Új prémium állampapír (2024/I) magasabb kamatprémiummal

Hétfőtől új ötéves Prémium államkötvény (2024/I) érhető el, melynek kamata a megelőző naptári év inflációja plusz 1,7%, az eddigi 1,4% felár helyett.

Az első kamatforduló február 21.-én lesz, addig évi 4,1% kamat időarányos részét fizeti. Bővebb infó erre.

Share

95 hozzászólás

 • BodriGyörgy
  Köszönöm a tippet, van két állampapírom is,a mi csak 1,1 illetve 1,25 % kamatprémiumot ad. Igaz van még olyan is ami 3,25%-ot.
 • mzsombor
  A kincstárnál ingyenes a TBSZ vezetése.

  A PMÁP érdekes állatfaj, a kincstár jegyzi a mindenkori árfolyamát, nincs klasszikus másodpiaca. Ha kijön jobb kamatozású papír, akkor érdemes lehet átváltani rá. Egy fentebbi hozzászólásban levezettem, hogy végig TBSZ-en tartva a 2023/J-t pl megéri rá átváltani.

  A megszűnő TBSZ-ről “kikerülő” papíroknál csak arányosan a TBSZ megszűnése után kell kamatadót fizetni a hozamra. Jelen esetben kb két hónapra.

  Miért vennél egy előbb lejáró, rosszabb kamatozású papírt, csak azért, hogy meglegyen a létra? Vegyél inkább ebből, aztán add el 2022-ben, hozamkülönbségben még mindig jobban jársz.

 • Kornél
  @vajonmegeri: Nincs költsége a vételnek, és a végén sem, hogy megkapd, ha nem előbb váltod vissza. Jobban jársz, ha bankkártyával fizeted ki, akkor nem 1300 ft-ot, hanem 0 ft-ot fizetsz ki, de lehet kp-val is természetesen, bár talán nem minden kincstárban.
 • Unemployed
  Tegnap óta eszembe jutott még 1-2 szempont:
  az olajár nagyon jelentősen visszaesett, így könnyen lehet, hogy az infláció most tartós csökkenésbe vált (részben a magasabb bázis miatt is), így lehet, hogy a 2023J eltolt kamatindexálása végül jobb lesz a befektetőknek.
  Nem kapkodnék a 2023J átpörgetésével, mert a nyerhető 0,5% elég alacsony és ezt sem tudjuk, hogy 2023 szeptemberében milyen feltételekkel lehet majd újra befektetni a lejáró összeget. Ha addig a kamatok tovább nőnek, könnyen lehet, hogy az utolsó 5 hónapon megveri az akkor vehető kötvény 0,5%-kal a 2024I-t, így összességében nem jön vissza az 1% különbözet.
  Jó viszont ez a kötvény a nem TBSZ-en lévő papírok átpörgetésére. Aki likviditási okokból normál számlán tart összeget, amit most már TBSZ-re tud rakni, az ezekkel a kondíciókkal most vonzóbb feltételekkel pörgetheti át TBSZ-re az értékpapírszámlán lévő értékpapírokat.
 • Szabolcs
  durkoi
  2018-12-14 at 14:23
  nem, nem +4, hanem + 6% volt az első sorozat 🙂 Amúgy a cél nem változott.

  akik arra lőnek, hogy sokat megy majd fel: a baba és a nyugdíjkötvény be foga korlátozni. ha 2% a nyugdíj ÉS pl. 2,1 az 5 éves papír, vajon menniyre teljesül a nyugdíjas terve az államnak? Ha semmennyire, akkor nem lesz 2 felett a “sima” 5 éves.

  headset
  2018-12-14 at 21:02
  árjegyzésnek hívják az okot, pont, hogy ezzel kalkulálhasson, aki vesz, és ne fussa a másodpiac kockázatát, ami egyébként lakosságnál nem is igazán értelmezhető.
  Ja, és az ÁKK Neked sose nyit számlát, a Kincstár vezeti a lakossági értékpapírszámlákat, amikről eddig beszéltél 🙂

 • Szabolcs
  Unemployed
  2018-12-14 at 23:27

  Nem igazán lesz rövidtávon finanszírozási szükséglet, és azt nem az ötévessel fedi le az ÁKK, a 3-6 havi meg negatív. Az, hogy nem fogad el magasabb ajánlatot, és ezért nem 100-os az adott napi terv, az nem egyenlő, azzal, hogy gáz lenne. nagyon meglepődnék, ha az év vége nem lenne erős állambácsinál. 🙂

  Névtelen
  2018-12-15 at 08:30
  Az lesz. sőt, talán már most is az. A Kincstár honlapján nézz szét.

