Új kamatmentes hitel energetikai korszerűsítésre

Mától pályázható az új uniós, kamatmentes hitel, amit az ingatlanok energetikai korszerűsítésére, megujúló energiákra lehet felhasználni, mint ablakcsere, szigetelés, árnyékolás, világítás-korszerűsítés, kazán és napelemek, kollektorok, hőszivattyúk telepítése. (Letöltés)

Lakásonként 7, családi házanként 10 millió forint a felső határ. Folyósító bank az MFB, az igénylés az ilyenkor szokásos kacifántos úton megy. (Nyilatkozatok, hitelkérelmi nyomtatvány, miegyéb. Innen tudod letölteni.)

Hitelbírálat van, magánszemélyeknél a KHR, társasházaknál  a túl sok nem fizető lakó a kizáró ok.

Amire jó lehet: lakástakarékkal kombinálva belátható időre rövidítheti a napelemek és egyéb megújulók megtérülését.

(Update: valamiért lakástakarékpénztári megtakarítások nem törleszthetők be a hitelbe:

“Lakástakarék-pénztári megtakarítások a kölcsön törlesztésénél nem vehetőek figyelembe, kizárólag önerőként számolhatóak el.” Forrás. Köszönjük C-nek az infót.)

Hoppá, így már olcsóbb a normál hitel. Cikk erre.

Hitelköltség, finanszírozási költség nulla, hitelfelvételi díj, előtörlesztés díja szintén nulla.

Ha felveszed 15 évre és a villanyszámlád mondjuk havi 20 ezer forint, akkor akár 3,6 milliós napelem-rendszer is belefér, csak a havi villanyszámládból finanszírozva, ami azért már elég sok mindenre elég. (A kamatmentes hitelből nem létesíthető olyan energiatermelő beruházás, ami meghaladja a lakóház várható fogyasztását.)

Egyre több embertől hallom, hogy az épülő házába már nem is tervez gázkazánt, eleve árammal, napelemmel, klímával és hőszivattyúval akar fűteni, cserépkályhával kiegészítve. Nekik különösen érdekes lehet ez a lehetőség, 10 milliós ingyenhitel lakástakarékkal teljesen más számokat eredményezhet a megtérülésben. (Azonban itt pedig arra figyelj, hogy csak lakhatási engedéllyel már rendelkező ingatlanra kérhető a hitel.)

Amire figyelned kell még, hogy utólagos finanszírozású a hitel, ezért az átmeneti időt valahogy meg kell oldanod. Vagy te finanszírozod, vagy a vállalkozó.

 

Share

42 hozzászólás

 • fm!
  Pár hónapja indítottunk 2 db 20 000-es LTP-t, hogy 4 év múlva teljes egészében napelemre fordítsuk. A kérdés, hogy megéri-e a fenti konstrukcióban most belevágni vagy inkább 4 év múlva, amikor már ugyanazért az árért (feltehetőleg) sokkal hatékonyabb napelemeket lehet majd kapni?
 • Mighty
  A társasházunk (10 emeletes panel) szavazásra bocsátotta a dolgot az alábbi költségek mellett:

  bruttó 573millió a teljes pályázati költség 384 lakásra. 35-36-50-54-72 nm-es lakások.
  napelem, napkollektor, szigetelés a főbb beruházások

  Az én 54 nm-es lakásomnál a havi közösköltség növekmény 6072 ft lenne, csakhogy a házban sok tartozó van, ezért pénzügyi biztosítékot is kellene fizetni, ami ~34%-kal dobja meg, azaz 8141 forint lenne a növekmény. 20 éven keresztül.

  Mivel nagyon sok a nyugdíjas, és kb senki nem volna hajlandó a tartozók miatt még többet fizetni, le lett szavazva a dolog. 🙁

  Azt hiszem a régebbi pályázatok sokkal jobbak voltak, ahol vissza nem térítendő támogatásokkal és önrésszel valósulhatott meg a felújítás. Ezt nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak 🙁

 • Grza
  “Egyre több embertől hallom, hogy az épülő házába már nem is tervez gázkazánt, eleve árammal, napelemmel, klímával és hőszivattyúval akar fűteni, cserépkályhával kiegészítve. Nekik különösen érdekes lehet ez a lehetőség”

  Sajnos nekik nem, mert legalább 180 napja használatba vett épületre adnak csak. (6. oldal, 11. pont)
  Sőt, valószínű, hogy egy pár éven belül épített ház esetén nem lenne meg az elvárt minimális megtakarítás.

  De sebaj, van elég régi ház amire bőven ráfér némi korszerűsítés.

  Az elektromos fűtés egyébként, főleg “H” tarifával, klímával/hőszivattyúval, éves szinten olcsóbb a gáz cirkónál, különös tekintettel arra, hogy a gáz telekre vezetése, gázterv, kéményseprő stb. költsége több millió forint plusz.

 • Grza
  @fm!

  Nem valószínű hogy 4 év múlva SOKKAL hatékonyabb napelemeket lehet majd kapni. Valamennyire igen, a kérdés hogy az áram ára, pályázatok, hitelek, gyártás, világszerte igény stb. relációban olcsóbb vagy drágább lesz-e inkább.

 • szocske
  “vagy inkább 4 év múlva, amikor már ugyanazért az árért (feltehetőleg) sokkal hatékonyabb napelemeket lehet majd kapni?”
  ezzel a hozzáállással örökké tologathatod a beruházást, mert a technikai fejlődés sosem áll meg, mindig megéri várni +x évet a jobbra.
 • daraltdio
  fm! ezt 4 évvel ezelőtt is megkérdezhetted volna.
 • Zsolt
  Annyit még az elején tegyünk tisztába, hogy Budapest és Pest megyei helyszín kilőve!
  Mielőtt még sokan feleslegesen belelkesülnének. 🙂
  “Azok a projektek támogathatók, amelyek megvalósítására, azaz a támogatás felhasználására
  Magyarország területén, a Közép-Magyarország régión kívül kerül sor.”
 • Kiszamolo
  Zsolt, nem igaz, két tök egyforma pályázat van, 9.5 milliárd Közép Magyarország és 105 milliárd egyéb Magyarország.
 • Zoltan
  Ha jol becsulom ez nagysagrendileg kb 1500-1600 csaladi hazra eleg a regioban.
  Fontos kriterium, hogy a hitel csak a 180 napnal regebbi hasznalatbaveteli engedellyel rendelkezo hazakra igenyelheto. Mi ezen fogunk elbukni, meg epp csak beadtak a kerelmet. 180 nap alatt pedig 20x el fog fogyni a keret… Nagy kar erte.

  OFF
  A leendo hazunk pont a fenti “gazmentes” megoldasra lesz pelda, a most beepulo teruleten be sem vezetik a gazt.

 • Cluster
  Élég az igényléshez ha szerzek egy ajánlatot a napelemre? Gondolom igen, és ez alapján kitöltöm. Bár még ki kell számolnom, hogy egyáltalán megéri-e így is.
 • Paprikajancsi007
  Vaaagy kifizetem egyben ropogos kp-ban,es a lealkudom a napelem arat?:D Jobb,mint LTP-re meg mindenfele hitelbiralatra varni. Foleg,ha szamlaval kered akkor jellemzoen pont annyival dragabb is.
 • Mighty
  folyt.

  Amin nekem spórolni lehetne: fűtésnél a hődíj és a melegvíz készítési díj csökkenthető x%-kal (3319+2597)-x%
  A napelemekkel a társasház áramszámlája csökkenthető y%-kal, illetve a közös fűtés és melegvíz előállítás költsége is csökkenne (ami minimális, mert zárt lépcsőház, csak a fölszinten van radiátor), vagyis a közös költség csökkenne megint.
  A szigetelés miatt kevesebbet kellene járatni a klímát. Az alig 4000-es áramszámlám nem csökkenne számottevően.

  Ha nagy jóindulatúan 50%-ra veszem az X-et, az alig 3000 megtakarítás. A rám jutó társasházi áramdíj alig 1000 forint. Ezt még nagyobb jóindulattal nullázom. Ekkor is plusz 4000-et kellene fizetnem havonta 20 évig :O

  Mikor is térülne ez meg nekem, ha idén leszek 41? 🙂

 • Kiszamolo
  Grza, igen, ezt már beleírtam azóta, csak indulnom kellett a fiamért.
 • sandorber
  Nagyon fontos, hogy vagy találni kell egy vállalkozót aki elôre megfinanszírozza az egész projektet vagy neked kell pénzt szerezni mert a hitelt UTÓLAG folyósítják…
 • Topfly
  Kicsit nesze semmit, fog meg jól a cikk a cikk 🙁 Mennyivel csökken a megtérülés? Van egyáltalán gazdasági racionalitása a dolognak?
  A mi közös képviselőnk többször nekifutott a napkollektor és napelem témának és eddig azt hozta ki, hogy a jelenlegi energiaáraknál még 0% hitel mellett sem lehet gazdaságilag ésszerű döntést hozni a témában. Ezen felül az ember bevállal még egy rendszert, amelyet karban kell tartani és üzemeltetni.
 • Kiszamolo
  Topfly, kinek?

  Mennyi az áramfogyasztásod, csak napelemet akarsz, vagy hőszivattyút is, jelenleg mid van, hány éves a kazán, hány légköbmétert kell fűtened, hány négyzetméter és ezer másik kérdés.

  Ha ezekre már megvan a válaszod, akár ki is tudod magadnak számolni, mennyit nyersz ahhoz képest, mintha 4%-os hitelt vennél fel helyette.

 • Jótanács
  Csak mint (épület)gépészmérnök, hazabeszélek. Javaslom, hogy terveztessétek meg, és nem feltétlen a legolcsóbb tervezővel. Sokat időt, pénzt és bosszúságot tudtok megspórolni.
 • C.
  Lakástakarékból sajnos nem lehet előtörleszteni.
 • Kiszamolo
  C, ezt megkérdezted? Mert nem logikus, hogy miért ne lehetne, lakásfelújítási hitel, arra költhető a lakástakarék.

  De ha van infód, mindenképp írd le.

 • C.
  Ja, és 2 millió felett jelzáloggal terhelik meg az ingatlant. 1-2 hónapja nagyon elmerültem a feltételekben, mert érint a családi ház felújítása, szóval ezek biztosan így vannak.

  mfbpont.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek-lakossagi-termekrol

  5. és 31. pontok

 • C.
  Igen, már ki is egészítettem…
 • Nagy Szilárd
  Benne van a termékleírásban hogy lakástakarékot csak a kiutalási időszakban önerőnek fogadnak el, előtörleszteni nem lehet belöle.
 • Kiszamolo
  Szilárd, azóta már át lett írva a cikk. 🙂
 • Kiszamolo
  A mókás az, hogy érzésre így olcsóbb lakástakarékból finanszírozni, egy 4%-os hitellel, mint a kamatmentessel.

  Ki kellene számolni.

 • Dóri
  Energetikai pályázatíró vagyok évek óta, csak ideírok pár dolgot, amire érdemes figyelni : Mivel a kamattámogatás is állami támogatásnak minősül, így az épület egészének meg kell felelni a 2006 TNM rendelet 5. sz mellékletében foglaltaknak, ami elég szigorú. Csak akkor fog megállni az energetika, ha a teljes épület megfelel egy nagyon jó energetikai szintnek. Tehát ha csak egyes részeit akarod korszerűsíteni vagy csak napelemet akarsz, nem biztos, hogy az épület energetikája összességében megáll. Ez jövőre minden felújításra vonatkozni fog, idén még csak a támogatottra. Vannak erre jobb konstrukciók is, ha csak egyes elemeket akarsz felújítani.
 • Topfly
  @Kiszámolo, tudom hogy sok tényezőtől függ a dolog, de jó lenne látni, konkrét példákat is ahol kijön a matek. Nekem már azzal is problémám van, hogy nem tudom leellenőrizni, mennyire pontosak azok a számok, amelyeket a gyártók és forgalmazók adnak. Többnyire azonban csak általános bla-bla van a megtérülésről.
  Az az érzésem, hogy ezek a kamatmentes hitelek csak azoknak jók, akik csupán zöld meggondolásból vesznek ilyen rendszereket.
  Tudomásom szerint volt néhány próbálkozás Magyarországon, hogy objektív módon összehasonlítsák az előtte és utána lévő számokat egy ilyen beruházásnál, de ezek az esetek nem kaptak elég nyilvánosságot. Ha te elő tudnál szedni valakit, aki nem csak ígérget, hanem konkrét tapasztalatokról és számokról tud beszámolni, akkor nagyon hálás lennék.
 • Garázs
  No és önsegélyező pénztárból törleszthető?4
 • bobo
  Ismerősnek pont most számoltam ki az alternatívákat, mert ennek túl sok feltétele van. Az jött ki, ha 5 milliót szeretne, akkor ha 12 évre vesz fel most hitelt, 5 éves kamatperiódussal (43 ezer/hó a legjobb ajánlat nekik), és mellé köt 2 db 67 hónapos hozamlesőt, 20000-rel, akkor 60 hónap után felmondva épp visszatörlesztik az egészet. És az egész kijön kb. 5 millióból a kezdeti költségekkel, azaz 0%-os ez a megoldás is.
 • Szaky
  Sokkal jobban jár mindenki ha zsebből zsebe fizet, olcsóbb és nem cseszegetik ellenőrzésekkel éveken át!
 • Banditos
  Kiszamolo, ki kene szamolni kb mi az az osszeg/futamido amitol megeri. Mert ingyenhite ide vagy oda, nem elhanyagolhato tetel az energetikai vizsgalat 2x , ertekbecsles, stb… pl 500ezres ingyenhitelnel lehet kedvezobb fevenni egy jo jelzaloghitelt alcsony kamattal ahop nincsenek ezek a koltsegek. Es akkor ahogy elottem is irtak, maga a palyazat aremelo tenyezojet nem is szamolom.
 • Kiszamolo
  Banditos: //kiszamolo.hu/ingyen-hitel-ne-viccelj-a-piaci-olcsobb/
 • fm!
  Inkább csak elméleti volt a kérdés, nincs szükségünk a hitelre, szerencsére önerőből menne a napelem. De inkább várunk még 4 évet és felhasználjuk rá a két LTP-t állami támogatással. 1-2 papír kell hozzá, aztán jó napot, nem kell tökölni ezer dologgal, mint egy hitel esetén.
  Illetve inkább sziget üzemben gondolkoznék, a fene adja oda az EON-nak aprópénzért a megtermelt áramot (lehet, hogy pár óra/nap/hónap/év múlva már semmi sem kötelezi őket, hogy átvegyék), inkább elhasználom én. Szerintem 4 év alatt az akkumulátorok hatalmasat fognak fejlődni a mai szinthez képest, ha más miatt nem, akkor az elektromos autók fejlesztése / elterjedése miatt.
 • Siculus
  fm! a szigetüzem önmagában is lényegesen megdrágítja a beruházást.
  Ráadásul ahhoz, hogy a rendszer elegendő energiát szolgáltasson téli viszonyok között is, nagymértékben túl kell méretezni, így soha nem fog megtérülni beruházás…

  Viszont ha a rendszert nullszaldósra tervezed, akkor az EON (v. ELMŰ) rendszerét pufferként használhatod. A saját rendszerem így működik immáron 2 éve.
  (Nullszaldó: éves szinten a hálózatból kivett és az abba visszatáplált energia mennyisége nulla közeli).

  A szolgáltatót egyébként törvény kötelezi a éves szinten pozitív szaldójú megtermelt energia átvételére. Persze nem éri meg túltermelni, mert a jelenlegi tényleges ár, amit kapsz az kb. 12 Ft / kWh, szemben a kb. 37 forinttal, amit fizetsz, ha te veszed.
  És igen, a törvény is bármikor megváltoztatható…(de ezt megelőzheted a nullszaldóra tervezéssel).
  Kockázat nélkül nincs rizikó… 🙂

 • A lakossági hitel mögötti banki szoftver nincs kész (vezetők előtt is titkolják), lehet beadni, döntés jó, ha fél éven belül lesz (ebben sem hiszek).
 • Én is akarok kommentelni
  @Kiszámoló:
  Ez a pályázat gyönyörű úgy ahogy van! Társasház ezen ma Magyarországon kb. szinte nem tud elindulni:
  1: Keress egy tervezőt, aki belövi a szükséges paramétereket a felújításhoz
  2. Keress egy kivitelezőt, aki a szigorodó szabályok előtt be tudja fejezni a munkát úgy, hogy nem tudni mikor kezdheti el (ilyen pályázatoknál szokás akár fél évet is csúszni az eredményhirdetéssel), és az emelkedő költségek (most emelkedik 10%-kal az anyagktg. jövő héten pl.) miatt hajlandó aláírt árajánlatot adni
  3. a közgyűlési jegyzőkönyvbe forintra pontosan bele kell írni a teljes felújítási összeget!
  4. vagy minden tulajdonos lemond a jogorvoslati lehetőségről, hogy nem támadja meg a közgyűlési határozatot (ez lehetetlen), vagy csak 2 hónap múlva adható be a pályázat(!!!)
  5. Mire elkezdődne a munkálat, tuti tarthatatlan lesz az árajánlatban szereplő összeg, így:

  Vissza a 2. mezőre.

 • L70
  Társasház kiszámolta, nem éri meg, sok vele a macera is. Pedig van félretett pénz felújítási alapba.

  Amíg tart a rezsicsökkentés, ez nekünk nem fogja megérni. Ha támogatás lenne, és nem nullás hitel, akkor talán egy szint felett megérné, addig tuti nem.

  Megjegyzem, nemzetünk gyémántfokozatú gázszerelője épp most kapott 6 Mrd támogatást (nem nullás hitelt) egyik beruházásához. Tehát pénz azért lenne támogatásra itt is, csak nekünk az nem jár.

 • AAA
  “Amíg tart a rezsicsökkentés, ez nekünk nem fogja megérni.”

  Múltkor olvastam valahol, hogy a gáz piaci ára úgy egyébként már alacsonyabb, mint a rezsicsökkentett…

 • antenna
  L70, a nap kommentje 🙂
  Amúgy én is azt néztem, vesződjön vele, aki kitalálta. Értem, hogy kellenek feltételek és a csókosokon kívül senki nem kap könnyen segítséget, de azért mindennek van teteje. A következő cikkben megírt matek jobban tetszik. Arról nem is beszélve, hogy a leszámlázott állami verzió mennyivel dobja meg a költségeket, ami sokaknak nem fog tetszeni.
 • Norbee
  Honnan veszitek, hogy a vállalkozónak elő kellene finanszíroznia? Kiállít egy számlát a vállalkozó és azt benyújtod a banknak, 10 napon belül folyósítanak nekik és utána teljesítenek. Ez szerintetek miért ne működne?
 • toodark
  “Update: valamiért lakástakarékpénztári megtakarítások nem törleszthetők be a hitelbe:”

  Szerintem itt félreértés van. Hiszen mit csinál az MFB, ha a végtörelsztést mondjuk a Fundamenta utalja? Visszaküldi a pénzt, hogy kösz, de tőled nem?

  Szerintem arra gondolt a költő, hogy nem lehetséges az, hogy egy LTP-be törleszt valaki, a pályázati hitelbe pedig nem, mondván majd a LTP-t oda fogja kifizetni.

  Inkább az a kérdés, hogy a LTP elfogadja-e a pályázati hitel törlesztését, és hajlandó-e oda folyósítani?

 • Hajni
  Nem kell előfinanszírozni! A vállalkozó számláját benyújtást követő 10 napon belül kifizetik. 10% önrésszel kell csak rendelkezni. A vállalkozóval le kell már az elején tisztázni ezt, és úgy ütemezi majd a számlázást…
 • Géza
  “Ha támogatás lenne, és nem nullás hitel, akkor talán egy szint felett megérné, addig tuti nem.” Amíg igyen pénz volt panelprogramra, az legjobb esetben a beruházás 2/3-ára vonatkozott, de azt is nehéz volt elérni, mert mind az állami, mind az önkormányzati támogatás maximálva volt. Jellemzően egy háznak még fel kellett vennie hitelt is, piaci alapon. Szerintem a 0%-os hitellel kb. ott van a végén egy társasház, mint volt a korábbi ingyen pénzes esetben.