Tovább romlott a prémium állampapír kamatfelára

Új hároméves Prémium állampapírt bocsátanak ki, az eddigi trendeknek megfelelően tovább csökkent a kamatfelár, már csak 0,75% évente az infláció feletti kamat. Bővebb infó itt.

Köszönjük KommentEleknek a hírt.

Share

83 hozzászólás

 • csizkek
  “Simán félre lehetne rakni egy (gyermektelen) párnak most is évi 2millió forintot, részvénybe/ETF-be fektetve. Ezzel a módszerrel kb 12-13 évenként vehetnek egy budapesti lakást”
  Te is ugy szamolsz, hogy a penz jovoertekevel akarod megvenni a lakast jelenerteken es ehhez egy max rizikoju megtakaritasi format javasolsz:)
  10 ev alatt a gyermektelen parnak meg lesz gyereke es nem fog 2miotz felre tenni
 • Mate
  “Jövőre is behúzzák a kamu 2/3-ot, vagy 4/5”

  Azért nem szeretem, ha valaki ilyent kimond/leír vagy csak utal rá, mert ezzel leveszi az ellenzék hátáról a felelősséget. Nem kamu 2/3-dal nyert a Fidesz, hanem 2/3-os többséget ért el a Parlamentben egy legitim, demokratikus választáson. (Kicsivel 50% felett nyert.)

  Ami tény, hogy az egyéni körzeteket úgy szabta át, hogy kicsit felé lejtsen a pálya (az akkori pártpreferenciák szerint) és az is tény, hogy a közmédiából kormánypropaganda ömlik (ahogy kormánypropaganda ömlött az MSZP alatt is), de nem ezek miatt lett kétharmada a Fidesznek (és 50% feletti szavazata).
  Azért lett 2/3-a a Fidesznek immár 3 ciklus óta, mert az ellenzéknek hívott valami hiteltelen inkompetensek gyülekezete, akik még magukról sem hiszik el, hogy el tudnának vezetni egy országot.

  Miklós: Ha ez már túl politikai, nyugodtan töröld, nem fogom többet felhozni.

 • lvjtn
  “itt meg az 1 milla feletti emberek sopánkodnak, szenvednek.”

  azért itt élj forráskritikával, szerintem ez olyan, mint a tévés műsor, a fele sem igaz

  ***

  egyébként ezt a prémium állampapírt soha nem értettem. akárhányszor leültem az elmúlt három évben állampapír-vásárlás előtt kalkulálni, szinte soha nem tűnt nyerőnek. mármint annak, aki jegyzi. az államnak ez megéri 😉

 • Frederick

  “A valóság az, hogy itthon egy mezei felsőfokú nyelvvizsgával és közepes informatikai tudással Pesten már nettó 400.000Ft-ot lehet keresni, ügyfélszolgálaton.”

  Linkelnél kérlek pár ilyen állást?

  Nem kötekedésből, hanem tényleg érdekel.

 • V
  ez a “nyugaton bevandorlonak lenni” nem teljesen azt jelenti mint amit Magyarorszagon a gyuloletkeltes meg Soros/Brusszel plakatok segitsegevel elertek. A szakma kremje elvandorolt es ez teny. Hidd el a szaktudast kulfoldon is megfizetik, itt csak az takarit aki Magyarorszagon is csak annyihoz ertett.
 • kommentelek_én_is

  Te Németo., köszi az infót, rohanok és szólok is a szomszéd privát fogdokinak, hogy többet ne számítson a rengeteg osztrák/német prolira, mert nem jönnek olcsó protkót csináltatni… 🙂 Ja nem, mégsem szólok neki, hátha kiröhög. 🙂 Érdekesmód a szombathelyi fogdokimhoz covid előtt alig lehetett bejutni a sok osztrák miatt, akik fél-negyedáron jöttek magukat kezeltetni.
 • usespanner
  Nem tudom, hogy vidéken mi a helyzet, de itt pesten 10év az átlag, mire valakinek egy fősulis diplomától számítva gyereke születik. Azaz van 10 éve takarékoskodni, és a jövendőbeli párjának is (ha csak az egyik takarlékoskodik akkor értlemszerűen fél lakás lesz belőle:)

  Ez csak egy extrém kisarkított példa, amikor egyetlen házasulandó félnek sincs semmiféle (!) szülői/nagyszülői öröksége, nyaralója stb, ami Pesten aligha jellemző.

  Az, hogy nem éri el a 400 nettó keresetet valaki, az igazából saját döntése, de egy trolivezető hazavisz ennyit nettóban.
  Ha te inkább cipész/óvónő/könyvtáros/pék akarsz lenni, az a szíved joga.

 • csizkek
  “Azért lett 2/3-a a Fidesznek immár 3 ciklus óta, mert az ellenzéknek hívott valami hiteltelen inkompetensek gyülekezete,”

  Ezzel egyetertek. De ezen kivul komoly jogallamisaggal ellentetes dolgokkal tudtak elerni a 2/3-ot. En nem nagyon ismerek olyat videken ismerettsegi koromben akinek nincs vhogy “fogva” a keze. Szegenyebbeket munkaval, vagy annak megvonasaval fenyegetve, krumplival vagy csak siman kifizetik projektekkel..

 • csizkek
  “előtt kalkulálni, szinte soha nem tűnt nyerőnek. ”
  Egy kiegyensulyozott portfolioba kell vmi kiskockazatu elem. Nem a szent gral, de eddig jol befert egy portfolioba.
 • Darkosia
  Csak a pontosság kedvéért: a fidesz mindennel együtt 49,27%-ot kapott, nem 50% felett. Csak tudom, szarul hangzik, hogy a szavazatok többsége nem akarta azt, ami van. Hát még a választók többsége!
  Egyéni körzeteket magára szabva, párszázezer mégcsak nem is zárt határontúli levélszavazatot behúzva, a jelöltállítást mikéntjét sokadszor módosítava, hogy az ellenzék ne indulhasson normálisan, a teret kamupártokkal elárasztava… A közmédiából lehet mindig kormánypropaganda ömlött, de azért régebben ellenzéki képviselőket legalább behívtak… Meg nem volt kesma. Meg a tv2 nem mondta be (a választás alatt!), hogy a fideszre kell szavazni. Konstans 10 évnyi állampárti plakátolás se volt közpénzből. Talán ezek miatt lett 2/3-ad. Tudom, több szavazatot kellett volna kapni. Mintha egy futóversenyen a rajtnál eltöröm a lábad, és majd mondom, hát tetszettél volna gyorsabban futni…
 • usespanner
  Frederick,

  A BP-nél (British Petrol) idegennyelvű Customer Service pozícióban 400.000.-Ft nettó a kereset.
  Most Covid alatt (mivel áll a légiforgalom) létszámstop van, de gyakorlatilag az ott dolgozók 90%-a ezt a bért kapta (diplomától függetlenül).

  De dolgoztam a Geodis Carlbersonnál szállítmányszervező ügyfélszolgálatosként, az NXP Semiconductorsnál is, ott most jelenleg 5-6 állás elérhető, ezek is mind 400 nettós állások.

  Kb a legtöbb idegennyelvű (német-francia-angol) pozíció a multiknál ennyit fizet, de holland nyelvtudással még többet adnak.

  Ahol tisztán magyar az ügyfélkör (Cofidis hitel és lizing) ott jellemző a 300.000 nettós kereset, de ők mezei érettségit kérnek, nem felsőfokú (OKJ, főiskolai) képzést.

 • csizkek
  @kommentelek_en_is “rohanok és szólok is a szomszéd privát fogdokinak,” Ertem en, hogy Mo.-on nem divat a szovegertes. Egyreszt “csuszo lejtovel” ervelsz. LAtsz par osztrakot Szombathelyen es ebbol levonod, hogy minden magyar is hazarohan fogorvoshoz:) Nemetorszagrol irtam, nem Ausztriarol. Azt irtam “lassan olcsobb”, nem azt hogy olcsobb. Es, hogy “nem eri meg a repjeggyel es szabival egyutt”. Persze ha te nyugdijjas osztrak vagy a hatarkozelebol akinek komplett alkapocs kell, lehet megeri pont a te dokidhoz menni mucsagarocsogere uj ragoszervert.
  De nem errol beszeltem..
  Nemetek egyebkent akkor mennek Mo.-ra, amikor vmi nagy dolog kell es olyan fogdokihoz ahol a Krankenkassajuk kifizeti a magyar ellatast is. Az onresz kulonbozetet meg elnyaralja helyben. Nyugdijjaskent bizt megeri. De a tobbseg kot egy kieg fogbiztositast havi nehany eur-ert es lesz…ja.
 • csizkek
  “Az, hogy nem éri el a 400 nettó keresetet valaki, az igazából saját döntése, de egy trolivezető hazavisz ennyit nettóban.”
  Az a 400 inkabb csak 300netto havi es 20-50ora tulora es potlekokkal. (gyerek nelkul) De lehet en vagyok lemaradva az infommal..
 • Gábor
  Ahogy olvasom a kommenteket. Tehát mindenki éljen BP-en és legyen informatikus? Na, ne. gondolom amikor valaki bekerül a korházba akkor ott se legyen ápolónő, mert menjen inkább a netto 200at kereső ápolónő is informatikusnak.
  Aki pedig szorgalmas és képes a havi nettó 200ezer ft-ból is megtakarítani pld évi 1mió forintot, az meg ássa el magát a megtakarításával együtt, mert nem tudja elérni, hogy legalább az infláció ne vigye el egy részét.
  Ennyit arról, legyen öngondoskodás, megtakarítás, ne hitelekből élj…stb.
  Aki meg nem diplomás, pld, csak egy vízvezeték szerelő (kőműves, festő, autószerelő) azt meg lenézik mindaddig, amíg nem kell egy jó vízvezeték szerelő a háznál, mert akkor hirtelen mégis csak ér annyit, mint az a bizonyos netto 400ezres informatikus.
 • Kisbusz

  Persze, minden huszonéves nyakig ül az értékes örökségekben.
  Mi érdekes mód semmit sem örököltünk, de nagyon utálom az ilyen érzéketlen ignoráns tufákat, akik képtelenek felfogni hogy azért nem olyan nagyon ritka, hogy a szülők nem tudják milliókkal támogatni őket. Komolyan nem értem miért ilyen rohadt nehéz ezt felfogni egyeseknek.
 • QTT

  “a penz jovoertekevel akarod megvenni a lakast jelenerteken”

  Ezt valahogy mindig kifelejtik az ilyen leegyszerűsített számításokból. Ha visszafelé számolunk úgy is mondhatjuk, hogy aki most havi 300.000 Ft-ot rak félre, az mondjuk 8 évvel ezelőtt nagyon nem annyit rakott félre, de a lakás meg annyit drágult és annyi a jelenértéke, hogy 8 évvel ezelőtt is 300e Ft-ot kellett volna félretenni, különben borul a matek.

  Autó ugyanez manapság. Ismerős is akart autót venni 3 millió körül, de kb 2 millió volt ilyen célra az elhatározáskor. Hitelt nem akartak, gondolták gyűjtenek rá, kicsit kevesebb mint 1 év alatt megvan rá a különbözet. Jaja, csak tavalyhoz képest pont 1 milliót kúszott fel az ára ugyanazoknak a modelleknek, szóval ugyanott vannak. 🙂

  Én most arra vagyok kíváncsi, hogy a kilőtt alapanyag árak miatt dráguló új lakások tolják-e és mennyivel a használt árat felfelé.

 • lvjtn
  ne foglalkozz azokkal a kommentekkel, amik csak nagyzolásról és egóméregetésről szólnak

  ez pár kommentelő csak, nem magának a blognak a szellemisége, ne hagyd, hogy elvegyék a kedved

  inkább ezt gondold végig: ha bármilyen keveset is de rendszeresen megtakarítasz, hosszútávon növekszik-e az anyagi biztonságod vagy sem. akármilyen is a vagyoni helyzeted, azzal jutsz-e előbbre, ha föléled minden jövedelmed, vagy ha megpróbálsz félretenni, fölhalmozni?

 • Wannabe villanyszerelő
  “A múlt szerdán vizsgáztam OKJ-s vill.szer. tanfolyamon…”

  És hogy látod, érsz vele valamit, komolyan kérdezem? Szoftverfejlesztő vagyok, én is most csinálom a tanfolyamot, de világosan megmondták, hogy ez max arra jó, hogy a vizsgán átmenj és legyen egy papírod.
  Ha tényleg villanyszerelő akarsz lenne, akkor majd egy-két év alatt egy szaki mellett talán beletanulhatsz a szakmába.
  Ez így oké is, csak a jelenlegi szakmámat sem feltétlenül szeretném feladni + plusz ugye egy normális mestert is kéne találni…

 • hullámvasutas
  Köszönöm a tippeket, megyek nyaralni és szakmát tanulni útközben még felpakolok zártszelvényből meg OSB lapból. Aranyrúdra nem tudom mennyi marad majd 😀 Bocsi ha kimaradt valaki.

  Viccet félretéve, az említett 5m pár év maradéka, úgy hogy mellette nem nélkülöztem. A terv az volt hogy ha pár év múlva mikor lakásból szeretnénk majd házba költözni akkor lehessen hozzá nyúlni, ne kelljen annyi hitelt felvenni. Tehát valami biztos(nak vélt) befektetést keresnék, legyen kamat, de semmi yolo. Tanulást megfontolom, bár pillanatnyilag nincs olyan szívesebben szívvel lélekkel csinálnék, mint a mostani.. Szóval nem tudom hogy a 5 szakmám mellé szeretnék-e egy 6. papírt is, de tanulással nem lehet hibázni ez true story. De oda sem kell 5m, csak kitartás. Lehet egy felsőfokú pénzügyi képzésre kéne gyúrni ? 🙂 Mit szólt Miklós?

 • én megmondtam

  Ha pár éven belül kell, akkor államkötvény. Ha könnyen lehet, hogy 5 éven belül lesz ez akkor MÁP+, egyébként PMÁP, esetleg PEMÁP attól függően, mennyire bízol meg a magyar játékpénzben.

  Bár mondjuk ha házon gondolkoztok, akkor jó eséllyel a foglalóra se lesz elég 5m, mivel már most sem az…

 • hemond
  @hullámvasutas:

  ha 5 éven belül kell MÁP+\PMÁK, akár 50-50% arányban. Szigorúan az államkincstárnál. Nekem a baba hitel így került “befektetésre”, így mindig meg van a hitel fedezet, kockázat 0 lényegében.

  Amit más is írt korábban, ha hosszabb távon gondolod: lustaport.wordpress.com/dumbinyotm/
  Egyszerű, lusta portfolió. Nagyobb kockázattal (!), nagyobb hozammal (!).

  Ne gondold túl!

 • kissbéla
  Wannabe villanyszerelő:

  Az a helyzet, hogy lakossági villanyszerelő munkát simán elvállalok majd. Igazából a mérőóra után olyan óriási nagy varázslat nincs. Vannak dolgok, amikre oda kell figyelni, ésszel kell csinálni. Saját lakásokat, házat mind én csináltam az elmúlt évtizedekben. Utána kell olvasni, tapasztaltabbat megkérdezni.
  Úgy tervezem, hogy “kiváltom” a “félállású” KATÁ-t, és ezzel klímázok és villanyszerelek majd (a jelenlegi állásomat nem adom fel). Döbbenetes árakat hallani, hátha kis plusz bejön belőle.

 • Mernok
  mire elvégzed a sulit, meg kilépsz a munkaerőpiacra villanyszerelőként nem pályakezdőként, bezuhan a piac és nettó 350 körül kapsz majd, miközben a szalag mellett 8 általánossal 330-ért rakodják a gépeket a melósok (addigra). Most elég hatásosan el lett hintve, hogy ultra-mega-hiper jól keresnek a villanyszerelők, boldog-boldogtalan annak tanul most, pillanatokon belül felhígul a szakma, erre a lóra már nem tennék, főleg hogy jelenlegi végzettségeddel nettóban 7 számjegyű fizukat kapnak, a kóklerebbek is 700 körül, mi volt a mozgatórugója annak hogy beiratkoztál?
 • Hogyan tovább
  Sziasztok!
  Ingatlan vásárláson gondolkozunk a következő 2-3 évben, eddig főként Államkincstáron keresztül vettem PMÁP papírt, ami kb. akkor fog lejárni. Így hogy ki esett 2023-as széria, azon gondolkozom, hogy érdemes-e másodlagos piacon venni magasabb hozammal kecsegtető állampapírokat bele kalkulálva a számlavezetési díjat + egyéb költségeket.
  Milyen úton indulnátok el?
 • naa
  Nem az alkalmazott melos, villanyszerelo, stb keres jol nyilvan, hanem a vallalkozo aki sajat magat menedzseli, beszerzi a par gepet amire szuksege van es gyerunk. Ott meg nincs ertelme fix fizetesrol beszelni, de egy KATA vallalkozassal az altalad emlitett jovedelem par nap alatt ossze kell jojjon, utana meg vagy pihen, vagy inkabb tobbet keres…. Villanyosnak, vizesnek, gepesznek, festonek, ablakosnak, arnyekolosnak, burkolonak, barkinek, megrendelo oldalrol nezve ezt az egeszet…
 • Nagy F
  Random vaze mit nem értesz?
  8 éve volt annyi pénzem 40.000 euró amiért adtak volna egy ócska lakást Németországban ahol élek 10 km körzetben. Azóta kamatozott magyar állampapírban és spóroltam hozzá. Most 10km körben 180.000 a legolcsóbb lakás. Ezt az ember úgy éli meg hogy kirabolták. Dolgozol, spórolsz a végén vehetsz egy doboz cigit. Ja emellé 2020-ban itt 0.4% inflációt dekraláltak. A bankok pedig átlag mínusz 0.6% kamatot fizetnek mostmár a lakosságnak is. Konkrétan hivatalosan elveszik a pénzed a 10% feletti inflációval és a negatív kamattal.
 • gaborr
  Azért mindenkinek aki magyarországon épít fel egy sikeres céget legyen példa a Versys klinika.

  Több évtized alatt felépített meddőségi centrum, állami pénzek nélkül, egy élet munkája megy tönkre a xxi században, mert az állam úgy dönt, hogy államosítja a meddőségi kezeléseket, a lombikprogramot. Az állami ellátás felháborítóan sérti a nők jogait, egy húscafatként kezelnek, és kb kötelező az “állami” klinkák rolexben verető dokijainak magánpraxisában is megjelenni, ha egyáltalán sorra akarsz kerülni valaha.

  Végül nem maradt más, mint az, hogy a jövőben a magánellátásra vágyó párok mehetnek Csehországba, Brno-ba.

  Vagy a NER viszi el a cégedet ha túl sikeres vagy, vagy az állami maffia tesz tönkre. Szép jövő.

 • lyukely
  szoval 8 eve inkabb kellett volna egy olcso lakast venned, most lenne extra 140k eurod, es nem erezned magad kirabolva. 🙂

  Emlekszem, nekem 4 eve mennyire mondtak, 10% onerovel, 25 evre ne vegyek fel hitelt hazra, £150K koruli osszegrol beszelunk. Azota £200k folott van a haz erteke. Kevesebb a torlesztom, mint amit albira fizettem, meg ugy is, hogy idokozben feljebbhuztam a torlesztot es sikerult 1.9%-on fixalni a kamatot.

  A nagykonyv szerinti dontes volt? Nem. Nyertem vele, szerencses voltam? Igen. Mennyit hozott volna, ha befektetem ETF-be azt a £15k-t, amit a depozitba raktam? Valoszinuleg nem £50k folott, es azota is fizetnem az elszallo alberletet, ahol evente megszivathat a landlord es emelhet/elkuldhet, plane most, hogy csak egy mocskos europai vagyok Brexit utan. 🙂

  Csak annyit akarok ezzel mondani, hogy a dragulo haz azert nem rablas, csak mert nincs ingatlanod…

 • Csizkek
  ” Csak annyit akarok ezzel mondani, hogy a dragulo haz azert nem rablas, csak mert nincs ingatlanod…”
  Ez nem igy van! Azert ulhetsz te ilyen pozicioban mert a beteg gazdasag miatti negativ kamatok miatt, a penzpumpa atcsoportosit a megtakaritoktol. Ennek az lesz vege mint Japan es akkor majd nezhetsz. Vagy jonnek a kommunistak mert akkora vagyoni kulonbsegek alakulnak ki. Es azepen elveszik toled..
  Mindegyikre van pelda a tortenelemben.
  Nemetorszagban egyebkent nem szalltak el berleti arak. Merthogy nem UK volt a pelda. Most neztem egz lakast 5-6km kijjebb. A felujitas, kamatktseg, vasarlas kolts az epp kiad egy 10-12 evnyi berleti koltseget. Csak epp nagyvarosban es haz!berletet. Ez mekkorat fog szolni egyszer??
 • Csizkek
  sajnos ismeros tortenet mas ceg korul.
 • Joy
  Gaborr, nem hallottam még a sajnált cégről, ezért rákerestem. Hogy is mondjam, azért nem nem hős lovagok vezetik a vállalkozást: 24.hu/belfold/2017/10/11/nogyogyasz-szakorvos-aki-etikai-megrovasbol-magyar-csucstarto-lehet/
  NagyF, érdekes a meglátásod, ugyanis veled ellentétben a külföldről hozzászólók többsége biztosra veszi, h itthon nőttek legjobban az árak, mégpedig a csok és tsai miatt.
 • V.A. Lucky
  Szerintem csak trollkodott az 5 misi elégetésével. Telefon meg utazás, csak mert infláció is van… Na persze.
 • Wannabe villanyszerelő
  A Covid robbanásakor (amúgy azt csak ürügyként használva) a munkahelyem végrehajtott egy laza 40% létszámleépítést, szóval éppen munkanélküli voltam, gondoltam tanulni kéne valamit, a másik dolog ami még érdekelt az autószerelés, de a villanyszerelés racionálisabb választásnak tűnt.
  Hát én azért úgy vettem észre, hogy a nettó 7 számjegyű fizukat nem éppen az egyszerű programozóknak osztogatják, aki kizárólag szakmai vonalon akar maradni minimális vagy semmi people managementtel annak vagy nagyon pengének kell lennie vagy nagyon ritka dologhoz kell értenie vagy a 7 számjegy csak bruttóban lesz meg. Persze a HR a telefonban bármit is megtud ígérni, de az interjún már valahogy mindig árnyaltabb volt a kép. 🙂