Teva részvények most nyári akcióban

Írtam pár hónapja, hogy bevásároltam TEVA részvényekből, mert olcsónak tűnt. Jó hírem van, nyárvégi leértékelés van a TEVÁ-nál, az elmúlt héten beszakadt az árfolyama.

Tulajdonképpen semmi különleges nem történt, csak kijöttek a negyedéves számok, amik némileg rosszabbak lettek a vártnál, illetve bejelentették, hogy az osztalék háromnegyedét inkább a 32 milliárd dolláros hitelállomány visszafizetésére fordítják. CEO-ja továbbra sincs a cégnek és bár senkit nem lepett meg, de a Copaxone nevű gyógyszerük szabadalma lejárt, ami egy igazi fejőstehene volt a cégnek. A generikus (lejárt szabadalmú gyógyszerek) piacán, ahol a TEVA a legnagyobb versenyző, egyre nagyobb a tülekedés, ez sem tesz jót a cég bevételeinek.

Visszavágták az egy részvényre jutó profitvárakozást is 4,3-4,5 dolláros sávba, ami azért egy most 18 dolláros részvénytől nem is rossz. (Bár ugye ennek nagyját a hitelek visszafizetésére fordítják.)

Sok cikk szól arról, hogy meg sem fog állni akár 9 dollárig a részvény ára. Mondjuk ilyenkor sok cikk erről szól, nem véletlen a nagy pánik. “Teva a hulló kés” “Mit kés, egyenesen guillotine a TEVA” és ehhez hasonló cikkek jelennek meg.

Az egyedi részvények vásárlása ilyen játék. Amit nyertem a Deutche Bankon, most elvitte a TEVA. Illetve elvinné, ha eladnám. De szerintem veszek belőle még egy adagot, ha még hétfőn is ennyiért adják, így az átlagáram 24-25 dollár lesz és eleve 4-5 évre vettem minimum. De nem azért, hogy kevesebbet bukjak, hanem mert 32 dollárért ha jó ötletnek tűnt, 18 dollárért még inkább annak tűnik. De még átgondolom hétfőig.

Ezért mondtam, hogy ezt csak játékra szánt pénzzel űzzük, olyan összeggel, ami nem fáj, ha veszítesz is rajta.

Ez egy jó példa arra, miért veszélyes terep ez. Nagyon sokan osztalékfizető részvénynek vették a TEVÁ-t (a divident stock-ok, amik nagyon divatossá váltak mostanában, ahogy erről itt már írtam), gyönyörűen látszik az árfolyamán, hogyan kezdték el idén venni, ahogy 4,5%-ra ugrott az osztalék aránya. Nos, ők is hatalmasat buktak, oda a részvény árának a fele és még osztalékot se sokat fog fizetni egy darabig.

Ezért veszélyes játék az osztalékfizető részvények kergetése is. Még sok hasonló részvénnyel ez meg fog történni, amikor pedig elindulnak az árak lefelé, ezek a részvények, amiket az osztalékfizetésre kiéhezett vásárlók felhajtottak, még nagyobbat fognak esni, mint az átlag és gyorsabban fogják eldobálni őket, mint az átlagos részvényeket.

Ez egy jó példa volt, hogyan is működik a részvénypiac. Pár év múlva újra megnézzük, mennyit nyertem a dolgon, ha egyáltalán nyerni fogok, vagy nekem is akár egymilliós tanulópénz lesz a TEVA.

Figyelem! A cikk még véletlenül sem arról szól, hogy most vegyél TEVA részvényt! Jól gondold meg mit csinálsz, pár hónap alatt megfelezted volna a pénzed, amit nyár elején ide fektettél és senki nem garantálja, hogy nem lesz egy újabb felezés.

 

Share

93 hozzászólás

 • Zupa
  Hulye vagyok, ott a hosszabb chart is a cikkben…
 • Családfő
  Átvernek a reklámmal, a stop/loss ugye nem a buy&hold stratégiához való. Legfeljebb nagyobb emelkedés után, ha nem akarsz végigülni egy esetleges újabb hullámvölgyet. Gondold végig.
 • Kiszamolo
  Átvernek, hányszor kell még leírni, hogy nem azért veszek belőle, hogy csökkenjen a veszteség, hanem mert ha 32 dollárért jónak tűnt, 18 dollárért is annak tűnik?

  Ezért is rossz a rulettes hasonlat. Ott az előző pörgetés vesztesége és a következő pörgetés között semmi összefüggés nincs.

  Itt megvettél valamit, amit ha feleannyiért is adnak, még inkább megveszel. (Persze az lehet, hogy azoknak lesz igaza, akik inkább féláron is eladják. De ettől spekuláció.)

  Viszont a rulettes hasonlat teljes tévedés.

 • Kiszamolo
  Gondolkodj, egy darab részvényt sem tudsz olyat megvenni, amit nem éppen valaki el akar adni.

  A pillanatnyi ár az az egyensúlyi piaci ár, ahol pont annyi az eladó, mint a vevő.

  Ennyi erővel MINDEN részvény rossz befektetés, hiszen éppen valaki szabadulni akar tőle. Sőt, minden részvényt pont ugyanannyit adnak el, mint amennyit éppen megvesznek.

  Akár felfelé, akár lefelé megy az ára.

 • maveryck
  Egyszer arról ír a Kiszámoló, hogy hogyan lehet pár tízezer forintot spórolni, most meg, hogy pár millióval játszik.
  Nem értem, Miklós példákat szokott bemutatni, hogy mennyire naivak az emberek, és nem tudnak pénzzel bánni lásd. UL, MLM, devizahitelesek, FOREX, majd ír egy kockázatos befektetésről.
  Pénzben nincs játék, ha megszórakozni akarsz, jusson eszedbe, hogy mit javasolt Hofi.:)
 • hemond
  @naa: Köszi a Te véleményedet is.

  Szerintem egyébként azt tudják nehezen tudják elismerni a profi befektetők, hogy nem képesek megmondani a jövőt. Készítik az ellemzéseiket általában DCF modellre alapozva, amiben ugy gyakorlatilag minden változó több ezer tényezőtől függ, annyira kaotikus a környezet, hogy gyakorlatilag nem lehet ez alapján semmit se mondani a jövőről.

 • headset
  “érték alapú befektetéshez nem kell stop loss.”

  Valóban. Ha valaki fundamentálisan számolja egy vállalat értékét, akkor nem kell a piaci mozgásokkal törödni, hiszen az árfolyam előbb-utóbb helyreáll.

  De mi a helyzet akkor, ha megjelenik egy új információ, ami alapján a fundamentalista befektető is alacsonyabbra értékelne, de mire ezt megtenné, az ár bőségesen tartalmazza az értékvesztést.

  Pl. ha a negyedéves jelentés napján él egy stoploss (SL), jóval a szokásos napi ingadozások alatt:
  1. A hír pozitív, a SL nem aktiválódik.
  2. A hír erőteljesen negatív, az árfolyam jóval a SL alá esik. A részvényt alacsonyabb áron lehet visszavásárolni.
  3. Az árfolyam éppen eléri a SL-t, és visszafordul. Az újravásárlásnál veszteség a közvetítői díj, a marzs és az áremelkedés.

  Az árgörbén elemezhető, hogy jó-e a taktika, a részvény hajlamos-e ilyen beszakadásokra, lehet-e jó stoploss pontot találni.

 • Kiszamolo
  Maveryck, eddig bőven nyereséges a játszópénz és most sem történt semmi, hiszen még semmi veszteséget nem realizáltam. Egyébként meg ez egy kockázatos befektetés és mint ilyen, lefelé is tud menni.

  Tehát nem igazán értem, miről beszélsz.

 • Gondolkodj

  Én tudom, hogy mi az a tőzsde, de nagyon sokan nem értik, hogy részvényeket nem lehet csak úgy levenni a polcról. Róluk beszéltem. Ha már tőzsdéről mesélsz, adj nekik olvasnivalót is.
 • maveryck
  Te sosem érted a kritikát, sokat hallottam erről. Annak a célközönségnek mutatod meg, hogy milyen kockázatos befektetést eszközölsz, amelyik alapvető pénzügyi alapismeretekkel sem rendelkezik. Annak, amelyiknek még a CAPE mutatót is el kellett magyarázni.
  Azt is írd akkor le, hogy milyen feltételek mellett fogod eladni a részvényt. Emelkedik 10, 20, X %-ot? Meddig tolerálod, ha tovább esik? stb.
 • Kiszamolo
  A cikk pont arról szól, hogy egy részvény mennyire leesett, milyen veszélyes az ilyen befektetés.

  Erre azzal jöttök, hogy miért írok ilyet.

  Tudom, nem bírom a kritikát, az a baj.

 • Nbazs
  @maveryck: Most én se értem, mi a probléma. Számtalanszor le lett írva, hogy a megtakarításainak egy kis részével kezdjen “kísérletezni” ha valamki valami kockázatosba szeretne belevágni. Számtalanszor olvastam a kérdést Kiszámolóhoz hogy: “Te mibe fektetsz, mutass példát”

  Most mutatott egy példát, egyúttal le is írta hogy miért, és fel is hívta a figyelmet a veszélyre. Tényleg nem értem hol itt a probléma…

 • assatum
  Mikor érdemes eladni a részvényt? Ha kell a pénz? Ha elemeztem a céget, és úgy látom, lefelé fog menni? (sajnos erre nem vagyok képes) Ha elértem a kívánt nyereséget, vagy elviselhető veszteséget? Vagy egyszerűen, 4-5 év múlva, ha esik, ha fúj? Új vagyok a témában, valami stratégiának, ötletnek örülnék. Köszi!
 • headset
  Szerintem igenis kellenek a részvénybefektetésről szóló cikkek is.

  Ez “egy blog a pénzügyekről”.
  Az olvasók között jelentős számban vannak jól kereső emberek, akik szeretnének tartalékot képezni. Ők is a célközönséghez tartoznak.

  A mai kötvényhozamok mellett nem árt, ha az emberek tudnak a termelőszférába való beruházásról is. Aki kevésbé tájékozott, annak ez lehet befektetési alap vagy ETF, de nyilvánvalóan mindkettő részvényvásárlást is jelent.

  Ezért nagyon jó, hogy vannak cikkek a tőzsdéről és az egyedi részvényvásárlásról.

  Bízzuk az olvasókra, hogy eldöntsék, hogy mi való nekik, és mennyi ismeret alapján milyen kockázatokat vállalnak.

  Én részemről nagyon köszönöm a befektetésről szóló cikkeket Kiszámolónak.
  Az itteni információból született ötletek már jelentősen növelték a megtakarításaimat.

 • Robi
  Ennyi wannabe expertet 🙂 Gondolom mindegyikuk milliardos, csak nekem kell bejarni dolgozni minden hetkoznap.. 🙂
 • mazsola
  Picit off
  Múlt héten aktiválták az erste szlahoz az erste brokert, havi 20 állandó megbízást is adtam.
  Ami már kiderült, a hölgy nem valami jó helyre tette a pénzt, mert annak 5 év alatt valami 3% hozama volt… De láttam etf-be is lehet fektetni… Ami a Kiszámolón ajánlott kategória. Ti melyiket ajánljátok?
  Vagy szüntessem + és menjek át az ajánlott KBChez, esetleg a Degirohoz?
  (Mondjuk az erste broker oldalon szereplő, kezdőknek ajánlott linken még nem rágtam végig magam…)
  Vagy, ha mindenképpen likvid eszköz kell, arra csak az állampapír jó?
 • headset

  “Ti melyiket ajánljátok?”

  A legbiztosabb kezdés a lakossági államkötvény.
  Alacsony kockázattal elfogadható kamat. Ingyenes számlavezetés az államkincstárnál. Esetleg TBSZ az adómentességhez. Közepes időtartam.

  ETF-et csak akkor vegyél, ha el tudod viselni, hogy az árfolyam akár 30-40%-ot is eshet és csak évek alatt áll vissza az eredeti értékre. Bizony ez előfordulhat a nem túl távoli jövőben.

 • headset

  “Mikor érdemes eladni a részvényt? ”

  Erre nincs rövid válasz.

  Ha trade-elni (spekulálni) akarsz, a netről ki kell választani egy stratégiát. A múltbeli adatokon tesztelni, hogy mennyire működik azon a részvényen, amivel kereskedni szeretnél (backtest). Utána 6 hónap kereskedés demoszámlával. Azután éles számla annyi pénzzel, amit gond nélkül el tudsz veszíteni.

  Ha hosszútávon befektetni akarsz, akkor lakossági államkötvény. Az állam -egyéb pénzügyi céljai miatt- még most is magasabb kamatot ad, mint a bankok. Pedig ennek fordítva kellene lennie.

  Esetleg vegyes portfólió kötvényekből, részvényekből (etf) és egyébből. Évente egyszer felül lehet vizsgálni az arányokat. Pl. lustaport.wordpress.com.

 • szocske
  , szerintem az erstebroker drága, legalábbis ha viszonylag kis összeget tartasz náluk, néhány éve bevezettek egy havi alapdíjat, ami számlánként fizetendő, így ha az embernek van 1 normál, néhány TBSZ és 1 NYESZ számlája, akkor komoly pénzt fizet ezekre évente alapdíjként, én ezért menekültem el tőlük bő 10 év után.
 • Átvernek a reklámmal
  > Átvernek, hányszor kell még leírni, hogy nem azért veszek belőle, hogy csökkenjen a veszteség, hanem mert ha 32 dollárért jónak tűnt, 18 dollárért is annak tűnik?

  És mikor jön el az a pont, amikor azt mondod, nem volt jó ötlet? Soha, mert amit kigondoltál, az örök érvényű, mint a Biblia? Te soha semmiben nem tévedhetsz? Mert gyakorlatilag ezt állítod.

  Értem én, hogy nehéz dolog, de senki ne legyen szerelmes saját magába meg egy adott papírba, ha nem jött be, nem jött be.

  Plusz a grafikon dolláros, szóval a dolláron is van még ~15% bukó. Persze lehet, hogy ezt fedezted, de az se lesz olcsó öt évre.

 • potyagyerek
  @Headset: megírom persze, ha én azt gondolom, hogy tesztet látok. Garancia nyilván nincs rá, h igazam is lesz. 🙂

  Amikor áprilisban a kirázást említettem, akkor nem gondoltam előre semmire, annyi, hogy megállapítottam, hogy eddig nem látom, hogy lett vna. Ez most elég egyértelműen az. Semmilyen fundamentum nem indokolja, hogy ennyire beszakadjon a részvény…és mégis…

 • Kiszamolo
  Átvernek, ne fárassz már könyörgöm. AZ EGÉSZ CIKK ARRÓL SZÓL, HOGY MÉG ÉN IS TÉVEDHETEK.

  Élvezitek a kötözködést, vagy ennyire nincs semmi jobb dolgotok?

  Vagy csak hozzá kell szólni bármiáron, mindegy, mit?

 • szocske
  @Átvernek “Plusz a grafikon dolláros, szóval a dolláron is van még ~15% bukó. Persze lehet, hogy ezt fedezted, de az se lesz olcsó öt évre.” mondjuk ha most vásárol akkor meg pont nyerhet ezen is…
 • szocske
  Korábban, talán egy másik cikk alatt felmerült, hogy mennyivel jobb TW-on váltani és KBC számlára utalni, mint közvetlenül a KBC-nél váltani.
  Kíváncsiságból megnéztem, jelenleg 100 000 HUF átváltásán 1,01 EUR vagy 1,30 USD a TW előnye.
 • Hát nem tudom, kicsit jobban megnéztem ezt a céget, de én egy centet se fektetnék most ide, ugyanis nem látom mitől fordulna meg a trend. Tudom pont ilyenkor kell venni. Nagyon nehéz belőni az esések alját.
 • Homeropata
  Köszi a jó tippet, épp volt egy kievéske befektetni valóm, amit jobb helyre nem tudtam tenni, így ki is használtam. Persze attól függetlenül egyedi részvényekre nem igazán szoktam rakni, inkább etf-ekbe, de hátha ebből kisül valami jó.
  Offtopik:
  Bocsi, de érdeklődnék Miklós, hogy ez az ellenőrző kód jól kizárja-e a botokat? Mivel van már modern, meg egyszerűen használható, így jó ideje tűnődök, hogy miért egy ilyen könnyen kijátszható van.
 • Daenerys Targaryenová
  Kiszámoló: “a cikkek automatikusan záródnak 50 nap múlva.”

  Vagyis ha egy régebbi témához lenne kérdés, akkor azt csak offolva lehet feltenni a legújabb poszthoz? 🙁

 • Kiszamolo
  Daener, igen. A régebbi cikkekhez már csak a spammelő robotok szóltak hozzá, ezért zárulnak le.
 • Kiszamolo
  Homero, a spamek 95%-át kizárja. Lehetne szofisztikáltabb, de a célnak ez is megfelel.
 • dmry
  @Átvernek a reklámmal
  HA! tudod, hogy átvernek a reklámmal miért most, miért nem most, miért nem tegnap, miért
  nem holnap vásárolsz, vagy értékesítesz a portfóliódból?

  korrektség!
  azt, hogy ((FELKÉSZÜLTEN)) tudni kell veszíteni már nem is említem-látra/létre, tétre, befutóra
  azért fogadom a fogadót ;):)

 • dmry

  2017-08-14 at 12:55
  Átvernek, ne fárassz már könyörgöm. AZ EGÉSZ CIKK ARRÓL SZÓL, HOGY MÉG ÉN IS TÉVEDHETEK.
  még én is. még én is? még én is!…
  a cikk arról szól, hogy Te is lehetsz telhetetlen, izé, tévedhetetlen;) és abban is tudod hol a határ!:)))
  Szerintem és mások szerint, pláne, ha fellapozzák a naplód nehéz eltagadni, hogy magad is egyfajta guru vagy, és nem érdemes, nem is lehet a pillanatnyi örömökért feláldozni eztetetetse:)))
 • dmry
  ..állj meg egy picit Miklós (javasolja számodra egy ki- és megállíthatatlan egyén)!

  Vagy ne! 🙂

 • BG
  Az a rv ami még a tegnapi igen emelkedő hangulatban se volt képes emelkedni és a trendje egyértelűen csökkenő abba sztem nem szabad belevenni.

  stopot meg kell húzni/rakni mert ha elromlik a szentiment az ilyen gyenge papírokat fogják először beverni.

 • Zupa
  Mar a repulosok is a TEVA-rol cikkeznek. 🙂
  alapblog.hu/szorongatott-helyzetben-a-gyogyszeripari-orias/
 • naa
  , a probléma a stopoddal, hogy az esetek jó részében a 3. pont valósul meg. Vagy ha olyan jó az entry-stratégiád, hogy mégsem, akkor is, amikor ez megvalósul, az felbosszant és pszichikailag befolyásol, előbb-utóbb hibázol, bosszút akarsz állni, vissza akarod venni, és még nagyobbat buksz. Kimutatták, hogy a veszteség sokkal jobban fáj, mint amennyire az ugyanakkora nyereség örömet okoz, miért kellene egy buy and hold befektetőnek stopokkal stresszelnie magát?
  A 2. esetben pedig ott van az is, hogy a rossz hírre gappel esik az árfolyam, a stopod mélyen a meghúzott szinted alatt teljesül, aztán visszakorrigál és ott vagy, ahol a 3. eset. Nem kell EURCHF-re gondolni, máskor is előfordul ez.
  Én nem kérném számon a stop hiányát egy buy and hold befektetőn. Általában igazad van, amikor stopot ajánlasz, de egyedi esetben: spekulálsz, trédelsz vagy befektetsz? Mi más van a portfólióban?
 • tnt
  Újabb kedvezőtlen hírek érkezte a Teva háza tájáról, a Credit Suisse elemzője semlegesről eladásra minősítette le a céget 13 dollárra csökkentett célárfolyam mellett, mivel véleményük szerint nem fognak egyhamar felülkerekedni azokon a problémákon, melyekkel szembe néz a vállalat. Részben ennek is köszönhetően az elmúlt hetekben lefelezett az árfolyam és egyelőre úgy fest, hogy pár napos pihenő után folytatódhat az esés. A magas hitelállomány és a csökkenő marginok az egyre erősödő verseny mellett komoly problémák elé állítják a vállalatot, melyből egyelőre láthatóan nehéz a kiút.
 • headset
  Az USA-ban perek indultak a TEVA managementje ellen, mert az Actavis Generics akvizíciójával kapcsolatos kedvezőtlen tényeket csak késve (augusztus 3-án) tették közzé és ezzel a részvények árfolyamának összeomlását okozták.

  Az ügyvédi irodák felhívják a részvényeseket, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot és csatlakozzanak a felperesekhez.

  Nem tudom, hogy ez USA-n kívüliekre is vonatkozik-e, de lehet hogy érdemes utánanézni.
  Már csak az érdekesség kedvéért is. 🙂

  https://finance.yahoo.com/news/shareholder-alert-levi-korsinsky-llp-195300680.html?.tsrc=rss

  https://finance.yahoo.com/news/shareholder-alert-bronstein-gewirtz-grossman-220400294.html?.tsrc=rss

  https://finance.yahoo.com/news/teva-pharmaceutical-shareholder-alert-former-025000049.html?.tsrc=rss

 • headset
  Üdv Potyagyerek!

  Nem tudom, olvasod-e még itt a kommenteket.

  Mit szólsz a Bayer AG (xetra) mai első órás bezuhanázásához?
  Lehet, hogy a smart money a gyenge kezektől akarja begyüjteni a részvényeket, hogy azután elindítsa az árfolyamot felfelé?

 • headset
  Az FDA elfogadta a TEVA AUSTEDO nevű gyógyszerét a “Tardive Dyskinesia” kezelésére.

  finance.yahoo.com/news/teva-announces-fda-approval-austedo-195300729.html?.tsrc=rss

  A bejelentés 12 órája, szerintem a New York-i tőzsdezárás után történt. Lehet, hogy ez meghozza a befektetők kedvét, hogy a mostani alacsony szinten elkezdjenek vásárolni.

  Ugyanakkor rontja a hangulatot, hogy naponta jelentik be ügyvédi irodák, hogy pert indítanak fontos adatok elhallgatása miatt. De ezek a perek nem a vállalat, hanem a TEVA managementje ellen indulnak.

  Kiváncsi vagyok, hogy mi fog történni tőzsdenyitáskor. Lehet, hogy tegnap volt a mélypont? 🙂

 • headset
  A TEVA záróára tegnap 15,46 volt.
  A mai nyitóár 15.74 (+1,8%).

  Az ár a nyitás utáni második 15 percben felment 16,28-ra (nyitó +3,4%).

  Utána visszaereszkedett a tegnapi maximumig (15,90 nyitó+1%) és ott ült a támaszon.

  Mégegyszer felment 16,20-ra.

  Majd visszatért a támaszig és az utolsó két órában is 15,90 volt (nyitó+1%).

  Úgy tűnik, hogy a jó hír hatása csak 15 percig tartott és nem indította be a vevőket.

  De azért nem lehetetlen, hogy a tegnapi volt a mélypont.

 • headset
  A TEVA bejelentette, hogy új kutatási eredményeket fog közölni a Fremanezumab migrén elleni alkalmazásáról.

  Ma mégis 3%-ot esett az árfolyam, 15,41-re.

  Reménytelen ez a részvény.

 • Raistlin
  Ez érdekes:
  finance.yahoo.com/news/shareholder-alert-goldberg-law-pc-175700496.html
 • headset
  “Ez érdekes”

  Legalább 10 ügyvédi iroda indított pert a TEVA managementje ellen. Most toborozzák a felpereseket.

  Néhány kommenttel feljebb én is belinkeltem hármat.