Ezt kell tudnod az ingyenhitelről

Áruházak ajánlatait böngészve gyakran futunk bele az áruvásárlásokhoz felajánlott ingyenhitel ajánlatokba, amit 0% kamattal, vagy 0% THM-mel hirdetnek, gyakran csak egy-egy termékre, néha egy teljes termékkategóriára.

Az emberben felmerül a kérdés, hogy mi lehet ebben az átverés, vagy ha nincs benne, akkor kinek éri ez meg és miért?

Ebben a cikkben megnézzük az okokat és azt is megvizsgáljuk, kinek való az ingyenhitel és kinek nem.

A 0% kamat nem jelent költségmentes hitelt

Nagyon gyakran találkozunk 0% kamattal hirdetett áruval a különböző reklámkiadványokban, azonban az csak az apróbetűből derül ki, hogy bár kamatot nem kérnek, de kezelési költséget igen, így az ingyenesnek gondolt hitel valójában elég magas, akár 25% kamatot is jelenthet a valóságban.

A THM-re figyeljünk

Azonban létezik valóban 0% költséggel rendelkező hitel, ezeket 0% THM-mel szokták hirdetni. A THM a Teljes Költség Mutató rövidítése, ez tartalmazza a hitel minden rejtett és trükkös költségét is. Ha 0% THM-et olvasunk, akkor az tényleg költségmentes hitel, ha a megadott feltételeket mindig betartjuk.

Kinek jó ez?

A kereskedő gyakran akarja eladni a régebbi elektronikai termékeket, vagy csak általánosságban szeretné felpörgetni a forgalmat, ezért hajlandó áldozatot is vállalni. Azonban egy 10%-os árengedmény ma már senkinek a figyelmét nem kelti fel, ezért inkább a hitelezés költségét vállalja magára és kifizeti a kamatokat a vásárló helyett.

Így van, hogy a régebbi termékeket kapjuk meg ingyenes finanszírozás mellett, de van, hogy az újakra is igaz az akció. Ezek általában 4-10 hónapos futamidőre szóló ajánlatok.

Ki vegye igénybe ezeket az ajánlatokat?

Kétféle ember van ebben az esetben: az egyiknek nincs pénze megvenni a terméket, ezért kér rá hitelt, a másik meg tudná venni készpénzért, de inkább hitelre veszi, hogy addig is fialtassa a pénzét máshol.

Az első esetben nekem az a véleményem, hogy ha nincs pénzed egy fényképezőgépre, vagy notebookra, akkor az egy intő jel arra, hogy ne is akarj venni egyet.

Mindig leakadok azokon a hirdetéseken, hogy 20 ezer forintos digitális fényképező 10 havi részletre. Ha még 20 ezer forint sincs a zsebedben, akkor ne akarj venni semmi hasonlót, kérd kölcsön a szomszéd gépét néha, ha fotózni akarsz, de semmiképpen nem vegyél fel (újabb) hitelt, inkább hozd rendbe a pénzügyeidet.

Ha nincs 100 ezer forint megtakarított pénzed, akkor a legkisebb gondod is nagyobb legyen annál, minthogy új tévét, vagy notebookot vegyél részletre.

Ha pedig bölcs ember módjára elteszel a váratlan kiadásokra vésztartalékot (ilyennel a magyarok négyötöde nem rendelkezik), akkor egy hirtelen elromló hűtő miatt sem kell egyből hitelért rohangálnod. Ha neked sincs megtakarításod,  itt találsz néhány írást a témában.

Úgyhogy ha nincs pénzed, akkor ne vegyél semmit hitelre, mert csak még inkább tovább rontod a pénzügyi helyzetedet. Tudom, hihetetlennek hangzik, de lehet élni új tévé és új mobiltelefon nélkül is.

Mennyit nyersz azon, ha készpénz helyett ingyenhitelre veszel meg egy terméket?

Elterjedt népi bölcsesség, hogy valaki akkor is ingyelhitelre veszi meg a dolgokat, ha egyébként ki tudná fizetni, mert addig máshol kamatoztatja azt a pénzt és ezen szénné keresi magát.

Mielőtt te is csatlakoznál hozzájuk, vegyünk elő egy számológépet és számoljuk ki, mennyiért is bohóckodsz tulajdonképpen 4-10 hónapig.

Nézzük az átlagos leghosszabb futamidőt, 10 hónapot, legyen az összeg 100 ezer forint.

Mivel havonta ki kell fizetned az összeg tizedét, igazából le sem tudod kötni ezt a pénzt, vagy csak egy-egy hónapra, 3%-os kamat mellett. De most ettől tekintsünk el, kapjál egy akciós, kiemelt 6,5%-os kamatot a pénzedre. Amint látod, túl jóindulatú vagyok, de mindegy.

A 6,5% a kamatadó után csak 5,46% és ez a teljes összegre és 12 hónapra szólna.

Azonban neked havonta csökken a tőkéd, ahogy fizeted hónapról-hónapra a hitelt. Az első hónap elején még 90 ezer forintod van (a vásárlásnál kifizetted az első hónapot), aztán a második hónap elején csak 80, majd 70 ezer és így tovább.

A teljes kamat, amit nyersz 10 hónap alatt, igen combos 2175 Ft.

Ebből még vond le az utalás költségét, ami minimum a tranzakciós adó, azaz 0,2%, az idődet, amit a hitelügyintézésre fordítasz, a kiadásaidat, amibe a szükséges igazolások beszerzése kerül.

Tehát egy igen magas betéti kamatot is feltételezve, fel kell tennem a kérdést: tényleg akarsz ennyiért 10 hónapon át szórakozni? A teljes nyereséged a költségek levonása előtt maximum havi 217 forint egy 100 ezres hitelen, de inkább ráfizetsz, ha tényleg mindent figyelembe veszel!

Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy egy kis utánajárással nyilván megtalálnád az adott terméket máshol 5-10 ezerrel olcsóbban, igaz, “ingyenhitel” nélkül.

Évek óta mondom, bármibe is vágsz, ami jónak tűnik, soha nem árt, ha számolsz is előtte egy keveset.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

42 hozzászólás

 • pdw
  Egyetertek, ha nincs ra KP-ben penzed, akkor felesleges bohockodni a 0% THM-el. Viszont ha van ra KP-ben is penzed, es azt lekotod 10honapra (ez ugye feltetelezi h nincs szukseged a termek arara), es a torlesztoreszleteket beszedessel fizeted visszateritos hitelkartyarol, akkor sztem lehet rajtak keresni valamennyit.

  En sok ilyesmit szoktam ciganykodni, de azert valszeg ezt en sem vallalnam be 😀

 • Gabi
  Azt azért tegyük hozzá, hogy sok helyen az “ingyen hitelhez” ki kell váltani mondjuk egy Auchan-kártyát. Már mindjárt nincs ingyen, legalábbis annak, aki nem fogja tudni kihasználni a kártya előnyeit mert pl. túl messze van tőle ahhoz, hogy rendszeresen ott vásároljon.
  A másik, hogy a hitelügyintézők ügyesen mindig bejelölik a hitelpapíron, hogy “biztosítást kérek” (amúgy nem tudom mit biztosít, de ez az én bajom). Nem nagy összeg, kb. 4-500 Ft/hó, de egy 10 havi részlet esetén mindjárt 5000 Ft kidobott pénz. Ha valaki nem veszi észre, mert nem nézi át rendesen, hogy mit ír alá, szintén nem volt “ingyen”.
 • mikve
  Szerintem nincs ezekkel semmi baj, csak gondolkodni kell előtte. Ez arról szól, hogy vásárolni akar a kedves ügyfél valamit, de nem szívesen adna ki rá egyszerre nagyobb összeget. Ésszerű keretek között jól tud működni. A 20.000 ft-os digitális fényképezőnek sem az a lényege, hogy ki tudja fizetni, vagy nem, hanem az, hogy adnak mellé egy hitelkártyát is. Egyébként nagyon korrektek az ügyintézők, amikor én az IKEA-ban vettem sokféle bútort 20 havi 0% THM-es hitelre, mondta az ügyintéző hölgy, hogy majd érkezik a hitelkártya, “tessék kidobni” 🙂
 • Tys
  “Az első esetben nekem az a véleményem, hogy ha nincs pénzed egy fényképezőgépre, vagy notebookra, akkor az egy intő jel arra, hogy ne is akarj venni egyet.”

  Nekem erről van egy szép történetem. Tavaly elött december 6-n végtörlesztettünk a család összes lakására. Ehhez mindenki összedobta mindent pénzét. Miután végeztünk, nagy büszkén megyünk haza apámmal a bankból, pont azt beszéltük, hogy valamit megiszunk a dolgot megünnepelendő. Ekkor hív tesóm, hogy tönkrement a hűtője. Mikor hazaértünk, természetesen édesanyám is azzal fogag, hogy nem megy a hűtünk. Két hűtő tökéletesen egyszerre ment tönkre. Kihívtuk a szerelőt, aki közölte, hogy tesómét annyiért tudja megcsinálni, mint amennyibe egy használt kerül. a szüleimé is egy 20-ba lenne, de nem tudja meddig fog működni. Mivel a szerelők mindig hazudnak, hívtunk másikat. Tesómé KO, szüleimé 25-t megcsinálja. Új hűtökre persze egy fillérünk nem volt a végtörlesztés után, és hűtőből amúgy is a legenergiatakarékosabbat érdemes megvenni, ami általában nem a legolcsóbb. Na ekkor került elő a hitelkártyám, amivel a citinél 10 havi ingyelhitellel megvettük a két hűtőt. Van olyan szituáció, amikor nincs más lehetőség…

 • Kiszamolo
  Ha félreraksz vésztartalékot százezret és 6 havi megélhetést utána és csak a maradékból költesz bármire is, akkor nincs szükséged semmilyen hitelre.
 • bobsys
  Masik oldala. USA Provident. Ugye itt mindenki credit score fetisiszta, kell a jo pontszam, mutatni kell jo ados vagy es regota van hitelkartyad, hiteled akarmi.
  Elmentunk agy matracot venni, mert miota bekoltoztunk egy felfulhajto matracon alszunk (egyebkent nagyon kenyelmes). Jonnek baratok, megkapnak azt mi meg veszunk egy rendes matracot. Nosza kineztuk $677 az ara. Credit scoreunk good statuszban van igy jott az otlet vegyunk meg hitelre (hiaba megvan ra a kp) es akkor majd azzal is noveljuk a credit scoret. Jo lesz mindenkinek. Nos a GE nem adott hitelt, mert kb. 3-4 honapja van egyaltalan barmilyen credit reportunk.
  Semmi gond mondta az elado majd a bolt jol megfinanszirozza nekunk, uljunk le mindjart hozza az ajanlatott. Par perc mulva jott is es durvabb konstrukciot mutatott mint a Provident.
  A $677 matrac a 18 honapos futamido vegen mindosszesen $2500 kerulne. Nagyon komoly. Egy elonye volt az egesznek, hogy barmikor kilehet lepni es kifizetni igy ugye nem jon ossze $2500, de ha mar az elso honapban kifizetjuk akor is $160 tobbet fizetunk mintha ott rogton megvesszuk. 4 honap alatt ami kene, hogy legyen mit elkuldeniuk a credit report cegnek mint jol fizeto ugyfel a $677re $395 kamatot fizetnenk. Felalltunk, megkoszontuk a lehetoseget es eljottunk.
 • Gabi
  Pont ez az, hogy a vésztartalékot “vész” esetére tartogatja az ember. Ha az elromlott mosógép helyett tudok venni 0% thm-el újat, akkor minek vegyem ki a – feltehetőleg valamilyen betétben tartott – vésztartalékomat?
  Pl. ha a Malacperselyből venném ki, mindjárt elesek az a havi kamattól, ami akár több ezer forint is lehet.
 • Kiszamolo
  Miért tartozzál valakinek 2000 forint esetleges haszonért cserébe?

  Egyébként miért vesztenéd el a kamatot?

  Mindenki kettő malacot nyit, az egyikből kiveszi az összes pénzt (nincs kamat), a maradékot átteszi a másikba (van kamat arra a hónapra)

  Hol itt a kamatveszteség?

 • Gabi
  Persze, a Malaccal lehet trükközni, nem is ez volt a hozzászólásom lényege.
  A lényeg, hogy – legalábbis én – úgy gondolom, hogy a “vész” esetére félretett összeg, az valóban csak vész esetén legyen felhasználva. Sajnos nem törvényszerű, hogy 1 hónapban, csak 1 valami váratlan történhet. Elköltöm egy új hűtőre a félretett pénzt (mert minek 0 thm-ezzek, ugye), és 1 hét múlva összetöröm az autót.
  Erre szerintem nagyon jó a 0% thm-es hitel, de valóban csak ésszel szabad ezt is felvenni.
 • Zabalint
  Jellemzően amit ilyen ingyen hitellel hirdetnek, azt simán meg lehet találni árgépen, árukeresőn, olcsóbbat.hu-n, stb. keresve olcsóbban is valamely webshopnál.
 • Zabalint
  Pont az a lényeg, hogy ha van mondjuk 6 havi vésztartalékod, ha ebből kiveszel 1 havit a mosógép miatt, akkor már csak 5 havi marad. Ha 10 havi 0 THM-es hitelre veszed a mosógépet, akkor továbbra is 6 havi tartalékod marad olyan vész esetére, amit nem tudsz ilyen módon áthidalni.
 • pdw
  Butasag amit irsz (a nincs mas lehetosegre ertem). A vesztartalekhoz NEM szabad hozzanyulni csak amikor vesz (ilyen pl. a hutogep elromlasa), az hogy ti elhasznaltatok az osszes penzetek hiteltorlesztesre az egy felelotlen dontes, mint ahogy azt tapasztaltad is kesobb.

  Vesztartalekot, soha semmilyen esetben (max ha elet, egeszseg mulik rajta) nem szabad megszuntetni, plane nem hitelbe betorleszteni.

  Meg szerencsed volt hogy volt epp Kamatnullazo a Citibanknal, kulonben csengethetned arra is a kamatokat. Bar szerencsere egy huto meg nem akkora tetel.

 • Tys
  Na de pont fel kellett éljük a vésztartalékunk, és akkor ütött be a ménkő. Ennyi.
 • Kiszamolo
  A vésztartalék és a hathavi megélhetés két külön játékos, de ez már mindegy.

  Azt az egyhavit, amit kivettél, lehet ám pótolni is a következő pár hónapban.

 • pdw
  Ugy altalanossagban szerintem ha valamit egyosszegben ki tudnal fizetni, de megis inkabb hitelre veszed (hitelkartyara pl., mert kapsz vissza %-ot), akkor az csak technikai ertelmeben vett tartozas.
  Ettol nekem semmilyen negativ erzesem nem lesz, hiszen csak techikailag tartozom es kamatot sem fizetek.
  Akkor miert lenne gond akar 2000ft-ert ezt csinalni?
 • Kiszamolo
  Mert szerintem más pénzéből élni beteg dolog és mindezt havi 200 forintért felvállalni kisstílű. Ami bruttó 200, valójában inkább buksz rajta.
 • szcsi
  Én az utóbbi időben minden mobiltelefonomat így vettem a szolgáltatómnál. (Táv)számla így is úgy is jön, meg is engedhettem volna magamnak egy összegben. Nem vállaltam be semmi plusz díjcsomagot, hogy “olcsóbb” legyen a készülék, de ha van rá mód akkor legyen inkább az én zsebemben az a pénz.

  Van néhány ismerősöm aki azzal magyarázza áruhiteleit, hogy különben nem tudna rá spórolni, mert kifolyik a pénz a kezéből hónap végére. Ő úgy “gyűjt” valamire, hogy inkább feladja csekken a banknak ilyen-olyan ingyenhitel-törlesztő formájában. Erre azt mondom, hogy ha ekkora pénzügyi analfabéta akkor inkább fizetgesse a hiteleit mint eligya a kocsmában.

 • morbiczer
  “Vesztartalekot, soha semmilyen esetben (max ha elet, egeszseg mulik rajta) nem szabad megszuntetni, plane nem hitelbe betorleszteni.”

  Azert lassuk be, hogy a 2010/2011-es vegtorlesztes egy olyan once in a lifetime opportunity volt, amibol a legnagyobb hulyeseg lett volna kimaradni.

 • pdw
  Es latod mennyire felresikerult az urnak is a dolog. Szerencseje hogy “csak” 2 hutot kellett vennie es nem rugtak ki mondjuk a munkajabol 6 honapra…
 • medvegyev
  A francba, beteg vagyok :)))))))
 • Kiszamolo
  Jobbulást mihamarabb! 🙂
 • dieter
  Egy ilyen konstrukciót egyszer én is kipróbáltam, ott volt elrejtve a hitelt nyújtó haszna, hogy ha késett az ügyfél a részletfizetéssel, akkor rendkívül magas késedelmi díjat számolt fel (velem mondjuk nem nyert). Ahogy itt írva vagyon, sok embernek amúgy sincs pénze, (vagy csak elég simán megfeledkezni a határidőről) és lehet is újabb hitelcsapdába kerülni.
 • Andor
  “ha nincs pénzed egy fényképezőgépre, vagy notebookra, akkor az egy intő jel arra, hogy ne is akarj venni egyet.”

  Nélkülözhető fogyazstási v. divatcikketn ne is. Ha viszont a notebook / teherautó / fröccsöntőgép a munkádhoz kell, akkor akár hitelbe is érdemes lehet megvenni.

  Másik szituáció a hitelfelvételre, ha pl. birságot kell kifizetni belőle, amit nemfizetés esetén a sitten le kell ülni. Ha közmunkával kiváltható, akkor egyéni döntés, melyik éri meg. 🙁

  “Ha félreraksz vésztartalékot százezret és 6 havi megélhetést”

  Azzal még nem vagy kint a gödörből, bár nagyon sokat segít. Az átlagos munkakeresési időtartam 18 hónap. Kivéve ha fogamzóképes nő vagy, gyereked van, 45 évnél idősebb vagy, stb. mert akkor az átlagosnál több.

 • pdw
  Munkaeszkoz hitelre csak akkor opcio, ha a hitel koltsegeit 1:1-ben be tudod epiteni az arkepzesedbe.

  A 6 havi pedig nyilvan vicc, de ha Kiszamolo 1-2 evet irna akkor meginkabb elrettentene mindenkit. (Pl. nekem egyik rovidtavu celom, hogy 2M-ra noveljem a vesztartalekom.)

 • zsolti
  Akinek áruhitelre van szüksége, annak igazából totál másfelé kellene nézelődnie. Úgy hívják, hogy aprod, expressz, jofogas vagy vatera.

  Ez a 18 hónap elég durva szám. Szerintem ez max olyan esetben érvényes ha az ember rossz helyen él és egyáltalán nem ért semmihez. Szóval átlagos esetben nem venném alapul. Én pl nem tudom elképzelni, hogy másfél évig ne csináljak semmit. Az nagyon sok idő.

 • Géza
  évekkel ezelőtt fültanuja voltam, ahogy egy fiatalember (nm kisgyerek) az édesanyjának ecsetelte, hogy milyen kedvező konstrukcióban lehet megvásárolni az aktuálisan felkapott műszaki kütyüt. 3 hónap kamatmentes hitel, és csak 10% kezelési költség! Ha ezt THM-re átszámolom, 73%-ot kapok!! És az édesanyja bólogatva hallgatta, nem mondta, hogy fiam, te hülye vagy.

  És itt nem arról van szó, hogy az ember már most olyan lakásban szeretne lakni, amilyet igazából csak 15 év múlva engedhetne meg magának, és ezért bevállalja a 30 éves hitelt. Itt 3 hónapról volt szó.

  És egy megjegyzés a végtörlesztés-hűtő dologhoz: a végtörlesztés olyannyira kedvező volt, hogy érdemes volt élni vele, a vésztartalék felhasználása mellett is. De ha jól emlékszem, az egész akció télen volt, amikor azért nem kell feltétlenül egy nap alatt megoldani a hűtő kérdést (különösen, ha van erkély), mint mondjuk augusztusban.

 • pdw
  Akkor fokozottan igaz. De ha csak vmi tok atlagoshoz ertesz akkor se biztos h talalsz munkat, plane ahogy egyre oregebb leszel (es/vagy no vagy). Szerintem a 6 honap az abszolut minimum, 12 az ajanlott ennel tobb meg egyeni helyzet alapjan valasztando.
 • pdw
  A vegtorleszteses dologgal nem ertek egyet. Mi van ha vegtorlesztesz es masnap elveszted a munkad? Es nem talalsz 3 honapig, vagy 6, vagy 12?
  Akkor megint hitelt veszel fel megelhetesre (!) es csak a kamataira fizetsz ki annyit mint amennyit “sporolsz” a vegtorlesztes alapjan a havi torleszton.
 • Zoli
  Kedvs pdw!

  Én pedig a Te véleményeddel nem értek egyet. Ha volt annyi pénzed hogy végtörlessz a fixált árfolyamon, igenis hülyeség lett volna kihagyni akár olyan áron hogy nem lesz munkád. Miért?
  1. Ha nem lesz munkád, amúgy is cumiágra kerülsz a törlesztések miatt, és szépen elkezdheted a vésztartalékod, egyéb megtakarításaid felélni. Mivel vagy előrébb?
  2. Ha nincs munkád, de nincs lakáshiteled akkor még mindig jobban jársz egy kisebb (1-2MFt) szabad felhasználású hitellel beterhelni a lakást, hiszen jó sokan voltak akik több mint 6 MFt-ot “spóroltak” így. (Már ha a végtörlesztés egyben hitelmentes ingatlant is eredményezett, de ezt nem veheted a válaszodban alapul, mert erről nem szólt a történet, ergo ismeretlen tényező. 🙂 )
  3. Ha nincs munkád, nincs lakáshiteled, nincs pénzed, de van egy lakásod akkor add ki a lakásod albérletbe, költözz haza az ősökhöz és keress melót. Majd ha újra lesz pénzed, akkor visszaköltözöl. Ha nincs hova menned, akkor add ki a lakás felét (nagyszobát stb) egy diáknak havi 20.000 Ft-ért és annyival is bentebb vagy. 🙂
  4. Ha pedig nem tudod fenntartani a lakásod, mert van rajta forinthitel (tehát végtörlesztettél, Ft alapú hitellel kiváltva) akkor még mindig elmehetsz egy tanyára állatgondozónak, ahol kapsz havi 40-60.000 Ft-ot “költőpénznek” és kapsz kaját, szállást. Onnan is küldözgetheted az önéletrajzokat egy mobiltelefonnal 🙂

  Üdv: Z.

 • Bud Fox
  A lényeg, h a hitel THM-je nem egyenlő a hitel kamatával.
 • Joco
  A tartalék képzésére nagyon oda kell figyelni, ez jól felfogott érdeke mindenkinek. Közzéteszem ezzel kapcsolatban a saját módszeremet, ami nekem bevált az évek folyamán.

  1.) A költségeimre figyelek, tényleg nem költök többet, mint ameddig a takaróm ér.
  2.) Ha esetleg fizetésemelést vagy jutalmat kapok, arra gondolok, hogy az addigi anyagi helyzetemnek megfelelően már enélkül is kialakítottam egy egyensúlyt, ezért a “váratlanul jött” pénzt nem költöm el, hanem inkább félre teszem. Ehhez persze tényleg az kell, hogy megelőzően eleve, ha szűkösen is, de egyensúlyban legyek anyagilag.

  Nyugdíj előtt állok (pár évvel) és tudom, hogy kb mennyi nyugdíjra számíthatok, így igyekszem max annyit költeni, mint amennyi a nyugdíjam lesz. Illetve valamivel kevesebbet, mert akkor is szeretnék valami kicsit rendszeresen félre tenni.

  Nincs igazán nagy jövedelmem, de áruhitelt már legalább 30 éve nem vettem fel. Hűtőt, s egyebet kizárólag megspórolt pénzből veszek. Amire ebből nem futja, az számomra nem is érdekes.

  Egy tanulságos történet a gyermekkoromból.
  A szomszéd néni minden hónapban kölcsön kért a kisnyugdíjas édesanyámtól 100 Ft-ot. Amikor meghozta, mindig kérdezte, hogy kölcsön kérhetné-e további egy hónapra? Édesanyám belement a dologba, így aztán évekig nála volt 100 forintunk. Én meg már akkor elgondolkoztam rajta, hogy ha ez a szomszédasszony venné a fáradságot, s egyszer megspórolná azt a 100 forintot, akkor sohasem kellene tőlünk kölcsön kérnie…

  Más.
  Egyik közeli rokonomnak az állandó kölcsönkérései miatt azt javasoltam, hogy ajándékként létrehozok neki otthon egy pénzes “borítékot”, s ettől a borítéktól kérjen kölcsön pénzt, ha megszorul, de ugyanolyan komolyan adja meg a tartozást a “borítéknak”, mint a neki rendszeresen kölcsönt adogató ismerősének. Mondanom sem kell, egy darabig ment a dolog, de nem tudta sokáig üzemeltetni, mert egy gyenge pillanatában, mint könnyen jött pénzt egyszer s mindenkorra elköltötte…
  No comment…

  Tudom, hogy nagyon sokan munkanélküliek, s a megélhetés határán léteznek, nekik abból a helyzetből először ki kell valahogy kecmeregni, az én receptem csak utána használható.

  De akinek van valami jövedelme, jól teszi, ha ahhoz mérten havonta félretesz egy keveset. Ha van havi 60 ezerje, akkor mondjuk 3-5 ezret, ha 150 ezerje, akkor próbáljon meg 10-20 ezret félretenni. Pl. abból a célból, hogy ha elromlik a hűtő, vagy csőrepedés van, ne kelljen azonnal kölcsönért kiáltani. Az nagyon kiszolgáltatottá teszi az embert.

  Én sem hűtőre, sem fotósgépre, sem autóra nem vennék fel hitelt, kizárólag lakásra, vagy ha vállalkozó lennék termelő tevékenység beindítására. Lakásom már van valamilyen, autóm meg nincs, de a lehetőségeimből kiindulva nem is vágyom rá. NEM VAGYOK HAJLANDÓ 20-30 havi jövedelmemet erre költeni, évekig csak erre spórolni. Ennyit nekem nem ér. Ha megkapnám 3-4 haviért, akkor áldoznék rá. Így inkább kihagyom, s berendezkedem a kocsi nélküli éltre. Kocsi nélkül is van élet!

  Vigyázzunk a pénzünkre, az anyagi függetlenségünkre!!!

  Üdv:
  J

 • kustela
  Van pár gondolatom nekem is az ingyenhitelről, valószínűleg nem fog mind eszembe jutni, most, hogy “tollat” ragadtam 🙂
  Nekünk elég jó bevételünk van az átlagoshoz képest, sajnos ennek jó nagy része hiteltörlesztésre megy el. (Meggondolatlan fiatalévek, válság, családi okok miatt.) Emellett teszünk félre. Van lakástakarékunk, “malackánk” (CIB), értékpapírszámlánk, nyereménybetétkönyvünk – hogy a szerencsének is adjunk egy kis esélyt. 🙂
  Ebből az LTP megy a távolabbi jövőre, a többiből igyekszünk finanszírozni a nagyobb kiadásokat (biztonságos gyerekülés, nagyszerviz – tényleg, milyen sok pénzt visz el az autó 🙁 )
  De: ezek mellett egyszerűen nem vagyok képes úgymond nyomorogni, és igenis igénybe vettem az ingyenhitelt, amikor a 6-7 éves laptopunk felmondja a szolgálatot, és vennénk egy másikat. Mert telik (10 hónapig) havi 14ezer a törlesztésre, és nem fogom bedarálni a félretett pénzünk nagy részét, amikor “fájdalommentesen” is meg tudom venni. Ehhez persze tudnom kell, hogy nem ráz meg sem a havi törlesztés, és addig van biztos jövedelmem, amíg le nem jár. Mindig csak egy áruhitelt engedek magunknak, átgondolt konstrukcióban, és még sosem bántam meg. Nem buktam és nem nyertem vele – egyszerűen jó volt, hogy van.
  Persze, lehet azt mondani, hogy ennyi erővel spórolhatok is havi 14ezret, de megvan az a rossz szokásom, hogy eszembe jut, hogy bármikor meghalhatok, akár holnap is. És amellett, hogy gondolok a jövőre, gondolok a jelenre is. Mert hiába a megtervezett “nyugodt öregkor”, ha a) meg sem érem, vagy b) csak arra emlékszem vissza, hogy egy életen át csak spóroltam, és nem élveztem az életet, amikor épp megtehettem volna. Megvettük így a tévét, a laptopot, a mosógépet – egyikben sem “szálltunk el”, nem divat szerint vásároltunk, mindegyiket ki tudtuk szépen fizetni, és akkor volt, amikor kellett, vagy “megkívántuk”.
  Summa summárum: szerintem az ingyenhitel egy nagyon jó dolog, ha az ember átgondoltan használja – de ez sok mindenre igaz.
 • jurta
  “Kocsi nélkül is van élet!”

  Az attól függ, hol laksz, hol dolgozol, vannak-e kisgyerekeid vagy idős szüleid, és hol találhatók az ő szükségleteik (iskola, orvos).

  De sokaknak tényleg van, nekem például nagyon könnyen.

 • GyboroSS
  “Az első esetben nekem az a véleményem, hogy ha nincs pénzed egy fényképezőgépre, vagy notebookra, akkor az egy intő jel arra, hogy ne is akarj venni egyet.”

  2,5 éve vásároltam ingyen HITELRE egy 400 ezer Ft körüli fényképezőt vakuval, kb 60 ezer forint beugróm volt és a maradékot 15 hónapig fizetgettem, kb 23-24 ezer forintot. Viszont az új géppel havonta kerestem átlagosan 40-50 ezer forintot. A hitelt nem fizettem vissza azonnal, amint tudtam, hanem közel havi 20-30 ezer forintot fialt, amit el tudtam tenni szépen.
  Főiskolára is így mentem, nem volt egyben pénzem, sem a szüleimnek 100-150 ezres gépre, de havonta 5-6 ezer forintot vagy megspóroltam, vagy elmentem diákmelósnak. Igen, akkor a notira szükség volt, mert behozhatatlan hátrányból indultam volna, sőőt ha az elektronikus jegyzeteket kinyomtatom, akkor havi 5-6 ezer forint nem fedezte volna a nyomtatási költséget.

 • csussz
  Sziasztok.

  Hát hitelem nekem is van, fizetni is tudom, de pl. nincs 150.000 forintom egy új hűtőre. Bár az írásokból kiderül, hogy valójában akár hűtő nélkül is el lehet éldegélni, esetleg vegyek egy 20.000 forintos hűtőt, de nem teszem. Az összes komolyabb elektronikai/háztartási terméket így vettem, 10 havi 0%-os kamatra, egyszeri 10%-os kezelési költségre, és még mindig ki tudtam fizetni. Persze lehet eme okoskodó írás írás arra késztet majd, hogy a szomszédtól kölcsönkérjem a hűtőt, amíg hűteni akarok stb. Úgy gondolom, hogy minden felelősen gondolkodó embernek magának kell tudnia, hogy meddig nyújtózkodik. A hitelek pont a nincs pénzed, de meg tudod venni elvre építenek, nem minden alap nélkül.

