Mire költsd inkább az Iphone X árát?

Minden idők legdrágább Iphone-ért újra 24 órás sorok alakultak ki a világ minden pontján. Tizen- és huszonéves fiatalok álltak sorba egy egész napot és néha még többet is, hogy hazai árakon minimum 380 ezer forintot adhassanak egy mobiltelefonért, amit egy-két év múlva már ciki lesz elővenni bizonyos körökben a még újabb modellek miatt.

Aki szegény ahhoz, hogy egy összegben vegye meg ezt a telefont, az majd kifizet kétszer ennyit a mobilszolgáltatónak, csak hogy kétéves részletre elhozhassa álmai telefonját. (Ami két hét kezdeti eufória után már csak egy telefon lesz, de attól még két évig fizetni kell a részleteket és/vagy a brutális havi csomagdíjat.)

Milyen értelmesebb dolgot tehetnél ennyi pénzzel a húszas éveid elején?

– Fizesd ki a diákhiteledet. Húsz év alatt az elmúlt 10 év átlagos kamatával 380 ezer forintnyi diákhitelre kifizetsz összesen 1,28 millió forintot.

– Tedd félre a lakásodra, ennyivel kevesebb hitelt kell majd felvenned és ennyivel kevesebb hitelre kell majd kamatot fizetned 10 vagy 20 éven át. Öt százalékos kamat mellett is egy Iphone X árára a banknak kifizetsz egymillió forintot húsz éve alatt. Ennyivel kevesebbet kell majd a saját lakásodra költeni, ha eljön az ideje a vásárlásnak.

– Fektesd be ezt a pénzt mondjuk az amerikai tőzsdére. Ha ugyanúgy teljesít az amerikai tőzsde a következő 35 évben, mint az elmúlt ötven évben, akkor 35 év múlva lesz 9,1 millió forintod. De ha csak feleolyan jó lesz a teljesítménye, mint eddig, akkor is egy szabad szemmel is látható összeg lesz a bankszámládon.

– Tedd félre ezt a pénzt a vésztartalék-alapodba. A magyarok közel fele kortól függetlenül nem rendelkezik még egy hónapra elég megtakarítással sem, így szó szerint máról holnapra élnek. Ha ezt a pénzt félreteszed, máris több tartalékod lesz, mint a magyarok felének.

– Keress egy olyan fizetős tanfolyamot, aminek hasznát látod később az életben. Ha erre költöd a 380 ezer forintot, később bőségesen megtérül a befektetésed a magasabb fizetés miatt.

Ha rám hallgatsz, a húszas éveidben nem dobsz ki az ablakon ennyi pénzt egy telefonért. Inkább alapozd meg a jövődet ebben az életkorban és majd ráérsz ilyen túlárazott játékszereket venni akkor, amikor már anyagilag révbe értél és észre sem veszel egy ekkora kiadást.

Update: a cikk nem arról szól, hogy hülye, aki IPhone-t vesz. Vegyél nyugodtan akármilyen drága telefont, ha az egyheti fizetésed és egyébként is van elég megtakarításod. Amíg ezt eléred, addig viszont van jobb helye is a pénzednek.

Ha még nem tetted meg, nézd meg a pénzügyi online tanfolyam legalább első előadását, pontosan erről szól az az előadás.

Hasonló cikk a huszonéveseknek:

Hogyan legyél anyagilag sikeres a húszas éveidben?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

209 hozzászólás

 • Nagy Vonalakban
  Nagyon jó ötletek.

  Megveszem az iPhone X-et, ès utána elgondolkodom rajtuk…:)

 • Zabalint
  Egyébként zseniális az Apple marketing stratégiája. Ha megveszed a túlárazott telefonjukat akkor utána biztosan nem fogod beismerni utólag magadnak, hogy rosszul döntöttél.
 • Ádám
  Egy szuper telefon végtelenségbe tudja emelni a produktivításom, jobban kitudom használni a holtidőket, mert mindig nálam van. Persze ehhez nem kell egy Iphone X, elég egy régebbi is.
 • Kiszamolo
  S mit csinálsz rajta, amit egy hetvenezer forintos telefonon nem lehet? Angolt tanulsz, szakkönyveket olvasol, oktatóvideókat nézel? Vagy játszol, filmeket bambulsz, esetleg facebookozol? 🙂

  De tényleg, mit tud, amit egy 70-150 ezer forintos telefon nem tud?

 • nemtom
  @Ádám,

  A régebbi iPhone-nal a tervezett lassításuk a legnagyobb probléma.

 • Woody
  Huszonévesként tökéletesen egyetértek. Mindig is budget kategória telefonom volt, max 40ezret rászánva évekig hasznukat lehet venni. És netezésre, fotózásra már ennyiért is vannak elég jók. Nem is értem miben tudnak tízszer többet ezek az újak.
 • Woody
  Egyébként ebben a mai társadalomban már majdhogynem demagógia azzal érvelni, hogy mivel tud többet, mint egy 100ezres kínai márka. A redbullban sincs több B vitamin vagy koffein, mint egy 100 ft-os energiaitalban. Maga a brand túlmutat ezen, az életérzés a lényeg. De ugyanez a ruházatra is igaz. Az biztos, hogy én sokat spóroltam azzal, hogy nem fizetnék semmivel sem többet valami posh markáért.
 • No1
  prémiumtermék, prémium életérzés.
  ennek a felárát fizeted meg.

  az a baj, hogy mindez nem forintosítható, csakúgy mint egy karibi vakáció…
  lehet róla beszélni, hogy drága, meg van telefon 3000 Ft-ért is, csak ugye, az almát a körtével nem lehet összehasonlítani….

 • Panasonic
  Ha olvassa a posztot 25 év alatti megköszönném, ha leírná mik azok a kulcs szempontok, ami alapján bármely Iphone mellett vagy ellenében dönt mobilvásárlás előtt. Csak őszintén! Inkognitóban vagyunk! 🙂
 • Ellmint
  Akinek megér ennyit, hogy az “elit klub” 🙂 tagja legyen az meg is érdemli a sok adósságot.
  Sok emberrel tesz így jót – például velem is. (AAPL forever!)
 • g
  “Egy szuper telefon végtelenségbe tudja emelni a produktivításom, jobban kitudom használni a holtidőket, mert mindig nálam van. ”

  A szuper telefont akkor is nyomogatod, amikor nem lenne szükséges (hisz azért vetted, hogy használjad) és ezzel eltereli a figyelmet a munkáról, így csökkenti a produktivitást.

 • jurta
  Milyen kár, hogy legvalószínűbben ebből is kétszázötven hozzászólásos Túl drága-e az Apple?-vita lesz, pedig a cikk lényege egész más.
 • harvy666
  Hát én azon a véleményen vagyok hogy manapság már bármi alapfunkciót meg lehet csinálni a telefonokkal erősebb max a jobb játékokhoz kell.

  Az én minimalis igenyeimet, zenehallgatas/youtube/twitch/netezés/FB/fenykepezes/minden egyeb nem jatek app tokeletesen kielegiti egy 45 ezres xiaomi redmi3s is (és még van rajta ujjlenyomat olvaso is bár manapság már a faceid a menő 😀 )

 • Ádám

  Pont ezért írtam hogy erre nem kell X. Tulhypolt? Igen. Kéne? Persze 😀 De a cikkben részletezett dolgok miatt nem fogom megvenni.
  Emaileket futom át leginkább illetve index 444 és társai, TODO listek, naptárak. illetve ami miatt nagyon szeretem az az hogy bármikor van a zsebemben egy internetes svájci bicska, amivel utána megtudok tervezni dolgokat, mindig képben tudok maradni.

  Ez egy pont olyan mítosz mint a régen minden jobb volt. 🙂
  Iphone 5s pont majdnem olyan használható mint amikor kijött.
  Ami miatt lassabb az az hogy a frisebb ios-ek újabb funkcióit az aktuális készülékekre optimalizálják első sorban, ez nem egészen tervezett lassítás.
  Android fronton még erre rájön a fregmentáció (annyiféle készülék van hogy lehetelen mindre optimalizálni), illetve hogy a hardver és a szoftver gyártó nem ugyanaz az identítás (néha még nem is teljesen azonos érdekekkel).

 • nemtom
  Jaja, a lassulás a régebbi telókon csak egy véletlen mellékhatás, és még véletlenül sem azért alakult így, hogy mindig a legújabb telefon felé tolják a népet. 😀
 • Béla bácsi
  Nekem pl. egy Xiaomi Mi A1 minden igényemet kielégíti és nagyjából 70ezer forint.
  1,5 évente úgy is ki kell ezeket dobni, mert elavulnak, akkor meg rosszabb lett 300 ezret kidobni , mint 70-et.
 • george
  Státuszszimbólum. Pár éve az egyik sorbanálló azt mondta, hogy az iskolában lehet vele menőzni a lányok előtt. Kb. ez a lényege, mutatni, hogy te jobb vagy, mert jobb telefonod van. Ez megfizethetetlen azoknak, akik olyanokra akarnak hatni, akik erre fogékonyak.

  Ez nem ugyanaz, mint amikor valaki drága kocsival jár hitelre, és eljátssza a nagymenőt, miközben lehet, hogy alig tudja fizetni a hitelt hó végén? Mindegy, a lényeg a látszat.

 • Dani2
  Mióta 30 ezer alatt lehet venni viszonylag erős hardverrel nagyon szép telefonokat (pl. Leagoo), még kevésbé értem a 10x ennyibe kerül samsung-apple mániát 🙂
 • Szmokkencs
  Teljesen mindegy hogy megér-e ennyit egy telefon (szerintem nem ) vagy sem. Nem nagyunk egyformák. Van akit ez tesz boldoggá. Van akit az ha hetente jár moziba. Van akit az ha “menő” autóval furikázhat. Van aki modell vasútra költ százezreket és így tovább.
  A lényeg ,hogy akkor vedd meg ha megengedheted magadnak, mert van ennyi plusz pénzed a megtakarításaid befektetéseid,stb mellett.
  Aki meg részletre veszi, vagy hitelre, annak meg hiba beszél bárki is, mert ha nem lenne új iphone, akkor elbaxná másra a pénzt…
 • Gabor
  Ezt a cikkedet egy IphoneX-en olvastam.
  😀

  (Csak vicceltem! 🙂 Vehetnék kb. 200db IphoneX-et, de nem látom értelmét.. minek? Azon talán többet fognak hívni a barátaim?
  Mert ŐK a fontosak (az emberek, barátok, családtagok), és nem a tárgyak.. ami ma szuper új telefon, holnap meg veszélyes hulladék.

 • 230e
  “Ha rám hallgatsz, a húszas éveidben nem dobsz ki az ablakon ennyi pénzt egy telefonért.” Szerintem még a 30-as, vagy akár a 40-es éveidben sem.

  Amikor az ember nézi a tömegközlekedési eszközökön a sok törött kijelzős óriás kijelzős telefont, mert a használóknak nincsen pénzre arra, hogy megcsináltassák, fóliát és tokot meg nem vesznek hozzá, mert akkor senki sem ismerné fel.

 • Grungi
  Vagyél egy 15 éves swiftet és kezdj el pizzafutárkodni! Ezt csak azért, hogy lássuk, hogy mivel összemérhető az összeg.
 • realestate
  neverending story….

  A kutyát nem érdekli kinek milyen telefonja van, akit meg igen az nőjjön fel. Azokkal együtt akik azt hiszik, hogy ők lesznek a “valakik” egy akármilyen drága (mindegy milyen márkájú) telefontól! Ha olyat tud amire tényleg szükséged van akkor vedd meg, de ha csak rajoskodásból veszed akkor magadat minősíted…

 • tromsö
  off

  “Szinte pont egymást váltva zajlott két százmilliós csalási ügy brokernetes ügynökök vezetésével. A második egészen furcsa történetekkel tarkított, a vezető T. András TV2-s pénzügyi szakértő viszont máig árulja a könyveit a meggazdagodásról.”

  index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2017/11/06/quantis_ugynok_lehuzasok_brokernet_t_andras/

  Szerintem ezt oda lehetne tenni az eredeti cikkedhez is akár, sokakat érdekel szerintem.

 • gyilkosto
  Egyetértek. Ezt a telefont ennyiért megvenni értelmetlen. Márciusra a kutyát nem fogja érdekelni van-e. Azoktól a lányoktól akik erre jönnek pedig a jó isten mentsen….
 • Jóska Pista
  Használtam kínai mobilt is, van különbség. Én ugyan nem veszek 450 ezerért X-et, de semmi bajom azzal ha valaki igen.
  Tokot pedig nem azért nem tesz az ember a mobiljára, mert azt akarja, hogy lássák, hanem mert kényelmetlenebb a használata, több helyet foglal. A mobil csak egy használati cikk, nem kell védeni mint a Mona Lisat. Akinek igen, az drágább készüléket vett, mint amire futja.
 • Rissa
  Engem azért nem vonz az Iphone, mert annak ellenére, hogy elvileg egy prémium márkájú készülék, többnyire olyan csóró kinézetű fiatalok kezében látom állandóan. Jót nevettem, amikor megtudtam, hogy mennyibe kerül a legújabb modell! Így semmi értelme az egésznek.
  Okosabb, ha valaki talál egy hasonlóan jó minőségű, de jóval olcsóbb terméket és ez nem csak a telefonokra vonatkozik.
 • GZ
  Pár hete volt aktuális nálam a telefon vásárlás (2,5 év után) jó sokáig vacilláltam a Galaxy S8 és a frissen debütált Xiaomi Mi A1 között. 160 000 vs. 54 000 Ft. Végül az utóbbi nyert 🙂 És nem bántam meg: néhány apróságot leszámítva kiváló ajánlat a kínaiak modellje, ennyi pénzért meg szinte ajándék.
 • rudip
  28 éves vagyok, van saját lakásom, autóm, megtakarításaim. Keresek havi 1,5-2 milliót. Megvettem az iPhone X-et. Pá.
 • G
  Státusszimbólum? Ugyan már…
  Helyből tudok mondani 10 embert a környezetemben, akik tök csórók, mégis iphone-juk van. Meg 10 olyat is, aki havi 1m fölött keresnek, mégsincs nekik. Meg 10 olyat, aki csóró és nincs neki, meg 10 olyat aki megteheti és van is neki.

  Ahhoz túl olcsó az iPhone, hogy igazi státuszt lehessen kifejezni vele, hiszen a csóró is össze tudja kaparni az árát. Státuszt egy 50 millió fölötti autó, 100 millió fölötti ház tud kifejezni.

 • Aleks
  Szerintem az okostelefonokat elérte az, hogy az alapteljesítményt egy 2017-es közép-, vagy egy 2016-os (vagy némelyik 2015-ös) csúcsmodell simán hozza. Ha gazdaságilag nézzük semmi értelme megvenni egy 2017-es csúcsmodellt (androidosat sem). Ha valaki erősebb mobilt akar venni 140ezer körül ott van a Galax S7 vagy az iPhone6S.
  Még egy dolog ami alap kellene hogy legyen: SOHA nem veszünk műszaki cikket az első szériából. iPhoneX-*ről most derült ki hogy beég a kijelző, meg a RAM kezelése is el van szúrva, kilövi az appokat a memóriából mint egy 30ezres kínai (valószínűleg kevés a 3GB a sok feature-hoz, úgyhogy nem is bírják szoftveresen javítani).
  Ha a presztízs-t nézzük 2015 végén 58e volt a 4S boltban, de most a sima 6-os is ennyi körül van használtan.
 • rudip

  Jaa, a tervezett lassítás. Ühümm. Egy iPhone 5-öt használtam tegnapig, 2013 óta. Tényleg, az a mocsok Apple használhatatlanná teszi a régi telefonjait. Biztos csak az enyém maradt használható 4+ év után, mert szerencsés vagyok…
 • mtoma73
  Az még a “jobb” eset, amikor a huszonéves a saját keresetét költi ilyen hülyeségre. A gyerek szempontjából persze a jobb eset, ha a szülő fizeti.
  Mondjuk én megmondtam a lányomnak, hogy az én fizetésemből az tuti biztos, hogy nem veszünk ájfone-t, se ilyet, se régebbit. Majd a saját fizetésével azt csinál, amit akar.
  Meg persze az osztályban mindenkinek ájfonyja van. Erre megkértem, hogy sorolja fel kinek. Kb. 4 gyerekig jutottunk. :)))
 • ügyvéd
  Részemről majd akkor váltok a hagyományosról, ha a “telefon” egy bőr alá belőtt chip lesz…
  Hamarabb lesz mint gondolnátok.
 • Krisz
  Nincs diákhitelem. Tudnék venni egy lakást. A tőzsde jól teljesített az utóbbi években, iszonyatos medve piac lehet még itt. Mehetnék a kaszinóba is ennyi erővel. Van elég vésztartalékom. Most is költök fizetős tanfolyamokra.

