Erste kötvény: szabad-e venni és megéri-e megvenni?

2022-08-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sokan megtaláltátok az Erste legújabb kétéves kötvényét, ami évi 11% kamatot ígér.

Mindenki azt szeretné tudni, megéri-e venni belőle.

Mi az, amit tudunk?

A magyar Erste Bank osztrák anyacége bocsátja ki, így a visszafizetése akkor lesz kérdéses, ha bármi történik a bankkal a következő két évben. Ez az úgynevezett partnerkockázat.

Vajon várható-e az Erste Bank csődje a következő két évben?

Nem úgy tűnik jelenleg, hogy baj lenne vele. Ha csak nem lesz valami nagyon nagy válság a következő két évben, várhatóan ki tudja majd fizetni a kötvényeket.

Mi lehet még a kockázat?

Az első, hogy mi történik, ha idő előtt kell a pénz? Ilyenkor lehetünk esetleg gondban, mert a bank nem fogja visszaváltani a kötvényt idő előtt, maximum segít eladni a tőzsdén (ami a stuttgarti a leírás szerint), annyiért, amennyiért valaki hajlandó megvenni. Lehet, hogy nem fog tetszeni az ár, amit kapunk érte. Ez az úgynevezett likviditási kockázat.

A második, ha tovább nő a forint kamata, amíg ülök két évig a fix 11%-os kötvényemben. Lehet, hogy fél év múlva már 15%-ért is be tudnám fektetni a pénzem és akkor már nem lesz vonzó a 11%. Ez a hozamkörnyezet megváltozásának kockázata.

A harmadik az előzőnek az ellentéte, lehet, hogy most öt évig be tudnám fektetni a pénzem 10%-ra, de két év múlva, amikor lejár a kötvény, már csak 5%-on tudnám újra befektetni a maradék három évre a pénzem. Így rosszabbul járhatok öt év távlatában. Ez az újrabefektetési kockázat.

Végül amit meg kell vizsgálni, hogy milyen alternatíváim lennének?

Az első kézenfekvő dolog kétéves állampapír vétele.

Kétéves állampapírt 10,36%-os éves hozammal is tudok venni. Ez egyrészt kamatadómentes (A kamat 15%-a a kamatadó, amit itt megspórolunk), szemben az Erste kötvényével, másrészt bármikor visszaváltható idő előtt, éppen most 0,6% költség mellett. Az Erste kötvényénél 1% a visszaváltás díja plusz a piaci ár miatti esetleges további veszteség.

(Update: a 2024/C nem kamatadómentes, erről itt írtam bővebben. Ennek ellenére találsz kamatadómentes állampapírt akár az államkincstárnál, akár a bankodnál.)

Ezek az adatok alapján már tudsz dönteni, megéri-e neked Erste kötvényt venni.

(Csak zárójelben, mert teljesen más világ és más kockázat, de az érdekesség kedvéért nézzük meg, mi lenne, ha nem Erste kötvényt, hanem Erste részvényt vennénk?

Még egyszer: ez teljesen más világ és teljesen más kockázat, de ha bízunk abban, hogy nem esik tovább a részvény ára és meg is marad a bank nyereségessége a jövőben is, 6,49% osztalékot kapnánk a pénzünkre, de euróban.

Azonban itt már semmi nem biztos, se az, hogy nem esik tovább a részvény ára, sem az, hogy marad a nyereségráta, ezt csak az érdekesség kedvéért tettem be. Ez a téma már messzire vinne.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram