Új inflációkövető állampapír 4%-os kamatfelárral 2020/I

Pár nap múlva (február 11-től) már vásárolható lesz a 2020/I prémium állampapír, infláció feletti 4%-os kamatfelárral, 2020 áprilisi lejárattal. (Mivel a tavalyi infláció nulla százalék alatti volt, ezért az első évben 4% kamatot fizet.)

A szokásos módon évente az elmúlt év inflációjához igazítva adja a 4 százalék prémium kamatot. Kapható a Magyar Államkincstár kirendeltségein.

Bővebb infó itt és itt.

Share

39 hozzászólás

 • Tys
  hat ez nem tunik rossznak. Bar en a PEMAK-t jobban preferalom.
 • vViktor
  Törlesztés, visszaváltás
  A Prémium Magyar Államkötvényt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium
  Magyar Államkötvény névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes.

  Ez mindig így volt korábban?

 • gergő
  Most akkor azt mondja meg nekem valaki, hogy ha tavalyi gyűjtőévű TBSZ számlán van az infláció +3%-os PMÁK-ból kb. 2M ft-nyi, akkor arról át kéne nyargalni erre? vagy ez ilyenkor hogyan is van?
 • “A Forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a Prémium Magyar Államkötvényre, így náluk az üzletszabályzatukban leírtak szerint a Prémium Magyar Államkötvény futamideje alatt is eladható.”

  Az Államkincstárnál általában 2% veszteséggel adható el.

 • Vilibacsi
  Részlet a Befektetési üzletszabályzatból:

  A Kincstár – a Kincstári szünnapok kivételével – naponta eladási és vételi árfolyamot jegyez az általa forgalmazott állampapírok vonatkozásában.

  A Kincstár előzetes bejelentés nélkül jogosult az árfolyam jegyzés felfüggesztésére,valamint az árfolyamok nap közben történő megváltoztatására.

 • Gaba2001
  Én 2013. decemberben vettem infláció + 3%-ra 2018I kötvényt. A lejárat után valószínűleg újra lekötésre kerülne sok évre. Megéri erre átváltani a 2%-okos bukóval? Ha most eladom akkor megkapom időarányosan a kamatot erre az évre?
  Előre is köszönöm.
 • Feri

  Időarányos “kamatot” megkapod, -2% a teljes összegre. Ezt az összeget újra befektetheted, azaz vehetsz belőle ezt az új fajta papírt.
  A portfólió áttekintőnél az “Értékelési árfolyam” és a “Piaci Érték” oszlopok már figyelembe is veszik ezt a 2% bukót. Viszont a * is fontos!
  Megéri-e váltani?
  A mai naptól a 2020/I lejáratáig (2020.04.24.)!

  1.) Megtartod a 2018I-t 2018.04.25-ig, majd veszel vmit újra (hosszútávban gondolkodsz), ismét 3% infláció feletti kamatfelárra. Hibásan végig csak a kamatfelárral számolok, mert az infláció minden papírnál ua. lesz. Ez mától összesen 5 év 2 hónap a +3%-os papírban. Ez közelítőleg 1.03^(5,1666) ~ 16,5 % kamat kamatfelárból.

  2.) Eladod a 2018I-t, veszel 2020I-t: -0,02 + 1,04^(5,1666) ~ 20,4 % kamat a kamatfelárból. Ha átváltod, akkor legalább 2 évig tartanod kell a 2020I-t, hogy egálba legyél a 2018I-lel, utána nyert a váltással.

 • Feri

  Nyilván a 2018-ban, a 2018I lejártakor kérdéses a 3% kamatfelár megléte, akár magasabb kamatfelár is elképzelhető, de alacsonyabb is. Ettől függően válik nem egzaktul kiszámolhatóvá a dolog, azaz van benne kockázat.
  Ha jövőre kijön egy +5% feláras 2021/X akkar úgy jársz a legjobban, ha addig vársz a váltással, de ki tudja ezt előre? 🙂
 • Panasonic
  A 2018J v. 2020I PMAK átforgatásával kapcsolatosan végeztem egy rövid számítást. Kiindulópont: 1M ft tőke, adó-trz ktg nincs, esedékes kamatok 3%-on újralekötve, kiinduláskor 2% tőkeveszteségről indul a 2020I kötvény. Ha a váltást február 15-én ejtjük meg, akkor 2018 július 5-ig (2018J lejárata)4898 (0,49%) forinttal járunk jobban. Ha a váltást 2015 július 5.én ejtjük meg (2018J kamatfizetés)akkor 2018 július 5-ig 8428 forinttal (0,84%) járunk jobban. Vszeg az AKK-ban is elvégezték a számítást, ezért a váltás szerintem csak 10M forintos nagyságrend felett és elsősorban csak a 2018J soronkövetkező kamatfizetése után éri meg.
 • hitel
  lehet csak üres okoskodás de ez nem előszele egy hamarosan elkezdődhető alapkamat emelésnek?
 • hungaroborg
  Ez az átváltás nekem is megfordult a fejemben. 1%-ot nyerhetek vele, de a teljes futamidőre! Csak +2 év. Aztán jön jövőre infl+5%-os, az megint +2 év. Közben meg ha kell a pénz, akkor a sok -2% a visszaváltások miatt lenullázza az egészet. És mivel likviditás szerint is vannak osztályozva a tartalékim, és nincs 100 millióm, hogy megérje az a +1% (de 50 sincs), ezért pár ezer forint pluszért nem váltom át.

  Viszont amit kamatozó kincstárjegybe akartam tenni, abból lehet pakolok át ide egy keveset. Igaz, hogy 4,7% a 2018J, de ott kisebb a kamatprémium és csak idénre volt annyi, májusig.

 • antenna
  Nekem is az alapkamat emelés jutott eszembe.
 • KószaFeri
  @hitel: valami FED tag fejes épp ma fejtegette, hogy júniustól elkezdődhet a kamatemelési ciklus. (
  portfolio.hu/gazdasag/megvan_mikor_emelhet_kamatot_a_fed.3.210044.html
  )
 • Danee
  Más papíroknál is emelkedhet a kamat:

  privatbankar.hu/kotveny/a-kabinet-megdicserte-a-kincstart-kamatemeles-jon-az-allampapiroknal-277784

 • Na, ezt különösen kiváncsian olvastam: ” kincstár sürgeti, hogy végre legyen meg a szabályozás a Babakötvény lejárati felhasználhatóságáról és döntés születhet arról is, hogy a mostani hozamemelkedéshez igazítsák a Babakötvény kamatprémiumát is.”

  Mondjuk az egy érdekes kérdés, hgy ez a hozzáigazítás a már meglévő sorozatokra is vonatkozik-e majd és ha igen, hogyan oldják meg technikailag/jogilag?

 • Gaba2001
  Köszi Feri a segítséget.
 • Mreg
  Ezt meddig lehet vásároni? El fog fogyni hamar?
 • Mreg
  Ha közvetlenül a Kincstárnak utalok és veszek ilyen 4%-osat és 2020-ig benthagyom, akkor automatikusan kaponm az adókedvezményt, vagy valami TBSZ számlán keresztül kell az egészet?
 • Kiszamolo
  Csak a tbsz-en.
 • Ahlan
  úgy vélem egész évben elérhető lesz.
 • Mreg
  De a TBSZ-en van valami gyűjtőév, akkor nem tudom egzaktul 5 évre betervezni, meg kell várni idén év végét és utána az 5 év, ami adómentes?

  PEMAK miért jobb? valaki írta. Illetve aki most venne vaamit hosszú távra, melyik a legjobb?

 • Mreg
  Tudna valaki válaszolni? Előre is köszönöm.

  És még az is érdekelne, hoyg az infláció az alapkamattal együtt szokott korreláltan változni, vagy lehet az, hogy a következő években felmegy az alapkamat, miközben az infláció nem?

 • Panasonic
  Mreg: a tbsz-en a gyujtoevre is jar az adokedvezmeny. Ha most megnyitod az 5+1 ev 2020 dec 31-en jar le es az osszeg adomentes lesz. Masik kerdesedre: elvben igen az alapkamat es az inflacio korrelal, tekintettel arra, hogy az alapkamat emeles (ezaltal a penzkinalat csokkentes) a nemzeti bankok egyik legfontosabb eszkoze az inflacio megugrasanak fekentartasara.
 • Mreg
  de a gyűjtőévben viszont nem kamatozik?
 • L70

  Miért ne kamatozna? Vannak kamatfizetési dátumok, amikor a kamatot jóváírják a tbsz alszámlán, amit újra befektetsz. A lényeg, hogy sem a tőke, sem a kamat nem hagyhatja el a tbsz számlát.

 • promontor
  De, kamatozik a gyűjtőévben is. Attól a pillanattól kezdve kamatozik, amikortól megveszed, addig a napig, amikor lejár. Ez utóbbira (illetve minden évben a kamatfizetés napjára nem) árt emlékezned, mert olyankor a kamatot (illetve a legutolsó napon a tőkét is) a pénzszámlára teszik, ami egy olyan alszámla, ahol már nem kamatozik tovább a pénzed. De ha ilyenkor újra veszel egy éppen elérhető állampapírt, akkor tovább kamatozik.

  A kamatok jók, a kockázat alacsony, de nem túl kényelmes: ahogy ezt Kiszámoló írta égy régi posztjában, kellene egy TBSZ-re optimalizált állampapír, ami automatikusan újrafekteti saját magába a kamatot és pont az év végén jár le. Ilyen egyelőre nincs.

  Ha bevállalod az újrakötögetésekkel járó adminisztrációt (weben keresztül kibírható teher), akkor megéri.

 • válaszra kérdéssel
  Miklós, ha ha hivatalos infláció negatív, akkor ennek az állampapírnak a kamatszintje az 0+4%, vagy a negatív tétel+ 4%? Olvastam a cikkben, hogy mivel a tavalyi infláció 0 alatti volt, ezért van az első évben 4% fixen, így azt vélelmezem, hogy 4% alá a tényleges kupon nem tud menni. Ha ez így van akkor az 5 évre egy minimum 20%-os hozam garantált, ami ebben a kamatkörnyezetben, a biztonságot is figyelembe véve elég nehezen verhető ajánlat. Előre is köszi a választ.
 • Kiszamolo
  Válasz : minimum 0+4%
 • Hudi
  Halli,

  A terveid, elképzéseid és jelenlegi helyzeted nagy mértékben befolyásolják ezt a befektetést (is). Én akkor fektetném be újra a MÁKban a teljes lejárt összeget, ha:
  – már van külföldön (megbizható állam területén megbizható valutában) jelentős befektetés (ebben az esetben legalább pár millió HUFnak megfelelő)
  – pénzügyi-értékpapír jellegű vagyon egy jó része (pl. 1/3-a) máshol van
  – a külföldi tartózkodási tervek legfeljebb rövid/közép távúak (pár év)

  PEMÁKba akkor fektetnék, ha a külföldi befektetés(ek) relative kis volumenűek (tehát 1-2 MHUF és nem 10+) vagy nem csekély kockázatúak, esetleg ha arra számitanék ( 😉 ), hogy pár éven belül bevezetik az EUR-t. A várható árfolyamra 3 évre nagy a szóródás, ezt szerintem inkább a mire lesz felhasználva szempontból érdemes nézni.

  Szerintem a PMÁK helyett/mellett a BMÁK-ot (pl. 2024/N) is érdemes megvizsgálni.

 • Jenő
  : “Egy 20M-s osszegnel ugy terveztem, hogy 15M koruli osszeget tennek 2020/I-be, a fennmarado 4-5M Ft-on pedig vennek”

  Ha még maradt ezen felül egy kicsi (mondjuk 2500-5000 Ft), azt fektesd magadba: vegyél 1, csak 1 -de jó- könyvet a befektetésekről lakossági befektetőknek az Amazonon. Megelőlegezem neked, hogy tudsz külföldiül. 😉 Hogy melyiket? Ha nincs más vállalkozó, én is tudok ajánlani, de szerintem itt többen több ilyen könyvet olvastak.

 • snasim
  Mester, javasolj könyvet! Valószínűleg nem a tudatlanság miatt kérdezett kulfoldondolgozo, hanem azért, hogy valaki véleményezze az elgondolását, vagy adjon jobb ötletet.
 • Jenő
  : ?

  Ez alatt a poszt alatt ez volt az első kommented. Arra gondolsz, hogy keressem ki, hogy más posztok alatt miket kommenteltél, ami ide kapcsolódhat? Linkeled be ide! 😉

  “Ez most valamifele kritika akart lenni?”
  Nem kritika, nem kell semmit belemagyarázni. Az ami; szó szerinti ajánlás.

 • L70

  Gondolj arra is, hogy a kamatokkal mit fogsz kezdeni. A TBSZ ideje alatt lesz jónéhány kamatfizetés, amit célszerű újra befektetni.

  20 M-nál ha csak a 4% reálkamatot nézem, az ugye önmagában 800 ezer, aminek újabb 4%-a 16 ezer, és ebből a kamat kamatából is csurran-cseppen egy kis apró.

  Gondolom, évente egy-két alkalommal tudnád a hozamot újra befektetni, de minél több mindent veszel, annál több ilyen hozamfizetést kell figyelned.

 • Jenő
  : “javasolj könyvet! Valószínűleg nem a tudatlanság miatt kérdezett kulfoldondolgozo, hanem azért, hogy valaki véleményezze az elgondolását, vagy adjon jobb ötletet.”

  Parancsolj, és egyben a véleményem, ötletem felvetéséhez: personal.vanguard.com/us/insights/investingprinciples (klikk: Download a PDF copy). Nem mondom, hogy ez ilyen mindenható iromány, de alapos; egynek jó. Ill. csak 40 oldal és ingyen letölthető egy mértékadó és mértéktartó oldalról.

  “Egesz egyszeruen ez nem egy megszokott valasz a kerdesre amit felvetettem.”

  Én tényleg ilyen vagyok.

 • Hudi
  @kulfoldondolgozo:

  A Webkincstárt már többször használtam TBSZ-s újrabefektetésre, rendben működik.
  Szoval a rövid válaszom az, hogy ha már van külföldön is (elegendő, diverzifikált) befektetés, akkor én nem vennék PEMÁK-ot Mo-n, hanem maradnék valamelyik PMÁK/BMÁK-nál. Ha komoly HUF leértékelésre készülnék, akkor pedig nem csak eme összeg negyedét váltanám át EUR-ra. Ha pedig átváltanám EUR-ra akkor nem hagynám Mo-n (legalábbis a túlnyomó részét). Ha pedig a külföldi kamatszint és a Mo.-i PEMÁK közti kamatszint közti hozamot tartannám visszatartó erőnek, akkor más befektetési formákat is tanulmányoznék (én a _saját_ szempontból 20-30% ETF kitettséget elfogadhatónak gondolok).

 • Jenő
  “javasolj könyvet! Valószínűleg nem a tudatlanság miatt kérdezett kulfoldondolgozo, hanem azért, hogy valaki véleményezze az elgondolását, vagy adjon jobb ötletet.”

  Második felvonás:

  (Ki mondta: mi unalmasabb egy könyvnél? Két könyv! – Kiyosaki)

  Tegnap, amikor kérdezted, még nem tudtam, hogy erre fogok szörfölni:

  A tematika alapján hasonló lehet, mint a fenti 40 oldalas PDF, csak bővebb, interaktívabb.

 • Jenő
  Hm. Most nem emlékszem, hogy moderálta ki, vagy netán én felejtettem ki (talán nem); mindenesetre pont az egy, lényeges sor hiányzik az előző hozzászólásból, ami értelmet is adna neki 🙁

  Helyesen:

  Én moderáltam ki, Jenő. Minden hülyeséget belinkelsz, már elnézést. Csak azért mert találsz egy online kurzust valahol véletlenül, nem kell belinkelni ide.

 • Jenő

  Akkor kérlek

  – vagy ne jelenítsd meg a hozzászólásom egyáltalán

  – vagy tedd tisztán láthatóvá, hogy mit moderáltál belőle

  pl.

  [Jenő írta]

  [Ezt a sort moderáltam – a szerk.]

  [ Ezt megint Jenő írta]

  – ne az értelmét változtasd meg

  Ez így nem frankó nekem. Tudod, új médiatörvény. 😛 Köszönöm az együttműködésed.

  Amúgy egyetértek veled; a Stanford kurzus lakossági befektetőknek, amiben mellesleg Nobel-díjas közgazdászt interjúvolnak; nyilván hülyeség és senkit nem érdekel.

 • Kiszamolo
  Jó, akkor nem fog megjelenni.