Hozamok

Régi bölcsesség, hogy nem szabad nézegetni az értékpapírjaid hozamait, mert csak feleslegesen rossz döntéseket hozol hirtelen felindulásból. Erről már írtam itt: A legsikeresebb befektetők és Hagyd békén a befektetéseidet.

Én is tartom magam ehhez az aranyszabályhoz, most azonban kénytelen voltam ránézni az értékpapírjaim állapotára más okból kifolyólag.

Gondoltam, néhány adat nektek is érdekes lehet, főleg hogy írtam is például a brazil helyzetről.

Miután írtam róla, be is fektettem brazil részvényindexbe, mivel egyszerre esett össze a real árfolyama és a brazil tőzsde, jó időpontnak tűnt a befektetésre. Ha valaha is érdemes ilyen volatilis piacra befektetni, akkor egy ekkora zuhanás után érdemes azt megtenni.

Utána kezdődött a korrupciós botrány, az nem volt annyira jó hír, nyilván tovább tépázta az árfolyamot, de már nem követtem a piac alakulását, mert minek.

Most néztem rá a vásárlás óta először a brazil tőzsdeindex ETF-emre, tavaly október 29 óta +51,8%-ot hozott. Eddig jó. 🙂

2014 végén egyszerre gyengült az olaj, a rubel és az orosz gazdaság is. Úgy gondoltam, akkor ez most jó időpont lehet beszállni orosz részvényekbe. Bár utána még tovább estek az árak, 2014 decembere vége óta +30,27% az eredmény eddig, miközben se az olajárak nem nőttek, se a szankciókat nem oldották fel Oroszországgal szemben.

Ezekkel a részvényekbe jókor sikerült beszállni, kihasználva az egyszerre gyenge helyi devizát és ettől nem függetlenül rosszul teljesítő gazdaság miatti árfolyamesés kettős hatását. (Természetesen mivel nem adtam még el ezeket a részvényeket, ezek egyelőre csak virtuális hozamok, csak egy pillanatnyi állapot a jelenlegi helyzet.)

Sajnos ezek a részvények a kisebb része a hasonló befektetéseknek (nem véletlenül), az ausztrál részvények például 2014 decembere óta -6,9%-kal járultak hozzá az összhozamhoz, az amerikai részvények csak oldalaznak bő egy éve (+4%), de azt legalább hatalmas volatilitás (árfolyam-kilengések) mellett, az eurós high yield bondok is mínusz 2,1%-ot hoztak például 2015 januárja óta.

Úgyhogy a tökéletes timing (időzítés) továbbra sem működik, de ezt eddig is tudtuk.

Ha hasonlóan kockázatos befektetésekben gondolkodsz, mint egy orosz, vagy brazil piac, csak olyan összeggel tedd meg, aminek a felét is nyugodt szívvel el mered veszíteni.

Share

91 hozzászólás

 • vmi
  Az össz megtakarításodra vetítve ez a +51,8%, +30,27% hány %-ot jelent?

  Másoknak ajánlom a lustaport-ot és András György könyveit.

 • Bazsu
  Érdekes hogy emltetted az időzítést. Gondolom nem csak hasraütés szerűen szálltál be ezekbe a piacokba, hanem jól cégiggondoltad, és kiszámoltad hogy alulértékelt egy terület. Egy-egy vállalatnál ezt könnyebben meg lehet tenni mint egy ország, kontintinens / iparg esetén, érdekes lenne egy post hogy milyen tényezőket érdemes szerinted ilyenkor megvizsgálni.
  Anno a brexit-el én is jól jártam, de nyilván csak kevés pénzzel ‘fogadtam” arra hogy túlreagálták az emberek a dolgot. Meg is lepett hogy milyen rövid ideig tartott a visszaesés….
 • maveryck
  Érdekes. Nem gondoltam volna Rólad, hogy aktív befektetéssel is foglalkozol. Ez se nem rossz, se nem jó, csak érdekes. És mi alapján akarsz majd eladni? Honnan fogod tudni, hogy nem érdemes már tartani őket? Ez dupla (vétel-eladás) időzítés lesz így.
 • Pallos Levente
  Én viszont törököt fogtam 4 éve. Egyelőre még nem eresztem, de nagyon rosszul áll.
 • tundra
  Melyik szolgáltatónál vagy? Én is vennék külföldi ETF-eket, de KBC-nél olyan magas a minimumdíj (7 euro) , hogy egyszerre 2000 eurónyit kéne venni hogy megérje. Én pedig inkább folyamatosan, havonta szállnék be kisebb összegekkel.
 • ügyvéd
  Az én eszközeim egy éves visszatekintő hozama 4-10 % között van, az idei extra megtakarításokkal azt hiszem tudom tartani az “elvárt” 15% körüli éves növekedést, de majd január lesz a számvetés ideje, addig még bármi lehet.
 • tnt
  Most Deutsche Bankot kell venni…
 • Átvernek a reklámmal
  Oroszokból melyik ETF-et vetted?
 • homo oeconomicus superior
  Hasonló témák:
  lustaport.wordpress.com/2014/12/24/feltorekvo-hozam-puzzle-15-evre/

  lustaport.wordpress.com/2015/11/14/etf-portfoliok-orszagrotacio-deviza-leertekelodes-alapjan/

 • Shylock
  Az ilyen országokra vagy szektora lebontott úgynevezett Slice and Dice portofoliban mindig lesz valami kimagasló elem, és persze olyan is ami nem az. Nagy átlagban viszont a teljes piaci hozamot kapjuk, az esetleges nagyobb / kisebb rizikóval szorozva. Pontosabban egy kicsit rosszabbat mert a specifikus termékek költsége magasabb.

  Persze nehéz lemondani arról a gondolattól hogy a nagyobb költséget a szakmai tudásunkkal pótolni tudjuk. Merthogy nem távolról sem vagyunk átlagosak.

  Ebből a csapdából én úgy másztam ki hogy az átlagnak nem a közembert vettem ki amúgy sincs a piacon lényegében jelen. Hanem az Oxfordon végzett, PhD munkatársakkal körülvett, számítógépek, elemzők, ipari szakemberekkel támogatott alapkezelőt ki amugy a forgalom 9x% képviseli. Nos ezek kollektív intelligenciája mellett az enyém már nem csodálatos. És ezért vagyok a teljes piac indexelője, időzítés nélkül.

 • Az írásaid miatt is gondolkodom az etf vásárláson, de két dolog visszatart. Az egyik, hogy 0,3%, de minium 7eur a vételi jutalék. Így nem tudom kisebb egységekben venni, hogy tényleg 0,3% legyen a költség, a másik az árfolyamkockázat. Utóbbira van valami ötlet?
  Ezek miatt inkább a befektetési alapok környékén nézelődök mégha drágább is sajnos.
 • Shylock
  Az árfolyam kockázat egy érdekes fogalom. A többször is említette hogy pl az amerikai indexben levő befektetésed lényegében USD be rakott pénz.

  Persze nézhetsz úgy is a dologra hogy lényegében termelő eszközökbe, kreatív emberekbe, profitéhes valamint szorgos vállalkozókba fektetél. Hogy ezek értéket milyen pénznemben méréd hosszú távon (azaz 20 – 30 év) nem számít. Ha termelnek, és márpedig ebben bízol, akkor értékesebbek lesznek.

  A rövid távú árfolyam ingadozás kiszámíthatatlan. Hosszabb távon viszont ellenszél kiegyensúlyoz. Például a gyenge GBP ugyanazon angol exportőrök profitjának fog kedvezni kik részvényeit a nemrég megtépázta. Ezért van az hogy a árfolyamhedge évtizedes szisztematikus előnyét évtizedek óta semmi sem bizonyítja. Magyarul vállald be a rizikót és spórold meg a hedge költségét. Persze ez csak akkor működik ha hosszu távú befektető vagy.

 • ügyvéd
  Timi:
  Ez pl ingyen van, vagyis nincs vételi díja, a két éves hozama ÉVI 10,56%

  maximax.hu/HU0000706684-Pioneer+USA+Devizar%C3%A9szv%C3%A9ny+Alapok+Alapja+I+sorozat/2014-09-30

  az egy éves pedig 7,69%….

  maximax.hu/HU0000706684-Pioneer+USA+Devizar%C3%A9szv%C3%A9ny+Alapok+Alapja+I+sorozat/2015-09-30

  ( Az öt éves hozama: ÉVI!!!! 25,29% !)

  Kiszámoló ETF je ha jól értem NÉGY %-t hozott…

  “az amerikai részvények csak oldalaznak bő egy éve (+4%),”

  NEM NEM NEM ÉS NEM ÉRTEM EZT AZ ETF MÁNIÁT !!!!!!!!!!!!!

 • rm
  @Timi: Veheted kisebb egységekben, csak nem lesz optimális. Ha bízol a befektetési döntésedben, be lehet vállalni azt a 7 dolcsit / eurot, a befektetés ki fogja termelni. Tény, hogy nehezebben, mint optimális esetben, de azért az ember nem is 10-20e forintokkal száll be kötésenként, úgy tényleg nem éri meg. Mondjuk pár 100e HUF fölött már nem akkora érvágás a jutalék. Ehhez persze tényleg egy jól diverzifikált etf kell, mert 1 db vállalatba beletolni, ráadásul folyamatosan többször… az árfolyamkockázatot ugyan minimalizálja, de a cégkockázat óriási marad, az nem buli. Max akkor az, ha brutálisan magas tőkéd van, hogy az a részvény többször megvásárolva is csak töredékét teszi ki. Akkor viszont nem jelenthet gondot a jutalék sem.
  Persze én is örülnék, ha kevesebb lenne, talán a kbc kitalál valamit, ami nekik sem nagy érvágás, és mi is csinálhatunk lépcsős vásárlásokat kis jutalékért. 🙂
 • Kiszamolo
  ügyvéd, az általad preferált alap éves költsége 2,5% pioneerinvestments.hu/monthly_reports/2016_08/HU0000701883.pdf

  Elmúlt éves hozama 4,38%

  A tartalma ugyanaz az ETF, amit én megveszek 0,05%-os éves költség mellett.

  Hát ennyike az oka csak. 🙂

 • snasim
  Nagyon jó amit írtál, gondolom Timi kérdésére válaszoltál.
  Timi kérdésének másik felére tud valaki válaszolni? “Az egyik, hogy 0,3%, de minium 7eur a vételi jutalék. Így nem tudom kisebb egységekben venni, hogy tényleg 0,3% legyen a költség”
 • ügyvéd
  1. Most tényleg azon kell vitázni, hogy a 7.69% az most valós-e (ott vannak az eszközértékek, utána számolhatsz, hogy nem 4,38, hanem 7,69!) és az több-e mint a 4???

  2. Kit érdekel, hogy a 7,69 az “valójában” 7,69+2,5 lenne??????????????

 • ügyvéd
  Nehogy már meggyőzzél, hogy a számlán amit látok mint rendelkezésemre álló forintösszeget a mai napi eszközérték alapján, az nem is annyi ???????????????????????
 • pitcairn2
  a “jó” időzítés is jobb annál mintha nincs időzítés

  hisz már Voltaire is megmondta:

  ” a tökéletes a jó ellensége ”

  (és ez egy pillanatig nem jelenti azt, hogy könnyű jól időzíteni)

 • Kiszamolo
  ügyvéd, nézz már utána ennek az alapnak. Nem tudom a minimaxod honnan szedi az adatait, ott a bamosz, meg a pioneer saját oldala, csak jobban tudják már, mennyit hozott a saját alapjuk.

  Nem kell messzire menned, mindjárt be is linkeltem neked.

  De tessék, egy másik forrás ugyanarra a papírra: jokamat.hu/pioneer-usa-devizareszveny-alapok-a1.html Nahát, itt is 4,3%-ot ír.

  A 4% meg marhára attól függ, mikortól nézed. Ha elcsúsztatnád a 12 hónapot pár héttel, mindjárt nem lenne itt se 4,38% a hozam. Itt hetek rengeteget számítanak, főleg, hogy pont tavaly szeptemberben esett össze az amerikai tőzsde.

  Ha nagyon akarnám, ki tudnám neked keresni, hogy az alap 90%-ban Vanguard S&P 500 ETF-et tart, amit én is megveszek direktben.

 • pitcairn2

  anno az aranybánya részvényekkel voltak így sokan 2013 derekán…

  oszt még bő 2 évig szívtak…

 • Kiszamolo
  sóhaj. Talán ne a minimaxot nézd, hanem valami autentikusabb forrást, mondjuk a Pioneer saját oldalát, amit be is linkeltem neked.
 • ügyvéd
  Nem az “én maximaxom” csak szerintem sokkal egyszerűbb mint a BAMOSZ oldala, és rajta van, hogy a BAMOSZ oldaláról szedi az adatokat: “Weboldalunk a Bamosz (www.bamosz.hu) által szolgáltatott adatokat tartalmazza.”

  Persze ezek pont a mai napi értékek, nem mondtam, hogy holnap is ennyi lesz.
  Mondtam: OTT VANNAK AZ ESZKÖZÉRTÉKEK: Ma: 1,859558
  Pont egy éve: 1,710614. OSSZUNK: 1,087!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Vagyis itt 8,7 % ÉVES HOZAM ADÓDIK, Vétel: NULLA % KÖLTSÉG..
  (Adatok a weboldalról, a számológép a win10 programja)

  SZÁMOLJATOK UTÁNA….

 • ügyvéd
  Már egyszer linkeltem, mert innen szedtem az adatokat: 2015. szeptember 28.-i, és a tegnapi vagyis a 2016. szeptember 28.-i eszközértékekkel számoltam.

  maximax.hu/HU0000706684-Pioneer+USA+Devizar%C3%A9szv%C3%A9ny+Alapok+Alapja+I+sorozat/2014-09-30

 • ügyvéd
  A magam részéről ennyi, nem érdekel sem a pioneer, sem más oldala, amíg a saját számlámon is mindig pontosan ugyanazok a napi eszközértékek vannak, mint a maximaxon….
 • sz.krisz
  Pioneer US alapot én is figyelem 10 éve az Excelben, illetve referenciaként fel van véve az iShares S&P 500, egyelőre az alap vezet. 10 év persze még nem releváns.
 • Kiszamolo
  Na és mennyit hozott a S&P 500 az elmúlt évben a mai nappal?

  11,82%-ot!

  Ebből megkaptál ETF-ben 11,77%-ot.

  Most nézd meg a te alapodat 2015 augusztus 17 és a mai nap között: bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000706684

  Csúnya mínuszt látnál. Pedig csak pár nappal toltam el a dátumot egy évhez képest.

  Ugyanezen idő alatt az én ETF-em 7,85%-ot hozott volna.

  Nem értem, miért nem érted meg, ha van két alap, ami ugyanabba fektet, csak az egyik évi 0,1% költséggel, a másik meg évi 2,3% költséggel, akkor nem lehet jobb a drágább az olcsóbbnál.

  A te alapodnak a 10%-a ráadásul magyar diszkontkincstárjegyben van, évi 0,7% kamat mellett, így még az is rontja a teljesítményét.

 • ügyvéd
  Kiszámoló:

  Akkor most: “az amerikai részvények csak oldalaznak bő egy éve (+4%),” Lásd fenn!

  Vagy: “Na és mennyit hozott a S&P 500 az elmúlt évben a mai nappal?

  11,82%-ot!”

  Tényleg nem akarnék kötözködőnek látszani, nem is írok tovább ebben a topikban..
  Timi kérdezett valamit, aminek nincs “bekerülési költsége” én meg próbáltam egy tippet adni neki…

  ennyike

 • Kiszamolo
  Igen, oldalaznak, csak 20%-os árfolyamkilengés mellett tették mindezt.

  Összeestek szeptemberben és januárban is.

  Te pedig pont egy napot ragadtál ki, pont az összeesés utáni első napokat.

  Augusztus közepétől nézve már teljesen más lenne a képlet.

  Azt kérdezted, mire ez az ETF mánia.

  Hát erre. Hogy sokkal többet hoz, mint egy befektetési alap.

 • kridli
  Vakaki akinek van KBC-nél számlája, tudna nekem idekommentelni aktuális euró vételi eladási árfolyamot? Még nincs ott számlám, csak tervezem, hogy valamikor nyitok, és arra lennék kíváncsi mennyire lehúzósak devizaváltásban ahhoz képest ha felveszem a forintomat, olcsó pénzváltónál átváltom, majd az eurót cash-ben fizetem be náluk. Feltételezem, hogy drágább, csak nem mindegy mennyivel, vállaljam-e a kp-val járó kockázatot.
  Köszi
 • Kiszamolo
  kridli, 1%, ha mindkét piac nyitva van, 3%, ha az egyik zárva. (Ez főleg USA dollárnál, vagy japán jennél fordulhat elő, az európai piac együtt van nyitva a magyarral.)

  Nem jársz jobban szerintem a pénzváltóval. Fizetsz 0,6% tranzakciós adót a pénzfelvételre, majd további 0,3%-ot a pénzváltásra. És még ott van a váltási jutalék is.

 • kridli
  @kiszámoló köszi, az 1% nem olyan vészes. Én mondjuk ingyen tudok felvenni pénzt (tranzakciós adó sincs), úgyhogy a pénzváltóval jobban jönnék ki, de akkor annyiért valószínűleg nem kockáztatok.
 • headset
  Nem ugyanarra az alapra hivatkoztok.

  Pioneer USA Devizarészvény Alapok Alapja
  Van egy A sorozat (HU0000701883) és egy I sorozat is (HU0000706684).

  Ügyvéd az I-ről beszél. De nincs igaza.
  A bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000706684 linken ki kell választani az 5 éves időtávot és az 1 éves hozam gombot. Látszik, hogy bár régebben a hozam mindíg 10% felett volt.
  De 2016 eleje óta legalább annyit van a negatív tartományban, mint a pozitívban. Nagyon függ attól, hogy milyen kezdő időpontot választunk.

  Ha most kell dönteni, hogy mibe fektessünk be, akkor a közelmúlt alapján, ez sem egyértelműen nyerő. És ha rosszul mennek a dolgok, az a 2.5% költség hiányozni fog, pl. egy ETF-hez képest.

 • headset
  Csak a biztonság kedvéért, hogy ne legyen félreérthető:
  a KBC-nél az 1% nem a vételi és eladási árfolyam különbsége, hanem a középárfolyamhoz viszonyított eltérés.

  Ezért a vételi és eladási ár között 2 % van.

 • headset

  “Így nem tudom kisebb egységekben venni, hogy tényleg 0,3% legyen a költség…”

  Azt nem tudom, hogy kisebb egységeket hogy lehet 0,3% költséggel venni, de azt tudom, hogy hogyan lehet ingyen. 🙂

  A NYESZ számlán a befizetés első befektetése után nem számolnak költséget!
  És ha a NYESZ után nem igényelsz vissza adót, akkor a jelenlegi törvények szerint átalakíthatod TBSZ. Adómentesen átviheted az összes nyereségedet és értékpapírjaidat. És másnap megszüntetheted a TBSZ-t.

 • mgpx

  Ha transferwise-on keresztül váltasz, akkor a középárfolyamon felül 0.7% a költség HUF -> EUR váltásnál. Konkrétan a KBC-nél vezetett EUR számlára is működik így a befizetés.

 • Shylock
  A KBC csapdáija pont az átváltási költségek. Az a mitikus 1% 15:30 és 17:00 közt mikor mindkét tőzsde nyitv van enyhén szólva nem igaz. Mindig rosszabbul váltok sajnos. No de ez csak egyszeri beszállási költség. Mármint ha jól teszed, ugyanis a negyedévente érkező osztalékot defaultbol azonnal átváltják neked forintra ahhoz, hogy te újból vissza keljen váltanod majd újrabefektetéskor. Szerencsére kérheted az ügyfélszolgálatot, hogy ezt ne tegye mert fölösleges és ez már nem egyszeri hanem folyamatos hozamrontó költség.
 • Shylock
  te jól választottál. Gratulálok, megverted a piacot költségek után. Ha azt hiszed hogy a te érdemed volt akkor folytasd tovább így. Ha azt hiszed hogy puszta véletlen volt, és nem vagy biztos benne hogy hosszú távon is mindig kihúzod az ötös lottót, akkor fektes alacsony költségű passzív ETFbe illetve indexalappba. A legtöbb ember ki ezt a stratégiát követi, piaci győzelmedet példáját szerencsének nézi. Vagy aritmetikai hibának illetve kreatív grafikonbabrálásnak, de ezt hagyjuk most.
 • Kiszamolo
  Headset, az I sorozat szerintem már megszűnt, beleolvaszthatták az A sorozatba. Menj fel a Pioneer oldalára, ha ezt keresed, oda dob, amit belinkeltem.

  A legfrissebb valami, amit találtam az I-ről, 2012-es.

  De még ha nem így lenne, akkor se tudna jobb lenni.

 • Shylock
  NYESZ számlán csak magyar értékpapírokat lehet tartani. Legalább is valamikor így volt a törvény, szerencsés kombináció ha időközben megváltozott volna.
 • Timi
  Köszönöm mindenkinek az észrevételeket, átgondolom még ezt a témát, addig is gyűjtöm a tőkét és az infókat, hogyha lesz a februárihoz hasonló jó beszálló, ne nézzem végig tétlenül megint…Etf-ek közül az MSCI World szimpatikus.
  Befektetési alapok közül néztem a Pioneer USA és Európa részvény alapok alapját, de kiderült, Ersténél netbrokeren nem elérhetők a Pioneer Alapok (egyébként tényleg 2% feletti költséggel dolgoznak, és 1% vételi jutalékkal, ami alacsonyabb, mint a legtöbb részvény alapé).
  Néztem két NN alapot is (NN (L) GLOBAL HIGH DIVIDEND X CAP HUF és NN (L) GLOBAL HIGH YIELD X CAP HUF), ezek csak 5-6 éves alapok, drágábbak és hasonló költséggel dolgoznak mint a Pioneer alapok, viszont a részvény alap pl. kisebb szórással. A globális kötvény alapot azért néztem, hogy kötvény oldalon ne csak magyar államkötvényem legyen. Írta valaki a TBSZ-t és a NYESZ-t.folyt.
 • Timi
  TBSZ és NYESZ is kötöttség nekem, a NYESZ-hez fiatal is vagyok még (nem egészen 28), így ezekben nem gondolkodom igazán, ha gondolkodnék akkor inkább a TBSZ felé hajlanék.
  Valaki említette, hogy nem érdemes a hedgelésen gondolkodni. Igazából én MO.-n élek itt fogok költeni, jó eséllyel még sokáig forintban és ettől nem tudok elvonatkoztatni (lehet érdemes lenne). Veszek mondjuk MSCI World ETF-t euróért és elkezd erősödni a forint. Simán bukhatom az árfolyamon, amit hozna az etf. Azzal viszont nem szívesen szórakoznék, hogy nyitok mondjuk egy Euro short pozíciót az etf fedezésére. A kedvező költség miatt viszont mégis húzok az etf felé, szóval nem egyszerű. 🙂
  Egyébként valami ilyesmi felosztásban gondolkom:
  25% Magyar Államkötvény
  20% Globális Vállalati Kötvény
  45% Globális Részvény
  10% kp esetleg ebből lecsippenve valamennyi nyersanyag
 • Kiszamolo
  én is éppen mondani akartam, hogy nyesz számlán nem lehet eurós vagy dolláros értékpapír.
 • Családfő
  Van valakinek jó tapasztalata / tippje nyersolaj árát (pl. WTI) lekövető, accumulating USD ETF-fel? Ilyet keresek most.
 • Fairy
  Én azért nem adtam volna Putyinnak pénzt kölcsön, mert esélyes, hogy azt az EU (és így Magyarország) ellen használja fel.
  Volt egy háború Franciaország és Olaszország között (a középkorban), ahol az Olasz bankok adtak kölcsönt a Francia királynak, amiből jól el is foglalta őket.
  Semmit nem ér a hozamod, ha a végén majd kiveszik a kezedből. 🙂
 • JG
  Hol lehet/érdemes egy kisbefektetőnek közvetlenül vásárolni tőzsdeindexet követő alapokat? (pl. S&P, DOW)
 • Átvernek a reklámmal
  Devizás eszközt nem lehet NYESZ-re venni, de ettől még lehet olyan alapod, ami külföldi eszközt vesz és forintban denominált (az Ersténél elég sok ilyen van). Az ETF nyilván kiesik, abból nincs ilyen.

  Kiszamolo, akkor titok, hogy melyik ez az orosz ETF?

 • hemond
  @Timi: A TBSZ nem kötöttség hanem lehetőség. Ha mégis kell a pénz, akkor max felmondod, viszont az adó megspórolása nagy nyereség. Ha viszont nem akarsz TBSZ-t akkor érdemes megnézni a külföldi szolgáltatókat pl. interactivebroker, szerintem jobbak a kondiciók mint itthon bárhol.
 • Kiszamolo
  Átvernek: nem, csak ahhoz haza kellene menni, belépni a kbc-hez, hogy meg tudjam nézni.
 • Kiszamolo
  Családfő, írtam róla 2015 januárjában. Ha jól emléxem a dátumra. Ott a kereső.