Ez történt a héten 03.17

2024-03-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén:

Bajban vannak a nagy költségvetésű hollywoodi filmek. Amik biztos pénzgyárnak tűntek még néhány éve is, ma már alig-alig termelnek profitot. Nemcsak a szuperhősös filmekre untak rá a nézők (végre), de úgy általában a látványos, drága, de semmiről nem szóló filmekre is. A felmérések szerint a moziba járók első számú kívánsága az eredeti filmötlet, a listán a legutolsó helyezést kapta a szuperhősös film, mint igény. A Telegraph cikke erre.

A Hertz autókölcsönző volt az első áldozata a COVID-nak, csődbe ment, majd egy új igazgatóval újraindult a cég. Pechére az új igazgató nagy tételben (konkrétan 60 ezer autóban) fogadott az elektromos autókra, de hatalmas veszteséget csinált az amúgy sem túl acélos pénzügyi lábakon álló cégnek. A kereslet kicsi volt az elektromos autókra, a szervizelés nagyon drága és nagyon lassú, a használtpiaci áresés pedig minden képzeletet felülmúlt. Bele is bukott az igazgató, most távoznia kell a cég éléről.

Utoljára a dotkom lufi kidurranásakor szünt meg ennyi tech állás az Egyesült Államokban, mint most év eleje óta. A legnagyobb cégek 50 ezer állást szüntettek meg idén, egyre nehezebb az elhelyezkedés. 2023 sem volt egy fényes év a munkavállalóknak, akkor egész évben 263 ezer állás szűnt meg a nagy tech cégeknél. (Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a covid kitörése után ész nélkül vették fel az embereket a nagy tech cégek, így van honnan leépíteni.)

Bár a munkanélküliségi adatok továbbra is alacsonyak az Egyesült Államokban, a nyitott álláspoziciók száma csökkent és a fizetésemelések mértéke is alább hagyott, ami általánosságban is arra mutat, hogy csökkent a kereslet a munkaerőre.

Egy felmérés szerint minden harmadik válásban tényező volt a házastárs hitelkártya adóssága is. Akiknél ez ok volt, a 70%-uk azt mondta, a házastárs eltitkolta a hitel valódi mértékét. (Más kérdés, hogy a válás után valószínűleg a felek rosszabb anyagi helyzetbe kerültek, mint a válás előtt, így a problémát nem megoldotta a válás, hanem még nagyobbá tette.) Az elváltak 53%-a jelölte meg oknak a nagy kiadások (autó, lakás) miatti veszekedést is.

Megszavazták az Egyesült Államokban, hogy a Tiktok vagy eladja magát egy amerikai cégnek, vagy betiltásra kerül. Az ok egyszerű: túl nagy a befolyása és túl szorosan kapcsolódik a kínai kommunista párthoz a vádak szerint. Márpedig könnyen befolyásolhatja a népszerűsége miatt akár a választásokat is. A Kínában is értékesítő autógyárak aggódhatnak, hogy mi lesz a kínai válasz, ha az Unió megvámolja a kínai autókat, a szoftvercégeknek nem kell aggódniuk, mert a kínai kormány gyakorlatilag már az összes nyugati appot betiltotta, egyiket sem érhetik el a kínai állampolgárok a totális kontroll miatt. Így érvelni is nehéz lesz a kínai diktatúrának a Tiktok betiltása ellen azon kívül, hogy nem örülnek neki.

A magas amerikai kamatok miatt a háztartások most már annyit költenek a nem lakáscélú hitelek kamataira, mint a lakáshitelek kamataira. A covid utáni nulla százalékos kamatlábat elég gyorsan 5% fölé emelte a jegybank, így az egyéb hitelek (hitelkártya, autó, személyi kölcsön, stb.) kamatterhe a két és félszeresére emelkedett mostanra.

A legmagasabb ingatlanos jutalékok az Egyesült Államokban vannak, 5-6%-ot is elkérnek az ingatlanos cégek. (Megjegyzem, nálunk is. Plusz áfa, ha számla is kell.) Most végre bíróság elé került az ingatlanos szövetség antitröszt ellenes perben, s vállalták, hogy a pofátlanul magas jutalékaikat némileg csökkentik és közel félmilliárd dollár büntetést kifizetnek. A New York Times cikke erre.

Az ukránok sikeresen megtámadták az orosz megszállók olajfinomító kapacításának bő 12%-át, emelkedett is némileg az olaj ára a héten.

A forint összerogyott a héten, megközelítette az euró ára a 400 forintot, a hét végére némileg szépített, most már "csak" 392 forintot kell adni egy euróért.

A Spar igazgatója azt nyilatkozta egy német lapnak, hogy a magyar kormány visszautasíthatlannak szánt ajánlatot tett, ha bevásárolhatja magát a Sparba, csökkenti a különadót. (Ez most 4,5% a forgalom után, vagyis a magyar áfa nem 27%, hanem 31,5%). A külügyminisztérium cáfolja, hogy ilyen történt volna.

Az amerikai nagykövet kemény beszédet mondott a héten Magyarország NATO tagságának 25. évfordulóján, legalább háromszor utalt arra, hogy az amerikai kormány lépni fog, mert/ha a párbeszéd már nem segít. A vízumnak már annyi, az adóegyezmény is ment a levesbe, mi lesz a következő, amit az ország lakóinak el kell szenvednie az oroszbarát kormánya miatt? A beszéd például itt is elolvasható.

A lakásbiztosítási kampány időarányosan elmarad az előzetesen vizionált eredményektől, a félmilliós átkötés helyett inkább 200 ezer lehet majd a reális szám (s ennek egy része amúgy is váltott volna, csak nem most). Ez nem sok, de legalább ennyi ember átnézte a lakásbiztosítását, s reméljük, nem olcsóbbat kötött, hanem jobbat a régi helyett.

A Vár felújítása, ahová a kormány akar beköltözni, már eddig is 300 milliárd forintba került és nem tudni, hol lesz a vége. De nincs baj, jó helyre ment a pénz, a kirányi vej üzlettársa nyerte el a projektet.

Previous Post
De hol a pénz?

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram