Hozamok

2016-09-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Régi bölcsesség, hogy nem szabad nézegetni az értékpapírjaid hozamait, mert csak feleslegesen rossz döntéseket hozol hirtelen felindulásból. Erről már írtam itt: A legsikeresebb befektetők és Hagyd békén a befektetéseidet.

Én is tartom magam ehhez az aranyszabályhoz, most azonban kénytelen voltam ránézni az értékpapírjaim állapotára más okból kifolyólag.

Gondoltam, néhány adat nektek is érdekes lehet, főleg hogy írtam is például a brazil helyzetről.

Miután írtam róla, be is fektettem brazil részvényindexbe, mivel egyszerre esett össze a real árfolyama és a brazil tőzsde, jó időpontnak tűnt a befektetésre. Ha valaha is érdemes ilyen volatilis piacra befektetni, akkor egy ekkora zuhanás után érdemes azt megtenni.

Utána kezdődött a korrupciós botrány, az nem volt annyira jó hír, nyilván tovább tépázta az árfolyamot, de már nem követtem a piac alakulását, mert minek.

Most néztem rá a vásárlás óta először a brazil tőzsdeindex ETF-emre, tavaly október 29 óta +51,8%-ot hozott. Eddig jó. 🙂

2014 végén egyszerre gyengült az olaj, a rubel és az orosz gazdaság is. Úgy gondoltam, akkor ez most jó időpont lehet beszállni orosz részvényekbe. Bár utána még tovább estek az árak, 2014 decembere vége óta +30,27% az eredmény eddig, miközben se az olajárak nem nőttek, se a szankciókat nem oldották fel Oroszországgal szemben.

Ezekkel a részvényekbe jókor sikerült beszállni, kihasználva az egyszerre gyenge helyi devizát és ettől nem függetlenül rosszul teljesítő gazdaság miatti árfolyamesés kettős hatását. (Természetesen mivel nem adtam még el ezeket a részvényeket, ezek egyelőre csak virtuális hozamok, csak egy pillanatnyi állapot a jelenlegi helyzet.)

Sajnos ezek a részvények a kisebb része a hasonló befektetéseknek (nem véletlenül), az ausztrál részvények például 2014 decembere óta -6,9%-kal járultak hozzá az összhozamhoz, az amerikai részvények csak oldalaznak bő egy éve (+4%), de azt legalább hatalmas volatilitás (árfolyam-kilengések) mellett, az eurós high yield bondok is mínusz 2,1%-ot hoztak például 2015 januárja óta.

Úgyhogy a tökéletes timing (időzítés) továbbra sem működik, de ezt eddig is tudtuk.

Ha hasonlóan kockázatos befektetésekben gondolkodsz, mint egy orosz, vagy brazil piac, csak olyan összeggel tedd meg, aminek a felét is nyugodt szívvel el mered veszíteni.

Previous Post
Egy jó hír mára

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram