Ingyen hitel pályázattal? Ne viccelj, van ennél olcsóbb

2017-04-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Megjelent az Unió által támogatott kamatmentes hitel, amit energetikai felújításokra, megújuló energiát termelő eszközökre (napelem, kollektor, stb.) lehet felhasználni. Cikk itt.

Nyitási díj nincs, előtörlesztési díj sincs. Azonban lakástakarékból nem lehet előtörleszteni a hitelt és így mindjárt hatalmas hátrányba kerül a körülményes ingyenhitel.

Nem elég, hogy pályázni kell, hogy saját zsebből elő kell finanszírozni az egész beruházást, hogy 30 oldalas nyomtatványok vannak, még a lakástakarék állami támogatásától is elesünk.

(Tényleg, ha elő tudom finanszírozni a munkálatokat több hónapra, miért is van szükségem hitelre? Vagy a vállalkozó mennyivel adja drágábban a munkát, ha tudja, hogy az ő finanszírozása nélkül nem tudnám megoldani?)

S akkor még egy szót sem említettünk arról, hogy az épület egészének meg kell felelni a 2006 TNM rendelet 5. sz mellékletében foglaltaknak, ami elég szigorú. (Köszi, Dóri)

Szükségünk van még egy energetikai vizsgálatra előtte és utána is, ezek sem két fillérbe kerülnek. (Ez nagyon fontos dolog, biztosnak kell lenni, hogy a napelem felrakása vagy az ablakcsere után nem fogyaszt-e több energiát az ingatlan... Fő az éberség és a bürokrácia 🙂 )

Vajon mennyibe kerülne ugyanez a hitel, ha elfelejtjük az egész fejfájást és bohóckodást, besétálunk az első, mondjuk OTP fiókba és ott veszünk fel OTP Takarékos Otthonteremtési hitelt, a példa kedvéért 2 millió forintot, 10 évre, lakástakarékpénztárral kombinálva? (Kétmillió forintból kijön egy napelem, de ha dupla ennyit akarsz felvenni, ott is hasonló számok jönnek ki.)

A lakástakarékba havi 20 ezer forintot fizetünk és négy év múlva betörlesztjük a hitelbe.

A betörlesztésig a banknak csak a kamatokat fizetjük, ez havi 5.695 Ft. (Ezért kombinált hitel.) Ezt kell hozzáadni a lakástakarék havi 20 ezer forintjához. OTP lakástakarékból a betörlesztés díjmentes.

A kamat 3,37%. A kamatperiódus éves, de nem lehet nagyobb a kamat az első öt évben, mint 6%. (Államilag támogatott kamat.)

Előtörlesztés után marad(na) 827.884 ezer forint a hitelünkből, mint további tőketartozás.

De vagy bevonunk eleve egy adóstársat a hitelbe, vagy az egyik rokonunk szintén köt egy OTP lakástakarékot, 14 ezer forinttal havonta.

Így 1.190 forint híján pont kétmilliónk lesz 48 hónap múlva a két lakástakarékból, ingyenesen végtörlesztünk és kész.

Számoljunk egy kicsit: 48 hónap alatt fizetünk a banknak 273.360 Ft-ot kamatra. (Bár ez emelkedhet, maximum 6%-ra.)

Fizetünk a két lakástakarékba 1,53 millió forintot. (Kalkulátor itt)

A hitel akciós nyitási díja 29.115 Ft. A két lakástakarék nyitási díja most 35 ezer forint.

Az összes költségünk a kétmilliós hitelre az elejétől a végéig 1.867.475 Ft.

Se pályázgatás, se utólagos finanszírozás, se árajánlat küldözgetés, se 30 oldalas hitelkérelem, se energetikai tanúsítványok.

Amondó vagyok, kenjék hajukra az ingyenhitelüket. 🙂

(Amint azt az előző cikkben írtam, akkor lehet jó az ingyen hitel, ha ,mondjuk a,havi 10 ezres villanyszámládat akarod kiváltani egy 15 éves hitellel a napelemekre. Olvasd el az előző cikket is.)

Köszönöm Gyöngyvérnek, minden OTP-s lakáshitelügyintézők legjobbikának, régebbi kollégámnak, hogy munkaidő után még kalkulálgatott nekem, hogy ez a cikk megszülethessen. 🙂

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram