Többé nincs vele semmi költség

Az egyik biztosító árul olyan befektetési lehetőséget a “prémium ügyfeleknek”, ami nem havi megtakarítás, hanem egyösszegű befizetés. A “beutalási díj” (ők hívják így) elég meleg pite, 3-4-5% jellemzően, vagyis több százezer forint még egy kisebb összegnél is, de utána nincs vele több költség az üzletkötők szerint.

“Kovács úr, ezt a békát le kell nyelni, de utána olyan jó lesz magának, hogy mindenki irigyelni fogja érte.”

Nem először hallom, hogy így adják el a terméket, hogy a kezdeti díj után már semmit nem kell fizetni. (A mai ügyfelet is ezzel etették, csak volt annyi esze, hogy üzletkötés előtt még felhívott. Innen a cikk apropója.)

Ezzel csak az a probléma, hogy egyszerűen nem igaz.

Ugyanis alapkezelői költség utána is van, amit évente vonnak le a bennlévő pénzedből, csak ezt nem veszed észre, mert beleépítik a hozamba. Egyedül a KIID vagy kiemelt befektetői információk nevű dokumentum árulja el ennek mértékét. Nekem is sok kattintásba került, mire előhalásztam a cég oldaláról ezeket a dokumentumokat, valamiért nincs a kirakatban, de mivel kötelező kitenni, előbb-utóbb te is meg fogod találni.

Véletlenszerűen az egyik választható alap leírására kattintva ezt találjuk ebben a tájékoztatóban:

Évente(!!!!) 1,87%-ot számolnak fel a bennlévő pénzed után újra és újra, illetve ha a hozam meghaladja a benchmarkot, még annak az ötödét is megtartják maguknak. Csak hogy tudd: tavaly 0,23%, tavalyelőtt 0,31%, előtte 0,2% volt a benchmark. Vagyis ha az 1,83% levonása után is még van mondjuk 4% hozam, akkor újabb 0,75%-ot elvesznek belőle. Ha még nagyobb a hozam, még többet.

(Hogy a jegyzési, visszaváltási költséget felszámítják-e ebben a konstrukcióban, nem tudom, ezért most azzal ne törődjünk. Lehet, hogy azt váltja ki a “beutalási díj”.)

Tehát az a “semmi további költség” nincs úgy igaz, hogy “csak” 2,5% van évente. De az árlistában is van egy “dijkulcs” nevű tétel, amit nem fejtenek ki, mi is lenne az. Ott is zömével 2,5%-okat fogsz találni.

Összegezzük: kifizetsz 3-4-500 ezer forintot azért a lehetőségért, hogy befizethess egy olyan befektetési alapba pénzt, ami további évi 2,5%-ot levon a pénzedből. Mennyit jelent 15 év alatt az a kis semmiség? Legyen 14 millió forintod, fektesd be 15 évre. Vegyél belőle például nemzetközi részvény ETF-et 0,2% költséggel, majd fizess a brókercégnek évente 0,2% számlavezetési díjat. A hozam legyen 7% évente. Ebben az esetben lesz 37,482 millió forintod a költségek után.

Most vegyél ugyanilyen alapot a fenti konstrukcióban. A hozam ugyanannyi, hiszen (közel) ugyanabba fektet ez is, ha szintén a nemzetközi részvény alapot választod. Csak a költségek különböznek. A teljes pénzed 26,281 millió forint lesz 15 év múlva a költségek után.

Vagyis 14 millió forintnál 11,2 millió forinttal lesz kevesebb pénzed 15 év alatt. (Meg persze az inflációval, de most azzal nem számoltunk.)

Ennyit arról, hogy “de utána nincs vele semmi költség”. De van, csak te nem tudsz róla. 11 millió forintért, vagy másként 80% összköltségért (az a kamatos kamat ugye) már csak érdemes lenne ezeknek utánajárni és nem elhinni, ha valaki azt állítja, hogy többé nem lesz vele kiadásod.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

92 hozzászólás

 • Fogorvos
  KD: az adó-visszatérítésre Max évi 150.000 Ft ot kapsz, ehhez 750.000-et kell befizetni (plusz a pénztár költsége). Olyat válassz, amire sok magán fogászat tud számlát adni (pl. Premium), és kérjél több helyről is árajánlatot. Üdv Fogorvos
 • koszasemmit
  tudsz hasonlóan alacsony kockázatú, hasonlóan likvid befektetést? Van néhány millióm, amit azonnal be is fektetnék, ha tudsz jobbat. Tényleg kíváncsi vagyok milyen más alternatíva van az állampapíron kívül. Szerintem a KP-ban tartásnál azért jobb valamivel.
 • naa
  “Annyira sz.r így élni, gyakorlatilag 24 órában arra figyelni nehogy valaki át…”
  Azért nem ennyire rossz a helyzet, a szupermarketben pl. soha nem figyelem, hogy a nagybevásárlásnál jót üt-e be a pénztáros, mert miért ne úgy tenne, nincs motiváció, és a véletlen hibák nem érzékelhetők hosszú távon.
  Ellenben ezeket a befektetéseket nagyon is meg kellene nézni, mert ahogy itt levezetődött, nagyon nem kerekítési hibáról van szó ide vagy oda.
  Az emberek nagy része ennek ellenére a piszlicsáré dolgokat árgus szemekkel figyeli és lecsap a legkisebb véletlen hibára, ellenben mint látjuk, a drága és semmirevaló befektetési, “biztosítási” szolgáltatások és alapkezelők még mindig vígan élnek belőlük…
  Az ingatlannal kapcsolatos költségek (felújítás, építés, stb.) határeset, ott engem is lehúznak valószínűleg, és nem kerekítési hibával, de azt okosban menedzselni nincs idegrendszerem
 • Szabolcs
  Doktor Sör Kálmán
  2020-09-25 at 10:11

  nem rossz, csak felesleges a végén megmagyarázni és melózni vele… 🙂

  Állampapír kérdéskör: havi 100K, vagy 2-3M körül nincs semmi más értelmes alternatíva ma itthon, és a világon sem hiszem, hogy sok lenne… Az a helyzet, hogy ennél nekem jóval több van most, amivel kezdenem kéne vmit, de nem találom a tuti megoldást 🙁

 • Szabolcs
  Diploma kérdés: na ne már, lehet, hogy Nektek a falon lóg bekeretezve, de ma már én sem vagyok büszke rá. 🙂
 • 2cents
  : a Kiszámoló akadémia 15 órás anyagát már végignézted? (Ott a link a cikk végén is.) Egyébként ennyi pénzt nyugodtan gyűjts az államkincstári számlán prémium/MÁP+/eurós prémium állampapírban vegyesen, plusz ha alkalmazott vagy, akkor önsegélyző- és egészségpénztárba toljál be évente max. 750e Ft-ot az adókedvezményt visszaigényelve. Ha meg összejön a 6 havi megélhetésednek megfelelő összegen felül (az egy vésztartalék, amit viszonylag likviden kellene tartani), akkor egy normális, megbízható brókercégnél nyithatsz egy értékpapír számlát, és megmondják, hogy hogyan tudsz indexkövető ETF-be fektetni.
 • Indexkövető
  Ez a biztosító az Aegon Prémium?
 • Péter
  Sziasztok.

  Szeretem mikor valaki okos (pl. Reálhozam) benyögi mennyire nem jó befektetés ez meg az, utána meg felszívódik, saját tapasztalatot, elért eredményt nem oszt meg. Én példáult ingatlanba, részvénybe, állampapírba fektettem, és az állampapír nem teljesít rosszul, azt is figyelembe véve, hogy a legbiztonságosabb mind közül.

 • Reálhozam
  ,

  Ha semmilyen kockázatot nem akarsz vállalni, akkor neked jó az is. Csak nem tudom, mi értelme van olyan dologban tartani a pénzt, ami lassan, de BIZTOSAN veszteséget okoz. Azért, mert az biztonságosnak mondott befektetés? És ez neked elég, és megnyugszol tőle? Neked csak ennyit ér a saját pénzed?
  Mindenki ezzel mentegetőzik, hogy kockázatmentes. És??? Akkor már nem számít a veszteség? Sosem értettem. Legalább egy minimális kockázatot illik vállalni, hogy az ember pénze ne menjen a levesbe. Ingatlanalapok között például nagyon sok van, ami kenterbe veri az állampapír hozamát, és közel sem annyival nagyobb a kockázata.

 • Kiszamolo
  Realhozam, nézd meg, mekkorát zuhantak az ingatlanalapok 2008-ban. Az angliai alapok még most sincsenek talán nullán.

  A legtöbb magyar alapban meg a pénz több mint fele 0%-os állampapírban áll.

  Szóval csak óvatosan az ilyen tanácsokkal.

 • Reálhozam
  @Péter
  Ahogy látod, nem szívódtam fel. Én 80%-ban részvényekkel kereskedem, de ezt nyilván nem ajánlom mindenkinek, ezért nem is írtam.
  @Kiszámoló
  Nem érdekelnek az angliai ingatlanalapok. A bamosz.hu alapkereső összehasonlításában pedig a magyar ingatlanalapok igenis jól teljesítenek. Ha a tőke fele 0%-os állampapírban áll, akkor ahhoz képest pedig nagyon jól. Ha valaki nem az államnak takarít meg, hanem magának, akkor nem vesz állampapírt, mert reálértéken kevesebb pénzt fog visszakapni, mint amennyit beletett.
 • Peter
  Kedves Realhozam.

  Vegignéztem pár ingatlan alapot (6) ebből kettő produkált 6-7%-os hozamot az elmúlt 5 évben. A többi 2-3%-ot. Szóval ezt azért nem látom túl meggyőzőnek, a MAP+ helyett. Egyéb ötleted van, saját példa alapján, amit a MAP-ot jelentősen verő, likvid, biztonságos befektetésnek tartasz?

  Köszönöm.

 • Lui
  Én ezért nem fektetek be sehova, nekem ne legyen költség ha beteszem valahova a pénzemet. Majd ha hitelt, kölcsönt veszek fel, arra lehet. De ha én adom kölcsön valakinek a pénzemet, arra nehogy már költséget számoljon fel.
 • Reálhozam

  A 11 db, legalább 5 éves múlttal rendelkező magyar inagtlanalapok közül 7-nek az állampapírt meghaladó hozama van 5 éves időtávon. A 7 db, legalább 10 éves múlttal rendelkező közül pedig 4 múlta felül az állampapírhozamot.
  Ebből már lehet választani szerintem.
  Az utolsó mondatodhoz: a befektetés “arany háromszöge” itt is érvényes. Ha likvid és biztonságos befektetést akarsz, nem kapsz magas hozamot. Ha magas hozamú, likvidet, akkor nem lesz (annyira) biztonságos. Ha pedig magas hozamot szeretnél viszonylag nagy biztonsággal, az nehezebb dió, és tuti nem lesz likvid.
  Az egész témát csak arra akartam kifuttatni, hogy a megkeresett pénzét az ember ne inflálja el tudatosan, csak mert az biztonságos. Ha neked a biztonság az első, az teljesen rendben van, csak tudd, hogy negatív hozamod lesz belőle. Nekem ezt senki nem tudná lenyomni a torkomon, de hát nem vagyunk egyformák.
 • Péter
  Kedves Reálhozam!

  Akkor még egyszer leírom. Olyan befektetést szeretnék, ami likvid, biztonságos, mégis van rajta valamennyi hozam. Nekem 60-20-20% megoszlásban részvényben, föld-lakó ingatlanban és állampapírban van a megtakarításom. Nagyobb részvény arányban nem hiszek, mert ha beüt a gebasz, akkor baj van, lásd OTP Supra … sorolhatnám.
  Szóval megint megkérdezem, mit javasolsz állampapír helyett, ami legalább annyit hoz, lkvid és biztonságos?

  Köszönöm.

 • Reálhozam
  @Péter
  Erre írtam, hogy ilyen nincs. Nem találsz olyan befektetést, ami egyszerre likvid ÉS biztonságos ÉS magas hozama van. Az állampapír sem felel meg mindegyiknek, és nem fogsz ilyet találni. A háromból egyről le kell mondani.
  Én részvényekkel kereskedem aktívan, long és short irányban is, és nem ülök benne évekig. Nagyon szeretek vele foglalkozni, úgyhogy nekem abszolút testhezálló, és tisztességes hozamot tudok elérni.
  Van pár garázsom és kisebb raktárhelyiségem, amiket kiadok bérbe. Ezek évente 8-9% hozamot tudnak hozni, de kevésbé likvidek. Ez a hozam nagyjából eléri a valós inflációt, és talán az értékük sem zuhan be hosszútávon, úgyhogy nálam ezek a legkevésbé kockázatos dolgok.
  Annyi pénzt tartok teljesen likvid helyen, amire nagyon hirtelen szükségem lehet. Ez 2-300.000 Ft. Ha több kell, a külföldi brókerszámlámról 2 munkanap alatt itt van a pénz, és meg van oldva.
 • 2cents

  Te 10 éve tudtad előre, hogy melyik lesz az a 4 alap, amelyik nem hoz majd kevesebbet, mint “az állampapír hozam”? (És melyik állampapír hozam? 10 éve nem is volt PMÁP/PEMÁP/MÁP+ )
 • Reálhozam

  Azt mindenki tudja, aki minimálisan tisztában van a pénzügyekkel, hogy állampapíron nem lehet reálhozamot elérni. Tehát annál nem nehéz jobbnak lenni.
  A kérdésed elég ügyefogyott. Honnan tudtam volna? Nyilván senki nem lát a jövőbe, és most sem tudnám megmondani, mi lesz 10 év múlva. De ha mindenképpen fogadnom kellene rá, egyetlen forintot sem tennék arra, hogy az állampapír megver egy jól felépített portfóliót.
  Aki kiválaszt egy darab bármilyen befektetési alapot, és abba teszi az összes pénzét, az aránytalanul nagy kockázatot vállal. Lehet, hogy sokat keres vele, ha ráhibázott a legjobbra, de ez nem az a műfaj.
  Ezért, mivel nem látok a jövőbe, nekem teljesen más a stratégiám, mint hogy befektetési alapokra bízzam a pénzem.
  Az ingatlanalapokat példának írtam azért, mert szerintem a teljesen tudatos, direkt pénzvesztés nem jó döntés, és vállalni kell valamennyi kockázatot.
 • Multibagger
  A helyes megközlítés, ha valaki meg akarja verni a piacot és normális/szemmel látható hozamot szeretne:

  1) Vásárolj kiváló cégeket
  2) Vásárláskor fizess fair árat értük
  3) Építs koncentrált portfoliót (10-15 részvény)
  4) Ne csinálj semmit 5+ évig

  Ez a világ legunalmasabb dolga, ha valaki jól csinálja.

 • Péter
  Kedves Reálhozam!

  Akkor grat hozzá. ÉS milyen hozomakot érsz el részvény kereksedéssel, mondjuk 10 évre visszatekintve?
  Melyik brókercélgnél kereskedsz?

 • Reálhozam
  @Péter
  Egy angol cégnél vagyok, a CityIndexnél. Nem mindenben tökéletes, de nekem megfelel. Lehet tőkeáttétellel is shortolni, amit nem mindegyik cég enged meg. Meredek pálya a kezdőknek, de ha az ember észnél van, akkor jó lehetőség.
  Az utolsó 10 évem átlagos tiszta hozama 17-18% között van, ebből egy évem sem volt mínuszos. Mondjuk ilyen bika időszakban vicces is lenne. 🙂
  A benchmarkom egyértelműen az S&P500. Swing trade-elek, nem hosszútávra veszem a részvényeket.
  Ha nem lenne nálunk lejáratva ez a kifejezés, akkor büszkén mondanám, hogy spekuláns vagyok.
  Az elején sok hibát elkövettem, drága is volt, de mára elértem, hogy magabiztosan tudok profitot termelni, és van egy olyan rendszerem, ami nekem bevált, és tudom működtetni.
  A feleségemnek van munkahelye, én nem dolgozom, tehát részben ebből élünk. A profit legnagyobb részét kiveszem, egy stabil tőke van mindig a brókerszámlán.
 • Second Wave
  Realhozam
  a cityindex egy forex bróker. Még mielőtt a MÁP+on megedződött spekik nekiállnak visszaváltani a kötvényeiket 🙂
 • naa
  “a cityindex egy forex bróker” A kötelezően kiírt szöveg szerint ügyfeleik 74%-a összességében pénzt veszített náluk. Ez az arány meglepően hasonló az összes CFD/Forex szolgáltatónál…
  Realhozam tehát a 26%-ban van, aki keresett a trade-eléssel. 10 év távlatában nézve pedig gyanúsan a legfelső néhány %-ban. (Sokan vannak, akik néhány év átlagában keresnek. Aztán jön az úthenger, éppen mikor úgy érzik, akkora királyok, hogy ők nem veszíthetnek.)
 • Kiszamolo
  meg aztán az elmúlt tíz évben ha valaki betette a pénzt S&P 500 tőzsdeindexbe és ült a fenekén, semmit nem csinált, dollárban keresett 14,43%-ot. Mivel 2010 szeptemberében a dollár 197-210 Ft volt, így forintban még további bő 50%-ot is keresett. A kettő együtt kiad kb. 19%-ot évente.

  Vagyis jobban járt az, aki csak vett és ült, mint aki kockázatott 10 éven át.

 • Reálhozam
  Wave
  Hülyeségeket ne írj, ha nem néztél rendesen utána.


  A néhány év relatív meghatározás, 10+ év nálam már túl van ezen a határon. De elfogadom, ha nálad nem.

  @Kiszámoló
  Mivel az amerikai tőzsdén kereskedem, a dollár árfolyamváltozása engem is ugyanúgy érint, mint mindenki mást. Péter kérdése a tőzsdén elért eredményemre vonatkozott, legalábbis én így értelmeztem. Ezért azt írtam. Dollárban keletkezett a leírt hozamom. Ez így lesz a jövőben is, annak minden velejárójával együtt.

  Mindenkinek: egyetlen szóval sem állítottam, hogy én lennék a legnagyobb befektetőkirály, mivel nem is így van. Ha úgy gondoljátok, hogy ez nem kiugró eredmény, elfogadom, legalább akkor ti is könnyen elérhetitek. Kívánom nektek, hogy így legyen.
  Én azt hittem, hogy ez egy olyan blog, ahol egy őszinte kérdésre nyugodtan adhatok őszinte választ. De hogy még a blog-gazda is így reagáljon, az sok.

 • Reálhozam
  folyt…
  Különösen annak fényében, hogy a pénzügyek nagy tudorának állítja be magát.
  Egyik blogtársatok kérdésére válaszoltam, őszintén, mert nincs mit titkolnom. De ahelyett, hogy elkezdtünk volna értelmesen társalogni erről a nagyon is színes és izgalmas témáról, csak a leszólások jöttek. Hogy irigységből vagy más miatt, az nem nagyon érdekel.
  Valamint a továbbiakban ez a blog sem. Ezt mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Sziasztok!
 • V
  en ezt emelnem ki hozzaszolasaibol: “Nem találsz olyan befektetést, ami egyszerre likvid ÉS biztonságos ÉS magas hozama van.” ez igaz, egy aprocska korrekcioval: nem magas hozama van hanem magas hozama LEHET. Mert sokan csak ugy gondolkodnak a reszvenyekrol hogy magas kockazatuak, de ilyen hozzaszolasokbol latni hogy nem is ertik a kockazat mibenletet. Mig egy kotvenynel jo esetben megkapod a neverteket addig egy reszvenyt az eppen aktualis arfolyamon tudod likvidalni. Ami lehet a bekerulesi ar alatt is! Ha nem igy lenne akkor tenyleg teljesulne ez a nagy folennyel tett kijelentes miszerint mindenki hulye aki allampapirba fektet. Ezen a nagy bika piacon egyszeruen tul jo vilag van ahhoz hogy a fenti elfelejtodik, de egy marciusihoz hasonlo korrekcional megnezem a 100% reszvenybe fektetok reakciojat amikor az allampapirokat visszavalto kisebbseg megerkezik vasarolni
 • matetoth

  és abban a számban még az alternatíva (tőke) költség sincs benne. Tehát 74% nominálisan veszt pénzt. Bele sem merek gondolni, hogy mennyien veszítenek rajta évek “tanulását”, kamatot és esetleg családot.
 • Hacsi
  “egy marciusihoz hasonlo korrekcional megnezem a 100% reszvenybe fektetok reakciojat ”
  Aki komolyan foglalkozik a tőzsdével,annak ez is lehetőség. Esésben ugyanúgy pénzt lehet keresni, mint emelkedésben.
 • masik medve
  “egy marciusihoz hasonlo korrekcional megnezem a 100% reszvenybe fektetok reakciojat amikor az allampapirokat visszavalto kisebbseg megerkezik vasarolni”

  Szerintem ezek az emberek meg pont most szálltak be (longgal természetesen), augusztus végén, a csúcson, hogy a következő nagy esésnél kiszálljanak. Mondom ezt a partvonalról, közben azt is gondolom, hogy a következő nagy esés csak wishfull thinking részünkről. Aztán az is lehet, hogy nagy esés után 20 év oldalazás jön, mint Japánban.

  Egyébként csak a tech szektor ami szárnyal, ezek húzzák fel az sp500-at is a 25% részesedésükkel, minden más padlón van. A tech szektor meg akkor és csak akkor fog bedőlni (dotcom lufi 2.0), ha az amcsi döntéshozók megnézik és megértik a The Social Dilemma című netflix dokut és betiltják az MI ilyen jellegű felhasználását, kivéve persze ha nem kenik meg őket ezek a vállalatok.

 • L

  “Én azt hittem, hogy ez egy olyan blog, ahol egy őszinte kérdésre nyugodtan adhatok őszinte választ. De hogy még a blog-gazda is így reagáljon, az sok.”

  En nem latom, hogy a valaszod utan es ekozott a sertodott kommented kozott barki is okot adott volna sertodesre. Te irtad valakinek, hogy hulyeseget irt, ez az egy serto bejegyzes szuletett szerintem…

 • Second Wave
  L
  Még előtte valaki írta, hogy az államkötvény vásárlók pénzügyi értelemben menthetetlenek.
 • Hacsi

  Nem hiszem, hogy @Reálhozam az én védelmemre szorulna, de ha mgnézed, az írására csak és kizárólag negatív, kötözködő választ kapott. Senki nem írta le azt, hogy gratulálok, ez szép eredmény. Tudom, itt bárki írhat bármit, de ez akkor is elég feltűnő volt. Mindenki azonnal abba kapaszkodott bele, hogy amit leírt, az hogyan nem lehetséges, és miért gyanús. Még Miklós is csak azt nézte, hol tud belekötni. Aztán amikor leírta erre a véleményét, csak a nagy hallgatás maradt. Ez sokat elárul a kötözködőkről.
  Sajnos ezen a blogon ez az általános hangnem egyébként is, Miklós is a témák 90%-ánál saját maga gerjeszti a vitát. Nem is emlékszem, mikor írt bárkinek, bármivel kapcsolatban olyat, hogy “igazad van, én tévedtem”. Mindig, mindenhol csak a további vita, senki másnak nem lehet igaza, csak aki vele egyetért. Lehet, hogy ezzel felturbózza a kommentszámot, de a hangulatnak nem tesz jót.
 • Kiszamolo
  Már megint mi van? Kit sértettem meg és mivel? Nem is szóltam semmit.

  Ezen sértődőtt meg????????

  meg aztán az elmúlt tíz évben ha valaki betette a pénzt S&P 500 tőzsdeindexbe és ült a fenekén, semmit nem csinált, dollárban keresett 14,43%-ot. Mivel 2010 szeptemberében a dollár 197-210 Ft volt, így forintban még további bő 50%-ot is keresett. A kettő együtt kiad kb. 19%-ot évente.

  Vagyis jobban járt az, aki csak vett és ült, mint aki kockázatott 10 éven át.

  Mást nem is írtam senkinek.

  Most tényleg mi van? Kinek a lelkecskéjét sértettem meg és mivel???? Mibe kötöttem bele????

  Semmi mást nem írtam az elmúlt három napban.

 • Second Wave
  Hacsi
  a hallgatás szerintem csak annyit árul el, hogy értelmes ember nem pazarolja az idejét olyanra, aki érvek helyett személyeskedéssel válaszol. Esetemben legalábbis ez az ignorálás oka. Nem tudjuk meg, hogy a néven nevezett “Forex, Spread Betting & CFD Trading szolgáltató miért is nem forex bróker, de én ezen túllépek.
  Az a lényeg, hogy a tényekről minél többen értesüljenek, mielőtt végzetes döntést hoznának.
 • Hacsi
  Nyugi, Miklós! Nem tudom, hogy @Reálhozam min sértődött meg pontosan, ezt neki kellene leírnia. Én csak annyit írtam, hogy amikor válaszolt az elért hozamát érintő kérdésre, akkor háromból három reakció arra utalt, hogy ez vagy nem igaz, vagy nem is olyan nagy szám.
  Személy szerint én szívesen kérdeztem volna tőle pár dolgot, mert tényleg érdekelne, de lehet, hogy már elkéstem. A blog általános hangulatáról pedig leírtam az érzésemet, de lehet, hogy csak én látom így. Nem tudom.
 • Hacsi
  Wave
  Igazad van, erre tényleg nem tért ki. Bár az, hogy egy cég forex bróker, nem feltétlenül hátrány, ha korrektül működik. Én is egy forex brókernél vagyok, és teljesen rendben van. Az, hogy részvény, vagy részvény CFD, igazából nem jelent különbséget, illetve előnnyel is jár. Shortolási lehetőség, tőkeáttétel lehetősége rugalmasabb náluk, mint a klasszikus részvénykereskedőknél.
  Oké, ezzel a kockázat is megnő elég szépen, de nem kell, hogy mindenki csődbe menjen, aki így tőzsdézik.
  Amikor egy brókercég honlapján azt olvasod, hogy az ott kereskedők 74%-a pénzt veszít, ez így önmagában nem információ. Azoknak nagyon nagy része olyan, aki befizet 1000 eurót, és gazdag akar lenni belőle. Még szép, hogy elbukja. Érdekesebb lenne, hogy a jelentős számlaegyenleggel rendelkező, legalább 5-10 éve fenntartott számlák hány százaléka veszít pénzt. Sokkal kisebb számokat látnánk, tuti.
 • headset

  Senki nem írta, hogy Reálhozam nem mondott igazat, a 17-18%-os tőzsdei hozammal. És ne sajnáld, hogy nem tudod megkérdezni a módszerről. Kapásból mondok én is olyan stratégiát, amelyik emelkedő piacon felülmúlja az index teljesítményét.

  Reálhozam hozzászólásaival nem ez a baj. Hanem az, hogy fölényesen leolt mindenkit, aki állampapírban tartja a pénzét, mert: “Azt mindenki tudja, aki minimálisan tisztában van a pénzügyekkel, hogy állampapíron nem lehet reálhozamot elérni.”
  Ez általában igaz.

  De Reálhozam nem veszi fegyelembe, hogy a lakossági állampapírok nem piaci alapú kamatot fizetnek, hanem annál magasabbat. Ezért a tanácsa félrevezeti azokat, akik kiszámítható, kezelésmentes befektetést keresnek. És ebben a kategóriában a legjobbat. Még ha igaz lenne is, hogy a kamat hosszútávon alacsonyabb, mint az infláció, akkor sincs ebben a kategóriában jobb megoldás.

 • masik medve
  “A tech szektor meg akkor és csak akkor fog bedőlni (dotcom lufi 2.0), ha az amcsi döntéshozók megnézik és megértik a The Social Dilemma című netflix dokut és betiltják az MI ilyen jellegű felhasználását”

  Hoppácska, így legyen lottó ötösöm!
  pcx.hu/az-europai-unio-uj-torvenyjavaslata-lehetetlen-helyzet-ele-allitja-a-legnagyobb-tech-cegeket

  Igaz, nem dőlnek be a tech cégek még, hanem “csak” a felhasználói adatok MI-be való etetését tiltják/szabályozzák és nem az usában hanem az euban 🙂 de azért valami kezdődik, jóval előbb, mint gondoltam volna.

 • Hacsi

  “Kapásból mondok én is olyan stratégiát, amelyik emelkedő piacon felülmúlja az index teljesítményét.”
  Én mondok olyat is, ami eső piacon is felülmúlja, ez nem újdonság. Más típusú kérdéseim lettek volna, de elengedtem, nem számít.
 • Nacionalista

  Hát nézd, ha valaki azzal köszön be, hogy mindenki gyökér aki állampapírt tart, az mire számít?

  Persze amikor megkapja kérdésnek, hogy miben tartsa az ember a következő 2 évben a félretett pénzét, mert fixen 2 év múlva házat akar venni, akkor az a válasz, hogy tőzsdézzen. Nagyszerű ötlet, ha hoz 10%-t (amihez azért már nagy kockázat kell), akkor nyertél 1-2 milliót az állampapírhoz képest, ha meg buksz, akkor volt lakás nincs lakás.

  Megvan a helye az állampapírnak is, megvan a helye a tőzsdézésnek is. Aki eleve úgy áll hozzá, hogy állampapírt bármilyen körülmények között hülyeség venni, azzal egyszerűen nincs miről beszélni. Egy laposföldhívőt sem kezdünk el győzködni, értelmetlen.

 • pinkaa
  Azért egy GVH és egy MNB bejelentést megérne a dolog megy egy 100-200 millás büntit.