Itt a Facebook Marketplace

Mióta megjelentek a csoportok a Facebook-on, azóta folyik ott élénk kereskedelem. Akik ismerték ezt a lehetőséget, szinte már csak ott hirdették a termékeiket, mert sokkal hamarabb elment minden. Lehetett téma szerinti csoporthoz csatlakozni (“Csak Next fiúruhák” csoportja) vagy földrajzi hely szerint (“Törökbálinti anyukák” csoportja).

Már régóta akartam írni róla, mert lassan lehúzhatja a rolót a sok apróhirdetési oldal a Facebook mellett. Amiért még nem tettem, vártam, hogy az Egyesült Államokban több éve működő Marketplace, vagyis a Facebook kifejezetten apróhirdetési szolgáltatása itt is elinduljon.

Jelentem, elindult. Érdemes megismerkedni vele, gyakorlatilag feleslegessé teszi az apróhirdetési oldalakon történő hirdetést. Megadott körzetben tudsz eladó termékeket keresni/kínálni, a vevőről/eladóról sokkal több mindent tudsz, mint egy átlagos apróhirdetési oldalon. Az indexen jelent meg egy cikk róla, itt lehet elolvasni.

Share

48 hozzászólás

 • Bellu
  Jó ötlet. Bár én nem látom az ikonját a bejelentkezésnél,de lehet hogy vaksi vagyok.
 • Imre
  Én nem bízok benne annyira. A hátránya ugyanaz, mint az apróhirdetési oldalaké: megrendeli, aztán nem veszi át; meggondolja magát, szóval nem minősíti senki a szereplőket. Maradok a Vaterán inkább, ilyen szempontból sokkal jobb.

  Illetve nem tudom, hogy fog kinézni a felület, de ha úgy, mint az adásvételi csoportok, akkor mindig el fog süllyedni a cuccom és örökké frissíteni kell majd.

 • Kiszamolo
  Imre, miért, a jofogáson nem süllyed el a cuccod fél óra alatt? Ott még feljebb sem hozhatod, csak ha sokat fizetsz érte. A keresője meg olyan ótvar, hogy arról beszélni is kár.

  Én nem vagyok nagy facebook fan, annyira nem, hogy nem is vagyok fenn a facebook-on, csak ennek az oldalnak van egy facebook oldala, de akit ismerek, már csak legyintettek eddig is a jofogásra, hogy nem éri meg ott feladni a hirdetést.

  A vaterán meg mindig fizetsz és nem is keveset, ha eladsz valamit. És ott se biztos, hogy át is veszi.

 • elemes
  a fb számára ugye ebben az a biznisz kéz, hogy ha el akarod adni, akkor megrendeled pénzért, hogy többször mutassa.

  és amikor ezt megteszed, ezzel VÉGRE felhasználója leszel a facebooknak.

 • mitel hentes
  Vajon mennyi rá az esély, hogy ideológiai agymosás tárgyává teszik a Fészbukot? Gondolok itt arra, mint amikor az Airbnb-n kötelezően csatlakozni kellett a közösségi vállaláshoz, amely nem diszkriminálja például az LMBTstb. embereket. Ez néhányaknak lelkiismereti probléma volt, így kiszorultak erről a piacról.

  Nyilván, ha babaruhákat árulsz a Fészbukon, akkor nem valószínű, hogy összeakadsz ilyen emberekkel, de mi van, ha itt is kötelezővé teszik azt, hogy az adás-vétel lehetőségéért cserébe valami ideológiai sületlenséget bevállalj?

 • Kiszamolo
  Elemes, nyilván azért csinálja, hogy keressen rajta. Jelenleg nincs reklám a Marketplace-en, de biztos nem kell sokat várni majd arra sem.
 • Kövesi József
  Szerintem nem mindenkinek elérhető, én sem találom.
 • elemes
  – nem a marketplace-n lesz a reklám, hanem a facebook timeline-ra tudod felrakni hogy van eladó cuccod, XXX ezer megjelenés pár száz forint. Így te fogod a saját pénzeden reklámozni az FB marketplacét 🙂

  ***

  Akinek FB fiókja van, az még nem válik automatikusan FB felhasználóvá. Amíg nem fizet, ő csak termék.