 • Imre
  Segítséget szeretnék kérni. 1-3 évre szeretnék befektetni 4300,- EUR-t, mely a Raiffeisen Banknál vezetett devizaszámlán van. Úgy néztem a Prémium Euró Magyar Állampapír lehetne egy alternatíva, de az utóbbi évben sokat csökkent a kamata. Mit javasoltok? Jobban járok, ha átváltom HUF-ba, és úgy fektetem be?
 • Alexovics
  Állampapírok TBSZ számlán történő elhelyezésével kapcsolatban lenne kérdésem hozzátok. A MÁK-nál van értékpapír számlám, webkincstáron keresztül kezelem az állampapírjaimat. Hogy lehet a MÁK-nál TBSZ számlát nyitni, webkincstáron lehetséges ez? Utána hogyan lehet ezt kezelni, hogy kerül rá az állampapír, webkincstárban nem láttam ilyen menüt. Úgy tudom, a TBSZ számlán a 0. évben, a megnyitásakor lehet elhelyezni pénzt (állampapírt?) a megnyitás évének végéig, utána pedig 5 éves TBSZ esetében a megnyitás utáni 5. év utolsó napján szűnik meg a számla. Az állampapírok azonban vagy előbb, vagy később járnak le. Azt írtátok, hogy ha a TBSZ előbb szűnik meg, akkor a rajta lévő állampapírok lejártáig fennmaradó időre arányosan kell a kamatadót megfizetni (ill. gondolom vonja a MÁK azt majd), de mi van akkor, ha hamarabb jár le az állampapír, mint a TBSZ? Keletkezik adófizetési kötelezettség?
 • MissJogi
  @Névtelen Már január 1-től ingyenes lesz az utalás.

  allamkincstar.gov.hu/hu/oldalak/tartalom/7163/

 • Karl
  Államkicstárnál még mindig csak személyesen lehet TBSZ-t nyitni, ha már ügyfél vagyok? Webkincstárban nem találtam, pedig simán megoldhatnák.
  Van 2023-as papírom, de normál számlán. Ha ezt eladnám és TBSZ-re vennék 2024-est, megérné lecserélni.
 • gaborr
  eurót tartani magyar számlán eléggé bukó. olyan utalási díjak vannak, hogy kész csőd. persze lehet, hogy neked valami spéci kondíciód van. átváltani banknál az eurót forintra ugyancsak totál bukó (legalább 2%), majdhogynem elbukod a hozamot amit egy állampapír ad. aztán még rájön a devizaszámla fenntartási díja is. cáfolj rá, ha ezek nem így vannak, de félek, hogy igen. persze most már benne vagy ebben a helyzetben, valahogy vállalni kell a következményeket… szerintem ha ma valaki eurót akar tartogatni, akkor transferwise, n26 vagy egyéb ingyenes külföldi számla a megoldás. ettől függetlenül igen, a pemáp még mindig elég jó, 1% euró reálhozam.
 • Rege
  Ha jól sejtem a PMÁP – mindegy milyen típusa(I/J/K) – változó kamatozású. Ha most kibocsátanak egy magasabbat akkor elképzelhető, hogy a következő fordulónál a 3,8% os PMÁP is magasabb kamatozású lesz? Ilyen esetben is megérheti átváltani?  Csak személyesen lehet TBSZ-t nyitni, de valóban jobb lenne weben keresztül.

 • Dorian Gray
  , csak személyesen lehet nyitnj, aztán lesz a webkincstarban egy tbsz szamla-(nyitási év) elnevezésű sor is a legördülő menüben, jobb oldalt felül, ahol most eset szerint neked csak egy sor van, a mezei értékpapírszámlád.
 • bobo
  A PMÁP valóban változó kamatozású, de a kamatfelár állandó. A változó rész benne az infláció, amire a felár kerül. Jelenleg 2,4% inflációval számolnak, de ez jövőre minden valószínűség szerint nőni fog. Viszont ez az összes konstrukcióra igaz, vagyis csak a felárat érdemes nézni a prémium állampapírok között. Természetesen a futamidő és a kamatfizetés időpontja is számít, mint azt előttem többen is írták. Ha például idei tbsz-re vásárolsz 2024-ben lejáró PMÁP-t, akkor az utolsó majdnem 2 hónapra kamatadót is kell fizetned. Megteheted, hogy tovább viszed egy új tbsz-re, de akkor újabb 3-5 évig ott kell tartanod, ha kamatadó-mentességet szeretnél.
 • Családfő
  ,
  Ha a forint gyengülésére számítasz az euro ellenében, akkor vegyél bátran. Ha csak simán akarod, hogy legyen ennyi eurod, akkor is. Egyébként valóban figyelj a költségekre.
 • Rege

  Hát persze, igazad van, ebbe nem gondoltam bele.

  Akkor most az a kérdés, hogy a 2018-as TBSZ-en múlt héten vásárolt 3,8%-os PMÁP-ot érdemes-e még idén (gyűjtőévben) átváltani?

 • Kolompos

  Prémium Euró Magyar Állampapír vételhez elhelyezni eurót csak bankkártyás befizetéssel lehet a kicstárnál. Aki mást tud, javítson ki, de szerintem ez így van. Az befizetés után kb. 1 hét míg a számlán jóváírják az összeget. A kivétel utalással megy, talán… nézzed meg a kondíciókat. Ez mind költséges lehet.
  Ha a Rafi ad eurós kártyát akkor minden ok, de vélhetően nem. Ekkor kell egy ingyenes külföldi eurós számla és hozzá egy eurós kártya (mondjuk Transferwise) és előáll a szükséges kombináció. A Rafi -> Transferwise utalásának a költsége a bukó. A PEMÁP kamata miatt nem aggódnék. És természetesen TBSZ, ha 3 évről van szó. Ha jól tudom, a jelenlegi PEMÁP 2021-ben fut ki.
 • szocske
  ha bent hagyod majd 5 évig a pénzt, akkor érdemes átváltani, mert a visszaváltáson 1%-ot veszítesz, a magasabb kamaton éves 0,3%-ot nyersz, tehát 3 évnél még veszteséged van ha átváltottál, 4 évnél kb. nullán vagy, de az 5 évet kivárva már nyersz egy kis aprót.
  Ha kis esélye is van, hogy valamiért 4 évtől előbb fel kell venned a pénzt, akkor sztem hagyd, ha egészen biztosan nem lesz rá szükséged 5 évig, akkor válts.
 • googyi

  Ahhoz tudni kéne, hogy abban az 5 hónapban(2023 szept-2024 febr), amíg a 2024/I még fut, akkor a 2023/J-ből megkapott pénz mennyit hoz majd.
 • mephisto6
  OFF, KBC új kondíciós lista január 1-től: kbcequitas.hu/site/dokumentumok/uzletszabalyzat/kondicios-lista-ervenyes-2019-januar-1-tol.pdf

  havi díj az eddigi 0,01%-on felül + 299 fix.

 • Családfő

  Lehet utalni is az eurót a Kincstárba. Imrének az a célszerű, ha már egyszer ott a pénz a devizaszámláján. 2-3 nap alatt íródik jóvá a Kincstárnál. Költséges nyilván, de ha az euro erősödésében hisz, akkor tegye meg. Ha forintra váltja vissza, az sem lesz ingyen.
 • Családfő
  ,
  Ne feledd, hogy a maximum 4900 Ft havonta! Így 46 millás egyenleg fölött már spórolsz is havidíjjal! 😀 😀 😀
 • OFFliner

  Igen, én is néztem hogy megint emeltek. Közben pedig elmagyarázzák miért jó ez nekem, lesz egy csomó lehetőség amire ugyan nincs szükségem, de azért fizessek érte. 🙂

 • googyi
  OFF
  @mephisto6: legalább kapnánk cserébe valamit. A befalapok jutalékmaximumát is feltolták rendesen.
  BÉT etf-ek sem lesznek, PMÁP/BMÁP sem. Most, hogy bejöttek a BÉT etf-ek, már kicsit bánom, hogy nem máshol csináltam NYESZ-t.
 • Csabacs
  2023/ J visszaváltás “kondíciói:

  Erste: 96%
  Rafi_: 97%

  A visszaváltás ezen kondíciók alapján “felejtős”

 • Kolompos
  @imre
  Köszi, igen, utalni is lehet. Részletek:
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/premium_euro_magyar_allamkotveny_forgalmazasa/3370/
  Lásd pdf.
 • Ildikó70
  Lehet úgy állampapírba fektetni, hogy az éves számlavezetési díj ne legyen több ezer forint? Én a héten 2 alkalommal szembesültem azzal, hogy a számlavezetési díj 7500, ill. 5500 Ft – 2 bank, más összeg. A 2%-nak az egyharmada elment erre meg az adóra.
 • Gauchos

  Javaslom, hogy az Államkincstárnál nyiss számlát. Ott nincs számlavezetési díj, és a befizetés történhet kártyával is. Csak egyszer kell bemenni személyesen, amikor megnyitod. Utána a TBSZ nyitásán kívül minden mehet online.
 • snasim
  Az államkincstár ingyenesen vezeti a számlát. Ha ott nyitsz Tbszt, akkor 5+1 év után adómentes a hozam.
 • ritkan_szolok_hozza
  Igen, az Államkincstárnál ingyenes. A Webkincstár felületük pedig egész kultúrált.
 • Ildikó70
  Köszönöm mindenkinek! Ha nem tartom benn a pénzem 5 évig akkor sincs számlavezetés?
 • Családfő
  Ildikó, nincs. Minden módon ingyenes.
 • headset

  “már kicsit bánom, hogy nem máshol csináltam NYESZ-t.”

  Kondíciók 11.1
  “Azon Ügyfeleink részére, akik írásban jelzik Társaságunk felé, hogy kizárólag nyugdíj-előtakarékossági számlát kívánnak nyitni Társaságunknál, normál értékpapírszámlára pedig egyébként nem tartanak igényt (és azon, annak megnyitását követően nem is történik forgalmazás), Társaságunk a Kondíciós Lista 1.3. pontja szerint felszámított normál számlavezetési díjat utólagosan jóváírja.”

  Ha már volt pénzmozgásod a normál számlán, mellékelhetsz egy levelet, hogy 2019-től nem lesz és méltányosságból kezeljék úgy, mintha nem is lett volna.

  Egyébként a NYESZ eddig és ezentúl sem számított bele a %-os díjalapba, csak most bejött a fix díj. El is lehet mozgatni a NYESZ-t egy másik szolgáltatóhoz, de az papírfajtánként 5000 Ft-ba kerül.

 • mgpx

  Az államadósság az elmúlt 1 évben 2300 mrd Ft-tal nőtt, ez jelentősen meghaladja a korábbi évek hasonló időszakáét. Azt gondolnám, hogy az EU kifizetések akadozása miatt volt szükség erre, mivel az államháztartás hiánya nem nőtt hasonló mértékben. Ha a finanszírozási igény gyors leépülésére számítanának, vélhetően nem nőnének a lakossági ösztönzők.

  Többször elhangzott az is, hogy növelni szeretnék a lakossági részarányt a finanszírozásban. Egy válság esetén az intézményes befektetők egyből eladási pozíciót vehetnek fel a kötvénypiacon, jelentős konkurrenciát teremtve az államnak. A lakossági befektetők viszont sokkal kevésbé mozgékonyak, pláne, hogy ez technikai nehézségekbe is ütközhet (idő előtti visszaváltás nem garantált, MÁK számláról nem egyszerű másodpiacon eladni). A lakossági rész így egyféle biztosítás is esetleges válsághelyzetek átvészelésére.

 • mgpx

  Még annyi apróság, hogy a 2024/I fordulónapja februárban van, azaz gyorsabban követi le az infláció változását, mint a 2023/J (szeptember). 1% kamatbázis (infláció) emelkedésnél ez kb 0.5%-nak megfelelő plusz hozam a 2024/I-nél a 2023/J-hez képest, csökkenő bázis esetén ugyanakkora mínusz (évente).
  Az átváltásnál érdemes figyelembe venni, hogy emelkedő vagy csökkenő inflációra számítunk.
 • bobo
  a plusz hozam értelemszerűen csak az első (vagy az utolsó, nézőpont kérdése) fél kamatperiódusra érvényes. 5 év alatt azért sokat változhat a világ, ami most előny, az később hátrány is lehet. Én végül pont ezért nem váltottam át a korábbi sorozataim, mivel csak az 5. évben realizálódna a hozamtöbblet, addig a visszaváltás miatt kb. egálban fut. valamint az addigi 4 év során bármikor beeshet még jobb kamatprémium, ha ez egy trendváltás volt. azt bánom, hogy még a 310-es Euró környékén nem vettem eurós papírt. de igazán az is csak nagy tételben jelentene jó hozamot, mert a devizát is a számlára kell “varázsolni” hozzá.
 • W
  A mai napon 13.30-ig vásárolt állampapírok még az idei (2018-as) TBSZ-re kerülnek akkor is, ha a Webkincstár esetleg 2019. január 2-ai értéknapot jelez. Remélem, időben szóltam! : )

  (Most voltam a MÁK központban.)

 • mgpx
  Érdemes tudni, hogy – a törvény változása miatt- 2019. jan. 1-től nem terheli pénzügyi tranzakciós illeték “a természetes személyek kincstárnál vezetett (…) ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett fizetési számlája között lebonyolított fizetési művelet”-et.

  Az Államkincstár évkezdettől azonnal érvényesíti a díjtételekben ezt a változást, és saját folyószámlára történő kiutalás mostantól jutalék- és illetékmentes. A KP felvétel változatlanul illetékköteles. A bankoknál nem automatikus az átállás, hanem amikortól beépítik a kondíciós listájukba.

 • mgpx
  @bobo: egyetértek, lehetséges, hogy 1 év múlva még magasabb kamatprémiummal fogják forgalmazni a lakossági állampapírokat. De ennek akár az ellenkezője is megtörténhet, pl. ha az EU hirtelen elkezdi kifizetni a felhalmozott számlákat, és az állam finanszírozási szükséglete lecsökken. Valószínű, hogy ha a kamatszint jelentősen emelkedik, akkor a MÁK is megszigorítja az állampapírok idő előtti visszaváltásának mai kondícióit, és megnehezíti az átváltást.

  A Transferwise Magyarországon HUF mellett EUR kiutalást is biztosít, így rajtuk keresztül nagyon egyszerűen lehet EUR-t elhelyezni a MÁK ügyfélszámlán. Te elutalod a TW-nek HUF-ban az összeget, ők pedig kiutalják a MÁK-nak az EUR ellenértékét. Tapasztalatok szerint 1 nap alatt a MÁK számlán van a pénz.

 • googyi

  KBC NYESZ:
  Nem a NYESZ-re nem vonatkozó számlavezetési díjak emelkedése miatt bánom, hanem mert nem érem el az új BÉT-es forintos s&p 500 etf-et és a többit. Azt tudtam volna havi szinten vásárolgatni költséghatékonyan. Így csak befalapon keresztül érem el pl. Amerikát.

  Egyébként van náluk TBSZ-em is, kibírom a fix díj emelkedést, de nem örülök neki.. Pláne mikor egy ilyennél az ügyfelek érdekeit emlegetik.

 • balfek
  Januar masodikan reggel negyed kilenckor megprobaltam allamkincstari szamlarol bankszamlara Forintot utalni, a Webkincstar le akarta vonni a tranzakcios illeteket, ezert inkabb nem hajtottam vegre az utalast.
  Van valakinek friss tapasztalata hasolo ugyben?
 • Körtefa
  Be kell pipálni a bankszámla beállításoknál a Webkincstárban, hogy az a saját számlád, ahova utalnál.
 • attila
  certikfikátokon keresztül is tudsz spekulálni usára, azok közül vannak bevezetve a bétre, nézz körül, nekem ez van EBDAXOETL01, bár ez a daxra spekulál.Ami hasonló és neked kell az az RCSP500 Ezt tudod venni nyeszre !

  portfolio.hu/arfolyam-panel/BET-RCSP500/rcsp500-arfolyam.html

 • balfek
  Koszonom a segitseget, Kortefa.
 • gaborr
  A éves inflációs adatokból kiderült azért, hogy az esetek döntő többségében megéri lecserélni a 2023J-t 2024I-re már most. (feltéve, hogy 1 éven túl kíván csak megválni valaki a papírjától, és az államkincstárnál van a számla).