További infó a KATA-ról

Visszatérve a tegnapi témára, a KATÁ-t sikerült kinyírni egyetlen huszárvágással. A módosítás szerint ha egy cégnek számlázol 3 millió felett, onnantól a fennmaradó részre az adókulcs 40% lett. S hogy a hülyeség még jobban tomboljon, a számlát befogadó cégnek kell nyilvántartani és befizetni azt. Ergo egyetlen rendes cég sem fog katás számlát befogadni. Más lejelenteni egy értékhatárt és más adózni valaki más helyett. Aki ezt a hülyeséget kitalálta…

Majd úgy fog egy cég árajánlatot is elfogadni, hogy előre kell kalkulálnia, mennyi munkát fog adni egy katás cégnek, mert 3 millió forint felett hirtelen 40%-kal drágább lesz a szolgáltatás. Teljesen életszerű elgondolás, látszik, olyan találta ki, akinek fogalma nincs, hogyan működnek a vállalkozások. Hiába vezeti valaki az iparkamarát. (Ennél csak egy rosszabb van, ha pontosan tudta, hogyan működnek és pont azért találta ezt ki, hogy kinyírja a katás vállalkozásokat, mert egy cég sem fog katás számlát befogadni ezután.)

Ellenben akik feketén foglalkoztatnak embereket katás számlákkal, azok csinálnak még egy-kettő-három céget és a mostani katások több felé fognak számlázni és ezek az új cégek fognak beszámlázni a régi cégnek. (Az eddigi katás takarítónők meg biztonsági őrök ezután is bele fognak férni a hárommilliós keretbe, vagy alig fognak túllógni rajta, de még mindig olcsóbb lesz katáztatni őket, mint bejelenteni.)

Eddig tartott kicselezni a törvényt, ellenben minden valódi vállalkozót, aki tényleg cégeknek dolgoznak, sikerült lábon lőni. Miután ügyesen az evát is megszüntették, semmi nem maradt a kisvállalkozóknak, eredményesen visszalőttük az országot a kilencvenes évekbe. Aki nem fodrász vagy taxis, az ne akarjon vállalkozni. Ha ez volt a cél, na azt sikerült elérni. Ha valami más, akkor nagyon elszúrtátok, fiúk.

(Mondjuk könnyű lesz mostantól kiszűrni a csaló cégeket: amelyik hajlandó katás számlát befogadni, azt valami csalásra használják, valószínűleg a fenti szisztémában.)

Néhány dolog, ami kiderült a törvénytervezetből:

– A költségvetési szerveket elegánsan kivették az adózás alól. Azok nyugodtan befogadhatnak katás számlát.

– Ha külföldre számlázol, te fizeted a 40%-ot.  “Ha a kisadózó vállalkozás a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó bevételt szerez, a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel után a kisadózó vállalkozás 40 százalékos mértékű adót fizet.”

Kérdés: ha van főállásom máshol, ergo másodállású vállalkozó vagyok, akkor miért büntetnek 40%-os adóval, hiszen biztos nem bújtatott foglalkoztatott vagyok?

A törvénytervezetet átolvasva egyértelmű: a bújtatott foglalkozás elleni harc hazugság, hiszen a külföldre dolgozókat éppúgy sújtja az adó, mint a bejelentett állással rendelkező másodállású vállalkozókat.

A fordított adózással pedig az lehetett a cél, hogy rendes cégek ne fogadjanak be katás számlákat. Mert más magyarázat nincs erre, hiszen a bújtatott vállalkozónak mindegy lenne, hogy neki marad 40%-kal kevesebbje, vagy a munkáltatója fizet 40%-kal többet utána. Semmi értelmes indoka nincs a fordított adózásnak, ami ráadásul bonyolulttá is teszi az egészet.

Ez vagy adóemelés vagy még inkább a kisvállalkozói konkurencia kinyírása. Nehogymá’ a kisvállalkozó kevesebb adót fizessen, mint a nagy cég. Intézzük el, hogy senki ne lehessen kisvállalkozó, aki cégeknek dolgozik. Jó, de mire hivatkozva csináljuk ki őket? Hát a bújtatott alkalmazottakra. De hát ez hülyeség. Nem baj, az emberek meg fogják kajálni.

Fiúk, ha adót akartok emelni, miért nem azt mondjátok? Mondjátok azt, hogy sok pénz kell, a katát ne választhassa más, mint a fodrász meg a kőműves, illetve azok a csalók, akik a fenti módon gond nélkül kibújnak a 3 milliós határ alól.

Ha meg a kisvállalkozói konkurencia kinyírása a nem titkolt cél, akkor azt is megmondhatjátok nyugodtan, nem kell félrebeszélni. Ha be mernétek vallani, tököseknek tűnnétek, igazi kemény arcoknak. Így csak olyan szerencsétleneknek, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs arról, hogy mit csinálnak, kiöntik a gyereket a fürdővízzel együtt.

Update a szövegértésben gyengébbek kedvéért: NEM lenne baj, ha adót emelne a kormány, az sem, ha sávossá tenné a katát. A baj az, hogy olyat csinál, aminek jobb esetben semmi értelme és csak dilettánsok, rosszabb esetben szándékosan akarnak vállalkozásokat kiszorítani. Mondják azt, amit akarnak, de ne hivatkozzanak burkolt alkalmazottakra, mert nagyon kilóg a lóláb. Mondják azt, hogy mostantól cégek nem számolhatnak el katás számlát és kész, illetve adózz többet, még akkor is, ha külföldre dolgozol. Akkor megértjük, maximum megkérdezzük, miért. De ne is játsszák a hülyét és ne is nézzenek mindenkit hülyének. Amit csináltak, az egyedül egy ellen nem jó: a burkolt munkavállalás ellen.

Share

256 hozzászólás

 • Jóska Pista
  Emberek, ne röhögtessetek már, havi 950 ezer forint amit itt irigyelnek az emberek? Amiből azért tutira lemegy még költség, hogy a nyugdíjra gyűjtésről ne is beszéljünk.
  Az ő kedvezményes adójukat keveslitek, az ő zsebeikből lapátolnátok ki a pénzt, miközben mindenki előtt ott a lehetőség, hogy kövesse őket. Te is lehetsz KATA-s.
  Nem akarok politizálni, de kapásból tudok sok-sok milliárdról, amit teljesen törvényesen vonnak ki az adófizetés alól, na az fáj.
  (Nem vagyok KATÁs)
 • D
  Aki átlagbérnél többet keres, alapítson céget? Kisvállalkozó az, akinek a minimálbér leadózása már veszélyezteti a megélhetését? Havi br. 1 millió (adózás, költségek, nyugdíjmegtakarítás, stb előtt) egy olyan gigászi összeg, amit szégyenleni kellene?

  Hol élek? Ennyire büszke mindenki arra, hogy 30 évvel a rendszerváltás után az átlagfizetés a nyugati harmada/negyede? Miért kell visszahúzni azt, aki haladna?

  Pontosan ezek a nagy hozzáadott értéket előállító egyéni vállalkozások azok, amiknek egy kis része sikeres hazai kisvállalkozássá alakul(hatna), amiknek egy része sikeres középvállalkozássá, amiknek egy része sikeres nagyvállalkozássá.

  Talán amikor keressük a gazdasági állapotok okát, először tükörbe kellene nézni…

 • Baratury István
  Kedves Kiszámoló Teljesen egyetértek a leírtakkal. Ez a változtatás rég óta érik. A cél, hogy az így ellehenitett emberek ne tudjanak vállalkozni. A jövő, hogy ezek az emberek Mészáros ,Garancsi Tiborc és a többi hasonszőrű tolvaj cégeinél helyezkedjenek el bagó pénzért dolgozni. Visszatérés a 70-es évekbe. Vállalkozni az átlag embernek bűn lesz. Matolcsi kamat vágásairól ne is beszéljünk,ez is szemét lépés a magyar dolgozókkal szemben,a forint értéktelenedik,a megtakarítások szint úgy, az árak meg az egekben és még fognak emelkedni.Az évek alatt kiküzdött béremeléseket az infláció le nullázza. Ha Orbán marad ,a magyar nép 90% el fog szegényedni,vagy elmenekül ebből az országból. Szomorú jövő.
 • Ági
  Itt most összekeveredik két dolog. Az alkalmazott(?) kommentelők azt sérelmezik (jogosan), hogy 12 milliós bevétel mellett 5% volt az adókulcs. Ez tényleg botrány, viszont egy rakás vállalkozó esetén ez továbbra is így marad! Ez a törvényjavaslat ezt a problémát nem oldja meg. Ha mittudomén mosógépszerelő vagy, akkor nem változik semmi. Miért etikusabb, ha egy mosógépszerelő adózik 5%-ot , mintha szellemi foglalkozásúként két-három ügyféllel fizetsz ugyanennyit?
 • alone
  A munkavállalóknak azt kellene elfogadniuk, hogy a vállalkozónak alacsonyabbak az adóterhei, utóbbiaknak meg azt, hogy nem tizede, hanem fele-kétharmada.

  Ha nem vagy megelégedve a nettóddal mondjuk 25% adó mellett, akkor fejleszd magad és próbálj több bevételre szert tenni. Ne az adót próbáld elkerülni, mert az semmivel nem különb annál, mintha simaszkban bemennél a sarki bankba és elrabolnád a különbözetet.

  Aki azt mondja, nem akarok könyvelőt meg adminisztrációt, az minek is vállalkozó?

  Aki azt mondja, hogy adóznék én ha erre+arra költenék: biztos, hogy mindig először a másikon kell számonkérni? Van olyan legális adózási opció ami méltányos mégis inkább “ügyeskedsz”? Akkor te valójában nem is a szakmádból élsz, hanem az adóoptimalizálásból (-elkerülésből). Vagy lehet, hogy inkább az a szakmád?

 • Józsi
  Sokan, akik IT területen számláznak külföldre és elköltözéssel fenyegetnek azok jobb ha elgondolkodnak arról, hogy a mostani havi egymillió számlával nem jelenti azt, hogy felvesznek alkalmazottnak ugyan annyi bérrel. Máshol sem alacsony az adó 3000 euró alkalmazottként már szinte mindenhol 30-40 százalékkal adózik. Ami jó pénz otthon abból sok helyen nem lehet egy házat kibérelni egy külföldi nagyvárosban. Ami még drágább az a lakhatás, alapból a magyar szint duplája vagy akár többszöröse is van simán. Ha nagyon nagy király valaki a szakterületén akkor lesz jó fizetése de alkalmazottként nehezebb jobb állást megcsípni mint contractorként mert a big lovéra jön mindenki az egész világból. Egy olyan átlagos szakembernek, mint én már van ellenfele a piacon igen sok. Nem azért tud valaki más országba Katázni mert ott annyira meg akarják fizetni a piaci bért a munkaerőnek.
 • Oggy
  Mennyi fillérbaszó ember van itt. Sír állandóan a szátok, hőzöngtök, amikor egy őstermelő vagy kereskedő nem 10 Ft-ért adja a zöldség és gyümölcs kilóját. Közben meg sunyin lapítotok a pénzen, fizettek 600 kilót egész évben. Úgy, hogy nem is nektek találták ki az egész rendszert. Az ilyen ember menjen is el az országból, ha meg egy másikban jól megégeti magát, mert pont változik a széljárás. Akkor ne jöjjön sírva haza. Semmivel sem vagytok különbek a gömböcnél és slepjénél!
 • alone
  Nagyon is előrelátható volt az emelés. Kiszorítás, pont mint az EVÁ-nál. Úgy vezették be azt is, hogy igazságtalanul kedvező volt, hogy valós alternatívát nyújtson a feketézésnek. Amikor rászoktak, lehet “finomhangolni”. Ha azt mondták volna az elején, hogy fizess 30%-ot a kutya se választotta volna.

  A legjobb az lenne, ha mindenki magától belátná, hogy adót kell fizetni, normális mértékben. Akkor nem égne el annyi effort feleslegesen a rabló – pandúr játszmákra, és talán a vállalkozó is több időt tudna fordítani arra, hogy az általa nyújtott szolgáltatáson fejlesszen.

  Aki azon kesereg, hogy de miért nem a burkolókat szivatjak, azok bezzeg 12m után egyszerűen nem adnak számlát. Reméljük azokra is sor kerül idővel.

  Mindig találsz majd igazságtalanságot, bármennyi pénzed van. Miért, az ország gázszerelője tán megérdemelten tart ott? Ez még nem mentség NEKED a becsületesség alól!

 • Oggy
  Abstract

  Ha nem jó KATAsnak lenni. Akkor miért vagy az? Komolyan azt a 20-on pár nap szabi fáj nektek? Nem kötelező katazni vagy vállalkozni. Érdekes, eddig ahol dolgoztam minden vállalkozó sírt. De 30 plusz milliós hazaik voltak. Volt olyan is, aki csak úgy 60 millióért épített új házat 15-20 éve. Éves szinten 3-4 nyaralás megvolt. De nem a Balatonon vagy Horvátországban. Közben azért kellett pár hetente a hosszúhétvége is, mert hát úgy elfáradtak a nagy semmit tevésben. Ha annyira jó munkavállalónak, akkor miért nem lesztek azok? Van egy csomó multi, lehet menni jelentkezni. Úgy is olyan pengék vagytok mindenben, biztos pikk-pakk felvesznek.

 • okosban megoldjuk

  Eddig csak néhányszor szóltam hozzá, főleg családtámogatás témában. Nem vagyok vállalkozó, szakmailag nem is tudok hozzászólni. Kb ez a 3. cikk amit szomorúan olvasok. Nagycsaládos vagy (de a gyerekvállalást önzésnek tartókhoz egy szavad sincs), teológiát végeztél, közreadod a megtérésed történetét, bölcselkedsz a Biblia szerinti pénz kezelésről. De most leírod, hogy ostoba a magyar kormány, az olvasóidnak meg elég is ennyi. A Biblia szerint “tiszteld a királyt”, ha nem tiszteletreméltó akkor is (számomra nem Orbán a király, csak a Biblia üzenetéhez ragaszkodok: király=ország vezetője). Meg leírod, hogyan lehet kibújni alóla? Most mi a célod ezzel a bloggal? Mit akarsz átadni? Nem unod még a rendszerszintű hamisságot. A magyar zsigeri reflexet. Pont az miatt nem jutunk egyről a kettőre, csak munka után is dolgozunk, de hol az eredmény? 30 év eltelt, de még mindig Kádár a menő
 • Valdez
  Mindenki védi a KATÁT, pedig nem gondolom azt hogy igazságos lenne havi átlag egy millás keresettel 50.000et adózni azokkal szemben akik a fizetésének 30+ százalékát levontják és keresnek egyébként nettó 2-300.000et. Ha valaki több milliós számlákat állít ki főleg egy vagy két cégnek nem biztos hogy egyébként is gondjai lennének vagy rászoruló. Nézzünk már magunkba egy kicsit… Arról nem beszélve hogy majd lesz egy KATÁS réteg aki semmilyen nyugdíjat nem fog majd kapni mert a jó része ebből a többletből semmit nem tesz majd félre, vagy elinflálódik addigra. És akkor ki lehet majd segíteni őket a rendesen adózók befizetéseiből. A Katának nem ez lenne a lényege, hanem hogy olyan Micro vállalkozásokat is rá vegyen az adózásra és behozza a fekete gazdaságból, akiknek nincs nagy bevétele és sok különböző ügyfélnek adnának számlát és megér neki 50.000et a biztonság és hogy nem kell bújkálni.
 • K2
  Na jön a katás sírás, hogy van ez a közteherviselés nevű dolog és nekik és részt kell ebben venni. Nyilván senki nem szeret több adót fizetni, főleg ha nem érzi úgy, hogy jól van felhasználva, de a kata egy nyilvánvaló gazdaságfehérítő kiskapu volt, amivel elkezdtek tömegesen visszaélni az emberek.

  Egy vállalkozó kockáztatja a saját tőkéjét, beruház, innovációt hoz létre, munkahelyet teremt, így jogosan kap kedvezményeket, egy átlag katás ezek közül mit csinált? Jó eséllyel elment egy olyan szektorba dolgozni, ahol a katázás volt a norma (biztosítási ügynök, IT, építész, ügyvéd), bebeszélte magának is, hogy ő freelancer, miközben csak simán szellemi szabadfoglalkozású és élvezte a kedvező adózást vagy csak együtt élt azzal, hogy a munkahelye ezt diktálta neki.

 • Kmiki
  Majd jon a modosito, amivel nehany tevekenysegi kort kirantanak is hataly alol. Ehhez jo statiszitikai alap lesz a julius 1-tol erkezo szamlahalmaz – csakhogy termeszetesen nem ez lesz a fo merlegelesi alap. Elsonek a haveri kort kell majd levedeni. Ezert sem lennek meglepve, ha a sporttevekenysegek lennenek a kovetkezo kivetel. Lasd a koltsegvetesi szervek halmaz maris bekerult.
  A kulfold mar erdekesebb kerdes, ott szerintem marad az uj elv, azt a kort nyugodtan lehet szivatni minden kovetkezmeny nelkul.
  A ‘veszelyesebb’ tarsasag, pl taxisok pedig eleve hatra dolhetnek.
 • Szabó úr
  Pont azért szeretek KATA-s lenni mert amit nem fizetek be temérdek adót, azt el tehetem magamnak nyugdíjra vagy privát egészségbiztosítást fizetek belőle… az legalább ott lesz mert az enyém! Ha meghalok a gyerekemé..ha az államnak adnám mintha kútba dobnám, köszi de nem! Viszont hátránya hogy nekem kell a munka után mennem, nincsen fix fizetés se cafateria céges autó stb.. De én ezért éveken keresztül keményen megdolgoztam , sőt mindenki hülyének nézett , hogy merek én vállalkozó lenni az milyen bizonytalan..tessék megoldották!
 • Lala
  Természetesen vannak foglalkozások, ahol elkerülhetetlen a kata. Az IT ma Magyarországon nem ilyen. A rövid pár hónapos, vagy 1-2 éves IT projektekre a megoldás a határozott idejű munkavállalói szerződés. Ahol a munkavállaló állományba kerül és úgy adózik, ahogy az alkalmazott. Persze a bér az általában magasabb. Ehhez nem kell kata. Az nem fair, hogy ugyanabban az irodában dolgozik egymás mellett a katás ITs és az alkalmazott. Akkor lenne fair, ha az alkalmazott is nyilatkozhatna, hogy ő inkább kevesebbet adózna, cserébe vállalná, hogy ő sem kér TB fizetését vagy a nyugdíjat is inkább félre rakna magának. Mert ez így nettó adócsalás. Persze a kata bevezetése és ez a fajta módosítása is a szokásos állampárti dilettantizmust tükrözi. Azon sem kell meglepődni, hogy a bevezetés előtt a katások ellen hangolják a népet. Mindig kell egy egy jó kis ellenség, akit jól le lehet győzni.
 • Treil
  Bandi:
  Azért vagy KATA-s mert havi 650 a zsebben marad. Alkalmazottnak meg a fele ( főleg ha felretesz nyugdijra).
  Illetve nem tudom honnan jön ez a mítosz a kanaan jellegű juttatasokrol, multiknal eseteleg van 13.havi, meg nagyobb kafeteria, mashol meg kb. semmi.
 • Lala
  Na hát a kormány elmondta, hogy ők azokra a vállalkozókra tervezték a Katát, akiknek sok ügyféltől van kis bevétele, mint a fodrász, taxis stb.
  Ehhez képest a nagyobb lélegzetű munkákat is Katában oldják meg élelmesék meg elszaporodott az ügyeskedés, amikor alkalmazott helyett katásként dolgoztatnak valakit.
  A 3 milliós munka az már elég nagy lélegzetű, az nem arról szól, hogy levágom a füvet egy kertben. Alapítson arra BT-t, KFT-t, amit akar.
  Inkább annak örüljenek a katások, hogy ilyen sokáig tartott a jó világuk és évekig tudtak adót optimalizálni.
  Én mint alkalmazott örülök ennek a döntésnek, sőt ennél sokkal szigorúbbat is jogosnak tartanék, de talán majd később meglépik.
 • gaborr
  akkor te egy vagy a kivételekből. nagyon sok katás “munkakvállalónak” megadják mindezeket, semmilyen hátrányba nem kerül a munkavállalóhoz képest.

  egyedüli nagy hátrány lehet, hogy több multinál is a szerződött partnereket küldték el legelőször, aki munkavállaló volt annak most is van állása, aki vállalkozó, annak nincs.

 • Kecske
  És ha engem kiválasztanak egy nav ellenőrzésre, ami után megállapítják, hogy nincs színlelt szerződés? Akkor milyen alapon szedik be a 40%-ot?
 • Ma megérte felkelni
  “Nálam most bukott meg a kormány. Sajnos az alternatívák sem jobbak.”

  Már megérte felkelni, őszintén örülök!
  Az alternatívákról: itt már régóta bárki, a sarki fűszeres is jobb alternatíva lenne, mivel elemi érdeke lenne, hogy a ma közpénzt nagyüzemben kitalicskázók körmére nézzen, hogy a vidéki és közszolgálati média, sajtó hihetetlen és nyomasztó kormányoldal-kizárólagosságát megszüntesse, stb.
  Hidd el, teljesen mindegy, kik azok (úgyis csak egy vegyes brigád képes leváltani az áthekkelt választási szabályok miatt), ha bénák, hamar és könnyen el lesznek küldve, ahova valók és elfelejtjük őket és AKKOR majd lesz alternatíva – de a mostani rezsimmel pont az a baj, hogy nagyon nehéz elküldeni, és lehet, hogy sose felejthetjük el, gyerekeink is az ő gyerekeiknek dolgoznak majd és örülhetnek a 13. havi bérnek meg a cafeteriának meg a nyugdíjkiegészítésnek, neadjisten a Katának…

 • Joy
  800ezer bevétel mellett katásként havi 300ezerrel több marad nálad, mintha egy cég alkalmazottként költene rád ennyit. (kb 670br, 450 nettó, 800 össz bérktg, ami IT szektorban nem is sok)
  Ha katásként egy hónapot nem dolgozol az évben, akkor is 3,3 millióval több marad, amiből az általad felsorolt dolgok közül mindenre is futja. Pedig az alkalmazott azoknak juttatásoknak jó ha a felét kapja.
  A többség nem pályakezdőként lett katás, előtte is megélt más vállalkozói formában is, ezután is meg fog. Sokaknak ez egy kisebb aranykor volt, hirtelen megugró bevétellel, ami fáj, érthető. Viszont ha a vállalkozások fehérítése a cél, arra a pénztárgépek és az online előírások szigorítása is jó irány, ezért akár szükségtelenné is válhat ez az adózási forma, ahol ugyan keveset, de legalább fizetett a vállalkozó.
 • EG
  Az a helyzet kedves alkalmazottak, hogy aminek most tapsoltok, hogy majd a KATA-s többet fog adózni… Sokan majd újraterveznek, új vállalkozásba kezdenek, új ügyfélkört keresnek… míg Ti 2-3 év múlva is azt fogjátok ide írni mennyire sok megy el adóba, de az meg sem fordul a fejetekben hogy valamin esetleg Nektek is kellene változtatni…

  Nekem volt olyan projectem ahol muszáj volt hogy alkalmazzanak, hát nem tudom… előbb megvolt a szerződés a legbonyolultabb projectnél is, mint ott mire mindent el tudott intézni a HR, kb már elment a kedvem az egésztől… Utána pedig jelenléti, írd be hol voltál, vedd ki a szabidat (majd kiveszem ha pihenésre van szükségem, és nem akkor amikor a HR szerint jó…), persze a szabi alatt dolgoztam ugyan úgy, mert ezt soha nem értik meg hogy nem fogják a határidőket bárki szabadsága miatt módosítani… Ennyit erről.

 • DD.Dávid
  Én villanyszerelő vagyok, voltam Katás is(támogatást megkaptam->amit adnak fogadd el). De megszüntettem. Amit én most látok épitőiparban. Rengeteg kényszervállalkozó, szakmáról fogalma sincs, fiatal, ki sem került még az iskolapadból van egy obis vésőgépe, pár kéziszerszáma, egy létrája, meg egy személyautója, de nagy mellénnyel mondja hogy vállalkozó. Aztán amikor nézem át a munkáját másodmagával egy nap 9 lámpát meg 5 mozgásérzékelőt rakott fel, fix darabáron, amit tudom hogy menni, de aláírom a papírt mert kész, csak ő ezért a munkáért alig kap valamit, mert nem teljesít. A másig teljesít de minőségi munkát nem ad ki a kezéből elsőre, hanem csak a második hibajavitás után, őneki nem írom alá csak ha teljesen kész, ő szid engem, én meg röhögök rajt, kb. mindkettő ugyan annyit keres vagy minimálisan többet mint én, viszont be vagyok jelentve, autó ruha év végi plusz egy havi folyt.
 • Bye
  peticiok.com/peticio_a_kata_szabalyainak_modositasa_ellen
 • DD.Dávid
  folyt.: telefon, szabi táppénz és meg se szakadok. Emellett még délutánonként egy kis maszek belefér, céges szerszámokat gépeket használhatom magán felhasználásra, és egyik sem obis. Cserébe szabadidőmben tisztitom a gépeket és karbantartom őket, meg az autó belső tisztitása is saját mutatvány. De így egyeztünk meg annó, a kecske is jól lakik meg a káposzta is megmarad.
  Sokan azért kényszerrvállalkoznak mert nem tiporják ki maguknak az utat hogy eljussanak egy olyan szintre és olyan céghez ahol ez mind megjár, hanem egyből a könnyebbet választják kicsit jobb pénzért, amit ha összeadsz már lehet hogy kevesebb.
  Ja pl csak a munkaruháim(engelbert strauss) kb. 200ezer, téli nyári rövid hosszú, 5 póló cipő bakancs,minden. Megnézném azt a kényszervállalkozót aki ilyenben jár.
 • Unemployed
  Ilyen elkeseredett és frusztrált írást még soha nem olvastam tőled és egy kicsit meg is lepett a hangvétel.
  Egyrészt én nem nagyon pártolom, hogy mialatt a munkavállalók 665 Ft bért 1190 Ft teljes költségből kapnak kézhez, addig vállalkozók közel nulla adóból tudják ugyanezt megtenni és nem is csinálnak nagyon mást, mint a munkavállalók.
  Azzal viszont egyetértek, hogy ez a gazdaságot a fekete irányba fogja visszaszürkíteni.
  Ha nagyon rosszindulatú vagyok, akkor a KATA-val a kormány megismerte a valós béreket és most a magas adóval ezeket próbálja majd keresni, mint referencia értéket, ami alattomos eljárás. De ez a garnitúra is az (pl. államadósság bújtatott elinflálása, forint bújtatott elértéktelenítése) azaz ez értékazonos dolog.
  Én viszont azt hiszem, hogy a covid miatt valahonnan be kell szedni a pénzt és ez most a nagy ötlet. Stratégiát keresni náluk hiba, rögtönöznek folyton.
 • TG
  Miklós, pontosan tudják, hogy mit és miért csinálnak, de a lényeg, hogy ezt megfelelően tudják kommunikálni, majd nézd az m1 híradót vagy halgasd valamelyik királyi rádiót
 • ildi
  Petició:
  peticiok.com/peticio_a_kata_szabalyainak_modositasa_ellen

  Indexen cikk:
  index.hu/gazdasag/2020/06/27/kata-penzugyminiszterium-kormany-atalakitas-adozas/

 • Zoltán
  Érdekes, hogy csalónak titulálják a katásokat, meg hogy nem fizetnek adót. Eközben 2019-ben 135 milliárd után 2020-ban 192 milliárd adóval számolnak rajtuk. És közben azt nyilatkozzák, hogy több tíz milliárdot akarnak fogni még rajtuk.

  Továbbá, ha nem csökkent, hanem nőtt a beszedni várt adó mennyisége, akkor honnan is csalták el azt a pénz?
  ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006g.html
  ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.html

  Egyszerűen csak vérszemet kaptak. Látták, hogy bármilyen pofátlanságot el lehet követni és az utóbbi hónapokban is százmilliárdokat toltak át zsebbe, és még lehet tovább fejni a buta parasztokat. A lényeg, hogy legyen ellenségkép és a sok buta embernek fontosabb legyen az, hogy mások nyomorogjanak, minthogy ők maguk jobban éljenek. Proliisztán.

 • Kiszamolo
  okosban:
  A más véleménye nem az enyém. Tiszteletben tartom és nem akarom megmásítani. Ha egy szinten túl lép, akkor moderálom.

  A sajtó dolga rámutatni a tévedésekre és felhívni az emberek figyelmét a hibákra is. Más ha a kormány egy döntésével értesz vagy nem értesz egyet és más, ha szapulsz egy ember személyét. Soha nem írtam azt, hogy o1g vagy bárki más egy utolsó szemét. És nem is fogom.

  Kibújni alóla? Szerinted nem találta ki mindenki azonnal, hogyan fogják ezt kijátszani? Éppen azért írtam le, hogy bemutassam, hogy rossz a törvény, mert aki akarja, kijátssza, csak a becsületeseket tudják megszívatni vele.

 • Pallos Levente

  “miközben csak simán szellemi szabadfoglalkozású és élvezte a kedvező adózást vagy csak együtt élt azzal, hogy a munkahelye ezt diktálta neki.”
  Akkor mondja azt a kormány, hogy ez a cél. De helyette azt hazudozzál, hogy bujtatott foglalkoztatás.

  Egyébként meg az én idén várhatóan 10m körüli forgalmamból egy cégtől jön kb 6 millió, a többi ez alatti. Szóval én úgy 3 millió után adóznék az új rendben. Akkor én most 70%-ban célcsoport vagyok, akire kitalálták?

 • kormánytisztviselő
  Javaslom mindenkinek hátrahagyni a sztereotip gondolkodásmódot.

  1. A KATÁs (=vállalkozói) létnek ugyanúgy megvannak az előnyei és hátrányai, mint a minkaviszonyban való foglalkoztatottságnak. Higgyük el. És nem való mindenkinek minden, nem minden szakma teszi lehetővé a munkaviszonyban való foglalkoztatást, ahogy nem minden szakmában van lehetőség vállalkozni.

  2. Nem az a gond, hogy a KATÁS kevesebb adót fizetett eddig, hanem az, hogy egy munkavállaló fizet túl sok adót. Az egyensúlytalanság mindenki számára nyilvánvaló.

  3. Amit elvonnak Tőled, akármilyen jogcímen is szerzel bevételt, abból épül – maradjunk a közhelyes példánál – stadion. Munkavállalóként attól nem leszek boldog, hogy többletpénzt csatornáznak valahonnan a költségvetésbe.

  4. Botrányos a redisztribúciós arány. A költségvetés bevételei 57%-al emelkedtek 10 év alatt.

  Folyt.

 • DánielIT

  “Sokan, akik IT területen számláznak külföldre és elköltözéssel fenyegetnek azok jobb ha elgondolkodnak arról, hogy a mostani havi egymillió számlával nem jelenti azt, hogy felvesznek alkalmazottnak ugyan annyi bérrel.”

  Báttya, miből gondolod, hogy én feladva az itthoni távmunkás szabadúszást alkalmazottnak megyek külföldre? Továbbá, nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon jellemző, hogy ha távmunkásként beválsz, nagyon szívesen alkalmazna a külföldi cég a hazájában, felpumpálva a béred, hogy ne csökkenjen az életszínvonalad. Nem viccből szokták mondani, hogy nagy a hiány JÓ IT-s szakemberekből!

  ” Ami jó pénz otthon abból sok helyen nem lehet egy házat kibérelni egy külföldi nagyvárosban. Ami még drágább az a lakhatás, alapból a magyar szint duplája vagy akár többszöröse is van simán.”

  Miért feltételezed, hogy én MO-ról föltétlenül egy drágább országba akarok menni?

 • Jelentéktelen Hangya
  Nem teljesen értem a kirohanásodat, Miklós.

  Talán ezentúl csak RT alapításával kezdhet egy kisvállalkozó, 50M törzstőkével? Vagy miért van ellehetetlenítve?

  Ha ekkora összegű bevételed van egy helyről, tessék szépen másképp adózni. Ennyi. A KATA nem erre lett kitalálva. Ja, hogy ez több lesz, mint 50e? Igen, ezt hívják közteherviselésnek.

  Írod, hogy a csaló cégeket még könnyű is lesz kiszűrni. Úgy tűnik, minden cél teljesülni fog akkor, mi kell még?

  Szerintem nem normális, hogy ugyanakkora bevételből, ugyanannyi munkával valaki 50e-t fizet, valaki meg sokszor annyit.

  Túlbonyolítottak egy vállalkozás adminisztratív terhei? Kéne egyszerűbb adózási mód? Igen, kéne, de ennek semmi köze ehhez, ez másik probléma.

 • kormánytisztviselő
  Folyt.

  Miklós elnézést a hosszabb HSZ-ért.

  A magasabb bevételből kellett volna 10 év alatt működő egészségügyet, oktatást létrehozni, és segíteni felzárkózni lecsúszott társadalmi rétegeknek (igen, akik önmaguk felelősek a sorsukért). Továbbá az önjáró gazdaság működési feltételeit kialakítani.

  E helyett a pénzünkből lett szép új Kármelita kolostor, Sorosterv, MNB Alapítványok, meg Budapest-Kelebia vasútfelújítás, így hirtelen. Meg elszállt ingatlan és albérletárak. Önjáró, szerkezetileg egészséges gazdaság helyett totális kézivezérlés.

  Tegye fel a kezét aki szerint jobb ez utóbbiak jobbak, mint az előbbiek.

 • Pallos Levente

  Az én idén várhatóan 10m körüli forgalmamból egy cégtől jön kb 6 millió, a többi ez alatti. Szóval én úgy 3 millió után adóznék az új rendben. Akkor én most 70%-ban célcsoport vagyok, akire kitalálták?
 • ex-tücsök
  Nehéz úgy vitatkozni, hogy akik szerint az IT katás adócsaló, azok közben azt írják, hogy persze a válság idején őket küldték el azonnal és nem az alkalmazottakat.
  Meg a másik maszekozik, céges eszközzel, gondolom számlát is ad a cég a maszekolására, meg szabadidőben dolgozik.
  Közben ez mind adóköteles tevékenység.
  De a katás adócsaló.

  Tehát a nyugdíj levonása nem számít, az őket küldték el előbb nem számít, a jelen szabállyal 12M-nál annyit adózik, de nincs nyugdíj, őket küldik el először, de ez nem számít.

  Meg havi 1M bevételről úgy beszélnek, mintha sok lenne. Ebből nem lehet kifizetni egy alkalmazottat, ha bővülni akarsz és a kata az indulásod cégként.

 • Pallos Levente

  Ha ekkora összegű bevételed van egy helyről, tessék szépen másképp adózni. Ennyi. A KATA nem erre lett kitalálva.

  Ezt honnan lehetett tudni? Volt valamikor kommunikáció erről? A vállalkozás alapításakor nagyon jó kis összefoglalót kaptam a kötelezettségekről, sehol sem említi az sem, hogy milyen tevékenységet kellene végeznem, hány forrásból jöjjön a bevételem.

 • rmm
  Nos, engem továbbra is érdekelne a külföldi cégalapítás mikéntje és adózási vonzatai. Ha te már aktívan műveled, kíváncsi vagyok a tapasztalatokra. Ha külföldi könyvelő és/vagy adótanácsadó vagy, itt az alkalom, hogy adj és reklámozd magad! Ha pedig szimpatikus országot keresel a vállalkozásodnak, akkor osszuk meg egymással az eddig összegyűjtött infókat.

  Mivel a hozzászólások között könnyen elvesznek ezek, csináltam egy bejegyzést ennek a kiszámoló fórumon. Gyűjtsük össze a hasznos információt ott (is):

  reddit.com/r/kiszamolo/comments/hgrv4e/külföldi_vállalkozás_adózása

  (Köszi Miklós, ha beengeded a linket. Végülis jobb, mintha neked kellene ennyi infót összegyűjtögetni. Legalábbis remélem, hogy sok országból érkezik infó.)

 • Temes
  Milyen érdekes hogy a 600 00 HUF bevétel de még az álomszerű 1 000 000 HUF is érthető a munkavállalóknak de amikor a stadionok épülnek több száz milliárdokért amit nagyrészt senki nem használ ha 10millio emberre nézzük meg hogy a sok milliárd sikkasztásról már ne is beszéljünk az nem felfogható és nem kelt ennyi rossz érzést mint amikor adnak egy boxzsákot a batások személyébe hogy hajrá menjél parasz gyűlőld őket mert gonoszak de azt sem tudják hogy mi az az adózás mert sosem volt velük dolguk mert azzal a munkáltató foglalkozik és semmilyen adó vagy egyéb költségről fogalmuk sincs… mennyire könnyű gyűlölködni egy olyan esetlen közösség felé akik egyszinten vannak velünk annyira könnyű a szakadék szélén kapaszkodókat lehúzni a sárba… sok katás eleve a sárban van és ők nem huzzák le a munkavállalókat de a munkavállalók azokat a kapaszkodokat visszalökik a sárba… köszönjük…
 • Támogató, de mégse
  Én támogatom ezt az irányt. Szerintem a 3 Millió kevés, én 4-5-re állítottam volna be. Ha te 10+ millát számlázol 1-2 számlában egy olyan cégnek ami maga használja fel a te outputodat akkor te kérlek szépen azt ne KATA-ban csináld. Nem ez volt a jogalkotó szándéka. Bár eleve az ő hülyeségük, hogy 12 millió a felső határ…
  A nagyobb baj , hogy sokan közvetítő cégeken keresztül dolgoznak ahol a közvetítő fizet ki téged (1 kifizető) miközben a munkádat/termékedet/szoftveredet sok ember veszi meg és használja rajtuk keresztül. (Tehát nem a cég akinek számlázol használja fel az outputodat és nem is velük együtt dolgozol hanem a valós vásárlóval.). Ilyen kategóriába tartozik több szabadúszó oldal, szoftver piacterek, stb. Egyszerűen nem tudod kinek adsz el de nyilvánvalóan nem annak a cégnek akinek a számlát kiállítod. Na most ez is ellehetetlenül. Így jelen formában ez a módosítás nem jó.
 • eferix
  ha elolvasnád értenéd, az a lényeg, hogy amire hivatkozik a kormány, pont arra nem jó ez: a bujtatott foglalkoztatás így is folytatódni fog tovább miközben, aki normálisan használta, azt megszivatják.
  Semmi gond nem lenne, ha azt mondanák, hogy ez a forma fodrászok, kozmetikusok, taxisok és hasonló szektorokra lett kitalálva, mostantól csak ők használhatják. Persze miért is diszkriminálja azt, aki havonta 100 ügyfélből csinál 1.000.000-t, mint, aki 2-3 ügyfélből? Mi a különbség? Miért adózzon jobban a kozmetikus, mint az informatikus, ha ugyanannyi a bevétele? Ezt nem igazán lehetne megmagyarázni.
 • Karl
  24.hu/fn/gazdasag/2020/06/27/kata-szabaly-3-millio-ado/
 • Stan
  ÖSSZEFOGLALÓ hogyan tudnak a jelenlegi KATA-sok továbbra is (jól) működni. Az egyszerűség kedvéért 12M-os éves bevétellel számolok.

  a.) KATA-s vállalkozó (kvázi-munkavállaló) vagy és EGY helyről jön a 12M-os (vagy 3M feletti) bevételed:
  1. Ha elég nagy a cég akinek számlázol és sok olyan KATA-s (ál-)alvállalkozója van mint Te is, akkor jó eséllyel a főváll. cég meg fogja oldani hogy több helyről (projektcégtől) kapd majd a fizetésedet. Ez neki is érdeke, ha nagyon szőrözős a főváll. akkor a több céges KATA feltöltéshez felmerülő többletköltségeit részben áttolja a KATA-s munkavállalóira.

 • Stan
  2. Ha a főváll. cég nem akarja megoldani, akkor keress meg egy könyvelőirodát és az majd rövid időn belül össze fog a KATA-soknak szervezni (vagy ad egy kontaktot, aki megcsinálja) egy céghálót és főváll. »» alváll.-ok »» KATA-sok irányba áramol majd a pénz. Reális ha a céghálót üzemeltető ezért lecsíp 4-10%-ot.
  3. Ha nagyon agilis vagy akár magad is kialakíthatsz ilyen KATA-töltő céghálót és leveszel pár %-ot vagy egy jól összeszokott baráti-kollegiális társaság megoldja magának (de aki végzi az adminisztrációt annak szavazzatok meg vmi jutalékot, pl. havi 10e Ft/KATA-s, stb)

  b.) KATA-s vállalkozó vagy és több helyről jön a bevételed, de van ahonnan 3M feletti összeg jön / év:
  »» ld. a.)/2. pont. Saiát hálózatot ezért kár lenne létrehozni, hacsak nem látsz benne üzleti fantáziát

 • Stan
  c.) KATA-s vállalkozó vagy és több helyről jön a bevételed, de van ahonnan 3M feletti összeg jön ÉS évi 12M feletti a bevételed:
  1. Alapítass egy KATA-s vállalkozást (EV. Bt) szülő-nagyszülő-házastárssal ha megéri a havi 50e költség
  2. Állítsd ki a 12M feletti számlákat a fentiek cégével és ha szükséges (3M feletti) ld. a.)/2. pont
  3. Ajándékozási szerződéssel illetékmentesen átutaltatod a saját számládra évente a bevételt
  (gyermek-szülő-nagyszülő és házastárak között illetékmentes)

  Most hirtelen ennyi. Akinek kérdése van annak szívesen segítek itt!

 • Attila
  Magyar Könyvelők Országos Egyesülete: Petíció

  facebook.com/hashtag/egy%C3%BCttaszigor%C3%ADt%C3%A1sellen

 • örök körök

  >Máshol sem alacsony az adó 3000 euró alkalmazottként már szinte mindenhol 30-40 százalékkal adózik.
  Németországban haza lehet vinni 3000 euró nettót korrekt fejlesztőként? Lazán, akár még többet is. Magyarországon? KATA-val eddig lehetett. Igaz rendes nyugdíj, meg csomó minden nem jár mellé, de legalább idehaza olcsóbb a lakhatás, meg azért csomó minden ideköti az embert, na.

  Horror olvasni itt a kommenteket. Hogy 3m felett már nem kisvállalkozó az ember? Wtf? Ausztriában egy takarító többet keres, de lassan nálunk is ennyit. Meg hogy a contractor személyi szabadfoglalkozású és nem vállalkozó? Nagyon jó, létezik arra értelmes adózási forma?

  Kérnének KATA bevételre egyszerűen 15-20%-ot adóban 20-30 milla határig, se nyugdíj, se semmi mint most, söralátét bevallással és mindenki jól járna. De az túl egyszerű lenne.

 • Éva
  Tudja esetleg valaki, Szerbiában milyen a kata alternatívája? Nem találok erről online infót. Lehet megerne egy költözést… Köszi
 • Treil
  @örök körök:
  Alkalmazottként sem lesz nyugdíjad 20-40 év múlva hiába vonják a járulékot. Én nem fogok belemenni hogy “bezzeg a KATÁ-sok”, de ha olyan marha jó alkalmazottként KATA-sok szerint el lehet menni. És alkalmazottaknak is aki szerint a vállalkozónak arany élete van elmehet vállalkozni.
  Ezt a fejleszd magad aztán vállalkozz dolgot meg hagyjuk már. Egyik ország sem lesz 90% vállalkozók országa. Talán az lenne a közös megoldás hogy ha nem lennének ilyen magas adóelvonások. Én a jelenlegi KATA-s rendszert sem tartom méltányosnak a munkavállalókkal szemben, mert tőlem hiába vonnak el jelentős pénzeket járulékként, ha normális szolgáltatást akarok ugyanúgy fizetnem kell érte (nyugdíj, egészségügy). És a munkahelyek többségénél nincs választható szabadság, sem kafetéria, sem 13. havi fizetés. Elrendelt túlóra viszont annál inkább.