 • jeremias
  Ez ingyen van a vevőnek/eladónak is, úgyhogy biztos sokan átpártolnak rá.

  @Kiszamolo: “Én nem vagyok nagy facebook fan, annyira nem, hogy nem is vagyok fenn a facebook-on”

  Én is így vagyok vele, csak egy álneves fiókom van, hogy néha megnézhessek szükség esetén valamit, amihez account kell. Így viszont te meg én nemigen használhatjuk majd, mert gondolom a másik fél rá fog nézni az adatlapra, és ha látja, hogy egy semmit sem posztoló fiók nulla ismerőssel, az nem fog benne bizalmat kelteni.

  Szóval ha sokan elkezdik ezt használni, az azt is jelenti, hogy aki szintén használni akarja, annak bele kell kényszerülni a facebook rendszerébe, aktívnak kell lenni ott valódi adatokkal, egyébként megbízhatatlan partnernek fog minősülni.

 • Alfa
  A diszkrimináció tilalma (ami mondjuk az alkotmányból jön) , mint “ideológiai agymosas” és akinek ez nem tetszik annak “lelkiismereti kérdés” hogy használja-e.
  Durva ez a világ, mindjárt sajnálni kezdek mondjuk pár nácit, mert szegényeket elnyomják a multik… 😀
 • Imre
  A Vatera azért jó, mert az előre utalás miatt mindegy, hogy átveszi-e vagy nem, hiszen a pénzt megkapom. Egyébként az elmúlt 9 évben egy eset volt, amikor a sikeres aukció után eltűnt az, aki megvette volna a terméket, tehát nekem működik.

  A jutalék meg elviselhető.

  A Jófogás nekem sosem működött, párszor próbálkoztam csak, de nem ment el a cucc.

 • Németh Miklós
  OFF topic, elnézést:

  Kiszámoló életbiztosításhoz nem tudok hozzászólni, egyesület@kiszamolo.hu-ra nem tudok emailt küldeni. Oka?

  Köszönettel
  Németh Miklós

 • Németh Miklós
  Megjavult, böngészőm…sorry.
 • B.Csaba
  Azzal promozzak, hogy láthatod milyen messze van tőled a leendő vevő/eladó. Ez jelenleg elég fontos. Növeli a bizalmat ha egy látens ismerősöd (valahol írtatok egy sort 5 éve) vesz tőled.
 • nincs_ingyen_ebed
  Kedves Csernok Ur,

  Szeretnek jelentkezni oktatasra, viszont a honlap szerint a marciusi a kovetkezo idopont.

  Szeretnem megkerdezni, hogy ez technikai malor avagy valoban csak marciusban lesz Budapesten oktatas?

  Probaltam az email cimre is irni, de az visszapattant.

  udvozlettel,

  Zoltan

 • antenna
  Imre, ezt a “nem veszi át” dolgot nem értem. Utánvétre gondolsz? Mert az nálam kizárva. Vagy előre utal vagy eltipeg érte és személyesen fizeti. Amúgy a vaterát én 250 pozitív értékelés, 100% után hagytam ott, mert egyrészt elkezdtek szórakozni a júzerrel (én változtassak nevet, mert az egybeolvadás miatt névegyezőség keletkezett), másrészt elképesztően drága. Harmadrészt azt is meguntam, hogy a nav már pár száz ezer Ft forgalom után elkezdi molesztálni a embert. És ne aggódj, a fészen nagyon hamar híre megy az ügyeskedőknek.
  Miklós: szerintem a jófogás nem annyira gáz. Engem az jobban zavar, hogy nincs konkurencia. Majd most kapnak az arcukba. Nem csodálkoznék, ha hirtelen leszállnának a díjak.
 • Zabalint
  hentes
  “Gondolok itt arra, mint amikor az Airbnb-n kötelezően csatlakozni kellett a közösségi vállaláshoz, amely nem diszkriminálja például az LMBTstb. embereket. Ez néhányaknak lelkiismereti probléma volt, így kiszorultak erről a piacról.”

  Vicces, mikor lelkiismereti oknak nevezik a prosztóságot…

 • Kiszamolo
  Kedves Miklós, a helyes e-mail cím kiszamoloegyesulet@gmail.com
 • szocske
  évek óta csodálkozom azon, hogy a jófogásnak miért nincs konkurenciája???
  Az megvan, hogy az apróddal ketten legyilkolták/felvásárolták a többieket (pl. az express egész nagy volt valaha, de volt még néhány kisebb-nagyobb hirdetőoldal), majd a jófogás az apródot is megvette.
  Nade miért nem csinál bármelyik tőkeerős neten jelen lévő cég egy konkurens hirdetőoldalt már évek óta?
  Ha visszagondolok arra az időszakra, amikor az apród és a jófogás harcolt az ügyfelekért, egyre fejlődött a szolgáltatás, nem volt minden apró extra fizetős, tele volt a tévé a reklámjaikkal, mióta megtörtént a felvásárlás semmi fejlődés nem történt.
  Simán megérdemli, hogy most jöjjön a nagy gonosz facebook és kicsinálja :S
 • Imre
  @antenna: nem, utánvéttel csak egyszer szívtam meg, azóta soha. Arra gondoltam, hogy kéri, aztán eltűnik és nem érem el. Illetve egyszer 4.000.- Ft-ot utaltam előre egy FB-csoportban és nem kaptam meg az árut.

  A NAV nem probléma évi 10.000.- Ft eladással 🙂

  Majd kiderül, milyen lesz a Marketplace, biztosan lesznek előnyei meg hátrányai is.

 • Viktor
  Sziasztok!
  Ez a Marketplace mikortól fog működni? Vagy másoknak már működik?
 • methyou
  Én is elég sikeresnek érzem a fb-on való adásvételeket. Pl. babakocsit felraktam a jófogásra meg pár baba-mama csoportba, ahol az ország minden tájáról látják, csak épp 200 km-ről elég problémás, de azért kérdezget fél órán át, meg lopja az időmet feleslegesen. Vagy felrakom a kerületi csoportba és pár óra múlva elviszi valaki 5 km-es körzeten belül. Gyerekruhák ugyanez: délután találkozunk a játszón és kész. De kütyü, kocsi, ingatlan, akármi elég hatékony tud lenni, ha helyi szinten potenciális emberekre tudsz találni.
 • AAA
  OFF:

  hentes

  Ezért nem tűrik a multik a diszkriminációt:

  hu-hu.facebook.com/avakmajom/posts/1692317247743873

 • Dr. Rabbit
  Magyar felhasználóknak még csak mobli appból érhető el (Android és iOS), asztali böngészőkből nem…
 • ügyvéd
  Mi az a “Facebook”? 😀
 • Mr. Heisenberg
  Nekem az FB csoportban hirdetéssel van nagyon rossz tapasztalatom. Eőször “foglal”, aztán kérdez ezerrel, végül eltűnik, mert a párját nem érte el. A jófogás ezerszer jobb a fapados FB csoportnál. Érdekli, felhív, elmondom, ha kell jó, ha nem kell lépünk tovább. A marketplace-re kíváncsi leszek, de ennél a csoportosdinál, adminnal (!) együtt. Ehhh… még a villanyoszlopra tűzött cetli is jobb.

  Értelemszerűen mindent csakis előre utalással. Ha problémázik, felvetem neki, hogy kapja az először jószágot, akinek több vatera pozitívja van… Ha neki több van, mint nekem, akkor küldöm az árut utánvéttel. Ha nekem van több pluszom, akkor előre fizet 🙂

 • barna
  A marketplace-nél csak ahhoz jut el a hirdetés, akihez a FB akarja, nem?
  Míg egy adok-veszek csoportban több olyan ember is van, aki mondjuk nem az ismerősöm…ez utóbbi nekem hatékonyabbnak tűnik.
 • Tibor
  A jofogas nem mas mint a francia leboncoin egy eleg silany, szanalmas koppintasa.

  A facebook szamara meg az bennunk a felhasznalokban az uzlet, hogy ott mi nem az ugyfelek vagyunk. Hanem mi vagyunk a termek 🙂 Ezert ingyenes.

 • Tibor
  hentes ez nem lesz, ez mar reg van.

  Ami a csavar a dologban, hogy pl egy lakashirdetesre nem irhatja ki az ember, hogy nem akar feketet vagy arabot. Ezert nem is irja ki. Viszont vegso soron mindig a tulaj donti el hogy a dossziek kozul melyiket valasztja. Elvegre megis a te lakasod, annak adod ki akinek akarod, nem kenyszerithetnek hogy kiadd valakinek.
  Tehat mi az eredmenye az egesznek? Hogy szegeny fekete/arab/kulfoldi foloslegesen farad egy csomoszor, mert nem mondhatjak meg neki az elejen hogy nem, igy vegig kell jatszani a komediat, ami teljes idorablas mindenkinek.
  Holott ha kapasbol rakereshetne, hogy hol nincs problemaja a tulajnak vele, akkor sokkal hamarabb talalna lakast.
  Vagyis azokra ut vissza a piszi, akik vedelmere kitalaltak.

 • Expat

  Lehetséges hogy akkor Facebook Marketplacen jutunk hozzá a hivatalos kiszámoló videókhoz? Nagyon várjuk ám. Már több mint fél éve semmi infó, mikor érhetőek el, hogy áll a fejlesztés?
 • Zabalint

  Abból kell kiindulni, hogy az emberek többsége normakövető, azt csinálják, amit a társadalom diktál nekik. Ha az a társadalmi norma, hogy nem adunk ki szobát négernek, melegnek, balkezesnek, zöld szeműnek, Béláknak, stb., akkor nem fog kiadni. Ha ezt nyíltan kiteszik hirdetésbe, akkor ez létrehot vagy erősít diszkriminatív társadalmi normákat, az átlagember úgy gondolja, ez így van rendjén. Ezért bizony mindenki rosszabbul jár, akit így diszkriminálnak, az még inkább, ha nem társadalmi norma ez, akkor viszont csak néhány rejtőzködő rasszistánál/homofóbnál kell a komédia, ami ritkán rabol el időt.

  Mellesleg a legtöbb ember egyetért abban manapság, hogy nem oké, ha a négereknek hátra kell ülniük a buszon, ha valaki magánbusztársaságot alapítana, az se vonná kétségbe jó eséllyel ezt a normát. Valamikor viszont ez nem volt norma, hanem az ellenkezője volt az.*

 • Zabalint
  * Nem gondolom, hogy szoba kiadásnál, vagy apróhirdetésnél máshogy kellene működnie mindennek. Az a hozzáállás, hogy nyugodtan írjuk ki, hogy nem adjuk ki a szobát négernek, mert az neki is jó, hisz nem csinál felesleges kört, nem csak hogy szalonrasszista, de álszent is.
 • Családfő
  A Tibor által leírtakban sok az életszagú rész. Szerintem nagyobb álszentség, hogy a nagy cégek csupán “aláíratnak” vagy kötelezően “elfogadtatnak” különféle polkorrekt témákat, irányelveket és ezzel a részükről az ügy lezárva, a hátsójuk levédve. Miközben a valóságban számos esetben azzal ellentétesen történnek az események.

  Az nyilván nem kérdés, hogy a diszkrimináció általánosságban helytelen – miközben arra nincs még meg az egyetemleges válasz, kb. sosem lesz, hogy hol ebben a határ. Pl. diszkriminálva vagyok-e, hogy nem szülhetek-e gyereket, ha épp ahhoz lenne kedvem, vagy úgy érezném, hogy csak akkor lennék teljes ember. 😉

 • Zabalint
  @Családfő
  Nagyjából annyira “álszent”, mint olyan moderálási alapelveket lefektetni egy fórumon, hogy ne trágárkodjanak, személyeskedjenek. Nyilván lehet mondani, hogy ezek az emberek otthon úgyis ordenáré módon beszélnek egymással, vagy akár online privát üzenetekben, akkor meg minek szabályozzák…

  De mondhatnám azt is, hogy álszent dolog törvényt hozni úgy, hogy tudod, hogy mindig akad olyan ember, aki nem tartja be, és nem is fog lebukni.

  Azért elég nagy különbség van aközött, hogy akadnak a társadalomban rasszisták/homofóbok, meg aközött, hogy nyíltan hirdethetik a nézeteiket egy rasszizmus/homofóbia ellen elkötelezett szolgáltató oldalán.

  De megfordítom a dolgot, ha Tibor szerint le van tudva a probléma azzal, hogy aki meleg, az majd keres olyan szállást, ahol nem írják, hogy melegek kizárva, akkor Tibor is szabadon kereshet az airbnb helyett más oldalt, ahol hirdethet.

 • Zabalint
  @Családfő
  “Az nyilván nem kérdés, hogy a diszkrimináció általánosságban helytelen – miközben arra nincs még meg az egyetemleges válasz, kb. sosem lesz, hogy hol ebben a határ. Pl. diszkriminálva vagyok-e, hogy nem szülhetek-e gyereket, ha épp ahhoz lenne kedvem, vagy úgy érezném, hogy csak akkor lennék teljes ember. ”

  Pedig egyértelmű adott esetben:
  Ha férfi vagy, nem tudsz gyereket szülni. Ha az orvostudomány olyan szonten lenne, hogy mégis, akkor tudnál. Ennek semmi köze a diszkriminációhoz, a biológiához van köze. A diszkriminációnak ahhoz van köze, hogy kiadod-e az ilyen férfinek a kecót hétvégére.

  Ha valakinek zokni fétise van, és te ezért nem adod ki neki az airbnb-n hirdetett lakásodat, az diszkrimináció, mert amúgy is mi közöd lenne hozzá. Ha az a fétise, hogy lakásokat ver szét, akkor viszont nem diszkrimináció, ha nem adod ki…

 • Családfő
  Zabalint, nem értünk egyet.

  Egyébként miért diszkriminálnád azt, akinek a lakás szétverése a fétise? Mi alapján mondod azt, hogy az már nem fér bele?

  Szóval lehet ezt próbálni egyszerűsíteni, de attól még nem az.

  Mondom ezt úgy – mielőtt félreértik azok, akik nem “ismernek” itt -, hogy az igazán toleráns és nyitott emberek táborába tartozom. Ettől még a kérdések léteznek.

 • Zabalint
  @Családfő
  “Egyébként miért diszkriminálnád azt, akinek a lakás szétverése a fétise? Mi alapján mondod azt, hogy az már nem fér bele?”

  Egyszerű, jó eséllyel kárt tesz a tulajdonomban. Egy szőke hajú, balkezes vagy éppen honoszexuális vendég viszont semmivel nem jelent nagyobb kockázatot, mint egy jobbkezes, barna hajú vagy heteroszexuális. A te kérdésed nem létezik egyszerűen, legalábbis ha élni és élni hagyni elven közelítjük meg a dolgokat.

 • Zabalint
  A tolerancia, és a diszkrimináció kerülése meg nem valami hóbort vag polkorrekt izé, hanem emberi érték.
 • Alfa
  Én addig örülök, amíg idióta nácik (na jó, csak rasszisták) nem akarják kiadni a lakásukat gazdag, normális muszlimoknak. Majd kiveszik az enyémet.
  (Eddigi bérlőim felé muszlim volt. Nem direkt kerestem őket de így alakult)
  A hülyeség és bigott előitéletesség nem kifizetődő
 • szocske
  Lehet, hogy csak egy kipipálandó pont az airbnbnél a diszkrimináció tiltása, de működik: a személyes tapasztalataim szerint meglepően felülreprezentáltak a melegek a felhasználók között.
  Ebből arra következtetek, hogy a melegek szívesebben foglalnak airbnb keresztül, mint másik közvetítő oldalon, és nem kizárt, hogy ez az airbnb vonatkozó politikájának köszönhető.
 • Családfő
  szocske, örömmel hallom, hogy tapasztalatod szerint ez működik airbnb-n.

