A Google csodákra képes

Pár nappal ezelőtt írtam a ruletten való meggazdagodást hirdető oldalról. Mivel több ilyen és ehhez hasonló oldal is van, íme egy egyszerű trükk, hogyan döntsd el, mennyi igaz abból, amit az oldalon olvasol.

Nézzük meg a már szereplő gyorspenz.net és a hozzászólásokban felvetett penkereses.us oldalakat a példa kedvéért.

Sokan nem tudják, hogy a Google nem csak szöveget, de képet is tud keresni.

Nézzük meg például a hálás Pétert a penzkereses.us oldalról, aki szénné kereste magát a lehetőséggel. Kattintsuk a fényképére jobb egérgombbal és keressünk rá a fotóra (Google Chrome böngészővel biztos működik):

grat

A találati listából láthatjuk, hogy a kistarcsai Péter bizony több plasztikai sebészetnek és fogászatnak a reklámarca szerte a világon. Elég híres lett az emberünk.

Vajon az oldal írója, aki a nevét és az arcát is adta az oldalról, hol bukkan még fel?

kereszturi

Nem meglepő módon ez is egy ügynökségi kép. Ami érdekes, hogy egyből megtaláltuk az oldal román, spanyol és egyéb klónjait.

Az úriembert románul Sabău Răzvan-nak hívják és bukaresti, spanyolul nincsen neve. De egy másik román oldalon Csaba Kelemen Szegedről.

Ezek után nem meglepő, hogy a másik weboldal főhősét és a hálálkodó tömegeket is minden nyelven máshogy hívják és máshol laknak.

Ahogy az sem meglepő, hogy ilyen néven se a Google, se a Facebook nem ismer embert, akire illene a leírás.

Azon sem akadunk fel, hogy a klón oldalak más és más szolgáltatót ajánlgatnak, ha nagyon utánamennénk, esetleg kiderülne, hogy ugyanazok állnak azok mögött is.

Külön érdekes és tanulságos megnézni a domain regisztráció alapján, ki jegyezte be az oldalt és milyen egyéb oldalak vannak még a nevén, de erre már nem térünk ki.

Amit mondani akartam: ha ilyen csoda oldalakra kerültök, pár kattintással ellenőrizhetitek az oldal szavahihetőségét, illetve megtaláljátok a klónozott oldalakat is, ha használjátok a Google képkereső szolgáltatását is.

Share

10 hozzászólás

 • Nesz Elek
  Egy másik hasonló eszköz: tineye.com
 • A második képről amúgy üvölt, hogy stockfotó, még keresés nélkül is:DD
 • Tys
  sőt, az ilyen spam vélemények automatikus szűrése egy igen hot kutatási téma is. 😀
 • pdw
  Orulok hogy van aki megprobal segiteni az embereken azzal, hogy felhivja erre a figyelmet, de szerintem aki ilyesmi masszivan nyilvanvalo atveresnek bedol az meg is erdemli. Fizesse csak meg a hulyeadot, aztan legkozelebb majd megtanul gondolkodni talan.
  Az mas kerdes hogy egy UnitLinkedet megvesz, de ez a rulettes (meg a quantum, fortress es hasonlok) a vicc kategoria.
 • Zedder
  Heheh, a jó öreg google… Az a baj, Kiszámoló, hogy olyan témát feszegetsz, amit egy értelmes emberek által benépesített világban nem kellene. És itt most tényleg a világra gondolok, se nem magyar, se nem k-európai jelenség, de hát el kell fogadni, hogy az emberek jelentős része önálló, rendszerben való gondolkozásra, új információk feldolgozására képtelen, funkcionális analfabéta.

  Meg merem kockáztatni, hogy a csalások, a feleslegesen feltett kérdések, a kínlódások, különféle tárgyak-készülékek használatából, tetszőleges szituációkból eredető frusztrációk 95%-a elkerülhető lenne, ha az emberek

  1. olvasnának
  2. értelmeznék az olvasottakat
  3. önállóan kutatnának bizonyos témákban.

  Tisztelet érte, hogy az írásaiddal azért próbálsz világosságot nyújtani, legalább a pénzügyi területen!

 • Gabi
  Ezekért a cikkekért szeretem ezt a blogot 🙂
 • V
  Annak kideritese hogy egy weboldal stock fotokbol all-e, illetve az ott leirt “ugyfel velemenyek” valosak-e, eleg sok false pozitivot eredmenyezne letezo valos cegeknel. Ez a marketing technika sajnos bevett gyakorlat ott is ahol nem kellene. Mondjuk akinek nem ordit egy ilyen “gyorspenz” oldalrol hogy atveres, annak talan adhat tampontot.
 • almastaska
  Off: Az a baj, hogy az emberek kapzsisága sokszor felülírja a józan eszüket. Tudják, érzik hogy valami nem kóser, de mégis belemennek. Mindenhez két fél kell. Csak azt lehet ilyen módon átverni, aki engedi, “belemegy a játékba”.
  A múltkor a rádióban volt egy srác aki drogot vitt át a határon (tudta mit visz, és mivel járhat, mégis bevállalta). Elkapták. Így utólag is bevallotta hogy akkor is érezte, hogy nem tiszta a dolog….

  On: túl sok közszájon forgó “urban legend” van, hogy ki hogyan tőzsdézik/forexezik ilyen olyan módszerrel. Valójában szinte mindenki vagy nullszaldóra jön ki vagy bukik, persze erről már nem szívesen beszélnek másoknak. Ergó sokan abban a hitben élnek “hogyha a haver ennyit keresett, akkor ez “nekem is jár”. És aztán őt is éppúgy átverik mint a havert. Ha a haverben meg lenne tisztesség, bevallaná hogy őt magát is átverték és mást már nem húzna csőbe.

 • Catinator
  Gratulálok a cikkhez, ismét egy igen érdekes téma. Alapból ignoráltam az ilyen reklámokat, de mióta egy ismerős megkeresett hogy mit talált elhatároztam, hogy körbejárom – de ezt megtakaritottad nekem. 🙂

  Inkább átküldöm neki a cikket.

  Amúgy ilyenkor sajnálom hogy a nagy szabadságharcos hackercsoportok ilyenre nem figyelnek fel. Ha csak “láthatatlanná” tennék ezeket az oldalakat, már sokat segitenének a világnak.

 • mesterséges unintelligencia
  Kiszámoló!

  Kérhetnénk a véleményedet a mindenkinek járó alapjövedelem témájában?
  Pl. itt egy cikk róla: privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/4126-jonazedessemmitteveskora