Bréking nyúz: mégsem lesz holnaptól változás a napelemekkel kapcsolatban

Az eredeti tervek szerint holnaptól már csak bruttó elszámolással lehetett volna napelemet telepíteni a lakosságnak is, amennyiben bármilyen állami támogatást igénybe vennének rá.

Hogy ez mennyire nem éri meg, a napokban írtam róla:

Napelem: állami támogatással vagy anélkül?

Ahogy arról is, hogy egyszerűen nevetséges, hogy egy héttel a bevezetés előtt semmit nem lehetett tudni az új rendszerről: mennyi lesz az átvételi ár, hogyan kell adózni az átadott árammennyiség után és így tovább. Így kellene 25 évre döntést hozni a lakosságnak.

Nos, odafent is rájöttek, hogy ez nem tartható, ezért a ma esti Magyar Közlönyben, a legutolsó pillanatban ki is jött egy rendelkezés minden további magyarázat nélkül, hogy ismeretlen ideig mégsem lép életbe az új rendszer holnaptól.

Nem tudom, meddig marad így, de ez jó hír neked, ha éppen kicsúsztál volna a határidőből.

Itt a részlet a Magyar Közlönyből:

S erre a rendelkezésre utal:

Semmi további infó, hogy mikor vezetik be mégis. Ha majd elárulják a napokban-hetekben, majd frissítem a cikket.

Köszönjük Közlönynek a találatot.

Share

49 hozzászólás

 • Pallos Levente
  “Lopnak, de ezek legalább kormányozni tudnak.”
 • Szombathelyi
  Én fenntartom a véleményemet, hogy nem a kormánnyal van gond, hanem a kapzsi magyarokkal. Felállt valaki, hogy nem, nem kell a CSOK, falusi CSOK, babaváró stb., mert ez irgalmatlanul az egekbe fogja lökni az ingatlanárakat? Nem, itt is láttam olyan kommentet, hogy a szülők kapacitálják a normális gyermeket, hogy siessen, nehogy kimaradjon az “ingyenpénzből”.

  Az eredmény: 50M egy lófütty kis ház, nem éri meg orvosnak, tanárnak meg egy csomó más értelmiséginek tanulni, mert 5-6 év kollégiumban sz.pás helyett 18 évesen már jól lehet keresni az építőiparban. Hogy 20 év múlva ki fogja a gyerekeket tanítani, ki fog gyógyítani, és ki fogja visszafizetni a magyar fizetésekből ezt a temérdek kölcsönt, az baromi jó kérdés.

  Szívből kívánom a kapzsi magyaroknak, hogy egyék meg, amit főztek. Mi meg költözünk külföldre az ismerősöket követve. Nincs benem harag, csak csóválom a fejem ennyi birkán.

 • Főherceg
  Fő a tervezhetőség
 • spórolós
  ez a változás jelenleg 750-800 kWh-s fogyasztas mellett okoz érdemi változást a napelemrendszer gazdaságosságában ?
  ..tippem szerint kevésbé nem éri meg, de egyértelmüen nem éri meg.

  Napelemrendszerrel komolyan foglalkozok szerint ?

  mennyire kellene a fogyasztast növelni, hogy gazdasagilag megérje ?
  ..perzse reálisan csak fütés atalitassal, esetleg klimaberendezessel pláne esetleg elektromos autoval nöne érdemben a fogyasztás, de ezek további beruházások, + hosszutavon nagy a bizonytalanságuk.

 • Valamirandom

  Külföldön sincs kolbászból a kerítés, csak ott más jellegű problémák vannak.
 • Tamás
  Mi ennek az oka? Most komolyan. És mi lesz a vége?
 • Pistu
  Másik jó hír, hogy mától nem lehet már műanyag fültisztító pálcikát forgalmazni. Megmentettük a bolygót elvtársak!
 • V
  az kimaradt hogy “Mi meg költözünk külföldre az ismerősöket követve… mint a tobbi kapzsi magyar.” Tenyleg nem a kormannyal van a gond, hanem a kormanyzassal. Majd ha kikoltoztok meglatod hogy mennyit segit egy stabil jogi kornyezet. En evemte hallom ocsemtol hogy epp milyen uj vallalkozasformara nyergel at “mert kijott egy uj torveny”, en meg nyugisan elvagyok a vallalkozasommal nyugat-EU-ban evek ota. Es meg a verseny sem akkora, mert itt nem kell ugyeskedni, nem kell kiskapukat ismerni ahhoz hogy piackepes maradjak a konkurrenciaval szemben.
 • Szabolcs
  Szombathelyi
  2021-07-01 at 00:15
  A kommented szerintem hamis alapokon alapul.
  Mikro szintem az a helyes hozzáállás, hogy vedd el, amit tudsz. A kormányt azért tartjuk, hogy kordában tartsa ezt a hozzáállást, mert makró szinten ez káros.
  Ebben sáros sok minden(ki), a kormány és az egész kapitalista berendezkedés, meg főleg az a szemlélet, hogy 4 év múlva választás, és nem jót akarok az országnak, hanem azt, hogy megint engem válasszanak, mert akkor dől a zsé a haveroknak… Szóval az oka a PÁRT hozzáállása, annak oka az elcseszett demokráciánk, tehát innen nézve viszont igazad van 🙁
 • Valaki

  “Hogy 20 év múlva ki fogja a gyerekeket tanítani, ki fog gyógyítani, és ki fogja visszafizetni a magyar fizetésekből ezt a temérdek kölcsönt, az baromi jó kérdés.”
  Nem kell annyit várni.
  “https://hvg.hu/itthon/20210630_haziorvos_ugyelet” Orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben
 • Alfa
  :
  “Én fenntartom a véleményemet, hogy nem a kormánnyal van gond, hanem a kapzsi magyarokkal. Felállt valaki, hogy nem, nem kell a CSOK, falusi CSOK, babaváró stb., mert ez irgalmatlanul az egekbe fogja lökni az ingatlanárakat?”
  Kb. fogalmad sincs a világról.
  A kormány, vagy egy nagy cég, ha csinál valamit, akkor a korábbi sok év tapasztalata alapján pontosan tudnia kell a várható állampolgári/ügyfél reakciókat, hogyan változik a kereslet, fogyasztás, stb.
  Ha nem tudja vagy egyéb (pl. népszerűségi) szempontok miatt leszarja az más kérdés, de a felelősség attól még a kormányé. Az is, hogy pl amit családtámogatásnak hívnak, az inkább az építőipar zsebének tömése.
  Ha a kormány a rövidtávú szemléletet, járadékvadászatot támogatja – a kormány a felelős.
  Nem én kérek adókedvezményt és kapok.
  A kormány alakítja az ország működését.
 • Husz János Puszita
  Többek között ezért szálltam ki lassan 10 éve, a hektikusan változó és értelmezhetetlen/betarthatatlan/aránytalan ráfordítást igénylő jogi szabályozás miatt. Képtelenség már középtávra is tervezni mind a vállalkozásoknak mind a magánszemélyeknek. A kormányokon átívelő, szakmailag megalapozott, stabil környezet és nyílt kommunikáció megfizethetetlen, egy egészen más minőségű életérzés. Biztonságot és nyugalmat ad.
 • aujjobba

  Divat lett a CSOK-ot egy-az-egyben felelosse tenni az ingatlanarak felrobbanasaert, de azert egy kicsit szerintem erdemes atgondolni a dolgot.
  Az ingatlanok ara ket bazinagy valsag alatt (2000 utan es 2008 utan) volt a beka feneke alatt, onnan ezek elmultaval a CSOK nelkul is elszalltak volna.
  Az, hogy nehany csalad kap 10M-t onmagaban nem indokolja azt, hogy az uj lakasok ara tobb mint a duplajara emelkedett, a mienkehez hasonlot most +20M forintert tudsz venni a ket evvel ezelotti allapothoz kepest.
  Hasznalt lakasnal meg aztan megint nem jon ki a matek, arra lehet kapni talan 2M CSOK-ot, de nem annyival lettek dragabbak a lakasok. Az elozo panelunket 11M-ert vettuk 2013-ban, 26.3M-ert adtuk 2018-ban.
  Ezt a tobb mint duplazast te rafognad a CSOK-ra?
  Ugyan.

 • Eszef
  5-6 év kollégium nem összevethető 40 év építőiparral, már ne is haragudj. Ebben dolgozom, igaz, nem fizikai állományban, de azért ismerem a körülményeket. Anno középiskolában a kéthetente egyszeri gyakorlati nap után örömmel mentünk vissza az iskolába, ahol volt fűtés meg folyó víz, és nem volt minden tiszta retek. Arról nem beszélve, hogy az építőiparban egy munkás sosem fog 3-500 ezernél többet keresni, amíg egy diplomás ennek a többszörösét is megkeresheti (persze kevesebbet is, ha akar), nincs felső korlát.
 • Eszef
  hogy szálltál ki, eladtad az egész rendszert? Vagy a házat napelemmel együtt?
 • Pampalini
  “A kormányokon átívelő, szakmailag megalapozott, stabil környezet és nyílt kommunikáció megfizethetetlen, egy egészen más minőségű életérzés. Biztonságot és nyugalmat ad.”
  Ez az, amit a kormány, és a vér-kormánypárti kollégáim képtelenek belátni. Hogy az adókedvezménnyel és a csokkal szemben állnak ilyen nehezen megfogható, de nagyon is zsebbe vágó dolgok, amik jelentősen befolyásolják az életminőséget. És akkor a minőségi oktatásról és a vállalható szintű eü ellátásról még nem is beszéltünk…
 • Bálint
  6-án jönnek órát cserélni, ha emiatt csúsztam volna ki, elég ideges lettem volna 🙂
 • örök körök

  Magánszemélyként szerintem rengetegen mondtuk ezt, itt a kommentrészlegben is sokan.
  Én személy szerint fel sem vettem ingatlanvételnél semmilyen támogatást, pedig ha nagyon akartam volna, akkor páromat “gyorsban” el tudtam volna venni és babavárót felvenni. Igaz nekem nagy a pofám mert én ezt megtehettem, ki tudtam fizetni így is. Meg mondjuk mi 2-nél több gyereket nem is akarunk, így pedig aprópénz lenne a babaváró, CSOK amit végeredményben adna a történet végén, egyszerűbb is volt nem piszmogni vele. De ez nem változtat azon, hogy MI nem vettük fel.

  Ha politikai ellenállást kérsz számon rajtunk (egy párt sem szólalt fel ugye a támogatások ellen), akkor rossz ajtón kopogtatsz. A politikai élet teljesen levált a társadalomról, nem képviseli utóbbit sehogy sem. Ne legyen igazam, de egyszer ennek meglesz a böjtje, fog még itt vér folyni sajnos. De ez már nagyon OFF.

 • Puffogok
  Nehezen tudom elképzelni, hogy normális országokban is előfordulnak ilyenek ekkora tömegben.
  Minden hétre jut már lassan egy-egy retardált lépés, gyakorlatilag minden döntés esetében azt látom, hogy aki kitalálta az komplett hülye és/vagy aljas. Vagy valami lopás előkészítés megy, vagy gumicsont, vagy dilettáns döntés. Eskü nem keresem hogy mibe lehet belekötni, de csak ezeket látom magam körül. Tudom senkit nem érdekel, de ha 22-ben is ez a bagázs marad akkor -1 adófizető…
 • KLaca
  Akkor állami támogatással is lehet szaldós napelemt felrakatni? Vagy csak a szaldós elszámolás marad?

  Annyira idegesítő, hogy kereszthivatkozásokkal és hivataloskodó nyakatekert nyelven írják az önellentmondásos jogszabályaikat.

 • BPéter

  “ez a változás jelenleg 750-800 kWh-s fogyasztas mellett okoz érdemi változást a napelemrendszer gazdaságosságában ?”

  800 kWh éves fogyasztáshoz kb. 660 Wp rendszer kellene, ez kettő darab napelem tábla.
  Ilyen kis rendszer nem telepíthető gazdaságosan.

 • Bwoah

  Elég unalmas már ez a relativizálás.

 • Husz János Puszita

  Igen eladtam a házat, cégből kiszálltam.

 • V
  es tarsai akik szerint a hasznalt lakasok aremelkedesere nem hatott a CSOK: a hasznalt es uj lakasok egymas helyettesito termekei, ha tul draga az uj lakas akkor azok akik nem CSOK-al vesznek atterelodnek a hasznalt piacra, igy konnyu latni mindegyik lakas arat felhajtotta. Az hogy milyen mertekben az mar mas tema, sok teoria van, a lenyeg hogy felesleges es nagy hiba prociklikusan segiteni egy olyan szektort ami amugy is le van terhelve allami megrendelesekkel is.
 • Panaszkodóknak
  Vedd meg a vonatjegyed, költözz ki és ne nézz vissza. De már nagyon unalmas olvasni a vergődésed többedik poszt alatt…
 • aujjobba

  Nem azt mondtam, hogy nem hatott ra a CSOK, hanem hogy nem kizárólag a CSOK hatását látjuk.
 • Valamirandom

  Tudod mi az unalmas? A panaszkodás, hogy bezzegkülföldönmindencsodás. Éltél már külföldön? Én igen. Mindenhol vannak problémák és logikátlan dolgok, csak eltérő témakörökben, de pont ugyanannyira bosszantóak. Ebben mégis mi a relativizálás? Az életminőség attól függ, hogy ki mit vesz ki a tálból; a rothadó narancsokat, hogy legyen miért sírásra görbíteni a szádat, vagy a szép gyümölcsöt, amit mosolyogva lehet megenni. A döntés a tiéd, bár ha itt a penészes cuccokra buktál, akkor külföldön is ezt fogod tenni, mert először neked kell változni, aztán változtathatsz a földrajzi helyzeteden. is rövid úton költözne hazna, mert azonnal megtalálná a plöttyedt gyümölcsöt. Ennyi.
 • Szombathelyi
  Ha nem vetted volna észre, majomparádé, pandémia van. Amíg nincs elérhető oltás a gyerekeknek, elég nehéz egy új országba költözni.
 • Szakértő
  Köszönjük az infót! Ezt szerintem nem sokan vették volna észre önmaguktól ! (én biztos nem)
  Nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. Az egész szaldózás egy EU-s szabályozásra volt ráhúzva, ami kötelezte Magyarországot erre a lépésre. Szerintem az lehet, hogy a Covid vészhelyzet miatt most lehetősége volt a kormánynak arra, hogy eltolja a bevezetés határidejét. Ha tényleg ez az ok, akkor a határidőeltolás a veszélyhelyzet végéig indokolható.
  Olyan forgatókönyvet is el tudok képzelni, hogy még egy ideig mindenkinek megengedik a szaldózást, de húznak egy vonalat és onnantól mindenkit átterelnek az oda-vissza számlázós rendszerbe, azokat is, akik már a szaldósban vannak. Ennek a határvonalnak értelmesen legalább 4-5 év múlva kellene eljönni, ahhoz, hogy az emberek kedve ne menjen el új napelem-rendszerek telepítésétől.

  Szakértő, a bevezetés előtt három(!!!!!!!!!!!!!!!) órával még semmit nem lehetett tudni, milyen lesz a bruttó elszámolás, miközben már évek óta lehetett tudni, hogy lesz.

  Egyszerűen ennyire impotens és teljesen alkalmatlan mindenre az egész magyar kormányzat.

  Este kilenckor bebüfögik, hogy akkor mégsem így lesz holnaptól.

  S meddig nem lesz így?!!!!!!!!!!!!!

  Egy hétig? Egy hónapig? Egy évig?

  Vagy megint bebüfögik este kilenckor, hogy holnaptól nincs szaldó?

  Ha most akarnál napelemet, így hogyan tervezzél akár csak egy napra előre is egy 25 éves projekttel?!

  Töketlen, mindenre alkalmatlan banda.

  Csak az uszításhoz értenek és a kitalált ellenséggel való árnyékharchoz.
  Minden másban egy nagy nullák. (Na jó, korrupcióban még dobogós az ország, az is valami végül is.)

 • villamosmérnök Dani
  Az, hogy az utolsó éjszaka hoznak egy döntést a másnap életbe lépő rendelet megváltoztatására, az elkeserítő. Az is, hogy az életbe lépő (tegnap elhalasztott) bruttó elszámolás részletei nem is voltak tisztázottak még.
  Az is, hogy a támogatás feltételei folyamatosan módosulnak.
  Nekem ugyan egy hónapja beüzemelte az ELMÜ az új ad-vesz mérőórát a napelemhez, de villamosenergia szerződés még nincs a kezemben, elpiszmognak rajta az MVM-nél nem tudom még hány hetet.
 • KLaca

  Nem olyan könnyű egy ilyen döntés, valahol had ventilláljon már szegény !
  Valid a kérdés, hogy melyik az a pont, amikor “Vedd meg a vonatjegyed, költözz ki és ne nézz vissza.”
  Gondolom van családja, egzisztenciája, de közben látja, hogy a nihilbe rohan az ország.
 • random okos
  Úgy látom a kommentekből, hogy még mindig sok a kommunista ebben az országban.
  Van tér gyarapodásra!
 • SzaboZ

  Mi értelme volt ennek a hozzászólásnak..?
  Nem hiszem, hogy a hozzászólók között kommunista lenne.
  Miklós, az ilyen csak-veszekedés hozzászólást szerintem nem kellene kiengedni.
 • LSV
  Én nem vágtam bele a Pentelével februárban, mert azt mondták nem lesz meg júli 1-ig. Mondjuk ők nincsenek már meg, de ilyen stabil szabályozásra simán belevághattam volna. Ahogy többen is írták itthon semmilyen hosszútávú projektet nem lehet tervezni, ha nem vagy közel a húsos fazékhoz. Már csak abban tudok reménykedni hogy a babakötvény kitart még 15 évig, bár lehet erre is lesz magyarázat hogy miért tűnt el…
 • Poli
  Valoban “aggaszto”, hogy minden elojel nelkul, nem eloszor tortenik valami ilyesmi, de azert az megiscsak fura, hogy senki sem orul, hogy azert csak jol jarunk vele, es a mi erdekunket szolgalja. A pohar felig uresnek nez ki, de varatlanul kiderul, hogy felig tele, sztem inkabb gyorsan kezdjen bele mindenki a napelem felrakasba, mielott ujra eletbe lep a rendelet. En mar lelekben felkeszultem, hogy brutto elszamolas lesz, es most orulok, hogy talaln megsem. (Decemberben koltozunk)
 • Káposztás Gizi
  Az ország már vagy 40 éve a nihilbe rohan, amióta figyelem legalábbis: Bős-Nagymaros, privatizáció, e-hitelek, kárpótlási törvény, közműszolgáltatók, Győri keksz, bank konszolidáció, autópályák, völgyhidak, sulinet, Postabank, kakaóbiztos számítógépek, metrókocsik, IMF, Margit híd, olimpia, stadionok, Fudan, Lölő, stb. Nehéz megszokni…

  Tulajdonképpen már rég össze kellett volna dőlnie. Mármint az országnak. 😀

 • Hozzászóló
  LSV

  Még azok sem lehetnek nyugodtak, akik jözel vannak a húsos fazékhoz, ök is lecserélődtek az elmúlt 15 évben. Sőt, a húsos fazékból is zsíros bödön lett.

 • Bwoah

  Tartósan még nem éltem külföldön, de max. 3 éven belül tervezem a végleges elköltözést, addig talán a fasiszták még nem léptetik ki az országot az EU-ból.

  A példádnál maradva, a legtöbb nyugati ország és Magyarország között az az alapvető különbség, hogy nyugaton nem nyomja a politika a rohadt gyümölcsöket a pofádba (a te pénzedből), így könnyebb kivenni a szépeket a tálból. És akkor éltem azzal a jóindulatú feltételezéssel, hogy minden országban ugyanannyi szép és ugyanannyi rohadt gyümölcs van a tálban.

  De egyébként ezt hogyan gondolod, ha máshol is van valami, ami nem működik jól, akkor már nem lehet beszélni arról, mi az, amin itthon változtatni kellene? Nem lehet leírni, ha valami jobban működik egy másik országban? Attól miért lesz jobb nekem, vagy neked, vagy bárkinek?

 • Poli
  Bwoah: ez az!!! Az ilyen hozzaszolasok emelik a blog szinvonalat. A fidesz olyan messze van a fassizmustol, mint mako jeruzsalemtol. Ertelmetlenul es alaptalanul bebofogsz ilyen zoldsegeket, minek? Most jobb lett?
 • asdfg
  Panaszkodóknak
  nyugi, nem eszik ezt olyan forrón. A legegyszerűbb műtétért is visszajönnek. Becsengeti az öntudatos adófizető azt a párezer forintot, megcsináltatja az épp nem működő testrészét a “kapzsimagyarok” járulékából, azt megy vissza gazdagítani az angol egészségügyet. Még véletlenül sem az ezerszer áldott és ezerszer jobban működő angol állami egészségügyben gyógyíttatja magát. Emiatt az angol állami eü-t az ismerős orvos házaspár alapvetően morális okok miatt hagyta ott (nem engedték nekik, hogy a szakmailag szükségesnek ítélt vizsgálatokat megrendeljék (CT, MR, ilyenek).
  Nyilván bevándorlóként egy sor helyi téma nem érint: nincs választójog, nem érdekel ki kormányoz, ki a polgármester, mi a lesz az adóddal, stb. Persze, hogy nincs stresszfaktor. Itt meg az ember ránéz a kiszámolóra megtudni mi lesz a szaldóval, azt megy a kommentmezőben a ketrecharc 🙂
 • bicskanyitogato
  Magyarorszagon a kozosbol vasarolt csilli-villi gyumolcsos tal csak rohadt naranccsal van tele. Es meg pupozzak, hogy tuti jo legyen…
  Mindenkinek gyumolcsozo jovot kivanok ott, ahol csak szeretne!
  A cikk temajahoz nem fuzok kommentart…
 • Alfa
  @aujjobba:
  “Ezt a tobb mint duplazast te rafognad a CSOK-ra?”
  1) Nem lineárisan emelkedett az ár dupljára, hanem főleg a CSOK bevezetés után.
  2) Mire fognád? Semmit se írtál. Szerintem az emelkedés kb. 60%-áért a CSOK felelős
  3) Nyilván benne van a válság idején beeső kereslet visszabővülése is, azok is venni akarnak, akik akkor kénytelenek voltak halasztani.
  4) Második fő ok az agyatlan állami gigaberuházások (stadionok), felszívják a munkaerőt és az építőanyagokat a piacról. Ezzel minden drágul.
  Szintén a kormány felelőssége, hogy ezeket az eurómilliárdokat költhette volna állami bérlakásokra is, amivel mindenki jobban járt volna. Stadion helyett pár tizezer lakás, olcsóbban is épült volna, mert nem szívja el más a munkaerőt és nem emelkednének az egekbe az árak a sorozatos kormányzati hibák miatt. Még CSOK nélkül is jobban jártunk volna.
  Dehát viktorka hobbija fontosabb, ez van.
 • Elkergetni_mindet
  :
  Itt egy friss cikk:
  forbes.hu/penz/ingatlan-ar-dragulas-koronavirus-jarvany/

  A CSOK hozzájárult, de nem kiugró mértékben. Az árak duplázódtak, nem 10 milkával emelkedtek.
  A bérlakásokban egyetértek, bár ha nincs az építőipar megpörgetve, akkor most alaposan megugrott volna a munkanélküliség, ez is hozzá tartozik a teljes képhez.

  Btw: Ajánlom megtekintésre a munkanélküliség és foglalkoztatottság ábráját. De fasza is volt, amikor 48% tartott el egy országot 2007-ben, a konjunktúra csúcsán, amikor egy Szlovákia mellesleg 10 %ot fejlődött..
  Meg hát Viktorkának mákja volt csak. 10-ben az unió még 2-3 évig masszívan ment lefele, megkapta a Kolontárt, árvízet, a PPP-t, a deviza hiteleseket, a 27 %-os munkát terhelő járulékokat, a 18 és 36 %-os szjat, a 85 %-os államadósságot, meg a kivándorlást,de legalább úgy pangott az építőipar, hogy nagyobb volt a hitelállomány,mint most

 • Alfa
  @Elkergetni_mindet:
  Továbbra sem mondtok semmit, mi az oka a horribilis emelkedésnek, ha nem a CSOK és a többi piactorzító állami beavatkozás???
  Volt olyan ház, amit 2018 őszén 58-ért néztünk, 1 évre rá már 77-re tartották. Megvan az ingatlan.com hírlevél, amiben egy nap alatt 10 misit ugrott az ár július 31-én.
  Mikor is jött a megelőlegezett babaváró hitel? (2019-07-01)
  +10 Millió, kakukk!
  (El is mentek hasonló házak annyiért errefelé, mi nem azt vettük meg).
  Nem kiugró mértékben járult hozzá, hát, persze-persze.
  A többi szövegedet most hagyjuk, szegény devizahiteleseket pl. a bankok pénzén mentette ki a kormány, nagyon nagy dicsőség más ****val a csalánt, gratulálok!
 • Közlöny
  Mostantól adómentes a többlettermelés (éve 12ezer kWh-i):
  nav.gov.hu/nav/ado/szja/Adomentesse_valt_a_ha20210714.html?fbclid=IwAR2TSyQkeqYPvJZTWRl0MY8Ft1C8L4JJ_9rqjRfv5coqSNcXGu3KmRfYJiw
 • Elkergetni_mindet
  @alfa: Jogos meglátás. Én is jobban örültem volna, ha ekkoriban még adóemelésekkel inkább nekünk kellett volna kifizetni a devizahiteleseket. Hiszen a szegény bank csak kihasználta az emberek információs aszimmetriáját alapvető pénzügyi ismereteikben és jogosan tettek szert óriás extra profitra. Ne ők fizessenek, akik zsebre rakták a pénzüket, hanem az ostoba állampolgárok ugye. Ekkoriban ment nagyot a vicc, hogy a magyarok olyan gazdagok, hogy egy Suzukit is Audi áráért vásárolnak.. A 3,5 milkás Suzinak 12 lett a vége és hasonlók.
  Meg minek is kellett Viktorkának, hogy bankrendszer legalább nagyobb részben magyar kézben legyen. Hát milyen ostoba húzás!
  Jobb az privatizálva! Vigyék innen a profitjukat! Válság alatt legalább már nem hiteleznek tovább, legalább a vállalkozóink se tudnak forráshoz jutni, legalább megbaszódnak ők is.
  Hagyjuk is,csak Orbán takarodjon mán. Ez a lényeg elvtárs
 • Alfa
  @Elkergetni_mindet:
  Ha hiszel a mesékben az a te bajod.
  Mert az évi 200 milliárd forint tranzakciós adóval nem az adófizetők fizették ki végül a devizahitelesek kimentését?
  Az összeget nézve kétszer is.
  Meg a többi burkolt adóemelést nem hárítják át a multik ugye?
  A mobil díjak miatt is csak hobbiból szemétmultizik mindenki, arra már nem gondol a sok zseni hogy a közműadót, a távközlési adót ki fizeti a végén…
  Hát tényleg akkora jótevő ez a kormány, csak a hülyék nem látják ugye???
 • Elkergetni_mindet
  @alfa: így van ezeknek az intézkedéseknek a jelentős részét a fogyasztók fizetik ki, ha egyáltalán nem érvénysül a versenypiac jótékony hatása ez esetben azért fent áll a veszély a kartell gyanúnak. De alapvetően igaz, itt azt érdemes átgondolni, hogy milyen lehetőségei volt a magyar kormánynak 2010 környékén? Illetve a stratégiai jelentőségű közművek egy részét visszaszerezni, igen adófizetői pénzből, és azt is érdemes átgondoln, hogy mi lett abból a pénzből amit a balos kormány előtte ezek privatizációjából kapott? Én meggyőzhető lennék ennek ellenére odaszavazni, ha látnék ott kompetenciát vagy valamilyen prudens programot, azon felül, hogy a gazdagok fizessenek a szegényeknek, meg Orbán takarodjon…
 • BPéter
  Egy fontos új hír!!
  Az ELMŰ-ÉMÁSZ szept. 1.-től visszaadja az enegiaszolgáltatási engedélyét, helyette az MVM-NEXT lesz.
  Aug. 31.-el elszámolnak az ügyfelekkel… és itt jön a probléma!
  A szaldós rendszer lényege az, hogy tavasszal és nyáron termeled az energiát, majd a betáplált kWh -kat ősszel és télen tudod elhasználni.
  Na most ha aug. 31.-el elszámolnak, és kifizetik a betermeltet 14 Ft/kWh áron, akkor azt nem tudod már télen elhasználni, hanem 38 Ft/kWh-ért venned kell.