  Alfa, pontosan. Nem ugyanezt, de hasonló forgatókönyvet már láttam sokat. Aki nyitott és toleráns, az nem csak hozza az alapot, mint ember, de hosszabb távon jobban is jár.

  Zabalint, úgy érzem, kiforgatod a szavaimat. Mindettől függetlenül diszkrimináció meg nem válaszolt kérdései léteznek, körbevesznek, és ne is szűkítsük csak le az LMBTQ körre.

 • jOy
  @Zabalint: tolerancia az, mikor a társadalom elfogadja, hogy vannak melegek és vannak homofóbok. Ha te csak az első csoportot tartod elfogadhatónak, akkor a másodikat diszkriminálod. A nálunk fejlettebb demokráciának tartott Hollandiában és Dániában egyszerre vannak jelen bevándorlók nagy számban, és az idegenellenes pártok. Ők ezt természetesnek veszik, számukra ez (is) a tolerancia.
  Szöcske utalt arra, ami másnak fel sem tűnt: ha a hirdető nyíltan kiírhatná, hogy kit lát szívesen, akkor (a fenti példánál maradva) nem csak a homofóbnak nem kellene felesleges köröket futnia, hanem a melegbarát szállást keresőknek sem!
 • Zabalint

  “tolerancia az, mikor a társadalom elfogadja, hogy vannak melegek és vannak homofóbok. Ha te csak az első csoportot tartod elfogadhatónak, akkor a másodikat diszkriminálod.”

  Nem, nem diszkriminálom a homofóbokat. Diszkrimináció az lenne, ha egyetértenék azzal, hogy valaki kiteszi a szállás hirdetésbe, hogy homofóbokat nem fogad. Azzal nem diszkriminálom, ha egyetértek az airbnb gyakorlatával, hogy nem engedi, hogy melegeket diszkrimináljanak a szállásadók.

  Vagy akkor szerinted az USA-ban diszkriminálták a KKK tagokat azok, akik kiharcolták, hogy a feketéknek ne kelljen hátra ülni a buszon? Mellesleg ezt is nyugodtan rá lehetne bízni ilyen alapon a busztársaságra, főleg ha magán, aztán majd max. nem azt a busztársaságot választanák a feketék, ugye? Ez szerinted is rendben lenne, nem?

 • Zabalint
  @Családfő
  Vannak meg nem valaszolt kérdései a diszkriminációnak, csak nem úgy, ahogy feltetted a kérdést. Mert az egyik példa senkinek sem ártó dolog volt, max. a bérbeadó egyéni ízlését zavarhatja, a másik viszont eleve ártalmas a bérbeadónak. Nyilván lehetne hozni ennyire nem egyértelmű példakat is.
 • jOy
  @Zabalint: ugyan, miért lenne a részedről diszkriminatív, ha tolerálod más cselekedetét, akkor is, ha nem értesz vele egyet? Az tolerancia, amit fentebb magad is értékesnek véltél.
 • Zabalint

  Teljesen igazad van, mostantól a kannibálokat is tolerálni fogom, had egyenek embereket…
 • Zabalint
  Még egyszer:
  Ha valaki rasszista, az az ő dolga, még ha nem is értek egyet vele. Ellenben ha ez a rasszista ember egy busztársaságot vezet, amelyiknek az alapszabálya, hogy feketék csak a busz hatuljába ülhetnek, akkor ezt a diszkriminaciót bizony nem kell egy toleráns embernek tolerálnia. Ilyen alapon toleráljuk a bűnözőket is…
 • Körtefa

  Nyilván addig célszerű tolerálni, amíg másnak nem árt a cselekedete.