  Na most akkor valaki magyarázza el, hogy miért vagyok mégis egy konzumidióta selejt, mert úgy vettem észre, hogy ez axiómának minősül az iPhone vásárlókkal kapcsolatban Magyarországon. Fárasztó már a mindenhonnan érkező folyamatos köpködés, mert olyan telefont merészeltem venni amilyet kedvem tartotta.

  Egyébként meg igenis szólnak mellette érvek.

 • bgabor
  Nem tartom valószínűnek hogy az Apple termékeket vásárlók Kiszámoló blogot olvasnának. Apple terméket vásárolni nagyon nem racionális pénzügyi döntés.
 • Maki Verem
  Ezt a kétszer fizeted ki a mobilszolgáltatónak részt nem értem. Németországban Galaxy S8 havi 37 EUR, amiben benne van korlátlan hívás + 4GB net, valamit a telefon ára, két év hűségnyilatkozattal:

  mobilcom-debitel.de/handys-und-tablets/top-angebote/f-samsung/samsung-galaxy-s8/#?device=3221424&tariff=3241461.

  Az S8 ára 799 EUR a Samsungnál, samsung.com/de/smartphones/galaxy-s8/#configurator

  37*24=888 EUR, 888/799 = 1.11, messze van a 2x-es szorzótól.

  IPhone-t nyilván nem vesz normális ember 🙂

 • Körtefa

  Ez a cikk nem neked szól, mert te a húszas éveid végén vagy és nem az elején. Ez van, öregszik az ember. 🙂
 • Maxi
  Volt a kezemben, és azt tudnám legfontosabb jellemzőként kiemelni, hogy igazi dekadens luxuscikk érzete van, tapintásra, látványra, kiállásra. Ez kerül benne négyszázezerbe, luxuscikkhez illően pazarlóan drága. Viszont számomra meglehetősen nőies az összhatása. Ami a vevőkört illeti, tudom, LV táskát sem csak sugarbabyk és milliomosnők vesznek, meg adnak el mercedeseket is részletre, hitelbe, szóval ezt is fogja sok olyan venni aki jobban tenné ha inkább Kiszámolót olvasna a láthatóan erőn felüli és így inkább kínosan szánalmas, mint újgazdag módon ellenszenvesen hivalkodó rongyrázás helyett.
 • BK33
  @Ádám

  Most kapaszkodj meg: én is akármikor belenyúlok a zsebembe és játszok a “svájci bicskámmal”, még mindig nagy örömet okoz. Nem mondok márkát (nem csinálok reklámot), de annyit elárulok, hogy még első generációs eszközről van szó, és meglepődnél, ha tudnád, hány éve hordom, soha nem indulok el nélküle. És amúgy nem nevezhetsz elfogultnak, nem csak én találom így, mások is gyakran kézbe veszik, nyomkodják, és nagyon meg vannak elégedve vele, főleg lányok. Azokat a lányokat pedig, akik az ájfónokra buknak, meghagyom másoknak…

 • naa
  Egy élettapasztalattal, egzisztenciával, magabiztosságot adó vagyoni háttérrel rendelkező ember természetesen csak mosolyog azon, hogy egy telefon státuszszimbólum lenne. A fiatalok között ettől még lehet az.A jobb kocsi, ingatlan, stb. elérhetetlen, értelmezési tartományon kívül esik (még), igény sincs rá, ellenben a telefonnal megveheti a létező “legmenőbb” cuccot az adott eszközben. Potom 4 kilóért megveheti az abszolút prémiumot, és telefonban ezzel pont ugyanazt a szintet éri el, mint az akár tudat alatt irigyelt réteg, aki megszokásból veszi mindenből a legdrágábbat. Nem lehet ennél “prémiumabb” telefont venni (leszámítva a direkt luxusterméknek szánt telefonokat, asszem olyan is van, de azt megint egy másik réteg veszi), ezért akinek ez még számít, kifizeti érte a pénzt.
  Hülyeség? Éretlenség? Persze hogy az, ha amúgy számítana az a pénz. De ne csak a saját fejünkkel gondolkodjunk.
 • Nikolai
  Én vártam, mikor jön el az a pillanat, amikor nem kell külön navigációs készüléket, mp3-lejátszót, laptopot magammal vinni mindenhova. Mára elméletileg ez megvalósult, azonban az érintőképernyő sokat ront a használhatóságon. Körülményes és sokszor bonyolult gépelni a sok almenü miatt.

  Egyszerűen zsibbasztja az agyamat az okostelefon. Már ott tartok, hogy visszatérek a hagyományos számológéphez, mp3-lejátszóhoz, navit meg eddig is használtam, mert a sima wince igo nagyon bevált.

  Igaz a mondás, ami mindenre jó, az valójában nem jó semmire.

  Egyébként nem hiszem el, hogy ennyien nem látják át, hát komplett hülyének néznek minket. Nem csak az apple, mindegyik gyártó, smart lesz lassan a wc ülőke is, bár annak sokkat több értelme lenne, ha melegvíz sugarat fröcskölne amikor végzek, mint bármelyik okosórának, okoskarkötőnek, amit épeszű ember ugye nem használ.

  Párdon

 • gyilkosto

  Igen, itt a kommentelők többsége jellemzően sokszoros milliomos :-))) Szerencséje a műfajnak, hogy a valóság sosem derül ki.

 • twentyAger
  “Fektesd be ezt a pénzt mondjuk az amerikai tőzsdére.”

  Engem ez érdekelne – mit kell vennem ahhoz, hogy be tudjak fektetni az amcsi tőzsdébe?

 • Faxe

  Megkérdezhetem, hogy a Mi A1-et hol tudtad 54 000-ért megvenni? Én is pont azt néztem ki magamnak, de csak 68 000-ért találtam a legolcsóbb helyen.

  Köszi,
  F

 • Rissa
  index.hu/mindekozben/poszt/2017/11/06/ilyen_szepen_reg_csinaltak_hulyet_az_iphone-rajongokbol/
 • HülyAlma
  Tisztelt Miklós, tisztelt kommentelők

  A hozzászólásokat nézve újra felmerült bennem egy kérdés, hogy miért pont az Apple termékeit kell beállítani úgy, mintha azok a konzumidiotizmus jelképei lennének? úgy értem, a konkurencia flagship modelljei is hasonló árakon mennek. (pl.: Samsung Galaxy S8 note)

  iPhone X= 379.000 vs. Note 8= 339.000

  Szóval kérdezem a sok Apple terméket habzó szájjal szidót, hogy miért csak a nevezett gyártó termékei a szálka a szemükben? Tényleg érdekel

 • naa
  Egy tanács mit csináljon inkább helyette egy fiatal: ha van affinitásod hozzá, nyiss ezzel az összeggel egy kereskedési számlát és néhány könyv elolvasása után, szigorúan kicsi pozíciókkal kezdd el tanulni a kereskedés alapjait. Nagy valószínűséggel (pláne tőkeáttétel esetén) nem fogod betartani az ilyen mikroszámlához való mikro pozíció méretezést és úgyis elbukod ezt az első számládat, de nagyon sokat fogsz tanulni belőle, és vagy
  a) legalább nem később, nagyobb pénzt buksz el, ennyi tanulópénzzel rájössz, hogy az aktív kereskedés nem neked való, vagy
  b) a következő számláid nyereségéből majd megveheted az (akkor aktuális) iphone-szerű kütyüket amennyit akarsz, vagy nagy belső nyugalommal legyintesz ezekre majd akkor is.
  De az is jó valóban, amit Kiszámoló ír, ha beteszed a részvénypiacba és csak figyeled mi történik vele, azzal is nagyon sokat lehet tanulni…
 • Tercier

  “28 éves vagyok, van saját lakásom, autóm, megtakarításaim. Keresek havi 1,5-2 milliót. Megvettem az iPhone X-et. Pá.”

  Köszönjük, h megosztottad velünk ezeket az információkat. Mindannyian nagyon örülünk a sikereidnek.
  Puszi a homlokodra.

 • Inevitable
  Azt még hozzátenném, hogy az iPhone csak egy a sorban, szépen felzárkózik a többi okostelefon gyártó is az árakkal és a “brand hatás”-al, és kivétel nélkül mindegyik felesleges. Soha senkivel nem találkoztam még, aki meg tudta volna indokolni miért kell neki notebook szintű teljesítmény a mobilos böngészéshez. Most is várom a válaszokat, hátha megfejti valaki ezt a rejtélyt. (referenciának Xiaomi Redmi note 4-et használok a munkámhoz, néha kis sem esik a kezemből egész nap, és érzésre soha nem volt még ilyen szuper telefonom)