 • Kiszamolo
  Ha meg azon is elgondolkodsz, hogy miért kell mindig hitelből vásárolnod és vajon normális állapot-e ez, hogy soha nincs 50 ezer forintod sem, rájössz, hogy nem az írással van a probléma.
 • Kukcska Péter
  Ez a hitelellenes ostobaság az egyik legborzasztóbb vonása a hazai mélysötét posztkádári gyökérlendnek, de tényleg.
  USA-ban mi megy, körül kell nézni. Mindekinek 6 hitelkártya, ház, autó, iskola, minden hitelre, nyugdijas korára kifizeti, és onnantól él mint marci hevesen, de ADDIG IS jól él, nem egy kuporgató nulla aki a küszöböt rágja, és van pénz, és pörög a gazdaság és van termelés, és van gyár és van minden. Jé. És a gyerek majd ujrakezid a hitelt, sőt ott annak van jó minősítése, sok kreditpontja akinek sokéfel hitele van és mindet rendben fizeti, ha sosem volt semmi hitelterméked, furán néznek rád és nem is értik mi a baj veled.
  A pénz, maga is egyfajta hitel, a szüntelen növekedési kényszer is innen jön, igy működik a világgazdaság. A világ legostobább embere, aki a zavarosban kutat valami “nullaperces használt” szürkeimport lom után miközben viheti nullás hitelre korrekt boltbol
 • Kiszamolo
  Hitelellenes ostobaság, ez jó volt.

  Ugyan nézd már meg, az átlag amerikai hány éves fizetésével tartozik és a 6 hitelkártyán mennyi adósságot halmozott fel 15%-os kamatra.

 • Stanlee
  Szia! Amit leírtál azt saját magad tapasztaltad meg az USA-ban, vagy csak az alapján alkottad a véleményed, amit a TV-ben láttál? Nekem csak egy lakáshitelem van, amit kb. 50 éves koromra fogok kifizetni, a havi fizetésemnek a 30%-át vitte el a törlesztő. Bejött egy kisebb családi probléma, hónapról-hónapra éltünk, stresszeltem magam, nehogy munkanélküli legyek, mert akkor nem tudom fizetni a költségeket, nem lehettem beteg, mert én voltam az egyetlen kereső. Szerintem semmi értelme csak azért hitelre fogyasztani, hogy a banknál jó adós legyek. Nem hiszem, hogy van egyáltalán bármilyen hiteled is, mert ha lenne, nem írnád azt, hogy mennyire fasza dolog eladósodni, ráadásul olyan mértékben, mint az USA-ban. Az egészséged rámegy a hitelek visszafizetésére…
 • Mokspa
  “ha nincs pénzed egy fényképezőgépre, vagy notebookra, akkor az egy intő jel arra, hogy ne is akarj venni egyet”

  Ez így ebben a formában korlátolt látásmód. Ha nekem arra kell a fényképezőgép és/vagy Notebook, hogy pl. már lefoglalt fizetős fotózásokat csináljak és ezek képeit feldolgozzam, amit gép hiányában egyébként nem tudok megtenni vagy azért, mert a régi elromlott vagy mert a csapatomnak nincs elég felszerelése, akkor igenis van értelme. Jobb, mintha bérlek egy eszközt, hiszen a végén az enyém lesz. Ez csak akkor nagyobb rizikó, ha a munkák nem jönnek és csak a levegőbe adósodik el valaki, de ha pénzt tudok vele csinálni, akkor éppenséggel ez lehet jó.
  A probléma inkább ott van, hogy sok boltnál, akik – mindamellett, hogy 0 THM-el hirdetnek – sokkal jobb ajánlatokat találni az Ebay-en, arukereson vagy az argep-en, amivel sokkal jobban jössz ki a végén ha kiszámolod…

 • Kiszamolo
  Mokspa, amit te félreértesz, hogy vállalkozásról beszélsz, a cikk meg a lakossági fogyasztásról szól. Az teljesen más kérdés, hogy egy vállalkozásnak megérheti-e hitelből beruházni.
 • L70

  Voltam olyan helyzetben, amikor a munkáltató válaszút elé tette az embereket: mehetnek azonnal isten hírével vagy 40%-kal megvágják a fizetést, mert cash probléma van.

  10 másodpercen belül látszott, hogy valaki “addig is jól él” típusú vagy van tartaléka és nincs hitele. Azt a hisztit, amit az “addig is jól él” emberek csináltak, hát, felvenném és körbeküldeném minden ilyen típusú hitelfelvevőnek kötelezően.

  Ui: pont ezek döntöttek aztán rosszul, gyorsan kerestek munkát mondjuk 20%-kal kevesebb fizetésért, és később, mikor rendbejöttek a dolgok, még kevesebbet is kerestek az új helyen, mint akik kibírták azt a néhány hónapot, és maradtak.