Ezt kell tudnod az ingyenhitelről

2013-02-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Áruházak ajánlatait böngészve gyakran futunk bele az áruvásárlásokhoz felajánlott ingyenhitel ajánlatokba, amit 0% kamattal, vagy 0% THM-mel hirdetnek, gyakran csak egy-egy termékre, néha egy teljes termékkategóriára.

Az emberben felmerül a kérdés, hogy mi lehet ebben az átverés, vagy ha nincs benne, akkor kinek éri ez meg és miért?

Ebben a cikkben megnézzük az okokat és azt is megvizsgáljuk, kinek való az ingyenhitel és kinek nem.

A 0% kamat nem jelent költségmentes hitelt

Nagyon gyakran találkozunk 0% kamattal hirdetett áruval a különböző reklámkiadványokban, azonban az csak az apróbetűből derül ki, hogy bár kamatot nem kérnek, de kezelési költséget igen, így az ingyenesnek gondolt hitel valójában elég magas, akár 25% kamatot is jelenthet a valóságban.

A THM-re figyeljünk

Azonban létezik valóban 0% költséggel rendelkező hitel, ezeket 0% THM-mel szokták hirdetni. A THM a Teljes Költség Mutató rövidítése, ez tartalmazza a hitel minden rejtett és trükkös költségét is. Ha 0% THM-et olvasunk, akkor az tényleg költségmentes hitel, ha a megadott feltételeket mindig betartjuk.

Kinek jó ez?

A kereskedő gyakran akarja eladni a régebbi elektronikai termékeket, vagy csak általánosságban szeretné felpörgetni a forgalmat, ezért hajlandó áldozatot is vállalni. Azonban egy 10%-os árengedmény ma már senkinek a figyelmét nem kelti fel, ezért inkább a hitelezés költségét vállalja magára és kifizeti a kamatokat a vásárló helyett.

Így van, hogy a régebbi termékeket kapjuk meg ingyenes finanszírozás mellett, de van, hogy az újakra is igaz az akció. Ezek általában 4-10 hónapos futamidőre szóló ajánlatok.

Ki vegye igénybe ezeket az ajánlatokat?

Kétféle ember van ebben az esetben: az egyiknek nincs pénze megvenni a terméket, ezért kér rá hitelt, a másik meg tudná venni készpénzért, de inkább hitelre veszi, hogy addig is fialtassa a pénzét máshol.

Az első esetben nekem az a véleményem, hogy ha nincs pénzed egy fényképezőgépre, vagy notebookra, akkor az egy intő jel arra, hogy ne is akarj venni egyet.

Mindig leakadok azokon a hirdetéseken, hogy 20 ezer forintos digitális fényképező 10 havi részletre. Ha még 20 ezer forint sincs a zsebedben, akkor ne akarj venni semmi hasonlót, kérd kölcsön a szomszéd gépét néha, ha fotózni akarsz, de semmiképpen nem vegyél fel (újabb) hitelt, inkább hozd rendbe a pénzügyeidet.

Ha nincs 100 ezer forint megtakarított pénzed, akkor a legkisebb gondod is nagyobb legyen annál, minthogy új tévét, vagy notebookot vegyél részletre.

Ha pedig bölcs ember módjára elteszel a váratlan kiadásokra vésztartalékot (ilyennel a magyarok négyötöde nem rendelkezik), akkor egy hirtelen elromló hűtő miatt sem kell egyből hitelért rohangálnod. Ha neked sincs megtakarításod,  itt találsz néhány írást a témában.

Úgyhogy ha nincs pénzed, akkor ne vegyél semmit hitelre, mert csak még inkább tovább rontod a pénzügyi helyzetedet. Tudom, hihetetlennek hangzik, de lehet élni új tévé és új mobiltelefon nélkül is.

Mennyit nyersz azon, ha készpénz helyett ingyenhitelre veszel meg egy terméket?

Elterjedt népi bölcsesség, hogy valaki akkor is ingyelhitelre veszi meg a dolgokat, ha egyébként ki tudná fizetni, mert addig máshol kamatoztatja azt a pénzt és ezen szénné keresi magát.

Mielőtt te is csatlakoznál hozzájuk, vegyünk elő egy számológépet és számoljuk ki, mennyiért is bohóckodsz tulajdonképpen 4-10 hónapig.

Nézzük az átlagos leghosszabb futamidőt, 10 hónapot, legyen az összeg 100 ezer forint.

Mivel havonta ki kell fizetned az összeg tizedét, igazából le sem tudod kötni ezt a pénzt, vagy csak egy-egy hónapra, 3%-os kamat mellett. De most ettől tekintsünk el, kapjál egy akciós, kiemelt 6,5%-os kamatot a pénzedre. Amint látod, túl jóindulatú vagyok, de mindegy.

A 6,5% a kamatadó után csak 5,46% és ez a teljes összegre és 12 hónapra szólna.

Azonban neked havonta csökken a tőkéd, ahogy fizeted hónapról-hónapra a hitelt. Az első hónap elején még 90 ezer forintod van (a vásárlásnál kifizetted az első hónapot), aztán a második hónap elején csak 80, majd 70 ezer és így tovább.

A teljes kamat, amit nyersz 10 hónap alatt, igen combos 2175 Ft.

Ebből még vond le az utalás költségét, ami minimum a tranzakciós adó, azaz 0,2%, az idődet, amit a hitelügyintézésre fordítasz, a kiadásaidat, amibe a szükséges igazolások beszerzése kerül.

Tehát egy igen magas betéti kamatot is feltételezve, fel kell tennem a kérdést: tényleg akarsz ennyiért 10 hónapon át szórakozni? A teljes nyereséged a költségek levonása előtt maximum havi 217 forint egy 100 ezres hitelen, de inkább ráfizetsz, ha tényleg mindent figyelembe veszel!

Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy egy kis utánajárással nyilván megtalálnád az adott terméket máshol 5-10 ezerrel olcsóbban, igaz, "ingyenhitel" nélkül.

Évek óta mondom, bármibe is vágsz, ami jónak tűnik, soha nem árt, ha számolsz is előtte egy keveset.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram