Túl lassú a telefonom

Sokaknak ismerős az érzés: elégedetten éled az életed az okostelefonoddal, notebookoddal, autóddal vagy bármilyen egyéb eszközöddel, majd egyszer csak mintegy villámcsapásra rájössz, hogy nem tudsz tovább élni ezzel a régi és elavult eszközzel.

Mert beleültél a kollégád új 12 milliós autójába, mert láttál egy tesztet a legújabb csúcsnotebookról, vagy kipróbáltad a legújabb csúcstelefont az áruházban. Hazamész és nem is érted, hogy tudtál eddig elégedett lenni ezzel az elavult, lestrapált, nyúzott eszközzel. Úgy érzed, azonnal venned kell egy új készüléket.

A statista.com egy igen érdekes adatot talált. Az aktuális új Iphone megjelenése után pár héttel megdöbbentő módon megugrik a google-keresés az “Iphone lassú” keresőkifejezésre.

iphone

Két magyarázat van erre a jelenségre: vagy az emberek látják az üzletekben az újabb modelleket, amik gyorsabban működnek az öveknél, vagy ami sokkal valószínűbb, hogy frissítik a készülékeiket az aktuális Iphone megjelenése után időzített újabb IOS verziókra, amik bár kompatibilisek a régebbi készülékekkel, azonban nagyon belassítják azokat, lévén hogy az új, gyorsabb processzorral, több memóriával rendelkező készülékekre szabták és optimalizálták ezeket. Így remek alkalmat és okot adnak a régebbi készülékek tulajdonosainak, hogy megvegyék a legújabb modellt.

Így lesz abból a telefonból, amit még pár napja megelégedetten használt, gyorsan cserélendő elavult készülék, hiába alig tud többet a megjelent új telefon.

Ami érdekes még a grafikonban, hogy a nagy kiugrás után milyen gyorsan, néhány hét vagy hónap alatt visszaesik a keresések száma az úgymond normál szintre.

Share

147 hozzászólás

 • realestate
  NA, sikerült kinyitnod Pandóra szelencéjét neked is…. egy G3 user 😉 aki mellesleg ugyanúgy elégedett a telójával mint amikor megvette, és a sebesség se változott.
 • Daraltdio
  Kvázi arra keresnek rá, megéri e feltelepíteni a frissítést vagy sem, hisz jönnek új funkciók – ezek bemutatásra is kerültek, csak épp azt nem tudni, lassítja e a telefont a frissítés. De abban van igazság h lassan-lassan de észrevehetően lassul a telefon. Azonban vannak ismerőseim,akik meg iphone4S-t használnak…
 • Kiszamolo
  Dió, szerintem erre nem így keresnének rá. Sokkal inkább valami frissítés, lassú lesz-e vagy IOSx Iphone 4-re valami hasonló kifejezéssel.

  Ez inkább azt jelenti, hogy feltették és belassult a telefon.

 • Ervin
  Igen, teljesen igaz a cikk. 4s-em van, ráraktam a 9-es IOS-t, elképesztően belassult. Rettenetes másodperceket élek át mire megnyílnak akár az SMS-ek:) hát még a Facebook!
  Vissza nem lehet lépni, mert egy két alkalmazás már 9-est kéri…
  Kell új 6s vagy 7.
 • bobo
  off: mi történt oldalt a dollár árfolyammal?
 • Kiszamolo
  Elromlott, majd lecserélem az egészet, vagy kikapcsolom.
 • hahaha
  11 éves Nokiát használva, nem fejteném ki bővebben a véleményemet…. 😀
 • ügyvéd
  hahaha
  Szintén zenész, csak nem Nokia, és kicsit fiatalabb…:-D
 • AZ
  Sajnos a legtöbb frissítés biztonsági réseket is foltoz. A számítástechnikai eszközök nem frissítése komoly kockázat. Különben emlékeim szerint az iphone támogatása 4 év, androidé 2.

  Lásd: droid-life.com/2016/06/21/google-listing-update-death-dates-nexus-devices/, en.wikipedia.org/wiki/List_of_iOS_devices

 • Nándi
  Sajnos Win10 megjelenése óta nem nagyon erőlködött Microsoft sem hogy a Win7 felhasználói élményt idézőjelbe kényszerítő, frissítések keresése bugot kijavítsák :S

  De androidos appokkal (pl. youtube, gmaps) is tapasztaltam hasonlókat 🙁

  Szerencsére 2 évente egy 50ezres telefoncsere nem hat meg, mivel más hasonlóan avuló eszközöm nincs, de azért elgondolkodtató, hogy 2000Ft a készülékem “havidíja”

 • tökmindegy
  hahaha

  32.10-es? Mert akkor te nyertel:)

 • bornyu
  Azért egy új iPhone bőven kiszolgál 3-4 évig minden igényt.
  Ez a probléma más rendszereknél hatványozottabban igaz szerintem.
  De kinek a pap, kinek a paplan.

  OFF:

  Ma eszembe jutott, hogy van otthon egy OTP értékpapír 20 ezer ft-os névértékkel, amit 1986-ban a nagyszülők születésemkor váltottak nekem.
  Ez akkor kb. 4 havi fizu volt.
  Ez ma ér kb. 110 ezret.
  Ez ma jóindulattal is egyhavi fizu.
  Pedig elvileg 6%-ot kamatozik. Az nem rossz, mai viszonyban meg pláne.
  Akkor most miért is éri meg spórolni? Letenni a pénzt?
  Ez ütött szöget a fejemben…
  Előre is köszönöm a választ/véleményt 🙂

 • Hülyealmás
  Kedves Kiszámoló

  Rendszeres olvasója vagyok a blognak és több cikkben véltem felfedezni, hogy itt sok ember fejében az Apple termékek a végtelen herdálás és fogyasztói társadalom kivagyiságának megtestesítői. Mint, iPhone user, kérdezem, hogy miért pont ismét ez a termék vonal lett csak megemlítve? Az rivális OS-ek (Android, Lumia készülékek) lassulása és jóval gyérebb szoftveres támogatása miért nem része a cikknek? Kérdezem azt, aki egy 2011 őszén megjelent HW-re (4S) feltesz egy 5 évvel később megjelent OS-t, mégis mit vár? 5 év alatt vajon hányszorosára növekedett a teljesítmény? Egy 5 éves HW a rivális rendszereken mikor kapott utoljára támogatást?
  Mindegy, nem szaporítom tovább a szót, csak nem értem, miért kell negatív hangnemben feltüntetni csak egy adott gyártó termékét, mint “hülye consumer” terméket.

 • Eltévelyedés
  Lehet, hogy az új oprendszer is, de az évek alatt telepakoltad a telefonodat minden vacak appal, sőt, az appok külön külön is frissítik magukat, egyre több erőforrást igényelve. Ha hétről hétre pár századmásodpercet lassulnak a dolgok, azt észre sem veszed, de amikor megnyomkodod az új telót, akkor az sokkal gyorsabbnak hat, hiszen még semmi sincs rá feltelepítve, az viszont egy zsírúj hardveren hasít. Ez szerintem érvényes nem csak iphone-ra is.
 • shylock
  A naprakész operációs rendszer használatát, legyen az mobil, vagy bármilyen eszköz ami személyes adatokat tartalmaz melegen ajánlom mindenkinek. Habár igaz, hogy az új szofware az új hardware van optimalizálva, de egyúttal olyan biztonsági frissítéseket is tartalmaz amelyek jelenléte rossz szándékú szakemberek széles körében ismert. Adatlopás, identitáslopás, vagy a sima pénzlopás könnyen szoba jön különben.

  Mellesleg a IOS jóval komolyabban veszi ezt a problémát, hisz még a 6 éves mobilon is támogatót az új verzió. Igaz viszont, hogy lassabb. Ajánlom a látványelemek kikapcsolását inkább. Ezek jelentős része az új telefonon hardwarben van gyorsítva, míg a régi mobilon csak a elemet eszi. Pl paralax effektus, több alkalmazás passzív tartalomfrissitése, blur effektus, állandóan készenlétben álló Siri stb. Sajnos nem tökéletes megoldás, de inkább ezeket mintsem a biztonságot áldozzuk fel.

 • hitel
  Nekem épp az a bajom hogy az évekkel ezelőtt vásárolt telefon állandóan frissítené magát. Nem engedem. Minden le van tiltva….és emiatt folyamatosan hibaüzenetek hadát kell kinyomogatni, újra kell indìtani, lassabb… Ez számomra is érthetetlen, miért nem jó az ami egykor jó volt. Sokszor bánom hogy lefeküdtem az “okos” telefonoknak. Viszont már nem tudnék visszaállni. Patt helyzet. ☺
 • Szaky
  Nekem Nokia 3410-em van. Nem vettem észre hogy lassult volna ez elmúlt 10 esztendőben :DDDD
  Ezt csak azért mertem ide írni, mert látom hogy nem vagyok egyedül a megbízható és könnyen kezelhető telefonommal …..
 • Kiszamolo
  Almás, a samsung csúcsmodellje ugyanolyan túlárazott lehúzás, nincs különbség.

  De nincs az a mobil, ami érne 300 ezer forintot, legyen az apple vagy samsung. Főleg úgy nem, hogy más márka ugyanazt odaadja feleannyiért, vagy néha még többet is. (A full hd, vizállóság, két kamera 2-3 éve volt menő a 120-180 ezres telefonokban.)

  (Persze az emberek becsapják magukat, mert ő 50 ezer forintért vette, havi 20 ezer forintos előfizetés mellett.)

 • mtoma73
  @Nándi Szintén zenész. :)) Én már nem idegesítem magam ezen. Elinditom a gépet, aztán 10 perc után ránézek. Addig újraindul párszor, frissít, aztán mégsem, visszacsinálja.
  Már úgy megszoktam, hogy hiányozna, ha kijavítanák. :DD
 • realestate

  “De nincs az a mobil, ami érne 300 ezer forintot, legyen az apple vagy samsung.”

  Kár elkezdeni nekik magyarázni a teljesen nyilvánvalót, még a végén te is megkapod hogy “ha nincs rá pánzed akkor ne fikázd”… LOL
  Sokan még abban az álomban élnek, hogy egy bármilyen telefontól “menők” lesznek.

  Hagyjuk meg nekik az álmukat! 😉

 • realestate
  Most látom a webszerver órája egy órával korábbi időt mutat a postok mellett mint a tényleges (2016-09-30 at 06:18), szólni kellene a rendszergazdának adjon hozzá egyet.
 • Panasonic
  Valahol nem ertem, hogy meg egy 50 ezres mosogepnel is a gyartonak 10 evig buztositania kell az alkatresz utanpotlast. Akkor egy 300 ezres telefonnal a lenyeget erinto osszetevo (szoftver) adott tipusra optimalizalt verziojanak folyamatos hibamentesitese (frissitese) ennyi ideig miert nem eloiras? Mert egy fejlettebb keszulekre optimalizalt oprendszer ha rontja a regebbi keszulek teljesitmenyet (lassitja) akkor nem valtja ki a gyarto felelosseget. Hisz a frissites egyik sarkalatos celja az, hogy a vasarlaskor benne levo hibakat, tehat az eredendoen rossz teljesitest kijavitsa. Miert normalis az, hogy ha hasznalhato keszuleket akarunk, akkor ket-harom evente ujat kell venni?
 • Fairy
  Az iOS már legalább az 5-ös verzió óta így működik – ha frissíted az előző generációs telefonon, tableten, akkor használhatatlanná teszi azt. Mindemellett többnyire semmi pluszt nem hoz neked a frissítés – a legjobb döntés, ha maradsz annál a verziónál, amivel jól működik.
  Hasonló a Windows-nál is megfigyelhető – a Win7 az XP erőforrásainak dupláját zabálja, a Win8 – Win7 csak majdnem ilyen rossz, cserébe funkciókat is veszítesz, mint az Aero vagy a megszokott Start menü; a 10-et még nem mertem feltenni a gépemre. Egy ismerősnek Win8-as notebookja volt, de lassúnak találta. Vett egy újat, Win10-zel, és még lassabb, mint a régi.
  Tanulság: csak akkor frissíts, ha biztosan szükséged van az újra. Egyébként nem csak pénzt pazarolsz, hanem még meg is szívathatod magad.
  “Ami nem romlott el, ne próbáld meg megjavítani!”
 • szegfu
  Osztalytalalkozo 2016: neked meg gombos telefonod van?
  Eeeegen. Es szeretem 🙂
 • stroge
  Érdekes, hogy a legnagyobb relatív peak az 5S megjelenésekor volt, az az IOS nagyon belassította a 4/4S modelleket. Továbbá érdekes még, hogy eszerint a grafikon szerint a trend azt mutatja, hogy vagy egyre lassabbak az iPhone-ok (amit kétlek) vagy egyre nagyobb hatással vannak az új IOS-ek a régebbi készülékekre (esetleg kevésbé optimalizálják a programozók az app-jaikat).
 • Erdőssy Gellért
  “De nincs az a mobil, ami érne 300 ezer forintot…”

  Egy termék annyit ér, amennyit a fogyasztó hajlandó kifizetni érte. Kereslet-kínálat. Mindössze NEKED nem ér 300ezer forintot, amivel nincs is baj, de szerintem ez egy hibás kijelentés így.

 • B. Péter
  Én 14 éves Nokiát használok (6310i), és nem is tervezem lecserélni.

  Telefonálásra _tökéletes_, járkálás/buszozás közbeni Facebook-buzulásra, zenehallgatásra, játszásra, pokemon kergetésre nincs igényem.

 • andatti
  realestate
  2016-09-30 at 06:21
  ‘Má felesleges, egy hónap múlva állítunk úgy is…

  Nekem is okos telóm van/de betonvizit… és már közel fél éve úgy használom. Igaz másik sim-et tettem bele, azt meg egy buta 3000-Ft-os készülékbe. Amire kell így is tudom használni. Pedig tárhely (hiába a nagy, 16 Gb-os sd card) és memória bajom nekem is van. De töröltem pár “hülyejátékot”, csak logikait, fejlesztőt hagytam meg,/4db/ mindjárt lett több helyem a belsőn is, /pedig 100+app van/ mobil security vissza, aut. frissítés kikapcs. és minden OK. google cuccai visszaállítva gyárira, minden használat után. Nekem is lenne rá gyári frissítés, de nem engedem, mert úgyis lassulna tőle+több helyet fogna… Vehetnék másik telót, akár 4-et is, de elvagyok ezzel, sajnálom rá a zsét, mert ez “csak egy kényelmi eszköz”. Persze, ettől még lehet, hogy veszek egy függetlent (nem szolgáltatótól) 1 éven belül…

 • Tibor
  az egy dolog hogy lassabb… de meg ujonnan se birja sokaig toltessel hat meg tobbevvesen, az enyem mar gyakorlatilag azt a felorat se nagyon eli tul tolto nelkul amig beerek melobe (ahol ujra megy fol toltore).
  Namost ez nem vicces amikor tenyleg telefonalnod kene (auto biztositojat felhivni pl, stb)
 • hazitroll
  Az új iPhone kell. Nagyon jó, fontos új dolgok jönnek vele, a menőségfaktort nem is számítva. Ezért van nekem Apple-részvényem és olcsó androidos telefonom.
  Komolyra fordítva a szót: van egy 3. generációs Kindle-em, ez még billentyűzetes volt. Akkor billentyűzetes telefonom volt mellette, mindkettőt nagyon szerettem. A telefonom lecseréltem, és elkezdett hiányozni a Kindle-ről az érintéses lapozás. Nem érzem gáznak, hogy az elmúlt öt évben még nem cseréltem eköny-olvasót, de valóban halad előre a világ és a technika, és bizonyos esetekben az új korában jól használható, kellemes eszköz elkezd fapadossá, kényelmetlenné elavulttá válni. Aki rendszeresen cserél highend modelleket új korában – akár autót, akár más műszaki eszközt szerintem pazarol, még ha van is rá pénze. De aki arra vág fel, hogy neki 15 éves elavult telefonja van, az szeritnem valahol gáz.
 • Kiszamolo
  Gellért, ha a tudásánál többet kaptam két éve 170 ezer forintért másik gyártótól, akkor nem ér 300 ezer forintot objektíven.

  Szubjektíven ettől még adhat valaki érte ennyit.

 • random okos
  Évekig nagy szószólója voltam a Windows Phone-nak, most is van a vitrinben 3 darab
  Android fronton Note2-m volt anno meg egy csomó tablet.

  Aztán vettem idén egy iPhone 5S-t újonnan 85 ezerért. Hasít 9.3.5-tel mint a fene.
  Most pedig verem a fejem a falba, hogy miért nem 3 évvel ezelőtt léptem ezt meg.
  Lehet fröcsögni, de bizony tényleg kiemelkedik az iPhone a többi közül.

  Nyilván az early adopter taxot nem kell kifizetni.
  Akinek meg nem fér bele kb 100 ezerért ma egy okostelefon 2 évente, az inkább kezdjen el többet keresni.

 • eferix
  Nekem 5S-em és eszem ágában nincs lecserélni. De, amint azt fogom érezni, hogy belassul olyan szinten, hogy az már a munkámra és a közérzetemre is hatással van, állandó frusztrációt okoz, akkor igen is cserélni fogom, mert nem vagyok a magam ellensége.

  És óriási kamu, hogy az olcsóbb androidos is tudja ugyanazt, mert nem tudja. Nincsnek rá meg azok a prémium appok, amik iOS-re vannak, lassú, ronda, megbízhatatlan és nem működik együtt a többi Apple termékkel.

  Sajnos összekötötte a köznyelv a menőséggel, pedig a minőséggel kellene.

 • BeeTm
  Sok kínai android-szerencsétlenkedés után vettem tavaly egy Iphone 4s-t most a legutolsó kompatibilis iOS 9.3.5 van rajta,nem mondom,picit lassúbb lett,de legalább stabil és nem fagy,nem dobálja a wifit,mint az android!
 • Garbo
  A nem infós és nem kütyümániás hozzászólás következik: nem érdekel 🙂 Számomra nem értelmezhető kategória a “lassú a telefonom”. A laptopomon pötyögve melózom egész nap, alig várom, hogy elszabaduljak a virtuális világtól!

  Ezeken kívül, utazás közben például eszem ágában sincs a telefonomat is prütykölni. Vagyok annyira fontos ember, hogy egyfelől tudjam, mikortól halaszthatók a dolgaim, másfelől, várnak rám (horribile dictu!) akár egy egész órát is, míg elmegyek A-ból B-be, és ott megválaszolok egy levelet például. Ha ennél is fontosabb, fel lehet hívni.

  Ezek csak eszközök, amiket használjon az, akinek szüksége és /vagy igénye van rá. Nekem nincs rá szükségem, igényem meg főleg. Költök másra, amire meg más nem. Soha nem láttam sem a modernitás mércéjének a telefonok cserélgetését, sem pedig igényem nem mutatkozott még rá. Csak hogy megjelenjen egy másik szemszög is.

 • Kiszamolo
  Az mindig mókás, amikor az emberek a 30 ezres kínai telefonok után rácsodálkoznak, mennyivel jobb egy 300 ezres csúcstelefon.

  Wifit sem az android dobálja, hanem az olcsó szemét telefonok lassú processzorral, kevés memóriával és rossz wifi chippel.

  Venni kell egy 150 ezres mobilt és azt összehasonlítani a jelenleg 300-360 ezer forintos Iphone 7-tel. Ebben az árkategóriában is már égő a csak Full HD képernyő, a 3-4 GB RAM, a lassabb 8 magos processzor, a két optika és a vízállóság is két éve volt újdonság.

  Nekem jóformán mióta megjelent, androidos telefonom van, soha nem költöttem rá többet 80 ezernél (kivéve legutóbb 116 ezret), de még soha nem fagyott, akadt, nem indult, nem dobálta a wifit, stb. Pedig sok noname telefon is volt közötte. Egyedül a Lenovok dobálták a hálózatot, de az a gyár hibája, nem az, hogy az android.

  Ha bajom volt vele, az a kevés memória oka volt, de hát azért volt olcsó a telefon. Kevés memóriával olcsó a telefon, de lassú.

  Vegyél egy Galaxy S4-et vagy S5-öt 60-70 ezerért, a Samsung 3 éves csúcsmodelljét, az is legalább olyan jó lesz, mint egy 3 éves Iphone, csak minden paraméterében magasan fogja verni. Talán már az is vízálló volt és minimum Full HD kijelző és 3 GB RAM.

  De ott az LG G3, vagy lassan akár a Huawei is. Azok még olcsóbbak és azokkal se lesz soha bajod. Csak ne a 30 ezer forintos LG-hez akard mérni a 300 ezer forintos Iphone-t.

 • Nándi
  @Kiszámoló: Az jutott még eszembe, hogy kellene valami jó ökölszabály telefonvásárlásra is (az autó mintájára).

  Pl.: ha a nettó fizud felénél többért veszel…
  Vagy: ha a havi megtakarításodnál többért…
  Azt hiszem utóbbi jobb irány.

  Ötletek? 🙂

 • Kiszamolo
  Nándi: egyheti fizetésed.

  Ha ez 330 ezer forint, miért ne vennél akár Iphone-t, akár Samsung S akármit?

 • szocske
  már nagyon esedékes az 1 hónap híján 5 éves androidos telefonom cseréje, ami akkor nem volt csúcsmodell, de az erősebbek közé tartozott (80ezer Ft volt a telenornál, és akkoriban még valamivel olcsóbbak voltak a szolgáltatótól vett, mint a független készülékek).
  A problémám, hogy 4″ méretben nem létezik ma erős (nem csúcsmodell, hanem ami mondjuk 2-3 éve volt csúcs) készülék.
  Így most két megoldás között hezitálok:
  1. veszek egy butatelefont telefonálni és mellé a táskba egy 6-7″ péklapátot, ha mobilnetezni kell
  2. veszek egy Iphone 5S, esetleg SE-t, de azt már túl drágának tartom.

  Andoridost egyszerűen nem kapok, ha nem akarok nagy méretű készüléket.

 • Jenő
  Halkan jegyzem meg, hogy az átlag lakossági Ájfón, amit az embereknél látok jártamban-keltemben, szerintem közel sem 300 ezres áron került be, minden költséget beleértve, hanem mondjuk inkább fele annyiért (tipp).

  A lényeg, hogy az Apple a Mercedes üzleti modelljét követi: használtan is érdemes megvenni. Egy német úr nyilván nem ugyanazt a Mercedest fogja megvenni, mint egy albán. Voltam Albániában, mindenkinek Mercedese van. Nem felvágásból (meg nem is lopottan vették, a nevükben kikérem magamnak), azzal tudnak járni az úttalan utakon. (Én sem találtam meg Androidra azokat a szoftvereket, amik azt a felhasználói élményt hozzák, amit csak a ‘beépített’ iOS 10 gyári szoftverek együttesen, én kérek elnézést.)

  Ontopik: az 5 éve 5-ösön elég jól megy a friss iOS 10. (Szakmai: “HWSWeekly: öreg iPhone nem vén iPhone”)

 • Kiszamolo
  Szöcske, vannak kicsik. Csak azok olcsók is, a szó rossz értelmében. Akkor is, ha márkás gyártó adja. Kevés memória, rossz kijelző.

  2 GB RAM ma már belépő alapszint az androidnál, a boltok még tele vannak 1 GB-os meg 512 MB-os(!!!) telefonokkal. Ezeket bűn eladni.

  Anyósomnak vettünk egy 7 collos Samsung tabletet, amivel lehet telefonálni is.

  Én most egy 8 collos telefon-tabletet használok, minden további nélkül lehet vele telefonálni. Soha többé nem kellene 4 collos egérmozi.

  A telefont az esetek 1%-ban fogod telefonálásra használni, minden más esetben valami mást csinálsz vele, akkor meg jobb a nagyobb kijelző.

 • Jenő
  : “Venni kell egy 150 ezres mobilt és azt összehasonlítani a jelenleg 300-360 ezer forintos Iphone 7-tel. Ebben az árkategóriában is már égő a csak Full HD képernyő, a 3-4 GB RAM, a lassabb 8 magos processzor, a két optika és a vízállóság is két éve volt újdonság.”

  A megapixelháború hány éve is fulladt érdektelenségbe a digitális fényképezőgépeknél? Itt ugyanerről van szó.

 • Andras
  Szerintem aki sokat hasznalja a telefonjat, annak megeri tobbet rakolteni mint egy Heti fizetes. Ugyanis a telefont hasznalod orakon keresztul, nyomkodod uton-utfelen. Nagysagrendekkel tobbet hasznalom mint az autom, vagy akar a biciklim amivel napi szinten jarok dolgozni. Amit az ember sokat hasznal, abbol szerintem erdemes olyat venni, amit szeret, kenyelmes es elegedett vele. Nyilvan esszeru keretek kozott, nem hitelbol.
  Az iphoneok ertektartasa egesz jo az androidosokhoz kepest, szoval a 300ezres telefont eladni ket ev mulva 150ert nem irrealis. A 150 pedig mar szerinted is megfelelo ar egy telefonert.
 • mr robot
  off

  2016-09-30 at 06:21
  Az óra jól jár, feltehetőleg más lesz a jelenség magyarázata. 🙂
  root@kiszamolo:/# date
  Fri Sep 30 10:49:52 CEST 2016
  on
 • vgaborka
  @Kiszamolo:
  8 colos??? Bocs, de mekkora zsebed van? Vagy mindig van nálad táska? Esetleg speckó ruhát csináltattál magadnak, mint anno a Sony walkman értékesítői (UL: az első Walkman-ek nem fértek el a szokásos ingzsebben, erre a Sony nagyobb zsebbel csináltatott inget, abba már elfért, így tudták demonstrálni, hogy elfér a zsebben).
  Amúgy Apple vs. Android, vallási vita, nem lehet meggyőzni a másikat.
  Nálam az ökölszabályok az ilyesmi vásárlásra:
  telefon: 100 ezer és 2-3 év (ja és zsebben el kell férni)
  tablet: 30-40 ezer 3-4 év (utazáskor filmnézéshez ideális)
  noti: 250-300 ezer 4-5 év (néha meló, kell valami “asztali” gép, de asztalit nem veszek).
 • szocske
  , ja a nincs kicsit én is így értettem, hogy nincs használható kicsi.
  elég sokszor járkálok úgy biciklivel és gyalog, hogy nem viszek táskát magammal, ilyenkor csak zsebbe tudom tenni a telefont, ezért nem akarok 4″-tól nagyobbat.
  A legjobb lenne 2 készülék azonos telefonszámot tartalmazó SIM-el, de míg lassan minden készülék 2 simes, a másik irány gyakorlatilag kihalt, régen minden szolgáltatónál volt ún. autóskártya, ez nekem tökéletes lenne, ha az egyik készülék nem elérhető, akkor a másikon csörögne, meg talán x. csörgés után is átmegy a másikra. Azonban a telenornál már tuti nincs ilyen lehetőség, a többieknél nem kérdeztem rá, de nem nagyon hirdetik.
  nálam a használat elég jelentős része a telefonálás, mert sokat vagyok laptop előtt, olyankor meg nyilván nem a telefonon intézem az egyéb dolgokat. Internetezésre leginkább nyaraláskor használom a telefont.
 • Jenő
  : “Ebben az árkategóriában is már égő a csak Full HD képernyő, a 3-4 GB RAM, a lassabb 8 magos processzor, a két optika és a vízállóság is két éve volt újdonság.”

  : “A megapixelháború hány éve is fulladt érdektelenségbe a digitális fényképezőgépeknél?”

  A single-core CPU teljesítmény sokkal fontosabb a napi átlagos használat szempontjából, mint a multicore, az iPhone 7-ben található A10 chip teljesítménye alig marad el a jelenlegi csúcs MacBook Próétól. A Geekbench az a benchmark, amivel remekül össze lehet vetni az ARM és Intel platformok teljesítményét. Ez a Tweet: twitter.com/forgottentowel/status/774901059114438656
  A jelenlegi csúcs Androidok Geekbenchben kb. fele ennyit tudnak, azaz annyit, mint a 2-3 éves iPhone. Hozzáteszem, senki nem a benchmarkok miatt vesz iPhone-t, csak álljon ez is itt, a pontosság kedvéért, ha már felhoztad a témát. 🙂

 • dreamworks
  Miklós, én tisztellek és a munkásságod is, de hogy rendszeresen előjön a blogon az Apple-szapulás az fáj (nem a cikkre, a hozzászólásokra célzok).
  2014-ben vettem egy akkor kb. másfél éves iPhone 5-öt 100.000 Ft-ért, használtan, egy iPad minit 60.000 Ft-ért használtan és egy MacBook Airt 180.000 Ft-ért használtan. Egyikre sem költöttem még egy forintott sem a 2 év alatt, mindegyiken a legújabb OS fut és mindegyik gyors, stabil, megbízható. (Munkára használom, a macbook napi 6-7, az ipad napi 3-4 órát “dolgozik”).
  Előtte évente kellett androidos telefont cserélnem, mert kb. addig működtek stabilan. Ezek általában 40-50 ezer Ft-os telefonok voltak. (az egyetlen androidos, ami hasonlóan tartós mint az iPhone-om az a feleségem Nexus 5 telefonja. Kb egy 100-as volt az is újan, 2,5 éve megy és semmi baja). folyt. köv.
 • dreamworks
  1 középkategóriás notebook 150.000 Ft, 2 év után jellemzően az akksiideje 1-2 órára csökken. A 4 éves MacBook-om akksiideje még most is 6-7 óra. 2-3 évvel ezelőtti középkategóriás hardverekkel az új Windows dög lassú és akad, a MB hasít a legújabb macOS-szel.
  Csak arra akarok kilyukadni, hogy bármennyire is túlárazottnak tűnnek az Apple termékei, nem minden esetben azok. Bármelyik hardver használható akár 4-5 évig is gond nélkül.
  Persze ha valaki presztízs-kérdést csinál abból, hogy iPhone-ja/MacBook-ja/iPad-je legyen az nagyon gáz.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @szocske: Sony Z1C / Z3C / Z5C lehet az irány. Külső méretre mind ugyanakkora (127 mm magas).