesedese lesz az ellenorzott penznelkuli vilag. Ehhez mar csak az uj szemelyi igazolvany kell, a kezre (vagy homlokba) epitett azonosito chip es osszeall a kep.
  Ugyhogy nehez a helyzet, de elvezzuk ki meg a ma meglevo szabadsagot!
 • Boca
  Millió módon ma is el lehet lehetetleníteni az embereket.
  A készpénzmentes társadalomban sem lenne több eszköz.
  Ha tartasz a fenti szcenáriótól, nézd meg a bitcoint. Éppenséggel jól jöhet az elképzelt totalitárius kp-mentes világban.
 • Jenő
  A világ egyik legfejlettebb országának tartott Japán erősen cash alapú.

  @Kiszámoló
  Esetleg valami világkormánytól félsz és hogy sehol sem tudsz majd kp-val fizetni? Az országok közti különbségek miatt, ha az egyikben lehet, hogy nem is tudsz majd készpénzzel fizetni, de biztos marad olyan ország, ahol igen.

 • Kiszamolo
  Diktatúrákban ritkán szokták engedni hogy ott élj ahol te szeretnél.
 • genf
  Ez nem újdonság csak kimaradt belőle a három hatos a jelenleg használt qr kód miatt!
 • nuuk
  Alapvetően nekem is tetszik az ötlet, remélem errefelé megy majd a világ, nagyon drukkolok neki. Pár megjegyzést szeretnék csak hozzáfűzni:
  -Korábban az egyik spórolásról szóló cikkedben azt írtad, hogy a Meki kimutatta, hogy az emberek többet költenek, ha kártyával fizetnek, ezért a te javaslataid között is szerepelt, hogy tartsunk magunknál készpénzt. Jó, ez főleg a mi szocializációnkból fakad, ami simán megváltozhat.
  -“Értelmét vesztené a zsarolás, az emberrablás és sok más bűncselekmény, például az orgazdaság is nehezen kivitelezhető lenne.” Maradjunk annyiban, hogy nehezebben lehetne kivitelezhető, de abszolút nem lenne lehetetlen. Csak a megfelelő országban kell vezetni hozzá a számlát.
  -A harmadik dolog, hogy ha spórolni akar az ember, akkor néha bizony olyan eladókhoz is elmegy, ahol egész egyszerűen nem lehet kártyával fizetni. Itt Mo.-n még elég messze vagyunk a nyugati állapotoktól, és bizonyos elmaradott országokban (pl. a Szaharától délre) még a lehetőségét sem látom, hogy a következő száz évben ne a készpénz használata maradjon az elsődleges.
  -Ha a diktátor véghezvinné ördögi tervét, és pár ember úgy járna, hogy “egyszerűen letiltják a bankszámláját, így az egész életét ellehetetlenítik”, akkor kb. az lenne, mint a nagy (vesztes) háborúk után: feketézés, árucsere, a nagyi ezüstlánca szemenként. Nem túl jó helyzet, de az ember alkalmazkodóképes, biztos el tudnának vergődni páran a határig.
 • Catinator
  Sötét jövőkép, de megvan hozzá minden.

  Amúgy mivel a rendszereket egyenlőre még emberek tervezik, mindig vannak benne kiskapuk. És ha egy adott csoport készitteti, akkor lesz hozzá kivétel is hiszen ők “egyenlőbbek”.

  Készpénz mentes világban ha szükség van rá, lesz alternativája. Arany, szesz, élelmiszerjegyek vagy valami más. Amig a többségnek meglesz a cirkusz és kenyér és kellő szinten butithatók ők irányithatóak is maradnak.

  Amúgy az ellenőrzésről: Ha valamilyen telekommunikációs eszközt fejlesztesz, amelyik országban piacra akarod dobni ott a lehallgatás lehetőségét is biztositani kell. Telefonközpontoknál külön csoport van amelyik a “titkosszolgálati” modulokat fejleszti. Ha titkositási algoritmus készül, ott a “kulcsot” kell leadni megörzésre a hivatalos szerveknél. Ellenkező esetben adott országban betilthatják, ellehetetlenitik a használatát. Ez már hozzátartozik a rendszerhez.

 • Kiszamolo
  Az USA 1960 óta lehallgatja az összes telefonbeszélgetést, Európában is. Nem kell mindig mindenről tudni, mert paranoiás leszel. 🙂
 • Jenő
  Előre fel kell készülni!

  Olvass újságot, figyeld a híreket… De hát tudod te ezt. A II. Világháború sem érte felkászületlenül azt a sok zsidót aki időben elmenekült, ill. Svájcba utalta a pénzét.

 • Antje Klappen
  A Google-lal (így kell írni??) kapcsolatban jut eszembe nagyon gyakran az antikrisztusi jövendölés. Mennyi mindenre lehet használni, és mennyi mindent tud rólam? A Chrome-on böngészek, az időbeosztásom a naptárukban van, a Google Docs-on osztjuk meg a családi doksikat, táblázatokat, a maps-szen nézem, merre menjek, a leveleim, a kapcsolataim stb. stb. Ez mind olyan info milliókról, ami veszélyes lehet illetéktelen kezekben.
  Kiszámoló, azt hallottad (nem tudom, mennyire igaz, mert sok éve hallottam), hogy akármilyen vizsgálaton kimutatták, hogy az embernek a homlokában és a kézfejében van olyan rész, ami alkalmas a chip beültetésére, mert ott valami miatt nem löki ki a szervezet. De ezt még “internet előtti koromban” hallottam, szóval nem jártam még utána…
 • Non est volentis
  Kedves Pityu!

  Lehet-e valami tudni a készülő könyvről, ami pénzügyi alapismereteket foglalná össze? Illetve tervezel-e valamilyen távoktatás jelleggel letölthető írást, feladatot, sablont. stb.-t, amit az épp külföldön élő, dolgozó érdeklődők is elolvashatnának?

  Üdv

 • Kiszamolo
  Számolgattam a könyvet, de olyan árat mondtak érte, hogy azért nem éri meg fél évig írni.
  Megveszik majd jó esetben ezren, meg lelopják az internetről 5-10 ezren.

  Jó, ha marad adózás után 500 ezer, ami fél év könyvírásért nem túl combos ár.

  Tartok én előadást az egész világon, csak az útiköltséget kell fizetni. 🙂

 • Anticonst
  a magyar KKV-k elég jelentős része lenne kénytelen csődöt mondani, ha nem lehetne feketézni. Ha Matolcsyn múlna megtenné, van elég hülye hozzá.
 • Jenő
  A könyvírás mindig is csak önmarketingre volt jó – tehát közvetetten pénzt keresni: ismert leszel, meghívnak, lesz egy referenciád, stb. -, de arra nagyon! Most nem találok rá linket, de ha keresel, biztos találsz.
 • Kiszamolo
  Önmarketingre éppen elég ezt a blogot írni ingyen. Már nem tudok és nem akarok még egy fél éves projektet csak az ismertség öröméért felvállalni.
 • Kulik Bea
  Hitel, befektetés, bankszámla, tranzakció, e-bankolás..stb. Ezeket olvasva kérdőjelek tömege jelenik meg a fejemben és mintha kínaiul beszélnének. Senki sem születik pénzügyi zseninek! De manapság ezek már olyan alapdolgok, amiket muszáj megérteni. Úgyhogy én helyet foglaltam a kanapémon és elkezdtem a felzárkózást! 🙂
 • Hellboy
  Látom hogy ez egy régebbi bejegyzés, de csak most találtam rá véletlenül, és szeretném megosztani a véleményemet ezzel kapcsolatba.
  Ha létre is jönne a készpénz nélküli világ, véleményem szerint a fent említett félelmek alaptalanok, hiszen, még ha technikailag kivitelezhető volna hogy számlákat, magánvagyonokat zárolnának, azt sokszor, vagy hosszú időn át nem lehet fenntartani, hiszen minden bizonnyal összeomlana a gazdaság. Hogy miért következne be?? Ennek több oka is van.
  1. Mivel egyre jobban tartannak az emberek, attól hogy elveszik a pénzt, így visszatérhet a cserekereskedelem, ami kiszorítja a pénzt, mint köztes terméket. Ez a pengő kivezetése előtt meg is történt, vagyis a történelem csak ismételné önmagát. Vagy ha nem is a közvetlen árucser jönne létre, akkor találnának az emberek egy másik köztes terméket, amivel ki lehet fejezni valaminek az értékét.

  2. Mivel nincsen bizalom a pénzben, ezáltal elértéktelenedik, így hiába fog egy helyen összpontosulni a pénz, nem lesz semmilyen értéke.

  Ezeknek az eseményeit lehetne tovább görgetni, de csak az jön ki, hogy a gazdaság teljes mértékben összeomlana. Különben se egyetlen külföldi korány, hogy egy ilyen hatalmas vagyon, egy helyen összpontosuljon, hiszen ezáltal hátrányba kerülne.

 • Kiszamolo
  A legtöbb diktatúrában mesterségesen határozzák meg a pénz értékét és évtizedekig elvannak vele.
 • KZoltán
  Tényleg jó, meg az is, hogy még most is lehet megjegyzést fűzni.
  Hogy egy gazdaságban egy tárgyat, akár még elektromágneses jelet, elfogadjanak csereeszköznek, csak annyit kell ráírni: ez a pénztáraknál (ahol a közterhet fizetik meg) és a bíróságok előtt 100 pénz, a piacon meg annyit árut lehet érte cserébe kapni, amennyit a kereslet és a kínálat megenged.
 • KZoltán
  Diktatúrában bármiért elővehetnek, akkor lenne egy n+1-edik dolog. Egy intézményt nem arra kell tervezni, hogy hogyan élnének vele vissza diktatúrában, ezzel az erővel magát a pénzt is be lehetne tiltani, mert azzal is visszaéltek. Inkább azon kell dolgozni, hogy olyan körülmények legyenek, amelyekben nem kaphat elég támogatást diktatórikus politika. Ez pedig leginkább a széles tömegek jólétét biztosító gazdaságot jelenti.
 • sucec
  @Hellboy:

  véleményem szerint a fent említett félelmek alaptalanok, hiszen, még ha technikailag kivitelezhető volna hogy számlákat, magánvagyonokat zárolnának, azt sokszor, vagy hosszú időn át nem lehet fenntartani, hiszen minden bizonnyal összeomlana a gazdaság

  Ez nem volna, ez már most is így van…

  Nem feltétlenül sokszor, de pont elég ha esetleg éppen a tiedet zárolják, mert egy netes fórumon be merted írni hogy a jóédes anyját XY-nak…

  Amerikában már ma is létezik az “identity theft” amit ugyan arányaiban kevés ember ellen követnek el, de nekik éppen elég nagy baj ez…

 • sucec
  A google már most is olyan személyiségprofilt épít fel rólad, hogy azt inkább jobb nem is tudni… Érdemes figyelni a reklámokat, sok esetben elképszetően találóak.

  Kb 25 évvel ezelőtt csináltak egy kutatást, hogy egy embert netezési szokásai alapján elemezték automatával és csináltak róla egy személyiségrajzot. Utána igazi pszichológus is csinált róla személyiség elemzést. A kettő nagyon nagy mértékben egyezett…

  A facebook-ról meg már ne is beszéljünk, ahol az emberek önként adják el magukat…

 • sucec

  Megszabadulnánk a készpénz előállításának, tárolásának, számolásának, szállításának költségétől

  Érdekes lenne kiszámolni, hogy az egész KP kezelési infrastruktúra mindenestül költsége hogyan aránylik az elektronikus fizetési rendszerek költségeihez szintén mindenestül (tehát az összes költség ami ahhoz kell, hogy az létrejöhessen). Első tippem az lenne, hogy az utóbbi (ma még) jóval drágább, ugyanis az elektronikus fizetési rendszerek fejlesztése és fenntartása igen drága mulatság, míg egy bizt. őrt aki hurcibálja a pénzt, egy hónapra felvesznek aprópénzért…

  (hangsúlyozom: minden költséget beleszámolva kezdve onnan hogy a POS terminálokat meg kell tervezni, le kell gyártani, ki kell szállítani a helyszínre, és minden bank évi X milliót költ csak az informatikai rendszerek fejlesztésére, aminek X %-a ezzel foglalkozik; stb….
  Persze ez így nehezen számolható, de azért mókás lenne látni a végeredményt

 • Calmarius
  A legfőbb oka annak, hogy nem merek a munkámon kívül más jövedelemszerző dolgot csinálni az, hogy túl sok az adminisztráció meg a fejfájás vele: adóbevallás, nyugta, számlaadás, könyvelés, utánajárkálás stb…

  Egy teljesen elektronikus rendszerben elvileg megoldható, hogy a gép gondoskodjon ezekről a dolgokról, és te magad arra koncentrálhatsz, amit csinálsz, így kevesebb a papírmunka.